daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Za. 22 Januari 2022
Week 03

Geselecteerde regio:
Leeuwarden

Regio:
RTV Noordoost-Friesland --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
RTV Drenthe
Alle nieuwsberichten in de rubriek 'Nieuws'

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Midden op de Coolsingel in Rotterdam wordt een grote beeldengroep teruggeplaatst, die jarenlang aan de gevel van de Bijenkorf heeft gehangen. Als er genoeg geld is voor de restauratie, gebeurt dat nog dit jaar.

  "Een heel interessant kunstwerk", zegt architect Luuk de Boer van historisch genootschap Roterodamum bij de regionale zender Rijnmond. Roterodamum spant zich al vijftien jaar lang in voor de terugkeer van de grote gevelsteen. "Het is gewoon goed dat iets terugkomt dat voor de oorlog hier heeft gestaan."

  Het gaat om een beeldengroep van 4,5 meter lang, 2,5 meter hoog en een meter breed. Het kunstwerk is ontworpen door beeldhouwer Hendrik van den Eijnde uit Haarlem en werd in 1930 aan de gevel bevestigd van de toen gloednieuwe Rotterdamse vestiging van de Bijenkorf aan de Coolsingel. Dat was destijds het grootste warenhuis van Europa en een van de eerste gebouwen in Nederland met roltrappen.

  Interbellum

  De bevestiging van de 'traditionele' gevelsteen was opmerkelijk, want het warenhuis zelf was gebouwd naar een strak, voor die tijd modern ontwerp met veel glas van architect Willem Dudok.

  "Van den Eijnde is juist een wat ouderwetse beeldhouwer. Aan de ene kant van de beeldengroep zien we symbolen uit die tijd: een stoomschip, vrachtwagens, kranen, kortom de vooruitgang van die tijd, we zitten in het interbellum", aldus De Boer. "Aan de andere kant van de gevelsteen staan mensen afgebeeld: mensen die werken in de haven, mensen die werken in een winkel."

  Bij het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 raakte het warenhuis zwaar beschadigd. Het pand kon deels worden herbouwd en werd op 22 januari 1941 onder grote belangstelling heropend. Op een foto van die dag is de gevelsteen goed te zien:

  De gevelsteen overleefde de oorlog, maar verdween toen het gebouw in 1959 werd gesloopt en het warenhuis een nieuw pand kreeg, iets verderop aan de Coolsingel.

  "Hij duikt weer op in 1973", weet De Boer. "Hij is toen geplaatst op het distributieterrein van de Bijenkorf in Woerden. We zijn er nog niet achter waar hij al die tijd is gebleven. We hebben het nagevraagd bij de Bijenkorf. De mensen van nu en de mensen die het cultureel erfgoed van de Bijenkorf beheren, kunnen er geen antwoord op geven."

  Crowdfundingsactie voor restauratie

  Nu stemt de gemeente Rotterdam in met plaatsing van de grote gevelsteen op de Coolsingel. De stad wil ook garantstaan voor deel van de financiering. Roterodamum doet nu een beroep op de rest van Rotterdam om de restauratie te kunnen betalen. Er is een crowdfundingsactie gestart.

  "We willen het publiek aanspreken", zegt De Boer. "Eigenlijk staat alles klaar, de offerte is er, de werkzaamheden zijn voorbereid. Als wij genoeg geld hebben, kunnen we opdracht geven. En we hopen dat dat in de loop van dit jaar is."

  Dat zou goed uitkomen, want het historisch genootschap viert dit jaar haar 75-jarig bestaan. De Boer heeft vertrouwen in een goede afloop. De gevelsteen is alvast overgebracht naar een restaurateur in het Utrechtse dorp Ameide.

 • Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet de horeca en de cultuursector tot 20.00 uur weer open te laten gaan. Dat staat in het laatste advies van het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet, bevestigen ingewijden na berichtgeving door NRC. De heropeningen moeten volgens het OMT-advies wel gebeuren onder strenge voorwaarden.

  De meest betrokken bewindslieden overleggen maandag met elkaar over de coronamaatregelen. Het kabinet zou van plan zijn om het OMT-advies op te volgen, maar er moet nog wel worden gesproken over de uiterste openings- en sluitingstijden. Met de sluitingstijd van 20.00 uur die in het OMT-advies genoemd wordt, blijft de nachthoreca dus dicht.

  Voorwaarden voor de heropening moeten nog wel bekend worden. Het zou bijvoorbeeld kunnen gaan om regels over verplichte zitplaatsen in de horeca en het gebruik van coronatoegangsbewijzen. Ook kan het gaan over een maximumaantal bezoekers in bijvoorbeeld restaurants en musea.

  Na het Catshuisoverleg op maandag staat dinsdag, de dag waarop een definitief besluit wordt genomen, om 19.00 uur een coronapersconferentie gepland. Premier Rutte en minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maken dan bekend wat de wijzigingen in het coronabeleid zijn.

  'Te lang dicht'

  Vorig weekend openden onder meer horecaondernemers al even de deuren, uit protest tegen het huidige beleid. Ook de cultuursector voerde deze week actie en burgemeesters riepen op tot het "fundamenteel herzien" van het coronabeleid.

  Gisteren nog zei staatssecretaris Uslu voor Cultuur en Media dat de cultuursector zo snel mogelijk open moet. "Het is te lang dicht, dat moet veranderen", vond ze, voorafgaand aan het kabinetsberaad. Daarmee was ze stelliger dan Rutte en Kuipers, die een dag eerder nog zeiden dat ze ook hoopten op versoepelingen maar daarop geen garanties wilden geven.

  Kuipers en Rutte benadrukten nog dat er nog cijfers en informatie misten voor een besluit over versoepelingen. Zo is er nog niets bekend over de effecten van de heropening van het onderwijs, de kappers en niet-essentiële winkels. Die versoepelingen werden 15 januari doorgevoerd. "We zijn hoopvol, maar met een winstwaarschuwing", zei Rutte.

 • Tientallen vandalen hebben geen schadevergoeding overgemaakt waar ze toe veroordeeld waren na coronarellen in verschillende steden in januari vorig jaar. Dat meldt RTL Nieuws na een rondgang.

  Van een deel is niet bekend waarom het geld niet is overgemaakt, maar in 44 gevallen betreft het een fout van justitie, dat heeft nagelaten een fonds op te richten voor betalingen.

  Voor het vernielen van straatmeubilair en politieauto's op en bij het Museumplein in Amsterdam werden 37 relschoppers veroordeeld, voor een bedrag van in totaal 16.000 euro. Ook zeven relschoppers uit andere steden hadden een bedrag in het nooit opgerichte fonds moeten storten.

  Schade verhalen

  Volgens RTL zijn er in totaal 312 daders veroordeeld voor rellen op verschillende plekken. Slechts in 20 procent van de gevallen legden de rechters überhaupt een schadevergoeding op. Toenmalig minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid sprak na de rellen harde taal dat de schade op daders verhaald zou worden, maar dat lijkt in slechts weinig gevallen gelukt.

  Ook als een dader is veroordeeld tot een schadevergoeding en wel de juiste formele stappen zijn gezet, lukt het vaak niet om de schade vergoed te krijgen. Na de rellen in Eindhoven kreeg een man een schadevergoeding van 80.000 euro opgelegd voor het vernielen van het station. De NS heeft echter pas 2000 euro ontvangen en onduidelijk is of dat van de veroordeelde vandaal is, schrijft RTL Nieuws.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Sat, 22 Jan 2022 14:48:47 +0100]