daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Vr. 1 Juli 2022
Week 26

Geselecteerde regio:
Kamerik

Regio:
RPL FM
Voor het laatste nieuws van Woerden en omgeving

RTV Utrecht --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland vervolgt een oud-teamchef van de politie Haarlemmermeer. Paulo de C. N. wordt beschuldigd van verkrachting van een destijds 39-jarige hoofdagente uit zijn team. Dat heeft een woordvoerder van het OM laten weten naar aanleiding van berichtgeving door NRC.

  Volgens justitie is bewezen dat de teamchef zijn collega heeft gedwongen tot seks. Nadat het slachtoffer het ongewenste seksueel gedrag had gemeld, startte een onderzoek. Daarbij werd haar privételefoon uitgelezen en bleek ze informatie over haar aanklacht aan NRC te hebben gegeven. Zo had ze de krant Whatsapp-berichten waarin haar toenmalig leidinggevende seks voorstelt, laten lezen.

  De politie Noord-Holland ontsloeg haar vervolgens voor schending van de geheimhoudingsplicht. Volgens de agente vond ze binnen de organisatie geen gehoor voor haar klacht. Toch gaf de Haagse rechtbank haar in oktober 2021 geen gelijk. De rechter oordeelde dat ze niet naar de pers had hoeven stappen, omdat ze intern al met een vertrouwenspersoon sprak.

  In het Haagse vonnis staat dat "door het delen van vertrouwelijke politie-informatie" het imago van de organisatie fors is geschaad.

  Financiële regeling

  Voordat de hoofdagente in Haarlemmermeer werkte, was ze werkzaam in Den Haag. Ze werd daar volgens NRC door collega's weggepest, omdat ze als klokkenluider had verteld dat collega's zich schuldig maakten aan racisme in hun appgroep 'Marokkanenverdelgers'. In het voorjaar van 2019 verliet ze politiebureau Hoefkade in Den Haag en werd overgeplaatst naar Haarlemmermeer waar ze een half jaar later zou zijn verkracht.

  De voormalige teamleider trof destijds een financiële regeling met de politie en vertrok. Volgens NRC heeft hij nu "alle vertrouwen in een goede afloop" van zijn strafzaak. De datum van het proces is nog onbekend.

 • De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft samen met de politie verwaarloosde dieren uit een woning in de Limburgse gemeente Bergen gehaald. Dat gebeurde dinsdag al. Voor de derde keer in twee jaar tijd greep de LID op het adres in.

  Volgens de inspectie ging het om vijf verwaarloosde honden, meerdere cavia's, muizen, kippen, vogels, meer dan honderd vissen en een aantal amfibieën. "De honden zaten onder de vlooien, de vissen en amfibieën verbleven in zwaar vervuild water en de cavia's, muizen en vogels werden in smerige kooien gehouden", zegt de inspectiedienst.

  Op voorwaarde terug

  De dieren zijn niet in beslag genomen, dat mag de inspectie niet, maar ze zijn ondergebracht op opvanglocaties waar ze goed worden verzorgd. De kosten daarvan worden verhaald op de eigenaren.

  De dieren terug naar de eigenaren. "Maar de drempel om ze terug te krijgen, ligt hoog", zegt een woordvoerder van de LID. De dieren moeten eerst helemaal gezond zijn en thuis moeten de leefomstandigheden worden verbeterd.

  'Gemeente nu aan zet'

  De eigenaren zijn al vaker op de vingers getikt, zegt de inspectie. "Ondanks dwangsommen, bestuursrechtelijke maatregelen en een proces-verbaal van de politie blijven de bewoners hun betreurenswaardige reputatie verder opbouwen en nemen ze telkens opnieuw vele dieren in huis."

  Volgens de LID is de gemeente Bergen nu aan zet, omdat de inspectiedienst en de politie geen andere maatregelen kunnen treffen om de situatie op het adres te verbeteren. "We hebben de gemeente gevraagd of het niet tijd is voor hulpverlening voor deze mensen. Ze stoppen gewoon niet", zegt de woordvoerder tegen 1Limburg.

 • Vele duizenden reizigers arriveren vandaag in Mekka voor de hadj, de jaarlijkse pelgrimstocht voor moslims. In de stad in Saudi-Arabië die voor hen heilig is, zijn voor het eerst in twee jaar weer moslims uit het buitenland welkom, maar er worden strenge eisen gesteld.

  Er mogen dit jaar een miljoen mensen deelnemen aan de hadj. Dat is een stuk minder dan in 2019, toen 2,6 miljoen mensen naar Mekka afreisden. Tijdens de coronajaren mochten slechts een paar duizend gelovigen alleen uit Saudi-Arabië zelf de pelgrimstocht maken.

  De reizigers die dit jaar komen, moeten tussen 18 en 65 jaar oud zijn en mogen geen chronische aandoeningen hebben. Ook moeten ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus.

  Veel Nederlandse moslims vallen buiten de boot. De overheid van Saudi-Arabië maakte in juni bekend dat de reis dit jaar alleen via een officieel overheidsplatform geboekt kan worden. Potentiële deelnemers moeten via dat systeem worden ingeloot. Reizen die al geboekt waren via gespecialiseerde Nederlandse reisbureaus gingen niet door.

  Beter en veiliger

  De invoering van het nieuwe overheidssysteem voor de hadj is onderdeel van nieuw beleid van de Saudische kroonprins. Mohammed bin Salman wil de pelgrimstocht naar Mekka beter reguleren en veiliger maken. In het verleden kwamen in de mensenmassa door paniek en verdrukking duizenden pelgrims om het leven.

  De afgelopen jaren heeft de overheid daarom miljarden uitgegeven aan extra beveiliging, maar de maatregelen hebben ook tot doel om de capaciteit van de hadj te vergroten, en van de oemrah (de kleinere, vrijwillige bedevaart die het hele jaar door gemaakt kan worden).

  Het aantal pelgrims moet vanaf 2030 oplopen naar 30 miljoen per jaar. "Ze willen controle hebben, maar ook zelf winst maken", zei Said El Amraoui, woordvoerder voor de brancheorganisatie Hadj Info vorige maand in het NOS Radio 1 Journaal. Met transport, verblijf, toeslagen en andere uitgaven van reizigers in Mekka kan jaarlijks zeker 13 miljard dollar worden verdiend, berekende de Saudische overheid.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Fri, 01 Jul 2022 19:25:38 +0200]