daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Do. 18 April 2024
Week 16

Geselecteerde regio:
Leusden

Regio:
RTV Utrecht --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De Tweede Kamer wil een aangepast plan van demissionair staatssecretaris Van Rij voor de nieuwe spaartaks komende tijd toch behandelen. Dit hoewel het kabinet demissionair is en Van Rij heeft gewaarschuwd dat het niet eenvoudig is. Dat bleek vandaag in een debat over de al veel besproken nieuwe belasting op sparen, beleggen en onroerend goed. Het streven is nu dat de plannen in 2027 ingaan.

  Vorig jaar september liet Van Rij aan de Kamer weten dat de invoering van een nieuw stelsel opnieuw vertraging opliep. Het plan was om per 2026 belasting te gaan heffen over het werkelijke rendement op spaargeld en beleggingen in box 3, maar dat bleek niet haalbaar. Eerder was de invoeringsdatum al van 2025 naar 2026 verschoven. Van Rij waarschuwde vorige maand voor verdere vertraging.

  Maar partijen in de Kamer willen dat Van Rij toch alles op alles zet om door te gaan. ChristenUnie Kamerlid Grinwis: "Als we er nu niet uitkomen, wat gaan we dan doen? Ik denk niet dat we een slimmere staatssecretaris krijgen." Om invoering per 2027 te halen, wil Van Rij voor de zomer met een aangepast wetsvoorstel komen.

  Geen lager tarief voor tweede huis

  Voor mensen met een tweede huis zal één van de te verwachten aanpassingen minder goed nieuws zijn. Het blijkt praktisch onuitvoerbaar om een onderscheid te maken tussen hen en beleggers met veel panden. Het lagere tarief voor mensen met een tweede huis lijkt daardoor van de baan.

  Ook een uitzondering voor aandeelhouders van familiebedrijven blijkt niet te kunnen. De Kamer wilde dat regelen uit angst voor bedrijven die door de nieuwe regels in de problemen zouden komen. Maar dat blijkt in strijd met Europese regels voor staatssteun.

  Na het arrest van de Hoge Raad dat de spaartaks in strijd was met de wet, bedacht Van Rij een tijdelijke vermogensbelasting om zo nog iets via box 3 in de staatskas binnen te laten komen. Maar ook dat systeem werd bij de rechter aangevochten. Eind augustus wordt een nieuw oordeel van de Hoge Raad verwacht. Tot die tijd worden de belastingaanslagen sinds 2021 van honderdduizenden burgers nog aangehouden. De Belastingdienst heeft voor dit en ander herstelwerk honderden extra mensen aangetrokken.

  Dat de modernisering van ICT-systemen bij de Belastingdienst ook vertraging opliep, heeft het proces niet geholpen, aldus Van Rij. Hij erkent dat hij vandaag niemand heeft horen zeggen dat het spaartaks-plan "briljant is met een tien plus van de juf". Toch is hij ook blij dat hij niemand heeft horen zeggen "stoppen met die handel".

  Om de wet in 2027 in te laten gaan, moet de wet in 2025 zowel door de Tweede als Eerste Kamer behandeld worden. Van Rij gaat daarom snel aan de slag met de aanpassingen en technische uitwerkingen en wil half mei met een nieuwe brief bij de Kamer terugkomen.

 • Afgelopen jaar hebben mensen met een implantaat vaker bijwerkingen gemeld dan een jaar eerder. Het meldpunt van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zag een toename van ruim 50 procent.

  In totaal maakten 295 mensen een melding van bijwerkingen. In bijna alle gevallen (97 procent) worden de meldingen gedaan door vrouwen.

  Borstimplantaten

  Veruit de meeste meldingen (72 procent) gingen over borstimplantaten. De vrouwen met bijwerkingen van hun borstimplantaat hebben vooral last van vermoeidheid. Ook gewrichtspijn, pijn in de borsten en geheugenproblemen zijn veelvoorkomende meldingen.

  Op ruime afstand van meldingen over borstimplantaten volgen melden over koperspiraaltjes. Daar kwamen 94 meldingen over binnen, 18 procent van het totaal. Vrouwen hebben daarbij vooral last van hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, maar ook van uitzakking van het spiraaltje en een pijnlijke menstruatie worden vaak gemeld als bijwerking.

  Aantal meldingen schommelt

  Het aantal meldingen van bijwerkingen van implantaten schommelt al jaren. Zo kwamen er in 2022 relatief weinig klachten (193) binnen bij het meldpunt. 2021 was met 714 meldingen juist een uitschieter.

  Volgens het RIVM hangt dit vermoedelijk samen met de media-aandacht voor problemen met implantaten. Dit zou ook het hogere aantal meldingen voor borstimplantaten en koperspiraaltjes kunnen verklaren, omdat hiervoor meer aandacht is.

 • Het COA mag doorgaan met de verbouwing van het toekomstig asielzoekerscentrum is Albergen (Overijssel). Omwonenden hadden een kort geding aangespannen over de omgevingsvergunning, maar de rechter veegde hun bezwaren voorlopig van tafel.

  Tegenstanders dienden acht bezwaarschriften in, onder meer over de verkeersveiligheid, parkeergelegenheid en de duur van de opvang. Volgens hen mocht de gemeente Tubbergen helemaal geen vergunning afgeven om het pand te verbouwen. De rechtbank gaat daar niet in mee, schrijft RTV Oost.

  Het COA kan nu verder met de voorbereidingen. "Het biedt nu duidelijkheid om door te gaan met het azc", zegt een woordvoerder van de gemeente Tubbergen, waar Albergen onder valt.

  De twee partijen gaan de uitspraak aankomende week bespreken. "Dan bekijken we wat de uitspraak voor ons precies betekent en hoe we nu verder kunnen", zegt een woordvoerder van het COA.

  Demonstraties

  Over de komst van het azc in Albergen is al enkele jaren strijd. In 2022 werd het voormalig hotel aangewezen als locatie voor een nieuw asielzoekerscentrum. In de zomer van dat jaar werd brand gesticht bij het hotel. Bewoners demonstreerden meermaals tegen de komst van het azc.

  Eerder was er een kort geding over de verkoop van het hotel. Het COA had deze aangespannen tegen de eigenaar, omdat die onder de verkoop uit probeerde te komen.

  In het 'asielhotel' komen maximaal 150 mensen. Maandag overlegt de gemeente met het COA over de planning. Dan moet ook duidelijk worden wanneer de eerste asielzoekers naar Albergen komen.

  Gewraakt

  De rechter zou in eerste instantie op 2 april uitspraak doen. Dat werd uitgesteld omdat de omwonenden de rechter hadden gewraakt. Ze vermoedden dat hij vooringenomen was. De wrakingskamer oordeelde dat het verzoek ongegrond was.

  De voorzieningsrechter noemt de uitspraak van vandaag een voorlopig oordeel. De bodemprocedure loopt nog en de omwonenden kunnen nog naar de Raad van State stappen met hun bezwaren.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Thu, 18 Apr 2024 15:35:21 +0200]