daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Za. 20 December 2025
Week 51

Geselecteerde regio:
Wijchen

Regio:
De Gelderlander
gelderlander.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

  • Het is een rechter gelukt om een oplichter uit Almelo te laten afkicken van de drank. Dat deed de rechter door de man gedurende de rechtsgang te 'gijzelen' en naar de gevangenis te sturen. Inmiddels heeft de man alcohol afgezworen en werkt hij een aantal uren per week op de plek waar hij eerder een taakstraf deed.

    Het gaat in deze zaak om Andy S. (31) uit Almelo, die tussen april 2024 en maart 2025 van alles en nog wat 'verkocht' via Marktplaats en Facebook, meldt RTV Oost.

    Er zijn negentien aangiften tegen de man gedaan, maar waarschijnlijk heeft hij meer slachtoffers gemaakt. Mensen bestelden seizoenskaarten voor Ajax bij hem en startbewijzen voor marathons. S. bood ook ouderwetse vinylplaten aan.

    Maar direct nadat het geld was overgemaakt, verbrak hij alle contact. Sommige gedupeerden gingen voor enkele tientjes de boot in. Anderen waren veel geld kwijt. Zo maakten een vader en zoon 2250 euro over voor twee seizoenskaarten voor Ajax.

    Drankprobleem

    Tijdens de eerste zitting in deze zaak, in oktober, bleek dat de verdachte met een groot drankprobleem kampte en de opbrengsten van zijn oplichtingspraktijken gebruikte om die verslaving te betalen.

    Omdat dezelfde Andy S. bijna tien jaar geleden ook al werd veroordeeld wegens oplichting via Marktplaats, besloot de politierechter in oktober tot een "paardenmiddel", zoals hij het zelf noemde. S. werd per direct gegijzeld in de gevangenis. De gedachte hierachter was dat S. zo noodgedwongen zou afkicken.

    Drinkt niet meer

    Gisteren werd de rechtszaak tegen de man voortgezet en het paardenmiddel had effect, vertelde de reclassering. S. drinkt niet meer, is een behandeling begonnen en heeft geen contact meer met andere mensen met een drankprobleem.

    Ook werkt hij extra uren op de plek waar hij eerder een taakstraf heeft uitgevoerd. "Ik heb tegenwoordig zelfs een agenda", vertelde hij zelf.

    Toch eiste het Openbaar Ministerie een celstraf van twee weken en 170 uur taakstraf wegens oplichting.

    De rechter ging daar niet in mee. Hij vond dat S. zijn goede wil heeft getoond en besloot geen nieuwe gevangenisstraf op te leggen. "U heeft de kans om clean te worden met beide handen aangegrepen", aldus de rechter. Hij veroordeelde S. tot een taakstraf van 150 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden. Ook moet hij alle gedupeerden terugbetalen.

  • De gemeente Westland overweegt om statushouders in een voormalig hotel in Naaldwijk zelf te laten koken en de was te laten doen. Dat is uit bezuinigingsoverwegingen.

    "De exploitatie in de huidige vorm is simpelweg niet houdbaar", laat het gemeentebestuur bij Omroep West weten. "Wij zien mogelijkheden om met een relatief beperkte investering de keukenfunctie in het hotel te verbouwen naar gedeelde kookvoorzieningen en de wasvoorzieningen te laten aanpassen."

    De gemeente Westland kocht het hotel in 2023. Het idee was om er tijdelijk statushouders onder te brengen, die binnen een half jaar zouden kunnen doorstromen naar een sociale huurwoning,

    Noodsituatie

    Maar die doorstroming is er nooit gekomen omdat er een tekort is aan woningen in de gemeente. Er zijn in de loop der jaren wel statushouders elders gehuisvest, maar er verblijven nu toch nog 165 mensen in het voormalige hotel: 130 statushouders (dus mensen met een verblijfsvergunning), 30 vluchtelingen uit Oekraïne en 5 'spoedzoekers', mensen die dringend een woning nodig hebben door een noodsituatie zoals huiselijk geweld.

    Voor die opvang krijgt de gemeente een vergoeding van het Rijk. Maar die is niet toereikend en bovendien onzeker, aldus het gemeentebestuur.

    Te duur

    Gevolg is dat de huisvesting de gemeente Westland zo'n 2,5 miljoen euro per jaar kost. Te duur, vindt een deel van de gemeenteraad. Vorige maand kwamen vier partijen met het plan om de opvang te stoppen en het gebouw om te bouwen tot een appartementencomplex.

    Maar zolang er geen andere oplossing is gevonden voor de huisvesting van de huidige bewoners, gaat dat plan het gemeentebestuur van Westland te ver. "Wij hebben wettelijke verplichtingen voor het huisvesten van statushouders (de taakstelling)", staat in een brief aan de gemeenteraad. "Door de inzet van het voormalige hotel als bijdrage aan de taakstelling, voldoen wij beter aan onze verplichtingen dan zonder deze opvanglocatie."

    Het gemeentebestuur wijst ook op de verplichting om Oekraïners te blijven opvangen. Voor spoedzoekers heeft de gemeente een zorgplicht.

    Centrale keuken

    Maar dat die opvang goedkoper moet, vinden ook burgemeester en wethouders. Vandaar dat wethouder Carlieke van Staalduinen nu voorstelt om te stoppen met de centrale keuken waar wordt gekookt door voormalig hotelpersoneel.

    In plaats daarvan stelt Van Staalduinen nu bij de lokale omroep WOS voor om te keuken te verbouwen tot een ruimte met twintig kooktoestellen waar de bewoners zelf kunnen koken.

    Hoeveel kostenbesparing dat precies oplevert, is nog onduidelijk. Waar de bewoners zelfstandig hun was zouden kunnen doen, is ook nog niet duidelijk.

    De gemeenteraad moet nog instemmen met de bezuinigingsvoorstellen.

  • Veel mensen eten wild alleen met kerst, maar het vlees van dieren die in de natuur worden geschoten, neemt toe in populariteit, het hele jaar door. Er zijn ook mensen die in principe geen vlees eten, maar een uitzondering maken voor wild. Waar de totale consumptie van vlees het afgelopen jaar licht daalde, nam de consumptie van wild met ruim 10 procent toe, ziet de wildhandel.

    De NOS onderzocht de jacht, slacht en bereiding van wild:

    Na een ochtend en middag regen op de Veluwe is het net droog en begint het al te schemeren. "En dan laat het ree zich meestal goed zien", vertelt Laurens Hoedemaker, directeur van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging.

    We lopen over een veld tussen de bossen naar een 'hoogzit' voor jagers. Daar kan je met twee personen beschut wachten tot het wild in het vizier komt. "We jagen om te zorgen dat de hoeveelheid reeën in balans is met de biodiversiteit in het bos en we jagen om te benutten", zegt Hoedemaker. "Want ree is heerlijk scharrelvlees."

    Wachten in de jachthut

    Nadat we ons in de jachthut hebben genesteld, wordt het jachtgeweer doorgeladen. Het is het laatste harde geluid dat we maken. Met een warmtebeeldkijker tuurt Hoedemaker het bos af om te zien of er wild in de buurt is. Vervolgens wordt het stil en begint het wachten.

    Op plekken zoals de Waterleidingduinen in Noord-Holland, de Veluwe en de Oostvaardersplassen in Flevoland wordt gejaagd om de wildpopulatie binnen bepaalde grenzen te houden. Het gaat onder meer om damherten, reeën, fazanten, ganzen, eenden en hazen.

    In het algemeen wordt er gejaagd om te voorkomen dat te veel dieren de natuur kaalvreten en verkeersongelukken veroorzaken. Soms wordt er gejaagd omdat er te weinig eten voor de hoeveelheid beesten is. Zo'n 27.000 mensen in Nederland hebben een jachtvergunning.

    Een van de grotere handelaren is Wildhandel Pieter van Meel. Als directeur Thomas van Meel ons rondleidt, hangen er zo'n twintig damherten en een ree aan de haak. "Het is vlak voor de kerst en wild wordt bij uitstek in deze tijd van het jaar gegeten. Het is nu hard werken voor ons, zeven dagen per week en twaalf uur per dag."

    We zien dat ieder dier wordt gecontroleerd door een dierenarts van de NVWA. Het vlees gaat veel naar restaurants, maar ook naar slagers en supermarkten. "De hang naar minder, maar beter vlees zie je terug in de wildconsumptie", vertelt Van Meel.

    "Natuurlijk is de wildconsumptie nog altijd heel klein ten opzichte van de industrie, maar wij zien wel dat het toeneemt en dat de consument er steeds meer in geïnteresseerd is", vertelt van Meel terwijl een van de slagers een ree uitbeent. "Het is eigenlijk heel puur, natuurlijk vlees."

    Afkeer van vleesproductie

    Een van de supermarkten waaraan Van Meel wild levert, ziet een toename van de consumptie van wild met 13,5 procent, terwijl de totale vleesconsumptie met 0,9 procent is afgenomen.

    Bij online winkel Grutto, waar veel particulieren wild kopen, zien ze de verkoop van wild met zo'n 12 procent groeien. "We zien steeds meer afkeer van industriële vleesproductie", zegt eigenaar Berend te Voortwis. Bovendien lijkt wild iets minder duur geworden. "Het prijsverschil tussen wild en rundvlees is kleiner aan het worden. Dat komt doordat de prijs van rund enorm is gestegen en de prijs van wild veel minder."

    Na zo'n twee uur fluisteren en turen naar de bosrand wordt het wachten in de 'hoogzit' op de Veluwe beloond. Terwijl een ree het bos weer in rent, loopt een andere ons recht tegemoet. Het geweer is gereed, de prooi nabij en het wachten is op het schot. De NOS-verslaggever en cameraman hebben hun gehoorbescherming opgezet.

    Tussen de oren van het ree heeft de jager door het vizier op het jachtgeweer een klein gewei ontdekt. "Het is een bok, een mannetje dus", fluistert Hoedemaker, terwijl hij het jachtgeweer weer van de schouder laat zakken. "Het is geitenseizoen en dan mogen er geen bokken geschoten worden."

    Om de vrouwtjes met jongen te sparen, mogen in het voorjaar alleen bokken geschoten worden en in de winter alleen vrouwelijke reeën, geiten. Het is inmiddels donker geworden en dit ree is aan de jacht ontkomen.





Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Sat, 20 Dec 2025 14:55:37 +0100]