daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Ma. 25 Mei 2020
Week 22

Geselecteerde regio:
Geldermalsen

Regio:
RTV Betuwe, de lokale omroep van West Betuwe
Publieke lokale radio en televisie omroep van Buren, Geldermalsen en Neerijnen

Omroep Gelderland
Al het laatste nieuws van Omroep Gelderland

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Wetenschappers hebben er in de Tweede Kamer voor gewaarschuwd dat dieren een vergaarbak voor coronabesmettingen worden. In een hoorzitting noemden ze de rol van dieren in de pandemie "vooralsnog onbelangrijk" maar benadrukten ze dat "voorkomen moet worden dat ze een reservoir vormen".

  De Kamer werd op een speciale briefing bijgepraat over de ontwikkelingen van het coronavirus in relatie tot dieren, nu gebleken is dat op twee nertsenfokkerijen mensen door dieren zijn besmet. Eerder achtte minister Schouten die kans nog klein.

  Hoogleraar gezondheidszorg Arjan Stegeman en RIVM-directeur Jaap van Dissel zeiden nu dat ze inderdaad uitgaan dat op de nertsenfokkerijen een dier-op-mens-besmetting is geweest, al geven onderzoeken nooit 100 procent zekerheid. "Dan zou je alle virussen in de omgeving moeten uitsluiten", zei van Dissel.

  Het is voor het eerst dat besmettingen op deze wijze zijn gezien. Volgens Stegeman is het onwaarschijnlijk dat omwonenden van nertsenbedrijven waar corona is vastgesteld besmet zijn geraakt door verspreiding via de lucht.

  Beschermend materiaal

  Op 15 mei werd voor het eerst gemeld dat iemand in Nederland was besmet met covid-19 door een nerts. Vandaag werd opnieuw een besmetting gemeld. Deze besmettingen lijken niet uit dezelfde bron te komen.

  De besmettingen zijn opgelopen in een periode dat nog niet bekend was dat de nertsen corona hadden en er nog zonder beschermend materiaal gewerkt werd. Inmiddels gelden voor de hele sector strenge maatregelen.

  Volgens Stegeman is het ook aannemelijk dat wilde katten in de buurt van de nertsenbedrijven het virus daar hebben opgepikt. "Nertsenfarmen zijn een luilekkerland voor wilde katten".

  Welke dieren gevoelig voor corona?

  Onderzocht wordt of katten en honden mogelijk een rol spelen bij de verspreiding van het virus. Daar is nu nog veel onduidelijkheid over. Ook komt er een screening naar bepaalde wilde dieren, waaronder marters. Bekend is dat katten, fretten, hamsters en konijnen gevoelig zijn voor corona, terwijl kippen, eenden en varkens minder gevoelig zijn.

  Kamerleden maken zich grote zorgen over de ontwikkelingen onder dieren omdat het virus zich in dieren kan muteren. SP-Kamerlid Futselaar zei te vrezen voor de "kraamkamer van covid-20".

  De Partij voor de Dieren noemde de informatie op de briefing "verontrustend" en vroeg de wetenschappers of de nertsenfokkerijen niet eerder dan gepland dicht moeten.

  Volgens Van Dissel is daar geen aanleiding toe. Eind deze week hopen de wetenschappers op meer resultaten van onderzoek naar de vraag of het virus nu aan het uitdoven is op de fokkerijen.

 • Het wordt tijd om nu echt iets te gaan doen aan de cultuur bij de Belastingdienst. Het verbeteren van die cultuur is een langdurig proces, dat eigenlijk nooit klaar is, stellen onderzoekers van Deloitte.

  De organisatie keek op verzoek van de politiek naar de interne gang van zaken bij de fiscus en kwam tot de conclusie dat voor veel medewerkers niet duidelijk is waar ze precies naartoe moeten werken. Bovendien geven ambtenaren aan dat ze zich niet altijd veilig voelen, zich niet erkend voelen of elkaar niet durven aan te spreken.

  Na de affaire rond de kinderopvangtoeslag, waarbij honderden ouders ten onrechte als fraudeur werden aangemerkt, concludeerde de Tweede Kamer dat de 'menselijke maat' weer leidend moet worden bij de Belastingdienst. Maar Deloitte schrijft dat voor veel medewerkers niet duidelijk is wat dat precies betekent. Wel is duidelijk dat de leiding te veel stuurt op kwantiteit. Dat leidt de aandacht af van het echte werk, zeggen de geïnterviewden.

  Onverwijld ter hand nemen

  Veel van de problemen zijn al langer bekend, schrijven de onderzoekers, die vaststellen dat al veel onderzoeken zijn gedaan naar de cultuur bij de Belastingdienst. "Daarom zijn onze aanbevelingen erop gericht om te stoppen met onderzoeken en de transformatie onverwijld ter hand te nemen."

  Toch zijn ambtenaren over het algemeen positief over het werkklimaat. Er is grote betrokkenheid en loyaliteit en het personeel gaat prettig met elkaar om. Onder staatssecretaris Snel, die aftrad vanwege de toeslagenaffaire, zijn volgens Deloitte ook al dingen verbeterd. "Maar het is ons inziens nog niet genoeg."

  Indringend

  De huidige staatssecretarissen, Van Huffelen en Vijlbrief, noemen de analyse van Deloitte indringend. "Het onderstreept voor ons de noodzaak van een steviger aanpak." De huidige aanpak wordt daarom heroverwogen. Voor de zomer komen de bewindspersonen met nieuwe stappen om de cultuur bij de Belastingdienst te verbeteren.

  Vorige week werd bekend dat het ministerie van Financiën aangifte heeft gedaan tegen de eigen Belastingdienst. Mogelijk is sprake geweest van discriminatie en knevelarij, het innen van geld door een ambtenaar die weet dat het geld niet verschuldigd is.

 • De politie heeft een politieman van de eenheid Rotterdam opgepakt. De 30-jarige man wordt verdacht van drugsbezit, schending van het ambtsgeheim, ambtelijke corruptie en witwassen. Hij werkte in Rotterdam als hoofdagent, een rang tussen agent en brigadier.

  Bij de politie kwam informatie binnen dat een agent informatie zou lekken. Daarop is een onderzoek ingesteld en vrijdag werd de man aangehouden. Vandaag is bepaald dat hij nog zeker veertien dagen vastzit, meldt het Openbaar Ministerie.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Mon, 25 May 2020 18:16:49 +0200]