daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Di. 3 Oktober 2023
Week 40

Geselecteerde regio:
Achtkarspelen

Regio:
RTV Noordoost-Friesland --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
RTV Drenthe --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De Indiase politie heeft kantoren van een nieuwswebsite doorzocht in New Delhi in een onderzoek naar illegale financiering. De inval betrof ook huizen van journalisten. Het medium, NewsClick, zou volgens de regering geld krijgen uit China.

  De relatie tussen India en China is gespannen sinds 2020. Toen laaide een grensconflict tussen de twee landen op. Dat conflict voert terug naar een korte oorlog in 1962, die door India werd verloren.

  Critici noemen de inval van vandaag een aanval op een van de weinige onafhankelijke nieuwskanalen van India. Eerder dit jaar viel de Indiase belastingdienst nog kantoren van de BBC in India binnen. De doorzoekingen volgden na een kritische documentaire van de Britse omroep over premier Modi, die door de Indiase regering werd verboden.

  De partij van Modi, de Bharatiya Janata Party (BJP), zei dat de invallen rechtmatig waren en dat de timing ervan niets te maken had met de documentaire. Toen werden alle telefoons in beslag genomen. Ook bij de nieuwste inval werden telefoons en ook laptops meegenomen.

  NewsClick staat bekend als een van de weinige media die kritisch is op Modi. Internationaal wordt gewaarschuwd dat de persvrijheid in India wordt aangetast.

  Opzettelijk media vervolgen

  "Een speciaal onderzoeksteam lanceerde een zoekoperatie om iedereen te vinden die mogelijk geld uit het buitenland kreeg om een mediagroep te leiden met als doel het verspreiden van buitenlandse propaganda", zei een functionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken tegen persbureau Reuters over de inval.

  Volgens de functionaris maakten de invallen deel uit van een onderzoek door de Indiase financiële misdaaddienst. Een coalitie van 28 politieke oppositiepartijen zegt in een verklaring dat de regering de afgelopen jaren opzettelijk de media heeft vervolgd en onderdrukt door gebruik te maken van onderzoeksbureaus. Het gaat volgens de coalitie alleen om mediaorganisaties en journalisten "die de waarheid spreken tegen de machthebbers".

  'Erg bezorgd'

  Media, internationale rechtenorganisaties en buitenlandse liefdadigheidsinstellingen worden door de Indiase belastingdienst regelmatig onder de loep genomen.

  Volgens het Indiase persbureau Press Trust of India werden er bij de acties twee journalisten aangehouden. Het persbureau zegt "erg bezorgd" te zijn over de invallen en achter de journalisten te staan.

 • Wopke Hoekstra moet nog langer wachten tot duidelijk is of hij de nieuwe Eurocommissaris Klimaat kan worden. De milieucommissie van het Europees Parlement gaat extra vragen aan hem stellen. Daardoor hoort hij sowieso vandaag niet meer of hij op voldoende steun kan rekenen. Dat zeggen bronnen tegen de NOS.

  Gisteravond stelde de milieucommissie haar besluit over de benoeming van Hoekstra al uit. De CDA'er werd drie uur lang ondervraagd, maar daarna waren de leden van de commissie er nog niet van overtuigd dat Hoekstra de geschikte persoon is om Frans Timmermans op te volgen. Zo waren er kritische vragen over eerdere uitspraken, over zijn klimaatambities en zijn verleden bij Shell.

  Om Eurocommissaris te worden, heeft Hoekstra een tweederdemeerderheid van de stemmen nodig van de milieucommissie. De tijd dringt. Morgen wil de milieucommissie, op basis van de antwoorden van Hoekstra, bepalen of de stemming in het hele Europees Parlement doorgaat. Die stemming staat voor donderdag gepland.

  Een meerderheid van het parlement moet dan nog instemmen met zijn benoeming. Als de milieucommissie opnieuw besluit om het uit te stellen, kan er pas over twee weken gestemd worden door het parlement.

 • Op automaten van Geldmaat is het vanaf vandaag mogelijk om met je bankpas contactloos geld op te nemen, dus zonder het pasje in de sleuf te steken. In eerste instantie kan dat alleen in de 23 Geldmaat-winkels. Dat zijn onbemande ruimtes met meerdere geldautomaten. Binnen enkele dagen is het ook mogelijk bij geldautomaten in bijvoorbeeld boekhandels.

  Klanten kunnen hun bankpas tegen de zogenoemde NFC-lezer van de Geldmaat-automaat aanhouden en vervolgens geld uit de automaat trekken. Nog niet alle grote banken bieden de mogelijkheid aan. Zo gaat ABN Amro het mogelijk maken in de loop van 2024, als er nieuwe pinpassen worden geïntroduceerd. Met passen van Rabobank en ING is het wel mogelijk om contactloos te pinnen.

  Nog niet mobiel

  Geen van de drie banken biedt nog de mogelijkheid om rechtstreeks contactloos geld op te nemen met mobiel of met een smartwatch. ING en Rabobank zeggen dat dit technisch lastig is.

  In de tussentijd bieden ABN Amro en ING wel een iets omslachtiger mobiel alternatief aan. Dan moet de bank-app op de mobiele telefoon gebruikt worden, voordat de automaat geld geeft. Bij ABN Amro moet er een QR-code gescand worden, bij ING krijgen mensen een mobiele code die ze moeten invoeren op de betaalautomaat.

  Later bij Albert Heijn

  Technisch gezien zijn de Geldmaat-automaten er wel klaar voor. Alleen in de 900 betaalautomaten in Albert Heijn-filialen gaat het iets langer duren: die worden volgend jaar allemaal vervangen door automaten waarop contactloos geld opgenomen kan worden.

  Ook moeten sommige automaten die buiten staan nog worden vervangen. Een automaat is vernieuwd als er een lampje brandt bij de NFC-lezer. "Als dat brandt, kun je er contactloos geld opnemen", zegt een woordvoerder van Geldmaat.

  Zij stelt dat contactloos opnemen in de toekomst onderhoud aan de geldautomaten gaat schelen. "De lezer die wordt gebruikt als je een pasje erin moet steken is ontzettend gevoelig. Als er vuil in komt omdat het erin waait of als er een stukje nagel in belandt, kan dat al een storing geven en we hebben ook te maken met vandalisme."

  Rolstoel

  Geldmaat ziet ook andere voordelen. "Mensen in bijvoorbeeld een rolstoel moeten vrij hoog reiken om de pas in de lezer te steken. Bij contactloos betalen hoeft dat niet meer", zegt de woordvoerder. Ze denkt dat het ook gaat helpen bij mensen die vergeten hun pas uit de automaat te halen.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Tue, 03 Oct 2023 15:42:00 +0200]