daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Di. 24 Mei 2022
Week 21

Geselecteerde regio:
Purmerend

Regio:
RTV Purmerend
regio - RTV Purmerend

RTV Noord-Holland --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • 95 procent van het gegarandeerde spaargeld van de failliete Amsterdam Trade Bank (ATB) is inmiddels uitgekeerd aan rekeninghouders. Dat laat toezichthouder De Nederlandsche Bank weten.

  18.121 rekeninghouders hebben samen 635,3 miljoen euro gekregen. Er worden bedragen uitgekeerd tot 100.00 euro. De Nederlandsche Bank zegt dat ook een vergoeding beschikbaar blijft voor alle rekeninghouders die nog geen contact hebben opgenomen. Volgens de toezichthouder gaat het bij hen om kleinere bedragen.

  Er zijn ook nog 23.000 zogenoemde slapende rekeningen waar geen transacties namens de rekeninghouder hebben plaatsgevonden in de twee jaar voorafgaand aan het faillissement. Volgens de administratie de failliete bank gaat het hier om in totaal zo'n 1,9 miljoen euro.

  Amsterdam Trade Bank is een dochter van de Russische Alfa Bank. Ongeveer 80 procent van alle ATB-klanten heeft de vergoeding opgevraagd. Het bankroet van ATB is het eerste faillissement van een bank in ons land sinds de DSB bank in 2009.

 • Bijna de hele Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel van D66 verworpen, dat kinderopvangorganisaties de mogelijkheid moest bieden om kinderen te weigeren die niet tegen besmettelijke kinderziektes als polio en rode hond zijn gevaccineerd.

  Het voorstel was vóór corona met een ruime meerderheid aangenomen in de Tweede Kamer, maar bleek in het postcoronatijdperk ongewenste effecten te hebben.

  Het voorstel was bedoeld om ouders de keuze te bieden voor een crèche met alleen kinderen die hun prikken uit het Rijksvaccinatieprogramma hebben gehad. Inmiddels, twee jaar later, vallen ook covid-vaccinaties onder dat Rijksvaccinatieprogramma en zouden er ook personeelsleden zonder coronaprik mee geweigerd kunnen worden.

  Tweede Kamerlid Van Meenen (D66) onderkende dat probleem en wilde het voorstel met een zogeheten novelle 'repareren', maar de Eerste Kamer ziet daar niets in.

  Als Van Meenen met het plan verder wil, moet hij met een heel nieuw wetsvoorstel komen, waarin van het begin af aan duidelijk is dat het alleen betrekking heeft op de basisvaccinaties tegen kinderziektes en niets te maken heeft met vaccinaties voor volwassenen tegen bijvoorbeeld corona.

  Het Kamerlid laten weten dat hij "niet alleen als mede-indiener, maar ook als opa" erg teleurgesteld is. "En vele ouders en grootouders met mij. Na het debat heb ik aangegeven de bezwaren te erkennen en de wet aan te willen passen, maar die kans heb ik niet gekregen. De wet is nooit bedoeld om corona-vaccinaties verplicht te stellen. De wet is bedoeld om kinderen te beschermen en ouders zekerheid te bieden."

 • "Zorg ervoor dat je goede schoenen aan hebt en neem wat drinken mee voor onderweg." Het is geen advies voor de komende Avondvierdaagse, maar een suggestie van Schiphol voor reizigers die rekening moeten houden met urenlange rijen op de luchthaven.

  Na de drukte van de meivakantie lijkt er nog weinig veranderd te zijn. De afgelopen dagen is het volgens sommige reizigers weer "een ramp" op de luchthaven, met gemiste vluchten, incidenten en de FNV die dreigt met nieuwe acties tot gevolg.

  Het personeelstekort ligt nog steeds ten grondslag aan de problemen, zegt een woordvoerder van Schiphol. Of dat binnen korte tijd, of in in ieder geval voor de zomervakantie is opgelost, is nog onduidelijk.

  Gefrustreerde reizigers

  De lange rijen leiden tot frustratie en spanning bij reizigers. Soms loopt het op tot het kookpunt als ze hun vlucht dreigen te missen. Zo greep de marechaussee dit weekend in, toen een groep reizigers hun irritatie botvierde op beveiligers die klaar waren met hun dienst.

  "Ook de schoonmakers krijgen er soms van langs", zegt Joost van Doesburg van de FNV. "En we hebben berichten gekregen dat werknemers van KLM, die de check-in regelen, onder beveiliging van marechaussee weggeleid moesten worden van hun werkplek." Daarnaast vallen sommige personeelsleden "letterlijk om" vanwege de werkdruk, zegt hij.

  De FNV dreigt nu met nieuwe acties als er voor 1 juni geen akkoord over het verlichten van de werkdruk op tafel ligt. De vakbond zegt al weken met Schiphol in gesprek te zijn. Over de voortgang is "nog niet veel te zeggen". Eerder liet de FNV weten dat er voor de zomer een akkoord moest komen.

  Nieuwe beveiligers

  De personeelstekorten zijn vooral zichtbaar bij de bagage-afhandelaars en beveiligers. Na de chaotische taferelen van de meivakantie sprak Schiphol-topman Dick Benschop de hoop uit vijfhonderd nieuwe beveiligers te kunnen aannemen voor de zomervakantie. Op dat moment waren er honderd mensen in opleiding.

  Hoe het nu met de tekorten bij de beveiliging staat, kan Schiphol niet zeggen: "Daar zijn de beveiligingsbedrijven verantwoordelijk voor", zegt een woordvoerder. Datzelfde geldt voor de bagage-afhandelaars, die zijn in dienst van KLM of afhandelingsmaatschappijen.

  Volgens FNV Schiphol ligt juist in dat antwoord een deel van het probleem: "De beveiliging is ook een cruciaal onderdeel van het proces op Schiphol", zegt Van Doesburg.

  De vakbond eist daarom niet alleen hogere lonen en een goede werkomgeving, maar ook dat Schiphol Group zich nadrukkelijker met processen gaat bemoeien.

  Van Doesburg heeft zelfs het gevoel dat er momenteel minder beveiligers werken dan in de meivakantie. "Werknemers doen hun best, maar ze krijgen een laag loon, en moeten een prestatie leveren die niet te doen is. Ze werken echt heel hard, maar ze staan gewoon met te weinig mensen."

  Problemen in zomervakantie

  Of de problemen voor de zomervakantie zijn opgelost, is de grote vraag. "Het wordt een uitdaging", zegt Schiphol daarover. Of er net als in de meivakantie weer vluchten geannuleerd of verplaatst moeten worden, is nog niet te zeggen. "We houden alle opties open."

  Van Doesburg "maakt zich heel erg zorgen". "Je kan eigenlijk aan twee knoppen draaien: meer personeel of minder vluchten."

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Tue, 24 May 2022 15:00:18 +0200]