daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Do. 17 Oktober 2019
Week 42

Geselecteerde regio:
Zaandam

Regio:
RTV Purmerend
regio - RTV Purmerend

RTV Noord-Holland --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Het zou kunnen dat de renovatie van het Binnenhof langer dan 1 jaar wordt uitgesteld. "Ik kan niet garanderen dat het bij 1 jaar blijft", waarschuwde staatssecretaris Knops de Tweede Kamer. Door de stikstofproblematiek is er zo veel onduidelijk dat de startdatum van de verbouwing nog niet kan worden bepaald.

  Gisteren liet Knops de Kamer in een brief weten dat de verhuizing van de gebruikers naar andere gebouwen in Den Haag definitief een jaar wordt uitgesteld. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het complex in het najaar van 2020 op de schop zou gaan.

  Maar bij de renovatie komt stikstof vrij en die kan neerslaan in het natuurgebied Meijendel bij Den Haag, Sinds een uitspraak van de Raad van State, die een streep haalde door het Nederlandse stikstofbeleid, is dat een probleem. "We kunnen het natuurgebied niet verplaatsen en ook het Binnenhof niet", legde Knops uit.

  Kosten: minimaal 10 miljoen

  Het kabinet werkt aan nieuwe regels voor de compensatie van stikstofuitstoot, maar zolang die niet helemaal zijn uitgekristalliseerd, loopt het project vertraging op. Knops sluit een aparte oplossing voor het Binnenhof uit. "De nieuwe afspraken over stikstof gaan voor iedereen gelden, dus ook voor ons."

  De Tweede Kamer wilde ook weten wat het jaar uitstel gaat kosten. Knops laat dat in kaart brengen, maar gaat uit van een bedrag van minimaal 10 miljoen euro. Dat komt dan boven op de bijna half miljard euro die al voor de renovatie van het Binnenhof is uitgetrokken.

  Door het uitstel van minimaal 1 jaar gaan verhuizen de gebruikers van het Binnenhof pas in 2021 naar de tijdelijke huisvesting. Het is de bedoeling dat ze na 5,5 jaar weer terugkeren naar het complex. De renovatie is nodig, omdat de gebouwen volgens de brandweer niet veilig zijn. Ook is sprake van veel achterstallig onderhoud.

 • President Erdogan heeft de brief waarin president Trump hem waarschuwde tegen een militair offensief in Noord-Syrië "in de afvalbak gegooid", hebben Turkse woordvoerders laten weten.

  In de brief van 9 oktober schreef Trump aan Erdogan dat hij "geen dwaas" en "geen stoere jongen" moest zijn en dreigde hij "de Turkse economie te vernietigen" als Erdogan "duizenden mensen zou afslachten".

  Erdogan trok zich er niets van aan en stuurde zijn troepen Noord-Syrië in, na Trumps aankondiging dat hij de Amerikaanse troepen uit het door de Koerdische YPG-milities beheerste gebied zou terugtrekken.

  Hopeloze missie

  Vice-president Pence en minister van Buitenlandse Zaken Pompeo proberen vandaag in Ankara Turkije ertoe te brengen het offensief in Noord-Syrië te staken, maar dat lijkt een hopeloze opgave.

  Een Turkse regeringswoordvoerder zei dat Trumps brief niet serieus genomen kan worden en dat het duidelijk is dat Turkije geen terroristische organisatie aan zijn grenzen wil, daarmee doelend op de Koerdische YPG-milities, die Ankara beschouwt als verlengstuk van de Koerdische terreurorganisatie PKK. "De Turkse operatie zal niet stoppen."

  Rusland

  Erdogan heeft zelf gezegd dat de Turkse operatie zal eindigen als "de terroristen" zich hebben teruggetrokken uit "een veilige zone" van ruim 30 kilometer van de grens, zodat hij daar miljoenen Syrische vluchtelingen kan laten "terugkeren".

  Zijn minister van Buitenlandse Zaken, Cavusoglu, zei vandaag dat Rusland heeft beloofd te helpen om de YPG bij de grens vandaan te houden. Ook zei hij dat Turkije zich niet zal verzetten als Rusland samen met het Syrische regeringsleger de YPG uit de regio verwijdert.

  Rusland heeft het Turkse offensief onaanvaardbaar genoemd. Met steun van Russische troepen rukt het Syrische regeringsleger op in Noord-Syrië, in gebied waar het jarenlang niets te vertellen heeft gehad. Vandaag nam het regeringsleger naar eigen zeggen een vliegveld in de buurt van Raqqa in, de voormalige hoofdstad van het IS-kalifaat die in 2017 door Koerdische milities werd veroverd.

  Verdere gevechten

  Het Syrische leger trok eerder samen met de Russen al de grensstad Kobani binnen. "We hebben vaste voet aan de Turkse grens gekregen", melden Syrische staatsmedia daarover, die eraan toevoegen dat mensen die voor de Turkse aanvallen zijn gevlucht nu terugkeren.

  Een cameraman van persbureau Reuters constateerde vandaag dat er na een dag van rust weer gevochten wordt bij de grensstad Ras al Ain. Turkije zei eerder dat het de stad onder controle had.

 • Een arrestatieteam van de Amsterdamse politie heeft vanochtend niet zonder moeite een verwarde man aangehouden op een flat in de Bijlmer. De man probeerde te vluchten door zich op grote hoogte van de galerij af te laten vallen en via een lagere verdieping te ontsnappen.

  Uiteindelijk waren er een paar levensgevaarlijke manoeuvres van het arrestatieteam voor nodig om de man op het dak van het flatgebouw te arresteren, melden AT5 en NH Nieuws.

  Bekijk in de video hoe dat eraan toe ging:

  Levensgevaarlijke klimpartij

  De politie kwam rond 10.00 uur in actie na een melding over een bedreiging in een trapportaal. Volgens nog onbevestigde berichten veroorzaakte de man vaker problemen. De politie stuurde een arrestatieteam dat vrijwel direct abseilend vanaf het dak van de flat op de verdachte afging. De verdachte op zijn beurt liet zich van de galerij afvallen, klom op een ander balkon en probeerde een verdieping lager al rennend te ontsnappen.

  Na een nieuwe levensgevaarlijke klimpartij langs de gevel, maar nu naar boven, eindigde de ontsnappingspoging van de man op het dak van de flat. Daar kon het arrestatieteam de geveltoerist alsnog aanhouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Thu, 17 Oct 2019 15:54:20 +0200]