daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Vr. 22 November 2019
Week 47

Geselecteerde regio:
Utrecht

Regio:
RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

 • UTRECHT - De Van der Hoeven Kliniek stapt naar de rechter. De tbs-instelling aan de Willem Dreeslaan in Utrecht wil meer geld hebben van de Staat.

  De Utrechtse kliniek maakt samen met twee andere instellingen in Rotterdam en Amsterdam de gang naar de rechter. De drie vinden dat zij te weinig geld krijgen voor een goede behandeling van hun gevaarlijke cliënten. Daarom willen zij een hogere vergoeding dan het ministerie van Justitie en Veiligheid nu betaalt.

  Vanaf volgend jaar wil het ministerie zorg inkopen tegen een lager tarief. De hoogte van die vergoeding maakt kwalitatief goede zorg onmogelijk en dus overtreedt de minister de wet, vinden de klinieken.

 • DOORN - Een gesloten wandelpad in Doorn houdt de gemoederen bezig. Het pad achter het huis van prinses Irene van Lippe-Biesterfeld is namelijk plots gesloten door middel van een hek, en dat zagen de inwoners niet aankomen. Ze schreven een boze brief naar de gemeente.

  "Ik was wel een beetje verrast dat de brief er opeens lag", zegt burgemeester Frits Naafs, die ook op de hoogte is de sluiting van het Maarnse pad, zoals het weggetje heet. Het wandelpad ligt op de grond van de prinses, die nu ruim een jaar in Doorn woont. Tot op heden was het pad, geliefd bij omwonenden, geopend voor gebruik. Nu staat er een hek met een bordje 'verboden toegang' voor de ingang.

  BETROKKENHEID
  De burgemeester was verrast door de brief omdat hij kort geleden nog een aantal gesprekken heeft gehad met de teleurgestelde inwoners. "Een van de inwoners heeft een handhavingsverzoek ingediend en daarop hebben we gezegd dat we met een schriftelijke reactie komen over een paar weken", legt Naafs uit. "Maar ik beschouw het ook als een vorm van betrokkenheid."

  Over het hoe en waarom het pad nu ineens gesloten is, kon Naafs nog niets zeggen. "Ik heb met een aantal mensen gesproken die zich afvroegen waarom het pad afgesloten is en of dat niet anders kon. Een paar mensen vroegen of het met privacy te maken heeft, maar nee. Het speelt in op een bepaald veiligheidsvraagstuk in combinatie met openbaarheid van het pad. We zijn bezig om alle informatie te verzamelen. Dat duurt nog een paar weken, maar het gaat er komen."

  "Een aantal mensen maakt gebruik van dat pad, maar je kunt nog steeds goed om het perceel heen lopen", zegt Naafs. "Sommige mensen waren toch teleurgesteld dat ze opeens geconfronteerd werden met de afsluiting van dat deel. Maar ik kom er nog op terug bij de mensen met wie ik aan tafel heb gezeten."

 • PROVINCIE UTRECHT - Op het hoogtepunt van zijn verslaving gebruikte Ayoub 8 á 9 flessen lachgas per dag. Dat zijn bijna 1000 ballonnen. Ayoub zat alleen nog maar op de bank en zijn dealer deed zelf de voordeur open om hem van meer drugs te voorzien. "Hij bracht het letterlijk tot in mijn woonkamer. Ik heb een keer een hele week op de bank gezeten. Constant was ik ballonnen aan het blazen."

  Ayoub gebruikte zoveel lachgas dat hij er verlamd van raakte. Lachgas blokkeert de opname van vitamine B12, waardoor het zenuwstelsel op een gegeven moment niet meer werkt. "Ik moest een paar weken naar het ziekenhuis om opnieuw te leren lopen. Maar daarna kon ik nog steeds niet stoppen met lachgas."

  FEESTDRUG
  Lachgas staat vooral bekend als feestdrug. Het is legaal te krijgen en tegenwoordig zie je het op veel feestjes terug. Lachgas heeft een onschuldige reputatie en de kans op verslaving is volgens experts niet groot. Toch zijn er steeds meer gevallen bekend van gebruikers die afhankelijk zijn van lachgas. Niet lichamelijk, maar vooral geestelijk. Ook wordt overlast ervaren van jongeren die lachgas gebruiken op parkeerplaatsen. Daarom hebben verschillende gemeenten in Utrecht het gebruik van lachgas op de openbare weg strafbaar gesteld.

  [Video:2399153|Ayoub gebruikte zoveel lachgas dat hij verlamd raakte]

  GASFLESSEN
  In het straatbeeld zie je regelmatig lege slagroompatronen liggen waarin het lachgas zit. Maar de echte verslaafden gebruiken het uit een grote gasfles. Die flessen kosten tussen de 50 en de 100 euro en zijn legaal te koop.

  De flessen lachgas zijn niet zonder risico, vertelt Laura Nijkamp van het Trimbos Instituut. "Het gas in die flessen is heel koud. Wanneer je heel veel gebruikt, kunnen je longen bevriezen. Of wanneer iemand heel erg high is en de fles tussen zijn benen houdt, kunnen zijn benen vast vriezen aan zo'n fles."

  FAMILIE
  Nadat Ayoub verlamd raakte, begreep zijn familie pas hoe erg hij er aan toe was. Zijn zus Khadiza ging op een keer 's nachts naar een parkeerplaats waar ze Ayoub aantrof in een auto met een fles lachgas. "Je ziet een hoopje zitten in de auto, helemaal alleen in het donker. Enorm eenzaam. Dat doet heel veel pijn. Zijn gasfles was zijn beste vriend en ik kreeg hem er niet van weg."

  Nu Khadiza ervaring heeft met de gevolgen van lachgas, probeert ze andere families te helpen. Ze ziet dat vooral jongeren met een Marokkaanse achtergrond verslaafd raken. "Wij komen uit een taboecultuur. Het is daarom een onderwerp waar niet graag over gesproken wordt. Dat probeer ik te doorbreken."

  Khadiza heeft veel contact met jongens, maar ook meisjes, die psychische problemen krijgen door overmatig gebruik van lachgas. Ze ziet dat de reguliere behandelmethodes niet werken binnen de Marokkaanse gemeenschap. "De verslavingszorg stuurt Marokkaanse jongens naar een groepsbehandeling waar ze moeten praten. Maar ze zijn helemaal niet gewend om open te zijn over hun emoties. Dus haken ze heel vaak af."

  PSYCHOSE
  Pas toen Ayoub symptomen van psychoses kreeg, wist hij van het lachgas af te komen. "Ik dacht dat ik dood ging. Ik heb toen mijn moeder gebeld om vergiffenis te vragen. Toen ik me realiseerde hoe erg ik haar kapot maakte met mijn gedrag is het me gelukt om te stoppen."

  Ayoub gebruikt nu geen lachgas meer en hij wil zijn verhaal vertellen aan andere jongeren. "Ik zie nu al jongens van 14 jaar oud die ballonnen blazen. Maar ik heb dit pad al gelopen. Ze moeten het niet doen." Hij hoopt dat andere jongeren zijn verhaal horen en besluiten van het lachgas weg te blijven. Ook hoopt hij dat de overheid lachgas helemaal verbiedt, zodat niemand meer verlamd of in een psychose raakt.

  Ayoub en Khadiza zijn gefingeerde namen. De echte namen van de geïnterviewden zijn bij de redactie van RTV Utrecht bekend.

RPL FM --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
Radio Stad Montfoort
Radio Stad Montfoort :: Nieuws uit Montfoort, Linschoten en omgeving

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De Nederlandse politie heeft een van de grootste drugssmokkelnetwerken naar Australië ooit ontmanteld. Het onderzoek heeft bijna een jaar geduurd en is het begin van een langdurige samenwerking tussen de Nederlandse en Australische politie.

  Het overgrote deel van de synthetische drugs in Australië is afkomstig uit Nederland. Ons land is de grootste exporteur van synthetische drugs ter wereld en in Australië zijn de winsten groot: een xtc-pil wordt daar verkocht voor bijna 20 euro, terwijl de productiekosten in Nederland rond de 10 cent liggen.

  Tijdens 'operatie Panazonium' nam de politie ongeveer 850 kilo mdma-poeder en 550 liter mdma-olie in beslag. Die hoeveelheden zijn goed voor meer dan 15 miljoen xtc-pillen, volgens de Australian Federal Police (AFP).

  Mogelijk levenslang

  Elf mensen zijn aangehouden. Onder hen zijn de twee criminele kopstukken Paulus B. (58) en zijn zoon Petronella B. (37). De in Sydney aangehouden vrouwelijke hoofdverdachte wacht in Australië mogelijk een levenslange gevangenisstraf.

  "Dit criminele netwerk was verantwoordelijk voor de jaarlijkse productie van tienduizenden kilo's drugs met een omzet van honderden miljoenen euro's", zegt Andy Kraag, hoofd van de landelijke recherche in Nederland, vanuit Australië.

  De operatie is onderdeel van een nieuwe aanpak van de politie om de drugssmokkel van Nederland naar Australië te bestrijden. Het doel van de politie is om één van de belangrijkste afzetmarkten van Nederlandse synthetische drugs te verstoren. De landen delen meer informatie met elkaar om een completer beeld te krijgen van de smokkellijnen en de belangrijkste criminele netwerken.

  Betere samenwerking

  Tot op heden bestond de samenwerking uit medewerking bij rechtshulpverzoeken. Bij dergelijke verzoeken assisteren landen elkaar bij strafrechtelijke onderzoeken. Maar die constructie alleen is niet voldoende om de smokkel van drugs naar Australië effectief te bestrijden, zegt de politie.

  "We gaan nu van tevoren informatie met elkaar delen, over bijvoorbeeld sleutelfiguren, mogelijke smokkelroutes, handlangers en geldstromen", zegt Kraag. "Tot op heden zagen we alleen wat er in Nederland gebeurde en vice versa in Australië. Dat is te beperkt. Nu brengen we de informatie bij elkaar zodat we het hele plaatje zien."

  Het opsporen van dergelijke internationale netwerken is ingewikkeld, vertelt Kraag. "Deze criminelen zijn inventief en werken ook buiten de landsgrenzen. Ze hebben netwerken over de hele wereld, waardoor wij moeten samenwerken met landen zoals Australië."

 • Vanaf 2023 rijden er snellere treinen tussen het noorden van Nederland en de Randstad. Dat heeft de NS besloten. De treinen die binnenkort met een snelheid van 200 kilometer per uur vanuit het zuiden over de hogesnelheidslijn richting Amsterdam rijden, moeten dan doorrijden naar Leeuwarden en Groningen.

  Al jaren pleiten de noordelijke provincies voor een snellere treinverbinding met de Randstad. Nu duurt een rit van bijvoorbeeld Leeuwarden naar Amsterdam ruim twee uur. De provincies willen dat die in 2030 een half uur korter duurt. Begin dit jaar werd er al getest met zo'n snellere verbinding. Door het besluit van de NS zijn de treinen daar straks klaar voor.

  Enkele minuten

  Er is alleen nog wel een probleem: het spoor tussen Amsterdam en Zwolle is niet geschikt voor snelheden rond de 200 kilometer per uur. Het hoogst haalbare is 160 kilometer per uur op de Hanzelijn, op andere delen kunnen de treinen niet harder dan 140 of zelfs 120. De reistijdwinst van de Randstad naar het noorden en andersom wordt daardoor maar enkele minuten.

  Door toch met de snellere treinen te gaan rijden, terwijl er minimale tijdwinst is, hoopt de NS een aantal investeringen bij de politiek los te weken. "Wij investeren in meer snelle treinen en hopen dat dit voor Nederland reden is om extra te investeren in meer snelle spoorlijnen", zegt president-directeur Roger van Boxtel van de NS.

  Al jaren wordt er gesproken over een snellere treinverbinding tussen de Randstad en het noorden van Nederland. Dertig jaar geleden, in 1989, ontstond het plan voor de aanleg van de Zuiderzeelijn: een treinverbinding tussen Lelystad, Emmeloord, Heerenveen, Drachten en Groningen. In 2007 werd definitief besloten de lijn niet aan te leggen.

  Inmiddels zijn de plannen weer uit de ijskast gehaald. Onder een andere naam, de Lelylijn, wordt er gelobbyd voor een treinverbinding over het Zuiderzeelijn-tracé. Het zou de tweede spoorverbinding tussen de Randstad en de noordelijke provincies zijn. Nu moeten alle treinen nog via Zwolle.

  Ook de Tweede Kamer wil de reistijd van en naar Noord-Nederland verkorten. Vorig jaar werd een motie aangenomen om daar onderzoek naar te doen. Dat onderzoek is nog bezig.

 • Het oudste stripboek van uitgeverij Marvel, uit 1939, is voor 1,26 miljoen dollar (1,14 miljoen euro) geveild in het Amerikaanse Dallas. In 1939 heette Marvel nog Timely.

  De comic gaat over stripfiguren als De Toorts en Prins Namor. Deze helden bestaan nog steeds, maar leggen het in populariteit tegenwoordig af tegen figuren als Spider-Man en Thor.

  Op de veiling, die vier dagen duurt, werd ook een omslag van een Batman-stripboek afgehamerd voor een hoog bedrag. De cover bracht 600.000 dollar op.

  Het duurste stripboek ooit werd verkocht via eBay. Een strip van Superman wisselde in 2014 voor 3,2 miljoen dollar (2,9 miljoen euro) van eigenaar.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Fri, 22 Nov 2019 01:30:54 +0100]