daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Ma. 26 Oktober 2020
Week 44

Geselecteerde regio:
Lunteren

Regio:
De Gelderlander
gelderlander.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

Omroep Gelderland
Al het laatste nieuws van Omroep Gelderland

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Een speciaal team van de politie heeft een 71-jarige man uit Rwanda aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de Rwandese genocide in 1994. Het Oost-Afrikaanse land heeft om uitlevering van de verdachte gevraagd.

  Volgens de autoriteiten in Rwanda was de man in 1994 bankmedewerker en eigenaar van een apotheek in de hoofdstad Kigali. Hij zou aanhanger zijn geweest van een speciale vleugel van de MDR-partij, die nauw betrokken was bij moordpartijen op de Tutsi-minderheid in het land.

  In april 1994 was de verdachte bij een bijeenkomst waar voorbereidingen werden getroffen voor het doden van Tutsi-burgers. De man in kwestie zou lijsten hebben opgesteld van Tutsi's die door milities gedood moesten worden.

  Asielaanvraag in Nederland

  De Rwandees vroeg in 2000 asiel aan in Nederland. Drie jaar later werd zijn verblijfsvergunning door de immigratiedienst IND ingetrokken, na een waarschuwing van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

  Eerder dit jaar werd nabij Parijs de Rwandese zakenman Félicien Kabuga opgepakt. Kabuga zou de Rwandese genocide hebben gefinancierd. Bij de genocide kwamen in honderd dagen tijd naar schatting 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's om het leven.

  We maakten eerder deze terugblik op de genocide in Rwanda:

 • Komende nacht stemt de Amerikaanse senaat over de benoeming van Amy Coney Barrett, de door president Trump voorgedragen rechter voor het Hooggerechtshof. De meerderheid van de Senaat is in handen van de Republikeinen die graag een nieuwe conservatieve rechter in het hoogste rechtscollege van het land zien, dus waarschijnlijk komt haar benoeming er wel door. Het toont maar weer eens aan hoe belangrijk het is welke partij de meerderheid heeft in de Senaat.

  Op 3 november staan niet alleen de namen van Donald Trump en Joe Biden op het stembiljet. Er wordt ook om 35 Senaatzetels gestreden. De Democraten zullen proberen drie of vier zetels op de Republikeinen te veroveren om zo een Democratische meerderheid in de Senaat te krijgen.

  In sommige staten spant het erom, zoals in de woestijnstaat Arizona. Daar staat de Senaatszetel van de overleden senator John McCain op het spel. Die zetel werd tijdelijk bezet door de Republikeinse luchtmachtpiloot Martha McSally, die nu vecht om die te behouden. Als ze de zetel verliest aan haar tegenstander, de Democratische kandidaat en voormalige astronaut Mark Kelly, kunnen de Democraten voor het eerst in meer dan 50 jaar de twee zetels van Arizona in handen krijgen (iedere staat heeft twee zetels in de Senaat).

  Ondenkbaar

  "Dat was tot voor kort ondenkbaar", zegt Wes Gullett, de oud-campagnestrateeg van John McCain. Arizona was altijd een Republikeins bolwerk. Gullett noemt Arizona het "ground zero" van deze verkiezingen. "Een winst voor Kelly in Arizona kan de Democraten de meerderheid in de Senaat opleveren."

  In de peilingen staat de Republikeinse kandidaat McSally al maanden achter op haar tegenstrever Kelly. Op een broeierige Arizona-avond staat ze in een klein campagnekantoortje voor de Log Cabin Republicans, de Republikeinse homo-afdeling. Ze verzekert hen dat zij in ieder geval voor de benoeming van Coney Amy Barrett zal stemmen. "De Democraten willen alleen maar liberale rechters aanstellen om hun linkse agenda door te voeren."

  Volgens Wes Gullett is McSally aan de verliezende hand, omdat ze zich te veel met Trump heeft geassocieerd. De vroege benoeming van Amy Barrett zou zelfs in het voordeel van de Democraten kunnen uitpakken, denkt hij. "Veel Republikeinen mogen Trump niet, maar willen wel een conservatief Hooggerechtshof. Met Barretts benoeming kan dat geregeld zijn en kunnen ze met een gerust hart op Biden stemmen als redelijk alternatief voor Trump. En dat zeg ik als Republikein die Biden steunt."

  Bij een winkelcentrum in een buitenwijk van Phoenix worden campagneborden voor Joe Biden en Mark Kelly uitgedeeld. Hier wordt in deze laatste weken in aanloop naar de verkiezingen nog een campagnekantoor geopend. "Mijn Republikeinse buurman van 85 stemt al zijn hele leven Republikeins, maar gaat nu toch voor de Democratische kandidaat stemmen", zegt Laura, die de borden uitdeelt.

  De Republikeinen in Arizona zijn volgens Wes Gullett niet mee bewogen met de moderne tijd. Zo is er inmiddels een meerderheid van 70 procent in Arizona die voor strengere wapenwetgeving is, maar de Republikeinen houden vast aan hun oude standpunten. "We hebben niets gedaan in de Republikeinse partij. Als we niet meer naar het politieke midden bewegen, dan gaan we verkiezingen verliezen. Ik ben niet verbaasd dat wij Republikeinen verslagen worden, want we hebben geen veranderingen doorgevoerd."

  Blauwe golf

  Gullett voorspelt dat Washington DC wel eens een blauwe golf tegemoet kan gaan. "Als de Democraten zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden in handen hebben en ook het presidentschap winnen, dan zullen we de komende twee jaar over de gehele linie Democratisch beleid zien."

 • Het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht neemt zeker 24 uur lang geen nieuwe coronapatiënten op. Elk bed in het ziekenhuis is bezet en een nieuwe afdeling openen lukt niet, omdat veel personeelsleden zelf met het virus zijn besmet. Dat meldt de raad van bestuur van het ziekenhuis.

  Het Albert Schweitzer Ziekenhuis beschikt over 41 coronabedden, waarvan zes op de intensive care. Er komen al langere tijd meer nieuwe patiënten bij dan dat er ontslagen worden. Vandaag is "een kritiek punt" bereikt, meldt bestuursvoorzitter Peter van der Meer in een verklaring. Alle huisartsen in de regio en de ambulancedienst zijn vanmiddag ingelicht over het besluit om voorlopig geen nieuwe coronapatiënten op te nemen, behalve als ze in levensgevaar zijn.

  Het ziekenhuis spreekt van een onvermijdelijke keuze:

  Van der Meer noemt de situatie in het ziekenhuis zeer zorgwekkend. De keuze om geen nieuwe coronapatiënten op te nemen "druist lijnrecht in tegen ons plichtsgevoel en tegen onze maatschappelijke functie", zegt hij. Maar hij ziet geen andere optie zonder dat het andere patiënten in het ziekenhuis raakt.

  Dinsdag rond het middaguur bekijkt het ziekenhuis de situatie opnieuw, meldt regionale omroep Rijnmond. Als het niet lukt om enkele patiënten naar andere ziekenhuizen te brengen, volgt mogelijk een nieuwe stop op de opname van coronapatiënten. "De oplossing zal van buiten de regio en van hogerhand moeten komen", aldus Van der Meer.

  Verplicht ruimte vrijhouden

  Afgelopen vrijdag werd bekend dat ziekenhuizen verplicht ruimte moeten vrijhouden voor de opname van covid-19-patiënten. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) laat ze een week van tevoren weten hoeveel patiënten ze kunnen verwachten. De ziekenhuizen moeten er dan voor zorgen dat ze daar voldoende ruimte voor hebben. "Dat is niet vrijblijvend", zei minister Van Ark voor Medische Zorg.

  Volgens een woordvoerder van het LCPS zat de bezetting van het Albert Schweitzer "al boven het aantal bedden dat daar eigenlijk bestemd was voor coronapatiënten". De opnamestop geeft volgens haar aan hoe groot de druk op de zorg is op dit moment. De patiënten die niet naar Dordrecht kunnen, worden in andere ziekenhuizen in de regio opgenomen.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Mon, 26 Oct 2020 20:42:44 +0100]