daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Do. 25 December 2025
Week 52

Geselecteerde regio:
Wekerom

Regio:
De Gelderlander
gelderlander.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

Omroep Gelderland
Alle nieuwsberichten in de rubriek 'Het laatste nieuws'

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

  • Presentatoren Elisabeth Steinz en Marco Geijtenbeek trekken deze week het land in om voor podcast De Dag mensen te spreken die in 2025 iets bijzonders maakten of meemaakten. Vandaag: het jaar van de maker van de achtdelige documentaireserie over Pim Fortuyn, Menna Laura Meijer.

    Haar kantoor in Rotterdam is een soort 'Fortuyn-museum' geworden, vertelt Meijer als we haar opzoeken. En het staat ook nog eens om de hoek van het voormalige woonhuis van Pim Fortuyn, Palazzo di Pietro.

    Jarenlang werkte Meijer samen met een toegewijd team aan deze monsterklus: een achtdelig epos, grotendeels gebaseerd op nauwelijks bekend archiefmateriaal, dat ze vond door 'anders' te zoeken. Het vergde veel van haar en haar collega's. Misschien wel te veel. "We zijn wel over grenzen heengegaan."

    Het resultaat is er naar. Maar was het 't waard? Krijg je na zo'n inspanning ooit de erkenning waar je op hoopt? En was dit dan haar levenswerk? "Absoluut niet!"

    Reageren? Mail dedag@nos.nl

    Presentatie, montage, redactie: Elisabeth Steinz en Marco Geijtenbeek

    Deze aflevering van De Dag kun je hier beluisteren. Bevalt het? Vergeet je dan niet te abonneren!

    Onze podcasts:

    De Dag: elke werkdag 20 minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

    Lang verhaal kort: elke werkdag rond vijven één onderwerp, in 5 minuten. NOS op 3 vertelt je wat je moet weten over een actueel onderwerp om het nieuws erover beter te kunnen volgen.

    Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

    Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

    De Stemming van Vullings en De Rooy: elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin de politieke week wordt doorgenomen. Gemaakt door de NOS en EenVandaag.

    Jeugdjournaal-podcast: iedere week vindt het Jeugdjournaal antwoorden op vragen van kinderen bij het nieuws.

  • Goedemorgen! Het is eerste kerstdag en koning Willem-Alexander houdt zijn jaarlijkse toespraak. In Vaticaanstad spreek paus Leo voor het eerst de kerstzege uit. En in Brazilië gaat de gevangen ex-president Bolsonaro onder het mes.

    Eerst het weer: het wordt een koude maar zonnige eerste kerstdag. De maximumtemperatuur ligt rond het vriespunt. Door de stevige noordoostenwind voelt het echter kouder aan.

    Ga je straks wandelen, schaatsen of fietsen? Stuur foto's van jouw buitenactiviteit naar ooggetuige@nos.nl! Later op de dag publiceren we een aantal van deze foto's.

    Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en hier lees je waar werkzaamheden en storingen zijn op het spoor.

    Wat kan je vandaag verwachten?

    Wat heb je gemist?

    Paus Leo XIV heeft in zijn kerstnachtmis opgeroepen tot medemenselijkheid en vrede. Het was zijn eerste kerstnachtmis sinds zijn aantreden als paus.

    Zo'n 6000 mensen woonden de dienst bij in de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan, nog eens 5000 andere mensen stonden op het Sint-Pietersplein in de stromende regen, en volgden de dienst via schermen.

    "Op aarde is geen ruimte voor God, als er geen ruimte is voor de mens. De een weigeren, betekent de ander weigeren", zei hij.

    De paus refereerde aan het verhaal van de geboorte van Jezus Christus. Die werd in een stal geboren, omdat er geen plaats was in de herberg. Het verhaal moet christenen eraan herinneren dat het weigeren om armen en vreemdelingen te helpen, gelijkstaat aan het afwijzen van God.

    Ander nieuws uit de nacht

    En dan nog even dit:

    Inzamelingsactie Serious Request van NPO 3FM heeft een recordbedrag van 18,4 miljoen euro opgebracht. Dat maakten de drie dj's Barend van Deelen, Sophie Hijlkema en Mart Meijer bekend in Den Bosch, kort nadat ze het Glazen Huis gisteren verlieten.

    Fijne kerst!

  • Kant-en-klare rollades, risotto of rode koolschotel. Supermarkten maken het ons steeds makkelijker met kerst. Gemak staat voor de consument steeds meer voorop en supermarkten breiden hun assortiment daarom steeds meer uit: "Bij ons moet het niet zo zijn dat je uren in de keuken hoeft te staan om een kerstmaaltijd te creëren", zegt Pim Grether van Lidl.

    Inmiddels liggen honderden kerstproducten van supermarkten in de winkels en valt op dat veel dus al bereid zijn: amuses, voorgerechten, hoofdgerechten en desserts klaar voor gebruik - en volgens supermarkten steeds luxer.

    Het kerstdiner uit de oven of magnetron is populair. Vrijwel elke grote supermarktketen biedt kant-en-klare kerstgerechten aan in aanloop naar de feestdagen, blijkt uit een rondgang van de NOS. Geen simpele diepvriesproducten, maar volledig versbereide gerechten.

    'Net even een extra touch'

    Joyce Bierman, hoofd merkcreatie en Allerhande bij Albert Heijn, ziet dat mensen afgelopen vijf jaar het zichzelf steeds gemakkelijker maken tijdens kerst. "Steeds meer mensen kiezen kiezen minimaal één dag per kerst voor gemak. Dat zie je ook in de meest gezochte recepten op onze website. Mensen willen het gevoel hebben alsof ze het zelf hebben gemaakt, maar je hoeft het alleen maar in de oven te schuiven", zegt Bierman.

    "Gemak zit een beetje in ons DNA, ook met kerst. We spelen hierop in met onze producten, er zit verschuiving in wat de klant wil", zegt Lidl-woordvoerder Grether. Voor de keten is het belangrijk dat de klant niet uren in de keuken hoeft te staan voor een kerstmaaltijd. "Je wil daarin op de behoefte van de klant inspelen, en geeft met de kant-en-klaar gerechten toch net even een extra touch om het feestelijker te maken."

    Het assortiment is dan ook steeds breder. Supermarkten als Plus zetten meer in op vegetarische gerechten, en ook vegan gerechten worden meer en meer toegevoegd.

    "Klanten vinden het fijn om ontzorgd te worden tijdens kerst", zegt Bierman van Albert Heijn. "Bovendien wordt gemak steeds belangrijker in onze drukke levens. We zien dat kerst daarom wat informeler wordt, maar mensen willen wel iets horecawaardigs op tafel zetten. Daarom kiezen ze vaker voor luxere producten die in een handomdraai klaar zijn."

    De supermarkt speelt in op het gedrag van klanten door de recepten die vaak worden gezocht, het jaar erop als gemaksversie uit te brengen.

    Van koken naar gasten

    "De supermarkten noemen dit soort producten convenience. Die hebben een enorme vlucht genomen en dat zien we ook met kerst sterker terug", ziet supermarktdeskundige Laurens Sloot. "Er wordt echt goed nagedacht over welke trends spelen bij supermarkten en waar klanten behoefte aan hebben. Kant-en-klaar is daar een van."

    De populariteit blijkt ook uit cijfers van marktonderzoeker YouGov. Jaarlijks onderzoeken zij welke producten populair zijn. En ze zien dat de top-15 van komend jaar gevuld staat met verse producten én kant-en-klaar producten.

    "Kerst is voor supermarkten de belangrijkste periode voor de omzet, want mensen zijn bereid om voor een kerstmaaltijd meer uit te geven", zegt Norman Buysse, marktonderzoeker bij YouGov. "We zien dat een huishouden gemiddeld zo'n 113 euro per week uitgeeft aan boodschappen. In de week voor kerst ligt dit duidelijk een stuk hoger, zo'n 140 euro."

    Supermarkten proberen volgens Sloot tijdens kerst daarom zo goed mogelijk voor de dag te komen, omdat het een belangrijke week is waarin er veel meer wordt verkocht. Inspelen op trends is daar onderdeel van. "Het is een soort extra competitie, maar wel een belangrijke voor de omzet."

    Volgens Buysse gaat het gemak verder dan alleen de kerstgerechten. Door openingstijden te verruimen spelen supermarkten ook in op de behoefte aan gemak. "Het aantal bezoekers wordt steeds hoger tijdens de kerstdagen. Klanten gaan er inmiddels vanuit dat de winkel open is", zegt Bierman.

    Gemak is dus populair tijdens de kerst. Volgens Sloot met name omdat de kans op een mislukt kerstdiner verkleint. "Aan de ene kant is koken leuk, maar je wilt natuurlijk niet dat iets mislukt. En al helemaal niet als je gasten in huis hebt."





Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Thu, 25 Dec 2025 07:42:10 +0100]