daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Vr. 1 Juli 2022
Week 26

Geselecteerde regio:
Utrecht

Regio:
EVA
Amersfoort & Leusden

RTV Utrecht --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
RPL FM
Voor het laatste nieuws van Woerden en omgeving

Radio Stad Montfoort
Radio Stad Montfoort :: Nieuws uit Montfoort, Linschoten en omgeving

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Protesten zijn de kop ingedrukt, het pro-democratiekamp zit in de gevangenis en onwelgevallige media moesten de deuren sluiten. Op de 25ste 'verjaardag' van Hongkong onder het bewind van de communistische partij bestaan de door Peking beloofde vrijheden alleen nog op papier. Twee jaar na de invoering van een vergaande Staatsveiligheidswet lijkt alles gevaarlijk.

  "Zorgvuldig te werk gaan, milder zijn. Soms zelfs zelfcensuur toepassen. Dat is wat ik kan doen, maar garanties zijn er niet", zegt journalist Alvin Chan. Hij werkte een jaar geleden nog bij de inmiddels opgedoekte krant Apple Daily.

  Zijn dag begint al vroeg. In het ochtendgloren reserveert Chan een plekje in de rij bij de rechtbank in Hongkong, waar hij een fraudezaak tegen zijn voormalige Apple Daily-baas Jimmy Lai bijwoont. Een luis in de pels was Lai, in het Hongkongse medialandschap. Tot Apple Daily zich afgelopen zomer gedwongen zag te stoppen na een inval van de politie. Meerdere arrestaties volgden.

  "Vroeger zagen we elkaar op de redactie. Nu in de rechtbank", vat Chan zijn nieuwe leven koeltjes samen. Als Jimmy Lai even na 09.30 uur in het beklaagdenbankje verschijnt, zwaait hij naar het publiek. Zijn dochter Claire maakt een kusgebaar, en weet hem tijdens een korte schorsing nog enkele seconden te spreken. Ze zegt dat hij het naar omstandigheden goedmaakt.

  "Het is triest om te zien dat onze baas in de gevangenis zit", zegt Chan. "Triest om te constateren dat wij onze baan hebben verloren, ons beroep als journalist misschien ook." Zelf ging Chan wel door, net als verschillende collega's. Hij blogt en maakt podcasts. "Zeker met alles wat we nu meemaken, denk ik dat het belangrijk is dat Hongkongers weten wat er gebeurt." Maar een onbekend aantal journalisten gaf er de brui aan toen Apple Daily sloot.

  "Waarom? Omdat de media-industrie in Hongkong niet meer hetzelfde is", zegt Stanley Lai, naamgenoot van de voormalige baas van de krant. Decennialang was hij fotograaf en videomaker en trok hij eropuit voor Apple Daily. Nu rijdt hij de nachtshift in zijn taxi. Een paar andere collega's hebben hetzelfde pad bewandeld, stelt hij. "Voor vrijheid van meningsuiting is nauwelijks ruimte meer. Het was het niet meer waard."

  Maar volgens de nieuwbakken leider van Hongkong, John Lee, is er niets aan de hand. "Persvrijheid bestaat al in Hongkong, en is eigendom van de Hongkongers", zei hij onlangs.

  In een schijnverkiezing werd hij verkozen tot 'chief executive' van de stad. Hij begint vandaag aan zijn nieuwe baan. "Persvrijheid is als een ID-kaart, het zit in onze broekzak", bezwoer hij. Maar sinds de Staatsveiligheidswet werd ingevoerd, zijn zeker 189 politici, activisten en journalisten opgepakt.

  Inwoneraantal daalt

  Wie wilde en kon, vertrok uit de stad. Ook veel gewone Hongkongers laten hun voeten spreken, in een tijd dat het ooit beloofde universele stemrecht verder weg is dan ooit. Lange tijd groeide het aantal inwoners van de stad jaarlijks met enkele tienduizenden. In 2020, ook het begin van de coronapandemie, veranderde dat. Hongkong 'kromp' met 93.000 mensen. Afgelopen jaar waren het er 23.000 minder.

  Iedereen kent wel mensen die zijn vertrokken, een grote groep denkt erover na datzelfde te doen. Zo concludeerde John (een schuilnaam) dat dit niet een plek is waar je je kind wil laten opgroeien. "Je kunt niet langer zeggen wat je wil", zegt hij over zijn stad, tot voor kort de enige plek op Chinees grondgebied waar het Tiananmen-bloedbad nog herdacht mocht worden. John wil naar Australië verkassen.

  Ook Fiona hoopt op een nieuw leven elders. Zij wil volgend jaar naar het Verenigd Koninkrijk. "Kinderen worden gehersenspoeld", stelt zij. "We hadden hier de vrijheid de straat op te gaan. Dat is voorbij. Iedereen is bang te worden opgepakt door de politie, of door de veiligheidsdiensten. We hoopten in 1997 op een liberaler China, maar de communistische partij verandert nooit."

  Onder de formule 'Eén land, twee systemen' zouden Hongkongse vrijheden in elk geval de eerste vijftig jaar na de teruggave gegarandeerd moeten zijn. "Een briljant concept was het", zegt Chris Patten, de laatste Britse gouverneur van Hongkong daarover. "Een mix van economische en politieke vrijheden. Al vraag ik me af of de beleidsmakers in Peking dat ooit hebben begrepen. De beloftes zijn gebroken. Vernield, door Xi Jinping."

 • Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland vervolgt een oud-teamchef van de politie Haarlemmermeer. Paulo de C. N. wordt beschuldigd van verkrachting van een destijds 39-jarige hoofdagente uit zijn team. Dat heeft een woordvoerder van het OM laten weten naar aanleiding van berichtgeving door NRC.

  Volgens justitie is bewezen dat de teamchef zijn collega heeft gedwongen tot seks. Nadat het slachtoffer het ongewenste seksueel gedrag had gemeld, startte een onderzoek. Daarbij werd haar privételefoon uitgelezen en bleek ze informatie over haar aanklacht aan NRC te hebben gegeven. Zo had ze de krant Whatsapp-berichten waarin haar toenmalig leidinggevende seks voorstelt, laten lezen.

  De politie Noord-Holland ontsloeg haar vervolgens voor schending van de geheimhoudingsplicht. Volgens de agente vond ze binnen de organisatie geen gehoor voor haar klacht. Toch gaf de Haagse rechtbank haar in oktober 2021 geen gelijk. De rechter oordeelde dat ze niet naar de pers had hoeven stappen, omdat ze intern al met een vertrouwenspersoon sprak.

  In het Haagse vonnis staat dat "door het delen van vertrouwelijke politie-informatie" het imago van de organisatie fors is geschaad.

  Financiële regeling

  Voordat de hoofdagente in Haarlemmermeer werkte, was ze werkzaam in Den Haag. Ze werd daar volgens NRC door collega's weggepest, omdat ze als klokkenluider had verteld dat collega's zich schuldig maakten aan racisme in hun appgroep 'Marokkanenverdelgers'. In het voorjaar van 2019 verliet ze politiebureau Hoefkade in Den Haag en werd overgeplaatst naar Haarlemmermeer waar ze een half jaar later zou zijn verkracht.

  De voormalige teamleider trof destijds een financiële regeling met de politie en vertrok. Volgens NRC heeft hij nu "alle vertrouwen in een goede afloop" van zijn strafzaak. De datum van het proces is nog onbekend.

 • De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft samen met de politie verwaarloosde dieren uit een woning in de Limburgse gemeente Bergen gehaald. Dat gebeurde dinsdag al. Voor de derde keer in twee jaar tijd greep de LID op het adres in.

  Volgens de inspectie ging het om vijf verwaarloosde honden, meerdere cavia's, muizen, kippen, vogels, meer dan honderd vissen en een aantal amfibieën. "De honden zaten onder de vlooien, de vissen en amfibieën verbleven in zwaar vervuild water en de cavia's, muizen en vogels werden in smerige kooien gehouden", zegt de inspectiedienst.

  Op voorwaarde terug

  De dieren zijn niet in beslag genomen, dat mag de inspectie niet, maar ze zijn ondergebracht op opvanglocaties waar ze goed worden verzorgd. De kosten daarvan worden verhaald op de eigenaren.

  De dieren terug naar de eigenaren. "Maar de drempel om ze terug te krijgen, ligt hoog", zegt een woordvoerder van de LID. De dieren moeten eerst helemaal gezond zijn en thuis moeten de leefomstandigheden worden verbeterd.

  'Gemeente nu aan zet'

  De eigenaren zijn al vaker op de vingers getikt, zegt de inspectie. "Ondanks dwangsommen, bestuursrechtelijke maatregelen en een proces-verbaal van de politie blijven de bewoners hun betreurenswaardige reputatie verder opbouwen en nemen ze telkens opnieuw vele dieren in huis."

  Volgens de LID is de gemeente Bergen nu aan zet, omdat de inspectiedienst en de politie geen andere maatregelen kunnen treffen om de situatie op het adres te verbeteren. "We hebben de gemeente gevraagd of het niet tijd is voor hulpverlening voor deze mensen. Ze stoppen gewoon niet", zegt de woordvoerder tegen 1Limburg.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Fri, 01 Jul 2022 19:35:27 +0200]