daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Ma. 26 Oktober 2020
Week 44

Geselecteerde regio:
Groningen

Regio:
RTV Noordoost-Friesland
Nieuws uit Noardeast-Fryslân en Dantumadiel

RTV Drenthe
Alle nieuwsberichten in de rubriek 'Nieuws'

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Frankrijk komt steeds verder onder druk te liggen in verschillende islamitische landen. Moslims roepen sinds dit weekend op om geen Franse producten meer te kopen. Ook gaan mensen woedend de straat op met cartoons van de Franse president Macron.

  De directe aanleiding voor de woede is de reactie van de president op de moord van geschiedenisleraar Samuel Paty eerder deze maand. Paty werd onthoofd door een geradicaliseerde moslim, nadat de leraar cartoons van profeet Mohammed als lesmateriaal had gebruikt. Macron zei dat Frankrijk spotprenten nooit zal opgeven en kondigde maatregelen aan om moslimextremisme harder aan te pakken.

  "Het afbeelden van spotprenten van profeet Mohammed is voor veel mensen in de regio een rode lijn", vertelt Midden-Oosten-correspondent Daisy Mohr. "Die woede werd verder aangewakkerd doordat er op verschillende gebouwen in Frankrijk spotprenten van de profeet werden afgebeeld." Dat gebeurde onder meer in Montpellier en Toulouse. De lokale autoriteiten wilden op deze manier hun solidariteit tonen.

  Lege schappen

  Met Arabische en Engelstalige hashtags wordt op Twitter opgeroepen geen Franse producten meer te kopen. Het gaat vooral om producten uit de levensmiddelenindustrie. Op sociale media gaan lijsten rond met Franse producten die mensen niet meer zouden moeten kopen.

  Ook president Erdogan bemoeide zich ermee. Hij riep op tot een volledige boycot van Franse producten in Turkije:

  Afgelopen weekend haalden enkele supermarktketens in de Golfstaten Qatar en Koeweit al Franse producten uit de schappen.

  Ook de universiteit van Qatar steunt de campagne. Het bestuur laat weten de 'week van de Franse cultuur' tot onbepaalde tijd uit te stellen. Volgens de universiteit maakt Frankrijk zich schuldig aan het "opzettelijk misbruiken van de islam en zijn symbolen".

  Behalve in de Golfstaten leeft de hashtag ook in Egypte, Algerije en Jordanië en zijn er protesten in onder andere Syrië, Libië, Bangladesh, Irak en de Gazastrook.

  Over de omvang van de boycot is volgens Mohr nog weinig te zeggen. "Het leeft heel erg op sociale media. Het niet kopen van Franse producten is een voor de hand liggende stap voor mensen die iets willen doen, maar we zullen pas later weten wat het effect ervan is."

  Volgens Mohr kan de boycot van Franse producten overwaaien, maar kan het ook verder escaleren. Ze verwijst naar de Arabische boycot van Deense producten in 2006. Die volgde nadat de Deense krant Jyllands Posten een reeks cartoons van profeet Mohammed publiceerde. De handel met islamitische landen halveerde en dat heeft Denemarken zo'n 134 miljoen euro gekost.

  Frankrijk-correspondent Frank Renout zegt dat er tot nu toe koel wordt gereageerd op de boycot van Franse producten. "Het is nog op een kleine schaal en het zijn vooral particuliere initiatieven." President Macron noemt de boycot van Franse producten "zinloos" en heeft opgeroepen er onmiddellijk mee te stoppen.

  Diplomatieke rel Turkije

  Renout vertelt dat er in Frankrijk meer ergernis bestaat over de woorden van de Turkse president Erdogan. In een televisietoespraak dit weekend sprak Erdogan over een heksenjacht tegen moslims en zei hij dat zijn Franse ambtgenoot "psychische hulp" nodig heeft. Frankrijk heeft als reactie hierop zijn ambassadeur uit Ankara teruggeroepen.

  Andere landen hebben zich ook met deze ruzie bemoeid. Premier Rutte zei op Twitter dat de uitspraken van de Turkse president over Macron onacceptabel zijn en dat Nederland - net als Frankrijk - voor het vrije woord staat en tegen extremisme is. De buitenlandchef van de Europese Unie, Josep Borrell, noemde de woorden van Erdogan eerder ook al "onaanvaardbaar" en riep Turkije op om "deze gevaarlijke spiraal van confrontatie" te stoppen.

  Hoe de confrontatie tussen Frankrijk en de islamitische landen zich verder zal ontwikkelen, is afwachten. Wel heeft Frankrijk landen waar woede tegen Frankrijk heerst, opgeroepen om te zorgen voor de veiligheid van de Franse burgers in die landen. "Dat betekent dus wel dat de Franse regering bang is dat die in gevaar kan komen", aldus Renout.

 • Het Chinese fintech-bedrijf Ant Group stevent af op de grootste beursgang uit de geschiedenis. Het bedrijf beheert onder meer Alipay, met meer dan een miljard gebruikers 's werelds grootste online betalingsdienst. 15 procent van de aandelen van Ant Group gaat volgende week de markt op, tegen een prijs die mikt op een opbrengst van omgerekend 29,1 miljard euro. Daarmee overtreft de beursgang ruimschoots het grootste debuut in de aandelenhandel tot nu toe, dat van oliegigant Saudi Aramco van vorig jaar.

  Ant Group zou volgens de verwachte opbrengst nu omgerekend 265 miljard euro waard zijn. Dat is meer dan de grootste bank ter wereld, de Industrial and Commercial Bank of China. De belangstelling van investeerders voor Ant Group werd aanvankelijk overschaduwd door het vergaande toezicht van de Chinese overheid op het Chinese betalingsverkeer en het vooruitzicht dat de VS Ant Group op een zwarte lijst zou kunnen zetten.

  Magneet

  Maar de voortdurende groei van de fintech-reus lijkt nu toch als een magneet te werken op de investeringsmiljarden. Het bedrijf voert niet alleen het grootste deel van het betalingsverkeer uit in China, het beheert ook vermogens voor rijke klanten en verkoopt verzekeringen en allerlei beleggingsproducten.

  Ant Group is grotendeels in handen van de Chinese miljardair Jack Ma. Hij is ook mede-oprichter van webshop Alibaba, die jaarlijks wereldwijd miljarden pakjes verstuurt. 29 grote investeerders kopen samen 80 procent van de aangeboden aandelen Ant Group. Ongeveer een derde daarvan gaat naar Zhejiang Tmall Technology, een dochteronderneming van Alibaba. 20 procent van de beschikbare aandelen zal 5 november worden aangeboden op de beurzen van Shanghai en Hongkong.

 • Hoe kijken Amerikanen zelf naar de verkiezingscampagne in hun land? Wat vinden zij de meest opvallende momenten en hoe bepaalt dit hun stem? In de dagelijkse video-serie Amerikaanse stemmen bekijk je de laatste fase van de verkiezingscampagne door de ogen van gewone Amerikanen.

  De NOS volgt vanaf vandaag tot en met 6 november een uiteenlopende groep Republikeinen, Democraten en zwevende kiezers door het hele land. Zij delen de - volgens hen - meest opvallende momenten uit de verkiezingscampagne van de afgelopen 24 uur.

  In deze eerste aflevering skypen we met Adam Coleman, die Joe Biden een corrupte slang noemt, en met Oscar Perez, die zich verbaast over de anti-wetenschappelijke houding van president Trump in de coronapandemie:

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Mon, 26 Oct 2020 19:07:24 +0100]