daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Di. 30 Mei 2023
Week 22

Geselecteerde regio:
Beuningen

Regio:
De Gelderlander
gelderlander.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

  • De NAVO stuurt 700 militairen extra naar het noorden van Kosovo vanwege de onrust van gisteren. Dat heeft Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, bekendgemaakt. Daarnaast heeft het militaire bondgenootschap nog eens honderden reservisten gevraagd om paraat te staan.

    Gisteren raakten de NAVO-vredesmacht en etnische Serviërs in de stad Zvecan slaags toen die laatste groep wilde voorkomen dat de net gekozen Albanees-Kosovaarse burgemeester het gemeentehuis binnenging. Dertig NAVO-militairen raakten bij de ongeregeldheden gewond. Volgens de Servische autoriteiten liepen zo'n vijftig Servische demonstranten verwondingen op.

    Stoltenberg sprak vandaag van "onacceptabel geweld" dat "onmiddellijk moet stoppen". Hij waarschuwde dat de manschappen zullen ingrijpen als de veiligheid van de gehele bevolking in Kosovo in gevaar komt. De NAVO is momenteel al met zo'n 3800 manschappen in het land aanwezig.

    Het gemeentehuis van Zvecan werd vandaag afgesloten door NAVO-militairen. Ook werden barricades opgezet om de veiligheid in de stad beter te kunnen garanderen.

    Verkiezingen en nummerborden

    De onrust is terug te voeren op de verkiezingen van afgelopen maand. In het noorden van Kosovo wonen overwegend etnische Serviërs die bij Servië willen horen. Zij kozen ervoor de stembusgang te boycotten. Als gevolg daarvan werden, dankzij een kleine minderheid, in vier gemeenten politici met een Albanese achtergrond tot burgemeester gekozen. Gisteren was de eerste werkdag van de burgemeesters, maar Serviërs probeerden dat te verhinderen.

    De ongeregeldheden hebben ook te maken met een rel van vorig jaar over de invoering van Kosovaarse kentekenplaten voor de Serviërs in het noorden. Zij weigerden die kentekenplaten te gebruiken. Ook toen liepen de spanningen hoog op, maar in november werd uiteindelijk een akkoord bereikt.

    Afgelopen maart werd tussen de leiders van beide landen nog gepraat om de onderlinge relatie te normaliseren. Onder leiding van EU-buitenlandchef Josep Borrell onderhandelden ze twaalf uur lang met elkaar in Noord-Macedonië en werden het op een aantal punten eens.

  • In het noordoosten van Duitsland heeft een man op eigen initiatief een spoorwegovergang aangelegd. Hij deed dat bij een goederenspoorlijn achter zijn huis in Blankenberg, in de buurt van Rostock. De politie spreekt van een gevaarlijke situatie en heeft het treinverkeer stilgelegd.

    De man zou een paar weekenden aan de overweg hebben gewerkt. Hij legde betonplaten en grind tussen de rails en haalde een hekje en verbodsborden weg. Daar kwam een waarschuwingsbord voor terug, met de tekst: 'Oppassen bij het oversteken'.

    Waarom de man de overweg heeft aangelegd, is niet duidelijk. Het pad leidt naar een perron dat al lang niet meer wordt gebruikt.

    Tegenover de politie verklaarde de man dat hij de overweg als vrijwilliger had vernieuwd. Spoorbedrijf Deutsche Bahn, dat het traject beheert, zegt juist dat op die plek nooit een overweg is geweest en dat er ook geen vergunning voor is afgegeven.

  • Autokopers laten de subsidiepot voor elektrische auto's dit jaar grotendeels links liggen. Waar de pot vorig jaar op 30 mei al leeg was, is er nu nog bijna 44 van de 67 miljoen euro over, ruim 65 procent. In de pot voor tweedehands elektrische auto's zit nog meer dan 18 miljoen euro.

    Deskundigen en belangenclubs herkennen de trend. "Er is meer onzekerheid bij kopers", zegt Maarten van Biezen van de Vereniging Elektrische Rijders. Dat heeft volgens hem te maken met de hoge elektriciteitsprijzen van de afgelopen tijd.

    Ook de afbouw van fiscale voordelen, nu en in de toekomst, maakt dat particuliere en zakelijke rijders minder snel de overstap naar elektrisch maken. Van Biezen wijst er ook op dat aanschafprijzen voor veel mensen toch te hoog blijven en dat de lancering van goedkopere modellen langzamer gaat dan gedacht.

    Ook brancheorganisaties BOVAG en ANWB horen van autodealers dat er minder vraag is. "Mensen laten zich afschrikken door de onzekere vooruitzichten", zegt Paul de Waal van de BOVAG. "Nu hoeven elektrische rijders nog geen motorrijtuigenbelasting te betalen, maar na 2025 wel. Het is nog niet zeker hoe hoog die belasting wordt."

    Volgens de ANWB blijven handelaren langer met hun elektrische modellen zitten. Ze verwachten dat de prijs daardoor zal gaan zakken. "Een tweedehands, vijf jaar oude Nissan Leaf II kun je nu voor 18.900 euro krijgen. Dat was een jaar geleden nog 21.900 euro", zegt woordvoerder Annelies Tichelaar.

    Toch meer e-auto's verkocht

    Opvallend is dat de daling niet in de verkoopcijfers te zien is. Daar is juist een flinke stijging te zien. In de eerste vier maanden van vorig jaar werden er 17.162 nieuwe elektrische auto's verkocht, terwijl er in die periode dit jaar 33.447 nieuwe elektrische auto's werden geregistreerd.

    Volgens experts is daar een goede verklaring voor. De subsidies worden verstrekt op het moment van het tekenen van het contract, terwijl de nieuwverkopen pas worden geregistreerd op het moment dat de auto wordt geleverd. De levertijden liepen vorig jaar flink op, door verschillende problemen. Die vertraging lopen de producenten nu langzaam in, met een toename in de verkoopcijfers dit jaar.





Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Tue, 30 May 2023 20:26:00 +0200]