daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Ma. 18 Januari 2021
Week 03

Geselecteerde regio:
Lunteren

Regio:
De Gelderlander
gelderlander.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

Omroep Gelderland
Al het laatste nieuws van Omroep Gelderland

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Gedupeerden van de toeslagenaffaire hoeven schulden die ze hebben bij overheidsinstanties niet meer te betalen. Met die regeling wordt voorkomen dat de ouders, die allemaal ten minste 30.000 euro krijgen van het kabinet, een groot deel van dat bedrag weer moeten inleveren bij schuldeisers. Maar volgens juristen is het nog onduidelijk hoeveel ouders er nu echt mee opschieten.

  "Dit is ten eerste een belangrijke stap en positief nieuws", zegt Nadja Jungmann, lector schulden en incasso aan de Hogeschool Utrecht. "Alleen vraag ik me wel af of de gedupeerden echt met een schone lei kunnen beginnen, zoals Van Huffelen zegt. Dat kan je onder de huidige omstandigheden niet garanderen, omdat een substantieel deel van de ouders private schulden heeft. Ik vraag me af of het niet leidt tot een verschuiving van geld van de overheid naar private schuldeisers."

  De NVVK, de branchevereniging voor schuldhulpverleners, zegt dat er honderden private schuldeisers zijn. "De grootste zijn incassobureaus die namens veel schuldeisers werken", zegt voorzitter Marco Florijn. "Denk daarbij aan zorgverzekeraars, banken, maar ook kleine schuldeisers als de bakker. Ook zijn er privé-leningen afgesloten, bijvoorbeeld bij ouders." Ook Florijn vindt dat die meegenomen moeten worden in het plan voor de gedupeerden. "Anders krijgt een gedupeerde 30.000 euro, maar is dat geld zo weer weg omdat er bankbeslag op wordt gelegd."

  Verleiden

  Staatssecretaris Van Huffelen vraagt private schuldeisers zoals energiebedrijven, banken en woningcorporaties openstaande schulden kwijt te schelden. Hierover is ze nog in overleg met hen. Ze wil private partijen ertoe "verleiden" de schulden te schrappen en heeft "goede hoop" dat dat gaat lukken. De Nederlandse Vereniging van Banken en het Verbond van Verzekeraars willen hier nog geen reactie op geven, omdat ze eerst met de leden in gesprek moeten.

  Volgens Jungmann wordt het een lastige taak om alle schuldeisers mee te krijgen. "Ik denk dat sociale schuldeisers zoals zorgverzekeraars en woningcorporaties gevoelig zijn voor deze oproep, maar ik vraag me af of iedereen erin meegaat. Ze moeten dan afscheid nemen van een schuld, terwijl ze aan de vooravond van een recessie staan. Je kan je zelfs afvragen of zij indirect niet ook gedupeerd zijn, want door de Belastingdienst hebben mensen hun rekeningen niet kunnen betalen."

  Afbetaalde schulden

  Een ander punt is wat er gebeurt met de overheidsschulden die al zijn afbetaald door gedupeerden. "Sommige mensen hebben met alle energie de schulden aan de Belastingdienst afgelost", zegt advocaat en CU-politicus Don Ceder, die vijftig gedupeerden bijstaat. "Krijgen ze dat geld met terugwerkende kracht terug? Ook hier moet een compensatie voor komen."

  Afgelopen vrijdag trad het kabinet af vanwege de toeslagenaffaire. Toen zei premier Rutte dat het kabinet ook in demissionaire staat alles zal doen om de gedupeerde ouders te helpen. Ook de Tweede Kamer wil dat de ouders zo snel mogelijk volledige compensatie krijgen.

 • Alexej Navalny is talloze keren gearresteerd, werd vorig jaar vergiftigd en zit momenteel weer vast in Moskou. Sinds zijn terugkeer naar Rusland staat de oppositieleider in het Westen opnieuw volop in de schijnwerpers. Maar wie is hij en waarom is hij teruggekomen?

  Het antwoord op de eerste vraag is afhankelijk van wie je in Rusland de vraag stelt. Het Kremlin zegt dat het een wegens verduistering veroordeelde charlatan is die tweedracht probeert te zaaien in Rusland. Maar zijn aanhangers zien in de 44-jarige activist juist een charismatisch politicus die een einde wil maken aan corruptie.

  Wie is zijn achterban?

  "De oudere Russen, die het nieuws vooral op tv volgen, zullen alleen slechte dingen over hem gehoord hebben, of zelfs helemaal niets." Aan het woord is Ruslandexpert en politicoloog Mark Galeotti. Hij is onder andere verbonden aan de University College London en schrijft boeken en artikelen over het land.

  "Vooral de hoger opgeleide, jonge Russen weten wie Navalny is, omdat ze zijn video's op sociale media hebben gezien", zegt Galeotti. De activist heeft miljoenen volgers op YouTube, Twitter en Instagram.

  Het internet is de enige manier voor Navalny om massaal zijn achterban te bereiken, want verreweg de meeste radio- en tv-kanalen dragen de boodschap van het Kremlin uit.

  'Zijn naam is taboe'

  Galeotti: "Zijn naam uitspreken op tv is nagenoeg taboe. Ook president Poetin heeft nooit zijn naam in het openbaar gezegd. Dat is al lange tijd de strategie van het Kremlin, omdat ze hem te gevaarlijk vinden." Maar waarom zou een 44-jarige advocaat een gevaar vormen voor Poetin, die al ruim twintig jaar onbetwist aan de macht is?

  Dat ligt volgens de expert vooral aan de boodschap van Navalny. Via sociale media publiceerde de oppositieleider over een van de grootste problemen in Rusland: corruptie. Met zijn video's zegt hij de luxe en zelfverrijking van oligarchen, criminelen en politieke leiders aan te tonen. Ook riep hij op tot demonstraties tegen de machthebbers.

  Vandaag kwam Navalny voor in Moskou, maar hij noemde het een schertsvertoning in een video op Instagram:

  "Navalny is welbespraakt en hij biedt wat veel Russen willen, de wijdverbreide corruptie keihard aanpakken. Corruptie is niet een probleem binnen het systeem, maar het systeem zelf", zegt Galeotti. Op de Corruption Perceptions Index van 2019 heeft Rusland dezelfde score als Uganda, de Dominicaanse Republiek en Libanon.

  "Van buschauffeur tot professor: iedere Rus heeft ermee te maken. En dat maakt de boodschap zo krachtig." Zeker nu de Russische economie er slecht voorstaat, het Kremlin heeft toegegeven dat er veel meer coronadoden zijn dan eerder gemeld en de populariteit van Poetin langzaam slinkt, somt Galeotti op.

  Uitgesloten van deelname

  Ironisch genoeg is de oppositieleider in 2014 zelf door de Russische autoriteiten veroordeeld wegens verduistering. Internationale organisaties doen het af als een politiek showproces, evenals Navalny zelf. Als gevolg van de veroordeling kon hij niet meedoen aan de presidentsverkiezingen in 2018.

  Die zou hij volgens de opiniepeilingen destijds ook zeker niet hebben gewonnen. Volgens de redelijk onafhankelijke opiniepeiler Levada zou zo'n 4 procent op Navalny hebben gestemd. Bij een recente peiling onder 1600 Russen keurde een op de vijf zijn acties goed, tegenover ruim 51 procent van de ondervraagden die Navalny's daden afkeurt.

  'Slim stemmen', of niet?

  Komende herfst zijn er verkiezingen voor zetels in de Doema, het parlement. Ondanks dat hij onverkiesbaar is, kan Navalny Poetins partij Verenigd Rusland toch het leven zuur maken volgens Galeotti. "Hij heeft 'slim stemmen' bedacht. Met dat systeem wordt berekend welke oppositiekandidaat de beste kans heeft om per zetel de kandidaat van Verenigd Rusland te verslaan."

  Navalny's doel is de dominantie van de regerende partij te doorbreken door zoveel mogelijk zetels voor de oppositie te winnen. Door bijvoorbeeld allemaal op de kandidaat van de Communistische Partij te stemmen, of juist de Liberale kandidaat, is dat makkelijker dan door puur te stemmen naar politieke voorkeur.

  "Het probleem met dat 'slimme stemmen' is dat er nauwelijks kandidaten van de liberale oppositie worden gekozen, waar Navalny toe behoort ", zegt correspondent David Jan Godfroid. "Maar bijvoorbeeld communisten of de partij van Zjirinovski, een notoire nationalist. Die kun je nauwelijks oppositie noemen, zeker niet op federaal niveau. Het succes ervan wordt door Navalny en zijn organisatie dus nogal overdreven."

  Terugkeer

  De oppositieleider werd augustus vorig jaar opgenomen in een Berlijns ziekenhuis. Duitse artsen kwamen toen tot de conclusie dat hij was vergiftigd met zenuwgas novitsjok. Meerdere Europese leiders veroordeelden Rusland voor de vergiftiging. Het Kremlin ontkent elke vorm van betrokkenheid.

  Dat Navalny weer terug is gekomen naar Rusland is volgens Galeotti "een moedig, maar ook ingecalculeerd besluit. Hij realiseert zich dat hij alleen een echte oppositieleider kan zijn als hij in Rusland is. En als er nu iets met hem gebeurt, zal dat leiden tot een felle tegenreactie van de internationale gemeenschap. En misschien ook in het binnenland."

 • Er is geen direct verband tussen het overlijden van 33 Noren boven de 75 en hun inenting met het Pfizer-vaccin. Dat zeggen de Noorse gezondheidsautoriteiten. Alle overledenen hadden ernstige onderliggende gezondheidsproblemen.

  Het valt volgens Noorse dokters niet uit te sluiten dat de bijwerkingen van het vaccin de gezondheidsproblemen van de overleden ouderen hebben verergerd. Sommigen hadden last van koorts, misselijkheid en braken. In Noorwegen zijn inmiddels bijna alle inwoners van verpleeghuizen gevaccineerd. Het gaat om zo'n 48.000 mensen.

  "Covid-19 is een stuk gevaarlijker dan de vaccinatie", zegt Steinar Madsen van het Noorse medicijnagentschap tegen Bloomberg. Voor de start van de vaccinaties zei het Noorse medicijnagentschap al te verwachten dat er na de vaccinatie doden onder de oudste en ziekste mensen zouden vallen.

  Dat betekent niet dat er een causaal verband is, aldus het Folkehelseinstituttet, het Noorse equivalent van het RIVM. Per dag overlijden er normaal gesproken zo'n 45 mensen in Noorse verpleeghuizen. Ook in andere landen overleden ernstig zieke ouderen na te zijn gevaccineerd. Net als in Noorwegen is daar geen direct verband aangetoond.

  Tot nu toe heeft Noorwegen alleen ingeënt met het vaccin van Pfizer. Afgelopen vrijdag werd ook het Moderna-vaccin goedgekeurd.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Mon, 18 Jan 2021 22:05:16 +0100]