daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Zo. 23 Maart 2025
Week 12

Geselecteerde regio:
Helmond

Regio:
Breda Vandaag
| BredaVandaag - Hét nieuws uit Breda

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

  • In een natuurgebied tussen de Zeeuwse dorpen Clinge en Kapellebrug, nabij de Belgische grens, woedt een brand. Het begon met een stuk bos van zo'n honderd vierkante meter, zegt de veiligheidsregio. Voor zover bekend zijn er geen gewonden.

    De brandweer kreeg de melding rond 14.00 uur. In eerste instantie ging het dus om een stuk van honderd vierkante meter, schrijft Omroep Zeeland, maar in het gebied waren meerdere brandhaarden, dus het vuur heeft zich later uitgebreid. De brandweer kon er lastig bij komen, zegt de veiligheidsregio, omdat de brandhaarden zich midden in het bos bevonden.

    Om 16.30 uur waren de meeste brandhaarden geblust. De Belgische brandweer kijkt momenteel met een drone of nog ergens vuur te zien is. Ondertussen worden de randen van het bos natgemaakt om te zorgen dat de brand niet opnieuw oplaait.

    Akker in Biervliet

    Zo'n 40 kilometer verderop in de stad Biervliet, bij Terneuzen, is ook een brand uitgebroken. Daar grijpt het vuur om zich heen op een stuk akker aan de Zachariasweg. Een nabijgelegen boerderij is ontruimd en de veiligheidsregio heeft opgeschaald naar zeer grote brand.

    Door de droogte en wind breidt het vuur zich snel uit, aldus de veiligheidsregio. De brandweer is met vier blusvoertuigen uitgerukt. Vanuit België komen nog twee waterwagens naar het incident.

    "We zetten in op het afschermen van de boerderij door het nathouden van de schuur en woning", meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio. "We maken ook stoplijnen waarmee we het vuur proberen tegen te houden."

    In diverse regio's in het land geldt momenteel een verhoogd risico op natuurbranden door de langdurige droogte.

    Gisteren woedde er ook een bosbrand op de Sallandse Heuvelrug bij Haarle. Volgens de brandweer is toen een gebied van zo'n 2500 vierkante meter getroffen. Ook in Naarden vatte een stuk natuur vlam.

    Veiligheidsregio's in het midden, zuiden en (noord)westen van het land hebben opgeschaald naar de hoogste alarmfase, wat betekent dat mensen "extra alert" moeten zijn. Bij de hoogste alarmfase rukt de brandweer bij een brand met meer wagens en mensen uit.

  • Door een nieuwe richtlijn van het Openbaar Ministerie zal er volgens critici minder vaak een gevangenisstraf worden geëist. Er klinken in de rechtspraak en in de politiek veel bezwaren tegen koerswijziging van het OM en nu laten ook agenten van zich horen. "Dit past niet meer bij ons rechtvaardigheidsgevoel", zegt Ramon Meijerink, voorzitter van politievakbond ACP.

    Meestal gaat het zo dat het OM een straf eist en dat de rechter vervolgens beslist of die een straf oplegt en wat voor straf dan. Maar het OM kan ook zelf een straf opleggen, via een zogenoemde strafbeschikking. Dat gebeurt al, het gaat sneller dan een gang naar de rechter en het kost de strafrechtketen minder werk. Ten minste, als de verdachte geen bezwaar maakt tegen de opgelegde straf en niet alsnog naar de rechter stapt.

    Zo'n strafbeschikking heeft dus voordelen, maar kent ook een belangrijke beperking: het OM mag niet zelf een gevangenisstraf opleggen, hoogstens een boete of een taakstraf. En omdat het OM meer wil inzetten op die strafbeschikkingen, vrezen critici dat er te weinig gevangenisstraffen geëist zullen worden.

    'Voelt zuur'

    Het OM heeft namelijk een nieuwe richtlijn waarin het zegt dat het de mogelijkheid voor strafbeschikkingen meer wil benutten. Bij zaken waar een rechter maximaal 6 jaar gevangenis voor zou kunnen geven, wil het OM het zo veel mogelijk op deze manier doen. Dat kan bijvoorbeeld bij diefstal of bedreiging gebeuren. Het OM wil deze koerswijziging mede omdat het nu erg lang duurt voor een strafzaak voor de rechter komt, als die door alle drukte daar al komt.

    Bij politievakbond ACP zien ze dat agenten zich zorgen maken omdat 'hun' zaken na hard werk dan worden afgedaan met een boete of taakstraf. "Dat geeft niet de voldoening die je zou willen hebben uit een strafonderzoek", zegt vakbondsvoorzitter Meijerink. "Dit voelt zuur voor de benadeelden", zegt hij over slachtoffers, "maar dit voelt ook zuur voor agenten die keihard hebben gewerkt om een steentje bij te dragen."

    Volgens de voorzitter van de politievakbond is het wrang voor agenten om te horen dat het OM met deze richtlijn komt vanwege de tekorten in de strafrechtketen en het tekort aan cellen. Meijerink hoopt dat er hieruit geleerd wordt dat er meer geïnvesteerd moet worden in de strafrechtketen.

    Volgens het OM is de richtlijn niet alleen ingevoerd vanwege het cellentekort. "We dienen de belangen van slachtoffer en verdachten door zelf snel(ler) te straffen", schreef voorzitter Rinus Otte van het college van procureurs-generaal in een toelichting. Daarin benadrukte hij ook dat een taakstraf niet per se als lichter wordt ervaren dan een celstraf.

    Niet lichter maar meer

    Justitieminister Van Weel (VVD) verdedigt de nieuwe richtlijn in gesprek met de NOS. "Mits je dit goed toepast, kan ik me er zeker in vinden." Hij denkt dat er niet lichter gestraft zal worden door het gebruik van de nieuwe richtlijn, maar meer gestraft. De VVD'er ziet namelijk dat er nu veel zaken helemaal niet worden opgepakt door bijvoorbeeld het OM vanwege capaciteitstekorten, dus die komen al niet voor de rechter en krijgen nu geen strafbeschikking.

    Van Weel ziet in de strafbeschikkingen een kans om met relatief weinig werk in elk geval wel een straf op te leggen voor die delicten, ook al is dat dan geen gevangenisstraf. "Dat zorgt ervoor dat je dan toch gerechtigheid hebt." Hij benadrukt bovendien dat als het OM denkt dat het verstandig is, het nog steeds naar de rechter zal gaan.

    Taakstrafverbod

    In de Tweede Kamer klinkt het verzet tegen de richtlijn inmiddels steeds luider. Vooral de regeringspartijen, die samen juist hebben ingezet op strenger straffen, laten flink van zich horen. De PVV ging er in debat al tegen tekeer en Pieter Omtzigt van NSC stelde er meerdere vragen over. "Dit moet niet kunnen in onze rechtsstaat", zegt Omtzigt over de plannen.

    Volgens hem gaat dit betekenen dat het OM voor "relatief zware delicten" geen gevangenisstraf zal eisen. Hij noemt voorbeelden als bezit van kinderporno en mishandeling. Hij vreest dat het OM bovendien taakstraffen zal eisen in zaken waarvan de politiek heeft gezegd dat er een taakstrafverbod moet gelden.

    Rechters ook kritisch

    De Tweede Kamer gaat komende weken praten over deze nieuwe richtlijn. Aanstaande woensdag staat er eerst een rondetafelgesprek met experts op de agenda. De korpsleiding van de politie gaat daar juist een redelijk positief verhaal houden en zit dus niet op een lijn met de politievakbond. De korpsleiding snapt het idee van het OM omdat het in veel zaken nu lang duurt voor er een strafzaak komt door alle wachtlijsten.

    De Raad voor de Rechtspraak is juist heel kritisch en heeft "principiële bezwaren". Bijvoorbeeld omdat de korte gevangenisstraf tot 6 maanden in de praktijk gaat verdwijnen volgens de Raad en die straf voelt voor veel mensen als een betere vergelding dan bijvoorbeeld een taakstraf.

  • Meerdere wielrenners zijn gewond geraakt bij een valpartij tijdens een afdaling bij een wielerwedstrijd in Limburg. In de plaats Berg en Terblijt was een etappe van de Toekomst Cup, een wedstrijd voor junioren en nieuwelingen in het wielrennen.

    De valpartij gebeurde op de Vogelzangweg. Hoeveel wielrenners zijn gevallen, is niet bekend. Maar na de valpartij kwamen zeker zes ambulances ter plaatse, zag L1 Nieuws. Ook de politie werd opgeroepen. In elk geval vier deelnemers zijn meegenomen naar het ziekenhuis voor verdere controle. Het is niet bekend hoe het met hen gaat.

    De organisatie van de Toekomst Cup heeft na het incident besloten de wedstrijd in Berg en Terblijt af te gelasten voor alle categorieën. Dat komt onder meer door de weersverwachting, die duidt op regen. "De steilte van de afdaling in combinatie met regen en een zachte berm blijkt voor deze jonge, relatief onervaren categorie te gevaarlijk."

    Tien wedstrijden

    De Toekomst Cup is een wedstrijd voor een nieuwe generatie wielrenners in de leeftijd 15 tot 18 jaar. De doelgroep krijgt steeds vaker te horen dat een wedstrijd niet doorgaat vanwege een tekort aan politiebegeleiding. Bij de Toekomst Cup is die begeleiding niet nodig, omdat de wedstrijden worden gereden op omlopen (een afgesloten parcours).

    De wedstrijd bestaat uit meerdere onderdelen die in heel Nederland worden gereden, verdeeld over tien wedstrijddagen. Zo krijgen deelnemers de kans om zich te laten zien bij vlakke wedstrijden, klimkoersen en tijdritten.

    Vandaag werd een bergomloop gereden, de derde wedstrijd uit de serie. De volgende wedstrijd staat gepland op 13 april in Breda. De reeks eindigt op 6 september bij de IJsseldata.





Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Sun, 23 Mar 2025 17:59:43 +0100]