daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Do. 19 September 2019
Week 38

Geselecteerde regio:
Zeist

Regio:
RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Is er wel een wc in de buurt als ik de deur uitga? De meeste mensen denken daar niet over na, maar voor honderdduizenden mensen met continentieproblemen is het een dagelijks probleem. Gemeenten moeten zich daar meer van bewust worden en zich hard maken voor genoeg openbare toiletten. Met die oproep komt de Continentie Stichting Nederland vandaag op de Nationale Plasdag.

  "Veel gemeenten weten niet hoe hard het nodig is", zegt Karel van Koppen namens de Continentie Stichting. Hij deed onderzoek naar het toiletbeleid van gemeenten en ziet dat het onderwerp openbare toiletten steeds vaker op de agenda komt, maar er zijn nog genoeg gemeenten waar niets gebeurt. "En dat terwijl zo'n 1 op de 20 mensen liever thuis blijft omdat er niet voldoende toiletten zijn."

  Volgens Van Koppen kunnen in totaal 850.000 mensen niet volledig deelnemen aan de maatschappij vanwege continentieproblemen. "Onze grote wens is dat in gebieden waar veel mensen komen, zoals winkelstraten, om de 500 meter een openbaar toilet is. Mensen moeten binnen vijf minuten een toilet kunnen vinden, anders zijn ze te laat."

  'De ontlasting liep langs mijn benen'

  Carlijn Willemstijn weet uit ervaring hoe belangrijk het is dat er voldoende wc's in de buurt zijn. "Ik heb sinds 17 jaar een stoma. Twee jaar geleden lekte mijn stomazakje en ik wilde dat vervangen. Toen ik in de supermarkt vroeg of ik naar de wc mocht, werd gezegd dat dat niet kon. Ook toen ik vertelde dat ik mijn stoma moest vervangen, verwees de medewerker me naar een café aan de overkant. Die zou over tien minuten opengaan, maar ik had geen tien minuten. De ontlasting liep langs mijn benen."

  Uiteindelijk heeft Willemstijn buiten in de bosjes haar stoma moeten vervangen. Ze schreef haar verhaal twee jaar geleden op in een blog en ze kreeg tientallen reacties van mensen die door continentieproblemen bang zijn om de deur uit te gaan. Namens onder meer de toiletalliantie pleit ze voor meer openbare toiletten. "Poep en plas blijft taboe, terwijl het zo normaal en vanzelfsprekend is. We doen het allemaal. Als je niet zeker weet dat je ergens naar de wc kan, blijf je liever thuis en dat zorgt voor een sociaal isolement."

  Beluister het hele verhaal van Carlijn Willemstijn vanavond in Met het Oog op Morgen op NPO Radio 1, vanaf 23.00 uur.

  HogeNood-app

  Karel van Koppen zegt dat gemeenten meer kunnen doen dan alleen meer toiletten neerzetten. "Ze kunnen bijvoorbeeld afspraken maken met winkels en horecazaken. Die plekken kunnen dan toegevoegd worden in de HogeNood-app, waarin je kan zien waar het dichtstbijzijnde toilet is. En winkeliers hebben daar uiteindelijk ook belang bij, omdat mensen die de deur niet uit durven nu vaak online winkelen."

  In Rotterdam is dat al mogelijk bij 35 horecazaken. Daar hangt een groene sticker op de deur zodat mensen weten dat ze er gratis gebruik kunnen maken van de wc. Rotterdam scoort daarom goed bij de test van de Continentie Stichting, ook omdat ze er in het stadscentrum hypermoderne openbare toiletten hebben.

  Zo zien die toiletten eruit:

  Van Koppen heeft er vertrouwen in dat het toiletbeleid bij meer gemeenten op de agenda komt. "Ik kreeg van sommige ambtenaren te horen dat ze er nooit vragen over kregen van inwoners. Dan zeg ik altijd: de meeste mensen durven met hun problemen niet eens naar de huisarts, laat staan naar de gemeente."

  Door het probleem weer bij gemeenten aan te kaarten, is het gesprek over het belang van openbare toiletten op sommige gemeentehuizen op gang gekomen, zegt Van Koppen. "Als we dit onderzoek volgend jaar weer doen, verwacht ik dat er wel een verbetering te zien is."

 • Oud-president Zine El-Abidine Ben Ali (83) van Tunesië is overleden in Saudi-Arabië, waar hij in ballingschap leefde. Zijn advocaat bevestigt berichten daarover in Tunesische media.

  Ben Ali was meer dan twintig jaar aan de macht in Tunesië en werd acht jaar geleden na afgezet. Hij vluchtte naar Saudi-Arabië na grootschalige protesten tegen zijn bewind. Tunesische rechters veroordeelden hem later bij verstek voor onder meer machtsmisbruik en corruptie.

  Staatsgreep

  Ben Ali kwam in 1987 aan de macht na een staatsgreep. Hij was op dat moment premier; daarvoor had hij carrière gemaakt als militair, diplomaat en bij een aantal veiligheidsdiensten.

  Bij zijn beëdiging beloofde hij sociale en politieke hervormingen, maar die heeft hij nooit waargemaakt. Oppositie werd onderdrukt en de armoede nam toe, evenals de corruptie.

  Eind 2011 gingen de Tunesiërs steeds vaker de straat op, nadat een ex-student zichzelf in brand had gestoken omdat hij zonder vergunning geen fruit mocht verkopen. Dat wordt beschouwd als het begin van de 'Arabische Lente'.

 • De oud-profvoetballer Kelvin Maynard, die gisteravond werd doodgeschoten in Amsterdam-Zuidoost, was een bekende van de politie. De politie wil niet zeggen hoe de 32-jarige man bij hen te boek stond.

  Ook is er nog niets duidelijk over het motief voor de moord. Omroep West schrijft aanwijzingen te hebben dat het schietincident drugsgerelateerd is, maar dat kan de politie niet bevestigen.

  Maynard werd gisteravond in zijn auto onder vuur genomen door twee mannen op een motorscooter. Hij reed zwaargewond een brandweerkazerne in en bezweek later aan zijn verwondingen. De politie vermoedt dat de schutters Maynard al enkele kilometers achtervolgden.

  De oud-profvoetballer speelde dit seizoen bij hoofdklasser Alphense Boys. In Nederland speelde hij als verdediger onder meer bij FC Volendam, waarmee hij in de eerste divisie kampioen werd, en FC Emmen. Daarna stond hij nog onder contract bij clubs in België, Portugal, Hongarije en Engeland.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Thu, 19 Sep 2019 17:40:08 +0200]