daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Ma. 25 Mei 2020
Week 22

Geselecteerde regio:
Lunteren

Regio:
De Gelderlander
gelderlander.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

Omroep Gelderland
Al het laatste nieuws van Omroep Gelderland

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Jazzdrummer Jimmy Cobb is overleden. Cobb speelde met diverse jazzgrootheden samen, en maakte een tijd deel uit van een sextet rond Miles Davis (1926-1991), dat in 1959 het legendarische album Kind of Blue opnam. Het album wordt beschouwd als een mijlpaal in de geschiedenis van de jazz. Cobb was het laatste nog levende lid van dit sextet.

  Verder speelde Cobb samen met onder anderen trompettist Dizzy Gillespie, componist en saxofonist Charlie Parker, saxofonisten John Coltrane en Stan Getz, zangeres Billie Holiday en gitarist Kenny Burrell.

  Tot enkele jaren geleden trad Jimmy Cobb nog op, tot hij ziek werd. Zijn weduwe heeft nu tegen de Amerikaanse omroep NPR gezegd dat hij in New York op 91-jarige leeftijd aan longkanker is overleden.

 • Vitesse verwacht door de coronacrisis een omzetdaling van 3,6 tot 6,9 miljoen euro, afhankelijk van hoelang de crisis duurt. Dat zei de advocaat van de Arnhemse voetbalclub vandaag in de rechtszaal. Vitesse stond daar tegenover Stadion Arnhem, de BV die het Gelredome verhuurt. Vitesse eist een huurverlaging, maar het stadion wil alleen uitstel van betaling geven.

  Een deel van de financiële gevolgen gaat de club zelf dragen, zei advocaat David van Dijk. Er is voor 2 à 3 miljoen euro bespaard, onder meer door aflopende contracten niet te verlengen, een vacaturestop in te stellen en geen bonussen uit te keren.

  Maar een huurverlaging is volgens Van Dijk noodzakelijk om de klap op te vangen. "De eigenaar van het stadion, Michael van de Kuit, staat in de Quote 500 ergens rond plek 288 en heeft wellicht meer kapitaal dan Vitesse", zei hij. Van de Kuit is grootaandeelhouder van vastgoedbeheerbedrijf Nedstede, waar Stadion Arnhem onder valt.

  Volgens de advocaat van Stadion Arnhem, Derk van Geel, is niet bewezen dat Vitesse financieel zo fors in de problemen komt. De eigenaar van de voetbalclub, Valeri Oyf, heeft zich garant gesteld, dus financiële klappen kunnen op die manier worden opgevangen, zei Van Geel.

  Volgens hem lijkt het erop dat Vitesse denkt: er is een garantstelling van de aandeelhouder, maar laten we eerst eens kijken wat we bij de verhuurder kunnen halen. De club stelde daartegenover dat Oyf geen partij is in de huurovereenkomst en dat hij ervan uitgaat dat Vitesse zijn eigen broek moet ophouden.

  Diep in de rode cijfers

  Vitesse zoekt net als veel andere profclubs naar een financiële oplossing voor het feit dat vanwege de coronacrisis niet mag worden gevoetbald. Dat betekent geen inkomsten uit het stadion van onder meer de kaartverkoop en de horeca. De huur loopt ondertussen wel door. Die is in het geval van Vitesse zo'n anderhalve ton per maand.

  De Arnhemse club eindigde vorig seizoen diep in de rode cijfers. De club maakte 16 miljoen euro verlies. De Russische eigenaar Oyf gaf eerder de garantie af dat hij de club tot medio 2021 financieel zou steunen.

  Volgende week dinsdag doet de rechter uitspraak.

 • Bij een slachterij van het Nederlandse vleesbedrijf Vion in Groenlo is zo'n 20 procent van het personeel besmet met het coronavirus. Ook bij enkele andere Vion-vestigingen zijn besmettingsgevallen bekend. En niet alleen slachthuizen in Nederland, ook vleesproducenten in Duitsland en de Verenigde Staten lijken een besmettingshaard van het coronavirus.

  Bij Vion worden iedere week zo'n 300.000 varkens geslacht en bijna 18.000 runderen. Kunnen we het vlees uit die slachthuizen nog wel eten?

  Het korte antwoord is: ja. Er is geen bewijs dat het coronavirus kan worden overgedragen via voedsel, blijkt uit onderzoek van de EFSA, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid. Ook bij eerdere uitbraken van verwante coronavirussen is nog nooit iemand via eten besmet geraakt.

  Bovendien zijn slachtdieren niet gevoelig voor het coronavirus, zegt Wim van der Poel. Hij doet aan de Wageningen University & Research (WUR) onder meer onderzoek naar via voedsel overdraagbare virussen en virusziekten bij dieren. "Er zijn geen infecties van het coronavirus bekend bij bijvoorbeeld varkens, koeien en pluimvee. Dus het risico dat de slachtproducten op die manier besmet zijn, is eigenlijk niet aanwezig."

  Dood organisme

  Van der Poel wijst wel op een andere mogelijkheid in de slachthuizen: die van de zogeheten oppervlaktebesmetting. "Als de medewerker die de dieren slacht ziek is - en tegen de RIVM-regels in op zijn werk is verschenen - dan kan hij het slachtproduct besmetten. Het virus kan korte tijd overleven op een dood organisme, dus dan is het slachtvlees korte tijd infectieus."

  Maar, zegt Van der Poel er meteen bij: "Er zit geruime tijd tussen het moment dat een dier wordt geslacht en het eten van het vlees. Bovendien kan het virus dan wel kort overleven op een dood organisme, maar in tegenstelling tot bacteriën kan het zich daarop niet vermeerderen. Dus als er al virusdeeltjes op het vlees zitten, dan gaan die langzaam dood. De overlevingskans op vleesproducten is gewoon heel laag, ook vanwege de tijd die verstrijkt voordat zo'n product in de winkel ligt."

  'Minstens een paar dagen'

  Hoe lang het precies duurt voordat eventuele virusdeeltjes op vlees helemaal dood zijn, is moeilijk te zeggen. Maar ook volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die verantwoordelijk is voor het toezicht op slachthuizen, is het zeer onwaarschijnlijk dat er virusdeeltjes zitten op een stuk vlees dat je in huis hebt. Volgens een woordvoerder zitten er minstens een paar dagen tussen de slacht en het moment dat het vlees bij jou op je bord ligt. "En ik mag hopen dat je het vlees bakt of braadt. Als er al virusdeeltjes op zouden zitten, dan gaan ze dan zeker dood."

  WUR-wetenschapper Van der Poel spreekt van een theoretisch risico, vergelijkbaar met het risico van elk voedselproduct dat in contact komt met iemand met covid-19. "Het gaat hooguit om oppervlaktebesmetting, waarbij het virus langzaam afsterft. In de praktijk is het risico daarop heel erg klein."

  "Alles bij elkaar maakt dat vlees gewoon geen risico vormt", zegt de woordvoerder van toezichthouder NVWA. "Alleen geldt natuurlijk altijd dat keukenhygiëne nog steeds van belang is. Dus was je handen, houd rauwe en bereide producten uit elkaar en leg geen vlees bij groenten op de plank."

  Varkens

  Overigens loopt er momenteel nog een onderzoek naar het coronavirus bij varkens. Uit eerdere (buitenlandse) onderzoeken bleek dat die - net als andere slachtdieren - niet kunnen worden besmet met het virus. Toch heeft minister Schouten van Landbouw eind april een onderzoek ingesteld, "omdat varkens gevoelig zijn voor een aantal humane ziekten".

  De minister schreef aan de Tweede Kamer dat wetenschappers niet verwachten dat varkens positief testen, "maar het is wel belangrijk om dit uit te sluiten". De resultaten van het onderzoek worden in augustus verwacht.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Mon, 25 May 2020 20:51:33 +0200]