daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Di. 3 Oktober 2023
Week 40

Geselecteerde regio:
Barneveld

Regio:
De Gelderlander
gelderlander.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Op automaten van Geldmaat is het vanaf vandaag mogelijk om met je bankpas contactloos geld op te nemen, dus zonder het pasje in de sleuf te steken. In eerste instantie kan dat alleen in de 23 Geldmaat-winkels. Dat zijn onbemande ruimtes met meerdere geldautomaten. Binnen enkele dagen is het ook mogelijk bij geldautomaten in bijvoorbeeld boekhandels.

  Klanten kunnen hun bankpas tegen de zogenoemde NFC-lezer van de Geldmaat-automaat aanhouden en vervolgens geld uit de automaat trekken. Nog niet alle grote banken bieden de mogelijkheid aan. Zo gaat ABN Amro het mogelijk maken in de loop van 2024, als er nieuwe pinpassen worden geïntroduceerd. Met passen van Rabobank en ING is het wel mogelijk om contactloos te pinnen.

  Nog niet mobiel

  Geen van de drie banken biedt nog de mogelijkheid om rechtstreeks contactloos geld op te nemen met mobiel of met een smartwatch. ING en Rabobank zeggen dat dit technisch lastig is.

  In de tussentijd bieden ABN Amro en ING wel een iets omslachtiger mobiel alternatief aan. Dan moet de bank-app op de mobiele telefoon gebruikt worden, voordat de automaat geld geeft. Bij ABN Amro moet er een QR-code gescand worden, bij ING krijgen mensen een mobiele code die ze moeten invoeren op de betaalautomaat.

  Later bij Albert Heijn

  Technisch gezien zijn de Geldmaat-automaten er wel klaar voor. Alleen in de 900 betaalautomaten in Albert Heijn-filialen gaat het iets langer duren: die worden volgend jaar allemaal vervangen door automaten waarop contactloos geld opgenomen kan worden.

  Ook moeten sommige automaten die buiten staan nog worden vervangen. Een automaat is vernieuwd als er een lampje brandt bij de NFC-lezer. "Als dat brandt, kun je er contactloos geld opnemen", zegt een woordvoerder van Geldmaat.

  Zij stelt dat contactloos opnemen in de toekomst onderhoud aan de geldautomaten gaat schelen. "De lezer die wordt gebruikt als je een pasje erin moet steken is ontzettend gevoelig. Als er vuil in komt omdat het erin waait of als er een stukje nagel in belandt, kan dat al een storing geven en we hebben ook te maken met vandalisme."

  Rolstoel

  Geldmaat ziet ook andere voordelen. "Mensen in bijvoorbeeld een rolstoel moeten vrij hoog reiken om de pas in de lezer te steken. Bij contactloos betalen hoeft dat niet meer", zegt de woordvoerder. Ze denkt dat het ook gaat helpen bij mensen die vergeten hun pas uit de automaat te halen.

 • In de Thaise hoofdstad Bangkok zijn drie doden gevallen bij een schietpartij in een winkelcentrum. De politie heeft een 14-jarige jongen gearresteerd die betrokken was bij het incident, schrijven lokale media.

  Naast de drie overleden personen raakten er ook zes mensen gewond. De lokale hulpdiensten melden dat een van hen een andere nationaliteit heeft dan de Thaise. Welke dat is, is niet bekend.

  Honderden bezoekers van het winkelcentrum Siam Paragon vluchtten weg toen zij geweerschoten hoorden. Autoriteiten sloten na de schietpartij een nabijgelegen treinstation.

  De Thaise premier Srettha Thavisin heeft zijn condoleances aangeboden aan de nabestaanden van de slachtoffers.

 • De Turkse politie heeft bijna duizend mensen opgepakt bij operaties in het hele land. 928 arrestaties zijn verricht op verdenking van verboden wapenbezit of wapensmokkel, 67 mensen zijn opgepakt vanwege banden met de Koerdische beweging PKK. Dat melden Turkse media. De arrestaties vonden vandaag in het hele land plaats.

  Afgelopen weekend voerde de Turkse luchtmacht al aanvallen uit op stellingen van de PKK in Noord-Irak. Aanleiding voor die luchtaanvallen was een zelfmoordaanslag in de hoofdstad Ankara zondag, waarbij twee agenten lichtgewond raakten. De PKK eiste die aanslag op.

  Volgens de Turkse autoriteiten waren de arrestaties onder meer gericht op de "inlichtingeneenheden" van de PKK. Minister Yerlikaya van Binnenlandse Zaken zegt dat er daarom invallen zijn geweest in zestien provincies. Er werden bij de operatie honderden agenten en andere functionarissen ingezet. Er zijn volgens minister Yerlikaya van Binnenlandse Zaken 840 wapens in beslag genomen. Twee agenten raakten bij de operatie gewond.

  Naast Turkije beschouwen ook de Europese Unie en Verenigde Staten de PKK als een terroristische organisatie. Het Turkse leger voert geregeld luchtaanvallen uit op doelen van de PKK in Irak. Daar heeft de organisatie een hoofdkwartier en bases. De PKK streeft naar meer autonomie en rechten voor Koerden binnen Turkije.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Tue, 03 Oct 2023 14:55:24 +0200]