daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Di. 24 Mei 2022
Week 21

Geselecteerde regio:
Druten

Regio:
De Gelderlander
gelderlander.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De politie heeft in Kerkrade een 34-jarige man aangehouden op verdenking van oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid gepleegd in Syrië in 2013. De opgepakte man verblijft sinds 2020 in Nederland en had hier asiel aangevraagd. De verdachte wordt vrijdag in Den Haag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

  Hij wordt er verder van beschuldigd te hebben deelgenomen aan een internationale criminele organisatie. Uit onderzoek van het Openbaar Ministerie kwamen aanwijzingen naar voren dat de man in januari 2013 in Syrië betrokken was bij de gewelddadige arrestatie van een burger, die later in gevangenschap gemarteld is.

  Liwa al-Quds-militie

  De Dienst Landelijke Recherche kreeg eind 2020 de tip dat de man lid zou zijn geweest van een prominente Syrische militie die aan de kant van het regime van president Assad vocht in de Syrische burgeroorlog. Het gaat om de Liwa al-Quds-militie, die nauw samenwerkt met de Syrische inlichtingendiensten en de Russische krijgsmacht.

  De milities werden ingezet om demonstraties van burgers neer te slaan en om burgers op te pakken, schrijft de politie. Volgens het Openbaar Ministerie kan Liwa al-Quds worden aangemerkt als criminele organisatie die het plegen van internationale misdrijven tot doel heeft. Eerder is Islamitische Staat al aangemerkt als zo'n organisatie.

  Veroordeling Duitsland

  Het is de eerste keer dat in Nederland iemand die het Syrische regime zou hebben gesteund voor dergelijke verdenkingen wordt aangehouden, meldt de politie.

  Vorig jaar werd in Duitsland een Syrische vluchteling, die werd herkend als handlanger van het Assad-regime, veroordeeld. Het was de eerste keer dat een rechter uitspraak deed tegen een Syriër voor misdaden die zijn gepleegd in opdracht van het Syrische regime.

  Eyad A. kreeg een gevangenisstraf van 4,5 jaar voor medeplichtigheid aan misdaden tegen de menselijkheid. Hij werkte in een beruchte martelgevangenis in Damascus.

 • Zweden en Finland zijn van 28 tot 30 juni aanwezig bij de NAVO-top in Madrid. Dat heeft de Spaanse premier Pedro Sánchez bekendgemaakt.

  De Noord-Europese landen willen zich naar aanleiding van de Russische invasie in Oekraïne aansluiten bij de NAVO. Ze hebben onlangs het lidmaatschap officieel aangevraagd.

  Turkije maakt als enige NAVO-lid bezwaar tegen hun aanvraag. Een van de belangrijkste bezwaren is dat beide landen volgens president Erdogan asiel verlenen aan mensen die in de ogen van Turkije terroristen zijn. Het gaat om leden van de Koerdische terreurorganisatie PKK en aanhangers van de geestelijke Gülen.

  Delegatie naar Ankara

  De Finse minister van Buitenlandse Zaken heeft op het World Economic Forum aangekondigd dat Finland en Zweden een delegatie naar Ankara sturen om met de Turkse regering over het NAVO-lidmaatschap te praten. Turkije heeft bevestigd dat deze ontmoeting morgen plaatsvindt.

  "We begrijpen dat Turkije bezorgd is over de eigen veiligheid met betrekking tot terrorisme. We denken dat deze problemen kunnen worden opgelost", aldus minister Haavistö.

  Ook NAVO-chef Stoltenberg denkt er zo over. "We moeten praten met Turkije en hun zorgen proberen weg te nemen. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit zal lukken."

 • Negen van de tien grootste gemeenten voldoen vier jaar na invoering van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) nog altijd niet aan deze privacywet. Dat stelt burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom, die interne toezichtrapporten en adviezen van de gemeenten opvroeg.

  De AVG trad in 2018 in werking. Deze Europese privacywet moet meer duidelijkheid geven over welke gegevens bedrijven en overheden verzamelen, waarom ze die verzamelen en hoelang. Ook moet het makkelijker worden voor burgers om bepaalde gegevens te laten verwijderen.

  Maar volgens Bits of Freedom schort hier nog veel aan bij gemeenten. De organisatie onderzocht onder meer of gemeenten voldoende overzicht hebben van de gegevens die ze verwerken en weten of die goed beveiligd worden.

  Zorgelijk

  Ook werd gekeken hoe gemeenten omgaan met verzoeken van burgers om gegevens in te zien, of er genoeg middelen voor werden vrijgemaakt en of gemeenten hierover voldoende verantwoording afleggen aan de gemeenteraad. Uit het onderzoek kwam naar voren dat van de grootste gemeenten alleen Utrecht op al deze punten voldoet aan de AVG.

  Privacytoezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens laat weten het beeld te herkennen dat gemeenten nog altijd niet voldoen aan de AVG. Vicevoorzitter Monique Verdier noemt dat "zorgelijk". "Je moet er blind op kunnen vertrouwen dat je gemeente heel zorgvuldig met die gegevens omgaat."

  Beschermd

  Volgens Nadia Benaissa, onderzoeker van Bits of Freedom, is het grootste risico van het niet voldoen aan de privacywet dat burgers niet goed beschermd worden. "Gemeenten hebben een schat aan informatie van burgers, zoals hun burgerservicenummer en of iemand bijvoorbeeld hulp aan huis nodig heeft", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Als gemeenten nog niet genoeg overzicht hebben van die gegevens - en dus niet goed weten of ze die goed genoeg beschermen of beveiligen - is de kans dat die in verkeerde handen vallen groot."

  De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft het rapport nog niet bestudeerd, maar ziet wel dat gemeenten steeds beter voldoen aan de eisen van de AVG.

  "En vooral dat ze steeds beter volgens de geest van de wet handelen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de inzet van ethische coaches of zelfs ethische commissies." De VNG zegt dat er "uiteraard altijd ruimte is voor verbetering. Dit soort rapporten helpen daarbij."

  Nieuwe technologieën

  Tegelijkertijd constateert Bits of Freedom dat gemeenten, hoewel ze hun basisverplichtingen niet op orde hebben, toch aan de slag willen met nieuwe technologieën en algoritmen. Volgens onderzoeker Benaissa willen gemeenten "rennen voordat ze kunnen lopen".

  De onderzochte gemeenten hebben in totaal meer dan 3 miljoen inwoners. Bits of Freedom onderzocht de andere Nederlandse gemeenten niet, maar zegt te hopen dat die dit onderzoek gebruiken om hun eigen data beter op orde te maken.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Tue, 24 May 2022 13:54:50 +0200]