daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Wo. 16 Januari 2019
Week 03

Geselecteerde regio:
Lopik

Regio:
RTV 9
nieuws - RTV9

RTV Krimpenerwaard
De lokale omroep voor de Krimpenerwaard

Radio Stad Montfoort
Radio Stad Montfoort :: Nieuws uit Montfoort, Linschoten en omgeving

RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

 • NIEUWEGEIN - In winkelcentrum De Batau in Nieuwegein is vanavond een filiaal van New York Pizza overvallen.

  De dader had volgens de politie een steekwapen, maar niemand raakte gewond. Wel wist de overvaller geld buit te maken. Het zou om een klein geldbedrag gaan.

  De dader had een mager postuur, en was volledig in het zwart gekleed. Hij had een zwarte jas aan, een zwarte sjaal om en een zwarte muts op. Hij zou 1.60 meter tot 1.70 meter lang zijn. De dader is vanaf de Waardijnburg te voet gevlucht. De politie is naar hem op zoek en heeft onder meer Burgernet ingeschakeld.

 • HOUTEN - Houten is vandaag exact een jaar de Fietsstad van Nederland. Maar twee derde van de Houtenaren laat de tweewieler nog gewoon thuis. Dat meldt de lokale Fietsersbond.

  Volgens de belangenvereniging moet de gemeente nog flink aan de bak met een campagne. "Het blijkt dat veel Houtenaren toch vaak de auto pakken als zij een boodschap gaan doen. Ook vrij veel scholieren worden gebracht door hun ouders. Dat moet anders", zegt Johan Jol van de Fietsersbond.

  BELANGSTELLING
  Toch is er in Houten ook veel belangstelling voor de fiets, stelt fietsambassadeur André Botermans van de gemeente. "2018 was een recordjaar met meer dan dertig werkbezoeken en bij elkaar meer dan vijfhonderd mensen die ik te gast heb gehad bij mij presentaties en rondleidingen."

  Volgens Botermans zijn het voornamelijk stedenbouwkundigen, architecten, geleerden en studenten die willen zien hoe Houten is opgebouwd. Toen de plaats zo'n halve eeuw geleden werd ontworpen, was het motto dat de fiets altijd voorrang kreeg. Volgens hem is dat in tijden van dichtslibbende en steeds drukker wordende wegen een goede beslissing geweest.

  "Fietsen is een heel actueel onderwerp, niet alleen in de stedenbouw en verkeerskunde, maar ook voor wat betreft het milieu speelt er een hoop. De fileproblematiek speelt daarbij een rol, dus de fiets staat vol in de belangstelling", aldus Botermans.

  VERBETERPUNTEN
  Maar inwoners van Houten zijn dus minder belangstellend, zo blijkt uit de cijfers. Er valt ook nog veel te winnen buiten de rondweg, meent de Fietsersbond. "Bijvoorbeeld door de fietspaden in het buitengebied te verbeteren. Maar ook op de routes naar Odijk en Bunnik willen we een vrijliggend fietspad, zodat fietsers hun bestemming snel en veilig kunnen bereiken."

  De fietsambassadeur zegt hard te werken aan de kritische punten. De gemeente staat dan ook open voor suggesties. Zo kunnen bewoners tijdens het nationale fietscongres plannen indienen om het fietsen in Houten te stimuleren. Een van de suggesties is om de Ronde van Utrecht op 23 juni door Houten te laten gaan. "Het idee is dan om fietsers over de rondweg te laten fietsen en die voor auto's af te sluiten."

  In 2020 wordt een nieuwe fietsstad van Nederland verkozen. De gemeente Veenendaal, die het in 2018 tegenover Houten moest afleggen, heeft aangegeven om opnieuw een gooi te doen naar de prestigieuze titel.

 • SOESTERBERG - De rechters van de Raad van State buigen zich vandaag over de bouwplannen op Landgoed Oude Tempel in Soesterberg.

  De gemeente Soest heeft het bestemmingsplan aangepast voor de komst van 230 tot 300 nieuwe woningen. De raad ging daarmee in 2017 akkoord, maar verschillende partijen willen dat het besluit alsnog ongedaan wordt gemaakt.

  Volgens omwonenden gaat door de komst van de woningen belangrijke natuur verloren. Ook voeren ze aan dat het stuk bos op Landgoed Oude Tempel een veelgebruikt recreatiegebied is. "Mensen wandelen hier met de hond en kinderen spelen hier", vertelt omwonende Gerben Stormbroek.

  Volgens hem houdt de dreigende bomenkap veel Soesterbergers bezig. "We hebben bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen zelfs een politieke partij opgericht, waardoor ik nu zelf ook in de raad zit."

  Een petitie over het landgoed is inmiddels meer dan 900 keer ondertekend. Ook Stichting Milieuzorg Zeist e.o. zet alles op alles om de bijzondere natuur op het landgoed te redden. "De buizerd broedt hier, er zitten allerlei spechten, vleermuizen en ook dassen", legt Patrick Greeven van de stichting uit.

  GEMEENTE SOEST
  Wethouder Nermina Kundic zegt juist in het belang van Soesterberg te handelen. "In ruil voor deze woningen zorgen we op andere plekken in de directe omgeving van Soesterberg juist voor meer natuur", legt ze uit. "Bovendien krijgt Soesterberg extra woningen en inwoners die nodig zijn om basisvoorzieningen in stand te houden."

  Volgens raadslid Stormbroek hebben veel Soesterbergers het idee dat de gemeente voor hen beslist en niet met hen. Ook Milieuzorg Zeist vindt de uitleg van de wethouder niet voldoende. Volgens hen is de nieuwe natuur niet te vergelijken met oude natuur. "In de zeventiende eeuw was dit landgoed in het bezit van een broer van Willem III", vertelt Greeven. "Het is dus heel oud bos en dat is uniek op de Heuvelrug."

  VERKEER
  De verschillende bezwaarmakers hebben allemaal hun eigen redenen om tegen het bestemmingsplan in beroep te gaan. Zo zijn er ook zorgen over de verkeerssituatie. De nieuwe woonwijk wordt namelijk aangesloten op de Oude Tempellaan, waardoor het verkeer op die weg flink zal toenemen.

  Volgens John Versteege is de geplande verkeerssituatie onveilig. "Tijdens de ochtendspits rijden hier volgens de gemeente straks 2000 voertuigen", vertelt Versteege. Omdat er ook een basisschool aan de laan ligt is dat volgens hem vragen om problemen. "Ik kan me niet voorstellen dat dat met alle kleine kinderen die hier op de fiets rijden geen ongelukken gaat geven."

  Vandaag zullen de rechters de betrokken partijen ondervragen over de situatie. De uitspraak van de Raad van State wordt pas in het voorjaar verwacht.

  [Video:1863062|Omwonenden vrezen woningbouw op Landgoed Oude Tempel]
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Minister Wiebes was na zijn bezoek van maandag de provincie Groningen nog niet uit, of hij ontving al een ongekend felle brief van de aardbevingsgemeenten, de provincie Groningen en maatschappelijke organisaties. Zij eisen dat de afhandeling van de schade en de versterking van de huizen in hun provincie versneld wordt.

  Lokale en regionale bestuurders vragen verantwoordelijk minister Wiebes met geld over de brug te komen. Minister Wiebes van zijn kant, zegt voortdurend: "Het geld is er". Vandaag praat de Tweede Kamer met de minister over de Groningse gasproblematiek.

  Wat is aan de hand? We proberen het in vijf vragen en antwoorden duidelijk te maken.

  1: Volgens de minister is er geld, wat klagen de Groningers nou?

  Dat geld is gereserveerd inderdaad, maar de gemeenten moeten eerst met plannen komen over hoe zij de versterking aan gaan pakken. De Nationaal Coördinator Groningen moet dan een raming maken van de kosten en inschatten hoeveel inspecteurs en bewonersbegeleiders nodig zijn. Pas als dat gedaan is, keert het ministerie geld uit.

  De gemeenten Loppersum en Ten Boer zijn al lang klaar met hun plan, maar de stad Groningen bijvoorbeeld nog niet. En die zegt op haar beurt weer dat de Nationaal Coördinator Groningen nog met meer duidelijkheid moet komen over de capaciteit om de 3000 adressen in de stad te versterken.

  2: Als het aan de gemeenten zelf ligt, zoals de minister zegt, moeten ze toch gewoon opschieten?

  De gemeenten die het plan klaar hebben, willen aan de slag. Tot nu toe is steeds gezegd dat capaciteit geen probleem is, dus waarom wachten met inspecteren? Alle woningen die op de lijst staan voor versterking, moeten eerst worden geïnspecteerd om te bepalen of het ook echt nodig is. Gemeenten en inwoners begrijpen niet dat de inspectie niet kan starten als capaciteit en geld geen probleem zijn.

  3: Maar die versterkingsoperatie was toch al begonnen? De mensen die al een toezegging hebben, zouden toch al worden geholpen?

  De versterking van die woningen staat nog steeds stil. Bij veel projecten blijft de versterking hangen in procedures en regels, waaronder de aanbestedingswet. Aannemers zijn bereid om aan de slag te gaan, maar doen dit pas nadat er via een aanbestedingsprocedure een opdracht is gegeven. Omdat het om veel panden gaat, moet de klus worden aanbesteed. Die opdrachten blijven vooralsnog uit.

  4: Wat wordt bedoeld met schade-afhandeling en versterking en gaat het eigenlijk niet om hetzelfde?

  Ja en nee. Nee, omdat het bij schade gaat om scheuren in muren en verzakkingen van (delen van) woningen. Die schade wordt allemaal vergoed als is erkend dat het door de gaswinning komt. Minister Wiebes heeft een Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen ingesteld voor nieuwe en oude schademeldingen. Die schade wordt dan cosmetisch hersteld.

  Ja, omdat het vaak allebei aan de hand is. Huizen die versterkt moeten worden, hebben vaak ook schade. Soms is die schade zo groot dat het onzinnig is om eerst de schade te herstellen en daarna het huis te versterken, of zelfs opnieuw te bouwen.

  5: Hoeveel geld heeft minister Wiebes beschikbaar gesteld voor het schadeherstel en voor de versterking?

  Voor de vergoeding van de schade is geen maximumbedrag genoemd. Alle door gaswinning veroorzaakte schade wordt vergoed, zeggen Shell en minister Wiebes altijd. Voor de versterking is door het kabinet 400 miljoen euro gereserveerd. Dat is voor 1500 tot 11.000 panden.

  Hoeveel het uiteindelijk wordt, is nog niet duidelijk. Dat moet uit fysieke inspecties blijken. Versterking kan betekenen dat alleen muren worden gestut, maar het kan ook betekenen dat een heel gebouw, één huis of rijtjes huizen moeten worden gesloopt en opnieuw opgebouwd.

 • Van tevoren stond vast dat de brexit-deal die de Britse premier met de EU had onderhandeld het niet zou halen in het Lagerhuis. De enige vraag was: hoe groot zou de nederlaag zijn? Die vraag is beantwoord: van de 650 parlementariërs stemden 432 tegen en 202 voor. De rest onthield zich van stemming. Het is daarmee de grootste regeringsnederlaag sinds 1924.

  "Dit is erger dan de somberste voorspellingen ons deden geloven", zegt correspondent Tim de Wit. "Na deze stemming lijkt het alsof de Britten nog verder in de brexitcrisis zijn weggezakt." Onmiddellijk na de stemming diende de oppositie bij monde van Labour-leider Jeremy Corbyn een motie van wantrouwen in. Daarover wordt vandaag gedebatteerd en gestemd.

  Bekijk hier de gebeurtenissen van gisteravond in het Britse parlement en de reacties daarbuiten:

  Als die motie wordt aangenomen, valt de regering en komen er verkiezingen. Dat is precies wat Corbyn wil. Een regering onder Labour zou volgens hem een betere deal voor de Britten uit Brussel kunnen wegslepen. Wat zo'n deal zou inhouden, zegt hij er niet bij.

  'Dit zijn geen gewone tijden'

  Maar wat als de regering van May die motie overleeft? "In normale tijden was de premier na vanavond gewoon opgestapt", zegt Tim de Wit. "Maar dit zijn geen gewone tijden. Dus wil ze nu in gesprek met andere partijen om te kijken of er een deal is waar ze wél een meerderheid voor krijgt in het Lagerhuis." Dan kan May naar Brussel. Alleen heeft ze niet veel tijd, want ze heeft maar tot maandag om haar plan B te presenteren.

  Wetende dat nieuwe onderhandelingen voorlopig toch geen zin hebben, kan May de EU ook om uitstel voor uittreding vragen. Maar daar moeten alle 27 EU-landen afzonderlijk over stemmen. En niet iedereen staat te springen om de Britten uitstel te verlenen om daarna verder te sleutelen aan een akkoord dat het toch niet gaat redden in het Lagerhuis.

  Tweede referendum?

  Volgens brexit-deskundige Rem Korteweg van Instituut Clingendael heeft deze route alleen succes als er iets tastbaars op tafel ligt. "De andere landen gaan alleen akkoord met uitstel als er verkiezingen komen of als er voorbereidingen worden getroffen voor een tweede referendum. En dat doen ze dan om te voorkomen dat de Britten zonder akkoord de EU verlaten."

  Een tweede referendum was lange tijd onbespreekbaar. Maar aan de vooravond van de stemming gaf May het parlement de keuze: stem voor mijn deal of er komt geen brexit. "Nu alles van tafel is, begint dat alternatief toch weer interessant te worden", aldus Korteweg. En als de motie van wantrouwen het niet haalt, schat hij in dat ook Corbyn zich hard maakt voor een referendum, zoals zijn achterban wil.

  Dus zijn er nog mogelijkheden om te voorkomen dat de Britten zonder akkoord de EU verlaten. Maar uit de reacties valt op te maken dat men in Brussel steeds meer rekening houdt met het no deal-scenario, zegt correspondent Sander van Hoorn. "Er is hier ontzetting over de omvang van Mays nederlaag. Maar in de reacties van Rutte, Juncker en Tusk zit ook de berusting dat een no deal-brexit na vanavond dichterbij is gekomen."

  Hoe dan ook is de Britse politiek de komende twee maanden een hogedrukketel. Er zijn nog 73 dagen te gaan totdat artikel 50 in werking treedt. Dan verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Tenzij...

 • De ex-vrouw van Tweede Kamerlid Dion Graus heeft aangifte tegen hem gedaan, schrijft De Telegraaf. Ze beschuldigt Graus ervan dat hij haar heeft gedwongen om seks te hebben met anderen. Ook zou hij haar meermaals hebben bedreigd en een keer hebben geslagen.

  Graus ontkent alle aantijgingen. Volgens het PVV-Kamerlid is zijn ex in de war en kan ze niet omgaan met de scheiding. De relatie van de twee liep voor de zomer op de klippen.

  Privé-beveiligers

  De ex-vrouw van Graus werkt voor de Tweede Kamerfractie van de PVV. Jarenlang deed ze dat onbetaald voor haar man, maar sinds de scheiding staat ze op de loonlijst van de PVV, schrijft de krant.

  Aan De Telegraaf vertelt de vrouw dat ze van Graus seks moest hebben met zijn privé-beveiligers om ze te betalen. Ook spreekt ze over psychische mishandeling. Graus zou haar stelselmatig hebben gekleineerd en hebben gedreigd met fysiek geweld, wat een keer resulteerde in een klap.

  Het Kamerlid wijt de beschuldigingen aan de psychische toestand van zijn ex. "Ik heb opnames waarin ze zegt dat ik de liefste man ben. Ik heb nooit iemand geslagen, ik heb nooit iemand gedreigd."

  Gebrek aan bewijs

  Graus is eerder beschuldigd van mishandeling binnen een relatie, maar niet vervolgd. Een andere ex-vrouw deed in 2003 aangifte van mishandeling. Volgens haar had Graus haar keel dichtgeknepen en gedreigd een vuurwapen tegen haar hoofd te zetten.

  Het Openbaar Ministerie ging destijds niet over tot vervolging wegens gebrek aan bewijs, maar concludeerde een paar jaar later dat er wel degelijk voldoende bewijs was.

  Op de laatste aangifte willen politie en justitie niet reageren, schrijft De Telegraaf. PVV-leider Wilders geeft wel een reactie aan de krant: "Dion Graus heeft tegen mij alle aantijgingen ten stelligste ontkend. Zonder bewijs van het tegendeel kan ik niet anders dan ervan uitgaan dat dat zo is."

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Wed, 16 Jan 2019 06:57:32 +0100]