daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Ma. 2 December 2024
Week 49

Geselecteerde regio:
Leiden

Regio:
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

  • De gevel van een woning in Leeuwarden is vannacht flink beschadigd geraakt door een explosie. De brandweer vermoedt dat er sprake was van een gaslek. Niemand raakte gewond.

    Rond 01.15 uur kwam bij de brandweer een melding binnen over een woningbrand, schrijft Omrop Fryslân. Eenmaal aangekomen bleek er geen brand te zijn. "De bewoners stonden toen al buiten", zegt een woordvoerder van de brandweer.

    Geen aanvullend onderzoek

    Ook de politie rukte uit; die trok al snel de conclusie dat er geen sprake was van een misdrijf. Er waren volgens de politie ook geen derden bij het incident betrokken.

    De veiligheidsdiensten doen daarom geen aanvullend onderzoek naar de zaak, vertelt de brandweerwoordvoerder. "Er zijn geen gewonden, er is geen instortingsgevaar en ook geen brand. Voor ons is het incident dus afgesloten."

    Het is niet bekend of de bewoners vannacht thuis konden blijven of dat ze elders zijn opgevangen. De eigenaar van het pand, een woningbouwvereniging, zal de zaak verder afhandelen.

  • De Iraanse rapper Toomaj Salehi is gisteren vrijgelaten uit de gevangenis. De 33-jarige Salehi zat in de cel omdat hij in zijn muziek steun betuigde aan de protestbeweging tegen de overheid. Eerder dit jaar werd hij nog ter dood veroordeeld.

    Hij groeide met zijn muziek uit tot stem van de protestbeweging die maandenlang demonstreerde tegen het regime, nadat de 22-jarige Koerdisch-Iraanse Mahsa Amini in 2022 na een gewelddadige arrestatie om het leven was gekomen. Zij werd door de Iraanse zedenpolitie aangehouden omdat ze zich niet zou hebben gehouden aan de kledingvoorschriften.

    Doodstraf geschrapt door hoge raad

    Salehi werd al voor de massale protesten veroordeeld voor "het verspreiden van propaganda". In oktober 2022 werd hij opgepakt en tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld. In 2023 werd hij plotseling korte tijd vrijgelaten. In april van dit jaar kreeg hij alsnog de doodstraf opgelegd door een rechtbank in Isfahan.

    Verschillende prominenten uit de cultuursector, zoals schrijver Margaret Atwood en zanger Sting, tekenden een petitie waarin ze opriepen tot de vrijlating van de Iraniër. De opgelegde doodstraf werd in juni dit jaar alsnog geschrapt door het Iraanse hooggerechtshof.

    Volgens Salehi heeft hij 252 dagen in eenzame opsluiting gezeten. Ook zou hij zijn gemarteld tijdens zijn gevangenschap en zouden zijn armen en benen zijn gebroken.

  • Het werd eerder uitgesteld vanwege orkaan Milton in de Verenigde Staten, maar nu gaat hij toch eindelijk op bezoek. De Amerikaanse president Biden is de komende dagen, op de valreep van zijn presidentschap, in Angola.

    Sinds 2015 heeft geen enkele Amerikaanse president voet gezet op het Afrikaanse continent. Toen ging Obama naar Kenia en Ethiopië. Wel was vicepresident Kamala Harris vorig jaar in Zambia. Biden gaat nu iets westelijker, naar Angola.

    De keuze voor Zambia en Angola heeft te maken met een project waar de VS in investeert: de Lobito Corridor, een 1300 kilometer lange spoorlijn die vanaf Zambia via de Democratische Republiek Congo (DRC) naar de havenstad Lobito in Angola loopt. Het eerste transport was afgelopen augustus van de DRC naar Lobito en vanuit daar naar het Amerikaanse Baltimore.

    De spoorlijn is belangrijk in de race om grondstoffen, onder meer voor elektrische auto's en de energietransitie. Zambia is rijk aan koper en kobalt, de Congolese regio Katanga ligt vol met vrijwel alle denkbare grondstoffen en die kunnen via Angola de Atlantische Oceaan over, voor de export.

    Hoewel Biden onder meer ook langs het slavernijmuseum gaat in de Angolese hoofdstad Luanda, staat de Lobito Corridor centraal in zijn bezoek. De spoorlijn geldt als het belangrijkste Amerikaanse infrastructuurproject in Afrika. Ook de Europese Unie investeert erin. In Angola ontmoet Biden alle regionale leiders die bij het project betrokken zijn.

    Tegenwicht bieden aan China

    De VS en de EU willen met het project tegenwicht bieden aan China, de belangrijkste handelspartner van veel Afrikaanse landen. China steekt al decennialang veel geld in infrastructuur op het continent, geeft landen leningen en heeft er ook veel mijnbouwvergunningen.

    China wil juist een spoorlijn herstellen die precies de andere kant op loopt: vanuit het koperrijke Zambia naar het oosten toe, naar de Tanzaniaanse stad Dar es Salaam aan de Indische Oceaan. Met hetzelfde doel.

    Angola is historisch ook een partner van Rusland, maar heeft aangegeven open te staan voor iedereen die wil helpen met economische groei. Veel Afrikaanse landen, ook Zambia en de DRC, vinden dat ze prima zaken kunnen doen met veel verschillende landen tegelijk, ook als die op het wereldtoneel tegenover elkaar staan.

    Gemeenschap profiteert ook

    Angola krijgt hulp uit Amerika bij het herstel van een oude spoorlijn, die ook gebruikt kan worden voor ander transport. De VS benadrukt dat het opties geeft voor de export van grondstoffen, maar ook van landbouwproducten. Er wordt ook geld gestoken in andere projecten op het gebied van bijvoorbeeld onderwijs, waardoor gemeenschappen die bij de corridor wonen ook zouden moeten profiteren.

    Tijdens het bezoek van Biden worden verder beloftes verwacht op het gebied van gezondheidszorg en over samenwerking op het gebied van veiligheid. De VS is op zoek naar nieuwe partners, vooral omdat westerse landen in de Sahel steeds meer bondgenoten kwijtraken na een reeks van staatsgrepen. Veel van die landen leunen nu op Rusland. De VS is bijvoorbeeld ook zijn basis in Niger kwijtgeraakt.

    Mensenrechtenschendingen

    De vraag is wel wie echt beter wordt van de Lobito Corridor. Zambia, DRC en Angola zijn rijk aan grondstoffen, maar een groot deel van de bevolking is arm. Bovendien is Angola een land met repressie. Bij activisten bestaat de angst dat de VS coulanter wordt in de kritiek op Angolese leiders en mensenrechtenschendingen eerder door de vingers gaat zien, puur omdat ze hun ogen hebben gericht op de relaties in de race om grondstoffen.

    Hoewel de aankomende Amerikaanse president Trump het Afrikaanse continent in zijn vorige regeerperiode niet interessant vond, is de verwachting dat hij wél geïnteresseerd is in de Lobito Corridor omdat het om grondstoffen draait en om de rivaliteit met China.





Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Mon, 02 Dec 2024 10:58:36 +0100]