daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Ma. 18 Januari 2021
Week 03

Geselecteerde regio:
Beuningen

Regio:
De Gelderlander
gelderlander.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Er is geen direct verband tussen het overlijden van 33 Noren boven de 75 en hun inenting met het Pfizer-vaccin. Dat zeggen de Noorse gezondheidsautoriteiten. Alle overledenen hadden ernstige onderliggende gezondheidsproblemen.

  Het valt volgens Noorse dokters niet uit te sluiten dat de bijwerkingen van het vaccin de gezondheidsproblemen van de overleden ouderen hebben verergerd. Sommigen hadden last van koorts, misselijkheid en braken. In Noorwegen zijn inmiddels bijna alle inwoners van verpleeghuizen gevaccineerd. Het gaat om zo'n 48.000 mensen.

  "Covid-19 is een stuk gevaarlijker dan de vaccinatie", zegt Steinar Madsen van het Noorse medicijnagentschap tegen Bloomberg. Voor de start van de vaccinaties zei het Noorse medicijnagentschap al te verwachten dat er na de vaccinatie doden onder de oudste en ziekste mensen zouden vallen.

  Dat betekent niet dat er een causaal verband is, aldus het Folkehelseinstituttet, het Noorse equivalent van het RIVM. Per dag overlijden er normaal gesproken zo'n 45 mensen in Noorse verpleeghuizen. Ook in andere landen overleden ernstig zieke ouderen na te zijn gevaccineerd. Net als in Noorwegen is daar geen direct verband aangetoond.

  Tot nu toe heeft Noorwegen alleen ingeënt met het vaccin van Pfizer. Afgelopen vrijdag werd ook het Moderna-vaccin goedgekeurd.

 • De gezondheidszorg in Portugal worstelt om de coronapatiënten in de ziekenhuizen te kunnen blijven behandelen. Artsen luiden de noodklok over het hoge aantal besmettingsgevallen en ook over de lakse manier waarop veel Portugezen omgaan met de aangescherpte lockdown, die sinds vorige week geldt.

  Vandaag werden in het land met 10 miljoen inwoners 167 coronadoden gemeld, een aantal dat niet eerder is gehaald. Ook kwamen er in een dag 6702 besmettingen bij.

  De Portugese Orde van Artsen meldt dat ziekenhuizen op de rand van omvallen staan. "We kunnen niet meer al die mensen redden", zo schrijft de organisatie in een brief aan de regering.

  IC's bijna vol

  De druk op IC-afdelingen is enorm. In het hele land zijn 672 IC-bedden beschikbaar voor coronapatiënten, waarvan er dit weekend al 647 waren bezet.

  Het lukte Portugal vorig jaar het aantal coronagevallen laag te houden. Maar nu is het een van de landen die het zwaarst getroffen zijn. Er zijn nu 900 besmettingen per 100.000 inwoners, gemeten over twee weken. Dat is meer dan in buurland Spanje, waar het besmettingscijfer op 690 ligt.

  Verpleging uitgeput

  "Artsen moeten zeer moeilijke afwegingen maken, die alleen bij rampen worden gemaakt. Ze moeten criteria opstellen wie voorrang krijgt om te worden behandeld en zijn niet meer in staat alle levens te redden", schrijft de Orde van Artsen, die ook wijst op de uitputting onder het verplegend personeel. "Het personeel zit op de grens, door het onvermogen iedereen te helpen."

  In Portugal geldt sinds vrijdag een nieuwe lockdown, die in principe een maand duurt. Portugezen mogen alleen de deur uit om te werken, boodschappen te doen, of naar een apotheek te gaan. Ook zijn korte wandelingen en sporten in de open lucht toegestaan.

  Rijen ambulances

  Scholen zijn nog open, maar de Orde van Artsen roept in haar brief de regering op, om ook scholieren zo snel mogelijk thuis te houden.

  In het land waren dit weekend beelden te zien van rijen ambulances bij ziekenhuizen in Lissabon, die uren moesten wachten om coronapatienten af te leveren. Vanuit ziekenhuizen waren ook oproepen te horen om niet nog meer patiënten te brengen.

  Ondanks de strengere lockdown was het in de straten van Lissabon drukker dan de autoriteiten hadden gehoopt. Het lijkt erop dat veel Portugezen zich slecht houden aan de strengere regels, zoals verplicht thuiswerken.

 • In de eerste week van het grootschalige onderzoek naar het coronavirus in Lansingerland zijn ruim 20.000 mensen getest, meldt omroep Rijnmond. Dat is een derde van het aantal inwoners. Voor komende week staan 15.000 afspraken ingepland.

  Burgemeester Pieter van de Stadt deed vorige week een dringende oproep aan alle inwoners van 2 jaar en ouder om zich te laten testen. Ongeveer 63.000 mensen kregen een brief.

  De drie extra testlocaties in de kernen Bleiswijk, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs draaien op volle toeren. Dagelijks worden daar tussen de 750 en 800 tests afgenomen. Samen met de grote locatie bij Rotterdam The Hague Airport worden per dag ongeveer 4500 mensen getest.

  "Er zijn bijna geen no-shows, nog geen 1 procent. Het stroomt lekker door en mensen geven heel goed gehoor aan de oproep", zegt de manager van de testlocaties in Lansingerland.

  Uitbraak Britse variant

  Eind vorig jaar dook de Britse coronavariant op in Lansingerland. Op een school in Bergschenhoek waren meerdere kinderen, leerkrachten en ouders daarmee besmet. Uit een vervolgonderzoek in een cirkel rond die school bleken 75 van de 750 onderzochte ouders, kinderen en leerkrachten besmet, van wie iets minder dan de helft met de Britse variant.

  Bij weer een nieuw onderzoek in een nog grotere cirkel rond meerdere scholen in Bergschenhoek bleken 20 van de 1000 mensen besmet. Onbekend is nog om hoeveel besmettingen met de Britse variant het gaat.

  Wie bij de grote testronde een positieve uitslag krijgt, wordt in het Erasmus MC onderzocht op de Britse of Zuid-Afrikaanse variant. Het ziekenhuis en de GGD Rotterdam-Rijnmond hopen zo meer te weten te komen over de verspreiding van de besmettelijke varianten en de rol van kinderen.

  De eerste testresultaten uit Lansingerland worden waarschijnlijk later deze week bekendgemaakt. Die kunnen van invloed zijn op beslissingen van het kabinet, schrijft Rijnmond.

  De grootschalige testactie begon afgelopen woensdag:

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Mon, 18 Jan 2021 21:37:46 +0100]