daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Zo. 16 Mei 2021
Week 19

Geselecteerde regio:
Nijmegen

Regio:
De Gelderlander
gelderlander.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

Omroep Gelderland
Al het laatste nieuws van Omroep Gelderland

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Goedemorgen! Vandaag begint officieel het Songfestival in Rotterdam en in meerdere Nederlandse steden worden opnieuw pro-Palestijnse demonstraties gehouden.

  Net als gisteren vallen er in het hele land buien. Met als kanttekening dat de kans op regen in de kuststrook minder groot is. Daar kan ook vaker de zon doorbreken. De meeste regen valt in de middag en avond, soms vergezeld met hagel en onweer. Aan de kust wordt het zo'n 14 graden. In het binnenland kan de temperatuur oplopen tot 17 graden.

  Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

  Wat kun je vandaag verwachten?

  Wat heb je gemist?

  Opnieuw zijn er vannacht aanvallen geweest in Gaza en Israël. Het Israëlische leger voerde een aanval uit op het huis van Hamas-leider Yahya Sinwar. Het gebouw zou volledig verwoest zijn, maar ten tijde van de aanval was Sinwar niet aanwezig.

  Ook op andere plekken in Gaza zijn aanvallen geweest. Daarbij zijn zeker drie Palestijnen omgekomen, zeggen ziekenhuisbronnen tegen persbureau Reuters. Volgens de Arabische nieuwszender Al Jazeera raakten minstens 25 mensen gewond, onder wie kinderen. Israël had al gedreigd met nieuwe aanvallen. Een legerwoordvoerder liet gisteravond weten dat in de nacht van zaterdag op zondag installaties van Hamas en Islamitische Jihad doelwit zouden zijn.

  Ander nieuws uit de nacht:

  En dan nog even dit:

  Bondskanselier Angela Merkel zwaait in september na zestien jaar af. Wat heeft zij in die periode voor elkaar gekregen op het wereldtoneel? Nieuwsuur legt in deze serie 'de Merkeljaren' langs de meetlat aan de hand van interviews met Duitse en internationale prominenten.

  Op mondiaal niveau ontwikkelde Merkel zich tot een van de belangrijkste wereldleiders. Ze had een moeizame relatie met de Amerikaanse oud-president Trump, treffend vastgelegd op een foto van de onderhandelingen op de G7-top in juni 2018. John Bolton, nationaal veiligheidsadviseur onder Trump, was daarbij aanwezig en vertelt over dat moment:

  Fijne dag!

 • De kans is vrij groot dat je de levensbedreigende ontstekingsreactie sepsis niet kent. Dat geldt voor vier op de vijf mensen, concludeert Stichting SepsisNet uit een enquête onder ruim 900 Nederlanders. Terwijl er jaarlijks zo'n 3500 mensen in Nederland aan de aandoening overlijden.

  Sepsis wordt ook wel bloedvergiftiging genoemd, maar is in feite een op hol geslagen reactie van het lichaam op een ernstige infectie. Het immuunsysteem wordt zo ontregeld dat organen kunnen uitvallen. In ernstige gevallen kunnen ook ledematen afsterven. De symptomen snel herkennen is cruciaal om een ernstig verloop te voorkomen.

  "De enquête bevestigt het beeld dat sepsis onbekend is gebleven", zegt hoogleraar acute interne geneeskunde Karin Kaasjager (UMC Utrecht). "Een belangrijke conclusie gezien de grote impact van deze ziekte." Ongeveer 30 procent van de IC-opnames vanwege de aandoening eindigt in overlijden. Experts adviseren een nationale campagne om de aandoening bekendheid te geven.

  'Mag van geluk spreken'

  "Ik had er ook nog nooit van gehoord", zegt ex-patiënt Brenda Leusink. "Maar iedere minuut eerder handelen had mij betere kansen gegeven. Uiteindelijk mag ik nog van geluk spreken dat ik er alleen een ernstige vorm van astma aan heb overgehouden."

  De 37-jarige regisseur uit Almere dacht destijds dat ze een heftige griep had. Ze had drie dagen boven de 40 graden koorts, vertelt ze aan de telefoon. Leusink kreeg het ook steeds benauwder. "Ik lag op de bank te googlen en zag dat ik alle symptomen van een longontsteking had."

  Haar vriend reed haar vervolgens naar het ziekenhuis. "Ik zei tegen hem: kun je wat harder rijden, want ik voel dat mijn handen en voeten geen zuurstof meer krijgen. Heel vreemd om jezelf dat te horen zeggen."

  Eenmaal in de wachtkamer was ze amper aanspreekbaar - een van de alarmsignalen van sepsis. Een dubbele longontsteking bleek de oorzaak. "Binnen no time lag ik aan het zuurstof. In 10 minuten tijd kreeg ik 2,5 liter vocht toegediend."

  Coronavirus

  Bacteriën, schimmels en virussen kunnen leiden tot infecties. Het coronavirus bijvoorbeeld, maar ook een blaasontsteking. Alleen in ernstige gevallen leidt dat tot sepsis en daarmee dus mogelijk tot orgaanfalen. De beste manier om dat te herkennen is via de alarmsignalen, oftewel ernstige ziekteverschijnselen:

  Mensen die wel bekend zijn met sepsis, weten meestal dat dit de belangrijkste symptomen zijn. Althans dat blijkt uit de vragenlijst die SepsisNet heeft afgenomen onder 916 mensen. De resultaten zijn ingestuurd voor publicatie in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

  Campagnes in buurlanden

  Volgens de voorzitter van de stichting, internist Peter Pickkers (Radboudumc), is het hoog tijd voor een grote overheidscampagne. Dat is bijvoorbeeld gedaan in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Sindsdien is de bekendheid van de aandoening daar fors gestegen volgens een team van internationale onderzoekers. In die landen zijn respectievelijk 55, 62 en 69 procent van de inwoners bekend met sepsis.

  "In het Verenigd Koninkrijk was er een parlementslid dat sepsis heeft gehad", zegt Pickkers. "Dat heeft de noodzaak voor een campagne een boost gegeven. Op bushokjes werden grote posters geplaatst met de slogan: Just ask yourself, could it be sepsis?"

  Ook online werden de posters met daarop een aantal symptomen gedeeld:

  Ex-patiënten kunnen nog lange tijd last houden van allerlei klachten. Bijvoorbeeld van moeheid, concentratieproblemen en angst of stress. "We weten dat de mensen die het overleven met name het eerste jaar een sterk verhoogde kans lopen op allerlei ziektes", zegt Van der Poll. "Zoals een nieuwe infectie, hart- en vaatziekten en cognitieve achteruitgang."

  Na ontslag uit het ziekenhuis heeft Brenda Leusink vanwege vermoeidheid een half jaar niet kunnen werken. Daarna lukte het haar om stapje voor stapje weer aan de slag te gaan. En toen brak begin 2020 de coronapandemie uit.

  'Politieagent'

  "Dat was heel spannend; ik heb me strikt aan alle coronaregels gehouden. Op mijn werk voelde ik me soms meer politieagent dan regisseur." Vanwege haar sterk aangetaste immuunsysteem was ze extra bang voor covid-19, terwijl bij het filmen op locatie geregeld bleek dat anderen minder de noodzaak inzagen van het minutieus opvolgen van de coronaregels.

  In hoeverre voormalig sepsispatiënten vatbaarder zijn voor ernstige covid is volgens deskundigen nog onduidelijk. Het is volgens internist Kaasjager ook nog niet volledig helder hoelang herstelde patiënten gevaar lopen op een nieuwe sepsis. "Er zijn nog geen goede bewijzen dat je na sepsis voor altijd kwetsbaar blijft. Maar wel dat je voor een lange tijd kampt me een verzwakt immuunsysteem."

 • De scholier die in 2009 even wereldberoemd werd door zijn interview met president Obama is op 23-jarige leeftijd overleden. Damon Weaver was 11 toen hij de jongste ooit werd die een zittende Amerikaanse president interviewde. Hij is een natuurlijke dood gestorven, laat zijn familie weten. Verdere details zijn niet bekendgemaakt.

  Weaver kreeg de kans om Obama te interviewen nadat hij al een gesprek heeft gehad met de vice-president en tevens huidige president Joe Biden. Daardoor viel de jongen op bij Obama die hem uitnodigde voor een interview.

  Hij sprak de president onder meer over het onderwijs in de VS en armoede. Maar ook was er tijd om te praten over een van Obama's hobby's, basketbal.

  Aan het einde van het interview gaf de president Weaver nog een compliment aan hem en zijn docenten. "Je hebt geweldig werk geleverd tijdens dit interview, dus iemand moet iets goed doen op die school", zei Obama. Vorig jaar studeerde Weaver af aan de universiteit in de staat Georgia. Hij studeerde algemene sociale wetenschappen.

  De beelden van het interview gingen de hele wereld over:

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Sun, 16 May 2021 08:09:21 +0200]