daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Do. 18 Juli 2024
Week 29

Geselecteerde regio:
Beuningen

Regio:
De Gelderlander
gelderlander.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • In Kenia mag voorlopig niet geprotesteerd worden in het centrum van de hoofdstad Nairobi. Dat heeft de politie in het Afrikaanse land verordonneerd.

  Het is al weken onrustig in Kenia vanwege grote anti-regeringsdemonstraties. Daarbij zijn tientallen mensen omgekomen. De rellen begonnen vanwege plannen om de belastingen te verhogen.

  Om de gemoederen te bedaren schrapte president William Ruto die belastingverhoging, ontbond hij de regering en beloofde hij bezuinigingen op de overheid. De protesten gingen echter door, zij het op kleinere schaal dan voorheen. De demonstranten willen dat Ruto aftreedt. Inmiddels richten de protesten zich ook tegen corruptie en het politiegeweld tegen de betogers.

  Criminele bendes

  De Keniaanse politie zegt informatie te hebben dat criminele bendes de protesten misbruiken. Ze infiltreren in protestgroepen en creëren er chaos met geweld en plunderingen tot gevolg, schrijft de politie in een verklaring. Om dat te voorkomen zijn demonstraties in Nairobi voorlopig verboden.

  Het verbod volgt op kleine demonstraties eerder deze week die op een grote politiemacht stuitten. De politie vuurde traangas af. Mensenrechtenorganisaties verwijten de politie buitensporig veel geweld te gebruiken tegen de demonstranten.

 • In Parijs heeft een auto het terras van een restaurant geramd. Daarbij zijn één dode en zes gewonden gevallen. De politie gaat vooralsnog uit van een ongeluk, melden verschillende Franse media.

  Volgens de politie reed de auto vanavond met hoge snelheid in op het terras van een restaurant aan de Avenue du Père Lachaise, niet ver van de bekende begraafplaats. De bestuurder sloeg op de vlucht, maar agenten konden hem later arresteren. Hij bleek onder invloed van alcohol te zijn. De bijrijder had eveneens gedronken en ook drugs gebruikt.

  Van de gewonden zijn drie er ernstig aan toe, zegt de politie. Drie anderen hadden lichte verwondingen. Alle slachtoffers waren klanten van het restaurant. Zo'n twintig getuigen waren hevig geschrokken door het incident.

  Auto op explosieven onderzocht

  De bestuurder, een 24-jarige man uit de regio Parijs, wordt verdacht van doodslag en mishandeling. Volgens justitie is een ongeluk de meest waarschijnlijke verklaring, meldt nieuwszender France Info. De anti-terreurafdeling van het parket is niet betrokken bij het onderzoek.

  Vlak voor de start van de Olympische Spelen zijn de autoriteiten in Parijs extra alert vanwege het risico op aanslagen. De politie en het leger zijn massaal in de stad aanwezig. Na het ongeluk bij het restaurant controleerden militairen van een anti-terreureenheid de auto op explosieven, maar er werd niets gevonden.

  De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, noemt het ongeluk "verschrikkelijk". Ze heeft haar "diepste medeleven" met de slachtoffers en hun families betuigd.

 • De Amerikaanse marine erkent dat een grote groep zwarte militairen nooit vervolgd hadden mogen worden in de nasleep van een fatale explosie bij San Francisco. Precies 80 jaar nadat een munitieongeluk een bevoorradingspier verwoestte krijgen de 256 mannen eerherstel.

  Het gaat om mannen die in de marinehaven Port Chicago hielpen bij de bevoorrading van oorlogsschepen. Dat waren allemaal zwarte Amerikanen, omdat die vanwege de rassenscheiding in de VS voornamelijk voor ondersteunende diensten werden ingezet. De mannen hadden eerder al geklaagd dat ze te weinig training hadden gekregen voor het gevaarlijke werk en dat er te weinig veiligheidsmaatregelen waren.

  Op 17 juli in 1944 ging het inderdaad mis: een explosief ging af en veroorzaakte een enorme ontploffing van een munitieloods met 5000 ton explosieven. De haven werd verwoest en 320 marinemensen en burgers kwamen om het leven, voornamelijk zwarte oorlogsvrijwilligers. Ruim 400 personen raakten gewond.

  Vuurpeloton

  Na de explosie kregen de overlevenden te maken met het racistische beleid van de marine. Witte militairen kregen verlof om bij te komen, hun zwarte collega's moesten helpen resten van slachtoffers te bergen. Ook prees het officiële onderzoek naar de ramp het goede werk van witte officieren, waarmee impliciet de schuld werd gelegd bij de zwarte werknemers.

  De 256 mannen die nu eerherstel krijgen, weigerden terug aan het werk te gaan zolang er niet meer veiligheidsmaatregelen werden genomen. De stakers kregen te horen dat hun werkweigering gezien werd als muiterij in oorlogstijd, waar de doodstraf op stond. "Een vuurpeloton is een stuk gevaarlijker dan munitie verslepen", dreigde een admiraal de mannen zelfs.

  De meeste stakers gingen daarop weer aan het werk, hoewel de officiële reprimande een schandvlek bleef. Vijftig mannen bleven volharden en werden door een krijgsraad schuldig bevonden aan muiterij. De aanvankelijke straf van 15 jaar dwangarbeid werd na publieke ophef verlicht, maar het stigma bleef.

  'Zoektocht naar gerechtigheid'

  In aanloop naar de tachtigste herdenking van de ramp heeft de marine de veroordelingen nogmaals tegen het licht gehouden en komt het tot de conclusie dat deze groep nooit vervolgd had mogen worden. "Het was een gruwelijke situatie", zegt marinestaatssecretaris Carlos Del Toro.

  "De Port Chicago 50 en de velen die hen gesteund hebben, zijn niet meer onder ons, maar hun verhaal leeft voort. Het toont de kracht van moed en een onvermoeibare zoektocht naar gerechtigheid. Zij zijn een baken van hoop. Ze herinneren ons eraan dat zelfs als alles je lijkt tegen te werken, je kunt blijven vechten en winnen voor wat juist is."

  De marine nodigt nabestaanden uit om contact op te nemen, zodat bijvoorbeeld destijds ingehouden loon alsnog kan worden verrekend.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Thu, 18 Jul 2024 04:21:39 +0200]