daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Di. 5 December 2023
Week 49

Geselecteerde regio:
Lunteren

Regio:
De Gelderlander
gelderlander.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

Omroep Gelderland
Alle nieuwsberichten in de rubriek 'Het laatste nieuws'

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • In het noorden van het land heeft gladheid en sneeuw vanochtend geleid tot drukte in het verkeer. Vanwege de gladheid geldt code geel in Groningen, Friesland en Drenthe nog tot morgen 12.00 uur.

  De weerswaarschuwing vanwege sneeuw en gladheid zou eigenlijk tot vanochtend van kracht zijn, maar is dus in heel Noord-Nederland verlengd.

  Ook de ANWB en Rijkswaterstaat waarschuwen deze ochtend voor gladde wegen in het noorden. Omdat de sneeuw blijft liggen, zijn er ook minder rijstroken beschikbaar. "Pas je snelheid aan en rijd voorzichtig", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat tegen RTV Drenthe. "Het is even niet anders, ga je vooral niet haasten. En denk ook niet: 'Ik heb winterbanden, dus ik kan wel gas geven'".

  Rijkswaterstaat was verrast door de hoeveelheid sneeuw die vannacht viel. "Het was niet helemaal overeenkomstig met de verwachting."

  Via NOS Ooggetuige zijn al veel foto's binnenkomen van de sneeuw in het noorden. Heb jij mooie foto's gemaakt? Stuur ze dan in via NOS Ooggetuige.

  Met name in Groningen leidde het weer vanochtend tot files. Op meerdere wegen kon het verkeer niet goed doorrijden, meldt RTV Noord. Zo stonden er op de A7 meerdere files. Ook rondom de stad Groningen was het druk. Inmiddels zijn de meeste files voorbij.

  Op de A28 tussen Assen en Hoogeveen moest het verkeer rekening houden met vertragingen. Volgens Rijkswaterstaat ligt daar ook het zwaartepunt. "We werken nu met een aantal vrachtwagens met sneeuwschuivers om de boel aan de kant te schuiven", legt de woordvoerder uit. "Daarna gaan de strooiauto's eroverheen. Het is dus onvermijdelijk dat je wat langer onderweg bent."

 • Een Amerikaanse youtuber die twee jaar geleden opzettelijk zijn kleine vliegtuig crashte, is veroordeeld tot zes maanden cel. Hij krijgt de straf voor het vernietigen van het vliegtuigwrak, waardoor hij het onderzoek naar de crash had gesaboteerd.

  Trevor Jacob (30) liet in november 2021 opzettelijk zijn Taylorcraft BL-65 neerstorten in een natuurgebied in Californië, volgens de aanklagers om meer views op zijn YouTubekanaal te genereren. Hij bracht zichzelf in veiligheid met een parachute. Vervolgens plaatste Jacob een video van 13 minuten getiteld I Crashed My Airplane op zijn kanaal, dat zo'n 143.000 abonnees heeft.

  In de video is te zien hoe Trevor Jacob uit het vliegtuig springt en later naar de crashsite loopt:

  Na de crash zei Jacob aanvankelijk mee te willen werken aan het onderzoek van de vervoerveiligheidsautotiteit en de locatie en video's van de crash te delen, maar later verklaarde hij dat niet meer precies wist waar het vliegtuig was neergestort.

  De reden om de crashsite te verzwijgen was dat hij twee weken na het opzettelijke ongeluk samen met een vriend het wrak met een helikopter had opgehaald om het in stukken te zagen en in vuilnisbakken te dumpen.

  Jacob had tegenover de autoriteiten ook valselijk verklaard dat het toestel was neergestort vanwege een motorstoring en omdat hij geen veilige landingsplaats kon vinden.

  Sponsordeal

  Eerder dit jaar bekende de youtuber alsnog schuld bij de Amerikaanse justitie. In zijn verklaring gaf hij aan dat hij een deal met een sponsor had, wiens product hij zou aanprijzen in de video, en dat hij nooit van plan was geweest de vlucht tot een goed einde te brengen.

  Voor het tegenwerken van het onderzoek had Jacob een jarenlange gevangenisstraf kunnen krijgen. Doordat hij meewerkte met justitie valt de straf lager uit. Aanklagers wijten zijn gedrag aan een "uitzonderlijk slecht beoordelingsvermogen". "De boodschap is hier: als je iets doet dat tegen de wet is, dan zijn er gevolgen."

  In een verklaring via zijn advocaat heeft Trevor Jacob laten weten dat de hele ervaring van de afgelopen twee jaar hem tot bescheidenheid heeft gedwongen. "Ik heb meer over mezelf geleerd dan in mijn hele leven hiervoor", schrijft hij, en voegt eraan toe de zes maanden cel te willen gebruiken voor "persoonlijke groei".

 • D66-Kamerlid Steven van Weyenberg wordt de opvolger van staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media). Van Weyenberg neemt vandaag afscheid van de Tweede Kamer en wordt morgen door de koning beëdigd in het demissionaire kabinet.

  Van Weyenberg was elf jaar Kamerlid. Na de val van het kabinet-Rutte IV liet hij weten dat het tijd werd het stokje over te dragen en zich niet opnieuw te kandideren.

  In 2021 was hij demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.

  Demissionair premier Rutte reageert op X:

  D66-partijleider Rob Jetten zegt het enorm te waarderen dat Van Weyenberg bereid is de functie van staatssecretaris van Cultuur en Media op zich te nemen. "Hij is een van onze meest ervaren Kamerleden, was al eens staatssecretaris, schreef mee aan het coalitieakkoord en is een uitstekend onderhandelaar. Een gedegen kracht, met een groot hart voor cultuur en media."

  Staatssecretaris Uslu meldde vorige week dat zij terugkeert naar familiebedrijf Corendon.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Tue, 05 Dec 2023 10:44:32 +0100]