daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Ma. 27 Mei 2019
Week 22

Geselecteerde regio:
Nijmegen

Regio:
De Gelderlander
gelderlander.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

Omroep Gelderland
Al het laatste nieuws van Omroep Gelderland

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Rusland is voorlopig niet van plan de 24 Oekraïense zeelieden vrij te laten die eind vorig jaar werden vastgezet. Het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg oordeelde afgelopen week dat Rusland hen moet vrijlaten, maar een woordvoerder van de Russische regering zegt tegen de krant Vedomosti dat het onderzoek en de rechtszaak tegen hen eerst moet zijn afgerond. Bovendien erkent Rusland het tribunaal niet.

  Het Russische leger dwong eind november met geweld drie Oekraïense marineschepen om naar de Krim te varen. Dat gebeurde nadat de drie schepen de Straat van Kertsj, die ligt tussen Rusland en het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim, wilden passeren. De bemanning werd meegenomen en overgebracht naar Moskou.

  De Russen zeggen dat de Oekraïense schepen bewust in hun wateren kwamen, om hen uit te dagen. Volgens Oekraïne hadden de schepen het volste recht om door te steken naar de Zee van Avov.

  Het is niet duidelijk hoelang het Russische onderzoek naar de bemanning van het schip nog duurt.

 • Fans van MVV Maastricht hebben dit weekend negen tonnen achtergelaten bij het Roda JC-stadion in Kerkrade. Ze steken de draak met de concurrent, die in diepe financiële problemen zit.

  Supportersvereniging Angel-Side zit achter de actie. Op de tonnen hing een spandoek met de tekst 'Hier negen ton voor RJC, met de groeten van MVV.'

  Het voortbestaan van Roda JC hangt aan een zijden draadje. Voor het komend seizoen is er een tekort van 900.000 euro. Voor 15 juni moet de voetbalclub een sluitende begroting hebben ingediend bij de KNVB.

  Faillissement?

  Eigenaar Frits Schrouff - die zo'n 80 procent van de club in handen heeft - is niet langer bereid geld in de club te steken. Als er niet snel een nieuwe investeerder is, zal hij faillissement aanvragen, schrijft 1Limburg.

  Morgen komen de aandeelhouders bijeen voor een vergadering. Daar is ook de gemeente Kerkrade bij aanwezig, als eigenaar van het Parkstad Limburg Stadion.

 • Burgemeester Boog van Diemen is woedend dat honderden Roemenen gisteren niet hebben kunnen stemmen in zijn gemeente. Hij noemt dat op Facebook "een zeer kwalijke zaak" en vraagt minister Ollongren van Binnenlandse Zaken om de Roemeense autoriteiten hierover aan te spreken.

  Roemenen konden gisteren niet alleen stemmen voor het Europees Parlement, maar ook over een referendum over een mildere aanpak van corruptie in hun land. Dat stemmen kon maar op een paar plekken in Nederland, onder meer in Diemen en Den Haag.

  Volgens burgemeester Boog waren er bij de stembureaus veel te weinig faciliteiten en mensen om goede verkiezingen te kunnen houden. Met lange rijen tot gevolg. "Veel mensen konden na sluiting van de stembureaus niet stemmen, ook al stonden zij al uren in de rij, soms al acht uur lang. Schande!", schrijft hij op Facebook.

  Volgens de Roemeense wet mogen alleen mensen die na sluitingstijd in een stembureau aanwezig zijn nog stemmen, niet de mensen die buiten in de rij staan. De Roemeense autoriteiten kozen niet voor een langere openingstijd van de stembureaus.

  Verzoek om versterking

  Een verzoek van Boog aan de Roemeense ambassade om versterking zodat het stemmen sneller zou verlopen, is niet gehonoreerd. Daardoor konden honderden mensen die naar Diemen waren gekomen hun stem niet uitbrengen. "Dit is in vele andere steden in Europa ook gebeurd. Dat is uit democratisch standpunt een zeer kwalijke zaak."

  Verslaggever Marc Hamer sprak gisteren een aantal Roemenen die in de rij stonden in Diemen. Vooral het referendum dat bepaalde vormen van corruptie minder strafbaar wil stellen, trok veel mensen naar de stembus. "Wij willen dingen veranderen in Roemenië", zei een van hen. "De partij is daar is heel corrupt, daarom komen er zo veel mensen, ze willen die partij weg hebben."

  Burgemeester Boog zei gisteren al dat hij van Roemenen uit de rij had gehoord dat de verkiezingen bewust zo waren georganiseerd dat veel mensen hun stem niet zouden kunnen uitbrengen.

  Ook in Den Haag wachtten Roemeense kiezers urenlang. Na sluiting van de stembureaus greep de ME in, omdat mensen boos over de hekken van de ambassade klommen en op de deur bonsden.

  Corruptie legaliseren

  Het referendum waarover de Roemenen konden stemmen, gaat over de vraag of bepaalde vormen van corruptie gelegaliseerd moeten worden. "Het zijn extreme justitiewetten die de regering er al een paar jaar doorheen probeert te krijgen", zei correspondent Mitra Nazar in het NOS Radio 1 Journaal. "Volgens de regering zijn de wetten nodig omdat de gevangenissen vol zitten en omdat ze vinden dat er een onterechte heksenjacht bezig is op politici en ambtenaren."

  Niet alleen in Nederland stonden lange rijen Roemenen die hun stem wilden uitbrengen, ook in andere landen in Europa was dat het geval. "Je ziet dat mensen weinig vertrouwen hebben in hun regering", zei Nazar.

  Of de problemen bewust zijn veroorzaakt om te voorkomen dat mensen konden stemmen, is volgens de correspondent niet te zeggen. "Chaotische bureaucratie is ook niet uit te sluiten. Maar mocht het toch zo zijn, dan heeft het gezien de verkiezingsresultaten niet geholpen, want de regeringspartij is bij de verkiezingen flink afgestraft."

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Mon, 27 May 2019 09:35:24 +0200]