daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Ma. 7 Oktober 2024
Week 41

Geselecteerde regio:
Beuningen

Regio:
De Gelderlander
gelderlander.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

  • Het Openbaar Ministerie en de Koninklijke Marechaussee zijn een nieuw onderzoek gestart naar geweld tegen vluchtelingen uit de Hoorn van Afrika. Volgens beide organisaties krijgen migranten die op weg zijn naar Europa nog steeds te maken met veel geweld, vooral in Sudan en Libië.

    "In deze landen worden duizenden mensen opgesloten in kampen", meldt de marechaussee. "Ze mogen pas verder reizen als familieleden flink betalen. Niet zelden vindt hierbij grof geweld plaats."

    De focus van het onderzoek is gericht op criminele netwerken rond mensensmokkel via de zogeheten Centraal-Mediterrane Route. Vluchtelingen gebruiken die route om bijvoorbeeld vanuit Eritrea naar Europa te gaan. Al jaren persen criminele organisaties migranten af via deze route, stelt het OM, en daarbij worden mensen "gruwelijk" mishandeld.

    Netwerk geïdentificeerd

    De marechaussee wil migranten die tussen 2016 en 2024 de reis naar Europa hebben gemaakt als getuige horen. Ook worden slachtoffers en andere getuigen gevraagd foto's of video's te delen. De oproep is online in meerdere talen verspreid.

    Eerder identificeerde het Openbaar Ministerie al een van de netwerken in een ander onderzoek.

    Twee jaar geleden werd er al een verdachte door Ethiopië uitgeleverd aan Nederland. Het OM ziet de 40-jarige man uit Eritrea een van de twee leiders van een zeer gewelddadige bende.

    Een andere vermeende leider van de organisatie, ook uit Eritrea, zit vast in de Verenigde Arabische Emiraten. Hij werd "na een internationale klopjacht" opgepakt in Sudan. Nederland vroeg dit voorjaar om zijn uitlevering.

    De organisatie zou tussen 2014 en 2020 Eritreeërs naar Nederland hebben laten komen onder levensgevaarlijke omstandigheden. Onderweg werden slachtoffers in Libië mishandeld, gemarteld en verkracht, terwijl ze met honderden anderen zaten opgesloten in kampen. Volgens het OM zijn meerdere slachtoffers daar overleden.

    Nieuwsuur maakte vorig jaar deze video over de martelkampen in Libië:

  • De hoge concentraties PFAS in eieren van hobbykippen in Zuid-Holland en de gemeente Altena in Noord-Brabant lijken te zijn veroorzaakt door regenwormen. Dat staat in onderzoek dat is uitgevoerd in de omgeving van de Chemours-fabriek in Dordrecht.

    In het onderzoek werd eerst gekeken naar een duidelijk verband tussen het PFAS-gehalte in de bodem en in de eieren van de hobbykippen. Toen dat niet werd gevonden, is aanvullend onderzoek gedaan naar mogelijke besmettingsbronnen, zoals soorten voer, medicijnen, water, grond, bodembedekking en regenwormen. Hieruit bleken regenwormen, die door de kippen worden opgegeten, een belangrijke PFAS-bron in de eieren te zijn.

    Volgens de onderzoekers kan hiermee het grootste deel van de PFAS in de eieren verklaard worden. Dat nog onbekende bronnen ook bijdragen aan de aanwezigheid van PFAS in de eieren, wordt niet uitgesloten. Het RIVM voert verder onderzoek uit op landelijk niveau naar de aanwezigheid van PFAS in eieren.

    De onderzoekers melden dat vooral de stof PFOS (perfluoroctaansulfonzuur) in de eieren terechtkomt. PFOS behoort tot de PFAS-"familie". In een persbericht meldden de onderzoekers dat "voor zover bekend" PFOS nooit in het productieproces van Chemours gebruikt is. "Wat dan wel de bron is van PFOS en andere PFAS in de leefomgeving is onduidelijk", klinkt het.

    Volgens het rapport is er meer landelijk onderzoek nodig om te bepalen wat het hoge PFAS-gehalte in wormen betekent voor de gezondheid van mensen en het ecosysteem.

    Er gingen al langer berichten over te hoge concentraties PFAS in eieren in de buurt van het chemisch bedrijf in Dordrecht. De NOS kwam begin dit jaar met een eigen onderzoek waaruit naar voren kwam dat ook ver buiten de regio Dordrecht op zes van de twaalf onderzochte locaties PFAS in eieren van hobbykippen werden gevonden. In Utrecht, Friesland en Limburg waren de concentraties hoger dan de EU verantwoord vindt.

  • Een 77-jarige man uit Hollandscheveld heeft een eigen familiebegraafplaats gebouwd op zijn landgoed. De reden voor de bouw van een familiegraf is voor Lucas Hummel simpel. "Ik wilde een plek hebben waar mijn dierbaren en ik voor altijd eeuwige rust konden vinden. En dat kan op deze manier, dat is wel bijzonder."

    Het familiegraf zit verstopt onder een groene heuvel, aangelegd door Hummel zelf. De graven zijn vier rijen dik op elkaar gestapeld, een soort muur van ongeveer vier meter hoog met daarover een groene bult. "Een diep gekoesterde wens waar ik jaren aan heb gewerkt. Nu is het gelukt", zegt hij tegen RTV Drenthe.

    Inspiratie putte hij uit de Drentse grafheuvels uit de late Steentijd en IJzertijd. "Ik wilde het ook zo lokaal mogelijk houden, dus met behulp van ondernemers uit de regio zijn de grafkelders ontworpen. Ik denk dat er in Nederland geen vergelijkbaar iets te vinden is."

    Een plekje voor de familie

    Jaren geleden mikte Hummel al op een eigen begraafplaats voor hem en zijn geliefden. Het gemeentebestuur ging destijds niet akkoord met de plannen. De regels voor het gebied waar hij woont stonden het niet toe. Alleen boerenbedrijven waren toegestaan.

    Op zijn 65ste verjaardag riep hij zijn zes kinderen bij elkaar. De oud-directeur van een slagersbedrijf in Hoogeveen vroeg wie van zijn kinderen het agrarische bedrijf dat hij als hobbyboer runde wilde overnemen. Niemand wilde dat.

    Wel waren hij en zijn kinderen het erover eens dat ze het gebied niet kwijt wilden. Hummel besloot er daarom een landgoed van te maken en kreeg daar goedkeuring voor. Zo zou het voor altijd in handen blijven van de familie.

    In speciale gevallen kan een gemeente toestemming geven voor begraven op eigen grond. Wel moet er dan worden voldaan aan strenge eisen. Jaren gingen voorbij, maar eerder dit jaar heeft hij akkoord gekregen van de gemeente.

    'Gaat niet om mij'

    Op het landgoed heeft hij samen met zijn familie 35.000 bomen geplant. En aangezien het een landgoed is, moet het terrein te bereiken zijn voor wandelaars. "Mensen kunnen langs de begraafplaats lopen en mogen er kijken", aldus Hummel.

    Op de vraag of hij samen met de plek op de foto wil voor dit artikel is hij duidelijk: "Nee, het gaat niet om mij. Ik vind het gewoon mooi dat ik iets achter kan laten dat van mijn familie blijft."





Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Mon, 07 Oct 2024 14:07:14 +0200]