daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Ma. 17 Juni 2019
Week 25

Geselecteerde regio:
Bergambacht

Regio:
RTV Krimpenerwaard
De lokale omroep voor de Krimpenerwaard

Dichtbij.nl - Capelle-Krimpen --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De 42-jarige Ljubisa O. die vorig jaar zijn vrouw doodstak in Bodegraven, is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. De rechtbank heeft hem geen celstraf opgelegd omdat de man volgens deskundigen ontoerekeningsvatbaar is.

  O. bracht vorig jaar april zijn vrouw met 71 messteken om het leven in hun woning in Bodegraven. De man hoorde stemmen in zijn hoofd die zeiden dat hij zijn vrouw moest vermoorden. Ook dacht hij dat ze een vampier was.

  Deskundigen constateerden dat O. verstandelijk beperkt is en onder meer kampt met schizofrenie en psychoses. Zij achten de kans op herhaling groot als de man niet behandeld wordt.

  O. heeft een lange geschiedenis van psychische problemen en zat al een aantal jaren in instellingen. De drie jonge kinderen van het stel waren al voor de moord op hun moeder uit huis geplaatst door jeugdzorg, schrijft Omroep West.

 • De 77 leerlingen van het Calvijn College in Amsterdam die sinds woensdag op hun examenuitslag wachten, moeten zeker nog een dag langer geduld hebben. De schoolleiding heeft leerlingen en ouders daarvan op de hoogte gesteld. Waarom is onduidelijk.

  Vorige week kwam naar buiten dat de examens van meerdere vakken op het Calvijn College mogelijk nooit zijn geregistreerd of zelfs gemaakt. Zo bleek dat een opdracht die voor 2,5 procent meetelt voor het eindcijfer Engels, nooit is gemaakt. Volgens de Inspectie van het Onderwijs kon de school niet voldoende bewijzen dat alle toetsen die noodzakelijk zijn voor het schoolexamen zijn afgenomen.

  Daarop besloot de inspectie aanvullend onderzoek te doen. De school werd opgedragen de examens van de 77 leerlingen in kaart te brengen. Er werd gehoopt de leerlingen vandaag uitsluitsel te kunnen geven, maar de schoolleiding laat nu dus weten dat dat niet gaat gebeuren. Het is zelfs niet zeker of er morgen wel duidelijkheid komt.

  'Stoom uit mijn oren'

  Het is niet duidelijk waarom de leerlingen opnieuw in de wacht worden gezet. Volgens de moeder van één van hen moet de school nog extra informatie geven aan de inspectie. "Over de reden waren ze onduidelijk. Ze zeggen dat de inspectie nog dingen van ze heeft gevraagd, dus kunnen ze nog geen uitslag geven."

  De leerlingen en ouders zitten daarom voorlopig nog in spanning. "Er komt nu stoom uit mijn oren", zegt de moeder. "Ze hebben het mooiste moment van mijn zoon afgenomen."

  Ze vindt dat de inspectie heeft gefaald. "Ze komen altijd achteraf, net als in Maastricht vorig jaar. De kinderen doen zo hun best en dan krijgen ze hiermee te maken."

  Regels niet gevolgd

  Vorig jaar kwamen misstanden op het VMBO Maastricht aan het licht. De onderwijsinspectie concludeerde dat de school de regels niet had gevolgd rond het examen. De examens van 353 leerlingen werden ongeldig verklaard.

  Uit een reeks rapporten bleek dat zowel de Stichting Voorgezet Onderwijs (LVO), waar VMBO Maastricht onder valt, als de onderwijsinspectie steken had laten vallen.

 • Het Duitse Openbaar Ministerie gaat er bij de moord op de politicus Walter Lübcke van uit dat het om een daad met een rechts-extremistische achtergrond gaat. Het baseert dat op "meningen en opvattingen" waar de 45-jarige Stephan E. "openlijk" blijk van heeft gegeven. Onderzoek moet uitwijzen of dit inderdaad zo is.

  De politie onderzoekt nog of E. hulp heeft gehad, maar op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat hij in een rechts-extremistisch netwerk zit.

  Lübcke werd begin juni vermoord, hij werd buiten zijn huis gevonden met een schotwond in zijn hoofd en overleed in het ziekenhuis. Verdachte Stefan E. komt uit Kassel, een stad in het midden van Duitsland waar Lübcke politiek actief was. De politie kwam de dader op het spoor via een dna-match.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Mon, 17 Jun 2019 17:12:03 +0200]