daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Di. 13 April 2021
Week 15

Geselecteerde regio:
Geldermalsen

Regio:
RTV Betuwe, de lokale omroep van West Betuwe
Publieke lokale radio en televisie omroep van Buren, Geldermalsen en Neerijnen

Omroep Gelderland
Al het laatste nieuws van Omroep Gelderland

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De pakweg 17.000 Nederlandse marktkooplieden zijn boos. Aan allerlei collega's in de horeca, detailhandel, evenementenbranche en sportsector wordt volgens hen perspectief geboden. "Maar hoor je weleens iets over de markt? Nooit, alsof we niet bestaan", zegt marktkoopman Paul Bol. "Daarom gaan we naar Den Haag om onze stem te laten horen." Dat protest is vandaag op het Malieveld.

  Al meer dan een half jaar mogen op de warenmarkten alleen kaas, vlees, vis, brood, stroopwafels en andere etenswaren worden verkocht. Maar de duizenden ondernemers van non-food als beddengoed, gordijnen en kledingstoffen, staan al die tijd buitenspel. "Die zitten thuis. Belachelijk gewoon", zegt Bol in het NOS Radio 1 Journaal. "Op de markt in de buitenlucht is het hartstikke veilig, als je de regels maar naleeft. Je ziet het hier op de markt in Eindhoven hoe netjes alles gaat."

  Wat Bol, organisator van het protest in Den Haag, vooral dwars zit is dat marktkooplieden in de media en door de politiek consequent worden genegeerd. "Zo lijkt het wel. We worden nauwelijks genoemd. Het is gewoon genoeg. Het is net alsof wij nergens bij horen. Wij willen ook genoemd worden door de politiek, meegenomen worden in de besluitvorming. Overal in de media, aan de tafels van de talkshows zie je allerlei gasten, behalve iemand die namens ons spreekt."

  Niet alle marktlui staan achter de actie van vandaag. De branchevereniging van de ambulante handel, de CVAH, is niet gecharmeerd van de optocht vanochtend over de A12 richting het Malieveld. "In colonne rijden naar Den Haag, dat zien wij niet zo zitten", zegt de nieuwe voorzitter van de CVAH, Louise Wesselius.

  "Wij zijn meer van het overleg, in gesprek gaan met de overheid. Maar natuurlijk geven we ook signalen af, dat hebben we in verschillende gemeentes kleinschalig op de markt ook gedaan om aan consumenten duidelijk te maken dat non-food graag wil terugkeren op de markt."

  Bol vindt dat te slap: "Praten hebben we genoeg gedaan en dat heeft niets opgeleverd. Dat stadium zijn we wel voorbij. Je moet gehoord worden, gezien worden, er moet in het kabinet aan je gedacht worden. Daarom gaan we naar Den Haag."

 • Bij een busongeluk in Peru zijn zeker twintig mensen om het leven gekomen. Veertien mensen raakten gewond.

  De touringcar van Fama Tours reed in bergachtig gebied in de provincie Pomabamba en was onderweg naar de hoofdstad Lima. De bus raakte door onbekende oorzaak in een slip en sloeg over de kop. Achttien mensen overleden ter plaatse, twee anderen stierven op weg naar het ziekenhuis.

  In Peru gebeuren geregeld ernstige busongelukken. Dat komt vaak door de slechte staat van de wegen en gebrekkig onderhoud van de voertuigen. Jaarlijks komen in het land ruim 4200 mensen om het leven in het verkeer, schat de Wereldgezondheidsorganisatie.

 • Goedemorgen! Demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid geven weer een persconferentie over de coronamaatregelen. En in Arnhem moeten vijf zogeheten pedojagers voor de rechter komen.

  Eerst het weer: flink wat zon, met hier en daar kans op een enkele regen- of hagelbui. Het wordt 8 tot 10 graden.

  Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

  Wat kun je verwachten?

  Wat heb je gemist?

  Ruim vier op de tien zestigplussers zien een prik met AstraZeneca niet meer zitten, blijkt uit onderzoek van I&O Research, in opdracht van de NOS. Dat komt door de beslissing van het kabinet om mensen onder de 60 jaar niet meer met AstraZeneca te vaccineren, vanwege mogelijke gezondheidsrisico's.

  De vaccinatiebereidheid als geheel is niet afgenomen, maar bijna zes op de tien Nederlanders zouden wel graag zelf willen bepalen met welk vaccin ze worden ingeënt. Nederlanders hebben het meeste vertrouwen in het vaccin van Pfizer.

  Ander nieuws uit de nacht

  En dan nog even dit:

  Goed nieuws over Marshelikopter Ingenuity. Er is een oplossing voor de computerproblemen van het helikoptertje. Vrijdag werd een test afgebroken door een controleprogramma, voordat het toestel echt een vliegpoging kon wagen. Een team van NASA heeft nu geconcludeerd dat de helikopter wel gezond is. Cruciale systemen om het apparaat op de koude planeet in leven te houden, doen het gewoon. Maar de software die toeziet op het goed functioneren van het vliegsysteem moet worden aangepast en opnieuw worden geïnstalleerd.

  Hoe veel tijd het testen, uploaden en rebooten precies gaat kosten weet NASA niet, maar de vluchtleiding mikt nu op een datum ergens volgende week.

  Fijne dag!

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Tue, 13 Apr 2021 08:28:48 +0200]