daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Wo. 19 Februari 2020
Week 08

Geselecteerde regio:
Utrecht

Regio:
RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

 • UTRECHT/UTRECHT - De Utrechtse alFitrah-moskee staat vandaag centraal in het onderzoek naar ongewenste beïnvloeding van moskeeën en islamitische scholen. Een parlementaire commissie ondervroeg vanochtend een onderzoeker, vanmiddag zijn burgemeester Jan van Zanen en imam en leider van alFitrah Suhayb Salam aan de beurt.

  De dag begon met een gesprek met Trees Pels van het Verweij-Jonker Instituut. Zij deed onderzoek naar alFitrah. Met het eerste gesprek is het raamwerk gelegd voor de verhoren van vanmiddag. Er werd onder andere gesproken over het bereik van alFitrah, de rol van leider Suhayb Salam en het onderwijs op de school van de moskee.

  Pels trok kritische conclusies over het zeer fundamentalistische en dogmatische karakter van het onderwijs. Kinderen worden daardoor ontmoedigd op een reguliere school waar ze door de weeks komen en worden angstig om mee te doen aan feesten zoals kerstmis. Ook ouders worden gewaarschuwd voor het reguliere onderwijs.

  De methode van alFitrah zou bij kunnen dragen aan segregatie. "Doel van alFitrah is hun leer uitdragen en kinderen krijgen aangeleerd dat ze anderen aan moeten spreken op hun voor die leer slechte gedrag. Kinderen leren afstand houden tot de anderen."

  SALAM
  Ook de rol van Salam kwam aan het licht. Pels: "Wat kinderen bij Alfitrah leren komt overeen met hoe meneer Salam zich maar buiten manifesteert. Een goede moslim moet zich onderwerpen aan de zuivere leer van de koran. Kinderen krijgen te horen als ze afwijken van de norm dat Allah zal straffen." Volgens de onderzoeker heeft de school een duidelijk hiërarchische structuur en zet Salam de toon wat betreft het bestuur, maar ook qua inhoud.

  Wat ook opviel: in alFitrah worden islamitische huwelijken gesloten zonder daar een burgerlijk huwelijk aan wordt gekoppeld. "Een illegaal huwelijk", noemde een commissielid dat meermaals om vervolgens te vragen wie die huwelijken afsloot. Pels: "Ik denk dat de leider dat deed, de heer Salam."

  DE GRENS VAN DE RECHTSSTAAT
  De moskee zoekt de grens van de rechtsstaat op, zegt de onderzoeker. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook met stemadviezen. "In het verleden werd gezegd: je moet niet gaan stemmen. De uitspraken zijn wat gematigder geworden, maar wel met een stemadvies op DENK."
  Maar de moskee heeft ook positieve aspecten. Moslims kunnen zichzelf zijn bij alFitrah, er is een grote mate van acceptatie. "Dat is in de buitenwereld wel anders", zegt Pels. Daarnaast is er een breed aanbod buiten het religieuze onderwijs om. De moskee doet verder veel aan liefdadigheid in Overvecht met bijvoorbeeld vrijwilligers die mensen helpen die een huis nodig hebben.

  In hetzelfde commissieonderzoek staat deze week ook de omstreden As-Soenah-moskee in Den Haag centraal. Vorige week werd al gesproken met Dick Schoof van de AIVD over ongewenste invloeden van moskeeën en islamitische scholen. Hij zei toen dat er een groei te zien is in het aantal 'salafistische aanjagers': Een nieuwe generatie ultraconservatieve aanhangers van de islam die hun denkbeelden op scholen en moskeeën verspreiden.

 • AMERSFOORT - De diefstal van hotdogs heeft een 18-jarige verkoopster van de HEMA haar baan gekost. De vrouw werd betrapt op het meenemen van hotdogs uit de winkel zonder te betalen en werd op staande voet ontslagen. Ze legde zich daar niet bij neer, maar de rechtbank Midden-Nederland heeft bepaald dat het ontslag terecht was.

  De HEMA verdacht de vrouw al langer van het stelen van hotdogs en om die reden werd een bedrijfsrechercheur ingeschakeld. Die kon het vermoeden bevestigen dat de vrouw "stelselmatig etenswaren van HEMA heeft genuttigd zonder hiervoor te betalen".

  De vrouw werkte bijna een jaar bij de HEMA en ze verdedigde zich door te vertellen dat iedereen die daar werkte hotdogs mee naar huis nam. De kantonrechter in Amersfoort ging hier niet in mee. Volgens de rechter is het ontslag terecht en moet de vrouw een schadevergoeding betalen.

  De vrouw werkte voor een filiaal van HEMA in de provincie Utrecht, maar haar advocaat wil niet zeggen waar precies.

 • PROVINCIE UTRECHT - Boeren trekken vandaag opnieuw naar Den Haag om te protesteren tegen het stikstofbeleid van de overheid. In alle vroegte vertrokken vanuit verschillende delen van de provincie actievoerders. Tot grote verkeersproblemen heeft dat vooralsnog niet geleid.

  [Tweet:https://twitter.com/viezuhfuiluh/status/1230008790055112704]

  Onder meer in Kockengen verzamelden boeren zich vanmorgen om daarna gezamenlijk richting Den Haag te gaan. Na eerst een kopje koffie vertrokken tussen de tien en twintig tractoren richting het westen. "Dat had eigenlijk niet nodig hoeven zijn, als ze naar ons geluisterd hadden in Den Haag", zei melkveehouder Evalien Smink tegen verslaggever Robert Jan Booij. "Er wordt ons geen handreiking geboden, er wordt geen lange termijnvisie gemaakt. We weten nog steeds niet waar we staan. Het enige wat ze willen is de boeren opruimen."

  Niet alle boeren staan te springen om vandaag met de tractor naar Den Haag te rijden. Koos van der Wind uit Montfoort bijvoorbeeld. Hij is bang dat het begrip voor de boeren afneemt als er te veel actie gevoerd wordt. "Kijk, als we de burgers tot last zijn... we hebben ze juist zo hard nodig. Zij moeten juist ons verhaal begrijpen. Begrijpen waar het om gaat."

  Maar het is volgens Van der Wind wel een dilemma. "Als we thuis blijven zitten, komt het dan over in Den Haag? Daar beslissen ze uiteindelijk over ons. Als we niks laten horen, als we thuis blijven zitten, begrijpen ze het dan wel?"

  [Tweet:https://twitter.com/jasperstads/status/1230003937652215809]

  In Den Haag willen de actievoerders het geluid van de boeren laten horen. Waarom ze weer protesteren leggen we hier uit in vijf vragen en antwoorden. Van 11.00 tot 15.00 uur is er een manifestatie waarbij de boeren onder meer aandacht vragen voor hun alternatieve plannen om het stikstofprobleem op te lossen.

  Actiegroep Farmer Defence Force (FDF), die het protest organiseert, heeft boeren opgeroepen om niet de snelwegen dicht te laten slibben. Boeren uit het hele land vertrokken daarom vanmorgen in alle vroegte om via B-wegen naar Den Haag te gaan.

  [Tweet:https://twitter.com/NellekeArnout/status/1230008723575320578]

  Melkveehoudster Evalien uit Wilnis verwacht dat de oproep om snelwegen te mijden, juist tot problemen zal leiden. "Ik vrees het ergste. Wij gaan nu vanaf hier richting Leiden naar Katwijk en dan het strand op. Maar ik ben bang dat al die provinciale wegen een beetje volstromen. En dat ze dan heel hard gaan roepen: gaan jullie alsjeblieft weer over de snelweg rijden. Dat is beter. Maar we zullen zien."

  Van der Wind uit Montfoort zag het toch niet zitten om de weg op te gaan. De trekkers met daarop protestborden stonden al klaar, maar hij heeft toch maar de trein gepakt. "Om de overlast te beperken."

  [Image:2482356|Boer Van der Wind had de trekkers met protestborden al klaar staan, maar pakte toch de trein]

  RIVM
  Bij de vorige boerenprotesten in oktober trokken de boeren massaal naar het RIVM-gebouw in Bilthoven. Dit keer lijkt het erop dat dat niet zal gebeuren. Toch heeft het kennis- en onderzoeksinstituut voor de zekerheid overlegd met de gemeente over wat te doen als er toch opeens boze boeren op de stoep staan. De betonnen afzettingen die in oktober voor het RIVM-pand zijn neergezet, staan daar vandaag de dag nog altijd.

  [Audio:2482197|Verslaggever Robert Jan Booij bezocht een groep boeren in Kockengen voor ze naar Den Haag vertrokken][Instagram:https://www.instagram.com/p/B8vIfvuFnzU/?igshid=1lwkjtq3ls0l5]

  LEES OOK
RPL FM --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
Radio Stad Montfoort
Radio Stad Montfoort :: Nieuws uit Montfoort, Linschoten en omgeving

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Steeds meer bedrijven kiezen er vanwege brexit voor om naar Nederland te komen, zo bleek vanochtend. Wat zijn dat voor bedrijven, en waarom doen ze dat?

  Van de 140 'brexitbedrijven' die zich sinds het Britse referendum in 2016 in Nederland hebben gevestigd, zijn de namen niet allemaal bekend. Veel ondernemingen willen niet publiekelijk zeggen dat brexit de reden is van hun komst, omdat dat in het Verenigd Koninkrijk gevoelig kan liggen.

  In dit artikel komen bedrijven aan het woord die afgelopen jaar de stap naar Nederland hebben gezet en wel over hun beweegredenen willen vertellen.

  Zie in deze drie grafieken hoeveel bedrijven er de afgelopen drie jaar door de brexit voor Nederland kozen, en hoeveel banen die verwachten te creëren en investeringen die zij van plan zijn te doen de komende drie jaar. (Bron: Netherlands Foreign Investment Agency)

  Afgelopen jaar stond 29 maart bij veel ondernemers rood omcirkeld in de agenda. Op die datum zou het Verenigd Koninkrijk zonder deal uit de Europese Unie stappen als er geen uitstel zou worden verleend.

  "Wij maakten ons daar heel veel zorgen over: lange rijen bij de douane", zegt de Britse Rana Harvey, directeur van webwinkel Monstershop in York. Zij leveren allerlei producten - van gootstenen tot jukeboxes - aan particulieren en bedrijven.

  Ze wilden niet helemaal weg uit het VK, maar moesten wel toegang blijven houden tot hun Europese klanten. En dus werd in februari besloten tot het openen van een distributiecentrum op het Europese vasteland. "Op 18 maart gingen de deuren van ons nieuwe centrum in Venlo al open", zegt Harvey.

  "We moesten alles doen in die maand. Een land kiezen, een distributiecentrum vinden, personeel aannemen. Het was een gekkenhuis."

  Waarom Nederland? "Door de taal - iedereen spreekt fantastisch Engels hier", zegt Harvey. Daarnaast kan je in Nederland btw verleggen als je importeert uit niet-EU landen - een voordeel voor de geldstroom van bedrijven.

  Op de grens

  De keuze viel op Venlo omdat dat bij de grens met Duitsland is. "Daardoor konden we next-day delivery gaan garanderen", zegt Harvey. Nu, bijna een jaar later, werken er drie mensen bij het distributiecentrum in Nederland en wordt een vierde ingewerkt.

  Ook Inawisdom, een bedrijf dat andere bedrijven helpt om gebruik te maken van kunstmatige intelligentie, maakte in juni afgelopen jaar de stap naar Nederland.

  Dimitrios Gontzes is nu nog de enige voltijds werknemer van de Nederlandse dochteronderneming in Rotterdam, maar in augustus moeten er drie tot vijf vacatures vervuld zijn. "Data scientists, maar ook mensen in sales die de taal spreken en de cultuur kennen."

  Dit bedrijf is niet naar Nederland gekomen uit angst voor lange rijen bij de douane. "Wij leveren geen fysiek product", zegt Gontzes. "Het brexit-risico voor ons zijn de wetten die datagebruik reguleren."

  "Klanten willen zeker weten dat hun data veilig zijn. Dan moet je kunnen garanderen dat data binnen Europa blijven, en niet onder andere wetten in het Verenigd Koninkrijk vallen." Door de brexit is er geen garantie dat die wetten hetzelfde blijven.

  Mediabedrijven

  Ook mediabedrijven zijn naar Nederland gekomen of hebben hier uitgebreid het afgelopen jaar. Discovery, met zenders als Discovery, Animal Planet en Eurosport, is daar één van. het Had al jaren een kantoor in Amsterdam, maar dat is uitgebreid en een deel van de uitzendlicenties is van Engeland naar Nederland verhuisd.

  "We zijn daardoor van 45 naar 110 werknemers gegaan in Nederland", zegt een woordvoerder. Sommigen kwamen over vanuit het Verenigd Koninkrijk, anderen zijn hier in Nederland aangenomen. Volgens Discovery heeft Nederland een van de sterkste mediasectoren in de EU.

  Dat was ook de voornaamste reden om hierheen te komen voor Ridley Scott Creative Group, een collectief van productiemaatschappijen wereldwijd. Ze maken onder meer advertenties en documentaires. Het hoofdkantoor zit nog in Londen, het Europese hoofdkantoor is sinds afgelopen jaar in Amsterdam gevestigd.

  In maart opende het bedrijf de deuren, aan de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam. "Hier zitten zoveel wereldmerken op fietsafstand van elkaar", zegt Ross Plummer, de algemeen directeur. Door de brexit wilde het bedrijf uitbreiden naar het Europese vasteland, onder meer om makkelijker EU-burgers te kunnen aannemen.

  "We begonnen met twee werknemers", zegt Plummer. "Nu werken er zes mensen in het kernteam, en we werken samen met veel meer mensen als we producties maken. We willen nog doorgroeien, dat is het plan".

  Aantrekkende werking

  Jeroen Nijland, commissaris van het Netherlands Foreign Investment Agency, de organisatie die bedrijven helpt zich in Nederland te vestigen, ziet dat de aanwezigheid van andere sterke bedrijven belangrijk is. "Wij hebben inmiddels een sterk mediacluster in Nederland met bijvoorbeeld Netflix, Endemolshine en nu ook Discovery", zegt hij. "Dat trekt andere bedrijven in de sector aan, waardoor zo'n cluster nog sterker wordt."

  Volgens Nijland geldt dat ook voor de zakelijke dienstverlening, de IT en life sciences. Dat laatste komt onder meer door de komst van het Europees Medicijnagentschap, in 2018.

 • Tijdens de TT in Assen is de verkoop of het gebruik van lachgas verboden. Het verbod geldt vijf dagen lang, niet alleen in Assen zelf maar ook op het festivalterrein en op de campings.

  "Lachgas wordt vooral in groepsverband in de openbare ruimte gebruikt. Dat levert een dreigende sfeer op, waardoor omstanders zich onveilig voelen", motiveert het college van burgemeester en wethouders het verbod bij RTV Drenthe.

  5 ballonnen voor 10 euro

  Burgemeester Marco Out zei vorig jaar al dat hij zich ergerde aan kroegen die tijdens de het motorsportevenement lachgas aanboden met teksten als "5 ballonnen voor 10 euro".

  Niet alleen de politie, ook het Wilhelminaziekenhuis Assen en de stichting TT Week hadden hun handen vol aan de gevolgen, aldus het college. Het ziekenhuis noemt lachgas na drank en drugs "de derde kwaal die zorgt voor extra drukte op de spoedeisende hulp tijdens de toch al drukke TT Nachten".

  Ook zorgen "omvallen, duwen en afwijkend gedrag in een menigte voor een aanzienlijk risico", zegt het gemeentebestuur. Het risico op ongelukken is groot, doordat de gebruikers van het lachgas roekeloos worden, vallen of zelfs tijdelijk hun bewustzijn verliezen. "In het verkeer en op straat kan dit tot gevaarlijke situaties leiden", aldus het college.

  In de binnenstad van Assen geldt sinds 1 januari al een verbod op de verkoop van lachgas in de horeca. Het college breidt dat nu uit naar het hele TT festivalterrein van woensdag 24 juni 19:30 uur tot maandag 29 juni 8:00 uur. De TT trok vorig jaar ruim 167.000 bezoekers, van wie ruim 100.000 voor het racespektakel zelf.

 • Het aantal verkeersdeelnemers dat verplicht op cursus moet wegens risicovol rijgedrag blijft stijgen. Vorig jaar kregen 2005 auto-, motor- en brommerbestuurders een Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer opgelegd. In 2018 waren dat er 1910, een jaar daarvoor nog 1725, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheid.

  De cursus is onder meer verplicht voor bestuurders die in één rit twee keer of vaker op een overtreding zijn betrapt en voor auto- en motorbestuurders die binnen de bebouwde kom meer dan 50 kilometer per uur te hard hebben gereden.

  De cursus bestaat uit een persoonlijk gesprek met een trainer en een training van één dag en twee dagdelen, verspreid over een periode van zeven weken.

  Uit een rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum (WODC) waar EenVandaag uit citeert, blijkt dat 49 procent van de deelnemers binnen twee jaar opnieuw in de fout gaat. 97 procent van de EMG-cursisten is man.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Wed, 19 Feb 2020 12:53:53 +0100]