daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Zo. 28 April 2024
Week 17

Geselecteerde regio:
Zeist

Regio:
EVA --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

  • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
RTV Utrecht --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

  • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

  • Het Iraakse parlement heeft een antihomowet goedgekeurd. Door de wet kan een persoon die een relatie heeft met iemand van hetzelfde geslacht veroordeeld worden tot een gevangenisstraf van maximaal 15 jaar.

    De wet werd vooral gesteund door de conservatieve sjiitische politieke partijen, die de grootste coalitie vormen in het overwegend islamitische parlement. Het parlement kondigde ook straffen aan voor transgender personen. Hiervoor werd een wetswijziging goedgekeurd van een antiprostitutiewet uit 1988.

    "Biologische geslachtsverandering op basis van persoonlijke verlangens" wordt nu strafbaar. Transgender personen en artsen die geslachtsoperaties uitvoeren, riskeren celstraffen van drie jaar. Ook mannen die zich "bewust vrouwelijk kleden" zijn nu strafbaar.

    Taboe

    Tot de goedkeuring van de wet, waren er in Irak geen wetten die expliciet gericht tegen homoseksualiteit, maar het was al een taboe in de conservatieve Iraakse samenleving. In het verleden werden meerderen lhbti'ers echter veroordeeld voor bijvoorbeeld sodomie. Ook zijn meerdere lhbti'ers in het verleden gedood door individuen en gewapende groeperingen.

    In een eerder wetsontwerp stond dat relaties met iemand van hetzelfde geslacht tot de doodstraf zouden kunnen leiden. Dit werd echter aangepast na druk van onder meer Europa en de Verenigde Staten.

    'Ernstig bezorgd'

    Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten "ernstig bezorgd" te zijn over de goedkeuring van de nieuwe wet. "Het beperken van de rechten van bepaalde individuen in een samenleving ondermijnt de rechten van iedereen." Ook waarschuwt de VS dat dit soort wetten het land economisch bedreigen. "Internationale zakencoalities hebben al aangegeven dat dergelijke discriminatie in Irak de zakelijke en economische groei in het land zal schaden."

    Ook het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken reageert verbolgen. "Het criminaliseren van homoseksualiteit druist rechtstreeks in tegen de internationale overeenkomsten waar Irak mee heeft ingestemd."

  • Oud-filmproducent Harvey Weinstein is opgenomen in een ziekenhuis nadat hij verplaatst werd van een gevangenis buiten de stad New York naar een gevangenis in Manhattan.

    Hij werd in een gevangenis onderzocht en vervolgens naar het Bellevue-ziekenhuis in Manhattan gebracht, een van de grootste ziekenhuizen van de Verenigde Staten. "Het lijkt erop dat hij veel hulp nodig heeft", stelt zijn advocaat. "Hij ondergaat allerlei testen. Hij is nogal een wrak qua gezondheid", zegt zijn advocaat Arthur Aidala tegen onder meer persbureau AP.

    Hartproblemen

    Zijn advocaat noemt de voor verkrachting veroordeelde Weinstein "een 72-jarige met zijn gezondheid kwakkelende man". Hij kampt de afgelopen jaren onder meer met hartproblemen, diabetes, een slaapapneu en oogproblemen. Wel stelt zijn advocaat dat zijn cliënt mentaal "messcherp is". Na de onderzoeken is het de bedoeling dat Weinstein weer terug wordt gebracht naar gevangeniseiland Rikers Island, een eiland in de buurt van vliegveld LaGuardia.

    Weinstein werd in 2020 in New York veroordeeld tot 23 jaar cel wegens verkrachting en aanranding van twee actrices. Afgelopen week werd dat vonnis geschrapt omdat hij volgens de rechtbank geen eerlijk proces had gekregen. Hij blijft echter achter tralies omdat hij ook in Los Angeles veroordeeld is tot een celstraf voor verkrachting. Daar kreeg hij 16 jaar cel.

  • Duizenden aanhangers van de Spaanse Socialistische Partij hebben in Madrid steun betuigd aan hun partijgenoot premier Sánchez. Ze willen dat hij aanblijft.

    Sánchez legde woensdag zijn taken neer om zich te bezinnen op de vraag of hij nog premier wil zijn. Eerder die dag gaf een rechtbank toestemming voor een corruptieonderzoek naar zijn vrouw. Een extreemrechtse actiegroep had aangifte tegen haar gedaan. Volgens Sánchez is zijn vrouw onschuldig. Hij sprak van een "ongekende aanval" door rechtse politieke tegenstanders en neemt tot maandag de tijd om zich te beraden op zijn positie.

    Bussen uit heel Spanje

    De top van de Socialistische Partij kwam vandaag bijeen op het partijkantoor in Madrid. Vicepremier Montero vroeg Sánchez, die sinds 2018 premier van Spanje is, om aan te blijven. Aan de demonstratie buiten deden naar schatting 12.500 partijleden en aanhangers mee. Ze waren uit heel Spanje met bussen naar de hoofdstad gekomen.

    Oppositieleider Feijóo van de conservatieve Partido Popular zei vandaag dat de Spanjaarden zich niet moeten laten misleiden. Zijn partij liet een peiling doen. Daaruit zou naar voren zijn gekomen dat 54 procent van de Spanjaarden denkt dat de 'bezinningsperiode' van de premier een politiek doel dient: steun verwerven voor zijn Socialistische Partij in verband met de verkiezingen in Catalonië in mei en die in de Europese Unie in juni.





Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Sun, 28 Apr 2024 01:54:39 +0200]