daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Zo. 25 Februari 2024
Week 08

Geselecteerde regio:
Leeuwarden

Regio:
RTV Noordoost-Friesland --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
RTV Drenthe --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Waar de Oekraïners het op het slagveld moeilijk hebben, is er op zee wel wat succes geboekt. De graanexport via de Zwarte Zee is de afgelopen maanden weer fors toegenomen. Volgens Oekraïne was de export in januari zelfs weer terug op het niveau van voor de oorlog. De Russische zeeblokkade lijkt succesvol te zijn doorbroken.

  Oekraïne is economisch erg afhankelijk van het verkopen van graanproducten aan andere landen. In het jaar vóór de Russische invasie bestond zo'n 40 procent van de totale Oekraïense export uit graan. Het land verdiende, als een van de grootste graanexporteurs ter wereld, dat jaar zo'n 12 miljard dollar in deze sector.

  Boeren in Oekraïne merken ook dat ze weer meer kunnen uitvoeren. "Sinds een paar maanden komen er weer meer graanschepen naar Odesa. Waar we eerst andere routes moesten gebruiken, konden we de afgelopen tijd steeds meer via Odesa exporteren", zegt Kees Huizinga, een Nederlandse akkerbouwer in Oekraïne.

  Aan het begin van de oorlog begon de Russische marine een blokkade om de graanhandel stil te leggen. Hierdoor dreigden voedseltekorten, met name in landen in Afrika, Azië en het Midden-Oosten.

  In juli 2022 kwam onder leiding van de Verenigde Naties een graandeal tussen Oekraïne en Rusland tot stand. Graanschepen konden onder Turkse inspectie de Oekraïense havens weer verlaten via specifieke zeeroutes.

  Een jaar later stapte Rusland uit deze overeenkomst. Het land stelde dat de Russische landbouwexport onder de afspraken niet genoeg beschermd werd. Rusland dreigde opnieuw schepen die Odesa verlieten aan te vallen. Ook volgden massale Russische aanvallen op Oekraïense havens om de export zo hard mogelijk te raken.

  Als antwoord daarop probeerde Oekraïne zijn graan via andere manieren te exporteren, bijvoorbeeld via havens aan de rivier de Donau. Maar via die route kon maar een fractie van het Oekraïense graan uitgevoerd worden. Oekraïne zocht daarom naar andere oplossingen.

  Eigen corridor

  Het land kondigde in augustus een eigen corridor aan om de handel via de Zwarte Zee weer op gang te brengen. Volgens Frederik van Lokeren, expert op het gebied van de Russische marine, slaagde Oekraïne in zijn opzet door steeds nieuwe middelen in te zetten om de Russische marine uit de buurt van Odesa te houden.

  Met behulp van antischeepsraketten werden de wateren bij de Oekraïense kust een gevaar voor Russische schepen. En door aanvallen op Russische radarsystemen in de regio verloren de Russen hun overzicht in dat deel van de Zwarte Zee. Verder zorgt de dreiging van zeedrones en kruisraketten ervoor dat de Krim niet langer een veilige haven is voor de Zwarte Zeevloot.

  Oekraïne heeft zo stukje bij beetje de Russische schepen weggedreven van de Oekraïense kust. "Deze wapens ondermijnen de Russische mogelijkheden om schepen van en naar Odesa aan te vallen. Hierdoor kunnen deze schepen dus weer graan exporteren", aldus Van Lokeren.

  Dankzij deze nieuwe zeeroute nemen de Oekraïense exportvolumes nu weer flink toe. "De corridor in de Zwarte Zee lijkt goed te werken en je kunt zeker spreken van een sterk herstel aan het einde van het afgelopen jaar", zegt sectoreconoom Rico Luman van ING.

  Lage prijzen

  De prijzen die Oekraïense boeren krijgen voor hun graan zijn echter nog niet zoals voor de oorlog, vertelt agrariër Huizinga. "We hebben alles kunnen verkopen, maar wel voor lage prijzen. De schepen worden duurder vanwege de extra risico's, ook de kosten in de haven zijn hoger en de graanhandelaren pakken ook hogere marges."

  Toch verlicht het heropenen van de route vanuit Odesa de kosten voor Huizinga wel. "Naar Odesa is voor ons een veel minder omslachtige route dan naar de havens aan de Donau, dus dit scheelt ons weer transportkosten. Ook zijn de verkoopprijzen in Odesa beter en is er daar meer capaciteit."

  De Oekraïners zijn er dus in geslaagd om de zeehandel weer op gang te brengen. Volgens Frederik van Lokeren is de Russische blokkade nu dan ook definitief gebroken. "Om een blokkade effectief te laten zijn, moet je hem kunnen afdwingen. Op dit moment zijn de Russen niet in staat om dat succesvol te doen."

 • Na tien jaar kunnen automobilisten niet meer gratis hun auto opladen bij het gemeentehuis in Leidschendam-Voorburg. De drie palen zijn onlangs uitgezet, meldt Omroep West.

  De palen werden tijdens een verbouwing van het gemeentehuis in 2014 geplaatst en hadden geen betaaloptie. Het ging om een van de eerste modellen laadpalen. De technologie was toen nog niet zo ver, aldus de gemeente.

  De oplaadpalen later aanpassen met een betaalmodule was volgens de gemeente niet mogelijk en dus bleef het opladen gratis.

  Onlangs zijn er op het parkeerterrein andere laadpalen gekomen waarbij wel betaald moet worden. Deze nieuwe laadpalen zijn alleen nog niet in gebruik. De gemeente heeft de gratis laadpalen in de tussentijd wel uitgeschakeld.

  Wat de gratis laadpalen de gemeente in die tien jaar heeft gekost, is onbekend. In de oude laadpalen zit geen meter. Daardoor valt niet te achterhalen hoe vaak ze zijn gebruikt.

  Hoeveel mensen op de hoogte waren van het feit dat de palen kosteloos gebruikt konden worden, is niet bekend. Volgens een omwonende stonden op de parkeerplekken in ieder geval vaak auto's, met name gedurende het weekend.

  Hij vindt het een vreemde zaak dat het gratis laden tien jaar heeft geduurd: "Iemand met een elektrische auto heeft vaak genoeg middelen. Van het geld hadden minderbedeelden een voordeeltje kunnen hebben."

 • In Belarus gaan mensen vandaag naar de stembus voor een nieuw parlement, maar van vrije verkiezingen is nauwelijks sprake. De vier partijen die op het stembiljet staan zijn allemaal pro-Loekasjenko, de dictator die al bijna dertig jaar aan de macht is.

  Het zijn de eerste verkiezingen in Belarus sinds 2020. Toen werd Loekasjenko herkozen, al wordt aangenomen dat die verkiezingen niet eerlijk verliepen. Daarop volgden niet eerder geziene massale protesten, die vervolgens hard werden neergeslagen door het regime.

  Meer dan 35.000 mensen werden opgepakt, van wie velen in de cel werden mishandeld. Sindsdien werden onafhankelijke en kritische media steeds verder ontmanteld.

  Boycotoproep

  Er zijn net als bij vorige verkiezingen vandaag geen internationale waarnemers. Bij de stemhokjes gelden nieuwe regels. Zo mogen mensen geen foto meer maken van hun stembiljet. In 2020 deden velen dat wel, om er na de verkiezingsuitslag mee aan te tonen dat ze op oppositiekandidaat Tichanovskaja hadden gestemd.

  Ook hangen er geen gordijnen meer bij de stemhokjes, om te controleren of er geen foto's worden gemaakt.

  Tichanovskaja heeft Belarussen opgeroepen de verkiezingen te boycotten. "Er zijn geen mensen op het stembiljet die echte veranderingen zullen doorvoeren, omdat het regime alleen maar marionetten heeft toegelaten om mee te doen." Tichanovskaja vluchtte na de verkiezingen naar Litouwen en verblijft sindsdien in dat land.

  Ze hoopt dat mensen de "zinloze farce boycotten", zegt ze in een video op X.

  Behalve voor het parlement wordt er vandaag ook lokaal gestemd. Daarna wordt een nieuw bestuursorgaan opgericht. De leden van deze zogeheten volksvergadering worden benoemd door het nieuw gekozen parlement en de winnaar van de lokale verkiezingen.

  Die volksvergadering zal Loekasjenko nog steviger in het zadel helpen. Hij staat zelf aan het hoofd ervan. Het nieuwe orgaan kan onder meer leden benoemen in verkiezingscommissies en rechters aanstellen en ontslaan. Ook kan het beslissen om een zittend president weg te sturen als die de grondwet overtreedt, maar daarvan zal met Loekasjenko aan de macht niets terechtkomen.

  Loekasjenko noemde de nieuw op te richten volksvergadering "het hoogste orgaan van de democratie". Hij heeft vanochtend zijn stem uitgebracht en kondigde aan zich wederom verkiesbaar te stellen voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. "Geen enkele verantwoordelijke president zou zijn mensen in de steek laten", zei hij erbij.

  De 69-jarige Loekasjenko hoeft sowieso niet te vrezen dat er een eind komt aan zijn presidentschap. Begin dit jaar ondertekende hij een nieuwe wet die hem levenslange immuniteit geeft tegen strafrechtelijke vervolging. Ook mogen oppositieleiders die in het buitenland wonen, zoals Tichanovskaja, niet meedoen aan presidentsverkiezingen.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Sun, 25 Feb 2024 14:57:29 +0100]