daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Vr. 15 Oktober 2021
Week 41

Geselecteerde regio:
Uden

Regio:
BD.nl Uden-Veghel
bd.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

Breda Vandaag
Laatste nieuws uit breda van de redactie van Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda

 • BREDA - De Bredase najaarskermis is begonnen. Van vrijdag 15 oktober tot en met zondag 24 oktober kunnen Bredanaars weer genieten van tientallen attracties op het Chasséveld. Nieuw is dit jaar onder andere het Tirolerdorp, en ook de Kermiskoers op 17 oktober.Wethouder Daan Quaars opende de kermis vrijdagavond officieel. “Ik ben allereerst heel blij dat we de kermis weer op deze manier kunnen organiseren. Want de aanloop was echt nog wel spannend.” De kermis is dit jaar een doorstroomevenement, waarbij QR-codes niet nodig zijn.Nieuw deze editie is het Tirolerdorp. “Het tirolerdorp is een mooie toevoeging aan onze najaarskermis”, aldus Quaars. “De sfeervolle plek draagt bij aan onze ambitie om voor de kermis een plek te maken voor alle Bredanaars. Dus de kinderen van 5, tieners van 15 maar ook de mensen van 55.”Ook is de wethouder blij met de nieuwe kermiskoers Rooie Zondag. Die zal op zondag 17 oktober verreden worden, met onder andere een dikke bandenrace en paracycling. “Zo’n koers draagt bij aan beleving op de kermis, en betrekt ook een groter deel van de stad bij de kermis.” Het parcours van de kermiskoers loopt namelijk om de Koepel heen, over de Nassaustraat en Kloosterlaan en langs de Pathé en Bowling. “Ik zou het heel mooi vinden als dat een ontwikkeling is die we doorzetten, en dat we de kermis komende jaren steeds meer bij de stad gaan betrekken.”Prikkelarme kermisOm te zorgen dat alle Bredanaars kunnen genieten van de kermis, wordt er dit jaar ook weer een prikkelarme kermis georganiseerd. ‘Kermissst’ vindt zaterdag 16 oktober plaats van 13.00 uur tot 15.00 uur. Tussen die tijden staat het geluid minder hard en zijn de lichten op de kermis minder fel.Bredavandaag
 • Weerman Nico Koevoets houdt zich al jaren bezig met het weer in West-Brabant. Vandaag de weersverwachting voor zaterdag 16 oktober en de volgende dagen.Een koufront trok vrijdagochtend snel over Brabant en gaf op korte tijd een paar mm regen. Achter het front klaarde het snel en mooi op. Wel is de aangevoerde lucht frisser geworden. Boven de Britse eilanden ligt een nieuw hogedrukgebied klaar. Dit druksysteem gaat voor een paar rustige herfstdagen zorgen terwijl het tijdens het weekend doorschuift naar het oosten van Europa.Verwachting voor zaterdag 16 oktoberIn de nacht koelt het fors af. Lokaal naar 2 graden en er kan plaatselijk vorst aan de grond optreden. Die kans is het grootst in de plattelandsomgeving. Dan is er ook de kans op vorming van lokale mistbanken. Die kunnen hardnekkig zijn. Lokaal blijft het ochtendgrijs tot rond het middaguur hangen. Maar als de zon eenmaal komt, wordt het 13 graden. In bewolkte gebieden blijft het frisser. De wind is erg zwak uit zuidelijke of oostelijke richting.Het weer voor de komende dagenZondag 17 oktober 2021Het wordt opnieuw een frisse nacht, wel iets minde fris met 6 graden. De kans op mist is ook wat kleiner. Er zijn meer wolken in de vorm van hoge bewolking, maar ook lager gelegen bewolking. Het blijft droog met toch wel redelijk wat zon. De wind waait zwakjes uit het zuiden. Maxima rond de 15 graden.Maandag 18 oktober 2021De temperaturen gaan maandag verder in de lift. Het kan wel 18 graden worden. Dit komt door een aanvoer van zachte lucht met een matige (3 Beaufort) zuiden tot zuidwestenwind. Er zijn wolkenvelden, maar ook zon. Lokaal kan er een spatje regen vallen.Zo was het weer vrijdag 15 oktober 2021Maximumtemperatuur: 15,9 gradenMinimumtemperatuur: 11,5 gradenNeerslag: 2,3 mmMeetpunt Breda - Haagse BeemdenWeersverwachting opgesteld vrijdag 15 oktober 2021 om 18:00 uur
 • BREDA - Bredanaars die op vakantie willen naar grote hotspots in Europa, kunnen vanaf vandaag de trein pakken naar de populaire bestemmingen Praag, Wenen, Venetië, Innsbruck, Verona en Milaan. Tweemaal per week kun je de trein vanuit het station pakken: de eerste is vrijdagavond om 18.45 uur vertrokken.De vraag naar een duurzaam alternatief voor vliegen is groot, aldus GreenCityTrip.nl van reisorganisatie Flywise. ‘’En corona heeft de interesse voor slaaptreinen verder aangewakkerd. Zeker als het gaat om bestemmingen die goed bereikbaar zijn per trein.’’ Vanaf vandaag is het mogelijk om met de trein milieuvriendelijk te reizen naar de steden als Venetië en Praag. “Daarmee bespaar je, in vergelijking tot het vliegtuig, 700 kilogram koolstofdioxide. Een reductie van 93 procent.”“Met deze stap lopen wij als reisorganisatie voorop om de reiziger nog meer verantwoord te laten reizen,’’ vertelt Maarten Bastian, CEO bij Flywise. ‘’Met onze eigen trein bieden we stedentrips aan naar fantastische Europese steden, inclusief een hotel op bestemming.’’ De trein blijft op de bestemming staan, zodat je gegarandeerd terug kan reizen naar Breda. TripVanaf 199 euro boek je een 5-daagse trip. Je vertrekt altijd s’ avonds waardoor je in de ochtend aankomt in een van de steden. Je verblijft vijf dagen en vier nachten en slaapt in het hotel wat in de pakketreis zit. Wie een reis boekt, moet trouwens wel rekenen op een kleine omweg: De trein rijdt namelijk altijd van Breda naar Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Utrecht en Arnhem.
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De beslissing om 2,7 miljard euro uit te trekken om de hogere energierekening van consumenten door de sterk stijgende gasprijs te compenseren, is een overhaaste, menen experts. Ze voorzien dat juist hoge inkomens van deze regeling zullen profiteren.

  Met het geld wordt onder meer de energiebelasting verlaagd en een klein deel, 150 miljoen, is bedoeld voor het isoleren van woningen. Het budgetinstituut Nibud is te spreken over de stap van het kabinet. "We vinden het hartstikke goed er zo snel wordt gereageerd", zegt een woordvoerder. "Maar we moeten nog zien of het ook genoeg is voor de mensen die straks 900 euro meer moeten gaan betalen." Het kabinet verwacht dat door de regeling huishoudens gemiddeld zo'n 400 euro besparen.

  Ook Peter Mulder, onderzoeker Energy Studies bij TNO, snapt heel goed dat het kabinet met de compensatie komt. "Dit is in deze situatie misschien wel het beste wat het kabinet kan doen. Mensen met betalingsproblemen zijn hiermee op korte termijn geholpen."

  Geld bij de verkeerde huishoudens

  Maar volgens Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING, is dat juist waar deze maatregel niet in slaagt. De compensatie geldt namelijk voor iedereen, ongeacht het inkomen.

  "Dat er nu wordt gekozen voor een generieke maatregel, zal betekenen dat ook huishoudens met hoge inkomens hier vooral van profiteren, terwijl die er juist tijdens de coronacrisis qua spaargeld op vooruit zijn gegaan."

  Het kabinet heeft wel nagedacht over compensatieregelingen die vooral bij de huishoudens met lagere inkomens terecht zouden komen. "Juist omdat we hebben gekozen voor een brede maatregel zal een deel ook bij mensen terechtkomen die het niet nodig hebben", zegt demissionair minister Yesilgöz. "Maar het moest goed en snel uitvoerbaar zijn, een ingewikkelder maatregel kost te veel tijd."

  Volgens Blom waren er wel mogelijkheden. "95 procent van het geld gaat waar het niet naar toe moet. Als je bijvoorbeeld iets had gedaan voor lagere inkomens was het al beter geweest. Het gaat om zo'n kleine groep ten opzichte van het hele bedrag. Zelfs met hele hoge uitvoeringskosten was het beter terecht gekomen dan als je het generiek doet."

  Verduurzamingsprikkel weggenomen

  Econoom Pieter Gautier, verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, noemt de maatregel "onhandig en geldverspilling", als het geld niet terechtkomt bij de huishoudens die het vooral nodig hebben. Daarbij ziet hij nog een bijeffect. "Met deze compensatiemaatregel wordt de prikkel om energie te besparen weggehaald, door te isoleren en of kleiner te gaan wonen. Als de energieprijs hoog blijft of nog verder stijgt, blijf je als overheid bezig met compenseren."

  Mulder van TNO meent ook dat het volledige bedrag beter gestoken had kunnen worden in het isoleren van huizen. "Met dat bedrag had je veel huizen kunnen isoleren, en dus een aanzienlijk deel van de energiearmoede kunnen wegnemen."

  'Hou het hoofd koel'

  De overheid blijft in de reflex zitten van compensatie en kosten opvangen, zoals tijdens de coronacrisis, observeert Blom. "Als econoom zeg ik daarvan dat je dit type beleid alleen moet doen als het anders een heel groot domino-effect als gevolg heeft. En dat is in dit geval niet zo."

  Daarom pleit ze ervoor dat het kabinet de compensatie opnieuw in overweging neemt. "Kijk eerst of die gasprijzen zo hoog blijven, voor april en maart is de verwachte prijs al stukken lager. En neem tot zeker het einde van het jaar de tijd om tot een meer gerichte aanpak te komen. Na 1 januari gaat 44 procent van de huishoudens pas merken wat het voor hen betekent, wanneer ze een nieuw energiecontract moeten afsluiten", zegt Blom.

 • 's Avonds op een station in Nederland op de trein stappen, en de volgende ochtend aankomen in steden als Venetië, Praag, Wenen en Zürich. Toen eind 2016 de allerlaatste slaaptrein vanuit Nederland vertrok, leek het gedaan met deze vorm van treinreizen.

  Mede door het trage en ouderwetse imago liepen de reizigersaantallen van de slaaptreinen al jaren terug. De komst van hogesnelheidstreinen en steeds goedkopere vliegtickets hielpen ook niet. Ondanks een geschiedenis van meer dan een eeuw, met bekende verbindingen als de Oriënt-Express en de City Night Line, was het niet meer rendabel.

  Maar anno 2021 - nog geen vijf jaar later - is dat beeld totaal anders. De slaaptrein beleeft een heuse revival. Sinds afgelopen mei rijdt de Nederlandse Spoorwegen in samenwerking met de Oostenrijkse spoorvervoerder ÖBB dagelijks met een slaaptrein van Amsterdam naar Wenen, en andersom.

  En vandaag kwam daar een nieuwe speler bij. Om 18:06 uur vertrok vanaf station Breda de nieuwste slaaptrein van de onderneming Green City Trip. "We zijn bijna twee jaar bezig geweest om dit voor elkaar te krijgen", zegt mede-eigenaar Hessel Winkelman. "De eerste trein gaat naar Praag, maar er zijn nog vijf andere bestemmingen, zoals Verona en Venetië."

  En daar blijft het niet bij, is te zien in onderstaande kaartjes:

  Wat is er afgelopen jaren veranderd, waardoor partijen nu toch weer potentie zien in de slaaptrein? NS-woordvoerder Anita Middelkoop wijst vooral naar de reizigers. "Er lijkt veel gebeurd in de kijk van mensen op hoe ze willen reizen. Nachttreinen zijn in heel Europa in opmars, vooral als duurzaam alternatief voor vliegen."

  Volgens de eigenaar van Green City Trip gaat het mensen ook om de beleving, waardoor ze nu de slaaptrein weer boeken. "Het begint letterlijk op het perron bij jou in de buurt. Je hebt geen gedoe met bagage en een wachtrij. En dan krijg je ook nog het mooie uitzicht van berglandschappen in de ochtend. Het is echt onderdeel van je vakantie".

  600 bedden

  De NS ziet de 'revival' ook terug in het aantal boekingen voor hun slaaptrein naar Wenen. "Door corona waren buitenlandse vakanties en zakenreizen even wat minder populair. Maar inmiddels zien we dat de trein soms helemaal is volgeboekt." Ook Winkelman beaamt dat. Van zijn eerste twee ritten, naar Praag en Venetië, zijn de ruim 600 bedden allemaal bezet.

  Toch is het financieel een ingewikkelder verhaal rond de slaaptreinen. Doordat de wagons door meerdere landen moeten, met relatief veel personeel aan boord, zijn de ticketprijzen een stuk hoger dan die van normale treinreizen.

  En dan is er nog de discussie over subsidie. De NS-slaaptrein tussen Amsterdam en Wenen wordt jaarlijks met een miljoenenbedrag gesponsord, terwijl dat voor andere slaaptrein-initiatieven niet geldt. Mede daarom spanden een aantal vervoersbedrijven een procedure aan tegen de NS. De bedrijven zeiden geen eerlijke kans te hebben gehad om mee te dingen naar de nachttrein-concessie naar Wenen.

  De Nederlandse Spoorwegen wil niet veel over de subsidie kwijt. "Het is niet aan ons om te oordelen wie wel of niet subsidie krijgt, dat beslist de overheid." Wel laat de vervoerder weten dat hun volgende slaaptrein, naar Zürich, niet gesubsidieerd wordt.

  Nieuwe bestemmingen

  Ondanks de subsidiekwestie, staan zowel de NS als Green City Trip positief tegenover nog meer slaaptreinen in de toekomst. Al willen ze nog niet vooruitlopen op welke Europese bestemmingen haalbaar zijn.

  Buitenlandse slaaptreinvervoerders zijn namelijk niet altijd zo happig om door te rijden naar Nederland, vanwege de geografische ligging, aldus de NS. "We zijn vrijwel altijd het begin- of eindpunt. Voor een doorreisroute ligt Nederland gewoon niet zo logisch, wat bijvoorbeeld in Duitsland wel zo is."

 • Het lichaam van een Duitse vrouw die sinds de overstromingen van deze zomer werd vermist, is enkele weken geleden in Rotterdam aangespoeld. Dat bevestigt de Rotterdamse politie na berichten in Duitse media.

  Het stoffelijk overschot van de vrouw van ruim 60 jaar uit Bad Neuenahr is vermoedelijk via de rivier de Ahr in de Rijn beland, die het zo'n 300 kilometer heeft meegevoerd. Pas eind september ontdekten onderzoekers na dna-onderzoek van wie de resten waren, schrijft Rijnmond.

  Bij de overstromingen kwamen in Rijnland-Palts, waarin ook Bad Neuenahr ligt, 134 mensen om. Twee slachtoffers worden nog vermist.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Fri, 15 Oct 2021 22:51:15 +0200]