daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Di. 13 April 2021
Week 15

Geselecteerde regio:
Lunteren

Regio:
De Gelderlander
gelderlander.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

Omroep Gelderland
Al het laatste nieuws van Omroep Gelderland

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Fruittelers door het hele land zijn al nachten in de weer om hun gewassen te beschermen tegen de vorst. Dat doen ze met behulp van speciale kacheltjes of door de gewassen te beregenen.

  "De komende drie nachten zullen we nog wel in touw zijn", zegt teler Theo Wolters uit Groessen tegen Omroep Gelderland. De afgelopen nachten was hij ook al druk met het verwarmen van zijn gewassen. "Een nachtje zonder slaap lukt nog wel, maar de tweede nacht wordt al wat lastiger."

  Wolters zet kacheltjes in tegen de vorst. "Van die kacheltjes met ventilators, daar kun je een graad of 3 vorst mee hebben." Als het nog kouder wordt, heeft hij ook nog speciale vuurkorven.

  Beregenen

  Een andere manier om gewassen te beschermen tegen de vorst is beregenen. Door het beregenen ontstaat er een beschermend laagje ijs rond het bloemetje met de beginnende vrucht.

  "Het zijn vreemde nachten", zegt Patricia Flikweert uit Aardenburg tegen Omroep Zeeland. "Gisteren bijvoorbeeld ging om 22.00 uur ons vorstalarm af. Daarna is de temperatuur constant rond het vriespunt blijven schommelen. We zijn toch maar gaan beregenen, omdat de temperatuur vaak rond zonsopkomst nog iets daalt."

  Ook Flikweert verwacht de komende nachten weinig te slapen. "Het hoort er een beetje bij. Tegen het weekend zullen we er wel vanaf zijn. Moeder Natuur geeft ons een hoop mooie dingen, maar dit is wel even spannend."

  Kosten

  Telers zijn gewend rekening te houden met de voorjaarsvorst, maar als die lang aanhoudt, kan het in de papieren lopen. Bijvoorbeeld omdat telers extra krachten moeten inhuren. Of omdat ze kacheltjes of vuurkorven moeten huren.

  Zoals Alart Blom uit Deil. Hij heeft kersen- en pruimenbomen en beregent liever niet. "Als de bloesems openstaan, heb je door beregenen juist kans dat er een schimmel in de bloesems komt. Dat is eigenlijk het nadeel met steenfruit."

  Wel neemt hij andere voorzorgsmaatregelen. "Je kunt een klein beetje voeding spuiten, dat scheelt al iets. Of je kunt de kappen dichtmaken, maar bij ons is het al te grootschalig om die kappen binnen een week tijd allemaal dicht te hebben."

  Bovendien zou hij daarvoor extra personeel moeten inhuren. "En dan loop je ook het risico dat je twee weken later weer met vorst te maken krijgt. Het is voor ons een beetje afwachten dus, maar altijd wel spannend."

 • Het aantal minderjarige jongeren in Twente dat ooit alcohol heeft gedronken, stijgt weer. Na een jarenlange afname is het percentage weer op het oude niveau van 2015.

  Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de GGD Twente over eind 2020. Waar in 2019 nog 38 procent van de jongeren uit de tweede klas al weleens alcohol had gedronken, is het aantal vorig jaar gestegen naar 52 procent. Vooral jonge meisjes drinken eerder.

  "Met alcohol zijn we nooit het beste jongetje van de klas geweest, maar nu zijn we weer terug op het oude niveau van 2015. Daar maak ik me wel zorgen over", zegt Marieke Weernink, epidemioloog bij de GGD Twente tegen RTV Oost.

  Niet alleen eerder, ook meer

  In de cijfers valt ook op dat minderjarigen in Twente niet alleen eerder, maar ook fors meer drinken dan voor de coronacrisis. Zo steeg het aandeel meisjes dat minstens vier glazen alcohol op een avond drinkt tot bijna een derde. In 2019 was dat nog een kwart.

  Volgens Weernink drinken veel van de tieners in Twente in de thuissituatie. Een ontwikkeling die ook al in 2019 zichtbaar was, maar sterker is geworden vanwege het coronavirus. "Dat is zorgelijk, want achter de voordeur heb je geen regels en wetten zoals je die in de horeca hebt."

  Weernink roept daarom ouders op alcoholgebruik met hun kinderen te bespreken. "De overheid heeft altijd stevig ingezet op het inperken van drankverkoop aan minderjarigen in sportkantines, horeca en detailhandel. Nu is het tijd dat Twentse ouders thuis goede afspraken gaan maken."

  Meer stress en minder bewegen

  Uit de nieuwe Gezondheidsmonitor komen ook andere negatieve gevolgen van de coronacrisis naar voren. Zo bewogen Twentse jongeren in 2020 minder dan de jaren ervoor. Ook ervaart een kwart van de minderjarigen meer stress.

  Hoewel meer minderjarigen drinken, zijn ze niet meer gaan roken. Ook is het gebruik van softdrugs gelijk gebleven.

 • In en om de Amerikaanse stad Minneapolis is opnieuw geprotesteerd vanwege de dood van Daunte Wright, die afgelopen weekend om het leven kwam nadat een agent hem had neergeschoten. De lokale politie zegt dat het er alle schijn van heeft dat het per ongeluk gebeurde, omdat de agent haar pistool aanzag voor een stroomstootwapen.

  De dood van Wright, een zwarte man van 20, leidt al dagen tot een gespannen sfeer in Minneapolis. Ook omdat in de stad het proces gaande is tegen oud-agent Derek Chauvin, die terechtstaat voor de dood van George Floyd.

  De politie heeft bodycambeelden van het doodschieten van Wright openbaar gemaakt, waarop te horen is dat de agent haar taser wilde gebruiken:

  Wright werd volgens de politie staande gehouden omdat zijn kenteken was verlopen. Tijdens de controle kwamen de agenten erachter dat hij werd gezocht vanwege het wegblijven uit de rechtszaal toen hij terechtstond voor verboden wapenbezit en een vluchtpoging voor de politie.

  In de nacht van zondag op maandag liepen protesten uit op vernielingen en confrontaties met de politie, maar vannacht leken de betogingen minder groot en minder gewelddadig. Wel werd een avondklok, die de autoriteiten vanwege de onrust hebben ingesteld, door een boze menigte genegeerd.

  Daarop zette de politie flitsgranaten in om de groep demonstranten uiteen te drijven. "Handen omhoog! Niet schieten" scandeerden de betogers naar de oproeragenten.

  Ook gisteravond zette de de politie traangas in:

  Eerder op de avond werd een wake voor de doodgeschoten Wright gehouden. Daar werd de twintiger door zijn nabestaanden omschreven als een goedaardige vader die zich een slag in de rondte werkte om zijn 2-jarige zoon gelukkig te kunnen laten opgroeien.

  "Mijn hart is gebroken. Ik mis hem enorm, en hij is nog maar één dag dood", zei zijn moeder in een toespraak. Ze gelooft niet dat Wright als gevolg van een vergissing om het leven is gekomen. Een halfbroer van Wright voegde daaraan toe: "Hij is overleden omdat de politie schietgraag is."

  Herstel van vertrouwen

  President Biden heeft iedereen opgeroepen de rust te bewaren. "Vreedzaam protest is begrijpelijk, maar voor geweld is er geen rechtvaardiging", zei hij vanuit het Witte Huis.

  Op Twitter schrijft hij dat het onderzoek naar de dood van Wright moet worden afgewacht, maar dat "we in ieder geval moeten werken aan het herstel van het vertrouwen en ervoor moeten zorgen dat niemand boven de wet staat".

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Tue, 13 Apr 2021 10:35:10 +0200]