daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Zo. 9 Augustus 2020
Week 32

Geselecteerde regio:
Lunteren

Regio:
De Gelderlander
gelderlander.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

Omroep Gelderland
Al het laatste nieuws van Omroep Gelderland

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in het Marengo-onderzoek naar de criminele organisatie van Ridouan Taghi een proces-verbaal aan het rechtbankdossier toegevoegd waaruit zou blijken dat advocaten als 'boodschappenjongens' voor de organisatie hebben gewerkt. Zowel De Telegraaf, als Het Parool en het AD hebben het proces-verbaal ingezien.

  In het proces-verbaal staat dat een aantal strafrechtadvocaten informatie uit strafdossiers aan de organisatie heeft doorgespeeld, informatie die nog onder de geheimhoudingsregels viel. De organisatie bleef zo op de hoogte van het onderzoek. De advocaten Khalid Kasem en Yassine Bouchikhi worden genoemd en ook raadslieden van het kantoor Ficq & Partners.

  Het OM schrijft ook dat verdachten onder druk zijn gezet om advocaten in de arm te nemen die "plat" waren. "Ik weet sowieso dat bepaalde raadslieden zo lek zijn als een mandje", zou kroongetuige Nabil B. hebben verklaard. Advocaten die meewerkten, zouden daarvoor ook geld hebben gekregen.

  Khalid Kasem

  Het AD hoorde in mei van bronnen bij politie en justitie dat advocaat Khalid Kasem informatie uit het onderzoek naar de organisatie zou hebben gelekt. Kasem ontkende dat met klem en vroeg de Nederlandse orde van advocaten onderzoek te doen naar de beschuldigingen. Of dat onderzoek is gestart, is niet bekend.

  De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, Mr. Evert-Jan Henrichs, zegt nu in De Telegraaf dat hij "zo nodig de stukken bij het OM zal opvragen en een onderzoek zal instellen".

  Reactie advocaten

  De genoemde kranten hebben hun bericht aan de betrokken advocaten voorgelegd. "Met dat proces-verbaal opent het OM de aanval op meerdere advocaten, waaronder een aantal van ons kantoor", schrijft het kantoor Ficq & Partners.

  Volgens het kantoor houdt die aanval verband met "problemen" rond kroongetuige Nabil B. "Vanwege onze wettelijke geheimhoudingsverplichting kunnen wij niet inhoudelijk reageren op de PGP-berichten. Het OM weet dat ook."

  Advocaat Bouchikhi spreekt van een "niet eens halfbakken" proces-verbaal waaraan geen waarde moet worden toegedicht. Ook beschuldigt hij het OM van trial by media. Het Parool schrijft dat advocaat Kasem via zijn raadsvrouw laat weten dat het proces-verbaal de mening verwoordt van de rechercheur die het opschreef, en niet van het OM. Kasem blijft erbij dat hij niet heeft gelekt.

  Het Openbaar Ministerie zal pas op dinsdag, wanneer het Marengo-proces wordt hervat, reageren. In het Marengo-proces staan Taghi en vooralsnog zestien medeverdachten terecht voor vele liquidaties en moordplannen.

 • Zes Franse toeristen, hun chauffeur en hun gids zijn doodgeschoten in Niger. Gewapende mannen op motoren namen de groep ten zuidoosten van de hoofdstad Niamey onder vuur, zeggen regionale autoriteiten. De regering in Parijs bevestigt dat er Fransen zijn omgekomen, maar geeft geen details.

  Volgens het persbureau AFP bezochten de Fransen tijdens de aanval een giraffenreservaat in Kouré. Door wie de aanslag is gepleegd, is nog niet bekend.

  Frankrijk waarschuwt mensen die naar Niger reizen om niet buiten de hoofdstad te komen, omdat het te gevaarlijk is. In het gebied zijn meerdere islamitische terreurgroepen actief, waarvan Boko Haram de bekendste is. Deze groep pleegt vooral aanslagen in Nigeria, maar is ook verantwoordelijk voor misdaden in Mali en Tsjaad.

  Militairen gedood

  In januari kwamen bij een grote aanval van jihadisten in Niger bijna honderd militairen om het leven. Meer dan zeventig extremisten werden bij de aanval op de militaire basis gedood. Het was het heftigste geweld in jaren in Niger en speelde zich af ten noordoosten van Niamey, in de buurt van de grens met Mali

  Frankrijk heeft duizenden militairen in West-Afrikaanse landen gestationeerd om te helpen bij de strijd tegen het extremisme.

 • In Wit-Rusland zijn de stembureaus gesloten bij de presidentsverkiezingen waarvan de uitkomst zeer ongewis is. Volgens een eerste exitpoll heeft president Loekasjenko 79,7 procent van de stemmen gekregen. Oppositiekandidaat Svetlana Tichanovskaja zou slechts 6,8 procent van de stemmen hebben behaald. In een voorlopige uitslag van de Centrale Kiescommissie krijgt Loekasjenko zelfs ruim 82 procent van de stemmen toebedeeld.

  De hele middag stonden er bij de stembureaus op veel plekken lange rijen, ook nog op het moment dat de stembureaus dichtgingen. Veel mensen hebben dus niet kunnen stemmen. Ook bij de Wit-Russische ambassade in Den Haag hebben zo'n tweehonderd mensen vergeefs gewacht om hun stem te kunnen uitbrengen.

  Demonstraties aangekondigd

  De oppositie heeft opgeroepen om vanavond opnieuw te demonstreren tegen Loekasjenko, de man die het land al 26 jaar regeert. Anders dan bij vorige verkiezingen is onzeker wat er gaat gebeuren. Afgelopen weken ging in de campagne veel aandacht uit naar Tichanovskaja, de vrouw van een populaire blogger die zelf in de gevangenis zit.

  Ze was tot voor kort niet politiek actief, maar haar verkiezingsbijeenkomsten trokken tienduizenden aanhangers. Het is in Wit-Rusland ongebruikelijk dat de oppositie zoveel mensen op de been brengt; het regime gebruikt in de regel geweld om dat te voorkomen.

  De vraag is nu of Loekasjenko net als in het verleden wegkomt met een vervalste verkiezingsuitslag. Er zijn berichten dat het presidentiële vliegtuig klaarstaat om zo nodig direct uit Minsk te vertrekken.

  Na het uitbrengen van zijn stem liet Loekasjenko vanochtend dreigende taal horen. "Wie provoceert, kan eenzelfde antwoord verwachten", zei hij. "Wie de regering omver wil werpen, zaken wil vernielen, mensen wil aanvallen of verwonden, wie verwacht dat ik me tegenover iemand zal vernederen: vergeet het, dat gaat niet gebeuren."

  Er waren vandaag overal politiemensen en militairen op de been en internet is grotendeels platgelegd. Veel mensen werden opgepakt door anti-terrorisme-eenheden, vaak zonder dat ze te horen kregen waarom.

  Bij de Wit-Russische ambassade in Moskou demonstreerden vanavond al honderden mensen. "Ga weg!", scandeerden zij. De vrees bestaat dat de demonstraties die vanavond in Minsk worden verwacht met harde hand zullen worden neergeslagen, maar er wordt ook rekening mee gehouden dat het leger de kant van de oppositie kiest.

  Tichanovskaja is naar een veilige plek in Minsk gebracht, haar kinderen zitten voor hun veiligheid in het buitenland. Wel zijn gisteravond en vandaag acht van haar campagnemedewerkers opgepakt. Als ze de verkiezingen wint, laat ze politieke gevangenen vrij en zal ze na een half jaar nieuwe verkiezingen houden, heeft ze beloofd.

  De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die meestal met waarnemers ter plekke vaststelt of verkiezingen eerlijk verlopen, was vandaag niet welkom in Wit-Rusland.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Sun, 09 Aug 2020 20:28:05 +0200]