daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Zo. 1 Augustus 2021
Week 30

Geselecteerde regio:
Geldermalsen

Regio:
RTV Betuwe, de lokale omroep van West Betuwe
Publieke lokale radio en televisie omroep van Buren, Geldermalsen en Neerijnen

Omroep Gelderland --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Groenland heeft de afgelopen week een uitzonderlijke hoeveelheid ijs verloren, blijkt uit onderzoeksgegevens van Deense en Amerikaanse poolonderzoekers. Op dinsdag alleen bedroeg het massaverlies 8,5 gigaton, het dubbele van een gemiddelde zomerdag.

  Dat is volgens de onderzoekers voldoende om de gehele Amerikaanse staat Florida of vier keer Denemarken met vijf centimeter water te bedekken. Het is volgens persbureau Reuters het op twee na grootste dagelijkse ijsverlies in Groenland sinds 1950.

  De directe oorzaak van het smelten is de hoge temperatuur in delen van Groenland de afgelopen tijd. Woensdag steeg het kwik bij een meetstation aan de kust tot 19,8 graden, de hoogst gemeten temperatuur ooit in de regio.

  De dieper liggende oorzaak is de klimaatverandering, zegt hoogleraar polaire meteorologie Michiel van den Broeke van de Universiteit Utrecht. "Het smelten van de ijskap is een normaal weerverschijnsel in de zomer, maar het periodieke ijsverlies wordt door de opwarming van de aarde steeds extremer."

  Tegen de hoge temperaturen van de afgelopen week staat een relatief koel begin van de zomer, benadrukt Van den Broeke. "In het recordjaar 2012 was het totale massaverlies daarom een stuk groter."

  Zelfs een beperkte opwarming van de aarde in de komende decennia zal een destructief effect op de ijskap hebben. "Het massaverlies neemt kwadratisch toe met de temperatuurstijging", aldus Van den Broeke.

  Steeds sneller

  Vorig jaar concludeerden 89 poolwetenschappers dat de Groenlandse ijskap sinds 2000 steeds sneller smelt. Waar in de jaren 90 per jaar zo'n 33 miljard ton ijs verloren ging, is dat in het afgelopen decennium toegenomen tot 254 miljard ton per jaar. Sinds 2000 is er geen jaar meer geweest dat de netto hoeveelheid ijs toenam.

  De huidige hoeveelheid ijs die op Groenland smelt, leidt tot een wereldwijde zeespiegelstijging van 0,7 mm per jaar, berekenden de onderzoekers. Dat is ongeveer een kwart van de totale hoeveelheid zeespiegelstijging, die rond de 3 mm ligt. Als de hele Groenlandse ijskap zou smelten, zorgt dat mondiaal voor een zeespiegelstijging van 7 meter.

  De komende dagen lijkt de temperatuur in Groenland weer te dalen. Het smeltseizoen eindigt doorgaans in augustus.

 • Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2350 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 605 minder dan gisteren.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 3501 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 46 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

  De cijfers betekenen ook weer een halvering ten opzichte van dezelfde dag een week eerder. Op zondag 25 juli werden ongeveer 4600 positieve tests gemeld, een week eerder waren dat er zelfs nog ruim 10.000.

  683 coronapatiënten in het ziekenhuis

  In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 683 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 667), van wie 187 op de IC (gisteren: 181), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Het aantal nieuwe opnames lijkt inmiddels wel voorzichtig over de piek heen. Op verpleegafdelingen werden dinsdag nog 100 nieuwe patiënten opgenomen, vandaag waren het er 62.

  2 overleden covid-patiënten

  Bij het RIVM werden 2 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 4 doden per dag, tegen 3 doden per dag een week eerder.

  In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

  Ouderen lopen relatief veel risico als ze het coronavirus krijgen. Daarom registreert het RIVM in hoeveel verpleeghuizen recent coronagevallen waren. Er zijn nu 148 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 102.

 • De Wit-Russische sprintster Kristina Tsimanoeskaja is tegen haar wil naar het vliegveld van Tokio gebracht om terug naar huis te vliegen. Dat meldt de atlete via berichtendienst Telegram aan persbureau Reuters.

  Volgens de 24-jarige sprintster is ze uit het team gezet nadat ze op Instagram kritiek had geuit op haar coaches.

  Tsimanoeskaja zegt op het vliegveld de hulp van de Japanse politie te hebben ingeroepen, omdat ze niet terug wil naar Wit-Rusland:

  Tsimanoeskaja heeft gezegd dat ze vandaag onverwachts te horen kreeg dat ze haar spullen moest pakken. Ze is naar eigen zeggen vervolgens naar het vliegveld gebracht in gezelschap van een lid van de Wit-Russische delegatie en een psycholoog. De hoofdcoach had tegen haar gezegd dat er "een bevel van boven" was gekomen dat ze moest vertrekken.

  "Ze heeft gisteren op haar Instagram een heel woedend bericht gepubliceerd", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp. "Zij had getraind voor de 200 meter hardlopen, maar ze moest nu ineens van het Wit-Russische comité deelnemen aan de estafette van 4x400 meter. Daar heeft ze helemaal niet voor getraind. En daar is ze in woede over uitgebarsten op Instagram."

  In dat bericht zegt Tsimanoeskaja dat zij, net als de vrouwen die daarvoor hadden getraind, nu moet boeten voor het falen van het Wit-Russisch olympisch comité dat niet genoeg dopingtests had om ervoor te zorgen dat de atletes tijdig naar Tokio konden vertrekken.

  Haar uitbarsting is volgens Groot Koerkamp gisteren uitgebreid op de Wit-Russische televisie uitgemeten. "Wat zij heeft gedaan, gewoon haar mening uitspreken omdat ze boos is over het falen van Wit-Russische officials, is not done in een land waar gewoon geen kritiek mogelijk is op de leiding. Daarom is ook op de televisie de vloer met haar aangeveegd. Het gevolg daarvan was dus kennelijk dat de Wit-Russische autoriteiten dan maar vonden dat ze terug moest naar huis."

  Internationaal schandaal

  Het Wit-Russische olympisch comité heeft in een verklaring gezegd dat Tsimanoeskaja op doktersadvies naar huis is gestuurd "vanwege haar emotionele en psychologische toestand".

  "Ze zou op een vliegtuig stappen naar Istanbul en daar overstappen naar Wit-Rusland", zegt Groot Koerkamp. "Maar wat ik heb gehoord is dat ze zich niet heeft ingecheckt voor die vlucht, dus die vertrekt zonder haar. Ook heeft ze al gezegd dat ze politiek asiel wil aanvragen in een Europees land, mogelijk bij de Oostenrijkse ambassade in Tokio."

  In een videoboodschap heeft de sprintster ook het Internationaal Olympisch Comité om hulp gevraagd. Tegen persbureau Reuters zei een woordvoerder dat het IOC om opheldering heeft gevraagd bij het Wit-Russische olympisch comité. De Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja bedankt het IOC op Twitter voor de snelle reactie op de situatie van Tsimanoeskaja.

  Volgens Groot Koerkamp is de kans dat ze inderdaad naar huis terug zal keren niet zo groot. "Zeker niet omdat we nu te maken hebben met een behoorlijk groot internationaal schandaal."

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Sun, 01 Aug 2021 17:55:12 +0200]