daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Ma. 26 September 2022
Week 39

Geselecteerde regio:
Ede

Regio:
EVA
Amersfoort & Leusden

De Gelderlander
gelderlander.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

Omroep Gelderland
Alle nieuwsberichten in de rubriek 'Het laatste nieuws'

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Wielrenner Mathieu van der Poel is in Australië veroordeeld voor het aanvallen van twee meisjes in een hotel in Sydney. De rechter gaf hem een boete van duizend dollar voor het aanvallen van een meisje en vijfhonderd dollar voor het andere meisje. Dat is omgerekend in totaal iets meer dan duizend euro.

  De rechter rekende het Van der Poel zwaar aan dat hij het recht in eigen hand nam. Volgens de rechter had hij dat niet mogen doen, maar had hij de beveiliging van het hotel moeten bellen.

  Van der Poel bracht de nacht van zaterdag op zondag in de cel door omdat hij de meisjes van 13 en 14 had geduwd. Dat deed hij omdat ze lawaai maakten en herhaaldelijk op zijn deur klopten. Hij raakte daardoor gefrustreerd omdat hij niet kon slapen vlak voor zijn deelname aan het WK.

  Een meisje duwde hij tegen een muur aan en het andere meisje duwde hij naar beneden waardoor ze haar arm bezeerde. De rechter hield er echter geen rekening mee dat hij een professionele sporter is. Het feit dat hij deelnam aan een grote wedstrijd was voor de rechter geen verzachtende omstandigheid.

  In beroep tegen uitspraak

  De rechtszaak tegen de wielrenner zou eigenlijk morgen plaatsvinden, maar omdat hij vandaag terug naar huis vliegt, werd de agenda van de rechtbank aangepast. Zijn advocaat had daarom gevraagd.

  Om 10.00 Nederlandse tijd vliegt Van der Poel terug naar huis. Zijn advocaat zegt in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak en hoopt op vrijspraak van de renner. Van der Poel wilde na afloop van de rechtszaak geen reactie geven.

 • De radicaal-rechtse Giorgia Meloni heeft in een eerste reactie gezegd dat ze een rechtse regering wil vormen. "De Italianen hebben een duidelijke boodschap afgegeven dat zij een rechtse regering onder leiding van Fratelli d'Italia wensen." Ze sprak van een "nacht van trots" en een "nacht van verlossing".

  Haar partij Fratelli d'Italia behaalde volgens de exitpolls tussen de 22 en 26 procent van de stemmen bij de Italiaanse parlementsverkiezingen. Ze riep ook op tot vereniging van het land.

  Fratelli d'Italia vormt samen met de andere rechtse partijen Lega en Forza Italia een blok. Samen haalden ze tussen de 41 en 45 procent van de stemmen binnen. Dat zou volgens het Italiaanse kiessysteem voldoende zijn voor een meerderheid en dat zou mogelijk betekenen dat Meloni premier wordt. Ze zou dan de eerste vrouwelijke premier van Italië zijn en de eerste radicaal-rechtse na de Tweede Wereldoorlog.

  'Alles om land te verenigen'

  In de eerste reactie zegt de 45-jarige Meloni dat als zij de taak krijgt om een nieuw kabinet te vormen ze er alles aan zal doen om haar land te verenigen. "We doen het voor iedereen, voor alle Italianen. En we doen het met het doel om de inwoners van dit land te verenigen", zei ze op het hoofdkwartier van haar partij in Rome.

  "Italië heeft ons gekozen", zei ze. "We zullen het land niet verraden, net zoals we dat nog nooit hebben gedaan." Haar gematigde toon is een poging om de EU en andere internationale partners gerust te stellen, schrijft persbureau AP.

  "Het is nu tijd om verantwoordelijk te zijn", zei ze live op televisie. Ze omschreef de situatie in Italië en de Europese Unie als "bijzonder complex". Meloni voerde de afgelopen tijd campagne met het motto "God, land en familie" en keerde zich tegen wat zij de "lhbti-lobby", "woke-ideologie" en "het geweld van de islam" noemt. Ze heeft beloofd de tienduizenden migranten tegen te houden die elk jaar aan de Italiaanse kust arriveren.

  Links erkent verlies

  Het centrumlinkse Partito Democratico heeft in een reactie de verkiezingsnederlaag toegegeven. De partij zegt nu de grootste oppositiepartij te zijn en daar de focus op te leggen in het volgende parlement.

  "Rechts krijgt een meerderheid in het parlement, maar niet in het land", zegt Debora Serracchiani, een hooggeplaatst lid van de partij. Daarmee doelt ze op het percentage stemmen dat het rechtse blok volgens de exitpolls binnenhaalde. Ze noemt het "een trieste avond voor het land".

 • Er kan in Nederland binnen enkele jaren een tekort aan drinkwater ontstaan. Daarvoor waarschuwen tien drinkwaterbedrijven in een rapport, waar NRC over bericht.

  Volgens de drinkwaterbedrijven loopt het watersysteem "tegen zijn grenzen aan door droogte, verzilting en een toenemende watervraag door een groeiende bevolking, regionaal stedelijke uitbreiding en economie".

  De tien bedrijven stellen dat als er geen maatregelen worden genomen ze niet kunnen garanderen dat de 900.000 nieuwe woningen die het kabinet wil bouwen, op tijd kunnen voorzien van goed drinkwater. Ze pleiten volgens de krant dan ook voor meer maatregelen en urgentie vanuit de politiek.

  De tien Nederlandse drinkwaterorganisaties zijn per wet verplicht om drinkwater te leveren. Er moet voldoende water zijn om nu en in de toekomst drinkwater aan consumenten en andere afnemers te kunnen voorzien. In het rapport stellen alle tien bedrijven dat ze voor 2030 meer drinkwater moeten produceren om aan de vraag te kunnen blijven voldoen.

  Drinkwater niet vanzelfsprekend

  Om dat te kunnen blijven doen moet de productie-, zuiverings- en distributiecapaciteit worden opgeschaald. Bij drie bedrijven, Dunea, Vitens en Waterbedrijf Groningen, is dat zelfs al acuut nodig. "Dat er water uit de kraan komt lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet", schrijft de vereniging van waterbedrijven in het document.

  "De beschikbaarheid van water voor de drinkwatervoorziening staat onder druk. Daarnaast verslechtert de kwaliteit van de drinkwaterbronnen door vervuiling van landbouw, industrie en huishoudens. Toekomstige generaties dreigen te worden opgezadeld met een minder zekere levering van betrouwbaar drinkwater."

  Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen zouden wat de bedrijven betreft de vergunningen om water te winnen makkelijker moeten worden uitgegeven. Verder zou er geïnvesteerd moeten worden in nieuwe manieren van waterwinning, zoals drinkwater uit zeewater.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Mon, 26 Sep 2022 21:31:55 +0200]