daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Do. 14 November 2024
Week 46

Geselecteerde regio:
Veghel

Regio:
BD.nl Uden-Veghel
bd.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

Breda Vandaag
| BredaVandaag - Hét nieuws uit Breda

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

  • In Zuid-Afrika zitten duizenden mijnwerkers vast onder de grond. De politie heeft daar een mijn omsingeld waar illegaal naar goud wordt gezocht. Mijnwerkers die naar boven komen worden opgepakt.

    De politie heeft de toegangswegen voor eten en drinken van de illegale mijn afgesloten. Er is nog één uitweg naar boven; daar staat de politie te wachten om de mijnwerkers te arresteren.

    Naar schatting zijn er 4000 man aan het werk in de gesloten mijn in Stilfontein, in het noordwesten van Zuid-Afrika. Zij hebben dringend behoefte aan eten, drinken en andere basisbenodigdheden. De politie is van plan ze "uit te roken"; door de aanvoerlijnen af te sluiten, is de hoop dat ze uit nood zelf naar boven komen door de enig overgebleven uitgang.

    De afgelopen weken zouden zo'n duizend mijnwerkers dat al hebben gedaan. Volgens getuigen waren veel van hen "zwak, hongerig en ziek" nadat ze weken niet bevoorraad waren.

    De minister die erover gaat zegt dat de regering niet van plan is de mensen die nog in de mijn zitten te helpen: "We sturen geen hulp naar criminelen. We roken ze uit en ze zullen naar boven komen."

    In Zuid-Afrika werken veel illegale mijnwerkers, die in verlaten mijnen graven naar restjes goud. Die mijnen zijn voor grote mijnbouwbedrijven niet meer lucratief, maar voor arme arbeiders betekent het inkomen. Ze komen ook uit buurlanden als Lesotho, Zimbabwe en Mozambique en verblijven soms weken onder de grond.

    De politie is al langer bezig met een operatie om illegale mijnbouw te stoppen. Die zou op verschillende plekken tot extra criminaliteit leiden; er zou gevochten worden om territorium, ook door bendes aan wie het goud wordt verkocht.

    Correspondent Elles van Gelder bezocht drie jaar geleden een aantal illegale mijnen:

  • De explosie in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia afgelopen nacht had als doel het hooggerechtshof op te blazen. Dat zegt Alexandre de Moraes, voorzitter van het hof. De aanslag past volgens hem in een toenemende reeks aanvallen op de democratie.

    De 59-jarige dader gooide volgens de politie een projectiel naar het gebouw, maar dat veroorzaakte geen schade. Daarna ging hij op de grond liggen en liet een zelfgemaakte bom afgaan, waardoor hij om het leven kwam.

    Volgens de politie was de man een aanhanger van de omstreden uiterst rechtse ex-president Jair Bolsonaro. Bij de doorzoeking van het huis van de dader vond de politie teksten waarin werd verwezen naar de rellen van 8 januari vorig jaar en een eerdere poging om rechters van het hof te doden. Ook zijn er meer explosieven gevonden.

    Onvrede over verkiezingsnederlaag

    Aanhangers van Bolsonaro bestormden vorig jaar januari overheidsgebouwen in Brasilia uit onvrede over zijn verkiezingsnederlaag en over het feit dat Lula da Silva hem had opgevolgd als president.

    President Lula was tot een uur voor de explosie in zijn werkpaleis, dat tegenover het hof staat.

    De dader was een voormalig kandidaat voor de gemeenteraad van de partij van Bolsonaro. De oud-president heeft afstand genomen van het geweld. Hij spreekt op sociale media van een "geïsoleerd incident van een persoon met psychische problemen".

    'Aanval op democratie of terrorisme'

    Volgens de hoofdcommissaris van politie was het geen op zichzelf staand incident. "Er zijn extremistische groepen actief en er moeten maatregelen komen", zei hij. De politie ziet de explosie als "een aanval op de democratie of terrorisme". Het is nog onduidelijk of de man alleen heeft gehandeld.

    Ook vandaag kregen juristen en rechters van het gerechtshof bedreigingen via berichten en e-mails. Het is niet duidelijk wanneer die precies zijn verstuurd. De politie wil ook dat sociale media gereguleerd worden: "Criminele online activiteiten kunnen niet onbestraft blijven."

    Verhoogd beveiligingsniveau

    De politie had al versterking van het leger ingeroepen voor de beveiliging van de G20-top die maandag in Rio de Janeiro wordt gehouden. Op die bijeenkomst zullen veel staatshoofden en regeringsleiders aanwezig zijn. Er is een verhoogd beveiligingsniveau voor de top.

  • "Kunnen we het Instagram-kanaal Cestmocro niet verwijderen?" Dat opperde de BBB deze week, na dagen van geweld en onrust in Amsterdam. Het kan in theorie, maar het is uitzonderlijk en disproportioneel, zeggen deskundigen tegen de NOS. "Een heel account op zwart zetten is censuur." Volgens de BBB "loopt Cestmocro over van het antisemitisme" en heeft het "een enorme invloed op jongeren".

    Verbieden is geen goed plan, zegt universitair docent en advocaat mediarecht Roeland de Bruin. "Als je dat doet beperk je heel erg de vrijheid van meningsuiting. De vrijheid om iets te kunnen zeggen op internet, in een krant of waar dan ook."

    Daaronder valt ook de vrijheid om de mening van iemand anders tot je te nemen, zegt hij. "Het gaat dus eigenlijk om het proces van communiceren. En dat moet vrij en onbelemmerd kunnen gebeuren."

    Voordat je een account kunt verbieden, moet je in zijn ogen weten of iets strafbaar of onrechtmatig is. "En doe dat liever per bericht of per reactie." Daar zijn volgens hem procedures voor, die Instagram ook hanteert.

    "Dus dan kun je klagen over bepaalde posts en reacties, die kan Instagram beoordelen, en als ze vinden dat die inderdaad niet door de beugel kunnen, zullen ze overgaan tot verwijderen."

    Jan Brouwer is emeritus hoogleraar algemene rechtswetenschap. Hij liet gisteren in Nieuwsuur doorschemeren dat het verbieden van een account een "enorm vergaand instrument" is. "Dan zou je ook kranten zomaar kunnen verbieden", stelde hij.

    Hij noemt als alternatief een zogenoemde notice-and-takedown-prodecure. Daarbij kan een officier van justitie met tussenkomst van de rechter-commissaris een provider dwingen om bepaalde uitingen te verwijderen. In het geval van Cestmocro zijn het vooral de volgers die volgens Brouwer "allerlei grenzen overschrijden".

    Nederlandse wet

    Op de pagina is vanwege de vele haatreacties en antisemitische publieksreacties onder de posts al langer kritiek. Het Centrum Informatie en Documentatie (CIDI) deed een jaar geleden aangifte tegen het account en enkele reageerders. Het CIDI vindt dat mensen via het account worden aangezet tot haat en geweld tegen Joden.

    Cestmocro wijst de beschuldigingen van de hand, met het argument dat op veel andere pagina's online ook haatreacties te lezen zijn. Het account houdt zich aan de wet, aldus de redactie. "Wij zijn geboren en getogen in Nederland, dragen actief bij aan de samenleving en respecteren de Nederlandse wetgeving in alles wat we doen."

    Volgens hoogleraar mediarecht en informatiesamenleving Tarlach McGonagle ligt er wel degelijk een taak voor de beheerders van het Instagramaccount. "Als je heel veel reacties krijgt, is dat lastig om bij te houden. Maar je hebt de plicht om ervoor te zorgen dat er geen strafbare reacties te zien zijn."

    Alle deskundigen zijn het er wel over eens dat censureren een zeer vergaande maatregel is die raakt aan het inperken van verschillende mensenrechten.

    "De overheid zou sowieso niet met maatregelen moeten komen," vindt Roeland de Bruin. "Die moet er juist voor zorgen dat de vrijheid van meningsuiting kan worden gewaarborgd." Daarbij moet de overheid de rechten van anderen ook goed in de gaten houden, vult hij aan.

    Geen Noord-Korea of Rusland

    McGonagle vult aan: "Mensen beperken in hun vrijheid van meningsuiting is in een democratische samenleving alleen geoorloofd in zeer beperkte omstandigheden, als het noodzakelijk is."

    Thomas Bruning, voorzitter van Journalistenvakbond NVJ, spreekt ook van censuur, maar vindt wel dat ieder kanaal zich aan de wet moet houden. "Daar zijn ze ook verantwoordelijk voor, net als Instagram zelf trouwens. Maar als er iets misgaat, moet je specifiek kijken: wat gaat er mis? Maatregelen dwing je vervolgens af via de rechter, niet via de politiek. We zijn geen Noord-Korea of Rusland."

    De beheerder(s) van Cestmocro hebben niet geantwoord op vragen van de NOS om een reactie.





Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Thu, 14 Nov 2024 21:23:49 +0100]