daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Ma. 25 Mei 2020
Week 22

Geselecteerde regio:
Groningen

Regio:
RTV Noordoost-Friesland
Nieuws uit Noardeast-Fryslân en Dantumadiel

RTV Drenthe
Alle nieuwsberichten in de rubriek 'Nieuws'

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Niet langer spontaan de kroeg in, maar verplicht een plek reserveren en daar soms ook voor betalen: met de horeca-opening op 1 juni in aantocht moeten niet alleen ondernemers zich opmaken voor de nieuwe werkelijkheid, ook consumenten zullen daar het nodige van merken.

  "De verplichting tot reserveren zal klanten soms geld gaan kosten", verwacht Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland. "Het enige positieve daaraan is dat de gast dan doorkrijgt dat het gebruik van dit soort platforms geld kost. Dit maakt het inzichtelijk."

  Voor de coronacrisis kostte reserveren via een platform ook al geld, zegt hij. "Alleen werden die kosten betaald door de ondernemer en niet door de klant."

  Niet alleen het verzekeren van een plekje, maar ook hoelang je ergens mag zitten wordt volgens Beljaarts steeds vaker onderdeel van de uitgaanservaring. Cafés en restaurants zullen daar, met de beperkingen voor het maximumaantal klanten, beter op gaan letten, is de verwachting. "De hele dag een kop koffie drinken en daarbij drie tafels bezetten, is natuurlijk zonde."

  Ook voor horeca-ondernemers zelf verandert er iets. Zo moeten veel uitbaters die nog nooit met reserveringen hebben gewerkt, zoals cafébazen, nu de overstap maken. Dat kan met een bestaand platform zijn, zoals boekingssite TheFork en via de telefoon of met een boek en potlood. Maar gemak dient de mens - en dat lijken appbouwers te beseffen.

  Zij rukken daarom op met nieuwe digitale initiatieven, ziet KHN-directeur Beljaarts. Volgens hem zijn er in een paar weken tijd al zo'n tien nieuwe partijen bijgekomen, met ieder zo hun eigen verdienmodel.

  1 euro per reservering

  Marcel Roorda van het bedrijf Doop uit Enschede maakte zo'n nieuwe platform; terrasjeboeken.nl. Volgens hem zijn al zo'n honderd zaken aangesloten. De insteek: crowd control. Oftewel: de weg naar het terras veilig en gecontroleerd maken. Zijn concept is gratis voor ondernemers, de consument betaalt per reservering een euro. "En daarvan vloeit 50 cent naar de ondernemer", zegt Roorda.

  Bij het boeken van een tafel moet je aangeven of je als huishouden komt of met vrienden en in welk tijdslot. En hoewel het reserveren van een plek op het terras niet verplicht is, voorkomt het zoeken naar een terrasje en onnodige verplaatsing van groepen mensen, denkt de ontwikkelaar. "Het idee is te voorkomen dat het, nu we wat losser mogen, misgaat en de versoepeling wordt teruggedraaid."

  Initiatieven komen er ook voor die andere drempel om de klant naar de horeca te krijgen: het zogeheten checkgesprek. Zo is er al een app die het verplichte gesprek aan de deur digitaal vervangt. Volgens de ontwikkelaar van checkgesprek.nl vergt zo'n praatje veel tijd van ondernemers en bestaat het risico dat ze op langere termijn niet alle bezoekers meer zullen ondervragen.

  "Het is bovendien best irritant", zegt mede-eigenaar Valentijn Bras. "Je moet als bezoeker dan keer op keer hetzelfde gesprek voeren, met wachtrijen tot gevolg." Zijn concept: ben je als bezoeker klachtenvrij, dan geeft de dienst je toegang met een groene kaart. "Door klanten in en uit te laten checken en een chatbot in te zetten, vergemakkelijken we dit proces en bouwen we meteen een database op waar de GGD gebruik van zou kunnen maken bij contactonderzoek na een besmetting."

  Privacy

  Alle digitale opties ten spijt, uiteindelijk blijft de horeca-ondernemer verantwoordelijk voor het stellen van de vragen over eventuele gezondheidsklachten, benadrukt Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland. "Of je dat nu in real life doet, of bij reserveringen vooraf."

  De app checkgesprek.nl respecteert volgens de initiatiefnemers de privacy van horecabezoekers. En ook daarbij ligt de verantwoordelijk uiteindelijk bij de ondernemer, zegt Beljaarts.

  "Als het gaat om de data-behoefte van sommige ontwikkelaars, maken wij ons vooral zorgen over het AVG-deel. In hoeverre wordt dat verantwoordelijk opgeslagen, wat gebeurt er met je data? Dat is niet onze eerste verantwoordelijk, wel van ondernemers. Maar daar waar we consumenten kunnen beschermen, zullen we dat doen."

 • Een 26-jarige man is veroordeeld tot een celstraf van tien jaar voor het doden van zijn vriendin. Lorenzo S. mishandelde de 23-jarige vrouw zo ernstig dat zij vier dagen later overleed aan haar verwondingen.

  Agenten werden vorig jaar februari door bewoners van een flat in Utrecht gewaarschuwd nadat zij wakker waren geworden van een ruzie afkomstig uit het appartement van het slachtoffer. De politie forceerde de deur en vonden binnen een ernstig toegetakelde vrouw. Onder haar lag S., die deed alsof hij bewusteloos was.

  Het slachtoffer was tegen haar hoofd geschopt en geslagen. Ook was haar keel dichtgeknepen en haar neus en mond dichtgedrukt. Enkele dagen later overleed zij.

  Ongeluk

  S. ontkent de mishandeling en zei in de rechtszaak dat de vrouw door een ongeluk om het leven was gekomen. Volgens de verdachte was ze boos op hem geworden omdat hij te laat thuis was gekomen. Tijdens de ruzie zou ze verkeerd zijn gevallen, maar de rechtbank gelooft het verhaal van S. niet en stelt dat het niet anders kan dan dat hij verantwoordelijk is voor de verwondingen.

  De verdachte werd in het Pieter Baan Centrum onderzocht maar werkte daar niet aan mee. Hoewel S. volgens de rechtbank een persoonlijkheidsstoornis heeft, krijgt hij geen tbs opgelegd, zoals het Openbaar Ministerie wel naast de celstraf had geëist. Het zou niet bewezen zijn dat de vastgestelde stoornis tot de mishandeling heeft geleid.

  Wel krijgt de verdachte een jarenlange celstraf opgelegd omdat de rechtbank "het geweld dat de verdachte heeft gebruikt, in combinatie met het feit dat hij ontkent" erg zorgwekkend vindt.

  De advocaat van de familie zegt tegen RTV Utrecht dat de nabestaanden erg teleurgesteld zijn in de uitspraak omdat S. geen tbs heeft gekregen. De kans op herhaling is volgens de nabestaanden groot "omdat zij als geen ander weten hoe gevaarlijk hij kan zijn".

 • Wetenschappers hebben er in de Tweede Kamer voor gewaarschuwd dat dieren een vergaarbak voor coronabesmettingen worden. In een hoorzitting noemden ze de rol van dieren in de pandemie "vooralsnog onbelangrijk" maar benadrukten ze dat "voorkomen moet worden dat ze een reservoir vormen".

  De Kamer werd op een speciale briefing bijgepraat over de ontwikkelingen van het coronavirus in relatie tot dieren, nu gebleken is dat op twee nertsenfokkerijen mensen door dieren zijn besmet. Eerder achtte minister Schouten die kans nog klein.

  Hoogleraar gezondheidszorg Arjan Stegeman en RIVM-directeur Jaap van Dissel zeiden nu dat ze inderdaad uitgaan dat op de nertsenfokkerijen een dier-op-mens-besmetting is geweest, al geven onderzoeken nooit 100 procent zekerheid. "Dan zou je alle virussen in de omgeving moeten uitsluiten", zei van Dissel.

  Het is voor het eerst dat besmettingen op deze wijze zijn gezien. Volgens Stegeman is het onwaarschijnlijk dat omwonenden van nertsenbedrijven waar corona is vastgesteld besmet zijn geraakt door verspreiding via de lucht.

  Beschermend materiaal

  Op 15 mei werd voor het eerst gemeld dat iemand in Nederland was besmet met covid-19 door een nerts. Vandaag werd opnieuw een besmetting gemeld. Deze besmettingen lijken niet uit dezelfde bron te komen.

  De besmettingen zijn opgelopen in een periode dat nog niet bekend was dat de nertsen corona hadden en er nog zonder beschermend materiaal gewerkt werd. Inmiddels gelden voor de hele sector strenge maatregelen.

  Volgens Stegeman is het ook aannemelijk dat wilde katten in de buurt van de nertsenbedrijven het virus daar hebben opgepikt. "Nertsenfarmen zijn een luilekkerland voor wilde katten".

  Welke dieren gevoelig voor corona?

  Onderzocht wordt of katten en honden mogelijk een rol spelen bij de verspreiding van het virus. Daar is nu nog veel onduidelijkheid over. Ook komt er een screening naar bepaalde wilde dieren, waaronder marters. Bekend is dat katten, fretten, hamsters en konijnen gevoelig zijn voor corona, terwijl kippen, eenden en varkens minder gevoelig zijn.

  Kamerleden maken zich grote zorgen over de ontwikkelingen onder dieren omdat het virus zich in dieren kan muteren. SP-Kamerlid Futselaar zei te vrezen voor de "kraamkamer van covid-20".

  De Partij voor de Dieren noemde de informatie op de briefing "verontrustend" en vroeg de wetenschappers of de nertsenfokkerijen niet eerder dan gepland dicht moeten.

  Volgens Van Dissel is daar geen aanleiding toe. Eind deze week hopen de wetenschappers op meer resultaten van onderzoek naar de vraag of het virus nu aan het uitdoven is op de fokkerijen.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Mon, 25 May 2020 18:24:02 +0200]