daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Vr. 15 November 2019
Week 46

Geselecteerde regio:
Mijdrecht

Regio:
0297 Online
0297.nl RSS feed

 • De Groene Venen, dé weekendkrant van De Ronde Venen, is ook online te lezen. De nieuwste editie staat nu online.Klik hier om de krant direct te lezen, ook op iPad en mobiel.Lees de krant iedere week online via www.degroenevenen.nlDE GROENE VENEN IS OOK VERKRIJGBAAR BIJ: Mijdrecht - Boekhandel Mondria • Blauw autoverhuur • Rendez Vous • Bibliotheek Dr v.d. HaarlaanWilnis - Jumbo • Carwash Quick & Shine Wilnis (naast Shell)Vinkeveen - Jumbo Vinkeveen • Albert Heijn Vinkeveen (Herenweg)Waverveen - Fa. F.A.Ruizendaal & ZonenAbcoude - Readshop, Plus Koot
 • Op woensdag 20 november trapt sport-wethouder Jan Hazen de startbijeenkomst Sportakkoord van Uithoorn af. De komende maanden gaat de gemeente samen met sportverenigingen, sportaanbieders, maatschappelijke organisaties en ondernemers op jacht naar ideeën en initiatieven voor in het akkoord. Het doel is om inwoners van Uithoorn en De Kwakel te laten sporten en bewegen. Belangrijk, volgens wethouder Hazen, “want sporten zorgen voor plezier en ontspanning en zo werk je aan je gezondheid én aan je sociale contacten.”Het Nationaal Sportakkoord werd afgelopen zomer gesloten door de minister voor Medische Zorg en Sport van het ministerie van VWS. Daarin zijn zes ambities geformuleerd en uitgewerkt, zoals “iedere Nederlander een leven lang plezier in sporten en bewegen” en “sporten moet leuk zijn, veilig en zorgeloos”.Lokale organisaties, lokale ideeën Meedoen? Meer weten?Bij de voorbereiding krijgt de gemeente hulp van procesbegeleider Marco Kooiman van Bureau MDJ. Marco gaat op zoek naar partijen en initiatieven voor het Sportakkoord van Uithoorn. “Het mooie is dat het nationale akkoord voor ons alleen een leidraad is,” legt Kooiman uit. “De lokale organisaties, waaronder de gemeente, maken hun eigen sportakkoord en bepalen ook zelf wat er wel en niet in komt te staan. Uiterlijk februari 2020 willen we het Sportakkoord van Uithoorn ondertekenen.”De startbijeenkomst op 20 november wordt gehouden vanaf 19:45 u, in de Brede School Legmeer, Randhoornweg 31 in Uithoorn.Meedoen? Meer weten?Meedoen met uw organisatie? Meld je aan voor de startbijeenkomst via www.bureaumdj.nl/uithoorn. Met vragen kunt u terecht bij Marco Kooiman; telefoon 06 21801899, of mail: marco@bureaumdj.nl.
 • Een bijzondere actie van buurtbewoners. Anja Millenaar en Monique Kemper, wonend aan het Haitsmapark (Hofland Noord) in Mijdrecht, vonden dat het park wel een opknapbeurt kan gebruiken. En Marleen van de Kraats wilde graag natuurspeelelementen in het park, zodat de kinderen uit de buurt uitgedaagd worden meer buiten te spelen.Beide initiatieven zijn door de gemeente omarmd en samen met de bewoners is een plan opgesteld. De initiatiefnemers hebben een enquête uitgezet onder de aanwonenden van het park. Voor de natuurspeelelementen (een apentouw, wilgentunnel en stappaaltjes) hebben zij een draagvlakonderzoek gedaan en subsidie aangevraagd via Groen doet goed. Ook kregen zij ondersteuning van het NME en Tympaan-De Baat. Wethouder Kiki Hagen (Groen) vindt het mooi dat het initiatief vanuit de bewoners kwam en dat de plannen voor een toekomstbestendig park samen met bewoners gemaakt zijn.Samen met een groep bewoners gaf zij deze donderdag het startsein voor de werkzaamheden. Die duren tot uiterlijk februari 2020.Foto: Arthur van der Kooij - De Groene Venen
RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

 • MONTFOORT - "Kleuren. Dat doe ik het liefste. Omdat ik er rustig van word", lacht Hennie Vuister. De 84-jarige komt graag bij de Vlinderhof. "Vier dagen per week, het is mijn tweede thuis. De vrijwilligers zijn ook zo lief."

  Van die vrijwilligers moet de dagbesteding het hebben. Het gaat financieel namelijk helemaal niet goed. Dat is al zo sinds de oprichting zo'n jaar of 10 geleden. De Vlinderhof zit in hetzelfde hoekje als de Bloesemhof, waar een klein groepje mensen woont met dementie. Voor de Bloesemhof geldt hetzelfde, dus ook die locatie moet dicht. Beiden vallen onder zorginstelling De Rijnhoven.

  ANDERE OMGEVING
  Toen de bewoners te horen kregen dat het doek valt, hakte dat er flink in. "Mijn moeder heeft niet geslapen. Het was zo erg dat ze er ziek van werd en de dokter moest langskomen", vertelt Anneke Derks. De dochter van Hennie moet er niet aan denken dat haar moeder straks op een andere plek moet gaan wonen. Nu kan ze nog voor haar zorgen, de klein- en achterkleinkinderen langsbrengen en ga zo maar door. "Mijn moeder heeft vroeger ook in Montfoort gewoond dus dit is een bekende omgeving. Af en toe verdwaalt ze, maar dat komt altijd weer goed. Hoe zou dat op een andere plek gaan waar mijn moeder niets kent?"

  Hennie blijft er ogenschijnlijk nuchter onder. Ze heeft een lichte vorm van dementie, die zich vooral uit in gedrag. De oudere dame heeft het hart op de tong en houdt van een lolletje. Maar vertrekken? "Dat mag absoluut niet. Er zit daar iemand die is 94", wijst Hennie. "Die hoort er ook bij. Wij horen bij elkaar en voor elkaar."

  ERNSTIG
  Wat de situatie extra wrang maakt is dat de gemeenteraad van Montfoort niet door het college is geïnformeerd over de financiële situatie van De Rijnhoven. De partij Lokaal Montfoort heeft dit zo hoog opgenomen dat er een motie van wantrouwen is ingediend tegen verantwoordelijk wethouder Jocko Rensen. "Het college weet al een jaar hoe erg het is. Nu kunnen we bijna niets meer doen om de situatie op te lossen", zegt fractievoorzitter Rob Jonkers. De wethouder zegt tegen RTV Utrecht niet op de hoogte te zijn geweest van de op handen zijnde sluiting. "Maar hij wist wel degelijk hoe de situatie zat op financieel gebied en daarvan had hij ons op de hoogte moeten stellen als wethouder sociaal domein", aldus Jonkers.

  Wie een kijkje komt nemen bij de Vlinderhof en de Bloesemhof ziet daar vooral hardwerkende vrijwilligers die zich inspannen en er het beste van proberen te maken. Maar ze zijn met te weinig. De vaste krachten nemen ontslag en er komt ingehuurd personeel voor terug. Dat jaagt de kosten alleen nog maar meer omhoog. Het lijkt erop dat de sluiting van beide locaties niet tegen te houden is. Dat bevestigt Trudy Prins, de directrice van De Rijnhoven ook aan RTV Utrecht. Wel is zij in gesprek met lokale politieke partijen om te kijken of er nog mogelijkheden zijn.

  Inmiddels is er een actiegroep opgericht die wil opkomen voor de ouderen in Montfoort. Anneke hoort daar ook bij. Ze is niet van plan zich erbij neer te leggen. Net als haar moeder Hennie. "Als het hier dicht gaat, ga ik op de grond zitten."

  [Video:2389489|Zorglocaties van De Rijnhoven in Montfoort sluiten]
 • PROVINCIE UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad heeft gisteravond laat ingestemd met de begroting voor 2020. Met die begroting is een bedrag gemoeid van 1,4 miljard euro. Tijdens de vergadering werden ruim negentig alternatieve voorstellen ingediend. Een deel daarvan haalde de eindstreep, een deel werd verworpen.

  De hele vergadering kende weinig vuurwerk, er waren nauwelijks onderwerpen die tot een verhit debat leidde. De gehele oppositie stemde uiteindelijk tegen de begroting, maar de coalitie heeft een krappe meerderheid, en dus werd de begroting alsnog aangenomen.

  Gedurende de vergadering werden er een aantal tegenbegrotingen ingediend, door het CDA, de VVD, Student & Starter en de PvdA. Deze tegenbegrotingen konden niet rekenen op voldoende steun in de raad en werden verworpen.

  ATLETIEKBAAN GERED
  Goed nieuws is er voor de atletiekbaan in het Amaliapark. Het college had in de begroting voorgesteld om die te sluiten. Maar een meerderheid van de raad was het daar niet mee eens, die bezuiniging werd dus teruggedraaid. Alle partijen behalve DENK en Stadsbelang wilden de atletiekbaan redden.

  Het werd eventjes fel toen het ging over de verkiezingsborden. Het college had ook daar over voorgesteld om daarop te bezuinigen. Net als eerder dit jaar was dit tegen het zere been van veel fracties. Toen werd besloten om niet meer door de partijen zelf te laten plakken, maar om voorgeplakte borden te bestellen. Maar ook het geld voor die borden werd in deze begroting wegbezuinigd. D66 pleitte er voor als reactie op de maatregel om de regels van plakken 'in het wild' voor politieke partijen te versoepelen. Dit voorstel van de partij haalde het niet.

  VUELTA
  Eerder had de Partij voor de Dieren voorgesteld om een sponsor van de Vuelta niet uit te nodigen voor de start in Utrecht. Het gaat om een bedrijf dat varkensvlees verwerkt. Wethouder Klaas Verschuure reageerde op het voorstel. De sponsor ElPezo blijkt geen partner van de Hollandse organisatie van de Vuelta is, en dus is het niet aannemelijk dat dit bedrijf zijn opwachting maakt bij de start. Een motie om ze toch te weigeren haalde geen meerderheid.

  Een voorstel van het CDA om een nieuw zwembad te bouwen in Leidsche Rijn Centrum haalde het ook niet. Wethouder Maarten van Ooijen wilde niet op het idee ingaan. Hij gaf aan dat er net een onderzoek gedaan is naar zwemwater in Utrecht. Binnen een paar maanden komt hij met een nota die daar inzicht ingeeft. Daarin zal staan waar er in Utrecht behoefte is naar nieuw zwemwater, en hoeveel het kost om dat te realiseren. Hij zei toe dat hij in die nota ook ingaat op Leidsche Rijn.

  ZES WETHOUDERS
  Ook het voorstel om de rest van deze collegeperiode verder te gaan met zes wethouders haalde het niet. Het zou vierhonderdduizend euro besparen als wethouder Victor Everhardt (D66) niet zou worden vervangen. Het college gaf aan er in het kader van de politieke verhoudingen gekozen is voor het aantal van zeven wethouders, en dat men dat niet wil veranderen.

  De raad was verdeeld over diverse proefballonnetjes. Zo haalde een voorstel van GroenLinks om de ID-kaart voor minima gratis te maken het ruim. Dat gold niet voor een voorstel van de PvdA, die parkeervergunningen ter beschikking wil stellen voor leraren. Die zouden een plek kunnen delen met bewoners die overdag met hun auto weg zijn. Zo zou iets gedaan kunnen worden aan het lerarentekort.

  STADSWARMTE
  De raad was unaniem positief over een oproep van D66 om aan Eneco te gaan vragen of ze niet te veel winst maken op de stadsverwarming. De energieleverancier heeft een monopolie op warmte in de stad. Eerder bleek uit onderzoek van de minister dat energiebedrijven te veel verdienen op dit product.

  DENK stelde voor om de raadsuitzendingen in het vervolge ook via Instagram en Facebook uit te gaan zenden. De raad vindt dat een goed idee. De Partij voor de Dieren wil graag dat Utrecht een autoloze feestdag krijgt. Dat ontlokte Dimitri Gilissen (VVD) de uitspraak: "Een dag zonder auto kan nooit een feestdag zijn." En daarmee kreeg hij de lachers op de hand.

 • UTRECHT - Bij een sportschool aan de Obbinklaan in Utrecht is vannacht brand uitgebroken. Het is het tweede incident bij winkelcentrum De Gaard deze week. In de nacht van woensdag op donderdag werd in dezelfde straat ook al geprobeerd een pinautomaat op te blazen.

  Volgens de brandweer was er vannacht eerst een harde knal te horen en brak daarna brand uit in een berging. De oorzaak is nog niet bekend, maar er wordt rekening gehouden met brandstichting. Vanwege de brand werden uit voorzorg woningen boven de sportschool ontruimd. De bewoners konden na enige tijd weer terug naar huis.

  De sportschool bij winkelcentrum de Gaard is nieuw en opende recent na een grote verbouwing. Hoe groot de schade is, is niet bekend.

  PLOFKRAAK
  Eerder deze week werden bewoners in de straat ook al opgeschrikt door een mislukte plofkraak. Er is vooralsnog geen aanwijzing dat de brand iets met de mislukte plofkraak te maken heeft.

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Slachtofferhulp Nederland start een campagne om meer verkeersslachtoffers te bereiken. De organisatie ziet een groot verschil tussen het aantal verkeersslachtoffers en het aantal mensen dat zich bij hen meldt. In een eigen onderzoek staat dat niet alle verkeersslachtoffers weten dat zij een beroep kunnen doen op Slachtofferhulp Nederland.

  In 2017 noteerde het Verbond van Verzekeraars ruim 740.000 schadeclaims (autoverzekering) na een aanrijding. Slachtoffer Nederland komt jaarlijks in contact met zo'n 30.000 verkeersslachtoffers.

  "Uit gesprekken met verkeersslachtoffers blijkt dat zij zich niet altijd slachtoffer voelen terwijl zij dat wel zijn en daardoor dus ook recht hebben op hulp", zegt bestuursvoorzitter Rosa Jansen. Het gaat dan vooral om mentale en praktische hulp.

  "Wanneer je als voetganger, fietser, motorrijder of automobilist bent aangereden, biedt Slachtofferhulp Nederland niet alleen emotionele en juridische ondersteuning, maar kunnen onze medewerkers ook helpen bij praktische zaken zoals het aanvragen van een schadevergoeding of het in contact brengen met de juiste instanties", zegt Jansen.

  Hulp voor iedereen

  Daarom lanceert de stichting deze week een online campagne. Daarin doen verkeersslachtoffers hun verhaal en sporen zij anderen aan om hulp te zoeken. Slachtofferhulp benadrukt in de campagne dat alle mensen die in het verkeer iets overkomt gebruik kunnen maken van hulp, hoe klein of groot het leed en de schade ook is. Ook veroorzakers van een verkeersongeluk kunnen een beroep doen op Slachtofferhulp, mits ze niet strafrechtelijk worden vervolgd.

  De campagne loopt vooruit op zondag wanneer wereldwijd verkeersslachtoffers worden herdacht.

 • Theo Heyliger, leider van de grootste politieke partij op Sint Maarten, is donderdag vrijgesproken van het omkopen van parlementslid Romain Laville in 2013. Die zou voor grote geldbedragen zijn omgekocht om zijn steun in te trekken aan het kabinet dat er toen zat.

  Het Openbaar Ministerie eiste twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan zes voorwaardelijk. Ook eiste het OM dat Heyliger vijf jaar niet mocht deelnemen aan verkiezingen. Maar zover komt het dus niet.

  Laville deed aangifte bij de politie en vertelde dat hem ook een belangrijke ministerspost was aangeboden. Toen het strafrechtelijk onderzoek na lange vertraging eindelijk op gang kwam, beriep hij zich tijdens verhoren op zijn verschoningsrecht.

  Daardoor kon de verdediging van Theo Heyliger hem niet meer effectief ondervragen. Het is vaste jurisprudentie dat in zulke gevallen de verklaring van in dit geval Laville voor het bewijs niet zwaar mee mag tellen. Ander bewijs ondersteunt de verklaring van Laville nauwelijks, waardoor vrijspraak volgde.

  Wel nog verdachte in andere zaak

  Theo Heyliger is nog niet af van Justitie. In een andere zaak is hij nog steeds verdachte. Die gaat over corruptie, witwassen en het omkopen van ambtenaren door grote bouwbedrijven. De populaire politicus zou in een periode van vijftien jaar 4 miljoen dollar hebben ontvangen als minister en parlementslid.

  De partij van Heyliger, United Democrats, kreeg bij de laatste verkiezingen in februari 2018 de meeste stemmen en vormde daarna een coalitieregering. Maar in de afgelopen maanden verlieten verschillende parlementariërs de partij, waardoor de regering ten val kwam. Op 9 januari gaat de kiezers van Sint Maarten weer naar de stembus.

 • De interim-regering in Bolivia en de partij van de afgetreden president Evo Morales hebben afgesproken verkiezingen uit te roepen. Op die manier moet de rust na weken van protesten en geweld in het land terugkeren.

  De linkse Morales stapte zondag op als president en vluchtte vervolgens naar Mexico, dat hem asiel had aangeboden. Zijn positie was onhoudbaar geworden doordat grote onrust was ontstaan over mogelijke fraude bij de verkiezingen. Morales houdt zelf vol dat hij het slachtoffer is van een staatsgreep.

  Dinsdag riep oppositieleider Jeanine Áñez zichzelf uit tot interim-president. Na het aftreden van de omstreden president Morales, zondag, was er een machtsvacuüm ontstaan. Tegelijk met Morales traden ook diens vicepresident en de voorzitters van de senaat en het Lagerhuis af.

  Voor Áñez stonden nieuwe verkiezingen bovenaan haar takenlijst. Na lang overleg heeft de partij van Morales daar nu mee ingestemd. De voormalige president mag zelf niet meedoen aan de verkiezingen. Dat komt omdat hij al drie opeenvolgende termijnen president is geweest, stelde Áñez op een persconferentie. Ze heeft nog niet gezegd wanneer de verkiezingen worden gehouden.

  Plunderingen

  Gisteren braken er opnieuw gewelddadige protesten uit in Bolivia. Aanhangers van beide kampen raakten slaags. De politie zette traangas in om groepen uit elkaar te drijven die met stenen gooiden. Bij demonstraties op verschillende plekken in het Zuid-Amerikaanse land werden branden gesticht en winkels geplunderd.

  Morales, die sinds 2006 aan de macht is geweest, won vorige maand de presidentsverkiezingen, maar hij werd van alle kanten beschuldigd van fraude. Hij had al aangekondigd dat er nieuwe verkiezingen zouden komen, toen afgelopen weekend de politie en het leger partij kozen tegen Morales. Daarop trad hij af.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Fri, 15 Nov 2019 06:54:12 +0100]