daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Zo. 9 Augustus 2020
Week 32

Geselecteerde regio:
Nieuwegein

Regio:
RTV 9
nieuws - RTV9

Radio Stad Montfoort
Radio Stad Montfoort :: Nieuws uit Montfoort, Linschoten en omgeving

RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

 • UTRECHT - In de parken en langs de kanalen van Utrecht nemen veel mensen het er vandaag eens goed van. De temperatuur van boven de 30 graden nodigt uit tot zwemmen, varen, luieren in de schaduw, eigenlijk tot alles waar je je niet heel druk bij hoeft te maken.

  Verslaggever Marc van Rossum du Chattel trok de provincie in om te kijken hoe Utrecht het hoofd koel houdt.

  [Image:2643528|Natuurlijk trekken veel mensen naar het water, of beter gezegd het water in. Zoals hier bij Down Under in de Laagravense plas. Daar was het vanmorgen al snel gezellig druk. Dit meisje vermaakt zich kostelijk met band en bal.][Image:2643529|Terwijl een ander liever in de schaduw wegkruipt met een goed boek.][Image:2643538|En weer anderen hebben het nog niet warm genoeg. Deze sportievelingen hebben nog energie over voor een potje beachvolleybal.][Image:2643527|En de stoere bink die indruk wil maken op de mooie meid ontbreekt natuurlijk ook niet bij Down Under.][Image:2643531|Deze jongens bij de Muntsluis hebben vooral veel lol, zij zijn nog niet echt bezig om indruk te maken op het andere geslacht. Zij zoeken gewoon verkoeling, op de snelste manier......][Image:2643532|.... al staan er wel bordjes dat dit eigenlijk helemaal niet mag.][Image:2643533|In de singels is het gezellig druk. Het lijkt alsof alles dat kan varen, ook vaart. En zelfs het peddelen op een surfboard wint terrein in de Utrechtse singels.][Image:2643534|En niet alleen de mens geniet van water en boot. Deze hond heeft waarschijnlijk ook goed gekeken naar de film Titanic. Een partner met gespreide armen, ehhh, poten, ontbreekt in het plaatje.][Image:2643536|De echte watersporters kano-en van het centrum van de stad naar Rhijnauwen. Ook daar was het vandaag gezellig druk...][Image:2643535|.... Waar de helft koos voor een fijne wandeling, en de rest koos voor een tocht over het water.][Image:2643537|In Houten maken ze zich een stuk minder druk. Een kop koffie in de schaduw voor Het Haltna Huis is voor deze dames meer dan voldoende. Je hoort ze niet klagen.][Image:2643526|Waterskie-en is een sport die met dit weer ook prima te doen is, hier op de Laagravenseplas.][Image:2643530|En daar moest ook de brandweer even langs komen. Wat lijkt op een weggegooide sigaret zorgde voor een kleine natuurbrand. Een stuk van 20 bij 50 meter gortdroog gras ging verloren.]
 • DE BILT - In De Bilt was het zondagmiddag om 16.10 uur 32,6 graden en daarmee is het officieel de warmste 9 augustus ooit gemeten. Het vorige record was 32,5 graden, dat werd in 2004 gehaald, zo meldt Weeronline.

  Eerder zondag was al sprake van een officiële hittegolf, de eerste van dit jaar en de 29e hittegolf sinds het begin van de weermetingen door het KNMI in 1901. De komende dagen blijft het zeer heet met in De Bilt maxima van 33-34 graden. In het zuidoosten wordt het met 37 graden het heetst.  Plaknacht

  Van zondag op maandag is de nacht erg warm. In het midden en zuiden daalt de temperatuur niet verder dan 20-21 graden en vooral in steden zal het nog warmer zijn.

 • HOUTEN - De bewoners die gisteren halsoverkop hun huis uit moesten vanwege de brand in Houten, kunnen vandaag nog niet terug. In Domino's Pizza bij winkelcentrum Het Rond brak een uitslaande brand uit, waardoor negen appartementen tijdelijk onbewoonbaar zijn.

  Morgen wordt samen met woningcorporatie Viveste bekeken of, en wanneer de gezinnen weer terug kunnen, zegt de gemeente. De bewoners mochten wel even een halfuurtje naar binnen om waardevolle spullen uit hun huis te halen.

  Twee gezinnen zijn ondergebracht in een hotel, de zeven andere huishoudens logeren voorlopig bij familie of vrienden.

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • In Wit-Rusland zijn de stembureaus gesloten bij de presidentsverkiezingen waarvan de uitkomst zeer ongewis is. Volgens een eerste exitpoll heeft president Loekasjenko 79,7 procent van de stemmen gekregen, meldt het officiële Russische persbureau TASS. Oppositiekandidaat Svetlana Tichanovskaja zou slechts 6,8 procent van de stemmen hebben behaald.

  De hele middag stonden er bij de stembureaus op veel plekken lange rijen, ook nog op het moment dat de stembureaus dichtgingen. Veel mensen hebben dus niet kunnen stemmen. Ook bij de Wit-Russische ambassade in Den Haag hebben zo'n tweehonderd mensen vergeefs gewacht om hun stem te kunnen uitbrengen.

  De oppositie heeft opgeroepen om vanavond opnieuw te demonstreren tegen Loekasjenko, de man die het land al 26 jaar regeert. Anders dan bij vorige verkiezingen is onzeker wat er gaat gebeuren. Afgelopen weken ging in de campagne veel aandacht uit naar Tichanovskaja, de vrouw van een populaire blogger die zelf in de gevangenis zit.

  Ze was tot voor kort niet politiek actief, maar haar verkiezingsbijeenkomsten trokken tienduizenden aanhangers. Het is in Wit-Rusland ongebruikelijk dat de oppositie zoveel mensen op de been brengt; het regime gebruikt in de regel geweld om dat te voorkomen.

  De vraag is nu of Loekasjenko net als in het verleden wegkomt met een vervalste verkiezingsuitslag. Er zijn berichten dat het presidentiële vliegtuig klaarstaat om zo nodig direct uit Minsk te vertrekken.

  Na het uitbrengen van zijn stem liet Loekasjenko vanochtend dreigende taal horen. "Wie provoceert, kan eenzelfde antwoord verwachten", zei hij. "Wie de regering omver wil werpen, zaken wil vernielen, mensen wil aanvallen of verwonden, wie verwacht dat ik me tegenover iemand zal vernederen: vergeet het, dat gaat niet gebeuren."

  Er waren vandaag overal politiemensen en militairen op de been en internet is grotendeels platgelegd. De vrees bestaat dat de demonstraties die vanavond worden verwacht met harde hand zullen worden neergeslagen, maar er wordt ook rekening mee gehouden dat het leger de kant van de oppositie kiest.

  Tichanovskaja is naar een veilige plek in Minsk gebracht, haar kinderen zitten voor hun veiligheid in het buitenland. Wel zijn gisteravond en vandaag acht van haar campagnemedewerkers opgepakt. Als ze de verkiezingen wint, laat ze politieke gevangenen vrij en zal ze na een half jaar nieuwe verkiezingen houden, heeft ze beloofd.

  De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die meestal met waarnemers ter plekke vaststelt of verkiezingen eerlijk verlopen, was vandaag niet welkom in Wit-Rusland.

 • De man die gisteren bij een drukbezocht strandje in Amsterdam werd doodgeschoten, sprak de dader kort daarvoor aan omdat die een duur horloge probeerde te stelen. Dat meldt De Telegraaf. De schutter is nog voortvluchtig.

  De politie wil niet bevestigen dat het slachtoffer wilde ingrijpen bij een diefstal. "We lezen deze verhalen ook en sluiten het niet uit, maar we houden rekening met meer scenario's. We spreken nu veel mensen en krijgen veel beelden binnen. Het gaat nog wel een paar dagen duren voordat we een duidelijk beeld hebben", zegt een politiewoordvoerder.

  Het slachtoffer is de 24-jarige Bas uit Badhoevedorp. Hij was gisteren met vrienden op het strandje bij park De Oeverlanden, waar veel jongeren en gezinnen met kinderen verkoeling zochten.

  Rond 16.30 uur ging het mis. Een groepje mannen probeerde een Rolex-horloge van een van de vrienden van Bas te stelen, zegt een kennis van het slachtoffer tegen De Telegraaf. Toen Bas daar iets van zei, werd hij neergeschoten, zegt de kennis. "Het is niet te geloven dat dit hem nu fataal is geworden. Afgeslacht, met meerdere kogels in zijn lijf. Om zo'n rothorloge..."

  Rest in peace

  Zijn dood leidt tot steunbetuigingen voor vrienden en familie. "The good die young. Rest in peace lieve Bas, je gaat gemist worden...", schrijft iemand op de Instagram-pagina van Bas. "Heel veel sterkte voor de nabestaanden! Echt verschrikkelijk dit. Ik ken je niet, maar jeetje, wat schrik ik van dit verhaal."

  De politie deed gisteren een oproep aan iedereen die voor 16.25 uur bij het strand foto's of filmpjes heeft gemaakt. "Was u in de uren voorafgaand aan het schietincident bij de zwemsteiger, deelt u dan uw beelden met de recherche."

 • Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Suriname is de afgelopen dagen snel gestegen. "Voor de verkiezingen was Suriname nagenoeg virusvrij, maar vanuit Brazilië loopt het aantal nu op. In de goudmijnen in Suriname werken veel Brazilianen die het virus meenemen", legt correspondent Nina Jurna uit.

  Na de lockdown half maart telde Suriname slechts enkele besmettingen. Nu zijn er voor zover bekend 2306 Surinamers besmet geraakt met het virus. Voor zover bekend zijn er 29 mensen aan het virus overleden.

  Poreuze grenzen

  "In het begin van de corona-uitbraak was via bron- en contactonderzoek snel duidelijk wat de bron was. Suriname ging in lockdown, de situatie leek onder controle", zegt Jurna. "Maar in deze tweede fase is het onduidelijk wat de bron is van de besmettingen."

  In de goudsector werken veel Brazilianen die vaak illegaal in Suriname verblijven en na een aantal maanden terugreizen. In Brazilië zijn meer dan drie miljoen mensen besmet met corona en het land telt meer dan 100.000 coronadoden.

  De Braziliaanse arbeiders in Suriname waren gewend om per vliegtuig naar hun eigen land heen en weer te reizen, maar vanwege het coronavirus ging het luchtruim dicht. Nu reizen ze illegaal de oostgrens met Frans-Guyana over. "Die grens bestaat uit jungle en rivieren en is ongeveer 500 kilometer lang. Het is moeilijk om daarop controle te houden", weet Jurna.

  Verkiezingen Suriname

  Niet alleen door binnenkomst van illegale immigranten uit Brazilië, maar ook door de Surinaamse verkiezingen eind mei heeft het virus zich verder verspreid. Bij een eerste vergadering van het parlement na de verkiezingen raakten bovendien parlementsleden besmet, onder wie de voorzitter, Ronnie Brunswijk.

  Eind vorige maand besloot president Santokhi de versoepeling van enkele coronamaatregelen terug te draaien. De belangrijkste aanscherping was het verlengen van het uitgaansverbod met een uur. Starnieuws meldt dat de president binnenkort met nieuwe beperkingen komt.

  Suriname heeft Nederland in juni officieel om hulp gevraagd bij de bestrijding van de corona-uitbraak. Tijdens een benefietuitzending werd in Nederland in juli meer dan 500.000 euro opgehaald voor Suriname.

  Suriname heeft weinig ic-capaciteit en slechts zo'n 30 beademingsapparaten. Volgens Jurna is het niet zo dat het land al aan zijn maximumcapaciteit zit. "Er liggen nu 12 mensen op de intensive care, niet alle bedden zijn bezet. Veel mensen zijn besmet of besmet geweest, maar hebben milde klachten. De gezondheidssector staat onder grote druk, maar zit nog niet aan de limiet."

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Sun, 09 Aug 2020 19:47:52 +0200]