daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Ma. 18 Januari 2021
Week 03

Geselecteerde regio:
Nieuwegein

Regio:
Radio Stad Montfoort
Radio Stad Montfoort :: Nieuws uit Montfoort, Linschoten en omgeving

RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

 • PROVINCIE UTRECHT - De veelbesproken avondklok wordt steeds meer een onderwerp van discussie, nadat de Amersfoortse burgemeester Bolsius zich gisteravond in Nieuwsuur scherp tegen de maatregel uitsprak. Volgens hem zijn er "heel wat collega's die hun vraagtekens zetten" bij de maatregel. Toch willen veel Utrechtse burgemeesters zich liever niet als voor- of tegenstander uitspreken, blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht. "Ik wil niet voor mijn beurt praten en volg de beslissing van het Rijk."

  [Kader:De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, komen vanavond niet bijeen. Zij zouden vanavond een overleg hebben met het ministerie van Justitie en Veiligheid over een eventuele avondklok, maar volgens het Veiligheidsberaad zijn niet alle benodigde stukken beschikbaar. Het overleg vindt morgenavond plaats in Utrecht.]

  Natuurlijk, als het (inmiddels demissionaire) kabinet besluit dat er een avondklok komt, dan voeren de burgemeesters dit uit, zei een besliste burgemeester Lucas Bolsius gisteren in Nieuwsuur. "Maar ik weet dat er heel wat collega's zijn die vraagtekens zetten bij het effect van de maatregelen op dit moment. Als je draagvlak wil hebben voor de maatregelen, moet je het ook kunnen uitleggen. We hebben in de eerste maar ook in de tweede golf een aantal maatregelen gehad die bijna niet meer uit te leggen zijn."

  [Image:2422033|Burgemeester Lucas Bolsius: 'Er zijn maatregelen die bijna niet meer uit te leggen zijn.']

  Mokerslag

  Vorige week uitte de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma zich bij Radio M Utrecht al kritisch over een avondklok. Ze ziet het als het állerlaatste middel om het virus te bestrijden. De handhaving is erg moeilijk, denkt Dijksma. "Ik snap natuurlijk dat het kabinet zich grote zorgen maakt en alles op alles zet om het aantal besmettingen naar beneden te krijgen. Maar het heeft veel gevolgen voor de samenleving."

  Lees ook: Utrechtse burgemeester Dijksma: 'Alleen avondklok als dat de mokerslag is voor het virus'  'Nog niet overtuigd'

  Ook burgemeester Gilbert Isabella van Houten heeft zo zijn twijfels. "Ik ben nog niet overtuigd van het nut van de avondklok, maar hoor graag wat het kabinet er over te zeggen heeft. Wellicht kan het kabinet het Veiligheidsberaad met een advies van het OMT ervan overtuigen dat invoering een positief effect kan hebben in de strijd tegen het coronavirus."

  Hij merkt dat er zowel voor- als tegenstanders zijn van de maatregel. "Dat sluit aan bij de resultaten van peilingen door landelijke media, die het beeld laten zien dat de verhouding tussen voorstanders en tegenstanders fifty-fifty is."

  Toch willen veel burgemeesters zich niet zo stellig uitlaten. Zo geeft burgemeester Frans Backhuijs (Nieuwegein) aan eerst meer informatie te willen hebben voordat hij tot een standpunt komt. "Er zijn veel zaken die je moet kunnen afwegen." Wel merkt hij dat het onderwerp in de gemeente speelt. "Veel mensen spreken over de eventuele avondklok en ze hebben er ook uiteenlopende meningen over."  'Negatieve herinneringen bij oudere inwoners'

  Burgemeester Sjoerd Potters (De Bilt) heeft niet het idee dat de discussie over een avondklok in zijn gemeente sterk leeft. Toch denkt hij dat een avondklok "negatieve herinneringen kan oproepen onder oudere inwoners". Hij is niet voor of tegen, stelt Potters. "Belangrijk is of een avondklok aantoonbaar, substantieel bijdraagt aan het terugdringen van de besmettingen en dat we daarmee een derde golf kunnen voorkomen. Als dat zo is, moeten we dat doen."

  [Quote:Sjoerd Potters, burgemeester De Bilt|Voor onze inwoners betekent het opnieuw een vergaande beperking in hun vrijheid]

  Wel is het een ingrijpende maatregel, vindt hij. "Voor onze inwoners betekent het opnieuw een vergaande beperking in vrijheid. Het is voor de gezondheid juist belangrijk dat mensen af en toe een frisse neus kunnen halen en bewegen, vooral als men daar door bijvoorbeeld werk en thuisonderwijs overdag niet toe komt. En voor de gemeente betekent het weer een nieuwe situatie om op te handhaven met beperkte capaciteit."

  [Image:2628469|Burgemeester Sjoerd Potters (links): 'Een avondklok kan negatieve herinneringen oproepen onder onze oudere inwoners.']

  Burgemeester Titia Cnossen (Woudenberg) vindt het "logisch" dat het kabinet verzwarende maatrelen onderzoekt. "Het aantal besmettingen blijft hoog en het effect van de lockdown is slechts beperkt. Ik wil als burgemeester niet voor mijn beurt spreken en vertrouw op de deskundigheid van de experts. Mocht het zover komen, zullen we op dat moment bekijken op welke manier het handhaven van deze maatregel moet plaatsvinden."

  Ook burgemeester Rob Metz (Soest) heeft er juist begrip voor dat de mogelijkheid van een avondklok wordt onderzocht. "We zien dat nog veel mensen de avonden gebruiken om sociale contacten aan te gaan. Het is begrijpelijk, maar in onze pogingen verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, ongewenst. Minder contacten blijkt voor velen een groot offer, toch zijn we, als we het niet doen, langer beperkt in onze bewegingen en contacten."  Handhaving

  Burgemeester Koos Janssen (Zeist) laat weten dat een mogelijke avondklok moet bijdragen aan het zoveel mogelijk beperken van de contacten en de besluitvorming daarover af te wachten. "Bij alle maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen rekenen we op de medewerking en inzet van de inwoners en ondernemers." Hij lijkt de handhaving niet als een probleem te zien. "Waar nodig zal de naleving ook in onze gemeente worden gehandhaafd."

  Burgemeester Bolsius heeft juist zijn twijfels bij het handhaven. "Het is onmogelijk dat de burgemeester van Amersfoort 160.000 inwoners in de gaten kan houden", zei hij in Nieuwsuur. "Heel veel mensen willen zich aan de maatregelen houden, maar er zijn ook altijd mensen die geholpen moeten worden om zich aan de maatregelen te houden. Dan moet je gaan handhaven en we weten hoeveel menskracht we op straat hebben om dat te doen. Het is onmogelijk om op iedere hoek iemand te hebben staan."

  Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

 • AMERSFOORT - Zag u vandaag veel chagrijnige gezichten om u heen of was u zelf niet te genieten? Dat kan kloppen, want het was vandaag Blue Monday: zogenaamd de somberste dag van het jaar. Dat mag u met een korreltje zout nemen, want het is ooit geboren als marketingstunt. Maar voor stichting MIND uit Amersfoort wel een goed moment om nog eens aandacht te vragen voor allerlei mentale problemen, tijdens de Blue Monday Run.

  [Image:2788008|Mirjam loopt 24-uursmarathon op Blue Monday.]

  De Amersfoortse Mirjam Melai is een van de deelnemers van het hardloopevenement. Ze doet dit jaar voor de derde keer mee en dit evenement zit haar als gegoten. Na zelf jaren bij de GGZ gewerkt te hebben, is ze sinds 2017 zelfstandig runningtherapeut. In dat werk helpt ze als ervaringsdeskundige door middel van hardlopen mensen met allerlei stressklachten, depressieve gedachten en negatieve gevoelens. "Het gaat om ontspanning door inspanning", stelt ze.

  [Video:2784901|Mirjam loopt 24-uursmarathon op Blue Monday om aandacht te vragen voor mentale problemen]

  Marathon in 24 uur

  "Ook heb ik psychisch best wel wat voor mijn kiezen gehad", vertelt ze. "Ik heb ook last gehad van depressies. Wij hebben een kindje verloren, dat is heel moeilijk geweest. En ik heb zelf een hele moeilijke kindertijd gehad en om dat te verwerken heeft hardlopen mij ook heel goed geholpen."

  Mirjam is zondagmiddag om 16 uur begonnen een marathon in 24 uur te lopen, door ieder uur 1,76 kilometer af te leggen. En haar actie is niet onopgemerkt gebleven, want ze heeft van alle 139 deelnemers met 1405 euro het een na meeste geld opgehaald.  'Mentale problemen in coronatijd toegenomen'

  De actie loopt sowieso goed, vertelt directeur Marjan ter Avest van stichting MIND. "Vorig jaar haalden we 30.000 euro op, nu staan we al op 37.000 euro." Met het geld hoopt de stichting vooral mentale problemen onder jongeren aan te pakken. "We zien dat de klachten in die groep enorm toenemen en dat willen we niet. We willen een mentaal veerkrachtige generatie, dus we gaan het geld gebruiken om jongeren voor te lichten."

  Volgens haar past de actie verder goed in deze tijd. "Uit onze peilingen blijkt dat het aantal mentale problemen sterk is toegenomen. Dat heeft deels te maken met het feit dat je niet weet wanneer het ophoudt, maar ook dat je nadenkt over de gevolgen op je leven", stelt Ter Avest. "Bewegen en buiten helpt juist in coronatijd en als je te maken hebt met mentale problemen. Ga niet teveel binnen alleen zitten."

  En na 23 uur lopen is Mirjam een uur eerder klaar dan verwacht. "Ik zit op de bank heel veel spierpijn te ontwikkelen", lacht ze. "De laatste rondjes gingen heel goed. Ik ben er wel trots op dat ik dit gedaan heb. En als je er een goed doel mee kunt steunen, is dat natuurlijk helemaal mooi."

  [Image:2787995|Mirjam Melai verlaat haar hotelkamer in Soest na het afronden van haar 24-uursmarathon]
 • PROVINCIE UTRECHT - Een nieuwe dag en dus ook een nieuwe corona vandaag. Nog geen uitsluitsel over de invoering van de avondklok. Maar wel een update over dit onderwerp dat al even het nieuws beheerst, samen met nog veel meer andere corona-nieuwtjes uit onze provincie.  Hondentrimsalons weer open, wie mag wel en wie niet?

  We staan dagelijks stil bij al het menselijk leed dat het coronavirus veroorzaakt. Maar de trouwe viervoeters lijden er ook onder. De trimsalons zijn tijdens deze tweede lockdown namelijk gesloten. Maar gelukkig mogen vanaf nu de ergste haarklitten weer getrimd worden, zoals hier bij trimsalon Haar&Hond in Maarn.

  [Video:2787990|Trimsalons weer open voor honden met lange haren op krullende vachten]

  Het is overigens niet de bedoeling dat de honden een schoonheidsbehandeling krijgen. Alleen honden die anders gezondheidsproblemen krijgen, mogen de trimsalon bezoeken. Het gaat voornamelijk om honden met lange haren of krullende vachten.  Veiligheidsberaad praat morgen over avondklok

  Het Veiligheidsberaad, de vergadering van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio, is uitgesteld van vanavond naar morgenavond. Reden is dat nog niet alle stukken beschikbaar zijn, die nodig zijn voor dit overleg, aldus een woordvoerster. Het belangrijkste gespreksonderwerp voor de burgemeesters was de eventuele invoering van een avondklok.

  Er is veel discussie over die avondklok. Zo wilden de burgemeesters vorige week nog niet instemmen met die extra maatregel. Het instellen van een avondklok kan volgens hen alleen als het "passend en effectief" is, maar er is nu nog te veel twijfel over. Naar verluidt zou de avondklok ingesteld moeten worden tussen 20.00 en 04.00 uur.

  Afgelopen weekend liet burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort al weten faliekant tegen te zijn: "Het is niet passend op dit moment. De besmettingsaantallen dalen, ook in Amersfoort." Ook Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht, heeft eerder al laten weten zeer kritisch te zijn: "Alleen een avondklok als dat de mokerslag is voor het virus."  Politie: voorbereid op avondklok

  Of het er nou komt of niet: de politie is goed voorbereid. "Wij kunnen onze roosters op korte termijn aanpassen. Het zal een flinke klus worden. Het accent verschuift van overdag naar de avond en de nacht. Maar als het nodig is, dan is het nodig", aldus een woordvoerder.

  De politievakbonden, ACP in Leusden, NPB in Utrecht en de Nederlandse BOA Bond in Utrecht, zien nog de nodige haken en ogen aan een avondklok. Vooral handhaving wordt erg lastig, vrezen zij.

  [Tweet:https://twitter.com/DeBOABond/status/1349433913668677635]

  De coronacijfers

  In de provincie Utrecht hebben 286 mensen in de afgelopen 24 uur een positieve coronatest gekregen. Dat blijkt uit de nieuwste dagcijfers van het RIVM. Gisteren lag dat aantal nog op 356 coronabesmettingen.

  Als je kijkt naar absolute getallen kwamen de meeste besmette personen uit Amersfoort (52). De grootste stad van de provincie, Utrecht, zit daar weer vlak achter met 48 besmettingen. Er waren ook gemeenten met nul besmettingen: Bunnik en Oudewater.

  Ook het landelijk beeld laat een lichte daling zien. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 4822 positieve coronatests geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december.

  [Localfocus:https://localfocuswidgets.net/6005a1ab8caf1]

  Bij het Bilthovense gezondheidsinstituut zijn er vijf ziekenhuisopnames doorgegeven: het gaat om inwoners van Utrecht, Veenendaal en De Ronde Venen. In het afgelopen etmaal zijn er drie regiogenoten overleden aan de gevolgen van een besmetting met covid-19.

  Het landelijk beeld ziet er op dit gebied natuurlijk iets anders uit. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 59, tegen 43 op zondag en 97 op zondag. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn overleden, omdat het overlijden van een coronapatiënt soms pas na een tijdje wordt doorgegeven. Op dinsdagen en woensdagen meldt het RIVM doorgaans meer sterfgevallen dan op andere dagen.  Tijs (14) helpt een handje mee

  En de mensen bij de daklozenopvang zijn daar maar wat blij mee. Vanwege corona zijn ze hartstikke druk en kunnen ze alle hulp goed gebruiken. Het Jeugdjournaal bracht het mooi in beeld.

  [Video:2787696|De 14-jarige Tijs helpt graag een handje mee]

  'Uitstel van tweede vaccin zorgt voor schijnveiligheid'

  Zorgvakbond NU'91 in Nieuwegein roept de overheid op om niets te veranderen aan de vaccinaties van zorgpersoneel tegen het coronavirus. Drie weken na de eerste prik moeten de zorgmedewerkers een tweede inenting krijgen, maar die tweede vaccinatie wordt mogelijk uitgesteld zodat die doses kunnen worden gebruikt om anderen hun eerste prik te geven.

  [Tweet:https://twitter.com/NieuweUnie91/status/1345383270897348608]

  De Nieuwegeinse bond is bang dat zorgmedewerkers straks onvoldoende beschermd zijn wanneer ze wel een eerste inenting krijgen, maar voorlopig geen herhaalprik. "Met als gevolg dat het onvoldoende invloed heeft op het afnemen van de druk op de zorg", aldus de bond, die bang is dat er een "schijnveiligheid wordt gecreeëerd".  75.000 zorgmedewerkers hebben prik gehad

  En dan ook nog even een cijfer-update over de coronavaccinatie: de GGD heeft tot en met afgelopen weekend ruim 35.000 zorgmedewerkers van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking gevaccineerd. Het RIVM maakte die tussenstand vandaag bekend. Het totale aantal gevaccineerden in Nederland komt daarmee op ongeveer 75.000.

  De andere 40.000 Nederlanders die hun eerste beschermende prik hebben gekregen, werken in de acute zorg. Zij zijn gevaccineerd in de ziekenhuizen waar ze werken.  Tbc-vaccin beschermt kwetsbare ouderen niet tegen corona

  Het tuberculosevaccin BCG biedt kwetsbare ouderen geen bescherming tegen Covid-19. Dat blijkt uit een grote studie onder ruim 6000 mensen van zestig jaar en ouder die zich sinds september hebben laten vaccineren met het middel. Het onderzoek werd uitgevoerd in twintig Nederlandse ziekenhuizen.

  Het was de bedoeling dat de proefpersonen die al bij een medisch specialist onder behandeling waren, na toediening beter beschermd zouden zijn tegen infectie met het virus. Het vaccin geeft het afweersysteem namelijk een oppepper.

  Volgens onderzoeksleider Marc Bonten van UMC Utrecht is de conclusie echter duidelijk. "Het BCG-vaccin biedt geen bescherming tegen Covid-19 voor de kwetsbare ouderen. Hoewel teleurstellend, is het belangrijk om juist tijdens de pandemie de voorlopige gegevens meteen te delen."

  [Tweet:https://twitter.com/MarcBonten/status/1351174441431138317]

  Twintig coronabesmettingen in gevangenis Nieuwegein

  In de penitentiaire inrichting in Nieuwegein zijn twintig gedetineerden besmet geraakt met het coronavirus. Dat laat een woordvoerder aan RTV Utrecht weten.

  De getroffen afdeling blijft in quarantaine en het personeel dat er werkt wordt niet op andere afdelingen ingezet. Hier lees je meer.  De Parade staat op omvallen en wil steun

  Het gaat niet goed met reizend theaterfestival De Parade. Sterker nog: als er geen noodsteun van de vier grote steden komt, waarin het festival te zien is, valt het doek voor het culturele festijn.

  "Ons probleem is dat we niet gesubsidieerd zijn en daardoor vallen we tussen alle steunmaatregelen door zeg maar", analyseert festivaldirecteur Nicole van Vessum. "Wij zagen het al een beetje aankomen. Toen hebben wij de vier gemeentes waar wij staan aangeschreven, en gevraagd of we een eenmalige bijdrage konden krijgen. De gemeente Utrecht is de enige die daar gehoor aan heeft gegeven."

  [Audio:2788202|Festivaldirecteur De Parade: "Het is vijf voor twaalf"]

  In Utrecht staat De Parade eind juli en begin augustus in het Moreelsepark. Het festival biedt werk aan honderden werknemers; van artiesten die optreden tot aan mensen die het festivalterrein op- en afbouwen.

  [Image:638382|De Parade in Utrecht in 2015.]

  Tennissers houden hart vast in 'zooitje' in Melbourne

  De voorbereiding op de eerste krachtmeting van het jaar voor de tennissers verloopt op z'n zachtst gezegd onrustig. Volgens verschillende spelers gaat er van alles mis bij de Australian Open in Melbourne en is het echt een zooitje

  [Image:2254095|Van de Zandschulp in actie op een ander toernooi.]

  Botic van de Zandschulp uit Veenendaal kan daarover meepraten. Hij mag de komende twee weken zijn hotelkamer niet verlaten omdat er iemand met corona op zijn vlucht richting Australië zat.

  "Ik heb op mijn kamer nog niet getennist, alleen wat fysieke training kunnen doen", aldus de nummer 156 van de wereld.

  Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Er is geen direct verband tussen het overlijden van 33 Noren boven de 75 en hun inenting met het Pfizer-vaccin. Dat zeggen de Noorse gezondheidsautoriteiten. Alle overledenen hadden ernstige onderliggende gezondheidsproblemen.

  Het valt volgens Noorse dokters niet uit te sluiten dat de bijwerkingen van het vaccin de gezondheidsproblemen van de overleden ouderen hebben verergerd. Sommigen hadden last van koorts, misselijkheid en braken. In Noorwegen zijn inmiddels bijna alle inwoners van verpleeghuizen gevaccineerd. Het gaat om zo'n 48.000 mensen.

  "Covid-19 is een stuk gevaarlijker dan de vaccinatie", zegt Steinar Madsen van het Noorse medicijnagentschap tegen Bloomberg. Voor de start van de vaccinaties zei het Noorse medicijnagentschap al te verwachten dat er na de vaccinatie doden onder de oudste en ziekste mensen zouden vallen.

  Dat betekent niet dat er een causaal verband is, aldus het Folkehelseinstituttet, het Noorse equivalent van het RIVM. Per dag overlijden er normaal gesproken zo'n 45 mensen in Noorse verpleeghuizen. Ook in andere landen overleden ernstig zieke ouderen na te zijn gevaccineerd. Net als in Noorwegen is daar geen direct verband aangetoond.

  Tot nu toe heeft Noorwegen alleen ingeënt met het vaccin van Pfizer. Afgelopen vrijdag werd ook het Moderna-vaccin goedgekeurd.

 • De gezondheidszorg in Portugal worstelt om de coronapatiënten in de ziekenhuizen te kunnen blijven behandelen. Artsen luiden de noodklok over het hoge aantal besmettingsgevallen en ook over de lakse manier waarop veel Portugezen omgaan met de aangescherpte lockdown, die sinds vorige week geldt.

  Vandaag werden in het land met 10 miljoen inwoners 167 coronadoden gemeld, een aantal dat niet eerder is gehaald. Ook kwamen er in een dag 6702 besmettingen bij.

  De Portugese Orde van Artsen meldt dat ziekenhuizen op de rand van omvallen staan. "We kunnen niet meer al die mensen redden", zo schrijft de organisatie in een brief aan de regering.

  IC's bijna vol

  De druk op IC-afdelingen is enorm. In het hele land zijn 672 IC-bedden beschikbaar voor coronapatiënten, waarvan er dit weekend al 647 waren bezet.

  Het lukte Portugal vorig jaar het aantal coronagevallen laag te houden. Maar nu is het een van de landen die het zwaarst getroffen zijn. Er zijn nu 900 besmettingen per 100.000 inwoners, gemeten over twee weken. Dat is meer dan in buurland Spanje, waar het besmettingscijfer op 690 ligt.

  Verpleging uitgeput

  "Artsen moeten zeer moeilijke afwegingen maken, die alleen bij rampen worden gemaakt. Ze moeten criteria opstellen wie voorrang krijgt om te worden behandeld en zijn niet meer in staat alle levens te redden", schrijft de Orde van Artsen, die ook wijst op de uitputting onder het verplegend personeel. "Het personeel zit op de grens, door het onvermogen iedereen te helpen."

  In Portugal geldt sinds vrijdag een nieuwe lockdown, die in principe een maand duurt. Portugezen mogen alleen de deur uit om te werken, boodschappen te doen, of naar een apotheek te gaan. Ook zijn korte wandelingen en sporten in de open lucht toegestaan.

  Rijen ambulances

  Scholen zijn nog open, maar de Orde van Artsen roept in haar brief de regering op, om ook scholieren zo snel mogelijk thuis te houden.

  In het land waren dit weekend beelden te zien van rijen ambulances bij ziekenhuizen in Lissabon, die uren moesten wachten om coronapatienten af te leveren. Vanuit ziekenhuizen waren ook oproepen te horen om niet nog meer patiënten te brengen.

  Ondanks de strengere lockdown was het in de straten van Lissabon drukker dan de autoriteiten hadden gehoopt. Het lijkt erop dat veel Portugezen zich slecht houden aan de strengere regels, zoals verplicht thuiswerken.

 • In de eerste week van het grootschalige onderzoek naar het coronavirus in Lansingerland zijn ruim 20.000 mensen getest, meldt omroep Rijnmond. Dat is een derde van het aantal inwoners. Voor komende week staan 15.000 afspraken ingepland.

  Burgemeester Pieter van de Stadt deed vorige week een dringende oproep aan alle inwoners van 2 jaar en ouder om zich te laten testen. Ongeveer 63.000 mensen kregen een brief.

  De drie extra testlocaties in de kernen Bleiswijk, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs draaien op volle toeren. Dagelijks worden daar tussen de 750 en 800 tests afgenomen. Samen met de grote locatie bij Rotterdam The Hague Airport worden per dag ongeveer 4500 mensen getest.

  "Er zijn bijna geen no-shows, nog geen 1 procent. Het stroomt lekker door en mensen geven heel goed gehoor aan de oproep", zegt de manager van de testlocaties in Lansingerland.

  Uitbraak Britse variant

  Eind vorig jaar dook de Britse coronavariant op in Lansingerland. Op een school in Bergschenhoek waren meerdere kinderen, leerkrachten en ouders daarmee besmet. Uit een vervolgonderzoek in een cirkel rond die school bleken 75 van de 750 onderzochte ouders, kinderen en leerkrachten besmet, van wie iets minder dan de helft met de Britse variant.

  Bij weer een nieuw onderzoek in een nog grotere cirkel rond meerdere scholen in Bergschenhoek bleken 20 van de 1000 mensen besmet. Onbekend is nog om hoeveel besmettingen met de Britse variant het gaat.

  Wie bij de grote testronde een positieve uitslag krijgt, wordt in het Erasmus MC onderzocht op de Britse of Zuid-Afrikaanse variant. Het ziekenhuis en de GGD Rotterdam-Rijnmond hopen zo meer te weten te komen over de verspreiding van de besmettelijke varianten en de rol van kinderen.

  De eerste testresultaten uit Lansingerland worden waarschijnlijk later deze week bekendgemaakt. Die kunnen van invloed zijn op beslissingen van het kabinet, schrijft Rijnmond.

  De grootschalige testactie begon afgelopen woensdag:

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Mon, 18 Jan 2021 21:21:19 +0100]