daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Vr. 22 November 2019
Week 47

Geselecteerde regio:
Purmerend

Regio:
RTV Purmerend
regio - RTV Purmerend

RTV Noord-Holland --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De Nederlandse politie heeft een van de grootste drugssmokkelnetwerken naar Australië ooit ontmanteld. Het onderzoek heeft bijna een jaar geduurd en is het begin van een langdurige samenwerking tussen de Nederlandse en Australische politie.

  Het overgrote deel van de synthetische drugs in Australië is afkomstig uit Nederland. Ons land is de grootste exporteur van synthetische drugs ter wereld en in Australië zijn de winsten groot: een xtc-pil wordt daar verkocht voor bijna 20 euro, terwijl de productiekosten in Nederland rond de 10 cent liggen.

  Tijdens 'operatie Panazonium' nam de politie ongeveer 850 kilo mdma-poeder en 550 liter mdma-olie in beslag. Die hoeveelheden zijn goed voor meer dan 15 miljoen xtc-pillen, volgens de Australian Federal Police (AFP). Invallen vonden plaats in onder andere Raamsdonksveer, Bergen op Zoom en Hoogeloon.

  Mogelijk levenslang

  Elf mensen zijn aangehouden. Onder hen zijn de twee criminele kopstukken Paulus B. (58) en zijn zoon Petronella B. (37). De in Sydney aangehouden vrouwelijke hoofdverdachte wacht in Australië mogelijk een levenslange gevangenisstraf.

  "Dit criminele netwerk was verantwoordelijk voor de jaarlijkse productie van tienduizenden kilo's drugs met een omzet van honderden miljoenen euro's", zegt Andy Kraag, hoofd van de landelijke recherche in Nederland, vanuit Australië.

  De politie heeft beelden van de operatie gedeeld:

  De operatie is onderdeel van een nieuwe aanpak van de politie om de drugssmokkel van Nederland naar Australië te bestrijden. Het doel van de politie is om één van de belangrijkste afzetmarkten van Nederlandse synthetische drugs te verstoren. De landen delen meer informatie met elkaar om een completer beeld te krijgen van de smokkellijnen en de belangrijkste criminele netwerken.

  Tot op heden bestond de samenwerking uit medewerking bij rechtshulpverzoeken. Bij dergelijke verzoeken assisteren landen elkaar bij strafrechtelijke onderzoeken. Maar die constructie alleen is niet voldoende om de smokkel van drugs naar Australië effectief te bestrijden, zegt de politie.

  "We gaan nu van tevoren informatie met elkaar delen, over bijvoorbeeld sleutelfiguren, mogelijke smokkelroutes, handlangers en geldstromen", zegt Kraag. "Tot op heden zagen we alleen wat er in Nederland gebeurde en vice versa in Australië. Dat is te beperkt. Nu brengen we de informatie bij elkaar zodat we het hele plaatje zien."

  Het opsporen van dergelijke internationale netwerken is ingewikkeld, vertelt Kraag. "Deze criminelen zijn inventief en werken ook buiten de landsgrenzen. Ze hebben netwerken over de hele wereld, waardoor wij moeten samenwerken met landen zoals Australië."

 • Vanaf 2023 rijden er snellere treinen tussen het noorden van Nederland en de Randstad. Dat heeft de NS besloten. De treinen die binnenkort met een snelheid van 200 kilometer per uur vanuit het zuiden over de hogesnelheidslijn richting Amsterdam rijden, moeten dan doorrijden naar Leeuwarden en Groningen.

  Al jaren pleiten de noordelijke provincies voor een snellere treinverbinding met de Randstad. Nu duurt een rit van bijvoorbeeld Leeuwarden naar Amsterdam ruim twee uur. De provincies willen dat die in 2030 een half uur korter duurt. Begin dit jaar werd er al getest met zo'n snellere verbinding. Door het besluit van de NS zijn de treinen daar straks klaar voor.

  Enkele minuten

  Er is alleen nog wel een probleem: het spoor tussen Amsterdam en Zwolle is niet geschikt voor snelheden rond de 200 kilometer per uur. Het hoogst haalbare is 160 kilometer per uur op de Hanzelijn, op andere delen kunnen de treinen niet harder dan 140 of zelfs 120. De reistijdwinst van de Randstad naar het noorden en andersom wordt daardoor maar enkele minuten.

  Door toch met de snellere treinen te gaan rijden, terwijl er minimale tijdwinst is, hoopt de NS een aantal investeringen bij de politiek los te weken. "Wij investeren in meer snelle treinen en hopen dat dit voor Nederland reden is om extra te investeren in meer snelle spoorlijnen", zegt president-directeur Roger van Boxtel van de NS.

  Al jaren wordt er gesproken over een snellere treinverbinding tussen de Randstad en het noorden van Nederland. Dertig jaar geleden, in 1989, ontstond het plan voor de aanleg van de Zuiderzeelijn: een treinverbinding tussen Lelystad, Emmeloord, Heerenveen, Drachten en Groningen. In 2007 werd definitief besloten de lijn niet aan te leggen.

  Inmiddels zijn de plannen weer uit de ijskast gehaald. Onder een andere naam, de Lelylijn, wordt er gelobbyd voor een treinverbinding over het Zuiderzeelijn-tracé. Het zou de tweede spoorverbinding tussen de Randstad en de noordelijke provincies zijn. Nu moeten alle treinen nog via Zwolle.

  Ook de Tweede Kamer wil de reistijd van en naar Noord-Nederland verkorten. Vorig jaar werd een motie aangenomen om daar onderzoek naar te doen. Dat onderzoek is nog bezig.

 • Het oudste stripboek van uitgeverij Marvel, uit 1939, is voor 1,26 miljoen dollar (1,14 miljoen euro) geveild in het Amerikaanse Dallas. In 1939 heette Marvel nog Timely.

  De comic gaat over stripfiguren als De Toorts en Prins Namor. Deze helden bestaan nog steeds, maar leggen het in populariteit tegenwoordig af tegen figuren als Spider-Man en Thor.

  Op de veiling, die vier dagen duurt, werd ook een omslag van een Batman-stripboek afgehamerd voor een hoog bedrag. De cover bracht 600.000 dollar op.

  Het duurste stripboek ooit werd verkocht via eBay. Een strip van Superman wisselde in 2014 voor 3,2 miljoen dollar (2,9 miljoen euro) van eigenaar.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Fri, 22 Nov 2019 01:41:51 +0100]