daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Zo. 28 April 2024
Week 17

Geselecteerde regio:
Wijchen

Regio:
De Gelderlander
gelderlander.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

  • In het centrum van Tilburg heeft een automobilist vannacht een ravage aangericht. De man raakte twee andere auto's, een lantaarnpaal en een verkeerslicht. Volgens de politie had hij te veel gedronken. Niemand raakte gewond.

    De 34-jarige man uit Tilburg reed op de Spoorlaan door rood en raakte daarna een auto die uit een parkeergarage kwam.

    Na die botsing ramde hij ook nog een lantaarnpaal, een verkeerslicht en een andere auto. Volgens Omroep Brabant lag de weg bezaaid met brokstukken en glas.

    De automobilist is voor controle naar een ziekenhuis gebracht. Uit een blaastest bleek dat de man te veel had gedronken.

  • Een dag na de feesten, festivals en vrijmarkten wordt de eerste indruk van gisteren bevestigd: Nederland heeft Koningsdag in een gemoedelijke en gezellige sfeer gevierd. Op de meeste plekken waren er geen problemen, al was er hier en daar wel een incident, zoals een grote vechtpartij vannacht in het uitgaanscentrum van Drachten. De politie greep in en ontruimde het gebied.

    Politie-eenheden uit heel Friesland kwamen daarvoor naar de stad, meldt Omrop Fryslân. Er is een verdachte aangehouden voor verstoring van de openbare orde.

    Even grimmig

    Ook in Baarn mondde het feest uit in een opstootje tussen groepen jongeren. In een park in de Utrechtse plaats weigerden tientallen feestgangers rond middernacht naar huis te gaan en was de sfeer even grimmig.

    Tientallen bezoekers wilden het terrein niet verlaten, waarop de politie het park ontruimde. Niemand is gewond geraakt. Een 20-jarige man uit Soest werd aangehouden, ook voor het verstoren van de openbare orde. Hij is later op de avond met een boete naar huis gestuurd, meldt RTV Utrecht.

    Schoonmaken

    Overal in het land waren gemeentewerkers de afgelopen uren bezig met opruimen. In Amsterdam en andere grote steden begon de grote schoonmaak gisteravond al. In de loop van de ochtend was het meeste vuil in het centrum van de hoofdstad weggehaald, meldt AT5.

    De gemeente had voor Koningsdag verschillende maatregelen genomen. Zo werden er extra afvalbakken geplaatst en was er voor spullen die niet verkocht werden op de vrijmarkt een speciaal inleverpunt. Daarnaast werden er ruim 350 mobiele toiletten neergezet.

    De meeste gemeenten meldden gisteren al dat er zich tijdens de Koningsnacht en -dag nauwelijks noemenswaardige incidenten waren. De politie heeft nog geen landelijk beeld.

    De beelden van Koningsdag gemist? Bekijk hier wat er bij de officiële viering in Emmen én in de rest van het land gebeurde:

  • Niet één keer de stoep open voor de aanleg van glasvezel maar twee keer, soms binnen een paar weken. De aanleg van glasvezelnetwerken gaat hard en meer dan 100.000 woningen hebben inmiddels twee glasvezelkabels in hun straat, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Telecompaper. Vooral de laatste maanden komen er veel huizen bij die twee kabels voor de deur hebben.

    In veel gebieden is de afgelopen jaren glasvezel aangelegd om snel internet mee mogelijk te maken. Met name KPN gaat door met de aanleg van eigen glasvezelkabels, ongeacht of er al een concurrent actief is.

    Dat is een bewuste keus, zegt KPN. Het telecombedrijf wil klanten die nu via het verouderde kopernetwerk diensten afnemen, overzetten op glasvezel van KPN. In theorie zou het ook via het glasvezelnetwerk van concurrenten diensten kunnen aanbieden, maar het telecombedrijf kiest voor een eigen netwerk.

    "We zijn bezig ons kopernetwerk te vervangen door glasvezel. Dat doen we ook op plekken waar al een netwerk in de grond ligt", zegt Wouter Stammeijer, directielid bij KPN. "Vroeger had je koper en coax en straks heb je glasvezelnetwerken. Dat geeft veel keuze voor de consument."

    Het bedrijf wil de komende drie jaar 80 procent van zijn kopernetwerk hebben vervangen door glasvezel. Dat betekent dus ook dat meer huishoudens een tweede glasvezelverbinding krijgen. Soms spreken aanbieders af wanneer daarvoor in de straat wordt gegraven, maar in de praktijk betekent het vaak dat de straat twee keer in korte tijd open gaat.

    'Complete waanzin'

    Concurrent Delta vindt het aanleggen van een tweede netwerk een slecht idee. "Dubbele uitrol van glasvezel is complete waanzin", zegt directeur Michiel Admiraal. "Straten gaan twee keer open, het is kostbaar en daar draait de consument voor op. En milieutechnisch leidt het tot extra CO2-uitstoot."

    Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt is blij met meerdere kabels in de grond en noemt het een goede ontwikkeling voor concurrentie en de keuzevrijheid van consumenten en bedrijven.

    De strategie van KPN heeft tot gevolg dat het voor bedrijven lastiger wordt om de investeringen in glasvezel terug te verdienen.

    "Het aanleggen is een heel dure zaak en je gaat het pas terugverdienen als de lijnen ook daadwerkelijk worden gebruikt", zegt Erik Compter van Telecompaper. "Uiteindelijk gebruiken mensen thuis maar één lijn. Je hebt de coax-lijn van Ziggo en je hebt twee glasvezellijnen, dan zijn er partijen die dus niks verdienen op hun lijn."

    Hij noemt het luxe dat Nederland zo veel goede verbindingen heeft. "We hebben sowieso op telecomgebied, zowel mobiel als vast, hele goede netwerken. Daardoor kunnen consumenten hele goede diensten krijgen."

    Ruim 7 miljoen aansluitingen

    Verschillende bedrijven zijn bezig met de aanleg van glasvezelnetwerken, die snel internet mogelijk maken. KPN heeft verreweg de meeste huizen aangesloten, daarna volgen Delta en Open Dutch Fiber.

    Gemeenten moeten het aanleggen van glasvezel toestaan als aan voorwaarden uit de telecomwet wordt voldaan.

    Inmiddels zijn 7,1 miljoen huizen aangesloten op glasvezel. In een jaar tijd kwamen er zo'n 1,5 miljoen aansluitingen bij. Volgens de planning is eind 2026 vrijwel heel Nederland aangesloten op glasvezel, op tienduizenden huizen na die volgens de telecombedrijven niet rendabel genoeg zijn voor de aanleg.





Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Sun, 28 Apr 2024 14:44:53 +0200]