daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Vr. 15 Oktober 2021
Week 41

Geselecteerde regio:
Nieuwegein

Regio:
Radio Stad Montfoort
Radio Stad Montfoort :: Nieuws uit Montfoort, Linschoten en omgeving

RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

 • PROVINCIE UTRECHT - Het is nat en ook al best fris, maar de kinderen zijn de komende week wel vrij van school. Waar gaat Utrecht dan heen deze herfstvakantie? "Ik verwacht vooral veel aanloop in musea en dierentuinen".

  De drukte in de vakantieparken zal wel meevallen, zegt Michiel van der Schaaf, directeur van het Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug & Vallei. "De herfstvakantie is altijd al het staartje van het toeristisch seizoen en dat is dit jaar niet anders. Het zal misschien iets drukker zijn dan in andere jaren, omdat minder mensen naar het buitenland gaan, maar het zal niet helemaal vol zitten."

  [Video:3190456|Drukte op de camping en dino's in de dierentuin]

  Wie dus op zoek is naar een plek om een paar dagen lekker uit te waaien heeft nog keuze genoeg, zo blijkt uit een belronde langs meerdere vakantieparken in de regio. "Mensen kijken naar het weer. Het is nu voornamelijk last-minute, op basis van de voorspellingen", zeggen ze bijvoorbeeld op Bos Park Bilthoven. Ook op vakantiepark De Krakeling in Zeist is nog plek. Het beeld is volgens beheerder Alex van der Grift daar niet veel anders dan in voorgaande jaren. "Er zitten zeker nog wel mensen in de huisjes, maar gekampeerd wordt er bij ons echt niet meer."  Fanatiekelingen

  Op RCN Vakantiepark Het Grote Bos in Doorn zetten sommige fanatiekelingen nog wel gewoon hun camper, caravan of soms zelfs hun tent op, zegt parkmanager Eelco Stienstra. Wie er een huisje wil komt hier helaas te laat, maar kamperen kan dus nog wel. "Dat gaat prima, hoor. Het sanitair is verwarmd en zaterdag hebben we zelfs een festivalletje. We maken er gewoon een gezellige boel van. De huisjes op Landal Amerongse Berg ziten trouwens ook helemaal vol. "Er is geen bungalow meer over. Zo is het het hele jaar al. Mensen gaan toch minder naar het buitenland."

  [Image:3190246|Op de camping is nog wel een plekje vrij voor de liefhebber]

  De toerismesector in de regio heeft daardoor inmiddels "een aardig seizoen" achter de rug, zegt Van der Schaaf van Toerisme Heuvelrug & Vallei. "Mensen hebben het eigen land en de eigen omgeving wel weer echt. We gaan in de herfstvakantie ook weer zien dat ze erop uitrekken in de buurt. Het is bijna te hopen dat het weer niet al te best wordt, want dan wordt het weer te druk in de natuur. Maar ik verwacht veel aanloop bij binnenlocaties, zoals indoorspeeltuinen en musea en dierentuinen."  Dierentuin en museum

  "We zijn er helemaal klaar voor", zegt Hylke Steggerda van Dierenpark Amersfoort. "Het is inderdaad een beetje afhankelijk van het weer, maar zoals het er nu uitziet is dat voor een dierenpark prima. We zagen in de zomervakantie ook al dat mensen toch meer dagtrips gaan maken en dat zal nu niet anders zijn. We gaan nu voor het eerst sinds lange tijd ook weer speciale activiteiten organiseren, zoals DinoAdventures. Het is wel weer even wennen, maar we zijn ook vooral blij dat het allemaal weer kan."

  "Als de zomer een indicator is, dan denken we dat we goed bezoek gaan krijgen", zegt Jacqueline Rutten van het Centraal Museum in Utrecht én van het nijntje museum. "Mensen zoeken toch iets leuks om te doen met de kinderen." Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg trek daarom de komende week ook alles uit de kast om ze naar het museum te krijgen. Ze kunnen er dan lasergamen in het bos, op camouflage-speurtocht of rijden in een mini-tank. "De herfstvakantie is bij ons altijd druk", zegt Marsha van der Mheen van het museum. "We verwachten ook dat de nieuwe buitenactiviteit, dat lasergamen, het goed gaat doen bij de jeugd."  Hotel

  Hoe het gaat bij de hotels is minder makkelijk te voorspellen, meent Van der Schaaf van het Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug & Vallei. "Die worden meestal voor een weekend geboekt en soms ook echt last-minute. Sommige hotels kampen alleen op dit moment wel met een personeelstekort waardoor sommigen hun aandacht hebben verlegd naar de zakelijke markt. Die nemen dan minder boekingen aan, omdat ze er het personeel niet voor hebben."

 • WIJK BIJ DUURSTEDE - Een niet alledaagse schooldag voor de leerlingen van het Revius Lyceum in Wijk bij Duurstede vandaag. Want het gebeurt niet vaak dat je in het lokaal waar je normaal Engelse les hebt nu met een enorme boa contrictor om je nek hangt. Of dat je bij wiskunde nu boksles krijgt, waarbij je ook je docent mag slaan. En dat de bekende rapper Bokoesam komt optreden in de aula waar je elke dag je boterham met kaas zit te eten. "We nemen de school vandaag een dagje over" zegt Ana Glavas (26) van stichting Young Impact.

  [Video:3190321|Uit je comfortzone met een wurgslang om je nek]

  Nog wat onwennig komen de leerlingen op deze regenachtige herfstdag aanfietsen bij de school. Vanuit het hoofdgebouw klinkt een dreunende beat. Buiten staat een enthousiast meisje door een megafoon te roepen dat iedereen snel naar de aula moet. Daar staat een deejay te springen op de beat van de Snollebollekes.

  [Kader:Young Impact is een non-profit organisatie die wil bijdragen aan een betere wereld. Dit najaar reist de organisatie door het hele land om een aantal scholen op zijn kop te zetten. Leerlingen krijgen een dag geen les, maar allerlei leuke activiteiten. De bedoeling is dat ze ervaren dat het leuk is om iets voor een ander te doen.]

  De 800 leerlingen moeten op deze vroege ochtend nog even wakker worden. De meeste zitten in groepjes naar hun smartphone te staren. Maar na wat oppeppende woorden van de deejay gaat het een paar minuten later van links naar rechts hossend door de aula. "Los met de Snollebollekes! Klappen met die handjes! En van links.... Naar rechts!"

  [Image:3190332|De leerlingen gaan los op de Snollebollekes]

  Pensioen

  Deze laatste schooldag voor de herfstvakantie is ook de laatste schooldag voor docent Philip Korff de Gidts (66). Hij gaat met pensioen. "Sinds het begin van Young Impact ben ik betrokken geweest bij dit project en dus leek het de schoolleiding wel een goed idee deze speciale dag vandaag te organiseren. Op mijn laatste dag als docent. Na de vakantie lever ik de sleutel in."

  [Image:3190331|Philip Korff de Gidts tussen zijn leerlingen]

  Want de non-profit organisatie Young Impact doet vandaag een zogenaamde 'school takeover' op het Revius Lyceum. Ze nemen de normale lessen over met een dag vol workshops, optredens, muziek en challenges. Met actuele thema's als klimaat en LHTBI. Een aantal keren per jaar organiseert de stichting zo'n speciale dag op scholen in het hele land. Met als doel om jongeren duurzaam betrokken te maken bij maatschappelijke projecten. En hun talenten te ontwikkelen.

  "We gaan straks hier om de hoek zebrapaden verven in de regenboogkleuren, maar ook plastic afval opruimen hier in de buurt. En daarmee willen we jongeren inspireren om impact te maken op zichzelf en anderen door dit soort maatschappelijke activiteiten gewoon te gaan doen. Vaak is de eerste stap zetten lastig en daarom helpen we ze vandaag hier bij", vertelt Ana.

  [Quote:Reptielen-expert Erwin|"Hij heeft een week geleden nog een cavia gegeten, dus hij doet niks."]

  De ooit verplichte maatschappelijke stage voor leerlingen in het voortgezet onderwijs bestaat inmiddels niet meer. Dit project vangt die leegte een beetje op. "We hopen hiermee te laten zien hoeveel impact je kan maken als je bijvoorbeeld een bingoavond organiseert voor eenzame ouderen. Of ergens vrijwilligerswerk gaat doen."  Wurgslang

  De eerste stap om dat te kunnen doen is uit je comfortzone te komen. En een boa contrictor kan daarbij helpen. Want durf je die om je nek te hangen? Voor het oog van honderd klasgenoten? Reptielen-expert Erwin stelt de leerlingen op hun gemak: "Hij heeft een week geleden nog een cavia gegeten, dus hij doet niks."

  Eén meisje stapt aarzelend en giechelend naar voren. De wurgslang wordt in haar nek gehangen. "Oh my god, wat is dit eng!" Maar daarna volgen er nog vele andere durfals. "Je moet even over een drempel heen en dan durf je veel meer."

  [Image:3190333|Uit je comfortzone met een boa contrictor]

  Philip loopt op zijn laatste dag stralend door de school. Bij de koffieautomaat krijgt hij schouderklopjes van collega-docenten. "Succes hé, fijne dag!" en "Geniet er lekker van!" Philip: "Ik sta hier nu wel heel stoer hoor, maar ik ga de leerlingen echt missen. Als ik een dagje niet lekker in mijn vel zat ging ik naar school en daarna kwam ik vol energie weer thuis. Ik laadde mezelf hier echt op."  Bourgondisch

  Philip komt oorspronkelijk uit Zeist en begon zijn docentencarrière in Den Haag en Rotterdam. "Op 4 hoog in een groot gebouw gaf ik als jonge docent economieles. Omdat ik graag terug wilde naar de omgeving van Zeist heb ik mijn eerste en enige sollicitatiebrief ooit geschreven. En toen kreeg ik hier een baan in Wijk bij Duurstede. Mijn lokaal, toen nog in de Antonius Mavo, zat in een barak en ik keek uit op een paard in een weiland. Dat contrast met Rotterdam was enorm, maar ik voelde me hier snel thuis." Volgens Philip is Wijk "heel bourgondisch", net een Frans stadje met leuke cafés en restaurantjes. "En de mensen zijn hier zo warm en hartelijk."

  [Quote:Philip Korff de Gidts|Ik ben ook al gevraagd als hulpsinterklaas, maar daar heb ik vriendelijk voor bedankt]

  Daarom kent hij in Wijk bij Duurstede vrijwel iedereen en iedereen kent Philip Korff de Gidts. "Ik heb zo'n 10.000 leerlingen in de loop der jaren les gegeven, dus ja. Ik hoef in ieder geval geen geld mee te nemen als ik op kroegentocht ga tijdens het jaarlijkse bluesfestival hier in de stad."

  Is hij niet bang in het beruchte zwarte gat te vallen na zijn pensionering? "Nou ja, ik ben mantelzorger voor mijn vrouw Anita die MS heeft. Ook ben ik daarom voorzitter van een stichting die de opleiding financiert voor hulphonden en hun baasjes. Daar ga ik de komende tijd mijn energie insteken. En verder gewoon even een tijdje niks doen. Ik ben ook al gevraagd als hulpsinterklaas, maar daar heb ik vriendelijk voor bedankt."

  Ondertussen heeft rapper Bokoesam de aula overgenomen. Er wordt gedanst en enthousiast meegezongen. Na een hele dag workshops is iedereen helemaal uit zijn comfortzone. En in de herfstvakantie hebben de 800 leerlingen vast volop tijd om vrijwilligerswerk te zoeken.

  [Kader:Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Regio90.]
 • UTRECHT - Het is vroeg in de ochtend als Marcel naar zijn werk gaat. In het donker loopt hij door de regen met zijn geleidehond over de geleide lijnen naar de oversteekplaats van tramhalte Galgenwaard richting de Kromhoutkazerne in Utrecht. Marcel is al zijn hele leven blind en is volledig zelfstandig. Maar bij deze oversteekplaats moet hij altijd hulp vragen. Het is te gevaarlijk om als blinde of slechtziende zelf over te steken. Volgens de Oogvereniging is dit geen uitzondering en moeten oversteekplaatsen veiliger gemaakt worden.

  [Video:3189386|Oversteekplaatsen lang niet altijd veilig volgens blinden: 'Russiche roulette om over te steken']

  Bij dit kruispunt is geen stoplicht of zebrapad. Auto's komen uit verschillende richtingen dus puur op gehoor oversteken is een flinke uitdaging. Daarom wacht Marcel met zijn witte stok in de lucht tot auto's voor hem stoppen of tot er iemand naast hem staat die hem kan vertellen of hij kan oversteken. "Ik ben niet bang aangelegd maar hier moet je niet zelf oversteken", zegt Marcel. "Ik ben afhankelijk van anderen die ook willen oversteken of van collega's die mij bij de tram komen ophalen."  Witte stok

  "Dit komt heel vaak voor", zegt Ton van Weerdenburg van de Oogvereniging. Hij is ook blind en herkent de problemen die Marcel tegenkomt. "Er zijn veel oversteekplaatsen zonder markeringen maar het gebeurt ook vaak dat automobilisten niet weten wat de witte stok betekent, dus die stoppen ook niet." Een jongen die langsloopt bevestigt de stelling van Weerdenburg direct, hij weet niet wat de witte stok betekent.

  "Er zijn situaties waar het levensgevaarlijk is. Dan is het echt een Russische roulette om over te steken. Op een gegeven moment ga je maar want je moet wel, maar je hoopt dat je veilig aan de overkant komt", zegt van Weerdenburg.  Stoplicht met rateltikker

  De oplossing ligt volgens beide mannen bij gemeentes. Een gemeente moet volgens hen zorgen dat er voorzieningen zijn zoals een stoplicht met rateltikker zodat je hoort wanneer het groen is. "Er moeten ook meer zebrapaden komen en die moeten doorlopen over de fietspaden want je merkt nu dat de fietsers gewoon doorfietsen en daar moet je tussendoor zien te komen", zegt van Weerdenburg.

  Marcel heeft de situatie al vaker bij de gemeente Utrecht aangekaart. "De gemeente reageert niet en laat het aan alle kanten afweten. Ze weten dat er bijna ongelukken gebeurd zijn maar ze doen niks en dat vind ik heel erg jammer."

  De gemeente is op de hoogte van de situatie en is in gesprek met Solgu, de belangenvereniging voor lichamelijk gehandicapten in Utrecht. "Verder toetsen wij de inrichting van de openbare ruimte, waaronder oversteekplaatsen, aan de richtlijnen voor de geleiding van blinden en slechtzienden", laat een woordvoerder van de gemeente weten. "Indien nodig worden nadere maatregelen genomen om de toegankelijkheid en veiligheid te vergroten."

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De beslissing om 2,7 miljard euro uit te trekken om de hogere energierekening van consumenten door de sterk stijgende gasprijs te compenseren, is een overhaaste, menen experts. Ze voorzien dat juist hoge inkomens van deze regeling zullen profiteren.

  Met het geld wordt onder meer de energiebelasting verlaagd en een klein deel, 150 miljoen, is bedoeld voor het isoleren van woningen. Het budgetinstituut Nibud is te spreken over de stap van het kabinet. "We vinden het hartstikke goed er zo snel wordt gereageerd", zegt een woordvoerder. "Maar we moeten nog zien of het ook genoeg is voor de mensen die straks 900 euro meer moeten gaan betalen." Het kabinet verwacht dat door de regeling huishoudens gemiddeld zo'n 400 euro besparen.

  Ook Peter Mulder, onderzoeker Energy Studies bij TNO, snapt heel goed dat het kabinet met de compensatie komt. "Dit is in deze situatie misschien wel het beste wat het kabinet kan doen. Mensen met betalingsproblemen zijn hiermee op korte termijn geholpen."

  Geld bij de verkeerde huishoudens

  Maar volgens Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING, is dat juist waar deze maatregel niet in slaagt. De compensatie geldt namelijk voor iedereen, ongeacht het inkomen.

  "Dat er nu wordt gekozen voor een generieke maatregel, zal betekenen dat ook huishoudens met hoge inkomens hier vooral van profiteren, terwijl die er juist tijdens de coronacrisis qua spaargeld op vooruit zijn gegaan."

  Het kabinet heeft wel nagedacht over compensatieregelingen die vooral bij de huishoudens met lagere inkomens terecht zouden komen. "Juist omdat we hebben gekozen voor een brede maatregel zal een deel ook bij mensen terechtkomen die het niet nodig hebben", zegt demissionair minister Yesilgöz. "Maar het moest goed en snel uitvoerbaar zijn, een ingewikkelder maatregel kost te veel tijd."

  Volgens Blom waren er wel mogelijkheden. "95 procent van het geld gaat waar het niet naar toe moet. Als je bijvoorbeeld iets had gedaan voor lagere inkomens was het al beter geweest. Het gaat om zo'n kleine groep ten opzichte van het hele bedrag. Zelfs met hele hoge uitvoeringskosten was het beter terecht gekomen dan als je het generiek doet."

  Verduurzamingsprikkel weggenomen

  Econoom Pieter Gautier, verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, noemt de maatregel "onhandig en geldverspilling", als het geld niet terechtkomt bij de huishoudens die het vooral nodig hebben. Daarbij ziet hij nog een bijeffect. "Met deze compensatiemaatregel wordt de prikkel om energie te besparen weggehaald, door te isoleren en of kleiner te gaan wonen. Als de energieprijs hoog blijft of nog verder stijgt, blijf je als overheid bezig met compenseren."

  Mulder van TNO meent ook dat het volledige bedrag beter gestoken had kunnen worden in het isoleren van huizen. "Met dat bedrag had je veel huizen kunnen isoleren, en dus een aanzienlijk deel van de energiearmoede kunnen wegnemen."

  'Hou het hoofd koel'

  De overheid blijft in de reflex zitten van compensatie en kosten opvangen, zoals tijdens de coronacrisis, observeert Blom. "Als econoom zeg ik daarvan dat je dit type beleid alleen moet doen als het anders een heel groot domino-effect als gevolg heeft. En dat is in dit geval niet zo."

  Daarom pleit ze ervoor dat het kabinet de compensatie opnieuw in overweging neemt. "Kijk eerst of die gasprijzen zo hoog blijven, voor april en maart is de verwachte prijs al stukken lager. En neem tot zeker het einde van het jaar de tijd om tot een meer gerichte aanpak te komen. Na 1 januari gaat 44 procent van de huishoudens pas merken wat het voor hen betekent, wanneer ze een nieuw energiecontract moeten afsluiten", zegt Blom.

 • 's Avonds op een station in Nederland op de trein stappen, en de volgende ochtend aankomen in steden als Venetië, Praag, Wenen en Zürich. Toen eind 2016 de allerlaatste slaaptrein vanuit Nederland vertrok, leek het gedaan met deze vorm van treinreizen.

  Mede door het trage en ouderwetse imago liepen de reizigersaantallen van de slaaptreinen al jaren terug. De komst van hogesnelheidstreinen en steeds goedkopere vliegtickets hielpen ook niet. Ondanks een geschiedenis van meer dan een eeuw, met bekende verbindingen als de Oriënt-Express en de City Night Line, was het niet meer rendabel.

  Maar anno 2021 - nog geen vijf jaar later - is dat beeld totaal anders. De slaaptrein beleeft een heuse revival. Sinds afgelopen mei rijdt de Nederlandse Spoorwegen in samenwerking met de Oostenrijkse spoorvervoerder ÖBB dagelijks met een slaaptrein van Amsterdam naar Wenen, en andersom.

  En vandaag kwam daar een nieuwe speler bij. Om 18:06 uur vertrok vanaf station Breda de nieuwste slaaptrein van de onderneming Green City Trip. "We zijn bijna twee jaar bezig geweest om dit voor elkaar te krijgen", zegt mede-eigenaar Hessel Winkelman. "De eerste trein gaat naar Praag, maar er zijn nog vijf andere bestemmingen, zoals Verona en Venetië."

  En daar blijft het niet bij, is te zien in onderstaande kaartjes:

  Wat is er afgelopen jaren veranderd, waardoor partijen nu toch weer potentie zien in de slaaptrein? NS-woordvoerder Anita Middelkoop wijst vooral naar de reizigers. "Er lijkt veel gebeurd in de kijk van mensen op hoe ze willen reizen. Nachttreinen zijn in heel Europa in opmars, vooral als duurzaam alternatief voor vliegen."

  Volgens de eigenaar van Green City Trip gaat het mensen ook om de beleving, waardoor ze nu de slaaptrein weer boeken. "Het begint letterlijk op het perron bij jou in de buurt. Je hebt geen gedoe met bagage en een wachtrij. En dan krijg je ook nog het mooie uitzicht van berglandschappen in de ochtend. Het is echt onderdeel van je vakantie".

  600 bedden

  De NS ziet de 'revival' ook terug in het aantal boekingen voor hun slaaptrein naar Wenen. "Door corona waren buitenlandse vakanties en zakenreizen even wat minder populair. Maar inmiddels zien we dat de trein soms helemaal is volgeboekt." Ook Winkelman beaamt dat. Van zijn eerste twee ritten, naar Praag en Venetië, zijn de ruim 600 bedden allemaal bezet.

  Toch is het financieel een ingewikkelder verhaal rond de slaaptreinen. Doordat de wagons door meerdere landen moeten, met relatief veel personeel aan boord, zijn de ticketprijzen een stuk hoger dan die van normale treinreizen.

  En dan is er nog de discussie over subsidie. De NS-slaaptrein tussen Amsterdam en Wenen wordt jaarlijks met een miljoenenbedrag gesponsord, terwijl dat voor andere slaaptrein-initiatieven niet geldt. Mede daarom spanden een aantal vervoersbedrijven een procedure aan tegen de NS. De bedrijven zeiden geen eerlijke kans te hebben gehad om mee te dingen naar de nachttrein-concessie naar Wenen.

  De Nederlandse Spoorwegen wil niet veel over de subsidie kwijt. "Het is niet aan ons om te oordelen wie wel of niet subsidie krijgt, dat beslist de overheid." Wel laat de vervoerder weten dat hun volgende slaaptrein, naar Zürich, niet gesubsidieerd wordt.

  Nieuwe bestemmingen

  Ondanks de subsidiekwestie, staan zowel de NS als Green City Trip positief tegenover nog meer slaaptreinen in de toekomst. Al willen ze nog niet vooruitlopen op welke Europese bestemmingen haalbaar zijn.

  Buitenlandse slaaptreinvervoerders zijn namelijk niet altijd zo happig om door te rijden naar Nederland, vanwege de geografische ligging, aldus de NS. "We zijn vrijwel altijd het begin- of eindpunt. Voor een doorreisroute ligt Nederland gewoon niet zo logisch, wat bijvoorbeeld in Duitsland wel zo is."

 • Het lichaam van een Duitse vrouw die sinds de overstromingen van deze zomer werd vermist, is enkele weken geleden in Rotterdam aangespoeld. Dat bevestigt de Rotterdamse politie na berichten in Duitse media.

  Het stoffelijk overschot van de vrouw van ruim 60 jaar uit Bad Neuenahr is vermoedelijk via de rivier de Ahr in de Rijn beland, die het zo'n 300 kilometer heeft meegevoerd. Pas eind september ontdekten onderzoekers na dna-onderzoek van wie de resten waren, schrijft Rijnmond.

  Bij de overstromingen kwamen in Rijnland-Palts, waarin ook Bad Neuenahr ligt, 134 mensen om. Twee slachtoffers worden nog vermist.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Fri, 15 Oct 2021 22:49:23 +0200]