daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Ma. 30 Maart 2020
Week 14

Geselecteerde regio:
Zeist

Regio:
RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

 • PROVINCIE UTRECHT - Sinds het begin van de coronacrisis houden we iedere dag een liveblog bij met de belangrijkste ontwikkelingen binnen en buiten onze provincie. Scroll verder voor de updates.

  [Kader:IN HET KORT:
  - De huidige maatregelen tegen het coronavirus blijven ook na 6 april gelden, melden bronnen in Den Haag
  - Voor het eerst is een inwoner van Eemnes overleden aan corona
  - Pastoors voortaan in beschermende kleding bij zieken
  - Provincie Utrecht stelt de start van het vaarseizoen uit
  - Deel je foto met ons en breng corona in beeld][Tijd:20.45|Muziekles voor ouderen]

  Veel muziekdocenten zitten thuis dankzij de coronacrisis, en ouderen ook. Één plus één is twee dachten ze bij de Utrechtse Muziekschool. Vanaf vandaag geven ze gratis digitaal les.

  [Video:2521185|Muziekles op afstand][Tijd:20.17|Minister Grapperhaus tegen Nederlanders: 'Hartstikke goed!']

  Een compliment voor alle Nederlanders van minister Grapperhaus. De meeste mensen hebben zich namelijk "hartstikke goed" aan de voorschriften gehouden om het coronavirus te stoppen. Dat verdient "absoluut" een compliment.

  Dat in tegenstelling tot vorig weekend. Minister Grapperhaus was niet geamuseerd en viel maandag na het weekend uit tegen de mensen die corona volgens hem niet serieus namen. Om te laten zien dat het menens was besloot het kabinet mede daarom de regels aan te scherpen.

  [Tijd:19.14|Leeftijd moet niet meetellen bij keuze voor intensive care, vindt ouderenbond]

  Leeftijd moet niet relevant zijn bij de vraag of een coronapatiënt wel of niet behandeld moet worden op de IC. Dat vindt ouderenbond ANBO.

  "Helaas zien we op dit moment dat er een discussie is over wel of niet behandelen in relatie tot de leeftijd van iemand", zegt ANBO-directeur Liane den Haan. "Dat is wat ons betreft onacceptabel: de meeste ouderen zijn vitaal en van grote waarde voor onze samenleving. Het is dan ook volkomen onterecht dat een koppeling wordt gemaakt tussen leeftijd en het wel of niet behandelen."

  [Tijd:19.07|'Baan in dierenzorg moet snel ook vitaal beroep worden']

  Dierenzorgers vinden dat ook zij moeten worden toegevoegd aan de lijst vitale beroepen. Het gaat dan om bijvoorbeeld dierenartsen, -verzorgers en medewerkers van de dierenambulance.

  Organisaties als de Dierenbescherming, Stichting AAP en de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) roepen de overheid op snel iets aan de situatie te doen.

  "Met het RIVM en de betrokken ministeries hebben we eerder al overleg gevoerd", zegt een woordvoerder. "In alle ons omringende landen zijn dierverzorgers en dierenartsen wel erkend als cruciale beroepen. Zelfs in de noodverordening van New York worden deze beroepen van essentieel belang genoemd."

  [Tijd:18.47|Hardleers][Tweet:https://twitter.com/ToezichtBunsch/status/1244639970725376001][Tijd:18.25|Een appeltje van de wethouder]

  De kersverse wethouder Wilma de Boer-Leijsma uit Eemnes heeft scholen en kinderdagverblijven een fruitkist cadeau gedaan. Dat deed ze om de medewerkers een hart onder de riem te steken in deze gekke tijden. De leraren geven inmiddels twee weken online les. Dat went, maar ze hopen snel weer voor een volle klas te staan.

  [Video:2520886|Appels van de wethouder][Tijd:18.00|Kardinaal: 'Pastoor alleen in beschermende kleding aan ziekbed']

  Priesters en pastoors die op ziekenbezoek gaan moeten dat in beschermende kleding doen. Dat schrijft kardinaal Wim Eijk in een brief aan alle priesters en pastoors in het aartsbisdom.

  [Image:1355641|Kardinaal Eijk.]

  Ook een belangrijk riteel voor veel oudere gelovigen wordt aangepast. Het gaat om de ziekenzalving, een van de zeven sacramenten. Normaal gesproken brengt een priester met zijn duim Heilige olie aan op het voorhoofd en de handen van een patiënt. Nu moet dat met een watenstaafje dat direct ingepakt wordt zodat het later kan worden verbrand.

  Wijwater sprenkelen blijft helemaal achterwege. Parochies merken dat er veel om de ziekenzalving wordt gevraagd, maar alle voorzichtigheid is geboden, zegt kardinaal Eijk. De pastoor moet niet zelf een bron van besmetting worden door onbeschermd in de buurt van een patiënt te komen.

  [Tijd:17.36|Hoe geef je overledenen een waardig afscheid?]

  Hoe zorg je in tijden van corona toch voor een waardig afscheid? Uitvaartondernemers moeten creatief zijn, nu er door de coronamaatregelen maximaal dertig mensen op een crematie of begrafenis mogen komen. Nathalie Swinkels van De Zwaan uitvaarten in Zeist vertelt erover.

  [YouTube:https://youtu.be/OHFicoxqmxg][Tijd:16.55|'Samen staan we sterk']

  Een grote strandbal, zoveel afstand moet je houden tot anderen. Dat is een les die je kan trekken uit deze video van de 19-jarige Nicky de Jong uit Hekendorp.

  [Video:2523636|'Samen staan we sterk'][Tijd:16.48|Amersfoorts ziekenhuis in documentaire]

  Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort is een van de drie ziekenhuizen die zijn gefilmd voor een documentaire over de coronacrisis. Een week lang zijn artsen en specialisten gevolgd als ze mensen met COVID-19 behandelen.

  "Normaal gesproken is de intensive care een gesloten wereld, helemaal in dit soort omstandigheden", zegt Oscar Groot, internist en intensivist bij het Meander Medisch Centrum Amersfoort. "Ik vind dat iedereen moet weten dat de situatie echt heel erg ernstig is. Het is een crisis die we nu meemaken die heel abstract is voor mensen." Volgens Groot is het "een hele stille ramp". "Daarom vind ik het belangrijk dat mensen dat zien."

  Woensdag wordt "Levenslust" van Jessica Villerius uitgezonden op NPO 1. De andere ziekenhuizen waar is gefilmd zijn het CWZ Nijmegen en het Maxima Centrum in Veldhoven.

  [Tijd:16.09|Opa en oma met duikbril op verjaardagsbezoek]

  Dan word je eindelijk 6, valt je hele verjaardag in het water door de coronacrisis. Gelukkig voor Melle heeft hij creatieve grootouders. Opa en oma Budzelaar komen namelijk toch ff langs, mondkapje voor, duikbril op en zwaaien voor het raam.

  [Image:2523299|Opa en oma Budzelaar maken er het beste van]

  De foto is van vader Raimond Zoeter. Hij plaatste de foto op onze coronafotokaart. En dat kan iedereen doen!

  [Tijd:16.04|Kringloop Baarn dicht][Tweet:https://twitter.com/GemeenteBaarn/status/1244622544600289280][Tijd:15.27|Stickers in Utrecht Centraal]

  Een beetje hulp is wel zo handig, dus plakken NS en en ProRail stickers in stations. Zo kan je precies zien hoeveel die 1,5 meter is.

  [Video:2523603|NS en ProRail plakken op Utrecht CS]

  Sinds afgelopen vrijdag zendt de NS ook geluidsberichten uit op stations. Die wijzen mensen er op om 1,5 meter afstand te houden, ook bij het in- en uitstappen.

  [Tijd:15.09|In Wijk bij Duurstede en Vijfheerenlanden ook doden]

  Ook in andere plaatsen zijn doden te betreuren. In Wijk bij Duurstede bijvoorbeeld, zo tweet burgemeester Iris Meerts:

  [Tweet:https://twitter.com/irismeerts/status/1244602781329227776]

  Ook de burgemeester van Vijfheerenlanden heeft droevig nieuws.

  [Tweet:https://twitter.com/SjorsFrohlich/status/1244595178192670721][Tijd:14.51|Eerste inwoner Eemnes overleden]

  In Eemnes is voor het eerst een inwoner overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat meldt burgemeester Roland van Benthem. Hij schrijft: "Afgelopen weekend kreeg ik het trieste nieuws dat deze oudere, tot de risicogroep behorende, inwoner van onze gemeente is overleden in het Tergooi ziekenhuis."

  "Dit raakt mij diep en mijn medeleven gaat uit naar de nabestaanden", vervolgt de burgemeester. "Ik wens hen veel sterkte toe met dit verlies."

  Volgens de burgemeester is het overlijden ook een waarschuwing. De maatregelen zijn ddan wel ingrijpend, maar ook noodzakelijk vindt de burgemeester. "Wij hebben elkaar in Eemnes keihard nodig om door deze situatie heen te komen."

  [Tijd:14.08|Lijn 22 gaat weer rijden]

  Oftewel de Uithoflijn tussen Utrecht Science Park en Utrecht Centraal dus.

  [Tweet:https://twitter.com/UOV_info/status/1244593490685763584][Tijd:13.59|Meander Medisch Centrum in Amersfoort geeft kijkje achter de schermen]

  Na het St. Antonius Ziekenhuis, geeft het Meander Medisch Centum een digitale rondleiding op de IC-afdeling. In een video van bijna twee minuten kun je goed zien waar een patiënt terechtkomt.

  [YouTube:https://youtu.be/kz8OXFwcp2U][Tijd:13.28|Huidige maatregelen ook na 6 april van kracht]

  De huidige maatregelen tegen het coronavirus blijven ook na 6 april gelden, melden bronnen in Den Haag. Zo blijven de scholen en de horeca langer dicht, bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf. Ze verwachten voorlopig geen extra maatregelen.

  Hoeveel langer de maatregelen van kracht blijven, is nog onbekend. De crisiscommissie van het kabinet praat daar dinsdag over.

  [Tijd:13.27|Italië heeft de balkonserenades, Overvecht zet de speaker in][Tweet:https://twitter.com/jos_r/status/1244584464627503104][Tijd:13.03|Basisscholen vangen meer leerlingen op dan vorige week]

  In een peiling van de PO-Raad, de sectororganisatie voor het basisonderwijs, geeft 58 procent aan dat er nu meer kinderen naar school komen. Het gaat dan om kinderen van ouders die maatschappelijk belangrijk werk doen, bijvoorbeeld in de zorg of de voedselvoorziening, maar ook om kwetsbare kinderen.

  Van de 108 schoolbesturen die aan de peiling meededen, geeft 43 procent aan nu kwetsbare leerlingen op te vangen. Dat zijn bijvoorbeeld kinderen bij wie thuis grote problemen spelen of voor wie thuis geen veilige basis is.

  Veruit de meeste leerlingen zitten nog steeds thuis vanwege het coronavirus. Basisscholen vangen volgens de peiling nu 2,8 procent van alle leerlingen op, maar ze verwachten dat dit op korte termijn zal stijgen tot 3,1 procent.

  [Tijd:12.50|Tijdelijke opheffing blauwe zones in Centrum Baarn]

  Het gaat met name om de blauwe zones op het parkeerterrein Laanstraat en de Brink. Vanwege de coronacrisis werken veel mensen thuis. Mensen die in het centrum van Baarn wonen en normaal gesproken overdag naar hun werk zijn, kunnen hun auto nu niet goed kwijt.

  Deze mag officieel niet de hele dag in de blauwe zone mag blijven staan. Daarom past de gemeente Baarn de regels tijdelijk aan.

  [Tijd:12.00|Steeds stiller in de winkelstraat]

  Volgens onderzoeksbureau RMC was het er afgelopen week gemiddeld 79 procent rustiger dan vorig jaar rond deze tijd en ook rustiger dan in de voorgaande week.

  De onderzoekers baseren zich op tellingen van shoppers via speciale sensoren. Daaruit komt ook naar voren dat de bezoekersafname in de winkelstraten in grote steden het grootst is.

  [Tijd:10.52|Provincie Utrecht stelt start vaarseizoen uit]

  Recreatief gebruik van het water, waardoor er meer beweging noodzakelijk is van bedienaars en schippers, is niet strikt noodzakelijk. Daarom gaat de start per 1 april voor brugbediening voor het recreatieve vaarseizoen niet door.

  Goed om te weten: er is geen verbod op varen in het algemeen. De bedienaars en schippers worden weer ingezet "wanneer het vanuit de centrale overheid verantwoord wordt geacht."

  [Tijd:10.44|Vakantieparken bieden thuiswerkplekken aan]

  Nederlanders die in alle rust willen 'thuiswerken', kunnen dat vanaf nu ook doen in leegstaande vakantiehuisjes. Ze kunnen online een privékantoortje reserveren, als ze bijvoorbeel de drukte van thuiszittende kinderen even willen ontlopen.

  Op de site privekantoortje.nl kun je een kijkje nemen waar in de buurt een plek beschikbaar is en een reservering plaatsen. Als die is goedgekeurd, kan de thuiswerkende tegen een vergoeding van 25 euro per dagdeel het vakantiehuisje in.

  [Tijd:10.05|Corona-spreekuur in Aan Tafel! op Radio M Utrecht]

  Om precies te zijn op elke vrijdag van 12.00-14.00 u. Mensen kunnen hun vragen mailen naar: aantafel@rtvutrecht.nl en op vrijdag tijdens de uitzending bellen. Verschillende deskundigen beantwoorden alle binnengekomen vragen.

  [Tijd:09.45|Vertrouwen ebt weg bij winkeliers, horeca en reisbranche]

  Ondernemers in de horeca, reisbranche en in de detailhandel hebben steeds minder vertrouwen in de economie. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schatten zij het economisch klimaat in de komende maanden aanzienlijk negatiever in als gevolg van het nieuwe coronavirus.

  Het CBS merkt op dat de enquête over de maand maart al grotendeels ingevuld was voordat het kabinet op 12 maart strenge maatregelen aankondigde om de verspreiding van het virus in te dammen. Ondernemers die de vragen na die datum beantwoordden waren volgens het statistiekbureau in doorsnee nog pessimistischer over de toekomst.

  [Tijd:09.34|Zanger uit Vianen schrijft een lied over Corona]

  En dan met name om moeder aarde te bedenken voor wat ze allemaal voor ons doet. Volgens Tommy Mason moeten we handelen in plaats van blijven praten.

  [FacebookVideo:https://www.facebook.com/tommy.mason.54/videos/10219383120627487/][Tijd:09.31|Klussen in Vijfheerenlanden]

  Burgemeester Fröhlich meldt dat de gemeente en bijzonder klusbedrijf is gestart. Medewerkers van de gemeente die op dit moment weinig kunnen doen, melden zich aan voor allerlei hand- en spandiensten.

  [Tweet:https://twitter.com/SjorsFrohlich/status/1244520865292783616/photo/1][Tijd:09.12|Weekmarkt in Oudewater gaat door]

  Maar er is alleen plek voor marktkooplui die etenswaren verkopen en je moet 1,5 meter afstand houden!

  [Tweet:https://twitter.com/GemOudewater/status/1244521715989917696][Tijd:07.55|Bekeuringen in Eemnes]

  Een groep jongeren in Eemnes heeft het samenscholingsverbod overtreden. Volgens de politie raakten mensen elkaar aan en werd er zelfs een knuffel gegegeven.

  [FacebookPost:https://www.facebook.com/557568797755750/posts/1524725571040063/?d=n][Tijd:07.31|Meldpunt voor zorgmedewerkers om tekort aan beschermingsmiddelen]

  De beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden NU'91 heeft een meldpunt gelanceerd voor zorgmedewerkers om het tekort aan beschermende middelen in kaart te brengen.

  Vanuit het hele land komen er bij de Nieuwegeinse organisatie signalen binnen dat er bijvoorbeeld onvoldoende mondmaskers zijn ter bescherming tegen het
  coronavirus. Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen online een enquête invullen die "inzichtelijk moet maken waar de problemen zitten".

  [Tijd:06.39|Utrecht Vitaal: lekker thuis die work-out eruit knallen]

  Nieuwe week, nieuwe kansen. Vandaag is het tijd voor alweer de vierde sportsessie met Michael en Bas. Klik hier als je lekker wilt trainen.

  [Tijd:06.31|Wijkagent in Bunschoten is trots!]

  Het was rustig op straat in Bunschoten, afgelopen weekend. Wijkagent Peter is maar wat trots en doet de duim omhoog.

  [Tweet:https://twitter.com/PolBunschoten/status/1244377376949223427][Tijd:06.14|Lokale omroepen in zwaar weer]

  Veel lokale omroepen dreigen te verdwijnen door de coronacrisis. Daarvoor vreest de NLPO, de brancheorganisatie voor de lokale publieke omroepen. De omroepen worden hard getroffen doordat de inkomsten tot nul zijn gereduceerd vanwege de annulering van opdrachten en marginalisering van de reclame-inkomsten.

  Eerder gaven de lokale bladen al aan dat hun voortbestaan in gevaar is.

  [Tijd:05.35|IC-plekken in ziekenhuizen]

  Het blijft de komende tijd erg spannend of de Nederlandse ziekenhuizen voldoende IC-plekken hebben. De schatting is dat er zo'n 2000 tot 2500 extra bedden moeten komen.

  Volgens de laatste cijfers liggen in onze provincie momenteel 77 coronapatiënten op de IC. De meeste daarvan zijn opgenomen in het UMC. Een woordvoerder van dat ziekenhuis zegt dat het erg druk is, maar vooralsnog beheersbaar.

  [Tijd:05.31|Liveblog van zondag teruglezen?]

  Het liveblog van zondag 29 maart vind je hier.

  Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

 • VIANEN - Iedere dag struint de zelfbenoemde Lekjutter Maarten Kerkhof uit Vianen in de omgeving van de Lek op zoek naar zwerfafval. Alleen nu even niet. Aan het rondslingerende afval op straat valt goed te zien dat we leven in tijden van corona. "Je ziet overal latex handschoentjes en vochtige doekjes", vertelt Kerkhof via de telefoon. Het afvalrapen ligt voorlopig stil. Kerkhof vindt het 'te gevaarlijk' om aan spullen te zitten, waarvan je de herkomst niet kent.

  [Tweet:https://twitter.com/lekjutters/status/1243930252797251584]

  Vanwege het coronavirus blijft hij voorlopig daarom uit de buurt van de zogenoemde 'hotspots'. Op dit moment zijn dat bijvoorbeeld de parkeerplaatsen bij supermarkten. "Mensen doen boodschappen met handschoentjes aan en vegen daarna even het stuur van hun auto af met een schoonmaakdoekje. Blijkbaar denken ze dat niemand hen ziet en dan gooien ze het in de bosjes."

  Kerkhof heeft het met eigen ogen gezien. Afgelopen zaterdag maakte hij toch een ronde door de Viaanse Voorstraat naar de parkeerplaats van de supermarkten aan de Lijnbaan. Met de foto's die hij vervolgens plaatste op sociale media, hoopt hij een statement af te geven. "De bosjes lagen vol met handschoentjes", vertelt hij. "Ik wil inwoners erop wijzen dat ze hun rotzooi niet op straat moeten gooien. Het is gewoon asociaal."

  [Image:2435819|Jutten naar zwerfafval langs de Lek kan nog altijd: 'Aangespoeld spul is oud']

  "Neem het mee naar huis of gooi het in de prullenbak", vervolgt hij. "Vogels pakken de latex handschoenen op om het te gebruiken als nestmateriaal. Het is niet goed als ze dat binnenkrijgen." Normaal gesproken heeft Kerkhof er overigens geen moeite mee om te wroeten in andermans afval, 'er moet immers iets gebeuren'. "Maar veel zwerfafval gaat om dingen waar mensen met hun mond aan hebben gezeten, zoals rietjes en blikjes. Er bestaat een kans dat daar virus op zit."

  Toch weet Kerkhof plekken te vinden waar het jutten ook in deze tijd door kan gaan: langs de rivieren, bijvoorbeeld. Hij vertelt: "Daar liggen meestal oude spullen, die zijn aangespoeld met hoogwater. Die blijf ik wel oprapen." Het liefst heeft hij dat het 'Lekjutten' helemaal niet meer nodig is, al is dat waarschijnlijk een utopie. Kerkhof: "Het is een kleine minderheid van mensen die lak heeft aan de omgeving en alles gewoon op straat gooit. Dat hou je altijd."

  Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

 • UTRECHT - Lente of niet; het gaat vannacht licht vriezen. Omdat het glad kan worden gaat de gemeente Utrecht preventief strooien op bruggen en viaducten.

  [Tweet:https://twitter.com/gladheid030/status/1244682916396961798]

  Ook komende dagen is het, met maxima van 7 tot 10 graden en nachtvorst, koud voor de tijd van het jaar. Vanaf komend weekend wordt het warmer. Volgende week kan het zelfs 15 tot 20 graden worden, stelt Weeronline, dat ook rekening houdt met een iets minder gunstig scenario. Overdag wordt het dan 8 tot 14 graden en in de nachten kan het regionaal licht vriezen.

  In het warmere scenario is het licht wisselvallig met dagelijks zon, maar is er ook kans op buien. In het koude scenario is het overwegend droog en vaak zonnig.

  [Tweet:https://twitter.com/weeronline/status/1244508228135854080]
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De coronacrisis legt grote verschillen bloot tussen de medische zorg in Nederland en andere westerse landen. Waar Duitse intensivecareafdelingen zelfs genoeg capaciteit hebben om patiënten uit het buitenland op te nemen, is de capaciteit in Nederland nu maar net voldoende.

  Door uitbreiding van de IC's en de verspreiding van patiënten hoopt ons land de piek in coronagevallen wel te kunnen opvangen. Maar helemaal zeker is dat niet. Het aantal IC-plekken in Nederland is immers relatief laag, ten opzichte van andere EU-landen. Hoe komt het dat Nederland zo weinig IC-bedden heeft, en hoe kijken artsen in het buitenland daartegen aan?

  De beperkte IC-capaciteit in Nederland heeft vooral te maken met de beperkte opname van oudere of kwetsbare patiënten. In Nederland ligt de nadruk op de kwaliteit van leven, en niet op het zo lang mogelijk rekken van de levensduur van iedere patiënt, legt Marianne Brackel uit. Zij is voorzitter van patiëntenorganisatie IC-Connect.

  "Zinloos medisch handelen", zoals Brackel het noemt, proberen Nederlandse artsen te vermijden. "Is de kans op herstel klein, dan wordt er eerder gekozen voor palliatieve zorg, dus het verlichten van pijn, op een andere locatie."

  'Ook honderdjarigen verdienen zorg'

  Die redenering volgen zeker niet alle landen. Voor veel Italiaanse artsen, bijvoorbeeld, is de Nederlandse aanpak ondenkbaar. "Ik ben faliekant tegen leeftijdsdiscriminatie in de zorg", zegt Paolo Falaschi, emeritus hoogleraar geriatrie uit Rome. "Ik vind het verwerpelijk om te zeggen: deze patiënt is al 100, hij gebruikt veel medicijnen, het is niet nodig om hem een plek te geven op de intensive care."

  Volgens Falaschi zijn artsen verplicht "om ook de 100-jarigen volledige medische zorg te geven, alles wat nodig is om hen weer gezond te maken". Mede als gevolg van die zorgfilosofie heeft het land relatief veel IC-bedden per hoofd van de bevolking.

  Toch is Italië daarin geen recordhouder. Dat is Duitsland, met in totaal 28.000 IC-bedden. Daarvan hebben 25.000 bedden ook beademingsapparatuur. Voldoende dus om op dit moment ook coronapatiënten uit het buitenland over te nemen.

  Niet noodzakelijk beter

  "In Duitsland moeten dokters er alles aan doen om patiënten beter te maken", legt hoogleraar geriatrie Hans Jürgen Heppner uit. "Iedereen die een kans heeft op overleven, jong of oud, moet terechtkunnen op de IC. Dat kan alleen wanneer er genoeg bedden en medische middelen zijn."

  Toch is de Duitse filosofie niet noodzakelijk beter dan de Nederlandse, vindt Heppner. "Ook hier zal er een moment komen dat de piek wordt bereikt. Dan zullen ook wij prioriteiten moeten stellen, iets wat we in Duitsland niet gewend zijn en liever niet doen."

  Nederland is beter op dat moment voorbereid, denkt hij: "Daar zijn al voor de corona-uitbraak strikte regels opgesteld. De Nederlanders hebben daardoor nu niet het probleem dat ze hun ziekenhuizen moeten reorganiseren."

  Nederlandse nuchterheid

  Bovendien blijkt in deze coronacrisis een grote hoeveelheid IC-bedden niet per se een garantie op succes. In Noord-Italië, waar de zorg zwaar overbelast is, zouden mensen van de beademing worden afgehaald wegens ernstige tekorten aan apparatuur.

  "Dat zijn tekorten die ze zelf hebben gecreëerd door patiënten massaal aan de beademing te leggen, ook alle hoogbejaarden", zegt de Nederlandse geriater Bert Keizer. "In Nederland hopen we dat scenario bespaard te blijven door strenger te zijn in het geven van een indicatie voor intensive care."

  Keizer prijst "de Nederlandse nuchterheid" waarmee artsen verhoogde levenskwaliteit en een mooie dood nastreven. Tegelijkertijd wil hij niet zeggen dat ons land de wijsheid in pacht heeft. "Want God bewaar me, als wij over een paar weken merken dat we het met ons beperkte aantal IC-bedden deze crisis niet aankunnen. Ik hoop niet dat wij hier merken dat wij het ook niet goed hebben aangepakt."

 • Israël probeert de omvang van de corona-uitbraak met strenge maatregelen zoveel mogelijk te beperken. Niemand mag zijn huis uit, tenzij dat noodzakelijk is. Gebedshuizen en de meeste winkels zijn gesloten en tot en met vandaag waren bijeenkomsten met meer dan tien deelnemers verboden.

  Maar veel ultra-orthodoxe joden houden zich niet aan die regels. Nog steeds komen op religieuze begrafenissen en bruiloften tientallen of zelfs honderden gasten af. En hoewel de synagoges dicht zijn, komen strenggelovige joden op andere plekken nog steeds bij elkaar om te bidden.

  Leven en dood

  De groep loopt daardoor een groot risico op besmetting met het virus. In ultra-orthodoxe steden en wijken ligt de besmettingsgraad wel vier keer zo hoog als op andere plaatsen, volgens cijfers van het ministerie van Volksgezondheid.

  Die cijfers dringen ook tot de leiders van de gemeenschap door. "Wakker worden!" schreef de burgemeester van de ultra-orthodoxe stad Bnei Brak vrijdag in een brief aan zijn inwoners. "U moet begrijpen: dit is een kwestie van leven en dood." Bnei Brak is qua inwoners de negende stad van Israël, maar komt op de tweede plaats wat betreft coronabesmettingen.

  Correspondent Ties Brock maakte een reportage over de ultra-orthodoxe gemeenschap in Israël en de maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus:

  Religieuze redenen maken het voor orthodoxe joden extra moeilijk om thuis te blijven, zegt rabbijn Yehoshua Pfeffer. "Wij geloven dat de beste manier om God te dienen niet individueel is, maar samen met anderen. Samenkomen is voor ons niet alleen een sociale activiteit, het is een religieuze plicht. Dat maakt het moeilijk om alles af te blazen."

  Een ander probleem is dat ultra-orthodoxe joden slecht van de regels op de hoogte zijn. Velen van hen gebruiken geen internet en volgen geen massamedia als televisie of kranten. Ze zijn via die kanalen dus niet te bereiken door de autoriteiten.

  "Ze zijn minder goed geïnformeerd dan andere burgers", zegt een woordvoerder van de politie. "Daarom patrouilleren we extra in hun wijken. We willen duidelijk maken dat we geen bijeenkomsten meer tolereren."

  Maar dat gaat nog niet zo gemakkelijk. Toen de politie vandaag ingreep om de regels te handhaven in de Jeruzalemse wijk Mea Shearim, leidde dat tot opstootjes en arrestaties. Dertig mensen kregen boetes omdat ze in een groep bij elkaar waren of omdat ze zonder geldige reden op straat waren. Een ambulanceteam werd bekogeld met stenen.

  Vorige week raakte bij rellen in de ultra-orthodoxe wijk ook al een agent gewond, toen de politie de coronamaatregelen kwam controleren. En nog steeds worden agenten die door de wijk patrouilleren voor "nazi" uitgemaakt.

  Er heerst veel wantrouwen ten opzichte van de wereldse autoriteiten, zegt de ultra-orthodoxe rabbijn Pfeffer. "In dit soort omstandigheden is het voor sommigen: wij tegen hen, de gelovigen tegen de regering. Terwijl we juist nu eenheid nodig hebben. Corona is een probleem waar heel het land mee te maken heeft."

  De meeste rabbijnen roepen hun volgelingen inmiddels op om thuis te blijven en contact met anderen te vermijden. Het gaat beter, maar nog niet goed genoeg, ziet ook Pfeffer: "We moeten kritisch zijn op onszelf. We moeten nog helderder de boodschap verspreiden dat mensen thuisblijven en niet meer de straat op gaan."

  Steden in quarantaine?

  De Israëlische regering overweegt intussen strengere maatregelen op te leggen om de uitbraak te beperken. Volgens Israëlische media ligt zelfs de mogelijkheid op tafel om hele steden in quarantaine te plaatsen. Ook zou er overleg zijn over de optie om alleen nog samenkomsten van maximaal twee mensen toe te staan.

  Intussen telt het land in totaal ruim 4000 bevestigde besmettingen met het coronavirus. Tachtig coronapatiënten zijn ernstig ziek. Voor zover bekend zijn er tot dusverre 16 Israëliërs aan het virus overleden.

 • Schrijfster en columniste Carl Friedman is overleden. Ze stierf vrijdag op 67-jarige leeftijd in haar woonplaats Amsterdam na een ziekbed, meldt uitgeverij Van Oorschot.

  Friedman, geboren als Carolina Klop, werd bekend met haar debuut, de novelle Tralievader uit 1991. Ook de roman Twee koffers vol (1993) was een succes. In de boeken staan de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor Joodse overlevenden en hun omgeving centraal. Beide boeken werden in meerdere talen vertaald en verfilmd, het laatste in 1998 door Jeroen Krabbé onder de titel Left Luggage.

  Joodse afkomst?

  In 2005 ontstond ophef over de herkomst van Friedman. Door haar boeken was in binnen- en buitenland de indruk ontstaan dat ze een Joodse achtergrond had, maar dat bleek niet zo te zijn. Wel had haar katholieke vader in een Duits concentratiekamp gezeten.

  Het werd haar kwalijk genomen dat ze in interviews nooit had ontkend dat ze Joods was. "Alles wijst erop dat Friedman in de greep is van wat wel heet 'het verlangen Joods te zijn'", schreef Joost Zwagerman begin 2006 in NRC. Friedman reageerde nooit op de aantijgingen, maar haar schrijverschap viel stil en ze publiceerde amper nog.

  Behalve verhalend proza schreef Friedman columns voor Trouw en Vrij Nederland. Voor haar hele oeuvre kreeg ze van de gemeente Tilburg en de Universiteit van Tilburg de E. du Perronprijs 2003.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Mon, 30 Mar 2020 22:22:36 +0200]