daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Wo. 16 Januari 2019
Week 03

Geselecteerde regio:
Eindhoven

Regio:
Dichtbij.nl - Eindhoven --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
Omroep Brabant
Alle nieuwsberichten op de homepage

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Van tevoren stond vast dat de brexit-deal die de Britse premier met de EU had onderhandeld het niet zou halen in het Lagerhuis. De enige vraag was: hoe groot zou de nederlaag zijn? Die vraag is beantwoord: van de 650 parlementariërs stemden 432 tegen en 202 voor. De rest onthield zich van stemming. Het is daarmee de grootste regeringsnederlaag sinds 1924.

  "Dit is erger dan de somberste voorspellingen ons deden geloven", zegt correspondent Tim de Wit. "Na deze stemming lijkt het alsof de Britten nog verder in de brexitcrisis zijn weggezakt." Onmiddellijk na de stemming diende de oppositie bij monde van Labour-leider Jeremy Corbyn een motie van wantrouwen in. Daarover wordt vandaag gedebatteerd en gestemd.

  Bekijk hier de gebeurtenissen van gisteravond in het Britse parlement:

  Als die motie wordt aangenomen, valt de regering en komen er verkiezingen. Dat is precies wat Corbyn wil. Een regering onder Labour zou volgens hem een betere deal voor de Britten uit Brussel kunnen wegslepen. Wat zo'n deal zou inhouden, zegt hij er niet bij.

  'Dit zijn geen gewone tijden'

  Maar wat als de regering van May die motie overleeft? "In normale tijden was de premier na vanavond gewoon opgestapt", zegt Tim de Wit. "Maar dit zijn geen gewone tijden. Dus wil ze nu in gesprek met andere partijen om te kijken of er een deal is waar ze wél een meerderheid voor krijgt in het Lagerhuis." Dan kan May naar Brussel. Alleen heeft ze niet veel tijd, want ze heeft maar tot maandag om haar plan B te presenteren.

  Wetende dat nieuwe onderhandelingen voorlopig toch geen zin hebben, kan May de EU ook om uitstel voor uittreding vragen. Maar daar moeten alle 27 EU-landen afzonderlijk over stemmen. En niet iedereen staat te springen om de Britten uitstel te verlenen om daarna verder te sleutelen aan een akkoord dat het toch niet gaat redden in het Lagerhuis.

  Tweede referendum?

  Volgens brexit-deskundige Rem Korteweg van Instituut Clingendael heeft deze route alleen succes als er iets tastbaars op tafel ligt. "De andere landen gaan alleen akkoord met uitstel als er verkiezingen komen of als er voorbereidingen worden getroffen voor een tweede referendum. En dat doen ze dan om te voorkomen dat de Britten zonder akkoord de EU verlaten."

  Een tweede referendum was lange tijd onbespreekbaar. Maar aan de vooravond van de stemming gaf May het parlement de keuze: stem voor mijn deal of er komt geen brexit. "Nu alles van tafel is, begint dat alternatief toch weer interessant te worden", aldus Korteweg. En als de motie van wantrouwen het niet haalt, schat hij in dat ook Corbyn zich hard maakt voor een referendum, zoals zijn achterban wil.

  Dus zijn er nog mogelijkheden om te voorkomen dat de Britten zonder akkoord de EU verlaten. Maar uit de reacties valt op te maken dat men in Brussel steeds meer rekening houdt met het no deal-scenario, zegt correspondent Sander van Hoorn. "Er is hier ontzetting over de omvang van Mays nederlaag. Maar in de reacties van Rutte, Juncker en Tusk zit ook de berusting dat een no deal-brexit na vanavond dichterbij is gekomen."

  Hoe dan ook is de Britse politiek de komende twee maanden een hogedrukketel. Er zijn nog 73 dagen te gaan totdat artikel 50 in werking treedt. Dan verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Tenzij...

 • De ex-vrouw van Tweede Kamerlid Dion Graus heeft aangifte tegen hem gedaan, schrijft De Telegraaf. Ze beschuldigt Graus ervan dat hij haar heeft gedwongen om seks te hebben met anderen. Ook zou hij haar meermaals hebben bedreigd en een keer hebben geslagen.

  Graus ontkent alle aantijgingen. Volgens het PVV-Kamerlid is zijn ex in de war en kan ze niet omgaan met de scheiding. De relatie van de twee liep voor de zomer op de klippen.

  Privé-beveiligers

  De ex-vrouw van Graus werkt voor de Tweede Kamerfractie van de PVV. Jarenlang deed ze dat onbetaald voor haar man, maar sinds de scheiding staat ze op de loonlijst van de PVV, schrijft de krant.

  Aan De Telegraaf vertelt de vrouw dat ze van Graus seks moest hebben met zijn privé-beveiligers om ze te betalen. Ook spreekt ze over psychische mishandeling. Graus zou haar stelselmatig hebben gekleineerd en hebben gedreigd met fysiek geweld, wat een keer resulteerde in een klap.

  Het Kamerlid wijt de beschuldigingen aan de psychische toestand van zijn ex. "Ik heb opnames waarin ze zegt dat ik de liefste man ben. Ik heb nooit iemand geslagen, ik heb nooit iemand gedreigd."

  Gebrek aan bewijs

  Graus is eerder beschuldigd van mishandeling binnen een relatie, maar niet vervolgd. Een andere ex-vrouw deed in 2003 aangifte van mishandeling. Volgens haar had Graus haar keel dichtgeknepen en gedreigd een vuurwapen tegen haar hoofd te zetten.

  Het Openbaar Ministerie ging destijds niet over tot vervolging wegens gebrek aan bewijs, maar concludeerde een paar jaar later dat er wel degelijk voldoende bewijs was.

  Op de laatste aangifte willen politie en justitie niet reageren, schrijft De Telegraaf. PVV-leider Wilders geeft wel een reactie aan de krant: "Dion Graus heeft tegen mij alle aantijgingen ten stelligste ontkend. Zonder bewijs van het tegendeel kan ik niet anders dan ervan uitgaan dat dat zo is."

 • Een 25-jarige Nederlander is in Duitsland aangeklaagd omdat hij iemand zou hebben ontvoerd en mishandeld. Ook wordt hij verdacht van steun aan de PKK. De PKK, een Koerdische partij die streeft naar meer autonomie binnen Turkije, staat in de EU op de terreurlijst.

  Agit K. heeft naast de Nederlandse ook de Turkse nationaliteit. Samen met hem worden nog vier Turken aangeklaagd. Volgens het Duitse Openbaar Ministerie heeft het vijftal een oud-PKK-lid ontvoerd. Ze wilden hem op die manier dwingen om weer terug te komen bij de militante beweging.

  Opgesloten en geslagen

  Volgens het OM lokten de mannen hun slachtoffer in april naar een afgelegen plek in de buurt van Stuttgart. Omdat hij niet meewerkte, sleurden ze hem met geweld een auto in.

  In een restaurant werd hij urenlang opgesloten, geslagen en met de dood bedreigd. Uit zijn portemonnee werden honderden euro's gestolen. Uiteindelijk werd het slachtoffer na een autorit elders achtergelaten.

  Agit K. en drie anderen zijn in juni opgepakt. De vijfde verdachte werd een maand later gearresteerd in Frankrijk en later uitgeleverd.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Wed, 16 Jan 2019 06:45:30 +0100]