daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Wo. 16 Januari 2019
Week 03

Geselecteerde regio:
Zeist

Regio:
RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

 • NIEUWEGEIN - In winkelcentrum De Batau in Nieuwegein is vanavond een filiaal van New York Pizza overvallen.

  De dader had volgens de politie een steekwapen, maar niemand raakte gewond. Wel wist de overvaller geld buit te maken. Het zou om een klein geldbedrag gaan.

  De dader had een mager postuur, en was volledig in het zwart gekleed. Hij had een zwarte jas aan, een zwarte sjaal om en een zwarte muts op. Hij zou 1.60 meter tot 1.70 meter lang zijn. De dader is vanaf de Waardijnburg te voet gevlucht. De politie is naar hem op zoek en heeft onder meer Burgernet ingeschakeld.

 • HOUTEN - Houten is vandaag exact een jaar de Fietsstad van Nederland. Maar twee derde van de Houtenaren laat de tweewieler nog gewoon thuis. Dat meldt de lokale Fietsersbond.

  Volgens de belangenvereniging moet de gemeente nog flink aan de bak met een campagne. "Het blijkt dat veel Houtenaren toch vaak de auto pakken als zij een boodschap gaan doen. Ook vrij veel scholieren worden gebracht door hun ouders. Dat moet anders", zegt Johan Jol van de Fietsersbond.

  BELANGSTELLING
  Toch is er in Houten ook veel belangstelling voor de fiets, stelt fietsambassadeur André Botermans van de gemeente. "2018 was een recordjaar met meer dan dertig werkbezoeken en bij elkaar meer dan vijfhonderd mensen die ik te gast heb gehad bij mij presentaties en rondleidingen."

  Volgens Botermans zijn het voornamelijk stedenbouwkundigen, architecten, geleerden en studenten die willen zien hoe Houten is opgebouwd. Toen de plaats zo'n halve eeuw geleden werd ontworpen, was het motto dat de fiets altijd voorrang kreeg. Volgens hem is dat in tijden van dichtslibbende en steeds drukker wordende wegen een goede beslissing geweest.

  "Fietsen is een heel actueel onderwerp, niet alleen in de stedenbouw en verkeerskunde, maar ook voor wat betreft het milieu speelt er een hoop. De fileproblematiek speelt daarbij een rol, dus de fiets staat vol in de belangstelling", aldus Botermans.

  VERBETERPUNTEN
  Maar inwoners van Houten zijn dus minder belangstellend, zo blijkt uit de cijfers. Er valt ook nog veel te winnen buiten de rondweg, meent de Fietsersbond. "Bijvoorbeeld door de fietspaden in het buitengebied te verbeteren. Maar ook op de routes naar Odijk en Bunnik willen we een vrijliggend fietspad, zodat fietsers hun bestemming snel en veilig kunnen bereiken."

  De fietsambassadeur zegt hard te werken aan de kritische punten. De gemeente staat dan ook open voor suggesties. Zo kunnen bewoners tijdens het nationale fietscongres plannen indienen om het fietsen in Houten te stimuleren. Een van de suggesties is om de Ronde van Utrecht op 23 juni door Houten te laten gaan. "Het idee is dan om fietsers over de rondweg te laten fietsen en die voor auto's af te sluiten."

  In 2020 wordt een nieuwe fietsstad van Nederland verkozen. De gemeente Veenendaal, die het in 2018 tegenover Houten moest afleggen, heeft aangegeven om opnieuw een gooi te doen naar de prestigieuze titel.

 • SOESTERBERG - De rechters van de Raad van State buigen zich vandaag over de bouwplannen op Landgoed Oude Tempel in Soesterberg.

  De gemeente Soest heeft het bestemmingsplan aangepast voor de komst van 230 tot 300 nieuwe woningen. De raad ging daarmee in 2017 akkoord, maar verschillende partijen willen dat het besluit alsnog ongedaan wordt gemaakt.

  Volgens omwonenden gaat door de komst van de woningen belangrijke natuur verloren. Ook voeren ze aan dat het stuk bos op Landgoed Oude Tempel een veelgebruikt recreatiegebied is. "Mensen wandelen hier met de hond en kinderen spelen hier", vertelt omwonende Gerben Stormbroek.

  Volgens hem houdt de dreigende bomenkap veel Soesterbergers bezig. "We hebben bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen zelfs een politieke partij opgericht, waardoor ik nu zelf ook in de raad zit."

  Een petitie over het landgoed is inmiddels meer dan 900 keer ondertekend. Ook Stichting Milieuzorg Zeist e.o. zet alles op alles om de bijzondere natuur op het landgoed te redden. "De buizerd broedt hier, er zitten allerlei spechten, vleermuizen en ook dassen", legt Patrick Greeven van de stichting uit.

  GEMEENTE SOEST
  Wethouder Nermina Kundic zegt juist in het belang van Soesterberg te handelen. "In ruil voor deze woningen zorgen we op andere plekken in de directe omgeving van Soesterberg juist voor meer natuur", legt ze uit. "Bovendien krijgt Soesterberg extra woningen en inwoners die nodig zijn om basisvoorzieningen in stand te houden."

  Volgens raadslid Stormbroek hebben veel Soesterbergers het idee dat de gemeente voor hen beslist en niet met hen. Ook Milieuzorg Zeist vindt de uitleg van de wethouder niet voldoende. Volgens hen is de nieuwe natuur niet te vergelijken met oude natuur. "In de zeventiende eeuw was dit landgoed in het bezit van een broer van Willem III", vertelt Greeven. "Het is dus heel oud bos en dat is uniek op de Heuvelrug."

  VERKEER
  De verschillende bezwaarmakers hebben allemaal hun eigen redenen om tegen het bestemmingsplan in beroep te gaan. Zo zijn er ook zorgen over de verkeerssituatie. De nieuwe woonwijk wordt namelijk aangesloten op de Oude Tempellaan, waardoor het verkeer op die weg flink zal toenemen.

  Volgens John Versteege is de geplande verkeerssituatie onveilig. "Tijdens de ochtendspits rijden hier volgens de gemeente straks 2000 voertuigen", vertelt Versteege. Omdat er ook een basisschool aan de laan ligt is dat volgens hem vragen om problemen. "Ik kan me niet voorstellen dat dat met alle kleine kinderen die hier op de fiets rijden geen ongelukken gaat geven."

  Vandaag zullen de rechters de betrokken partijen ondervragen over de situatie. De uitspraak van de Raad van State wordt pas in het voorjaar verwacht.

  [Video:1863062|Omwonenden vrezen woningbouw op Landgoed Oude Tempel]
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • In de Keniaanse hoofdstad Nairobi zijn vannacht opnieuw explosies gehoord bij het hotel dat gisteren werd aangevallen door terroristen. Volgens een journalist van het Duitse persbureau DPA is er ook geschoten.

  Vlak daarvoor hadden de Keniaanse autoriteiten nog gezegd dat de situatie in het luxe DusitD2-hotel onder controle is.

  Het is nog steeds niet duidelijk hoeveel mensen bij de aanslag zijn omgekomen en gewond zijn geraakt; de autoriteiten kunnen nog niets bevestigen. Berichten over minstens vijftien doden werden door de autoriteiten tegengesproken. Volgens journalisten zijn er een tot zes doden en dertig gewonden. Onder de doden zouden ook een Amerikaan en een Brit zijn.

  Zelfmoordterrorist

  Op de begane grond van het hotel zitten kantoren en een bank. De aanslag begon gistermiddag met de ontploffing van drie auto's bij de bank. Ook blies een zelfmoordterrorist zichzelf op in de foyer van het hotel. Daarna trokken de terroristen schietend door het hotel en verschansten zich. Het is niet duidelijk of ze nog in het gebouw zijn.

  De islamitische terroristische beweging al-Shabaab uit Somalië heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

  Het is niet duidelijk waarom de terroristen uitgerekend dit hotel binnenvielen, maar er zou een conferentie worden gehouden waarbij ook Amerikaanse militairen aanwezig zouden zijn. Vlak voor de aanval was om onduidelijke redenen besloten de conferentie te verplaatsen naar een andere locatie.

 • De Haagse apotheker Paul Lebbink opent vandaag een nieuwe, ultramoderne bereidingsruimte boven zijn apotheek. In het lab gaat hij dure geneesmiddelen maken waarvoor de farmaceutische industrie heel hoge prijzen vraagt. Lebbink gaat die middelen voor lagere prijzen maken voor zijn eigen patiënten. Die zogeheten magistrale bereiding wordt nog maar in een beperkt aantal apotheken en ziekenhuisapotheken gedaan.

  Minister Bruins voor Medische Zorg verricht de openingshandeling. Bruins profileert zich de laatste tijd nadrukkelijk in het debat over dure geneesmiddelen en weesgeneesmiddelen. Hij wil dat vaker dan nu het geval is medicijnen in ziekenhuisapotheken of openbare apotheken worden gemaakt in plaats van dat door de farmaceutische industrie geleverde producten ingekocht worden.

  Het eerste dure medicijn dat Lebbink en zijn collega Arwin Ramcharan willen namaken is Orkambi, een middel tegen taaislijmziekte. Fabrikant Vertex bood het middel aan voor 170.000 euro per patiënt per jaar. Na geheime onderhandelingen is het door de vorige minister van VWS Edith Schippers in de basisverzekering opgenomen. De prijs van het middel is onbekend. Wel is duidelijk dat Vertex er uiteindelijk flink minder voor krijgt dan de aanvankelijke prijs.

  Veel lagere prijs

  Destijds kondigde Paul Lebbink al aan dat hij Orkambi voor een veel lagere prijs kon maken. Lebbink ging er toen - en nu nog - van uit dat hij dat kan doen voor alle ongeveer 800 Nederlandse patiënten die ervoor in aanmerking komen. Tot voor kort waren Lebbink en Ramcharan er niet in geslaagd de grondstoffen te bemachtigen, mogelijk doordat fabrikant Vertex een exclusiviteitsbeding had afgesloten met grondstoffenleveranciers.

  Dat probleem is opgelost. De Haagse apotheek heeft de grondstof voor Orkambi in huis. "Die gaan we nu heel zorgvuldig analyseren om te kijken of de zuiverheid ervan voldoende is. We willen niet nat gaan op onzuiverheid in onze grondstof." Bovendien verandert in februari de Europese octrooiwetgeving, vertelt Lebbink. "Daar wachten we ook even op."

  Op kleine schaal

  In de tussentijd kan er volgens Lebbink mooi een ander probleem worden opgelost. "In de wet staat dat magistrale bereiding van geneesmiddelen is toegestaan op kleine schaal en voor eigen patiënten. We zijn nu in een werkgroep bezig uit te werken wat 'kleine schaal' is." Over een paar weken komt er een Kamerbrief van minister Bruins waarin dat begrip wordt uitgewerkt. "Dat kan in het vervolg juridisch nog heel belangrijk worden."

  Als de 800 patiënten hun medicijn één keer per kwartaal in de Haagse apotheek zouden komen halen, dan komt dat neer op bijna tien patiënten per dag. Komen ze elke maand dan zijn het er bijna dertig per dag. "Ik lever nu dagelijks honderd flesjes medicinale wietolie af aan patiënten. Ik kan dat nog steeds bereiden op kleine schaal", zegt Lebbink. "Maar in die werkgroep ben ik wel eens weggelachen om dat voorbeeld."

 • Goedemorgen, het is 'the day after' voor zowel Groot-Brittannië als Europa, nadat het Britse Lagerhuis de brexit-deal van de tafel heeft geveegd. Hoe nu verder? En in de gemeenteraad in Den Haag wordt vergaderd over het jaarlijkse vreugdevuur in Scheveningen.

  Vandaag is het bewolkt, op veel plaatsen valt wat regen of motregen. Bij een matige tot krachtige zuidwestenwind wordt het 7 of 8 graden. Vanavond trekt vanuit het westen een neerslaggebied over het land. Morgen is het opnieuw wisselvallig, wel is er meer ruimte voor de zon.

  Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

  Wat kun je vandaag verwachten?

  Het Europees Parlement vergadert in Straatsburg over het 'nee' van het Britse Lagerhuis tegen de brexit-deal. De leiders vragen de Britten om een snelle oplossing en duidelijkheid over hoe het nu verder moet. Minister Bruins opent een ultramodern lab in Den Haag, waar een apotheker medicijnen gaat maken voor zijn eigen patiënten. Daar vraagt de apotheker veel lagere prijzen dan de farmaceutische industrie voor dezelfde geneesmiddelen. In Den Haag vergadert een commissie van de gemeenteraad over de vreugdevuren op het strand van Scheveningen. Door de vonken- en asregen ontstonden er op veel plaatsen brandjes. De vraag is wat de rol van de gemeente is geweest. Advocaten leggen het werk een half uur neer, uit protest tegen de plannen van minister Dekker voor Rechtsbescherming. Hij wil de stijgende kosten van de rechtshulp beteugelen. De advocaten vrezen dat mensen met een lager inkomen zo geen goede en onafhankelijke rechtshulp meer krijgen.

  Wat heb je gemist?

  Gisteren stemde het Britse parlement het brexit-akkoord van May massaal dus massaal weg. Maar hoe moet het nu verder? "Na deze stemming lijkt het alsof de Britten nog verder in de brexit-crisis zijn weggezakt", zegt correspondent Tim de Wit. Onmiddellijk na de stemming diende de oppositie bij monde van Labour-leider Jeremy Corbyn een motie van wantrouwen in. Daarover wordt vandaag gedebatteerd en gestemd.

  Bekijk hier de gebeurtenissen van gisteravond in het Britse parlement:

  Ander nieuws uit de nacht

  Kiki Bertens is op de Australian Open in de tweede ronde gestrand: Anastasia Pavljoetsjenkova was met 3-6, 6-3, 6-3 te sterk voor de als negende geplaatste Zuid-Hollandse. De ex-vrouw van Tweede Kamerlid Dion Graus heeft aangifte tegen hem gedaan: de vrouw beschuldigt Graus ervan dat hij haar heeft gedwongen om seks te hebben met anderen, schrijft De Telegraaf. Ook zou hij haar meermaals hebben bedreigd en een keer hebben geslagen. El Chapo kocht Mexicaanse oud-president om voor 100 miljoen: het smeergeld zou de drugsbaron hebben betaald in oktober 2012, nadat Peña Nieto was gekozen als president van Mexico maar nog niet was ingezworen. Nederlander aangeklaagd voor betrokkenheid bij PKK: de 25-jarige man is in Duitsland aangeklaagd omdat hij iemand zou hebben ontvoerd en mishandeld.

  En dan nog even dit:

  In Zeist mogen voortaan geen ballonnen meer worden opgelaten. De gemeenteraad heeft ingestemd met een verbod daarop. Volgens de raad komt er steeds meer zwerfvuil in het milieu terecht en staan ballonnen in de top 5 van zwerfvuil op de Nederlandse stranden. "Deze restanten van ballonnen worden opgegeten door vissen, vogels en andere dieren en zorgen daardoor voor dierleed door verstrikking in linten of uithongering na het eten van ballonresten."

  Fijne dag!

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Wed, 16 Jan 2019 07:40:42 +0100]