daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Vr. 15 November 2019
Week 46

Geselecteerde regio:
Zoetermeer

Regio:
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Goedemorgen! In de rechtbank in Rotterdam gaat de strafzaak verder tegen Bekir E., die vorig jaar zijn 16-jarige ex-vriendin Hümeyra om het leven bracht. En in Washington D.C. wordt de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne verhoord in het impeachment-onderzoek tegen president Trump.

  Vandaag is grotendeels bewolkt. In eerste instantie is er op diverse plekken sluierbewolking te zien, later vanochtend wordt de bewolking dikker. Maxima liggen rond 6 graden bij een matige oostenwind. Het weekend verloopt fris. In het noordoosten valt zaterdag regen. Vanaf zondagavond neemt in het hele land de neerslagkans weer toe.

  Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

  Wat kun je vandaag verwachten?

  Het Openbaar Ministerie komt met de strafeis tegen Bekir E., die terechtstaat voor het doodschieten van de 16-jarige scholiere Hümeyra bij het Designcollege in Rotterdam-West. Hij stalkte haar al langere tijd. In de rechtbank zei hij gisteren dat haar dood geen moord was, maar doodslag. Ook ontkende hij dat hij Hümeyra wilde ontvoeren. In het impeachment-onderzoek tegen president Trump wordt de voormalige ambassadeur van de Verenigde Staten in Oekraïne, Marie Yovanovitch, openbaar verhoord. Trump riep haar in mei abrupt terug als belangrijkste diplomaat in Kiev. In de ministerraad bespreekt staatssecretaris Snel het advies van de Commissie Donner om gezinnen die onbehoorlijk zijn behandeld door de Belastingdienst ruimhartig te compenseren. De gezinnen moesten kinderopvangtoeslagen onterecht terugbetalen.

  Wat heb je gemist?

  "SUV's veroorzaken meer uitstoot van stikstof dan alle industriële sectoren bij elkaar", zegt IEA-topman Birol. "De groei van zuinige voertuigen, waaronder elektrische auto's, wordt volledig teniet gedaan door de stijgende verkoop van SUV's."

  Birol sprak op een bijeenkomst op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Terwijl in Nederland er steeds meer maatregelen worden genomen om de uitstoot tegen te gaan, is ook hier een groei van de zware en relatief vervuilende auto's. Vorig jaar was 1 van de 3 aantal nieuw verkochte auto's een SUV, tegenover 1 op de 14 in 2010.

  BOVAG plaatst een kanttekening bij de bevindingen van Birol. Volgens de branchevereniging van garagehouders zijn het met name de zuinige modellen grote auto's die in trek zijn en "kopen Nederlanders sowieso de zuinigste auto's van heel Europa".

  Ander nieuws uit de nacht:

  Interim-regering en partij van Morales willen nieuwe verkiezingen in Bolivia: op deze manier moet de rust in het land terugkeren, na weken van protesten en geweld Slachtofferhulp komt met campagne voor verkeersslachtoffers: De organisatie ziet een groot verschil tussen het aantal verkeersslachtoffers en het mensen dat zich bij hun meldt. Verkeersslachtoffers weten vaak niet dat zijn hulp van Slachtofferhulp Nederland kunnen krijgen. Fietstunnel onder de Maas, de oudste van Nederland, dicht voor renovatie: de fiets- en voetgangersbuizen zijn toe aan een flinke opknapbeurt. Daar is 11 maanden voor uitgetrokken.

  En dan nog even dit:

  Chris Garth vroeg tijdens het surfen in Hawaï zijn grote liefde Lauren Oiye ten huwelijk. Op zijn surfplank ging hij op één knie, met ring. Volgens Hawaii News Now zei Lauren ja, vlak voordat Chris de ring in de oceaan liet vallen. Gelukkig was die ring een goedkope replica, de echte ring gaf hij haar toen ze weer op het strand waren.

  Fijne dag!

 • Slachtofferhulp Nederland start een campagne om meer verkeersslachtoffers te bereiken. De organisatie ziet een groot verschil tussen het aantal verkeersslachtoffers en het aantal mensen dat zich bij hen meldt. In een eigen onderzoek staat dat niet alle verkeersslachtoffers weten dat zij een beroep kunnen doen op Slachtofferhulp Nederland.

  In 2017 noteerde het Verbond van Verzekeraars ruim 740.000 schadeclaims (autoverzekering) na een aanrijding. Slachtoffer Nederland komt jaarlijks in contact met zo'n 30.000 verkeersslachtoffers.

  "Uit gesprekken met verkeersslachtoffers blijkt dat zij zich niet altijd slachtoffer voelen terwijl zij dat wel zijn en daardoor dus ook recht hebben op hulp", zegt bestuursvoorzitter Rosa Jansen. Het gaat dan vooral om mentale en praktische hulp.

  "Wanneer je als voetganger, fietser, motorrijder of automobilist bent aangereden, biedt Slachtofferhulp Nederland niet alleen emotionele en juridische ondersteuning, maar kunnen onze medewerkers ook helpen bij praktische zaken zoals het aanvragen van een schadevergoeding of het in contact brengen met de juiste instanties", zegt Jansen.

  Hulp voor iedereen

  Daarom lanceert de stichting deze week een online campagne. Daarin doen verkeersslachtoffers hun verhaal en sporen zij anderen aan om hulp te zoeken. Slachtofferhulp benadrukt in de campagne dat alle mensen die in het verkeer iets overkomt gebruik kunnen maken van hulp, hoe klein of groot het leed en de schade ook is. Ook veroorzakers van een verkeersongeluk kunnen een beroep doen op Slachtofferhulp, mits ze niet strafrechtelijk worden vervolgd.

  De campagne loopt vooruit op zondag wanneer wereldwijd verkeersslachtoffers worden herdacht.

 • Theo Heyliger, leider van de grootste politieke partij op Sint Maarten, is donderdag vrijgesproken van het omkopen van parlementslid Romain Laville in 2013. Die zou voor grote geldbedragen zijn omgekocht om zijn steun in te trekken aan het kabinet dat er toen zat.

  Het Openbaar Ministerie eiste twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan zes voorwaardelijk. Ook eiste het OM dat Heyliger vijf jaar niet mocht deelnemen aan verkiezingen. Maar zover komt het dus niet.

  Laville deed aangifte bij de politie en vertelde dat hem ook een belangrijke ministerspost was aangeboden. Toen het strafrechtelijk onderzoek na lange vertraging eindelijk op gang kwam, beriep hij zich tijdens verhoren op zijn verschoningsrecht.

  Daardoor kon de verdediging van Theo Heyliger hem niet meer effectief ondervragen. Het is vaste jurisprudentie dat in zulke gevallen de verklaring van in dit geval Laville voor het bewijs niet zwaar mee mag tellen. Ander bewijs ondersteunt de verklaring van Laville nauwelijks, waardoor vrijspraak volgde.

  Wel nog verdachte in andere zaak

  Theo Heyliger is nog niet af van Justitie. In een andere zaak is hij nog steeds verdachte. Die gaat over corruptie, witwassen en het omkopen van ambtenaren door grote bouwbedrijven. De populaire politicus zou in een periode van vijftien jaar 4 miljoen dollar hebben ontvangen als minister en parlementslid.

  De partij van Heyliger, United Democrats, kreeg bij de laatste verkiezingen in februari 2018 de meeste stemmen en vormde daarna een coalitieregering. Maar in de afgelopen maanden verlieten verschillende parlementariërs de partij, waardoor de regering ten val kwam. Op 9 januari gaat de kiezers van Sint Maarten weer naar de stembus.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Fri, 15 Nov 2019 07:10:23 +0100]