daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Ma. 18 Januari 2021
Week 03

Geselecteerde regio:
Oudewater

Regio:
RTV Krimpenerwaard
De lokale omroep voor de Krimpenerwaard

Midland FM

 • Er drijft vandaag veel bewolking over waar soms de zon even haar gezicht laat zien. Er staat een zwakke tot matige zuidwestenwind. Het kwik loopt op naar 7°C.

  In de nacht is het bewolkt en gaat het regenen. De temperatuur daalt naar 5°C.

  Maandag wordt een onstuimige dag. Het is somber en bewolkt weer. Daarbij valt er met name in de ochtend regen. De vrij krachtige tot krachtige wind kiest voor het zuidwesten. Er komen windstoten voor tot 70 km per uur.

  Met 11°C is het zacht voor de tijd van het jaar.

  Foto:Anno Visser  Wolken en een enkele opklaring

   

   

   

 • Drs. Danny de Vries (46), is gisteren in de St. Franciscuskerk beëdigd tot burgemeester van Oudewater door de commissaris van de Koning in Utrecht, Hans Oosters. 

  De Vries is geboren in Amsterdam en ging communicatiewetenschappen studeren aan de Universiteit Twente. Tijdens zijn studie werkte hij als freelance verslaggever voor de regionale omroep RTV Oost. Hij maakte 13 mei 2000 een live radioverslag tijdens de vuurwerkramp in Enschede en filmde de explosie van de vuurwerkfabriek. Zijn filmpje werd over de hele wereld vertoond. De impact die de vuurwerkramp op zijn leven heeft gehad is te lezen in het boekje met de titel: ‘Brief aan Marcel’, dat hij in mei 2020 heeft gepubliceerd.

  De Vries studeerde in 2002 af in risico- en crisiscommunicatie. In 2005 werd hij directeur van een communicatieadviesbureau en adviseerde o.a. burgemeesters bij rampen. Hij is gespecialiseerd in reputatiestrategie en lobby.

  In 2015 verhuisde hij naar Rotterdam en werd directeur van de ambassades van Twente en promootte streekproducten uit Twente. Sinds september 2018 was hij lid van de wijkraad van Katendrecht-Wilhelminapier. Daarnaast had hij nog tijd voor het voorzitterschap van de ondernemersvereniging 010 en verzorgde hij de communicatie voor gay pride Amsterdam.

  Dit alles gaf hij op voor de functie van burgemeester en gaat vanaf 1 januari 2020 samen met zijn man, die verantwoordelijk blijft voor de ambassades van Twente,  in Oudewater wonen. De opname van de beëdiging tijdens de speciale gemeenteraadsvergadering is vanaf 17 november terug te zien op de website van de gemeente Oudewater bij bestuur en gemeenteraad. Hieronder een nadere kennismaking met de nieuwe burgervader.

  https://youtu.be/7780vldjVRk

 • Met betrekking tot de coronacrisis heeft burgemeester  Wim Groeneweg in het Midland FM programma  “Oudewaterse Praat “een interview gegeven over de laatste ont-wikkelingen, plus de taak die de gemeente Oudewater heeft voor de inwoners en bedrijven.

  Via de onderstaande link kunt u dit interview beluisteren:

  https://www.mixcloud.com/MidlandFM/corona-update-burgemeester-groeneweg_...

Radio Stad Montfoort
Radio Stad Montfoort :: Nieuws uit Montfoort, Linschoten en omgeving

RPL FM
Voor het laatste nieuws van Woerden en omgeving

RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

 • PROVINCIE UTRECHT - De veelbesproken avondklok wordt steeds meer een onderwerp van discussie, nadat de Amersfoortse burgemeester Bolsius zich gisteravond in Nieuwsuur scherp tegen de maatregel uitsprak. Volgens hem zijn er "heel wat collega's die hun vraagtekens zetten" bij de maatregel. Toch willen veel Utrechtse burgemeesters zich liever niet als voor- of tegenstander uitspreken, blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht. "Ik wil niet voor mijn beurt praten en volg de beslissing van het Rijk."

  [Kader:De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, komen vanavond niet bijeen. Zij zouden vanavond een overleg hebben met het ministerie van Justitie en Veiligheid over een eventuele avondklok, maar volgens het Veiligheidsberaad zijn niet alle benodigde stukken beschikbaar. Het overleg vindt morgenavond plaats in Utrecht.]

  Natuurlijk, als het (inmiddels demissionaire) kabinet besluit dat er een avondklok komt, dan voeren de burgemeesters dit uit, zei een besliste burgemeester Lucas Bolsius gisteren in Nieuwsuur. "Maar ik weet dat er heel wat collega's zijn die vraagtekens zetten bij het effect van de maatregelen op dit moment. Als je draagvlak wil hebben voor de maatregelen, moet je het ook kunnen uitleggen. We hebben in de eerste maar ook in de tweede golf een aantal maatregelen gehad die bijna niet meer uit te leggen zijn."

  [Image:2422033|Burgemeester Lucas Bolsius: 'Er zijn maatregelen die bijna niet meer uit te leggen zijn.']

  Mokerslag

  Vorige week uitte de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma zich bij Radio M Utrecht al kritisch over een avondklok. Ze ziet het als het állerlaatste middel om het virus te bestrijden. De handhaving is erg moeilijk, denkt Dijksma. "Ik snap natuurlijk dat het kabinet zich grote zorgen maakt en alles op alles zet om het aantal besmettingen naar beneden te krijgen. Maar het heeft veel gevolgen voor de samenleving."

  Lees ook: Utrechtse burgemeester Dijksma: 'Alleen avondklok als dat de mokerslag is voor het virus'  'Nog niet overtuigd'

  Ook burgemeester Gilbert Isabella van Houten heeft zo zijn twijfels. "Ik ben nog niet overtuigd van het nut van de avondklok, maar hoor graag wat het kabinet er over te zeggen heeft. Wellicht kan het kabinet het Veiligheidsberaad met een advies van het OMT ervan overtuigen dat invoering een positief effect kan hebben in de strijd tegen het coronavirus."

  Hij merkt dat er zowel voor- als tegenstanders zijn van de maatregel. "Dat sluit aan bij de resultaten van peilingen door landelijke media, die het beeld laten zien dat de verhouding tussen voorstanders en tegenstanders fifty-fifty is."

  Toch willen veel burgemeesters zich niet zo stellig uitlaten. Zo geeft burgemeester Frans Backhuijs (Nieuwegein) aan eerst meer informatie te willen hebben voordat hij tot een standpunt komt. "Er zijn veel zaken die je moet kunnen afwegen." Wel merkt hij dat het onderwerp in de gemeente speelt. "Veel mensen spreken over de eventuele avondklok en ze hebben er ook uiteenlopende meningen over."  'Negatieve herinneringen bij oudere inwoners'

  Burgemeester Sjoerd Potters (De Bilt) heeft niet het idee dat de discussie over een avondklok in zijn gemeente sterk leeft. Toch denkt hij dat een avondklok "negatieve herinneringen kan oproepen onder oudere inwoners". Hij is niet voor of tegen, stelt Potters. "Belangrijk is of een avondklok aantoonbaar, substantieel bijdraagt aan het terugdringen van de besmettingen en dat we daarmee een derde golf kunnen voorkomen. Als dat zo is, moeten we dat doen."

  [Quote:Sjoerd Potters, burgemeester De Bilt|Voor onze inwoners betekent het opnieuw een vergaande beperking in hun vrijheid]

  Wel is het een ingrijpende maatregel, vindt hij. "Voor onze inwoners betekent het opnieuw een vergaande beperking in vrijheid. Het is voor de gezondheid juist belangrijk dat mensen af en toe een frisse neus kunnen halen en bewegen, vooral als men daar door bijvoorbeeld werk en thuisonderwijs overdag niet toe komt. En voor de gemeente betekent het weer een nieuwe situatie om op te handhaven met beperkte capaciteit."

  [Image:2628469|Burgemeester Sjoerd Potters (links): 'Een avondklok kan negatieve herinneringen oproepen onder onze oudere inwoners.']

  Burgemeester Titia Cnossen (Woudenberg) vindt het "logisch" dat het kabinet verzwarende maatrelen onderzoekt. "Het aantal besmettingen blijft hoog en het effect van de lockdown is slechts beperkt. Ik wil als burgemeester niet voor mijn beurt spreken en vertrouw op de deskundigheid van de experts. Mocht het zover komen, zullen we op dat moment bekijken op welke manier het handhaven van deze maatregel moet plaatsvinden."

  Ook burgemeester Rob Metz (Soest) heeft er juist begrip voor dat de mogelijkheid van een avondklok wordt onderzocht. "We zien dat nog veel mensen de avonden gebruiken om sociale contacten aan te gaan. Het is begrijpelijk, maar in onze pogingen verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, ongewenst. Minder contacten blijkt voor velen een groot offer, toch zijn we, als we het niet doen, langer beperkt in onze bewegingen en contacten."  Handhaving

  Burgemeester Koos Janssen (Zeist) laat weten dat een mogelijke avondklok moet bijdragen aan het zoveel mogelijk beperken van de contacten en de besluitvorming daarover af te wachten. "Bij alle maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen rekenen we op de medewerking en inzet van de inwoners en ondernemers." Hij lijkt de handhaving niet als een probleem te zien. "Waar nodig zal de naleving ook in onze gemeente worden gehandhaafd."

  Burgemeester Bolsius heeft juist zijn twijfels bij het handhaven. "Het is onmogelijk dat de burgemeester van Amersfoort 160.000 inwoners in de gaten kan houden", zei hij in Nieuwsuur. "Heel veel mensen willen zich aan de maatregelen houden, maar er zijn ook altijd mensen die geholpen moeten worden om zich aan de maatregelen te houden. Dan moet je gaan handhaven en we weten hoeveel menskracht we op straat hebben om dat te doen. Het is onmogelijk om op iedere hoek iemand te hebben staan."

 • AMERSFOORT - Zag u vandaag veel chagrijnige gezichten om u heen of was u zelf niet te genieten? Dat kan kloppen, want het was vandaag Blue Monday: zogenaamd de somberste dag van het jaar. Dat mag u met een korreltje zout nemen, want het is ooit geboren als marketingstunt. Maar voor stichting MIND uit Amersfoort wel een goed moment om nog eens aandacht te vragen voor allerlei mentale problemen, tijdens de Blue Monday Run.

  [Image:2788008|Mirjam loopt 24-uursmarathon op Blue Monday.]

  De Amersfoortse Mirjam Melai is een van de deelnemers van het hardloopevenement. Ze doet dit jaar voor de derde keer mee en dit evenement zit haar als gegoten. Na zelf jaren bij de GGZ gewerkt te hebben, is ze sinds 2017 zelfstandig runningtherapeut. In dat werk helpt ze als ervaringsdeskundige door middel van hardlopen mensen met allerlei stressklachten, depressieve gedachten en negatieve gevoelens. "Het gaat om ontspanning door inspanning", stelt ze.

  [Video:2784901|Mirjam loopt 24-uursmarathon op Blue Monday om aandacht te vragen voor mentale problemen]

  Marathon in 24 uur

  "Ook heb ik psychisch best wel wat voor mijn kiezen gehad", vertelt ze. "Ik heb ook last gehad van depressies. Wij hebben een kindje verloren, dat is heel moeilijk geweest. En ik heb zelf een hele moeilijke kindertijd gehad en om dat te verwerken heeft hardlopen mij ook heel goed geholpen."

  Mirjam is zondagmiddag om 16 uur begonnen een marathon in 24 uur te lopen, door ieder uur 1,76 kilometer af te leggen. En haar actie is niet onopgemerkt gebleven, want ze heeft van alle 139 deelnemers met 1405 euro het een na meeste geld opgehaald.  'Mentale problemen in coronatijd toegenomen'

  De actie loopt sowieso goed, vertelt directeur Marjan ter Avest van stichting MIND. "Vorig jaar haalden we 30.000 euro op, nu staan we al op 37.000 euro." Met het geld hoopt de stichting vooral mentale problemen onder jongeren aan te pakken. "We zien dat de klachten in die groep enorm toenemen en dat willen we niet. We willen een mentaal veerkrachtige generatie, dus we gaan het geld gebruiken om jongeren voor te lichten."

  Volgens haar past de actie verder goed in deze tijd. "Uit onze peilingen blijkt dat het aantal mentale problemen sterk is toegenomen. Dat heeft deels te maken met het feit dat je niet weet wanneer het ophoudt, maar ook dat je nadenkt over de gevolgen op je leven", stelt Ter Avest. "Bewegen en buiten helpt juist in coronatijd en als je te maken hebt met mentale problemen. Ga niet teveel binnen alleen zitten."

  En na 23 uur lopen is Mirjam een uur eerder klaar dan verwacht. "Ik zit op de bank heel veel spierpijn te ontwikkelen", lacht ze. "De laatste rondjes gingen heel goed. Ik ben er wel trots op dat ik dit gedaan heb. En als je er een goed doel mee kunt steunen, is dat natuurlijk helemaal mooi."

  [Image:2787995|Mirjam Melai verlaat haar hotelkamer in Soest na het afronden van haar 24-uursmarathon]
 • PROVINCIE UTRECHT - Een nieuwe dag en dus ook een nieuwe corona vandaag. Nog geen uitsluitsel over de invoering van de avondklok. Maar wel een update over dit onderwerp dat al even het nieuws beheerst, samen met nog veel meer andere corona-nieuwtjes uit onze provincie.  Hondentrimsalons weer open, wie mag wel en wie niet?

  We staan dagelijks stil bij al het menselijk leed dat het coronavirus veroorzaakt. Maar de trouwe viervoeters lijden er ook onder. De trimsalons zijn tijdens deze tweede lockdown namelijk gesloten. Maar gelukkig mogen vanaf nu de ergste haarklitten weer getrimd worden, zoals hier bij trimsalon Haar&Hond in Maarn.

  [Video:2787990|Trimsalons weer open voor honden met lange haren op krullende vachten]

  Het is overigens niet de bedoeling dat de honden een schoonheidsbehandeling krijgen. Alleen honden die anders gezondheidsproblemen krijgen, mogen de trimsalon bezoeken. Het gaat voornamelijk om honden met lange haren of krullende vachten.  Veiligheidsberaad praat morgen over avondklok

  Het Veiligheidsberaad, de vergadering van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio, is uitgesteld van vanavond naar morgenavond. Reden is dat nog niet alle stukken beschikbaar zijn, die nodig zijn voor dit overleg, aldus een woordvoerster. Het belangrijkste gespreksonderwerp voor de burgemeesters was de eventuele invoering van een avondklok.

  Er is veel discussie over die avondklok. Zo wilden de burgemeesters vorige week nog niet instemmen met die extra maatregel. Het instellen van een avondklok kan volgens hen alleen als het "passend en effectief" is, maar er is nu nog te veel twijfel over. Naar verluidt zou de avondklok ingesteld moeten worden tussen 20.00 en 04.00 uur.

  Afgelopen weekend liet burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort al weten faliekant tegen te zijn: "Het is niet passend op dit moment. De besmettingsaantallen dalen, ook in Amersfoort." Ook Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht, heeft eerder al laten weten zeer kritisch te zijn: "Alleen een avondklok als dat de mokerslag is voor het virus."  Politie: voorbereid op avondklok

  Of het er nou komt of niet: de politie is goed voorbereid. "Wij kunnen onze roosters op korte termijn aanpassen. Het zal een flinke klus worden. Het accent verschuift van overdag naar de avond en de nacht. Maar als het nodig is, dan is het nodig", aldus een woordvoerder.

  De politievakbonden, ACP in Leusden, NPB in Utrecht en de Nederlandse BOA Bond in Utrecht, zien nog de nodige haken en ogen aan een avondklok. Vooral handhaving wordt erg lastig, vrezen zij.

  [Tweet:https://twitter.com/DeBOABond/status/1349433913668677635]

  De coronacijfers

  In de provincie Utrecht hebben 286 mensen in de afgelopen 24 uur een positieve coronatest gekregen. Dat blijkt uit de nieuwste dagcijfers van het RIVM. Gisteren lag dat aantal nog op 356 coronabesmettingen.

  Als je kijkt naar absolute getallen kwamen de meeste besmette personen uit Amersfoort (52). De grootste stad van de provincie, Utrecht, zit daar weer vlak achter met 48 besmettingen. Er waren ook gemeenten met nul besmettingen: Bunnik en Oudewater.

  Ook het landelijk beeld laat een lichte daling zien. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 4822 positieve coronatests geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december.

  [Localfocus:https://localfocuswidgets.net/6005a1ab8caf1]

  Bij het Bilthovense gezondheidsinstituut zijn er vijf ziekenhuisopnames doorgegeven: het gaat om inwoners van Utrecht, Veenendaal en De Ronde Venen. In het afgelopen etmaal zijn er drie regiogenoten overleden aan de gevolgen van een besmetting met covid-19.

  Het landelijk beeld ziet er op dit gebied natuurlijk iets anders uit. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 59, tegen 43 op zondag en 97 op zondag. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn overleden, omdat het overlijden van een coronapatiënt soms pas na een tijdje wordt doorgegeven. Op dinsdagen en woensdagen meldt het RIVM doorgaans meer sterfgevallen dan op andere dagen.  Tijs (14) helpt een handje mee

  En de mensen bij de daklozenopvang zijn daar maar wat blij mee. Vanwege corona zijn ze hartstikke druk en kunnen ze alle hulp goed gebruiken. Het Jeugdjournaal bracht het mooi in beeld.

  [Video:2787696|De 14-jarige Tijs helpt graag een handje mee]

  'Uitstel van tweede vaccin zorgt voor schijnveiligheid'

  Zorgvakbond NU'91 in Nieuwegein roept de overheid op om niets te veranderen aan de vaccinaties van zorgpersoneel tegen het coronavirus. Drie weken na de eerste prik moeten de zorgmedewerkers een tweede inenting krijgen, maar die tweede vaccinatie wordt mogelijk uitgesteld zodat die doses kunnen worden gebruikt om anderen hun eerste prik te geven.

  [Tweet:https://twitter.com/NieuweUnie91/status/1345383270897348608]

  De Nieuwegeinse bond is bang dat zorgmedewerkers straks onvoldoende beschermd zijn wanneer ze wel een eerste inenting krijgen, maar voorlopig geen herhaalprik. "Met als gevolg dat het onvoldoende invloed heeft op het afnemen van de druk op de zorg", aldus de bond, die bang is dat er een "schijnveiligheid wordt gecreeëerd".  75.000 zorgmedewerkers hebben prik gehad

  En dan ook nog even een cijfer-update over de coronavaccinatie: de GGD heeft tot en met afgelopen weekend ruim 35.000 zorgmedewerkers van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking gevaccineerd. Het RIVM maakte die tussenstand vandaag bekend. Het totale aantal gevaccineerden in Nederland komt daarmee op ongeveer 75.000.

  De andere 40.000 Nederlanders die hun eerste beschermende prik hebben gekregen, werken in de acute zorg. Zij zijn gevaccineerd in de ziekenhuizen waar ze werken.  Tbc-vaccin beschermt kwetsbare ouderen niet tegen corona

  Het tuberculosevaccin BCG biedt kwetsbare ouderen geen bescherming tegen Covid-19. Dat blijkt uit een grote studie onder ruim 6000 mensen van zestig jaar en ouder die zich sinds september hebben laten vaccineren met het middel. Het onderzoek werd uitgevoerd in twintig Nederlandse ziekenhuizen.

  Het was de bedoeling dat de proefpersonen die al bij een medisch specialist onder behandeling waren, na toediening beter beschermd zouden zijn tegen infectie met het virus. Het vaccin geeft het afweersysteem namelijk een oppepper.

  Volgens onderzoeksleider Marc Bonten van UMC Utrecht is de conclusie echter duidelijk. "Het BCG-vaccin biedt geen bescherming tegen Covid-19 voor de kwetsbare ouderen. Hoewel teleurstellend, is het belangrijk om juist tijdens de pandemie de voorlopige gegevens meteen te delen."

  [Tweet:https://twitter.com/MarcBonten/status/1351174441431138317]

  Twintig coronabesmettingen in gevangenis Nieuwegein

  In de penitentiaire inrichting in Nieuwegein zijn twintig gedetineerden besmet geraakt met het coronavirus. Dat laat een woordvoerder aan RTV Utrecht weten.

  De getroffen afdeling blijft in quarantaine en het personeel dat er werkt wordt niet op andere afdelingen ingezet. Hier lees je meer.  De Parade staat op omvallen en wil steun

  Het gaat niet goed met reizend theaterfestival De Parade. Sterker nog: als er geen noodsteun van de vier grote steden komt, waarin het festival te zien is, valt het doek voor het festival.

  [Audio:2788202|Festivaldirecteur De Parade: "Het is vijf voor twaalf"]


  In Utrecht staat De Parade sinds jaar en dag rond eind juli en begin augustus in het Moreelsepark. Het festival biedt werk aan honderden werknemers; van artiesten die optreden tot aan mensen die het  Tennissers houden hart vast in 'zooitje' in Melbourne

  De voorbereiding op de eerste krachtmeting van het jaar voor de tennissers verloopt op z'n zachtst gezegd onrustig. Volgens verschillende spelers gaat er van alles mis bij de Australian Open in Melbourne en is het echt een zooitje

  [Image:2254095|Van de Zandschulp in actie op een ander toernooi.]

  Botic van de Zandschulp uit Veenendaal kan daarover meepraten. Hij mag de komende twee weken zijn hotelkamer niet verlaten omdat er iemand met corona op zijn vlucht richting Australië zat.

  "Ik heb op mijn kamer nog niet getennist, alleen wat fysieke training kunnen doen", aldus de nummer 156 van de wereld.

  Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • In de eerste week van het grootschalige onderzoek naar het coronavirus in Lansingerland zijn ruim 20.000 mensen getest, meldt omroep Rijnmond. Dat is een derde van het aantal inwoners. Voor komende week staan 15.000 afspraken ingepland.

  Burgemeester Pieter van de Stadt deed vorige week een dringende oproep aan alle inwoners van 2 jaar en ouder om zich te laten testen. Ongeveer 63.000 mensen kregen een brief.

  De drie extra testlocaties in de kernen Bleiswijk, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs draaien op volle toeren. Dagelijks worden daar tussen de 750 en 800 tests afgenomen. Samen met de grote locatie bij Rotterdam The Hague Airport worden per dag ongeveer 4500 mensen getest.

  "Er zijn bijna geen no-shows, nog geen 1 procent. Het stroomt lekker door en mensen geven heel goed gehoor aan de oproep", zegt de manager van de testlocaties in Lansingerland.

  Uitbraak Britse variant

  Eind vorig jaar dook de Britse coronavariant op in Lansingerland. Op een school in Bergschenhoek waren meerdere kinderen, leerkrachten en ouders daarmee besmet. Uit een vervolgonderzoek in een cirkel rond die school bleken 75 van de 750 onderzochte ouders, kinderen en leerkrachten besmet, van wie iets minder dan de helft met de Britse variant.

  Bij weer een nieuw onderzoek in een nog grotere cirkel rond meerdere scholen in Bergschenhoek bleken 20 van de 1000 mensen besmet. Onbekend is nog om hoeveel besmettingen met de Britse variant het gaat.

  Wie bij de grote testronde een positieve uitslag krijgt, wordt in het Erasmus MC onderzocht op de Britse of Zuid-Afrikaanse variant. Het ziekenhuis en de GGD Rotterdam-Rijnmond hopen zo meer te weten te komen over de verspreiding van de besmettelijke varianten en de rol van kinderen.

  De eerste testresultaten uit Lansingerland worden waarschijnlijk later deze week bekendgemaakt. Die kunnen van invloed zijn op beslissingen van het kabinet, schrijft Rijnmond.

  De grootschalige testactie begon afgelopen woensdag:

 • De inauguratie van Joe Biden is een dag waarop een golf van tegenstrijdige emoties loskomt bij Peter Tracey en Shawntia Humphries. Woede. Vreugde. Verdriet. Teleurstelling. En hoop.

  Ze zijn woedend over de president die zijn aanhang ophitste en de schade die de gewelddadige Trump-meute aanrichtte aan het Capitool.

  "Die hooligans hebben geen enkel ontzag voor onze grondwet. Denk niet dat zij de meerderheid in ons land vertegenwoordigen. Vaderlandsliefde betekent dat je elkaar respecteert en voor elkaar zorgt. Het betekent niet dat je met een Amerikaanse vlag over je schouders het Capitool plundert", zegt Tracey, een 60-jarige advocaat.

  Wederopbouw

  Ze zijn verdrietig en teleurgesteld dat Washington in een onneembaar fort is veranderd. Grote delen van de binnenstad zijn hermetisch afgesloten, er patrouilleren tienduizenden agenten en militairen op straat en de inauguratieplechtigheden van komende woensdag zijn niet toegankelijk voor het publiek. Humphries: "Ik vind het goed dat ze de stad beschermen, maar ze hadden daar al op 6 januari moeten zijn toen het Capitool werd bestormd."

  Maar ze zijn ook hoopvol dat met de intrede van Joe Biden in het Witte Huis een nieuw, rustiger tijdperk begint. Een tijdperk dat de vier jaar van verdeeldheid en chaos onder Trump doet vergeten. Tracey: "Op 20 januari kunnen we beginnen met de wederopbouw van het wrak dat Trump heeft achtergelaten."

  De wereld maakte twee weken geleden kennis met Tracey en Humphries na de bestorming van het Capitool. Tracey woont in een buurt met uitzicht op het Amerikaanse parlementsgebouw. Toen Trump-aanhangers, uitgedost met grote Trump-vlaggen, na afloop van de gewelddadige aanval op het Capitool terugliepen door zijn wijk, had hij het helemaal gehad.

  "Jullie moeten oprotten uit deze stad, stelletje landverraders en klootzakken!", schreeuwde hij vanuit zijn portiek. "Ze zijn de stad kapot aan het maken en niemand doet er wat tegen. Als dat Black Lives Matter-activisten waren geweest, dan rolden nu al de tanks over Pennsylvania Avenue."

  Op dat moment reed Shawntia Humphries voorbij, een Afro-Amerikaanse inwoonster van Washington die net terugkwam van haar werk. De tirade van Tracey raakte een gevoelige snaar bij haar. Ze draaide haar raampje open en riep richting Tracey. "Ze maken onze stad kapot. Ik krijg er tranen in mijn ogen van. Als wij en Black Lives Matter het waren geweest, hadden we niets van dat alles kunnen doen. We zouden zijn gestorven."

  Een Noorse journalist filmde de dialoog en plaatste de video op Instagram en Twitter.

  In een mum van tijd ging de video viral met de hashtags #guyonporch en #womenincar:

  "Die dag was verschrikkelijk", zegt Humphries. "Maar Peter heeft het helemaal goed gemaakt. Hij was zo gepassioneerd. Elk woord was raak."

  Voor de 34-jarige gemeenteambtenaar komt met de inauguratie van Biden een einde aan vier lange, pijnlijke jaren. "Ik wist meteen dat Trump een eikel was toen hij het Witte Huis betrad. Ik ben nooit zo politiek actief geweest, maar hij was iemand op wie ik nooit zou kunnen stemmen."

  Opluchting is dan ook vooral de emotie die bij haar overheerst. "Mijn God! Van zijn tweets tot zijn onvermogen om normaal te kunnen praten, ik ben zo blij dat hij vertrekt. Ik heb één verkiezingsdebat gezien afgelopen jaar en het was verschrikkelijk. Ik hoop dat Biden het land weer beter maakt."

  Tracey heeft een boodschap voor Amerikanen die nog altijd pessimistisch zijn over de toekomst van hun land. "Houd moed. Ik heb enkel positieve reacties gehad op de video en dat stemt me optimistisch. We hebben heel wat meegemaakt de afgelopen jaren, maar we gaan nu betere dagen tegemoet. We zijn verre van een perfect land en hebben veel problemen, maar we zijn Amerikanen en we kunnen weer omhoog klauteren."

  Humphries beaamt dat: "Ik vond het mooi te zien dat we mensen hoop hebben gegeven. Ik denk dat we een verschil kunnen maken."

  De toevallige dialoog tussen Humphries en Tracey van twee weken geleden heeft onverwachts nog tot iets moois geleid: ze zijn vrienden geworden. "Echte vrienden", benadrukt Tracey. "Ik hoop dat je het ook zo voelt."

  "I love you man", antwoordt Humphries. "We hebben het gezellig samen. We vinden het leuk om met elkaar te praten en we hebben veel dingen gemeen. It's really cool."

 • Gedupeerden van de toeslagenaffaire hoeven schulden die ze hebben bij overheidsinstanties niet meer te betalen. Dat heeft demissionair staatssecretaris Van Huffelen van Financiën bekendgemaakt.

  Met die regeling wordt voorkomen dat de ouders, die allemaal ten minste 30.000 euro krijgen van het kabinet, een groot deel van dat bedrag weer moeten inleveren bij schuldeisers. "Ik ben er heel erg blij mee dat we ouders een schone lei kunnen bieden", zei Van Huffelen.

  Afgelopen vrijdag viel het kabinet over de toeslagenaffaire. Toen zei premier Rutte dat het kabinet ook in demissionaire staat alles zal doen om de gedupeerde ouders te helpen. Ook de Tweede Kamer wil dat de ouders zo snel mogelijk volledige compensatie krijgen.

  De staatssecretaris legt uit wat er afgesproken is:

  Ook de Belastingdienst en de dienst Toeslagen zien af van de vorderingen. Vorige week zei de Belastingdienst nog dat ze dat niet wilde doen. Dat leidde tot veel verontwaardiging, omdat de ouders juist het slachtoffer zijn van de uit de hand gelopen fraudejacht van de fiscus.

  Omdat ze onterecht van fraude werden beschuldigd, zijn duizenden ouders in de financiële problemen gekomen. Ze moesten meestal alle kinderopvangtoeslag terugbetalen die ze hadden gekregen, vaak nog met boete. Daardoor ontstonden er ook weer schulden bij andere organisaties.

  Private schuldeisers

  Ook publieke instellingen als het CAK, het UWV, de Sociale Verzekeringsbank en de gemeenten doen mee aan de regeling. Van Huffelen roept private schuldeisers, zoals banken, energiebedrijven en woningcorporaties op hetzelfde te doen. Ze is daarover nog met hen in gesprek.

  Om hoeveel geld het precies gaat, is onbekend. Geschat wordt dat de ouders vele tientallen miljoenen euro's aan schulden bij de overheid hebben openstaan. Volgens het ministerie worden ze allemaal kwijtgescholden, ongeacht wat het de schatkist kost.

  Waar draait de toeslagenaffaire om? Een korte uitleg van NOS op 3:

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Mon, 18 Jan 2021 20:05:27 +0100]