daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Ma. 26 Oktober 2020
Week 44

Geselecteerde regio:
Ede

Regio:
EVA
Amersfoort & Leusden

De Gelderlander
gelderlander.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

Omroep Gelderland
Al het laatste nieuws van Omroep Gelderland

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Het is al jaren een onuitputtelijke bron voor grappen over Berlijn: het nieuwe vliegveld Berlijn Brandenburg, in het kort BER. Eerste openingsdatum was in 2011, maar de opening werd keer op keer uitgesteld. Nu, ruim negen jaar later dan gepland en miljarden euro's aan extra kosten later, gaat het toch echt gebeuren. Op 31 oktober gaat BER eindelijk open, maar wel met een torenhoge schuld en veel minder reizigers dan gepland.

  "Wat hebben de Berlijnse luchthaven en Mars gemeen? Pas over dertig jaar zullen er de eerste mensen landen." Een open wond, zo kun je het Berlijnse vliegveld het best omschrijven. Een wond waar Duitse grappenmakers maar al te graag in wrijven.

  Dit twitteraccount vraagt zich al jaren af 'of BER nu eindelijk eens open is'. Al jaren is het antwoord: nein. Tot deze week:

  Waarom het zo lang heeft geduurd? Een opeenstapeling van blunders en schandalen. Een van de grootste blunders werd net voor de eerste geplande openingsfeest in 2012 ontdekt: de brandinstallatie werkte niet. Bij brand zou de rook door ondergrondse gangen moeten worden afgevoerd, maar dat bleek niet te werken. Ook de automatische deuren gingen niet open en de kabels lagen verkeerd. Tienduizenden kilometers aan kabel moesten worden verlegd en vervangen. De installatie werd intern 'het monster' omgedoopt.

  Omdat de bouw zoveel langer duurde dan gepland, moesten sommige zaken al vervangen worden voordat ze in gebruik waren genomen. BER kreeg van het tijdschrift der Spiegel de onflatteuze bijnaam 'nieuwbouwruïne'. En ook nu is zeker niet alles op het vliegveld 'van deze tijd'. Zo draaien sommige besturingssystemen nog op Windows XP, software die al jaren niet meer wordt ondersteund en zijn bijvoorbeeld de informatieschermen naar de huidige maatstaven veel te klein.

  Tijdens de bouw van BER werden de plannen steeds aangepast. Het vliegveld moest groter en groter worden, om de steeds maar groeiende stroom aan toeristen naar Berlijn op te kunnen vangen. Lang werd gevreesd dat het vliegveld bij opening eigenlijk al te klein zou zijn. Maar toen kwam corona. Voor 2020 is het geschatte aantal passagiers aangepast van 37 naar 10 miljoen. De Duitse luchtvaartbond verwacht dat het vliegverkeer pas over vier jaar weer op het oude niveau is.

  Failliet voor de eerste incheck

  Een geluk bij een ongeluk? Niet echt. Want passagiers - en dus inkomsten - zijn hard nodig. De luchthaven heeft namelijk een enorme schuld. In al die jaren dat er is gevlogen, liepen de kosten door. Miljoenen per maand kostte het ongebruikte vliegveld. Zou de staat niet met honderden miljoenen zijn bijgesprongen dan waren ze - voordat er ook maar een passagier ingecheckt was - al failliet. Experts vragen zich af of BER ooit rendabel zal worden.

  Ondanks het pijnlijke voortraject, is de opening voor de Duitse hoofdstad toch een heugelijk feit. En dat zou grootst gevierd worden: een gala, 750 gasten uit binnen- en buitenland, vuurwerk. Maar ook dat gaat niet door. Het openingsfeestje is vanwege corona afgelast.

 • Op de maan is mogelijk veel meer bevroren water dan tot nu toe werd aangenomen. Bovendien is voor het eerst met zekerheid vastgesteld dat er moleculair water (H2O) aanwezig is op de maan, zeggen onderzoekers die samenwerken met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Het nieuws werd op een persconferentie bekendgemaakt.

  De watermoleculen zijn geïdentificeerd met een infraroodtelescoop die is gemonteerd op een Boeing 747. Ze zijn opgeslagen in piepkleine stukjes glas of ruimtestof, waardoor ze niet kunnen verdampen.

  Daarnaast is bij een ander onderzoek vastgesteld dat er water aanwezig kan zijn op veel meer plekken dan tot dusver werd aangenomen.

  Geen verdamping door extreme kou

  Tot nu toe werd gedacht dat er alleen ijs kon liggen in diepe kraters op de noordpool en de zuidpool van de maan. Maar nu is vastgesteld dat er in de buurt van de polen allerlei hoeken en gaten zijn die ook water kunnen bevatten.

  Het gaat om gaten van een paar meter tot 'cold traps' met een doorsnee van tientallen kilometers, zoals de krater Clavius, die vanaf de aarde met het blote oog te zien is. Die plekken waar de zon nooit komt, zijn zo koud dat water er niet kan verdampen.

  Hoe het water op de maan terechtgekomen is, staat niet vast. Het zou kunnen komen van kometen, asteroïden, ruimtestof of vulkaanuitbarstingen op de maan. Onderzoeksleider Paul Hayne zegt dat onderzoek op het maanoppervlak zelf daar meer duidelijkheid over moet geven.

  Drinkwater voor astronauten?

  De NASA zegt dat de aanwezigheid van bevroren water op relatief eenvoudig toegankelijke plekken goed nieuws kan zijn voor toekomstige reizen naar de maan. De ruimtevaarders zouden het water kunnen drinken of kunnen gebruiken als brandstof.

  De NASA wil in 2024 weer mensen naar de maan sturen om daar een permanente post in te richten.

 • In verschillende islamitische landen loopt de woede tegen Frankrijk en de Franse president Macron hoog op. Sinds afgelopen weekend wordt er opgeroepen tot een boycot van Franse producten. Ook gaan mensen verontwaardigd de straat op met cartoons van de Franse president.

  De directe aanleiding voor de ophef is de reactie van Macron op de moord van geschiedenisleraar Samuel Paty eerder deze maand. Paty werd onthoofd door een geradicaliseerde moslim, nadat de leraar cartoons van profeet Mohammed als lesmateriaal had gebruikt. Macron zei dat Frankrijk spotprenten nooit zal opgeven en kondigde maatregelen aan om moslimextremisme harder aan te pakken.

  "Het afbeelden van spotprenten van profeet Mohammed is voor veel mensen in de regio een rode lijn", zegt Midden-Oosten-correspondent Daisy Mohr. "Die woede werd verder aangewakkerd doordat er op verschillende gebouwen in Frankrijk spotprenten van de profeet werden geprojecteerd." Dat gebeurde onder meer in Montpellier en Toulouse. De lokale autoriteiten wilden op deze manier hun solidariteit tonen.

  Lege schappen

  Met Arabische en Engelstalige hashtags wordt op Twitter opgeroepen geen Franse producten meer te kopen. Het gaat daarbij vooral om levensmiddelen. Op sociale media gaan lijsten rond met Franse artikelen die mensen niet meer zouden moeten kopen.

  Ook president Erdogan riep op tot een volledige boycot van Franse producten in Turkije:

  Afgelopen weekend haalden enkele supermarktketens in de Golfstaten Qatar en Koeweit al Franse producten uit de schappen.

  Ook de universiteit van Qatar steunt de campagne. Het bestuur laat weten de 'week van de Franse cultuur' voor onbepaalde tijd uit te stellen. Volgens de universiteit maakt Frankrijk zich schuldig aan het "opzettelijk misbruiken van de islam en zijn symbolen".

  Behalve in de Golfstaten leeft de hashtag ook in Egypte, Algerije en Jordanië en zijn er protesten in onder andere Syrië, Libië, Bangladesh, Irak en de Gazastrook.

  Over de omvang van de boycot is volgens Mohr nog weinig te zeggen. "Het leeft heel erg op sociale media. Het niet kopen van Franse producten is een voor de hand liggende stap voor mensen die iets willen doen, maar we zullen pas later weten wat het effect ervan is."

  Volgens Mohr kan de boycot overwaaien, maar de anti-Franse houding kan ook verder escaleren. Ze verwijst naar de Arabische boycot van Deense producten in 2006. Die volgde op de publicatie van een reeks spotprenten van de profeet in de Deense krant Jyllands Posten. De handel met islamitische landen liep met de helft terug en dat kostte Denemarken zo'n 134 miljoen euro.

  Frankrijk-correspondent Frank Renout zegt dat er tot nu toe koel wordt gereageerd op de boycot van Franse producten. "Het is nog op een kleine schaal en het zijn vooral particuliere initiatieven." President Macron noemt de boycotactie "zinloos" en heeft opgeroepen er onmiddellijk mee te stoppen.

  Diplomatieke rel Turkije

  Renout zegt dat er in Frankrijk meer ergernis bestaat over de uitspraken van de Turkse president Erdogan. In een televisietoespraak dit weekend sprak Erdogan over een heksenjacht tegen moslims en zei hij dat zijn Franse ambtgenoot "psychische hulp" nodig heeft. Frankrijk heeft als reactie hierop zijn ambassadeur uit Ankara teruggeroepen.

  Premier Rutte liet vandaag op Twitter weten dat de uitspraken van de Turkse president over Macron onacceptabel zijn en dat Nederland - net als Frankrijk - voor het vrije woord staat en tegen extremisme is. De buitenlandchef van de Europese Unie, Josep Borrell, noemde de woorden van Erdogan eerder ook al "onaanvaardbaar" en riep Turkije op om "deze gevaarlijke spiraal van confrontatie" te stoppen.

  Frankrijk heeft de landen waar anti-Franse gevoelens heersen opgeroepen om te zorgen voor de veiligheid van de Franse burgers die daar wonen. "Dat betekent dus dat de Franse regering bang is dat hun veiligheid in gevaar kan komen", aldus Renout.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Mon, 26 Oct 2020 19:52:25 +0100]