daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Do. 20 Februari 2020
Week 08

Geselecteerde regio:
Bergambacht

Regio:
RTV Krimpenerwaard
De lokale omroep voor de Krimpenerwaard

Dichtbij.nl - Capelle-Krimpen --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Voormalig adviseur en vriend van president Trump Roger Stone is door een federale rechter veroordeeld tot ruim drie jaar cel (40 maanden) voor liegen tegen het Congres en het belemmeren van het onderzoek naar Russische inmenging bij de verkiezingen van 2016. Ook moet hij een boete van 20.000 dollar betalen. De straf valt veel lager uit dan de aanvankelijk strafeis, die 7 tot 9 jaar cel was.

  Stone werd in november vorig jaar al schuldig bevonden. De twaalfkoppige jury veroordeelde de 67-jarige Stone voor het liegen over zijn rol in contacten tussen de campagne van president Trump en WikiLeaks, de website die in november 2016 duizenden e-mails van de Democratische Partij lekte. Ook vindt de jury dat hij schuldig is aan het belemmeren van het onderzoek naar Russische inmenging bij de verkiezingen van 2016 en aan het bedreigen van een getuige. De oud-adviseur ontkent alle aantijgingen.

  Na de veroordeling door de jury eisten de openbaar aanklagers 7 tot 9 jaar cel. Maar het Amerikaanse ministerie van Justitie vond die eis te hoog en diende bij de rechtbank een nieuw, lager advies in. Wat die eis was, is nooit bekendgemaakt. Het besluit van het ministerie volgde enkele uren nadat Trump de oorspronkelijke eis "heel verschrikkelijk en oneerlijk" en "een gerechtelijke dwaling" had genoemd.

  Woede

  De draai van het ministerie van Justitie leidde tot woede. De Amerikaanse minister van Justitie Barr is tevens het hoofd van het Openbaar Ministerie, maar het is een ongeschreven regel dat hij zich niet in lopende zaken mengt. Critici vinden dat dat nu wel is gebeurd.

  Vier aanklagers stapten uit woede op, en 2000 oud-medewerkers ondertekenden een open brief, waarin ze het vertrek van Barr eisten.

  Barr zei dat president Trump hem niet onder druk heeft gezet de strafeis te verlagen. Hij zei een interview met ABC News wel dat Trump moet stoppen met zijn tweets over het ministerie. "Het maakt het voor mij onmogelijk om mijn werk te doen." Volgens hem was het besluit om de strafeis te verlagen al genomen voor de bewuste tweet van Trump.

 • Nederlanders die naar Turkije reizen, hoeven vanaf volgende maand geen visum meer aan te schaffen. De visumplicht vervalt op 2 maart voor mensen uit Nederland, België, Oostenrijk, Spanje, Polen en het Verenigd Koninkrijk.

  Turkije hoopt met de maatregel meer toeristen te trekken, meldt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook is de hoop dat de economische en culturele banden met de Europese landen verder worden aangehaald.

  30 euro op de luchthaven

  Wie nu bijvoorbeeld een strandvakantie boekt naar Bodrum, moet een visum kopen voor omgerekend 30 euro. In oktober had Turkije die prijs flink verhoogd. Met het visum mag je negentig dagen in het land verblijven in een periode van 180 dagen.

  De Nederlandse ambassadeur in Turkije schrijft dat ze blij is met het nieuws:

 • Terwijl de ene rechercheur van het Team High Tech Crime op de schouder van de Utrechtse ICT-student Marco van A. tikte, griste de ander zijn draaiende laptop onder zijn handen vandaan. Een paar verbaasde ogenblikken later escorteerden vijf rechercheurs hem de volle collegezaal uit, zonder dat hij zijn sporen kon wissen.

  Vandaag, een jaar later, hoorde de inmiddels 21-jarige Utrechter anderhalf jaar cel tegen zich eisen, waarvan een jaar onvoorwaardelijk. Hij wordt verdacht van het maken van een programma waarmee internetcriminelen virussen in Word- en Excel-documenten kunnen verstoppen.

  Het is voor het eerst dat er in Nederland iemand wordt vervolgd voor het verkopen van een programma waarin geen virus zit, maar dat wel kan worden gebruikt voor het verspreiden ervan.

  Cybercrime-onderzoekers en de overheid maken zich al langer zorgen om de ontwikkeling van dit soort kant-en-klare tools. "Je hoeft het als crimineel allemaal niet meer zelf te doen", aldus officier van justitie Wieteke Koorn. "Je gaat gewoon naar de cyberdealer."

  Ransomware-verspreiders

  Van A. verkocht zijn programma op verschillende websites, waaronder een populair Russisch hackforum. De prijzen varieerden van honderd tot vele honderden euro's per maand die kopers moesten neertellen.

  Zeker vijftien keer gingen verschillende varianten van zijn software - met verschillende namen, waaronder Rubella en Dryad - over de toonbank. Onder de geïnteresseerden waren onder meer verspreiders van de GandCrab-ransomware, stelt onderzoeker John Fokker van McAfee, die de politie hielp bij het onderzoek. Die ransomware maakte duizenden slachtoffers in Nederland.

  Excel- en Word-documenten zijn populair voor het verstoppen van virussen, omdat slachtoffers de bestanden niet snel als verdacht aanmerken. Ook de aanval op de Universiteit Maastricht begon met een virus dat in een Excel-sheet was verstopt.

  "Tussen 2011 en 2017 zagen we dertien van dit soort verkopers", zegt Rolf van Wegberg van de TU Delft, die cybercrime-transacties op illegale handelsplaatsen onder de loep nam. Zij wisten hun programma's samen minimaal vijfhonderd keer te verkopen, maar waarschijnlijk vaker.

  Ambities

  In 2017 moest de Utrechtse ICT-student nog beginnen aan zijn programmaatje, maar hij had ambities. "De meeste van dit soort programma's zijn heel slecht", schreef hij in 2018 op een hackerforum, "dus besloot ik om een goede te maken." De dan nog 20-jarige eerstejaarsstudent bouwt onder meer een functionaliteit in om virusscanners en slachtoffers om de tuin te leiden.

  De activiteiten leggen hem geen windeieren. "Ik kan nu al voor een horloge van vijfduizend euro gaan", schept de twintiger op in een chat tegen een vriend. Ook zegt hij later dat hij "de 30.000 euro die hij nu heeft" moet zien wit te wassen. Er komt zoveel geld binnen dat hij twijfelt of hij niet een bijbaan moet zoeken, om argwaan bij zijn ouders te vermijden.

  Allemaal grootspraak, zegt de advocaat van de verdachte, maar vast staat dat in de bitcoin-wallets van de Utrechter ruim 20.000 euro is aangetroffen.

  Onderzoekers

  Maar terwijl de zaken hem voor de wind gaan, komen onderzoekers hem op het spoor. Op een conferentie van virusonderzoekers wordt over hem gesproken en beveiligingsbedrijven brengen zijn activiteiten in kaart.

  "Wat opviel is hoe snel het kan gaan", zegt Fokker van McAfee. "In 2014 stelde hij nog vragen over zijn internetverbinding en een paar jaar later verkoopt hij ineens hacktools."

  Een 'schrikbarend snelle' leercurve, zegt Fokker, maar hij liet ook steekjes vallen. Zo had hij zijn systeemtaal ingesteld op Nederlands, ontdekte Fokker. "Dat maakt je zoekgebied opeens een stuk kleiner, want relatief weinig mensen spreken dat."

  Interesse

  De Utrechter bekent dat hij achter de programmaatjes zit, maar zegt ook nooit criminelen te hebben willen helpen. "Hij handelde puur uit interesse, van jongs af aan", aldus zijn advocaat.

  Bovendien heeft Van A. zelf geen ransomware of andere virussen in zijn programmaatjes gestopt, benadrukt ze. Wel heeft hij te weinig rekening gehouden met het kwaad dat criminelen ermee konden doen.

  Hoe dan ook is het jammer dat het zo ver heeft moeten komen, vindt onderzoeker Fokker. "Het is jammer dat we er als maatschappij niet in zijn geslaagd om zo iemand op het rechte pad te houden."

  De rechtbank doet uitspraak op 19 maart.

  Meer horen over deze zaak? Beluister de Techpodcast:

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Thu, 20 Feb 2020 19:13:00 +0100]