daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Di. 19 Maart 2019
Week 12

Geselecteerde regio:
Gouda

Regio:
Midland FM

 • Foto:Mees met voojaar in zicht.

  Door: Mees Weststrate. Vandaag is het wisselend bewolkt en er kan zelfs wat regen vallen. Er staat een zwakke tot matige zuidwestenwind. In de middag ontstaan er opklaringen. De thermometer geeft vanmiddag 11°C aan. In de avond zien we opklaringen maar de nacht verloopt bewolkt. De temperatuur daalt naar 5°C. Woensdag is het voornamelijk bewolkt. In de late middag zien we nog even de zon. Er staat een zwakke tot matige zuidwestenwind. Het kwik loopt op naar 12°C.

 • Zaterdag 23 februari 2019 is, na een viereneenhalve maand durende verbouwing, de vernieuwde studio van lokale omroep RPL in gebruik genomen. RPL is gehuisvest in de voormalige Pius X school in Woerden. De omroep heeft zijn ruimtes opnieuw ingedeeld en beschikt nu over een Tv-studio, een montageruimte en werkplekken voor de nieuwsredactie. Ook de twee radiostudio's zijn geheel vernieuwd en aangepast aan de eisen van deze tijd.

  Lokale journalistiek van belang
  De officiële heropening werd verricht door burgemeester Victor Molkenboer. Hij zei dat lokale omroep de schakel kan zijn tussen inwoners en het gemeentebestuur. Hij sprak de wens uit om samen met de gemeenteraad te kijken naar welke mogelijkheden er bestaan om de omroep verder te professionaliseren door contacten met de school voor journalistiek te leggen en medewerkers op te leiden. De omroep moet daarbij volgens de burgemeester journalistiek onafhankelijk kunnen blijven werken.

  Meer mogelijkheden

  De vernieuwde ruimtes geven de omroep meer en betere mogelijkheden om programma's te maken. In de Tv-studio kan met meerdere camera's worden gewerkt en is het bijvoorbeeld mogelijk om 'talkshows' te maken. Diezelfde tv-studio is ook inzetbaar voor de wekelijks live muziekoptredens voor de radio-uitzendingen.

  Bron & foto: RPL

 • Dit weekeinde verslag van de volgende wedstrijden:

  Zaterdag 23 februari 2019:

  Gouda – Moerkapelle (3-1)

  Sporting Leiden - CVC Reeuwijk (3-1)

  WDS – Bodegraven (4-1)

  Rohda ‘76 – Siveo ‘60 (0-1)

  FC Oudewater – Bunnik ‘73 (2-0)

  Zondag 24 februari 2019:

  ONA – Altior

  DONK – Voorschoten ‘97

  De sportuitzendingen worden gemaakt i.s.m. RTV Gouwestad en RTV Bodegraven. Tussen 14 en 17.00 te beluisteren via: 106.2 FM / 107.5 FM / 107.8 FM / 98.3 FM (Kabel Oudewater & Bodegraven) / 97.7 FM (Kabel Gouda) / 103.4 FM (Kabel Ziggo Gemeente Bodegraven), Tune-in of via de live-stream op deze website.

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Een agent in opleiding wordt ontslagen omdat hij actief heeft meegedaan aan rellen na de wedstrijd NAC Breda-Willem II, afgelopen oktober. Een tweede agent die erbij was, heeft voorwaardelijk ontslag gekregen. Dat betekent dat hij voorlopig mag blijven. Gaat hij opnieuw in de fout, dan moet hij alsnog vertrekken.

  Na de Brabantse derby op 22 oktober ontstonden er ongeregeldheden buiten het stadion in Breda. Supporters van NAC zochten de confrontatie met aanhangers van Willem II. Toen de mobiele eenheid ingreep, keerde de groep zich tegen de politie.

  Agenten en politiepaarden werden geslagen met broekriemen en kettingen. Ook werden agenten van hun paard getrokken en werd er met stenen gegooid naar de politie. Twee agenten raakten lichtgewond. Diezelfde middag nog werden vijf supporters aangehouden. In de dagen daarna liep het aantal arrestaties op tot ruim dertig.

  Strafbare feiten

  Volgens de politie werd al snel duidelijk dat bij de groep relschoppers ook twee medewerkers van de eenheid Zeeland-West-Brabant zaten. Daarop is een intern onderzoek gestart. De uitkomst daarvan is dat een van de betrokken agenten meedeed aan de rellen en zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten.

  De tweede medewerker zou geen strafbare feiten hebben gepleegd, maar de politie vindt wel dat er in zijn geval sprake is van ernstig plichtsverzuim. Door aanwezig te zijn bij de groep relschoppers, heeft hij de integriteit en betrouwbaarheid van het korps geschaad, oordeelt de politie. Aan zijn voorwaardelijk ontslag is een proeftijd van twee jaar verbonden, meldt Omroep Brabant.

  Woedend

  Burgemeester Depla van Breda reageerde woedend na de rellen. "Ik schaam me kapot voor dit soort mensen die het voetbal kapotmaken en politiemensen in gevaar brengen", zei hij onder meer.

  Ook deelde de burgemeester beelden van het incident op Twitter.

 • Paus Franciscus heeft het ontslag van de aartsbisschop van Lyon niet aanvaard. De aartsbisschop, kardinaal Philippe Barbarin, diende eerder deze maand zijn ontslag in.

  De 68-jarige Barbarin werd op 7 maart veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijke celstraf omdat hij te weinig had gedaan met beschuldigingen van seksueel misbruik in zijn bisdom. Een priester zou zich in de jaren 80 en 90 hebben vergrepen aan tientallen scouts.

  De veroordeling kwam als een verrassing. De meeste zaken waren verjaard en de aanklager had gepleit voor vrijspraak. Barbarin ging in hoger beroep, maar diende desondanks zijn ontslag in.

  'Niet overtuigd van schuld'

  Bij een bezoek aan het Vaticaan kreeg de Fransman echter te horen dat paus Franciscus het ontslag niet accepteert. Volgens Barbarin was dat omdat de paus niet overtuigd is van zijn schuld. Een woordvoerder van het Vaticaan bevestigt het besluit van de paus, zonder in te gaan op de reden.

  De paus heeft Barbarin gevraagd om "te doen wat hij zelf het best vindt voor het aartsbisdom", zegt de woordvoerder. Daarop heeft de aartsbisschop besloten om zich voor onbepaalde tijd terug te trekken uit zijn functie. De dagelijkse leiding draagt hij tijdelijk over aan zijn rechterhand, de vicaris-generaal.

 • Uitkeringsinstantie UWV heeft besloten om Ryanair geen toestemming te geven om een groep piloten te ontslaan op basis van economische gronden, meldt pilotenvakbond VNV.

  Het gaat om piloten die vanuit Eindhoven vlogen. Ryanair sloot zijn basis daar in november en vliegt nu vanuit andere plaatsen naar Eindhoven. Piloten kregen de keuze: of verhuizen naar een buitenlandse basis of ontslag.

  Maar van het UWV mag Ryanair de piloten die niet willen verhuizen dus niet ontslaan. Volgens de pilotenvakbond gaat het om zo'n 18 piloten. Die worden tot nu toe gewoon betaald, terwijl er geen werk meer voor hen is. Wat Ryanair nu met de piloten gaat doen, is nog niet duidelijk. De vakbond VNV zegt eventuele juridische procedures met vertrouwen tegemoet te zien.

  Onrechtmatig

  De rechter verbood Ryanair eerder om de basis in Eindhoven te sluiten, omdat dat volgens de rechter gebeurde op onrechtmatige gronden. Ryanair negeerde dat oordeel en sloot de basis toch.

  Volgens de piloten was de sluiting van de basis in Eindhoven een wraakactie, wegens een staking van het personeel afgelopen zomer. De rechter ging daar in mee: "Het heeft er alle schijn van dat het besluit is genomen als sanctie op eerdere stakingsacties."

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Tue, 19 Mar 2019 18:04:11 +0100]