daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Di. 19 Maart 2019
Week 12

Geselecteerde regio:
Zoetermeer

Regio:
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De Amerikaanse Karen Uhlenbeck (76) is de eerste vrouw die de Abelprijs heeft gewonnen, een prestigieuze prijs voor de wiskunde. Eerder kreeg ze al de Steele-prijs voor haar werk. Bij die gelegenheid hekelde ze de cultuur in haar vakgebied, die ertoe zou leiden dat er zo weinig vrouwen op hoge posities zitten.

  De Abelprijs is ingesteld als een soort Nobelprijs voor de wiskunde, al ligt het geldbedrag wel wat lager: geen 900.000 euro, maar 620.000 euro. De prijs is genoemd naar de negentiende-eeuwse Noorse wiskundige Niels Henrik Abel.

  Rolmodel

  De jury roemt Uhlenbecks werk en zegt dat zij de wiskunde drastisch heeft veranderd, en prijst haar voor haar strijd voor meer diversiteit binnen de wetenschap en de wiskunde.

  Uhlenbeck heeft zich onder meer beziggehouden met 'ijktheorieën', die meer inzicht geven in de wereld van elementaire deeltjes. Haar wiskundige werk overlapt daardoor voor een deel de natuurkunde.

  Natuurkundige Robbert Dijkgraaf feliciteert haar via Twitter en noemt haar een "fantastische wiskundige" en een "rolmodel".

 • Michel Barnier, de Europese hoofdonderhandelaar over de brexit, heeft gezegd dat een uitstel van de vertrekdatum van de Britten uit de EU goed gemotiveerd en zinvol moet zijn. Tien dagen voor de deadline van 29 maart, riep hij de Britse regering ertoe op duidelijkheid te verschaffen en met een plan te komen.

  Het voortduren van de huidige onzekerheid kost bedrijven geld en levert politieke schade op, zei Barnier vandaag in Brussel. Hij liet doorschemeren dat een uitstel alleen zinvol is als daardoor de kans op ondertekening van de brexitdeal vergroot wordt.

  Bovendien moet het verzoek om uitstel unaniem door de andere 27 lidstaten goedgekeurd worden. Barnier zei dat de 27 landen een verzoek tot uitstel goed moeten afwegen.

  Merkel

  Bondskanselier Merkel heeft verklaard dat ze zo lang mogelijk zal strijden voor een ordentelijk vertrek van de Britten uit de EU. De belangen van Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie staan op het spel, zegt Merkel.

  Haar minister voor Europese Zaken Michael Roth zei dat het geduld van Europa door de Britten op de proef wordt gesteld. Hij dringt er bij Londen op aan snel een concreet voorstel te doen. Zijn Franse ambtgenoot Nathalie Loiseau vraagt zich of uitstel wel zin heeft. Tijd geven is de oplossing niet, Londen moet een besluit nemen, zei ze.

  Impasse

  Bijna drie jaar na het referendum in het Verenigd Koninkrijk over de vraag of de Britten uit de Europese Unie moeten stappen, is het nog altijd onzeker of de brexit doorgaat, en wanneer dat zal gebeuren.

  De brexit is hét thema van de Europese top die overmorgen in Brussel begint. Premier May zal op de top voorstellen de brexit met zeker drie maanden uit te stellen, nu haar plan om de brexit-overeenkomst nogmaals aan het Lagerhuis voor te leggen door parlementsvoorzitter Bercow is getorpedeerd. Zijn argument, op basis van een parlementsregel uit de vroege zeventiende eeuw, is dat een voorstel niet in ongewijzigde vorm nogmaals in stemming kan worden gebracht. Mogelijk wordt zelfs een uitstel van twee jaar verleend.

  Na de Europese top zal het Lagerhuis maandag nog een debat houden over de vraag hoe de impasse over de brexit doorbroken kan worden.

  DUP

  De Noord-Ierse partij DUP, die de regering van premier May gedoogsteun geeft, blijft gekant tegen de brexitdeal die May met de EU gesloten heeft en die tweemaal door het Lagerhuis is afgewezen.

  Nigel Dodds, vice-fractievoorzitter van de DUP, zei dat de kans dat zijn partij de brexitdeal zal steunen niet groter is geworden, ondanks "het goede gesprek" dat hij vandaag met de regering heeft gehad. De DUP blijft gekant tegen de grensregeling met Ierland, dat lid blijft van de Europese Unie.

 • Morgen mogen ruim 13 miljoen mensen naar de stembus om te kiezen voor de Provinciale Staten en het bestuur van de waterschappen.

  Misschien vraag je je nog af waarom je eigenlijk zou moeten stemmen, op wie en waarvoor? Om je op weg te helpen staat hieronder wat praktische informatie. Ook zetten we de opvallendste, leukste, en belangrijkste verhalen die we eerder maakten over #PS19 op een rij.

  Waar kiezen we voor op 20 maart?

  Per provincie worden de Provinciale Statenleden gekozen. In totaal gaat het om 570 volksvertegenwoordigers. De provinciebesturen hebben een aantal belangrijke taken: ze gaan over ruimtelijke ontwikkeling (bijvoorbeeld waar wel en niet gebouwd mag worden), milieu, natuurbeheer, wegen en openbaar vervoer, regionale economie en cultuur.

  Om die taken uit te voeren hebben de provincies miljarden euro's tot hun beschikking. Ook hebben ze samen zo'n 14 miljard aan spaargeld. Met je stem kies onder andere hoe dit geld besteed wordt.

  Bekijk hier hoe je in je dagelijks leven te maken krijgt met de beslissingen van de provincie:

  Als het goed is, heb je twee stempassen ontvangen. De een is voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten, de andere is voor de waterschapsverkiezingen. Want ook voor de besturen van de 21 Nederlandse waterschappen wordt morgen gestemd. Je kent de waterschappen misschien vooral van de jaarlijkse waterschapsheffingen, die je via de gemeentelijke belastingen betaald.

  De waterschappen nemen onder leiding van een dijkgraaf beslissingen over zaken als dijkonderhoud, schoon water en de aanleg van begroeiing bij oevers en slootkanten. Wat ze precies doen leggen we verder uit in dit artikel.

  Wat zijn de belangrijkste thema's die spelen in de provincies?

  De verkiezingen gaan over een regionaal bestuur, maar dat wil niet zeggen dat er ook alleen regionale onderwerpen spelen. De bouw van voldoende woningen is een onderwerp dat overal terugkomt. De uitbreiding van vliegvelden is alleen in een aantal provincies onderwerp van gesprek.

  In bijvoorbeeld Gelderland is woningbouw een belangrijk thema. Het gaat dan ook over de huisvesting van arbeidsmigranten, waar een toenemende vraag naar is. Voldoende openbaar vervoer en geld voor cultuur is ook een thema, bijvoorbeeld in Zeeland. Klimaat is een terugkerend thema in de verkiezingsprogramma's van de partijen. Maar ondanks die enorme ambities, zijn maar weinig partijen enthousiast over nieuwe zonne- en windmolenparken op land.

  In sommige provincies is een heel specifiek thema hét onderwerp van de verkiezingen. Bekijk het verhaal vanuit jouw provincie op deze speciale pagina.

  Wat hebben de provinciale verkiezingen met de landelijke politiek te maken?

  De Provinciale Staten hebben naast het besturen van de provincie nog een andere taak. Ze kiezen namelijk ook een nieuwe Eerste Kamer. Indirect stem je dus op ook voor de senaat. Wie de nieuwe senatoren worden, horen we op 27 mei. De Eerste Kamer moet wetsvoorstellen uit de Tweede Kamer goed- of afkeuren.

  Volgens de peilingen raakt het kabinet van premier Rutte de meerderheid in de senaat kwijt. Nu bezetten de regeringspartijen daar 38 van de 75 zetels, net iets meer dan de helft. Zonder meerderheid in de Eerste Kamer is regeren een stuk lastiger en moeten ze vaker bij de oppositie aankloppen voor steun.

  Bekijk ook onze video voor uitleg:

  Nieuwsuur heeft van iedere landelijke partij een profiel gemaakt, die zijn te bekijken via dit YouTube-kanaal.

  Overigens zijn veel regionale partijen niet blij met de aandacht die tijdens de provinciale statenverkiezing uitgaat naar de landelijke politiek. Veel landelijke partijen doen namelijk ook mee in de provincie, voor de partijen die alléén regionaal actief zijn, betekent dat minder aandacht. We schreven daar eerder dit artikel over.

  Wie en hoeveel mensen gaan er stemmen?

  De opkomst bij de verkiezingen voor Provinciale Staten is meestal laag. In 2015 was de opkomst 48 procent. Met 82 procent was de opkomst van de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 stukken hoger.

  Er zijn door het hele land allerlei initiatieven ondernomen om bepaalde groepen naar de stembus te krijgen. Speciaal voor jongeren werden op allerlei plaatsen speciale debatten georganiseerd met regionale politici. Kiezers met een niet-westerse achtergrond werden onder andere in moskeeën en buurthuizen geïnformeerd over de verkiezingen.

  En dan nog dit:

  Misschien heb je je stem al lang bepaald, maar mogelijk twijfel je nog. De online stemhulpen van Stemwijzer, Kieskompas, MijnStem en Kieswijzer kunnen je helpen. Voor de waterschappen kan je bij MijnStem terecht.

  Het nieuwe provinciebestuur dat je kiest, komt straks te zitten in het provinciehuis. Maar weet jij eigenlijk hoe het provinciehuis van jouw provincie eruit ziet? Klik op de onderstaande foto en bekijk per provincie waar de Statenleden te vinden zijn.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Tue, 19 Mar 2019 18:40:05 +0100]