daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Zo. 28 April 2024
Week 17

Geselecteerde regio:
Ijsselstein

Regio:
Radio Stad Montfoort
Radio Stad Montfoort :: Nieuws uit Montfoort, Linschoten en omgeving

RTV Utrecht --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

  • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

  • Landen in Zuid- en Zuidoost-Azië kampen al dagen met extreme hitte. In Thailand, Myanmar en India is 45 graden gemeten en in Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen, bereikte de gevoelstemperatuur ook die hoogte.

    Het einde van de hittegolf lijkt nog niet in zicht, daarom blijven de scholen in de Filipijnen de komende twee dagen gesloten. In Thailand, waar de hitte dit jaar al dertig levens heeft geëist, waarschuwen de autoriteiten voor "ernstige omstandigheden". In het noorden van het land werd vorige week voor het eerst in de geschiedenis een temperatuur van 45 graden gemeten.

    Ook in Cambodja, Myanmar en Bangladesh is het ruim boven de 40 graden. In Bangladesh waren de scholen een aantal dagen dicht vanwege de hitte, maar morgen gaan ze weer open.

    Naar verwachting houdt de hitte nog enkele dagen aan. De komende maand worden weer koelere temperaturen verwacht in de regio.

    Minder Indiërs naar de stembus

    De hitte lijkt ook invloed te hebben gehad op de eerste stemronde van de landelijke verkiezingen in India, die afgelopen week werd gehouden. De opkomst in de grootste democratie ter wereld was opvallend laag: 4 procentpunt lager in vergelijking met de eerste verkiezingsfase in 2019. Dat gaat om bijna 8 miljoen mensen.

    Volgens wetenschappers van de internationale onderzoeksgroep World Weather Attribution (WWA) worden extreme hittegolven op het Zuid-Aziatische subcontinent door klimaatverandering dertig keer meer waarschijnlijk in de toekomst.

    Tien maandrecords op rij

    2023 was wereldwijd het warmste jaar ooit gemeten en volgens experts is de kans groot dat dat record maar één jaar in de boeken blijft. Sinds juni vorig jaar was elke maand warmer dan ooit gemeten, goed voor intussen tien maandrecords op rij.

    De hoge temperaturen worden behalve door klimaatverandering ook veroorzaakt door het weerfenomeen El Niño. Daarvan is sprake als de oppervlaktetemperatuur van het water in de Stille Oceaan rond de evenaar warmer is dan gemiddeld. In de tropen kan dit leiden tot extreem weer.

  • Een rooms-katholiek dragersgilde uit Maastricht is in Rome beroofd van zijn uniformen. De schade loopt volgens de vereniging in de duizenden euro's.

    Een dragersgilde is een katholieke vereniging die een bepaald heiligenbeeld, reliek of ander religieus voorwerp draagt en begeleidt tijdens een processie. Het gilde uit Maastricht is gewijd aan beeld van de apostel Petrus. De leden dragen tijdens de kerkelijke optochten rood-zwarte uniformen.

    'Teleurstelling eerste klas'

    Het gilde van de Heilige Petrus was afgelopen donderdag naar Rome afgereisd om het twintigjarig bestaan te vieren. "Ter gelegenheid van het jubileum wilden we naar het graf van Petrus", vertelt voorzitter Jos van Rooij aan L1 Nieuws. "Een soort pelgrimage."

    De uniformen lagen opgeslagen in een busje waarmee de leden naar Rome waren gekomen. Onbekenden sloegen donderdag een ruit van het voertuig in. Aanvankelijk leek het dat alleen twee jassen, een slaapkussen en wat eten waren gestolen, maar vanochtend bleek de schade groter.

    "Toen viel ons op dat alle kleding verdwenen was. We hadden het eerder niet gezien, omdat ze in donkere zakken zaten", zegt de voorzitter. Het gaat om 24 uniformen. "Die waren, toen we ze kochten, 650 euro per pak. Nu zal dat misschien nog iets meer zijn."

    Herpakken

    Het bezoek aan het graf van Petrus moesten de leden dus in eigen kleren doen. Het gilde is van plan om morgen aangifte te doen. Dat kon niet eerder: het politiebureau was de afgelopen dagen dicht vanwege een nationale feestdag.

    Volgens Van Rooij bleef het niet bij de diefstal uit het busje. "In de metro zijn vier mensen van ons gilde ook bestolen. Geld en hun paspoorten zijn meegenomen. Bij mijn vrouw wilden ze de sieraden stelen", zegt hij. "Het is echt diep triest."

    Het gilde weet nog niet hoe het nu verder moet na de diefstal van de kleding. Zo zijn er binnenkort twee processies in Maastricht "We moeten ons gaan herpakken. En dan gaan we kijken hoe we dit gaan overleven en hoe we hier sterker uit kunnen komen. We zijn wel van plan om alle processies te gaan lopen."

  • De Israëlische regering en kolonisten nemen steeds meer land in van Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever. In de eerste maanden van het jaar heeft de regering grote stukken land toegezegd voor illegale nederzettingen en militair gebruik.

    Vorige maand werd nog een stuk land van tien vierkante kilometer aangewezen voor nederzettingen, die illegaal zijn volgens internationaal recht. Het is het grootste stuk land dat wordt afgenomen sinds de Oslo-akkoorden in 1993, blijkt uit cijfers van Peace Now, een Israëlische organisatie die landroof op de Westoever documenteert.

    In het Palestijnse gebied nemen ook het aantal buitenposten toe. Dat zijn illegale woonwijken die grenzen aan bestaande nederzettingen. Volgens Israëlische media heeft minister Smotrich nu het plan om 68 buitenposten te legaliseren. Zijn eerste stap is om deze wijken aan te sluiten op publieke voorzieningen.

    Annexatie

    In totaal zijn er nu zo'n 150 buitenposten op de Westoever. Vorig jaar werden nog vijftien buitenposten gelegaliseerd tot nederzetting zodat ze niet meer in strijd zijn met de Israëlische wet, maar nog wel met internationaal recht. Ook wordt er veel bijgebouwd: de regering gaf onlangs groen licht voor de bouw van 3500 nieuwe huizenblokken in drie nederzettingen.

    De ultrarechtse minister Smotrich, die financiën en civiel bestuur in bezet gebied in zijn portefeuille heeft en zelf kolonist is, publiceerde jaren geleden een plan om de Westoever te annexeren. Hij zei vorige maand dat de regering "op strategische wijze" nederzettingen wil bevorderen. Hij richtte zich op critici in "die ons recht op Judea en Samaria wil ondermijnen". Daarmee gebruikte hij de bijbelse namen voor het gebied.

    De regering zet zo daadwerkelijk stappen in de richting van een annexatie, zegt Mauricio Lapchik van Peace Now. "Het idee is dat er steeds meer kolonisten in het gebied gaan wonen, zodat de scheidslijn met het Palestijnse gebied verdwijnt." Inmiddels wonen zo'n 700.000 kolonisten op de Westoever en in Oost-Jeruzalem en dat aantal blijft toenemen. Het is een van de grote obstakels voor een tweestatenoplossing.

    Premier Netanyahu verklaarde in december trots te zijn dat hij in zijn politieke carrière de oprichting van een Palestijnse staat heeft tegengehouden. "Onder zijn Likud-partij zijn in de afgelopen decennia meer nederzettingen gebouwd en gelegaliseerd dan onder welke andere partij dan ook", zegt Mateo Cohen, onderzoeker naar rechts gedachtegoed aan de Universiteit Leiden, gespecialiseerd in Israël.

    Netanyahu en zijn bondgenoten hebben herhaaldelijk benadrukt dat Joden het exclusieve recht hebben op alle gebieden. "Het gaat steeds verder in de richting van een kastesysteem, waarbij Palestijnen in bezet gebied geen mensenrechten hebben", zegt Cohen. "Hun ideologie is dat ze waar dan ook een soevereine Palestijnse staat verwerpen."

    Kolonistengeweld

    Met de steun van de regering en door de oorlog in Gaza zien Joodse kolonisten hun kans schoon om meer land in te nemen, zeggen mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch en B'tselem. Er is sinds oktober een enorme toename aan kolonistenactiviteit, registreerde Peace Now. Naast de buitenposten hebben kolonisten zeker achttien wegen overgenomen die Palestijnen niet meer mogen gebruiken.

    Kolonisten gebruiken nu dagelijks geweld tegen Palestijnen, vaak in samenwerking met het leger. De VN registreerde sinds oktober al ruim 700 aanvallen. Het leven op de Westoever stond al in het teken van de bezetting met de aanwezigheid van militairen en de vele checkpoints en wegversperringen. Nu worden Palestijnen nog verder teruggedrongen in hun leefgebied.

    Correspondent Nasrah Habiballah neemt je in deze video mee langs de vele checkpoints in het gebied:

    Westerse leiders hebben het geweld en de uitbreidingen van nederzettingen herhaaldelijk veroordeeld. Zo riep de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken de regering van Netanyahu verschillende keren op hiermee te stoppen, overigens zonder daar consequenties aan te verbinden. De kritiek lijkt weinig indruk te maken op Israël.

    De afgelopen vijftien jaar zijn geen serieuze stappen gezet richting duurzame vrede. Met de oorlog in Gaza lijkt een politieke oplossing verder weg dan ooit en is de steun voor een Palestijnse staat tot een dieptepunt gedaald, ziet Cohen. "De uitbreiding van nederzettingen is een manier om het onmogelijk te maken om het conflict ooit nog samen op te lossen."





Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Sun, 28 Apr 2024 17:52:15 +0200]