daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Wo. 20 September 2017
Week 38

Geselecteerde regio:
Montfoort

Regio:
Radio Stad Montfoort
Radio Stad Montfoort :: Nieuws uit Montfoort, Linschoten en omgeving

RPL FM
RPL Woerden, de lokale omroep van Woerden en omstreken. RPL Woerden levert 24 uur Radio en TV programma´s met nieuws over Woerden en omstreken, Utrecht en het Groene Hart

Midland FM

 • Vandaag vanaf 14.00 live verslag van de volgende voetbalwedstrijden:

  - Jodan Boys - Argon
  - Gouda - Siveo '60
  - Rohda '76 - Maense
  - FC Oudewater - Schoonhoven

  De sportuitzendingen worden gemaakt i.s.m. RTV Gouwestad en RTV Bodegraven. Tussen 14 en 17.00 te beluisteren via: 106.2 FM / 107.5 FM / 107.8 FM / 98.3 FM (Kabel Oudewater & Bodegraven) / 97.7 FM (Kabel Gouda) / 103.4 FM (Kabel Ziggo Gemeente Bodegraven), Tune-in of via de live-stream op deze website.

 • Zowel langs de noord- als zuidkant van de Lange Linschoten mag alleen nog bestemmingsverkeer rijden. Doorgaand gemotoriseerd verkeer is niet langer toegestaan. Dat besluit moet niet alleen de verkeersveiligheid vergroten, maar ook de aantasting van de weg en oevers verminderen.

  Op de Noord- en Zuid-Linschoterzandweg mag zich alleen nog bestemmingsverkeer begeven. Beide wegen waren op gezette tijden al gesloten voor doorgaand verkeer, maar veel navigatiesystemen houden hier geen rekening mee. Zij sturen automobilisten via de kortste weg tussen Oudewater en Linschoten. En dat is langs de Lange Linschoten. Wethouder Bob Duindam: ,,Ons nieuwe besluit om alleen bestemmingsverkeer toe te laten is op 12 juli 2017 gepubliceerd in de Staatscourant. Aanbieders van navigatiesystemen gaan deze geslotenverklaring overnemen. Wij verwachten dat dit een afname van het doorgaande verkeer gaat betekenen.’’

  Historische dijk- en polderweggetjes - zoals die langs de Lange Linschoten - kunnen geen grote hoeveelheden verkeer of voertuigen van aanzienlijke omvang aan. De afsluiting betekent een (beperkte) omrij afstand voor gemotoriseerd verkeer. Bijvoorbeeld via de provinciale weg N228 of de A12. Dat ongemak voor automobilisten vindt Oudewater niet opwegen tegen de hinder, schade aan de weg kanten én de verkeersonveiligheid die elkaar passerende voertuigen veroorzaken.

  Het verkeersbesluit maakt onderdeel uit van een groter plan. Het gemeentebestuur wil de oevers van de Lange Linschoten namelijk blijvend verbeteren. Dat kan Oudewater niet alleen. Daarbij werkt zij samen met de gemeente Montfoort, de provincie Utrecht, Stichting Ribius Peletier JR (Landgoed Linschoten) en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

  Binnenkort gaat de politie - samen met wethouder Duindam en een aantal aanwonenden - controleren of de weggebruikers zich aan het verkeersbesluit houden.

  Foto-onderschrift: Wethouder Bob Duindam bij één van de nieuwe verkeersborden die doorgaand verkeer langs de Lange Linschoten weren.

  Gemeente Oudewater

 • De treurbeuk aan de Papenhoef kan niet overeind blijven. Dat heeft een aanvullend onderzoek uitgewezen. Ook de bomenstichting deelt deze mening. ,,Het is treurig, maar niet langer verantwoord om de boom te laten staan. We planten straks een forse boom terug,’’ verklaart wethouder Bob Duindam.

  De treurbeuk staat op de lijst van beschermde boomsoorten. Helaas is de boom aangetast door korsthoutskoolzwam. Dat was de reden dat burgemeester en wethouders aanvankelijk een kapvergunning hadden verleend. Echter, gelet op het unieke karakter van de boom, hebben zij er nog een keer een boomdeskundige naar laten kijken. Die moest beoordelen of de boom toch nog op een verantwoorde wijze te handhaven viel.

  Zijn conclusie is dat de boom alleen nog een vijftal jaren overeind kan blijven staan als die met staalkabels wordt verankerd. Een kostbare aangelegenheid die tegen de 15.000 euro loopt. Een kostenpost die de eigenaar en burgemeester en wethouders niet verantwoord vinden. De leden van het Forum Ruimte delen die mening. Daarom hebben burgemeester en wethouders besloten een kapvergunning af te geven. ,,Het is triest, maar het is niet langer verantwoord om deze boom te laten staan,’’ beklemtoont Bob Duindam. ,,Vier andere imposante bomen blijven gelukkig wel behouden.”

  Aan de kapvergunning koppelt de gemeente wel de voorwaarde dat de eigenaar een nieuwe treurbeuk terugplaatst. Een met een volwassen afmeting. Die krijgt dan direct een plekje op de beschermde bomenlijst van de gemeente. Hierop staan bomen die opvallen door bijvoorbeeld hun imposante verschijning of de bijzondere plek waar ze staan. Deze bomen krijgen - in samenspraak met de veelal particuliere eigenaar - extra zorg van de gemeente.

  Het terugplaatsen van de nieuwe treurbeuk maakt onderdeel van een groter plan aan de Papenhoef. Hier verrijzen 2 woonblokken met elk 6 woningen. Die komen in een parkachtige omgeving te staan. Daarvan maakt ook de gerestaureerde theekoepel (uit circa 1880) onderdeel uit. Het monument is reeds teruggeplaatst en de laatste werkzaamheden worden verricht. Na deze restauratie krijgt de theekoepel zijn vroegere grandeur terug en zorgt die voor een aantrekkelijke uitstraling van dit stukje Oudewater aan de Hollandsche IJssel.

  Gemeente Oudewater

RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Facebook, YouTube, Twitter en Microsoft moeten extremistische content binnen twee uur gaan verwijderen. Als ze dat niet lukt, kunnen ze een boete krijgen. Dat gaan de regeringsleiders van Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië vandaag voorstellen tijdens een overleg bij de Algemene Vergadering van de VN.

  De drie landen willen dat de techbedrijven sneller actie ondernemen dan nu het geval is. De grens ligt nu op 24 uur. Dat is voor de bedrijven soms al een worsteling, zegt de politieke nieuwssite Politico.

  Volgende week zullen de EU-landen tijdens een top over digitale zaken in Talinn hier nog verder over praten. Ook wordt erover gesproken tijdens de G7-top in oktober.

  Druk wordt groter

  De vraag is dus of het wel lukt om binnen twee uur de content te verwijderen. De landen willen dit omdat de verspreiding volgens hen vooral de eerste twee uur plaatsvindt. Bij het overleg zijn ook vertegenwoordigers van de techbedrijven aanwezig. Zij hebben recentelijk samen de Global Internet Forum to Counter Terrorism gevormd om zo content beter aan te kunnen pakken.

  Op vragen van de NOS over de nieuwe tijdslimiet zeggen de techbedrijven in een gezamenlijke verklaring "er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de platforms niet worden gebruikt voor het verspreiden van terroristische content". Over de nieuwe eisen wordt vooralsnog niets gezegd.

  Er is al maanden discussie over de snelheid waarmee techbedrijven extremistische content verwijderen. Brussel zei al eerder dat dat niet snel genoeg gaat, al is er wel verbetering zichtbaar.

  Tegelijkertijd zijn er ook vragen: de druk op socialemediabedrijven om content te verwijderen wordt groter, maar wie controleert hen?

  Verder en sneller

  De Britse premier May ziet dat er aandacht voor is vanuit techbedrijven, maar is van plan om ze vandaag aan te moedigen "verder en sneller te gaan" om zo terreurgroepen zoals IS te stoppen. "Terroristen weten dat hun propaganda eerder wordt verwijderd en doen dus hun best om dit steeds sneller te doen, zodat ze het verwijderen voorblijven."

  Twitter liet eerder vanochtend weten dat het de eerste zes maanden van dit jaar bijna 300.000 accounts heeft verwijderd die "terrorisme promoten". Volgens persbureau Reuters is dat een daling van 20 procent ten opzichte van zes maanden daarvoor. Volgens Twitter wordt driekwart van de accounts gesloten voordat de eerste tweet is geplaatst.

  In december vorig jaar kondigden de bedrijven aan een gezamenlijke database aan te maken waar extremistische foto's en video's in worden geplaatst. Dit zorgt ervoor dat als Facebook iets tegenkomt, Twitter er bijvoorbeeld sneller iets aan kan doen.

 • De Spaanse politie heeft invallen gedaan in kantoren van het Catalaanse regiobestuur in Barcelona. Onder meer op het ministerie van Economische Zaken, Buitenlandse Zaken en het presidentiële kantoor doet de Guardia Civil huiszoekingen. Twaalf mensen zijn aangehouden.

  Er wordt gezocht naar documenten die erop wijzen dat er geld van het regiobestuur is gebruikt voor het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum.

  Op 1 oktober willen de Catalanen stemmen over onafhankelijkheid voor de noordoostelijke regio. Het Constitutioneel Hof heeft de stemming verboden.

  Onder de aangehouden functionarissen is ook Josep Maria Jové, de tweede man van het Catalaanse ministerie van Economische zaken.

  Jordi Sánchez, de voorzitter van de Catalaanse Nationale Assemblee roept op tot een vreedzaam protest. "Het moment is daar. We moeten onze instituties verdedigen." Voor de ministeries waar de huiszoekingen gaande zijn, verzamelen zich demonstranten.

 • Op een fietspad in Braamt (bij Doetinchem) is afgelopen nacht een dode man gevonden.

  Een voorbijganger zou het lichaam rond half vier uur hebben gevonden. Op de weg zijn brokstukken van een auto gevonden. Het is niet duidelijk of het slachtoffer op het fietspad liep of fietste.

  In het Duitse Emmerich, net over de grens, is enige tijd later een auto staande gehouden die forse schade heeft. De bestuurder is aangehouden op verdenking van het veroorzaken van een ongeluk. Onderzocht wordt of dat het ongeluk in Braamt is.

  De automobilist zit vast op een Duits politiebureau, schrijft Omroep Gelderland.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Wed, 20 Sep 2017 11:07:37 +0200]