daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Di. 13 November 2018
Week 46

Geselecteerde regio:
Zoetermeer

Regio:
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De onderhandelaars namens het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hebben een voorlopig akkoord bereikt over de brexit. Premier May heeft morgen een spoedvergadering ingelast waarin ze haar ministers zal vragen het akkoord goed te keuren. Volgens de krant The Sun gaan alle ministers vanavond een voor een langs bij de premier in Downing Street 10.

 • Bijna 300 inzittenden van een vliegtuig van vliegmaatschappij Air France zitten al ruim twee dagen vast in het ijskoude Siberië. Het toestel had een voorzorgslanding gemaakt. Het vliegtuig dat vanuit Frankrijk kwam om de passagiers op te halen, is ook kapotgegaan.

  De passagiers van vlucht AF0116 vertrokken zondag vanuit Parijs en waren onderweg naar Sjanghai, toen er melding werd gemaakt van een indringende geur en rook aan boord. Waar die precies vandaan kwamen, was onduidelijk.

  Het vliegtuig week uit voorzorg uit naar de stad Irkoetsk in Oost-Siberië, waar het op ongeveer 17 graden onder nul is.

  Ook tweede vliegtuig gestrand

  De gestrande reizigers zijn ondergebracht in een hotel. Air France stuurde meteen een ander toestel om hen op te pikken. Maar vlak voordat het tweede vliegtuig wilde opstijgen uit Irkoetsk, bleek dat toestel te kampen met een technisch mankement.

  "Volgens de piloot was het te gevaarlijk om te vertrekken", vertelt een van de passagiers aan persbureau Reuters. Voor haar en de andere reizigers zat er niets anders op dan, na een paar uur aan boord van het vliegtuig, weer terug te keren naar het hotel.

  De passagiers wisten in eerste instantie niet goed waarom de vervangende vlucht niet kon opstijgen:

  De gestrande passagiers kunnen geen andere vlucht boeken, omdat hun paspoorten door de Russische douane in beslag zijn genomen. Russische autoriteiten staan ook niet toe dat Air France via een andere maatschappij een vervangende vlucht regelt voor de passagiers.

  "We zijn vies en we stinken", schrijft een van de reizigers op Twitter. "We zitten hier inmiddels 30 uur vast zonder koffer of paspoort. Air France, waar zijn jullie?"

  Franse media melden dat de vliegmaatschappij inmiddels een derde vliegtuig naar Irkoetsk heeft gestuurd. Dat toestel zal naar verwachting morgenochtend vroeg landen in Siberië en, als alles goed gaat, enkele uren later vertrekken richting Sjanghai.

  In de tussentijd proberen de gestrande reizigers er het beste van te maken in het winterse Irkoetsk, zo blijkt uit deze foto op Twitter:

 • De Europese Commissie heeft een plan neergelegd voor het geval het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie het niet eens worden over de brexit. Een akkoord heeft echter nog altijd de voorkeur, benadrukte vicevoorzitter Timmermans in Straatsburg.

  In het plan stelt de commissie onder meer voor dat Britten geen visum nodig hebben om de EU na de scheiding voor een periode van maximaal negentig dagen te bezoeken. "Dit voorstel is volledig op voorwaarde dat het Verenigd Koninkrijk ook visumvrij reizen voor alle EU-lidstaten toestaat."

  In het document staat dat, mocht er geen akkoord komen, de maatregel per 30 maart volgend jaar zal ingaan. Als we er wel een deal komt, gaan de maatregelen in vanaf het einde van de transitieperiode, die is vastgesteld op 31 december 2020. Bij wet is vastgesteld dat de brexit op 29 maart 2019 een feit is.

  Het voorstel van de commissie moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de lidstaten.

  'Binnen handbereik'

  De Britse premier May heeft haar kabinet gezegd dat er "een klein aantal" punten is dat nog moet worden opgelost. Haar woordvoerder zei dat het bereiken van een overeenkomst eind deze week "bijna binnen handbereik" is. De Britten willen zo snel mogelijk een akkoord, zodat het Britse parlement het nog kan goedkeuren.

  EU-diplomaten zeiden deze week nog weinig hoop te hebben op een snelle deal. Een van de belangrijkste twistpunten is nog altijd de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. De Britten willen de grens open houden, de EU wil controle hebben over zijn buitengrens.

  'Historische fout'

  Commissievoorzitter Juncker noemde de brexit vandaag een "tragedie" en een "historische fout". "We moeten er het beste van maken", zei hij. "De commissie, samen met EU-onderhandelaar Barnier, beweegt die kant op."

  Juncker zei de Britten niet te willen straffen voor de brexit. "We stellen ons niet agressief op wat betreft onze toekomstige relatie met het Verenigd Koninkrijk."

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Tue, 13 Nov 2018 17:51:32 +0100]