daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Do. 19 September 2019
Week 38

Geselecteerde regio:
Lunteren

Regio:
De Gelderlander
gelderlander.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

Omroep Gelderland
Al het laatste nieuws van Omroep Gelderland

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De politie heeft een 14-jarige jongen aangehouden in verband met de dood van een 71-jarige man in Den Haag, afgelopen maandag. De man overleed 's avonds in het ziekenhuis, mogelijk als gevolg van mishandeling door een groepje jongeren eerder die dag.

  De 14-jarige jongen heeft zichzelf gisteren bij de politie gemeld en is vastgezet. Het onderzoek naar de overige verdachten gaat verder. Het Team Grootschalige Opsporing doet onderzoek naar het verband tussen de mishandeling en het overlijden van de man. Op zijn lichaam is sectie verricht. Over het verloop van het onderzoek wil de politie niks zeggen.

  Een groepje jongeren zou de 71-jarige Hagenaar maandag op straat hebben mishandeld. Hij zou ruzie hebben gekregen met de jongens na een bezoek aan zijn fysiotherapeut, aldus Omroep West. De jongens zouden hem geslagen hebben toen hij vroeg of hij erlangs mocht. Thuis voelde hij zich even later niet goed, waarop zijn vrouw een ambulance belde.

  De politie zoekt nog naar getuigen van de mishandeling op de Willem de Zwijgerlaan in het Statenkwartier.

 • Is er wel een wc in de buurt als ik de deur uitga? De meeste mensen denken daar niet over na, maar voor honderdduizenden mensen met continentieproblemen is het een dagelijks probleem. Gemeenten moeten zich daar meer van bewust worden en zich hard maken voor genoeg openbare toiletten. Met die oproep komt de Continentie Stichting Nederland vandaag op de Nationale Plasdag.

  "Veel gemeenten weten niet hoe hard het nodig is", zegt Karel van Koppen namens de Continentie Stichting. Hij deed onderzoek naar het toiletbeleid van gemeenten en ziet dat het onderwerp openbare toiletten steeds vaker op de agenda komt, maar er zijn nog genoeg gemeenten waar niets gebeurt. "En dat terwijl zo'n 1 op de 20 mensen liever thuis blijft omdat er niet voldoende toiletten zijn."

  Volgens Van Koppen kunnen in totaal 850.000 mensen niet volledig deelnemen aan de maatschappij vanwege continentieproblemen. "Onze grote wens is dat in gebieden waar veel mensen komen, zoals winkelstraten, om de 500 meter een openbaar toilet is. Mensen moeten binnen vijf minuten een toilet kunnen vinden, anders zijn ze te laat."

  'De ontlasting liep langs mijn benen'

  Carlijn Willemstijn weet uit ervaring hoe belangrijk het is dat er voldoende wc's in de buurt zijn. "Ik heb sinds 17 jaar een stoma. Twee jaar geleden lekte mijn stomazakje en ik wilde dat vervangen. Toen ik in de supermarkt vroeg of ik naar de wc mocht, werd gezegd dat dat niet kon. Ook toen ik vertelde dat ik mijn stoma moest vervangen, verwees de medewerker me naar een café aan de overkant. Die zou over tien minuten opengaan, maar ik had geen tien minuten. De ontlasting liep langs mijn benen."

  Uiteindelijk heeft Willemstijn buiten in de bosjes haar stoma moeten vervangen. Ze schreef haar verhaal twee jaar geleden op in een blog en ze kreeg tientallen reacties van mensen die door continentieproblemen bang zijn om de deur uit te gaan. Namens onder meer de toiletalliantie pleit ze voor meer openbare toiletten. "Poep en plas blijft taboe, terwijl het zo normaal en vanzelfsprekend is. We doen het allemaal. Als je niet zeker weet dat je ergens naar de wc kan, blijf je liever thuis en dat zorgt voor een sociaal isolement."

  Beluister het hele verhaal van Carlijn Willemstijn vanavond in Met het Oog op Morgen op NPO Radio 1, vanaf 23.00 uur.

  HogeNood-app

  Karel van Koppen zegt dat gemeenten meer kunnen doen dan alleen meer toiletten neerzetten. "Ze kunnen bijvoorbeeld afspraken maken met winkels en horecazaken. Die plekken kunnen dan toegevoegd worden in de HogeNood-app, waarin je kan zien waar het dichtstbijzijnde toilet is. En winkeliers hebben daar uiteindelijk ook belang bij, omdat mensen die de deur niet uit durven nu vaak online winkelen."

  In Rotterdam is dat al mogelijk bij 35 horecazaken. Daar hangt een groene sticker op de deur zodat mensen weten dat ze er gratis gebruik kunnen maken van de wc. Rotterdam scoort daarom goed bij de test van de Continentie Stichting, ook omdat ze er in het stadscentrum hypermoderne openbare toiletten hebben.

  Zo zien die toiletten eruit:

  Van Koppen heeft er vertrouwen in dat het toiletbeleid bij meer gemeenten op de agenda komt. "Ik kreeg van sommige ambtenaren te horen dat ze er nooit vragen over kregen van inwoners. Dan zeg ik altijd: de meeste mensen durven met hun problemen niet eens naar de huisarts, laat staan naar de gemeente."

  Door het probleem weer bij gemeenten aan te kaarten, is het gesprek over het belang van openbare toiletten op sommige gemeentehuizen op gang gekomen, zegt Van Koppen. "Als we dit onderzoek volgend jaar weer doen, verwacht ik dat er wel een verbetering te zien is."

 • Oud-president Zine El-Abidine Ben Ali (83) van Tunesië is overleden in Saudi-Arabië, waar hij in ballingschap leefde. Zijn advocaat bevestigt berichten daarover in Tunesische media.

  Ben Ali was meer dan twintig jaar aan de macht in Tunesië en werd acht jaar geleden afgezet na aanhoudende en steeds grootschaliger protesten tegen zijn hardvochtige bewind. Hij vluchtte naar Saudi-Arabië. Tunesische rechters veroordeelden hem later bij verstek voor onder meer machtsmisbruik en corruptie.

  Ali overleed in Djedda, de op een na grootste stad van Saoedi-Arabië. Zij lichaam wordt naar Mekka gebracht.

  Staatsgreep

  Ben Ali kwam in 1987 aan de macht na een staatsgreep. Hij was op dat moment premier; daarvoor had hij carrière gemaakt als militair, diplomaat en bij een aantal veiligheidsdiensten.

  Bij zijn beëdiging beloofde hij sociale en politieke hervormingen, maar die heeft hij nooit waargemaakt. Oppositie werd met harde hand onderdrukt en de armoede nam steeds verder toe, evenals de corruptie.

  Het politieke einde voor Ben Ali kwam eind 2011, toen de Tunesiërs steeds massaler de straat op gingen nadat een ex-student zichzelf in brand had gestoken. Hij deed dat uit wanhoop, omdat hij zonder vergunning geen fruit mocht verkopen.

  De betogingen worden beschouwd als het begin van de 'Arabische Lente'. Aanvankelijk probeerde Ben Ali met geweld het protest te onderdrukken, maar dat werkte niet. De protesten stopten pas toen de dictator onder druk van het leger op de vlucht sloeg, met medeneming van grote geldbedragen.

  Bloedige oorlog

  De verdrijving van Ben Ali leidde ook elders in de Arabische wereld tot volksopstanden. In Egypte trad president Mubarak af na wekenlange demonstraties op het Tahrirplein in Cairo, in Libië werd dictator Kadhafi verdreven en vermoord, maar in beide landen kreeg de democratie geen voet aan de grond. In Syrië liepen de betogingen tegen president Assad uit op een bloedige oorlog die voortduurt tot op de dag van vandaag.

  In Tunesië is er op politiek vlak wel veel veranderd. President Essebsi, die dit jaar overleed, was het eerste democratisch gekozen staatshoofd. In 2014 versloeg hij zijn rivaal Moncef Marzouki, die na Ben Ali het land had geleid als waarnemend president.

  Maar ondanks de politieke hervormingen is de armoede nog altijd groot. Duizenden Tunesiërs, vooral hoogopgeleide, hebben het land verlaten om elders een beter bestaan op te bouwen.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Thu, 19 Sep 2019 17:44:31 +0200]