daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Do. 4 Maart 2021
Week 09

Geselecteerde regio:
Nijmegen

Regio:
De Gelderlander
gelderlander.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

Omroep Gelderland
Al het laatste nieuws van Omroep Gelderland

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De coronacrisis kost vooral werkende jongeren van 15 tot 25 jaar met een flexibel dienstverband hun baan. Eind 2020 waren het er 60.000 minder dan dezelfde periode het jaar ervoor, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Het aantal jongeren met een vaste baan daalde met 3000.

  De groei van de deelname van jongeren op de arbeidsmarkt is daarmee abrupt tot stilstand gekomen en het aantal werkloze jongeren is fors gestegen.

  In de eerste maanden van de coronacrisis was het baanverlies nog groter: toen hadden zo'n 117.000 jongeren geen werk.

  Kelners en barpersoneel

  Jongeren werken vooral als uitzendkracht of hebben een bijbaan in de horeca, een sector die door de crisis hard is getroffen. Het aantal banen voor kelners, bar- en keukenpersoneel nam het sterkst af.

  Aan de andere kant steeg het werk voor winkelpersoneel, vakkenvullers en schoonmakers. Ook vonden meer jongeren werk in callcenters en de coronateststraten.

  In vergelijking met oudere werkenden was de impact van corona op jongeren veel groter. De arbeidsparticipatie, het percentage werkenden van een leeftijdsgroep, daalde bij jongeren tot 25 jaar met bijna 3 procent. Bij 25- tot 45-jarigen bleef het percentage gelijk en onder 45- tot 75-jarigen daalde het heel licht.

  Het aantal werkloze jongeren op zoek naar werk steeg: eind 2020 waren er 36.000 meer dan het jaar ervoor. Het aantal jongeren dat geen baan zoekt groeide ook, omdat ze een opleiding volgen of omdat ze niet verwachten werk te vinden.

  Eind 2020 hadden 822.000 jongeren (15-25 jaar) een flexbaan. Het aantal jongeren met een vaste baan bedroeg 433.000.

 • Israël houdt Iran verantwoordelijk voor het recente olielek, waardoor grote hoeveelheden teer op de Israëlische stranden terechtkwamen. De Israëlische minister van Milieu sprak vandaag van "ecologisch terreur".

  "Iran maakt zich schuldig aan terreur door het milieu te beschadigen", zei minister Gila Gamliel. Volgens haar was er sprake van piraterij; de tanker zou in handen zijn van een Libisch bedrijf, dat uit Iran afkomstige olie naar Syrië smokkelde. De olie zou onderweg gedumpt zijn, op ongeveer 70 kilometer afstand van de Israëlische kust. Volgens Israël gaat het om een van de grootste ecologische rampen in de geschiedenis van het land.

  De tanker voer onder meer door Israëlische wateren zonder radiocontact te maken, zei Gamliel. Het volgsysteem was volgens haar bewust uitgeschakeld. De minister droeg verder geen bewijs aan voor de beschuldigingen.

  Toch mogelijk ongeluk

  "Het doel was smokkel van Iran naar Syrië. We gaan er niet van uit dat er een ander doel was", zei Rani Amir, een functionaris die in opdracht van de autoriteiten onderzoek doet naar de ramp. De onderzoeker houdt overigens wel verschillende opties open; volgens Amir kan het om zowel een ongeluk als bewuste dumping gaan.

  De olie zou tussen 1 en 2 februari in zee gelekt zijn. Na het lek sloot Israël alle stranden aan de Middellandse Zee af. Veel dieren raakten besmeurd met de teer en de opruiming van de resten zou jaren kunnen duren. Iran, aartsvijand van Israël, heeft nog niet op de beschuldigingen gereageerd.

  Het is overigens de tweede keer in korte tijd dat Israël Iran beschuldigt van een incident op zee. Volgens premier Netanyahu zat het land ook achter een recente aanval op een Israëlisch vrachtschip in de Golf van Oman.

 • In de buurt van de Boliviaanse stad La Paz zijn zeven studenten om het leven gekomen na een val van de vierde verdieping van een universiteitsgebouw. Nog eens vijf studenten raakten ernstig gewond.

  Het ongeluk gebeurde op de universiteit van El Alto. Studenten hadden zich op de vierde verdieping verzameld om een aula binnen te gaan.

  In een video is te zien dat sommige studenten duwen en trekken in de menigte die voor de deur van de aula is ontstaan. Kort daarna begeeft een gedeelte van de reling het en vallen een aantal mensen naar beneden.

  Een studente weet zich nog vast te grijpen aan haar medestudenten. Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren:

  De Boliviaanse minister van Binnenlandse Zaken, Eduardo del Castillo, stelt een onderzoek in naar het ongeluk op de universiteit.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Thu, 04 Mar 2021 01:19:51 +0100]