daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Ma. 28 September 2020
Week 40

Geselecteerde regio:
Roosendaal

Regio:
Omroep Brabant --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De Duitse bondskanselier Merkel heeft de Russische oppositieleider Navalny bezocht toen hij in het Berlijnse Charité-ziekenhuis lag, meldt het Duitse blad Der Spiegel. Dat bezoek was volgens het weekblad geheim.

  Navalny werd op 22 augustus opgenomen in het Charité-ziekenhuis in Berlijn, waar hij 32 dagen werd behandeld. Hij werd naar dat ziekenhuis gebracht nadat hij twee dagen eerder op een binnenlandse vlucht in Rusland ernstig ziek werd. Duitse, Franse en Zweedse onderzoekers concludeerden dat de 44-jarige oppositieleider is vergiftigd met het zenuwgif novitsjok. Het Kremlin ontkent betrokkenheid bij de vergiftiging.

  Een woordvoerder van de bondskanselier wil tegenover persbureau Reuters niet ingaan op het bericht van Der Spiegel.

  Snel herstel

  Navalny werd vorige week ontslagen uit het ziekenhuis. Het hoofd van zijn team zei gisteren tegen de Duitse zender RTL dat de oppositieleider sneller dan verwacht herstelt. "Het gaat veel beter met hem, bijna onverwacht beter", zei hij. "Natuurlijk is dat goed nieuws waar we blij van worden."

  Volgens het teamhoofd wordt Navalny wel nog altijd behandeld en zwaar bewaakt. "Ik denk niet dat er in Berlijn een nieuwe aanval kan komen, maar de beveiligers hebben een andere mening. Hij wordt zwaar bewaakt."

  Het is de bedoeling dat Navalny, zodra hij helemaal hersteld is, terugkeert naar Rusland. "Hij begrijpt de risico's heel goed", zegt zijn medewerker. "Het zal niet eenvoudig zijn en veel dingen zullen veranderen, om de kans op een tweede aanval te verkleinen."

 • Goedemorgen! De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Jos B., de verdachte van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, begint. En voor het eerst oordeelt de rechter over coronaboetes: zijn die terecht uitgeschreven of niet?

  In het oosten en zuidoosten blijft het druilerig, vooral in het noorden schijnt ook af en toe de zon. Daar wordt het 19 graden tegen slechts 14 in het zuidoosten. Dinsdag en woensdag valt er slechts een enkele bui, vanaf donderdag wordt het meer en meer herfst.

  Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

  Wat kun je vandaag verwachten?

  Vanochtend begint de inhoudelijke behandeling in de strafzaak tegen Jos B., de man die onder meer wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. De verdachte heeft tot nu toe zijn kaken stijf op elkaar gehouden. Ook komen vandaag de eerste zaken voor de kantonrechter waarin vier mensen hun coronaboete aanvechten. Ze kregen die geldstraf omdat ze zich niet aan de anderhalve meter afstand hielden. De rechter doet direct uitspraak. Het Outbreak Management Team komt naar verwachting met een advies over mogelijke aanvullende coronamaatregelen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De voorzitters van de veiligheidsregio's komen vanavond weer bijeen voor corona-overleg. Na afloop geeft voorzitter Hubert Bruls toelichting op de besproken punten.

  Wat heb je gemist?

  Nederland verwacht dit jaar ruim 70 procent minder buitenlandse bezoekers te ontvangen dan in 2019. Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen blijft hun aantal dit jaar steken op 7 miljoen. Begin dit jaar ging het NBTC nog uit van de komst van ruim 21 miljoen internationale toeristen. Dat zou een recordaantal zijn geweest.

  Ander nieuws uit de nacht

  'Trump betaalde in verkiezingsjaar 750 dollar inkomstenbelasting': In tien van de laatste vijftien jaar betaalde hij helemaal geen inkomstenbelasting, schrijft The New York Times na eigen onderzoek. volgens de krant omdat hij veel meer geld verloor dan verdiende. De president noemt de publicatie van de krant fake news. Paar honderd miljoen extra voor vervoer in regio Amsterdam: Een groot deel van de 235 miljoen euro wordt gebruikt voor de aanschaf van elektrische bussen en de aanleg van bijbehorende laadinfrastructuur. Rechter zet streep door downloadverbod TikTok in Amerikaanse stores: Het sociale medium betoogde bij een rechter in Washington dat een downloadverbod, wat president Trump wilde, onwettig is. Een verzoek van TikTok om een streep te zetten door een algemeen verbod op de app vanaf 12 november wees de rechter af.

  En dan nog even dit:

  Ook carnaval zal anders dan anders gaan worden. Als het aan Zondag met Lubach ligt, worden dit de liedjes:

  Fijne dag!

 • Ondanks de toegenomen werkloosheid als gevolg van de coronacrisis, zijn er nog altijd beroepen waar makkelijk werk in te krijgen is. Machinemonteurs, gespecialiseerde verpleegkundigen en mbo-verpleegkundigen hebben nu de grootste baankans. En dat terwijl het UWV in de vijf jaar dat ze het meten niet eerder zo'n grote afname zag in het aantal openstaande vacatures per werkzoekende.

  Dat blijkt uit een analyse van de UWV Spanningsindicator Arbeidsmarkt door de NOS. Die cijfers laten de verhouding tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt zien: voor welke beroepen is er een schreeuwend tekort? Want de vraag naar personeel mag dan door de coronacrisis zijn afgenomen, voor de meest gewilde beroepsgroepen blijft de roep om personeel groot.

  In onderstaande tabel zie je de top tien van zogenoemde 'krapteberoepen' - klik hier voor de volledige lijst.

  Ondanks de coronacrisis zijn de tekorten op de arbeidsmarkt niet wezenlijk veranderd. Zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht dat de beroepen waarvoor er vóór de coronacrisis krapte werd voorspeld, nu nog steeds de beroepen met de meeste vacatures zijn. "Dat is verrassend in zoverre dat je overal doemscenarios hoorde", zegt hoogleraar Didier Fouarge, die het onderzoeksprogramma leidt. "We zouden finaal het ravijn ingaan. En misschien gebeurt dat nog, maar dan in elk geval op een gestructureerde wijze."

  Ook het UWV verwacht dat de werkloosheid verder zal toenemen, terwijl de top van 'krapteberoepen' onveranderd blijft. "Het gaat om beroepen die al heel lang krap zijn, en waar een specifieke opleiding voor nodig is", legt UWV-arbeidsmarktadviseur Nicole van der Goorbergh uit. "Daar zit weinig verschuiving in."

  Volgens Fouarge hebben de beroepen met een grote baankans kenmerken die structureel goed in de markt liggen: "Het gaat om beroepen waarvoor je analytisch moet denken en sociale en communicatieve vaardigheden moet hebben."

  Roep om technici blijft

  Zo voeren de machinemonteurs de lijst van beroepsgroepen met een grote baankans al ruim anderhalf jaar aan. "Wij vertegenwoordigen tientallen bouwbedrijven en hebben zelf alleen al dertig openstaande vacatures", zegt Sander Gerdes van Infravak. "Ik denk dat jongeren steeds vaker een opleiding kiezen omdat het leuk lijkt. Maar je moet, denk ik, ook kijken naar arbeidsmarktperspectief."

  Eerder dit jaar sloeg de Sociaal Economische Raad (SER) alarm dat als er niets gebeurt "we heel veel mensen tekort gaan komen" in de zorg. Op Prinsjesdag presenteerde het kabinet onder meer het plan om de komende jaren tientallen miljoenen te investeren om werken in de zorg aantrekkelijker te maken.

  Maar hoeveel zin heeft meer geld, als het werkelijke probleem een tekort aan mensen is? "Met meer geld los je het mens-probleem niet direct op", zegt Fouarge. "Maar meer geld kan andere symptomen van een tekort aan personeel oplossen: je kunt proberen het werk aantrekkelijker te maken door een betere compensatie of door de werkdruk te verlagen. Je kunt geen blik verpleegkundigen opentrekken, die moet je eerst opleiden. Maar je zou de werkdruk kunnen proberen te verlagen door iets te doen aan de administratieve taken die mensen naast hun zorgtaken moeten doen."

  Bekijk op de kaart per beroepsgroep hoe het zit in jouw regio:

  In de coronacrisis nam de vraag naar personeel over de hele breedte af. In de afgelopen vijf jaar zagen arbeidsmarkt-deskundigen bij het UWV niet eerder zo'n grote afname.

  Toch was de vraag naar personeel in 2016 nog minder. "In heel 2016 was de spanning op de arbeidsmarkt nog lager dan in het afgelopen kwartaal", licht Van der Goorbergh toe. "Het verschil met toen is dat na het eerste kwartaal van 2016 de vraag naar personeel weer toenam. Nu zit de arbeidsmarkt in de situatie waarin de vraag afneemt."

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Mon, 28 Sep 2020 08:50:42 +0200]