daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Ma. 26 Oktober 2020
Week 44

Geselecteerde regio:
Nieuwegein

Regio:
Radio Stad Montfoort
Radio Stad Montfoort :: Nieuws uit Montfoort, Linschoten en omgeving

RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

 • PROVINCIE UTRECHT - In de provincie Utrecht zijn 851 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er een minder dan gisteren, toen waren het er 1065. Dat en het overige coronanieuws lees je dagelijks in de rubriek Corona vandaag.

  Het afgelopen etmaal kwamen er in onze provincie 851 nieuwe coronabesmettingen bij. Dat zijn er 214 minder dan een dag eerder, toen waren het er 1065. Het RIVM meldt daarnaast drie nieuwe ziekenhuisopnames (zondag 13) en twee sterfgevallen (zondag 0) in onze provincie: in Nieuwegein en Oudewater.

  De meeste nieuwe coronagevallen kwamen uit de gemeente Utrecht: 255 in totaal. Dat waren er een dag eerder nog 338. In Amersfoort kwamen er 93 nieuwe coronabesmettingen bij, een dag eerder waren dat er 120.

  Benieuwd naar de cijfers in jouw gemeente? Bekijk hieronder het kaartje met het aantal besmettingen bij jou in de buurt.

  [Localfocus:https://localfocuswidgets.net/5f902b52405cb]

  Landelijke cijfers

  Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 10.353 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Op zondag had het RIVM 10.208 positieve tests gemeld. Het waren er aanvankelijk 10.211, maar dat is bijgesteld. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 26. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend waren 27 sterfgevallen gemeld.

  Mogelijk geven de cijfers in vergelijking met een dag eerder niet een accuraat beeld omdat het RIVM zaterdag een computerstoring had. Daardoor vielen de cijfers op zaterdag lager uit. Dat is in de cijfers van zondag gecorrigeerd. Onbekend is hoeveel van de zondag gerapporteerde besmettingen eigenlijk bij de dagcijfers van zaterdag horen.  Diakonessenhuis sluit vier operatiekamers

  In het Diakonessenhuis wordt de reguliere zorg verder afgeschaald. In het Utrechtse ziekenhuis waren al twee operatiekamers gesloten, nu volgen er nog vier. Op beide locaties in Utrecht en Zeist zijn 10 operatiekamers, daar blijven er dus vier van over, laat een woordvoerder aan RTV Utrecht weten.

  Op dit moment liggen momenteel 41 patiënten met corona in het ziekenhuis, van wie zes op de intensive care. Vorige week waren dat er achttien, van wie vier op de IC. Het ziekenhuis gaat kijken welke operaties moeten worden afgebeld. Dat gaat dan vooral op orthopedisch vlak en bijvoorbeeld plastische chirurgie. Als het niet uitgesteld kan worden, gaan operaties natuurlijk gewoon door.

  Gaat jouw operatie niet door vanwege het afschalen van de zorg? RTV Utrecht is benieuwd naar jouw verhaal. Neem contact met ons op via e-mail of op WhatsApp!  Weer vaker online les op middelbare scholen

  Een groeiend aantal middelbare scholen in de regio gaat voor de helft online les geven. Door de coronabesmettingen kiezen inmiddels zeker vier scholen in het voortgezet onderwijs er weer voor om een deel van de leerlingen thuis les te geven. Werkplaats Kindergemeenschap in Bilthoven nam het besluit gisteren nog.

  De Werkplaats geeft de helft van de lessen online aan leerlingen ('werkers') die thuisblijven. De maatregel is vorige week in de herfstvakantie besproken met de GGD en is een reactie op het aantal besmette scholieren en medewerkers. Volgens rector Jeroen Croes steeg het dagelijks aantal meldingen voor de vakantie flink. De afgelopen dagen is het gelukkig sterk afgenomen, laat hij in een bericht aan alle betrokkenen weten, maar de kans om op school besmet te raken moet omlaag.  Burgemeestersoverleg in Utrecht

  De meeste burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's willen de coronacijfers de komende dagen nog even afwachten voor er strengere maatregelen moeten worden doorgevoerd. Dat zeiden ze aan het begin van het Veiligheidsberaad op vanavond in Utrecht.

  Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag ging met gemengde gevoelens de vergadering in. De zorg in zijn regio Haaglanden kampt met een capaciteitsprobleem. Zijn collega René Verhulst van Gelderland-Midden, burgemeester van Ede, noemt de situatie op dit moment ernstig, maar zag het aantal besmettingen in zijn regio vandaag stabiliseren.

  In regio Zuid-Holland-Zuid is het "alle hens aan dek", zegt burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht. Het Albert Schweitzer ziekenhuis in zijn stad heeft voor de komende 24 uur een opnamestop afgekondigd voor nieuwe coronapatiënten. Hij wil nog aankijken of dat snel wordt opgelost voor er nieuwe maatregelen ingevoerd worden.

  De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's bespreken vanavond in Utrecht de actualiteiten rond corona. Op de agenda van dit Veiligheidsberaad staan het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames en de maatregelen om het coronavirus te beteugelen. De burgemeesters komen samen in Utrecht.  Opleiding tot gebarentolk telt meer studenten

  Over persconferenties gesproken: aan de opleiding tot gebarentolk op de Hogeschool Utrecht zijn dit jaar 112 studenten begonnen. Dat zijn er 33 meer dan vorig jaar, schrijft de NOS. Een woordvoerder van de onderwijsinstelling spreekt over het 'Irma-effect', doelend op de populariteit van gebarentolk Irma tijdens persconferenties.

  Irma Sluis is sinds het begin van de coronacrisis een van de vaste gebarentolken bij de persmomenten van het kabinet en kreeg zo in korte tijd landelijke bekendheid.  Oproep: 'Poliklinische zorg niet verder afschalen'

  De Nederlandse Internisten Vereniging in Utrecht waarschuwt vandaag dat ziekenhuizen de poliklinische zorg niet verder moeten afschalen, ondanks het groeiend aantal coronapatiënten. Volgens de koepelorganisatie leidt dit namelijk tot een slechtere behandeling van patiënten met chronische ziekten zoals diabetes, hart- en nierfalen tot meer complicaties. Daardoor komen er nog meer mensen op de spoedeisende hulp.

  De NIV wijst erop dat tijdens de eerste golf van coronabesmettingen veel patiënten wegbleven uit het ziekenhuis, waardoor ziektebeelden gemist of te laat ontdekt werden. "Er bestaat een reële kans dat we niet alle patiënten met onder meer kanker, stollingsstoornissen, immuunstoornissen en nierfalen op tijd zien, waardoor wij te laat de behandeling in kunnen zetten. Dit kan leiden tot blijvende orgaanschade die we hadden kunnen voorkomen, of in het ergste geval onnodig overlijden", aldus de internistenvereniging.  16 besmettingen in zorgcentrum Bunnik

  Zorgcentrum Bunnichem in Bunnik houdt de deuren dicht omdat zestien bewoners zijn besmet met het coronavirus. "Dit is de eerste grote uitbraak, tijdens de eerste golf hadden we nauwelijks besmettingen. Het is vreselijk dat het gebeurd is en deze omvang heeft ons ook verrast", aldus regiomanager Michiel Moes van zorgorganisatie QuaRijn.

  Op dit moment is er wel bezoek mogelijk maar onder strenge voorwaarden zoals de regels binnen de branche dat voorschrijven.

  [Tweet:https://twitter.com/rtvutrecht/status/1320695180480176130]

  Bezoekers Café Weerdzicht in rouw

  In Utrecht wordt gerouwd om het overlijden van kroegbaas Hans Wierkx van Café Weerdzicht aan de Oudegracht. De Utrechter overleed vorige week in het ziekenhuis aan de gevolgen van het coronavirus. Hij werkte sinds zijn 16e in het Utrechtse café.

  "Hans stond bekend als een fijne collega, een echte vriend, een lieve echtgenoot en het boegbeeld van Café Weerdzicht", zo is te lezen in een bericht op Facebook. "Hij heeft zich altijd met veel energie, de juiste passie en vol trots gewerkt aan zijn Weerdzicht. Café Weerdzicht was zijn tweede thuis en iedereen was er welkom. Namens het team van Weerdzicht willen we Ingrid en de hele familie veel sterkte wensen in deze periode. We gaan een legende missen in het horecaleven van Utrecht."

  Inmiddels ligt er een bloemenzee voor de ingang van het Utrechtse café.

  [Image:2712569|Bloemen bij Café Weerdzicht, waar Hans Wierkx sinds zijn 16e werkte.]

  Heroes Comic Con afgelast

  De jubileumeditie van het Heroes Dutch Comic Con die gepland stond op 21 en 22 november in Jaarbeurs Utrecht, wordt verplaatst naar volgend jaar 19 en 20 juni. Omdat het jubileumfeest dit jaar al meerdere keren verzet moest worden, is nu besloten het evenement een lange tijd vooruit te schuiven.

  "Iedere verplaatsing gaat gepaard met teleurstelling", aldus de organisatie. "Om een nieuwe teleurstelling te voorkomen, hebben we gekozen voor een datum die wat verder in de toekomst ligt."

  [Tweet:https://twitter.com/rtvutrecht/status/1320712544726798338]

  Corona-kunstwerk in Rhenen

  In Rhenen komt een bijzonder kunstwerk: rond kerst hangt in de binnenstad een lange, grote slinger met duizenden antwoorden op de vraag: 'Wat heb jij geleerd in 2020?' Het kunstwerk is een initiatief van kunstenaar Mascha Bossuyt. "Met dit initiatief wil ik bereiken dat we ons in deze bijzondere tijd meer verbonden voelen. Al is het maar symbolisch."

  Inwoners kunnen vanaf volgende week een kaartje invullen en antwoord geven op de vraag wat zij hebben geleerd dit jaar. Iedereen wordt opgeroepen om mee te doen aan de actie.

  [Tweet:https://twitter.com/rtvutrecht/status/1320771932296531968]

  Burgemeester Potters (De Bilt) over corona

  Burgemeester Sjoerd Potters van gemeente De Bilt kijkt met tevredenheid terug op afgelopen weekend. Veel mensen gingen er op uit om te wandelen, maar de mensen hielden zich over het algemeen goed aan de regels, vertelde hij vanochtend op Radio M Utrecht.

  Potters ziet in zijn gemeente voorzichtig positieve signalen voor wat betreft het aantal coronabesmettingen. "Je ziet de laatste weken een stabilisatie, dus die exponentiële groei van het begin zie je afvlakken. We zitten nu op gemiddeld 25 nieuwe besmettingen per dag. Dat is nog altijd veel te veel, maar ik zie geen verdubbeling in de cijfers. Dus voorzichtig ben ik een beetje positief", aldus Potters. Wel ziet hij dat de druk op ziekenhuizen nog veel te hoog is.

  [Audio:2711846|Luister hier naar het hele interview met burgemeester Potters]

  Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

 • MONTFOORT/AMERSFOORT - Het platteland naar de Tweede Kamer brengen: dat is het doel van de nieuwe Boer Burger Beweging. Drie provinciebewoners uit Oudewater, Amersfoort en Montfoort gaan daarbij helpen. Elly van Wijk (6), Robert Veldhuis (7) en Robin van Lint (12) staan op de kieslijst van de kersverse politieke partij.

  [Image:2712610|Robert Veldhuis en Elly van Wijk staan op de kieslijst van de Boer Burger Beweging.]

  "Kijk nu eens hoe fantastisch en weids dit Hollandse polderlandschap is. Dit moet toch behouden blijven?" Elly Van Wijk laat haar 'achtertuin' zien. Ze woont met haar man op een boerderij in Snelrewaard. Het behoud van het platteland gaat haar aan het hart. En daarbij is de boer belangrijk. "Als je de boer uit het platteland haalt, dan haal je het hart uit het platteland. En dat willen we absoluut níet."  Agrarische industrie

  De Boer Burger Beweging (BBB) is er dus voor de boeren, die door strenge regels het werk bijna onmogelijk gemaakt wordt, vindt de partij. Maar ze zijn er ook voor de burgers. "Er zijn 600.000 mensen, burgers dus, die in de agrarische industrie werken", vertelt Robert Veldhuis. "Op het moment dat die industrie geraakt wordt door bijvoorbeeld de halvering van de veestapel, dan heeft dat direct effect op de economie van Nederland, maar ook op de lokale economie. Dan heeft dat effect op de bakker, slager en school in het dorp."

  [Video:2710724|3 provinciegenoten op kieslijst Boer Burger Beweging]

  De BBB zegt daarom op te komen voor de inwoners van het buitengebied, want hun leefomgeving wordt steeds meer bedreigd. Door windmolens, zonnepanelen of distributiecentra die het landschap verpesten. Van Wijk: "Wij willen dat de polder behouden blijft voor landbouw."

  En er moet meer aandacht komen voor de leefbaarheid van de kleine kernen. "We moeten zorgen dat scholen daar blijven, dat verzorgingstehuizen en scholen blijven bestaan. Ze zijn essentieel voor de vitaleit van het platteland."  Ambitie

  De nieuwe partij denkt met de politiek voor de plattelandbewoner een grote kiezersschare aan te kunnen spreken. Veldhuis: "Minimaal zeven zetels." Aan ambitie geen gebrek dus, maar voegt de nieuwe partij wel iets toe tussen al die reeds bestaande fracties? "Bij de gevestigde partijen wordt het platteland als wisselgeld gebruikt, bij BBB is het een speerpunt."

 • PROVINCIE UTRECHT - Een groeiend aantal middelbare scholen in de regio gaat voor de helft online les geven. Door de coronabesmettingen kiezen inmiddels zeker vier scholen in het voortgezet onderwijs er weer voor om een deel van de leerlingen thuis les te geven. Werkplaats Kindergemeenschap in Bilthoven nam het besluit gisteren nog.

  De Werkplaats geeft de helft van de lessen online aan leerlingen ('werkers') die thuisblijven. De maatregel is vorige week in de herfstvakantie besproken met de GGD en is een reactie op het aantal besmette scholieren en medewerkers. Volgens rector Jeroen Croes steeg het dagelijks aantal meldingen voor de vakantie flink. De afgelopen dagen is het gelukkig sterk afgenomen, laat hij in een bericht aan alle betrokkenen weten. Maar de kans om op school besmet te raken moet omlaag.  Minder druk

  Door twee weken lang de helft van de lessen online te geven, wordt het voorlopig wat minder druk op de school in Bilthoven. Wanneer het aantal besmettingen niet opnieuw gaat toenemen wil de Werkplaats de kinderen weer zo veel mogelijk naar de klas halen. De eindexamenklassen van havo en vwo krijgen in voorbereiding op de testenweek sowieso thuis les. De ventilatie voldeed al aan de normen en is afgelopen week krachtiger gemaakt. Croes was vandaag niet in de gelegenheid om de maatregelen aan RTV Utrecht toe te lichten.

  Onder meer het Griftland College in Soest en het Niftarlake College in Maarssen lieten eerder al weten dat ze kiezen om na de herfstvakantie 'hybride' les te geven. Daarmee willen ze het aantal leerlingen dat naar school komt halveren. De praktijklessen worden nog altijd op school gegeven en de theorie krijgen de scholieren zoveel mogelijk thuis. Het Griftland voerde zelfs een soort besmettingspauze in, door de komende twee weken volledig online les te geven.  Online aanschuiven

  Ook het Utrechts Stedelijk Gymnasium schakelt over op de zogenoemde 'hybride lessen', half fysiek op school en half op afstand. Vandaag bleven de leerlingen thuis, zodat de medewerkers zich erop konden voorbereiden. Vanaf morgen volgt de school gewoon het reguliere rooster, maar de helft van de klas schuift online aan.

  De reden is dat in het Stedelijk de ventilatie nog niet op orde is. Bovendien wordt er gebouwd en is het daardoor tijdelijk niet mogelijk om voldoende lokalen te vinden waar een volle klas veilig de lessen kan volgen. Door het aantal aanwezige leerlingen te halveren, voldoen de lokalen toch aan de corona-eisen.  Uitzondering

  Binnen scholenkoepel NUOVO vormt het gymnasium in Utrecht wel een uitzondering. De algemene lijn die de stichting voor haar 15 vo-scholen volgt is dat er zo lang het nog kan fysiek les wordt gegeven. "Online is voor ons vooral een back-up", zegt woordvoerder Bram Donkers.

  "Dus waar het moet geven we hybride onderwijs, maar waar mogelijk zit iedereen op school. In navolging van het kabinet hebben we vanaf vandaag wel een mondkapjesplicht ingevoerd. Het is niet langer een dringend advies, maar een schoolregel. Kinderen die dat echt niet willen sturen we naar huis en geven we online les."

  Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht neemt zeker 24 uur lang geen nieuwe coronapatiënten op. Elk bed in het ziekenhuis is bezet en een nieuwe afdeling openen lukt niet, omdat veel personeelsleden zelf met het virus zijn besmet. Dat meldt de raad van bestuur van het ziekenhuis.

  Het Albert Schweitzer Ziekenhuis beschikt over 41 coronabedden, waarvan zes op de intensive care. Er komen al langere tijd meer nieuwe patiënten bij dan dat er ontslagen worden. Vandaag is "een kritiek punt" bereikt, meldt bestuursvoorzitter Peter van der Meer in een verklaring. Alle huisartsen in de regio en de ambulancedienst zijn vanmiddag ingelicht over het besluit om voorlopig geen nieuwe coronapatiënten op te nemen, behalve als ze in levensgevaar zijn.

  Het ziekenhuis spreekt van een onvermijdelijke keuze:

  Van der Meer noemt de situatie in het ziekenhuis zeer zorgwekkend. De keuze om geen nieuwe coronapatiënten op te nemen "druist lijnrecht in tegen ons plichtsgevoel en tegen onze maatschappelijke functie", zegt hij. Maar hij ziet geen andere optie zonder dat het andere patiënten in het ziekenhuis raakt.

  Dinsdag rond het middaguur bekijkt het ziekenhuis de situatie opnieuw, meldt regionale omroep Rijnmond. Als het niet lukt om enkele patiënten naar andere ziekenhuizen te brengen, volgt mogelijk een nieuwe stop op de opname van coronapatiënten. "De oplossing zal van buiten de regio en van hogerhand moeten komen", aldus Van der Meer.

  Verplicht ruimte vrijhouden

  Afgelopen vrijdag werd bekend dat ziekenhuizen verplicht ruimte moeten vrijhouden voor de opname van covid-19-patiënten. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) laat ze een week van tevoren weten hoeveel patiënten ze kunnen verwachten. De ziekenhuizen moeten er dan voor zorgen dat ze daar voldoende ruimte voor hebben. "Dat is niet vrijblijvend", zei minister Van Ark voor Medische Zorg.

  Volgens een woordvoerder van het LCPS zat de bezetting van het Albert Schweitzer "al boven het aantal bedden dat daar eigenlijk bestemd was voor coronapatiënten". De opnamestop geeft volgens haar aan hoe groot de druk op de zorg is op dit moment. De patiënten die niet naar Dordrecht kunnen, worden in andere ziekenhuizen in de regio opgenomen.

 • Het is al jaren een onuitputtelijke bron voor grappen over Berlijn: het nieuwe vliegveld Berlijn Brandenburg, in het kort BER. Eerste openingsdatum was in 2011, maar de opening werd keer op keer uitgesteld. Nu, ruim negen jaar later dan gepland en miljarden euro's aan extra kosten later, gaat het toch echt gebeuren. Op 31 oktober gaat BER eindelijk open, maar wel met een torenhoge schuld en veel minder reizigers dan gepland.

  "Wat hebben de Berlijnse luchthaven en Mars gemeen? Pas over dertig jaar zullen er de eerste mensen landen." Een open wond, zo kun je het Berlijnse vliegveld het best omschrijven. Een wond waar Duitse grappenmakers maar al te graag in wrijven.

  Dit twitteraccount vraagt zich al jaren af 'of BER nu eindelijk eens open is'. Al jaren is het antwoord: nein. Tot deze week:

  Waarom het zo lang heeft geduurd? Een opeenstapeling van blunders en schandalen. Een van de grootste blunders werd net voor de eerste geplande openingsfeest in 2012 ontdekt: de brandinstallatie werkte niet. Bij brand zou de rook door ondergrondse gangen moeten worden afgevoerd, maar dat bleek niet te werken. Ook de automatische deuren gingen niet open en de kabels lagen verkeerd. Tienduizenden kilometers aan kabel moesten worden verlegd en vervangen. De installatie werd intern 'het monster' omgedoopt.

  Omdat de bouw zoveel langer duurde dan gepland, moesten sommige zaken al vervangen worden voordat ze in gebruik waren genomen. BER kreeg van het tijdschrift der Spiegel de onflatteuze bijnaam 'nieuwbouwruïne'. En ook nu is zeker niet alles op het vliegveld 'van deze tijd'. Zo draaien sommige besturingssystemen nog op Windows XP, software die al jaren niet meer wordt ondersteund en zijn bijvoorbeeld de informatieschermen naar de huidige maatstaven veel te klein.

  Tijdens de bouw van BER werden de plannen steeds aangepast. Het vliegveld moest groter en groter worden, om de steeds maar groeiende stroom aan toeristen naar Berlijn op te kunnen vangen. Lang werd gevreesd dat het vliegveld bij opening eigenlijk al te klein zou zijn. Maar toen kwam corona. Voor 2020 is het geschatte aantal passagiers aangepast van 37 naar 10 miljoen. De Duitse luchtvaartbond verwacht dat het vliegverkeer pas over vier jaar weer op het oude niveau is.

  Failliet voor de eerste incheck

  Een geluk bij een ongeluk? Niet echt. Want passagiers - en dus inkomsten - zijn hard nodig. De luchthaven heeft namelijk een enorme schuld. In al die jaren dat er is gevlogen, liepen de kosten door. Miljoenen per maand kostte het ongebruikte vliegveld. Zou de staat niet met honderden miljoenen zijn bijgesprongen dan waren ze - voordat er ook maar een passagier ingecheckt was - al failliet. Experts vragen zich af of BER ooit rendabel zal worden.

  Ondanks het pijnlijke voortraject, is de opening voor de Duitse hoofdstad toch een heugelijk feit. En dat zou grootst gevierd worden: een gala, 750 gasten uit binnen- en buitenland, vuurwerk. Maar ook dat gaat niet door. Het openingsfeestje is vanwege corona afgelast.

 • Op de maan is mogelijk veel meer bevroren water dan tot nu toe werd aangenomen. Bovendien is voor het eerst met zekerheid vastgesteld dat er moleculair water (H2O) aanwezig is op de maan, zeggen onderzoekers die samenwerken met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Het nieuws werd op een persconferentie bekendgemaakt.

  De watermoleculen zijn geïdentificeerd met een infraroodtelescoop die is gemonteerd op een Boeing 747. Ze zijn opgeslagen in piepkleine stukjes glas of ruimtestof, waardoor ze niet kunnen verdampen.

  Daarnaast is bij een ander onderzoek vastgesteld dat er water aanwezig kan zijn op veel meer plekken dan tot dusver werd aangenomen.

  Geen verdamping door extreme kou

  Tot nu toe werd gedacht dat er alleen ijs kon liggen in diepe kraters op de noordpool en de zuidpool van de maan. Maar nu is vastgesteld dat er in de buurt van de polen allerlei hoeken en gaten zijn die ook water kunnen bevatten.

  Het gaat om gaten van een paar meter tot 'cold traps' met een doorsnee van tientallen kilometers, zoals de krater Clavius, die vanaf de aarde met het blote oog te zien is. Die plekken waar de zon nooit komt, zijn zo koud dat water er niet kan verdampen.

  Hoe het water op de maan terechtgekomen is, staat niet vast. Het zou kunnen komen van kometen, asteroïden, ruimtestof of vulkaanuitbarstingen op de maan. Onderzoeksleider Paul Hayne zegt dat onderzoek op het maanoppervlak zelf daar meer duidelijkheid over moet geven.

  Drinkwater voor astronauten?

  De NASA zegt dat de aanwezigheid van bevroren water op relatief eenvoudig toegankelijke plekken goed nieuws kan zijn voor toekomstige reizen naar de maan. De ruimtevaarders zouden het water kunnen drinken of kunnen gebruiken als brandstof.

  De NASA wil in 2024 weer mensen naar de maan sturen om daar een permanente post in te richten.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Mon, 26 Oct 2020 20:04:40 +0100]