daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Vr. 1 Juli 2022
Week 26

Geselecteerde regio:
Roosendaal

Regio:
Breda Vandaag
Laatste nieuws uit breda van de redactie van Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De inflatie mag dan volgens het CBS iets zijn afgenomen (van 10,2 procent in mei naar 9,9 procent in juni), veel consumenten hebben het zwaar door de hogere prijzen.

  Hoofdpijndossier nummer één is de energierekening. Bij Vattenfall bijvoorbeeld, met twee miljoen Nederlandse klanten, gaan vandaag de variabele tarieven weer omhoog. Klanten betalen daardoor gemiddeld 20 euro per maand meer.

  Essent maakte eerder al bekend dat de variabele tarieven gemiddeld 50 euro per maand stijgen. Bij de meeste andere energieleveranciers is het beeld hetzelfde. Schuldhulpverleners denken dat het aantal mensen met betalingsproblemen verder zal groeien.

  Meer betalingsregelingen

  Volgens Martin Neef, bij Vattenfall verantwoordelijk voor betalingen en incasso's, komen veel klanten er niet meer uit. Bij Vattenfall zijn de energieprijzen de afgelopen maanden gestegen met 40 procent. "We zien meer betalingsregelingen, meer doorverwijzingen naar schuldhulpverleners."

  Maar lang niet alle Vattenfall-klanten kiezen ervoor de pijn nu te nemen. "Zo'n 10 procent van onze klanten, zo'n 200.000, betalen nu fors te weinig per maand. Dan moet je denken aan tot wel 200 euro per maand. Die gezinnen moeten aan het eind van het jaar dus enorm veel bijbetalen, sommigen wel duizenden euro's. Wat ze vaak niet kunnen. Daar maken wij ons grote zorgen over."

  Veel van die klanten zijn volgens Neef wanhopig. "Soms stellen ze het maandbedrag naar beneden bij, naar wat ze kunnen betalen. Maar ja, dan komt de klap aan het eind van het jaar. Wij proberen zo vroeg mogelijk aan de bel te trekken en een oplossing te vinden. Vaak lukt dat, steeds vaker ook niet. Dan worden klanten doorverwezen naar de hulp en de gemeente."

  De extra steunmaatregelen van het kabinet helpen volgens Vattenfall wel, maar het is niet genoeg: "Voor volgend jaar is er nog niets geregeld."

  Jaap-Jan Broer, schuldhulpverlener in Amersfoort, ziet veel mensen "ten einde raad" binnenkomen. "Mensen hebben niet alleen te maken met stijgende energieprijzen, maar ook met duurdere dagelijkse boodschappen. Als je nou moet kiezen tussen verhoging van het voorschot voor energie of dat geld gebruiken voor de boodschappen, is het logisch dat mensen kiezen voor die boodschappen. Ze weten heus wel dat die energierekening straks een groot probleem wordt in de winter, maar ja..."

  Auto wegdoen

  Nadja Jungmann is lector schuld & incasso aan de Hogeschool Utrecht en traint ook hulpverleners: "Als de vaste lasten van een gezin niet in het inkomen passen, is schuldhulpverlening geen oplossing meer. Het enige dat je dan kunt doen, is een moreel beroep op woningcorporaties en energiemaatschappijen om mensen niet uit hun huis te zetten en de verwarming niet af te sluiten."

  Volgens haar wordt 6 miljard euro aan koopkrachtreparatie uitgegeven zonder dat goed in beeld is waar het moet landen. "We kiezen voor generieke oplossingen voor individuele problemen. Een groeiende groep komt helemaal klem te zitten."

  Eigenlijk staan schuldhulpverleners met de rug tegen de muur. "Er wordt van ons heel veel verwacht", zegt Broer. "Maar als er zo'n groot verschil is tussen wat mensen binnenkrijgen en wat er uitgaat, dan houdt het op. Dan kunnen wij ook niet veel. Soms adviseren we: doe de auto weg. Dat bespaart honderden euro's die je kunt gebruiken voor energie en boodschappen. Maar ja, dat is echt heel ingrijpend."

 • Bij een frontale botsing tussen twee auto's in Meppel zijn zes mensen zwaargewond geraakt. Onder hen zijn vijf minderjarigen. Er zijn ook twee lichtgewonden.

  De aanrijding gebeurde rond 17.20 uur. In de twee auto's zaten in totaal acht mensen. Meerdere ambulances en traumahelikopters zijn ter plaatse. De zwaargewonde slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht.

  De politie onderzoekt hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Voor de betrokkenen wordt slachtofferhulp geregeld, meldt RTV Drenthe.

 • Protesten zijn de kop ingedrukt, het pro-democratiekamp zit in de gevangenis en onwelgevallige media moesten de deuren sluiten. Op de 25ste 'verjaardag' van Hongkong onder het bewind van de communistische partij bestaan de door Peking beloofde vrijheden alleen nog op papier. Twee jaar na de invoering van een vergaande Staatsveiligheidswet lijkt alles gevaarlijk.

  "Zorgvuldig te werk gaan, milder zijn. Soms zelfs zelfcensuur toepassen. Dat is wat ik kan doen, maar garanties zijn er niet", zegt journalist Alvin Chan. Hij werkte een jaar geleden nog bij de inmiddels opgedoekte krant Apple Daily.

  Zijn dag begint al vroeg. In het ochtendgloren reserveert Chan een plekje in de rij bij de rechtbank in Hongkong, waar hij een fraudezaak tegen zijn voormalige Apple Daily-baas Jimmy Lai bijwoont. Een luis in de pels was Lai, in het Hongkongse medialandschap. Tot Apple Daily zich afgelopen zomer gedwongen zag te stoppen na een inval van de politie. Meerdere arrestaties volgden.

  "Vroeger zagen we elkaar op de redactie. Nu in de rechtbank", vat Chan zijn nieuwe leven koeltjes samen. Als Jimmy Lai even na 09.30 uur in het beklaagdenbankje verschijnt, zwaait hij naar het publiek. Zijn dochter Claire maakt een kusgebaar, en weet hem tijdens een korte schorsing nog enkele seconden te spreken. Ze zegt dat hij het naar omstandigheden goedmaakt.

  "Het is triest om te zien dat onze baas in de gevangenis zit", zegt Chan. "Triest om te constateren dat wij onze baan hebben verloren, ons beroep als journalist misschien ook." Zelf ging Chan wel door, net als verschillende collega's. Hij blogt en maakt podcasts. "Zeker met alles wat we nu meemaken, denk ik dat het belangrijk is dat Hongkongers weten wat er gebeurt." Maar een onbekend aantal journalisten gaf er de brui aan toen Apple Daily sloot.

  "Waarom? Omdat de media-industrie in Hongkong niet meer hetzelfde is", zegt Stanley Lai, naamgenoot van de voormalige baas van de krant. Decennialang was hij fotograaf en videomaker en trok hij eropuit voor Apple Daily. Nu rijdt hij de nachtshift in zijn taxi. Een paar andere collega's hebben hetzelfde pad bewandeld, stelt hij. "Voor vrijheid van meningsuiting is nauwelijks ruimte meer. Het was het niet meer waard."

  Maar volgens de nieuwbakken leider van Hongkong, John Lee, is er niets aan de hand. "Persvrijheid bestaat al in Hongkong, en is eigendom van de Hongkongers", zei hij onlangs.

  In een schijnverkiezing werd hij verkozen tot 'chief executive' van de stad. Hij begint vandaag aan zijn nieuwe baan. "Persvrijheid is als een ID-kaart, het zit in onze broekzak", bezwoer hij. Maar sinds de Staatsveiligheidswet werd ingevoerd, zijn zeker 189 politici, activisten en journalisten opgepakt.

  Inwoneraantal daalt

  Wie wilde en kon, vertrok uit de stad. Ook veel gewone Hongkongers laten hun voeten spreken, in een tijd dat het ooit beloofde universele stemrecht verder weg is dan ooit. Lange tijd groeide het aantal inwoners van de stad jaarlijks met enkele tienduizenden. In 2020, ook het begin van de coronapandemie, veranderde dat. Hongkong 'kromp' met 93.000 mensen. Afgelopen jaar waren het er 23.000 minder.

  Iedereen kent wel mensen die zijn vertrokken, een grote groep denkt erover na datzelfde te doen. Zo concludeerde John (een schuilnaam) dat dit niet een plek is waar je je kind wil laten opgroeien. "Je kunt niet langer zeggen wat je wil", zegt hij over zijn stad, tot voor kort de enige plek op Chinees grondgebied waar het Tiananmen-bloedbad nog herdacht mocht worden. John wil naar Australië verkassen.

  Ook Fiona hoopt op een nieuw leven elders. Zij wil volgend jaar naar het Verenigd Koninkrijk. "Kinderen worden gehersenspoeld", stelt zij. "We hadden hier de vrijheid de straat op te gaan. Dat is voorbij. Iedereen is bang te worden opgepakt door de politie, of door de veiligheidsdiensten. We hoopten in 1997 op een liberaler China, maar de communistische partij verandert nooit."

  Onder de formule 'Eén land, twee systemen' zouden Hongkongse vrijheden in elk geval de eerste vijftig jaar na de teruggave gegarandeerd moeten zijn. "Een briljant concept was het", zegt Chris Patten, de laatste Britse gouverneur van Hongkong daarover. "Een mix van economische en politieke vrijheden. Al vraag ik me af of de beleidsmakers in Peking dat ooit hebben begrepen. De beloftes zijn gebroken. Vernield, door Xi Jinping."

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Fri, 01 Jul 2022 20:04:48 +0200]