daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Do. 20 Februari 2020
Week 08

Geselecteerde regio:
Zaandam

Regio:
RTV Purmerend
regio - RTV Purmerend

RTV Noord-Holland --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Kamerleden van D66, PvdA, Denk en VVD zijn "nog helemaal niet gerust" op de toekomst van KLM. Ze twijfelen of de overname van aandelen door de Staat, nu bijna een jaar geleden, wel het beoogde effect heeft gehad. Volgens de partijen is de positie van KLM eerder zwakker geworden.

  Bijna een jaar geleden werd bekend dat de Nederlandse Staat - aanvankelijk bleef het geheim - een aandelenbelang in KLM had verworven: 770 miljoen euro gaf de Staat uit. Maar Kamerleden zien sindsdien aanwijzingen en signalen die hen niet geruststellen.

  Zo is er volgens de parlementariërs te weinig zekerheid over banenbehoud, heeft Air France nu zeggenschap in het bestuur van KLM, en zijn veel afspraken die gemaakt zouden worden, niet gemaakt.

  Eerder spraken Kamerleden van PvdA en PVV ook al hun bezorgdheid uit.

  D66-Kamerlid Paternotte zegt dat het "doodse stilte" is sinds de aandelen werden gekocht. "De positie van KLM is van enorm groot belang voor onze economie, maar sinds de deal zien we ontwikkelingen die eerder in het belang van Air France zijn. Zo moet KLM vliegtuigen eerder uit de vaart nemen op last van Franse piloten. De onafhankelijkheid van KLM staat niet vast. Er is het afgelopen jaar eigenlijk helemaal niets gebeurd."

  VVD-Kamerlid Dijkstra vindt dat de zorgen over de toekomst van KLM onvoldoende zijn weggenomen. "Ook de ondernemingsraad en vakbonden maken zich zorgen. Door verkeerde besluiten kan de situatie morgen ineens heel slecht uitvallen voor Nederland, dat moeten we niet hebben. Ik wil meer informatie van Hoekstra over hoe het nu verder gaat en welke afspraken er met de Fransen worden gemaakt."

  PvdA-Kamerlid Nijboer zegt ook dat er "nog niets is waargemaakt".

  Informatiepositie

  Volgens minister Hoekstra van Financiën is met name de informatiepositie van Nederland veel beter geworden door de aankoop van de aandelen, en dat is volgens hem van groot belang. "Het is een verschil van dag en nacht vanaf het moment dat we zijn ingestapt als het gaat om onze mate van invloed. We zitten nu als grootaandeelhouder aan tafel. Dat we gekend worden in belangrijke beslissingen is van groot belang."

  De Kamerleden zijn daar nog niet zo van onder de indruk. D66'er Paternotte: "Je kan wel een betere informatiepositie hebben maar de informatie zelf is dat KLM er vooral zwakker voor staat. Het is vooral tot nu toe heel veel praten, geen resultaten."

  Dijkstra van de VVD vult aan: "Kom het maar aan ons uitleggen hoe het nu gaat, zou ik zeggen".

  Minister Hoekstra benadrukt dat met de aandelenaankoop de Nederlandse publieke belangen echt beter geborgd zijn. "We hebben de investering voor de lange termijn gedaan, het gaat om de langetermijneffecten. We hebben geen haast en we gaan er wel uitkomen met de Fransen."

 • Voormalig adviseur en vriend van president Trump Roger Stone is door een federale rechter veroordeeld tot ruim drie jaar cel (40 maanden) voor liegen tegen het Congres en het belemmeren van het onderzoek naar Russische inmenging bij de verkiezingen van 2016. Ook moet hij een boete van 20.000 dollar betalen. De straf valt veel lager uit dan de aanvankelijk strafeis, die 7 tot 9 jaar cel was.

  Stone werd in november vorig jaar al schuldig bevonden. De twaalfkoppige jury veroordeelde de 67-jarige Stone voor het liegen over zijn rol in contacten tussen de campagne van president Trump en WikiLeaks, de website die in november 2016 duizenden e-mails van de Democratische Partij lekte. Ook vindt de jury dat hij schuldig is aan het belemmeren van het onderzoek naar Russische inmenging bij de verkiezingen van 2016 en aan het bedreigen van een getuige. De oud-adviseur ontkent alle aantijgingen.

  Na de veroordeling door de jury eisten de openbaar aanklagers 7 tot 9 jaar cel. Maar het Amerikaanse ministerie van Justitie vond die eis te hoog en diende bij de rechtbank een nieuw, lager advies in. Wat die eis was, is nooit bekendgemaakt. Het besluit van het ministerie volgde enkele uren nadat Trump de oorspronkelijke eis "heel verschrikkelijk en oneerlijk" en "een gerechtelijke dwaling" had genoemd.

  Woede

  De draai van het ministerie van Justitie leidde tot woede. De Amerikaanse minister van Justitie Barr is tevens het hoofd van het Openbaar Ministerie, maar het is een ongeschreven regel dat hij zich niet in lopende zaken mengt. Critici vinden dat dat nu wel is gebeurd.

  Vier aanklagers stapten uit woede op, en 2000 oud-medewerkers ondertekenden een open brief, waarin ze het vertrek van Barr eisten.

  Barr zei dat president Trump hem niet onder druk heeft gezet de strafeis te verlagen. Hij zei een interview met ABC News wel dat Trump moet stoppen met zijn tweets over het ministerie. "Het maakt het voor mij onmogelijk om mijn werk te doen." Volgens hem was het besluit om de strafeis te verlagen al genomen voor de bewuste tweet van Trump.

 • Nederlanders die naar Turkije reizen, hoeven vanaf volgende maand geen visum meer aan te schaffen. De visumplicht vervalt op 2 maart voor mensen uit Nederland, België, Oostenrijk, Spanje, Polen en het Verenigd Koninkrijk.

  Turkije hoopt met de maatregel meer toeristen te trekken, meldt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook is de hoop dat de economische en culturele banden met de Europese landen verder worden aangehaald.

  30 euro op de luchthaven

  Wie nu bijvoorbeeld een strandvakantie boekt naar Bodrum, moet een visum kopen voor omgerekend 30 euro. In oktober had Turkije die prijs flink verhoogd. Met het visum mag je negentig dagen in het land verblijven in een periode van 180 dagen.

  De Nederlandse ambassadeur in Turkije schrijft dat ze blij is met het nieuws:

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Thu, 20 Feb 2020 19:53:33 +0100]