daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Ma. 30 November 2020
Week 49

Geselecteerde regio:
Haarlem

Regio:
RTV Noord-Holland
Alle nieuwsberichten van NH Nieuws

 • HAARLEM - In de Sint Bavo kerk op de Grote Markt werd vanmiddag om een uur een herdenking en tevens viering gehouden voor de 100e geboortedag van Hannie Schaft. Een speciaal moment waar betrokken lang naartoe hebben geleefd, maar waar door corona maar een handjevol mensen daadwerkelijk bij kon zijn, waaronder minister Kajsa Ollongren. "Ik vond het heel mooi en ook dat het door kon gaan in deze tijd. We waren met maar een paar mensen in de kerk om te herdenken wat zij gedaan heeft."

  Middels een live-uitzending van bijna een uur op NH Nieuws, waarvan een deel eerder is opgenomen, was de viering van de 100e geboortedag van het Haarlemse verzetsicoon Hannie Schaft, toch compleet. Zo waren er optredens van onder meer een zangeres en studenten te zien. En de 12-jarige Quinn Schaft, een achterneefje, mocht een gedicht voordragen in de kerk. "Ik vond het super leuk om te doen en het is ook heel bijzonder om te doen omdat niet iedereen zo'n speciaal familielid heeft, die dit heeft gedaan."

  Kranslegging

  In het Kenaupark werden naderhand bloemenkransen gelegd bij het monument van Hannie Schaft door onder andere de burgemeesters van Haarlem en Bloemendaal, minister Ollongren, commissaris van de Koning Arthur van Dijk en familieleden van Hannie Schaft.

  Jeroen Pliester van de Hannie Schaft Stichting kijkt met een tevreden gevoel terug op de bijzondere viering. "We hadden in eerste instantie gehoopt dat er ruim duizend man bij de viering in de BAVO-kerk aanwezig kon zijn, maar er waren maar tien mensen. Daarom hebben we een deel van de viering eerder opgenomen, waaronder de muziek. Een deel was live, dus dat was spannend, maar het is fantastisch verlopen."

 • AMSTERDAM - Volgens de gemeente Amsterdam was de drukte in de winkelstraten dit weekend 'beheersbaar', omdat er verschillende maatregelen getroffen waren. Desondanks klonk vanmiddag wel de oproep om niet meer naar het centrum te komen omdat het te druk werd. Burgemeester Halsema wil dat de winkels open blijven, maar roept tegelijkertijd ook op om de komende tijd drukte te vermijden.

  De drukte had vooral te maken met Black Friday: een dag die wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstaankopen.

  Om de mensen naar de winkels te trekken, adverteerden veel winkels met grote aanbiedingen en kortingen. Ook dit weekend waren er nog veel acties, waardoor het druk kon zijn in de winkelstraten.

  Rekening gehouden

  Volgens de gemeente is er van tevoren rekening gehouden met extra drukte vanwege Black Friday. Er zijn daarom 'verschillende maatregelen klaargezet'. Daarbij zou ook rekening gehouden zijn met het belang van ondernemers.

  Uiteindelijk heeft de gemeente iedereen opgeroepen om niet meer naar de binnenstad te komen. Ook is er op verschillende plekken, zoals op de Kalverstraat, eenrichtingsverkeer ingevoerd.

  "Ik kijk terug op een weekend waarin ondernemers, handhavers en agenten goed hebben samengewerkt", zegt burgemeester Halsema daarover. "Amsterdam blijft gastvrij en winkeliers moeten hun klanten kunnen ontvangen."

  "Maar ik verwacht ook dat bezoekers de komende weken rekening houden met mogelijke drukte en wegblijven of weggaan als er te veel mensen bij elkaar komen", vervolgt ze.

  Drukke decembermaand

  De gemeente Amsterdam roept daarom roept iedereen op om tijdens de drukke decembermaand extra op te letten. "Kom zoveel mogelijk doordeweeks naar de binnenstad, kom vroeg op de dag, of doe inkopen in je eigen buurt."

 • ZUIDOOSTBEEMSTER - Sinterklaas is in het land en hij werkt zoveel mogelijk thuis, maar vandaag besloot hij toch een bezoekje te brengen aan Zuidoostbeemster. Samen met burgemeester Karen Heerschop en een aantal Pieten reed de Goedheiligman op een kar rond. Bewoners konden vanuit de tuin naar de kindervriend zwaaien.

  Burgemeester Heerschop vertelt dat het heel uitzonderlijk is dat dit door kon gaan, maar ze had er alle vertrouwen in dat het goed zou verlopen. "Dankzij vele uren van zorgvuldige voorbereiding door de vele vrijwilligers was het voor de Sint toch mogelijk om een rijtoer door Zuidoost Beemster te maken. Dat was een grote verrassing voor de kinderen die zich voorbeeldig aan de coronamaatregelen hielden: iedereen bleef op zijn eigen erf."

  Heerschop zegt tegen NH Nieuws dat ze genoten heeft: "We troffen alleen maar lachende gezichten aan. Ikzelf heb een hele leuke middag gehad met veel positieve energie. Overal lachende gezichten bij jong en oud. En veel waardering. Iedereen hield zich aan de instructies die vooraf gegeven waren."

  Geweldige happening

  Ze legt uit waarom deze vorm van een welkom voor Sinterklaas mogelijk was. "Dankzij een uitgekiend draaiboek en een op professionele wijze vormgegeven Sinterklaas-video waarin de kinderen op een grappige manier instructies kregen, kon de Sint het dorp veilig doorkruisen."

  In de film werd aan de kinderen duidelijk gemaakt dat de Sint alleen kon komen als iedereen op zijn eigen erf zou blijven. En daar werd door iedereen gehoor aan gegeven. "Ze stonden vaak met de tenen aan de rand van hun erf", aldus de burgemeester.

  "Het werd een geweldige happening. Alom klonk tevredenheid over het bezoek. Een groot compliment voor de hele organisatie!"

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Mon, 30 Nov 2020 04:52:58 +0100]