daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Zo. 18 Augustus 2019
Week 33

Geselecteerde regio:
Bergambacht

Regio:
RTV Krimpenerwaard
De lokale omroep voor de Krimpenerwaard

Dichtbij.nl - Capelle-Krimpen --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Het Britse overzeese gebiedsdeel Gibraltar laat de Iraanse olietanker Grace 1 vertrekken, ondanks een bevel van een Amerikaanse rechtbank. Volgens de autoriteiten van Gibraltar kan het land het schip niet vasthouden, omdat het gebonden is aan Europese wetgeving.

  Een federale rechter in de VS vaardigde vrijdag een bevel voor inbeslagname van het schip uit, de olie die het vervoert en zo'n 1 miljoen dollar. Het schip werd in juli door de Britse marine aan de ketting gelegd, op verdenking van het smokkelen van olie richting Syrië. Dat is in strijd met Europese sancties.

  Volgens Gibraltar zijn de Europese sancties echter veel minder stringent dan de sancties die de VS tegen Iran heeft uitgevaardigd. Het kan om die reden het schip niet langer vasthouden. Onder Amerikaanse sancties mag Iran helemaal geen olie transporteren. De Grace 1 werd donderdag door Gibraltar vrijgegeven. Iran gaf toen garanties dat het schip niet naar Syrië zou varen.

  Diplomatieke crisis

  De inbeslagname van de Grace 1 leidde tot een diplomatieke crisis tussen Iran en Groot-Brittannië. Iran stopte twee Britse tankers als reactie in de Straat van Hormuz. De Britten stuurden daarop weer verschillende oorlogsschepen naar de Perzische Golf, om de Britse belangen te beschermen.

  Nederland is door de VS gevraagd om een fregat naar die Straat van Hormuz te sturen. Volgende week wordt daarover een besluit genomen.

 • Dit weekend is de zoveelste terroristische aanslag in korte tijd gepleegd in Afghanistan. Bij een drukbezochte bruiloft in hoofdstad Kabul vielen zeker 63 doden en 182 gewonden door een zelfmoordterrorist. De laatste maanden vallen er steeds meer slachtoffers in het land. Hoe komt dat?

  Kort na de aanslag werd al in de richting van het IS gewezen als verantwoordelijke, omdat een sjiitische bruiloft het doelwit was. Vandaag heeft de soennitische terroristische organisatie de verantwoordelijkheid daadwerkelijk geclaimd.

  "De Afghaanse tak van IS groeit gestaag en is steeds actiever", zegt correspondent Aletta André. "Vooral regionaal, met name in het oosten van het land, neemt de invloed van de groep toe. Toch zijn ze in Afghanistan nog een stuk kleiner dan bijvoorbeeld de Taliban." Die groep wordt met name verantwoordelijk gehouden voor de toename van het aantal aanslagen in het land.

  'Nu extra actief'

  "Daarvoor zijn met name twee oorzaken aan te wijzen", zegt correspondent Aletta André. "De Taliban zijn bezig met vredesbesprekingen met de Verenigde Staten en in september zijn er verkiezingen. Ze zijn daarom nu extra actief om ervoor te zorgen dat ze een betere positie aan de onderhandelingstafel met de Amerikanen hebben."

  Zo viel de militaire islamitische beweging de afgelopen maanden een hulporganisatie aan en werden bij een controlepost van het leger zeker 20 militairen gedood. Bij een aanslag op een bus vielen ruim dertig doden en bij een aanslag op het kantoor van een politicus vielen zeker twintig slachtoffers. Met de aanslagen toont de organisatie aan invloed te hebben op het land. De Taliban hebben nu grofweg de helft van het land in handen, en zeggen pas over een staakt het vuren te willen praten zodra de Amerikanen het land verlaten.

  Langste oorlog ooit

  President Trump heeft bij zijn aantreden in 2016 al gezegd dat het vertrek van de Amerikanen uit Afghanistan voor hem een prioriteit is. De VS heeft hier nog altijd 14.000 militairen gestationeerd. De strijd tegen de Taliban begon kort na de aanslagen van al-Qaida in de VS op 11 september 2001. Inmiddels is het de langste oorlog ooit voor de Amerikanen.

  Om daar een einde aan te maken, zitten de twee partijen nu al maanden aan tafel in Qatar, waar de besprekingen plaatsvinden. "Naarmate deze vredesonderhandelingen intensiever worden, neemt ook het geweld toe", zei een hoge VN-vertegenwoordiger begin deze maand. Daarnaast zorgen de naderende verkiezingen voor extra onrust.

  "Een aantal van de aanslagen in de afgelopen tijd was op politieke doelen", zegt André. "De Taliban zien de Afghaanse overheid als marionet van de Amerikanen. Daarom vinden ze verkiezingen in het land op dit moment niet legitiem. Ze kiezen nu politieke doelwitten en tijdens de verkiezingen mogelijk stembureaus uit om aanslagen te plegen. Zo worden kiezers ontmoedigt straks te gaan stemmen."

  Ooggetuigen vertellen over de aanslag op de bruiloft:

  Juli was volgens de Verenigde Naties de gewelddadigste maand in het land sinds mei 2017. Volgens de VN doodden of verwondden Afghaanse troepen en buitenlandse strijdkrachten, als de VS, in de eerste helft van dit jaar meer burgers dan militante groeperingen. In totaal waren het er 4000.

  Veel mensen en groeperingen binnen Afghanistan maken zich nu zorgen over hoe het land achtergelaten wordt als de Amerikanen vertrekken, zegt André. "De Taliban staat nu heel sterk, en heeft nog steeds als doel van het land een islamitische staat te maken. Vrouwen vrezen daardoor bijvoorbeeld voor hun rechten."

  "De Amerikanen hebben dat bij het onderhandelen nu niet als prioriteit. Die willen het land in vrede achterlaten, en ze willen van de Taliban de garantie dat er vanuit het land geen aanslagen meer gepland worden op westerse doelwitten", zegt André. "Over hoe het land straks bestuurt wordt heeft de VS het nu niet."

 • Het Spaanse schip met 107 migranten aan boord dat al dagen voor de kust van Italië ligt, mag naar de Spaanse stad Algeciras. De situatie aan boord van de Open Arms is onhoudbaar geworden, zegt de bemanning. De migranten werden 17 dagen geleden opgepikt voor de kust van Libië.

  De Spaanse premier heeft de haven van Algeciras opgedragen zich voor te bereiden op de komst van de Open Arms. Hij doet dat vanwege de noodsituatie aan boord en de "onbegrijpelijke weigering" van Italië om de migranten toe te laten.

  Zes EU-landen hebben aangeboden de opvarenden, vooral Afrikanen, op te vangen, maar de Italiaanse minister Salvini wil het schip niet laten aanmeren. Vanmorgen droeg hij het schip op de Italiaanse territoriale wateren te verlaten en naar Spanje te varen. Volgens hem ligt het schip alleen maar voor de kust van het eiland Lampedusa in de Middellandse Zee om hem en Italië te provoceren.

  Wel heeft hij gisteren 27 minderjarigen zonder ouders en zieken van boord laten gaan. Eerder deze week bepaalde de rechter dat het tegen het internationale recht is om het schip niet toe te laten tot de Italiaanse territoriale wateren.

  'Onbegrijpelijke weigering'

  Open Arms heeft echter laten weten dat de situatie aan boord het niet toelaat om nog weer zes dagen te gaan varen. "De situatie is absoluut onhoudbaar", zegt een woordvoerder van de organisatie.

  De kapitein sprak vanochtend al van een tikkende tijdbom, waardoor het niet verantwoord is de migranten nog langer aan boord te laten. Enkele opvarenden zouden hebben gedreigd zelfmoord te plegen of in het water te springen. "De mensen zijn bang, er is geweld en de zaak is nauwelijks meer in de hand te houden."

  Volgens de organisatie gebruikt Salvini de 107 migranten voor "xenofobische en racistische propaganda".

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Sun, 18 Aug 2019 15:35:14 +0200]