daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Wo. 20 September 2017
Week 38

Geselecteerde regio:
Geldermalsen

Regio:
RTV Betuwe, de lokale omroep van West Betuwe
Publieke lokale radio en televisie omroep van Buren, Geldermalsen en Neerijnen

Omroep Gelderland
Al het laatste nieuws van Omroep Gelderland

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Facebook, YouTube, Twitter en Microsoft moeten extremistische content binnen twee uur gaan verwijderen. Als ze dat niet lukt, kunnen ze een boete krijgen. Dat gaan de regeringsleiders van Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië vandaag voorstellen tijdens een overleg bij de Algemene Vergadering van de VN.

  De drie landen willen dat de techbedrijven sneller actie ondernemen dan nu het geval is. De grens ligt nu op 24 uur. Dat is voor de bedrijven soms al een worsteling, zegt de politieke nieuwssite Politico.

  Volgende week zullen de EU-landen tijdens een top over digitale zaken in Talinn hier nog verder over praten. Ook wordt erover gesproken tijdens de G7-top in oktober.

  Druk wordt groter

  De vraag is dus of het wel lukt om binnen twee uur de content te verwijderen. De landen willen dit omdat de verspreiding volgens hen vooral de eerste twee uur plaatsvindt. Bij het overleg zijn ook vertegenwoordigers van de techbedrijven aanwezig. Zij hebben recentelijk samen de Global Internet Forum to Counter Terrorism gevormd om zo content beter aan te kunnen pakken.

  Op vragen van de NOS over de nieuwe tijdslimiet zeggen de techbedrijven in een gezamenlijke verklaring "er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de platforms niet worden gebruikt voor het verspreiden van terroristische content". Over de nieuwe eisen wordt vooralsnog niets gezegd.

  Er is al maanden discussie over de snelheid waarmee techbedrijven extremistische content verwijderen. Brussel zei al eerder dat dat niet snel genoeg gaat, al is er wel verbetering zichtbaar.

  Tegelijkertijd zijn er ook vragen: de druk op socialemediabedrijven om content te verwijderen wordt groter, maar wie controleert hen?

  Verder en sneller

  De Britse premier May ziet dat er aandacht voor is vanuit techbedrijven, maar is van plan om ze vandaag aan te moedigen "verder en sneller te gaan" om zo terreurgroepen zoals IS te stoppen. "Terroristen weten dat hun propaganda eerder wordt verwijderd en doen dus hun best om dit steeds sneller te doen, zodat ze het verwijderen voorblijven."

  Twitter liet eerder vanochtend weten dat het de eerste zes maanden van dit jaar bijna 300.000 accounts heeft verwijderd die "terrorisme promoten". Volgens persbureau Reuters is dat een daling van 20 procent ten opzichte van zes maanden daarvoor. Volgens Twitter wordt driekwart van de accounts gesloten voordat de eerste tweet is geplaatst.

  In december vorig jaar kondigden de bedrijven aan een gezamenlijke database aan te maken waar extremistische foto's en video's in worden geplaatst. Dit zorgt ervoor dat als Facebook iets tegenkomt, Twitter er bijvoorbeeld sneller iets aan kan doen.

 • De Spaanse politie heeft invallen gedaan in kantoren van het Catalaanse regiobestuur in Barcelona. Onder meer op het ministerie van Economische Zaken, Buitenlandse Zaken en het presidentiële kantoor doet de Guardia Civil huiszoekingen. Twaalf mensen zijn aangehouden.

  Er wordt gezocht naar documenten die erop wijzen dat er geld van het regiobestuur is gebruikt voor het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum.

  Op 1 oktober willen de Catalanen stemmen over onafhankelijkheid voor de noordoostelijke regio. Het Constitutioneel Hof heeft de stemming verboden.

  Onder de aangehouden functionarissen is ook Josep Maria Jové, de tweede man van het Catalaanse ministerie van Economische zaken.

  Jordi Sánchez, de voorzitter van de Catalaanse Nationale Assemblee roept op tot een vreedzaam protest. "Het moment is daar. We moeten onze instituties verdedigen." Voor de ministeries waar de huiszoekingen gaande zijn, verzamelen zich demonstranten.

 • Op een fietspad in Braamt (bij Doetinchem) is afgelopen nacht een dode man gevonden.

  Een voorbijganger zou het lichaam rond half vier uur hebben gevonden. Op de weg zijn brokstukken van een auto gevonden. Het is niet duidelijk of het slachtoffer op het fietspad liep of fietste.

  In het Duitse Emmerich, net over de grens, is enige tijd later een auto staande gehouden die forse schade heeft. De bestuurder is aangehouden op verdenking van het veroorzaken van een ongeluk. Onderzocht wordt of dat het ongeluk in Braamt is.

  De automobilist zit vast op een Duits politiebureau, schrijft Omroep Gelderland.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Wed, 20 Sep 2017 11:09:33 +0200]