daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Ma. 25 Mei 2020
Week 22

Geselecteerde regio:
Nieuwegein

Regio:
RTV 9
nieuws - RTV9

Radio Stad Montfoort
Radio Stad Montfoort :: Nieuws uit Montfoort, Linschoten en omgeving

RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

 • UTRECHT - In Veenendaal is vandaag de derde corona-teststraat in de provincie geopend. In deze 'drive-through' kunnen 400 mensen per dag getest worden op het coronavirus zonder dat ze hun auto uit hoeven.

  Of het druk gaat worden bij de nieuwe teststraat is nog de vraag. Bij de overige twee teststraten in Houten en Soest loopt het geen storm. "Het verschilt uiteraard per dag. Maar afgelopen vrijdag en zaterdag konden we in Soest in de middag dicht omdat er geen mensen meer werden doorgestuurd", vertelt een woordvoerder van de GGD regio Utrecht.

  1 JUNI
  Vanaf 1 juni verandert het Nederlandse testbeleid. Waar nu alleen nog specifieke groepen zich kunnen laten testen, krijgt iedereen met corona-achtige klachten vanaf die datum deze mogelijkheid.

  Of het dan drukker wordt in teststraten is volgens de GGD regio Utrecht lastig te zeggen. "Mocht het nodig zijn dan kunnen we nog meer teststraten openen. Dat zal dan waarschijnlijk zijn in de buurt van Woerden. Hier is verder nog geen duidelijkheid over", aldus de woordvoerder.

  Je kan overigens niet zomaar naar de teststraat toe, daarvoor moeten mensen met klachten eerst een afspraak maken. Lees hier meer over de teststraten van de GGD.

  [Video:2546035|Zo werkt het in de teststraat in Houten waar we een maand geleden waren]

  Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

 • UTRECHT - Normaal tappen ze bier, zetten ze koffie of smeren ze bagels, maar vandaag stonden meer dan 30 Utrechtse horeca-eigenaren op het Stadhuisplein om te schitteren in een videoclip voor het eerste 'horeca-heropeningslied'. Daarmee willen de café- en restauranteigenaren vieren dat ze vanaf 1 juni weer gedeeltelijk open mogen.

  Het lied, een versie van That's Life van Frank Sinatra met een actuele tekst, is ingezongen door The Voice of Holland-winnaar Dennis van Aarssen. Richard den Hartog, eigenaar van café 't College, zette het project in elkaar: "Ik heb dit lied bedacht omdat het heel belangrijk is dat de horeca weer wat aandacht krijgt en open gaat."

  Ook kroegbaas Patrick Bouwhuijzen doet mee. In zijn feestcafé Ouwe Willem passen normaal 80 bezoekers maar nu is het er leeg. "Ik ging van rijen voor de deur in het weekend naar helemaal niks." En dat zal ook na 1 juni zo blijven want zijn café is te klein om rendabel te draaien met de nieuwe coronamaatregelen: "Ik kan ze niet kwijt. Er kunnen dan zes mensen in." Hij hoopt dat de regel die 1,5 meter afstand voorschrijft snel wordt versoepeld.

  [Quote:Richard den Hartog, bedenker horeca-heropeningslied|We hebben het echt slecht gehad. Er zijn zaken omgevallen, we hebben mensen moeten ontslaan. Het was een klotetijd die we hebben gehad.]

  'SLECHT GEHAD'
  Het zijn precies verhalen als die van Bouwhuijzen die Den Hartog hebben geïnspireerd: "We hebben het echt slecht gehad. Er zijn zaken omgevallen, we hebben mensen moeten ontslaan. Het was een klotetijd die we hebben gehad. We hopen er zo een positieve draai aan te geven, en deze tijd achter ons te laten zodat we weer mensen kunnen verwelkomen."

  Het maken van het liedje was volgens Den Hartog een koud kunstje, toen de inspiratie eenmaal had toegeslagen. "Met een half uur had ik hem in mijn hoofd en de tekst op papier staan. En ik heb toen de manager van Dennis van Aarssen gebeld en die zag er direct wat in en hij wilde het dolgraag inzingen."

  [Tweet:https://twitter.com/jurgvanginkel/status/1264966720151785474]

  En zo verzamelden zich maandagavond rond 18.00 uur meer dan 30 eigenaren van café's, restaurants en bagel-bars op het Stadshuisplein voor de laatste muzikale scène van de video. Wie het eindresultaat wil bewonderen moet nog even geduld hebben: de video gaat eind deze week in première.

  [Image:2572971|Meer dan 30 horeca-eigenaren deden mee aan de video]

  Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

 • UTRECHT - Lorenzo S. moet 10 jaar de gevangenis in voor de opzettelijke doodslag op zijn vriendin Dunja in haar appartement in Utrecht. Het Openbaar Ministerie had die celstraf ook geëist, maar dan in combinatie met tbs met dwangverpleging. De familie van de vrouw is teleurgesteld dat geen tbs werd opgelegd.

  Agenten klopten op 24 februari 2019 aan in het appartement van Dunja in de City Campus Max-flat aan het Europaplein nadat buren hadden gebeld over alarmerend geschreeuw en gebonk. S. wilde eerst de deur niet open doen. Na een half uur konden agenten de stevige deur met meerdere sloten forceren. Binnen troffen ze de ernstig toegetakelde vrouw aan. Onder haar lag Lorenzo die deed alsof hij buiten bewustzijn was. Vier dagen later overleed de vrouw.

  S. zei tijdens de rechtszaak dat de vrouw door een ongeluk om het leven was gekomen: ze zou onder de invloed zijn geweest en dronken tegen allerlei meubelstukken aan zijn gevallen. Maar het OM schetste een heel ander beeld van de fatale ochtend in het appartement van Dunja. De officier van justitie beschuldigde S. ervan de vrouw in haar gezicht te hebben geslagen. Ook zou hij haar keel hebben dichtgeknepen, en haar met haar hoofd op de grond hebben gegooid. Dat de vrouw dronken was, klopte volgens het OM niet: zij was broodnuchter.

  De rechtbank ging mee in het verhaal van het OM en wil de samenleving voor langere tijd tegen hem beschermen. Het feit dat Lorenzo S. bleef ontkennen iets met de dood van de Utrechtse te maken hebben, werkte uiteindelijk tegen hem. Hij werd tot 10 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld.

  [Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1264876551004356614]

  RELATIE
  Uit sms'jes tussen Dunja en en Lorenzo die tijdens de rechtszaak naar boven kwamen, bleek dat de relatie tussen de twee moeizaam verliep. Dunja zou het ook al eerder een keer hebben uitgemaakt en al voor het drama in 2019 was haar appartement een bekend adres voor de politie. Agenten moesten meerdere keren langskomen om S. weg te sturen. Een vriendin verklaarde ook dat hij één keer door Dunja was weggejaagd met een mes. Daarbij hadden beiden snijwonden opgelopen.

  GEEN TBS
  Lorenzo S. werd in het Pieter Baan Centrum onderzocht op psychische stoornissen maar werkte daar niet aan mee. Ook al heeft hij volgens de rechtbank een 'persoonlijkheidsstoornis' toch krijgt hij geen tbs met dwangverpleging opgelegd. Het zou niet bewezen zijn dat de vastgestelde stoornis tot de mishandeling heeft geleid. Ook is de kans op herhaling volgens de rechtbank laag.

  De verdachte heeft twee weken de tijd om beroep aan te tekenen tegen het vonnis van de rechtbank. Dat kan het Openbaar Ministerie ook, als ze bij het gerechtshof opnieuw tbs met dwangverpleging wil eisen.

  FAMILIE DUNJA TELEURGESTELD
  De advocaat van de familie zegt tegen RTV Utrecht dat de nabestaanden van Dunja erg teleurgesteld zijn in de uitspraak omdat Lorenzo S. geen tbs heeft gekregen. De kans op herhaling is volgens de familie groot "omdat zij als geen ander weten hoe gevaarlijk Lorenzo S. kan zijn". De familie wil niet dat hij iemand anders iets aandoet.  LEES OOK
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Bij een slachterij van het Nederlandse vleesbedrijf Vion in Groenlo is zo'n 20 procent van het personeel besmet met het coronavirus. Ook bij enkele andere Vion-vestigingen zijn besmettingsgevallen bekend. En niet alleen slachthuizen in Nederland, ook vleesproducenten in Duitsland en de Verenigde Staten lijken een besmettingshaard van het coronavirus.

  Bij Vion worden iedere week zo'n 300.000 varkens geslacht en bijna 18.000 runderen. Kunnen we het vlees uit die slachthuizen nog wel eten?

  Het korte antwoord is: ja. Er is geen bewijs dat het coronavirus kan worden overgedragen via voedsel, blijkt uit onderzoek van de EFSA, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid. Ook bij eerdere uitbraken van verwante coronavirussen is nog nooit iemand via eten besmet geraakt.

  Bovendien zijn slachtdieren niet gevoelig voor het coronavirus, zegt Wim van der Poel. Hij doet aan de Wageningen University & Research (WUR) onder meer onderzoek naar via voedsel overdraagbare virussen en virusziekten bij dieren. "Er zijn geen infecties van het coronavirus bekend bij bijvoorbeeld varkens, koeien en pluimvee. Dus het risico dat de slachtproducten op die manier besmet zijn, is eigenlijk niet aanwezig."

  Dood organisme

  Van der Poel wijst wel op een andere mogelijkheid in de slachthuizen: die van de zogeheten oppervlaktebesmetting. "Als de medewerker die de dieren slacht ziek is - en tegen de RIVM-regels in op zijn werk is verschenen - dan kan hij het slachtproduct besmetten. Het virus kan korte tijd overleven op een dood organisme, dus dan is het slachtvlees korte tijd infectieus."

  Maar, zegt Van der Poel er meteen bij: "Er zit geruime tijd tussen het moment dat een dier wordt geslacht en het eten van het vlees. Bovendien kan het virus dan wel kort overleven op een dood organisme, maar in tegenstelling tot bacteriën kan het zich daarop niet vermeerderen. Dus als er al virusdeeltjes op het vlees zitten, dan gaan die langzaam dood. De overlevingskans op vleesproducten is gewoon heel laag, ook vanwege de tijd die verstrijkt voordat zo'n product in de winkel ligt."

  'Minstens een paar dagen'

  Hoe lang het precies duurt voordat eventuele virusdeeltjes op vlees helemaal dood zijn, is moeilijk te zeggen. Maar ook volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die verantwoordelijk is voor het toezicht op slachthuizen, is het zeer onwaarschijnlijk dat er virusdeeltjes zitten op een stuk vlees dat je in huis hebt. Volgens een woordvoerder zitten er minstens een paar dagen tussen de slacht en het moment dat het vlees bij jou op je bord ligt. "En ik mag hopen dat je het vlees bakt of braadt. Als er al virusdeeltjes op zouden zitten, dan gaan ze dan zeker dood."

  WUR-wetenschapper Van der Poel spreekt van een theoretisch risico, vergelijkbaar met het risico van elk voedselproduct dat in contact komt met iemand met covid-19. "Het gaat hooguit om oppervlaktebesmetting, waarbij het virus langzaam afsterft. In de praktijk is het risico daarop heel erg klein."

  "Alles bij elkaar maakt dat vlees gewoon geen risico vormt", zegt de woordvoerder van toezichthouder NVWA. "Alleen geldt natuurlijk altijd dat keukenhygiëne nog steeds van belang is. Dus was je handen, houd rauwe en bereide producten uit elkaar en leg geen vlees bij groenten op de plank."

  Varkens

  Overigens loopt er momenteel nog een onderzoek naar het coronavirus bij varkens. Uit eerdere (buitenlandse) onderzoeken bleek dat die - net als andere slachtdieren - niet kunnen worden besmet met het virus. Toch heeft minister Schouten van Landbouw eind april een onderzoek ingesteld, "omdat varkens gevoelig zijn voor een aantal humane ziekten".

  De minister schreef aan de Tweede Kamer dat wetenschappers niet verwachten dat varkens positief testen, "maar het is wel belangrijk om dit uit te sluiten". De resultaten van het onderzoek worden in augustus verwacht.

 • Dominic Cummings, topadviseur van de Britse premier Johnson, heeft geen spijt van zijn beslissing om tijdens de lockdown in het Verenigd Koninkrijk af te reizen naar zijn familie in het noorden van Engeland. Cummings ligt zwaar onder vuur sinds The Guardian en The Mirror onthulden dat hij zich niet aan de coronamaatregelen gehouden zou hebben.

  In een voorgelezen verklaring in de tuin van Downing Street 10 ontkende de politiek adviseur dat hij de regels overtreden heeft. Het is de eerste keer dat Cummings zijn kant van het verhaal vertelt.

  "Wat hij deed was in een minuut of twintig in detail uiteenzetten waarom hij heeft gedaan wat hij heeft gedaan", zegt correspondent Tim de Wit. "Hij zei: ik kon niet anders in mijn situatie, en daarom heb ik in mijn ogen de regels niet overtreden."

  Cummings vindt dat hij in zijn situatie zijn eigen inschattingen kon maken:

  Volgens Cummings kreeg hij eind maart een telefoontje van zijn vrouw, die zich plotseling erg ziek voelde. Vermoedelijk was zij besmet met het coronavirus. Ze was op dat moment niet meer in staat om te zorgen voor hun 4-jarige zoon.

  Omdat Cummings zelf niet weg kon van zijn werk en hij het "niet redelijk" vond om vrienden of buren in Londen te vragen om op zijn zoon te passen - die mogelijk ook besmet was - bedacht hij dat het beter was om met het gezin af te reizen naar familie in Durham, in het noordoosten van Engeland.

  Ook het 'gevaarlijke klimaat' dat was ontstaan rond de woning van Cummings in Londen speelde mee bij zijn besluit. Hij werd naar eigen zeggen bedreigd nadat media hadden bericht dat hij tegen de coronamaatregelen van de regering was. Maar dat laatste beeld wil hij nuanceren: naar eigen zeggen was hij nooit een voorstander van de lockdown, maar was hij er ook niet erg op tegen.

  Barnard Castle

  Eenmaal in Durham werd ook Cummings ziek. Zijn zoon werd met soortgelijke klachten opgenomen in het ziekenhuis, maar testte negatief op het virus. Het gezin verbleef ter plekke in een apart huisje op de boerderij van familie en zou geen contact hebben gehad met familieleden.

  Toen het gezin weer aan de beterende hand was, maakte het een 'proefrit' naar het toeristische Barnard Castle. De politiek adviseur zegt ook daarmee geen regels overtreden te hebben. De drie zouden alleen op veilige afstand van anderen bij een rivier gezeten hebben. Cummings besloot daarna dat hij zich goed genoeg voelde om terug te rijden naar Londen, een autorit van zo'n 400 kilometer.

  De topadviseur wees er in zijn verklaring op dat de lockdownregels in het Verenigd Koninkrijk een uitzondering bevatten als het gaat om het zorgen voor jonge kinderen. "Dit waren buitengewone omstandigheden. En ik denk dat de manier waarop ik gehandeld heb de minste risico's opleverde voor iedereen, voor het geval dat zowel mijn vrouw als ik tijdelijk niet voor onze zoon kon zorgen."

  Excuses

  Cummings gaf wel toe dat hij het besluit om naar Durham te vertrekken tijdens de lockdown had moeten bespreken met premier Johnson. Maar hij ging nauwelijks door het stof. En dat was wat veel Britten hadden gehoopt, zegt correspondent De Wit.

  "Zij wilden excuses. Er is dit weekend veel woede ontstaan omdat de indruk is gewekt dat er één setje regels geldt voor regeringsfunctionarissen en een ander setje regels voor de rest van het land."

 • Na weken van overleg hebben de Duitse regering en de leiding van Lufthansa een overeenkomst over noodsteun gesloten. Berlijn gaat zo'n negen miljard euro investeren in de noodlijdende luchtvaartmaatschappij. Via een fonds koopt Duitsland onder meer 20 procent van de aandelen van het bedrijf en krijgt het twee zetels in de raad van commissarissen.

  Lufthansa verkeert door de coronacrisis in zwaar weer. Het grootste deel van de vloot staat aan de grond. Tienduizenden werknemers zitten thuis en het bedrijf loopt per maand honderden miljoenen euro's mis.

  De regering hoopt Lufthansa met het hulppakket door de crisis te loodsen, zei minister Scholz van Financiën in een toelichting op de deal. "Lufthansa is een stabiel bedrijf. Ze hebben het de afgelopen jaren heel goed gedaan. Het gaat erom om een oplossing te komen, zodat Lufthansa niet gestraft wordt voor iets waar ze niks aan kunnen doen."

  Met 20 procent van de aandelen heeft de regering niet de mogelijkheid om grote beslissingen te blokkeren. Berlijn wordt een 'stille partner' die alleen in uitzonderlijke gevallen in actie komt, bijvoorbeeld als een vijandige overname dreigt. Dan kan de regering het aandelenpakket vergroten naar 25 procent plus een aandeel en daarmee zo'n overname verhinderen.

  Wel met voorwaarden

  Aan het hulppakket zijn wel voorwaarden verbonden. Zo zou Lufthansa zijn vloot moeten 'vergroenen', door oude toestellen te vervangen. Ook zijn de vergoedingen voor de top volgens de regering aan banden gelegd.

  De deal moet nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders en de raad van toezicht van Lufthansa en door de Europese Commissie. Die laatste toetst of de deal voldoet aan het Europese mededingingsrecht. Volgens het Duitse Handelsblatt verwacht Merkel daar nog de nodige tegenstand.

  Zo zou Brussel willen dat Lufthansa populaire landingstijden afstaat aan andere vliegmaatschappijen. Merkel zou dat niet zien zitten. "Dat wordt nog een pittige strijd", zei ze volgens het Handelsblatt vandaag in een overleg met haar partij.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Mon, 25 May 2020 19:59:58 +0200]