daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Di. 24 Mei 2022
Week 21

Geselecteerde regio:
Eindhoven

Regio:
ED.nl Eindhoven
ed.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Joop Boonstra, mede-oprichter en voormalig directeur van de Gay Krant, is vannacht op 73-jarige leeftijd overleden aan de complicaties van diabetes. Henk Krol, voormalig hoofdredacteur van het tijdschrift, heeft dat bekendgemaakt op Twitter.

  Krol schrijft dat Boonstra 24 jaar lang zijn eerste partner was. Ze leerden elkaar kennen in 1970 bij het COC in Amsterdam. In 1977 organiseerden ze in het Concertgebouw het eerste grote homoprotest: een benefietconcert met veel bekende artiesten uit die tijd, zoals Martine Bijl, Silvia de Leur en Adèle Bloemendaal. Met de opbrengst werden twee advertenties geplaatst in Amerikaanse kranten om de homobeweging in dat land te steunen.

  Openstelling van het huwelijk

  In 1979 begonnen Henk Krol en Joop Boonstra samen de Gay Krant. Het tijdschrift verscheen tussen 1980 en 2013 en groeide onder leiding van het tweetal uit tot het grootste homo-informatieblad van Europa.

  Met de opbrengsten van het maandblad werd destijds de strijd voor de openstelling van het huwelijk bekostigd. Op Twitter schrijft Krol dat "Boonstra er door zijn strijd medeverantwoordelijk voor is dat koppels van hetzelfde geslacht vanaf 2001 in Nederland kunnen trouwen".

 • Nederland scoort net als veel andere welvarende landen niet goed als het gaat om het bieden van een gezonde leefomgeving aan kinderen. Dan gaat het om de leefomstandigheden van kinderen in Nederland, maar ook van kinderen elders in de wereld. Dat meldt Unicef op basis van eigen onderzoek.

  Voor dat onderzoek in 39 landen is gekeken naar blootstelling aan bijvoorbeeld vervuilde lucht, pesticiden en lood en toegang tot veilige wegen, daglicht en groen. Daarnaast zijn de aanpak van de klimaatcrisis, het verbruik van natuurlijke hulpbronnen en het dumpen van elektronisch afval belangrijke factoren.

  Nederland staat op plek twaalf als het gaat om de leefomgeving voor kinderen in eigen land. Kinderen die opgroeien in gezinnen met een laag inkomen hebben bijvoorbeeld vaker te maken met geluidsoverlast, door wegverkeer en vliegtuigen.

  Ook wordt in Nederland 1 op de 12 kinderen blootgesteld aan een hoge mate van vervuiling door pesticiden. Die kunnen kankerverwekkend zijn en het zenuwstelsel aantasten, zegt de VN-kinderrechtenorganisatie.

  Drie of vijf aardbollen

  Als het gaat om impact op de leefomgeving van kinderen op andere plaatsen in de wereld, dan staat Nederland op plek 27. Nederland scoort bijvoorbeeld slecht in de verwerking van elektronisch afval, dat gevaarlijke stoffen bevat zoals kwik, cadmium en lood. De gemiddelde Nederlander is goed voor meer dan 20 kilo elektronisch afval per jaar, zeggen de onderzoekers.

  Volgens het rapport zijn de drie landen met de grootste verbruik de Verenigde Staten, Canada en Luxemburg. Als de rest van de wereld evenveel zou consumeren als die landen, dan zouden er vijf aardbollen moeten zijn om aan die behoefte te kunnen voldoen, zeggen de onderzoekers. Als het verbruik van Nederland als norm zou gelden, dan is drie keer de aarde nodig.

 • Mede dankzij een melding van 112-fotograaf Dennis Venema uit Hoogezand is tijdens zijn vakantie in Berlijn een woningbrand geblust.

  Venema en zijn vriendin hadden een kamer geboekt op de veertiende verdieping van een hotel. Toen hij gisteravond nog even wilde kijken naar de skyline van de stad, zag hij in een flatgebouw aan de overkant van de straat een beginnende woningbrand op de tiende verdieping.

  De fotograaf pakte zijn camera en nam de lift naar beneden. "Ik heb in de lift 112 gebeld, waarna de brandweer onderweg was. Er rukten zeker dertig voertuigen uit inclusief ambulances. Zo'n honderdtwintig brandweermensen waren bezig met blussen en slangen naar boven sjouwen, zegt Venema tegen RTV Noord.

  Venema kreeg van de hulpdiensten te horen dat zijn vroege melding erger heeft voorkomen. "Ze vonden het een bijzonder verhaal en belangrijker natuurlijk dat ik 112 had gebeld." Als nieuwsfotograaf is Venema in Nederland vaak aanwezig bij branden en grote ongelukken. "Ze zeggen wel eens dat het lot je achtervolgt, zelfs op vakantie."

  Vakantie terugverdiend

  Zijn optreden levert Venema ook nog een financieel voordeel op. "Ik was in het eerste halfuur de enige fotograaf en heb de foto's kunnen verkopen aan Duitse media, dus de vakantie is terugverdiend. De vijf nachten hotel zijn eruit."

  Bij de brand raakte niemand zwaargewond. Wel werden enkele mensen gecontroleerd door ambulancepersoneel omdat ze rook hadden ingeademd.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Tue, 24 May 2022 13:24:40 +0200]