daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Ma. 30 November 2020
Week 49

Geselecteerde regio:
Mijdrecht

Regio:
0297 Online
0297.nl RSS feed

 • Dat zanger Tino Martin van de kerst houdt is wel duidelijk als je over de Vinkenkade in Vinkeveen rijdt. Zijn villa aan de Vinkeveense Plassen is versierd met duizenden lichtjes.Wanneer je over de Baambrugse Zuwe het dorp uit rijdt, word je aan het eind van de weg opgewacht door een levensgrote neushoorn. Het beest is verlicht in alle kleuren van de regenboog. Niet veel verder liggen er lichtgevende nijlpaarden in het water. Eentje zelfs onder een verlichte ophaalbrug.Wanneer je het hoekje om gaat en de Vinkenkade opdraait, staat er een mega hert over de schutting te gluren. Het dier is van top, zijn gewei, tot teen verlicht met led lampjes. Zijn villa die bijna wegvalt door het decor daarvoor is omringend met flikkerende kleurenlampjes.Het is inmiddels op het hoekje van de Vinkenkade met de Baambrugse Zuwe een komen en gaan van auto's die naar de lichtjes-show komen kijken. De zanger geeft zelf toe dat het iets ''too much'' is. ,,Kerst is iets uit de hand gelopen dit jaar'' schrijft hij op zijn Instagram account.
 • In Mijdrecht is zondagochtend een paard en wagen te water geraakt. De koetsier kwam met een nat pak en de schrik vrij.Het ongelukkige voorval vond plaats op de Hoofdweg vlakbij de manege. Omstanders die het ongeval zagen gebeuren schoten direct te hulp en werden geassisteerd door enkele toegesnelde ruiters en de brandweer. Het paard stond al snel op het droge en kon na een grondige schoonmaakbeurt weer zijn stal in. De brandweer heeft de koets uit het water getrokken.Het paard is waarschijnlijk geschrokken waarna hij op hol sloeg, maar maakt het naar omstandigheden goed.
 • In Mijdrecht is bij een hobbylocatie met diverse vogels vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen, zijn de vogels op de locatie geruimd. En omdat het om ongeveer 300 vogels gaat, zijn voor het gebied rond de locatie vervoersbeperkingen ingesteld. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Mijdrecht liggen geen pluimveebedrijven. In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf ligt 1 ander pluimveebedrijf.VervoersbeperkingenMinister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct maatregelen getroffen in een zone van 10 kilometer rond de locatie in Mijdrecht. De maatregelen betreffen onder meer een vervoersverbod van pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte. Schiphol valt buiten het gebied met vervoersverboden. Ook de snelwegen naar Schiphol zijn uitgezonderd.MaatregelenAlle huidige landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee, blijven onverkort van kracht. Daarnaast zijn dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. De dierentuinen en kinderboerderijen kunnen wel bezocht worden.Bijlage: Regeling houdende specifieke maatregelen ivm de bestrijding van HPAI in MijdrechtBijlage: Kaart vervoerbeperkingsgebied Mijdrecht (10 km)
RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

 • UTRECHT - Het is onverstandig als kroegbazen en restauranthouders tegen het kabinetsbeleid in hun zaak gaan openen op 17 januari. De Utrechtse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) schaart zich met dit standpunt achter een oproep van het landelijk bestuur om de gelederen gesloten te houden en niet over te gaan tot burgerlijke ongehoorzaamheid.

  Bij verschillende horeca-uitbaters in het land is iets geknapt nu ze te horen hebben gekregen dat de coronasluiting nog zeker tot medio januari gaat duren. Daarom dreigen ze op 17 januari hoe dan ook weer open te gaan. Maar de afdeling Utrecht van KHN acht het, net als het landelijk bestuur, van groot belang om in gesprek te blijven met de overheid.  Begrip

  Horeca-ondernemer Daan Smeltzer, bestuurslid van de afdeling Utrecht, heeft wel begrip voor het negatieve sentiment. Hij ziet dat sommige uitbaters in Utrecht ook met de gedachte spelen om op 17 januari hoe dan ook open te gaan. ''Ondernemers die echt op de bodem zitten hebben niets meer te verliezen.'' Toch staat hij niet achter het idee om de deuren eigenmachtig open te gooien. ''Een signaal afgeven dat het steunpakket verbeterd moet worden omdat anders bedrijven kapotgaan vind ik een veel steviger statement.''

  Volgens Smeltzer zou de branche veel meer krediet moeten krijgen van de overheid voor het goed naleven van alle veiligheidsmaatregelen. ''Afgelopen zomer toen we weer open mochten, merkte je dat het gros van de bedrijven het best wel makkelijk geregeld kreeg. Als core business hebben wij het veilig ontvangen van veel gasten. Het ontbreekt aan vertrouwen vanuit de overheid dat we dat in deze situatie ook zouden moeten kunnen.''  Knarsetanden bij Black Friday-drukte

  Smeltzer keek afgelopen weekend knarsetandend naar de Black Friday-drukte in de Utrechtse binnenstad. ''Dat was een dikke middelvinger naar de horeca. Je ziet hordes mensen door de stad lopen en wij mogen alleen met een mondkapje voor een kop koffie door een raam verkopen. Dat is stuitend.''

  Het landelijk bestuur van de horecabond sluit niet uit dat er alsnog acties komen als het kabinet niet over de brug komt, maar stelt wel dat dit echt gezamenlijk moet gebeuren.

  Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

 • UTRECHT - We kennen het van musea: rondlopen met een audiotour waarin je van alles hoort over de kunst die aan de muur hangt. Sinds afgelopen weekend kan dat ook in de Utrechtse wijk Voordorp, waar bewoners van de buurt de tour hebben ingesproken.

  Het idee komt van de Utrechtse kunstenaars Alène Moor en Frank Goethals. Zij vonden dat buurtbewoners eigenlijk maar weinig van elkaar weten en wilden daar iets aan doen. ''We willen met name mensen aan elkaar verbinden die elkaar normaliter niet zo snel spreken'', zegt Goethals. ''Dat doen we door ze een verhaal te laten inspreken. Ze vertellen over zichzelf of over iets wat ze weten over de buurt.''

  Bezoekers lenen een audioboxje en kunnen dan met een app door de wijk struinen. Vijftien buurtbewoners hebben iets ingesproken. Zo legt bij de dierenweide de stem van vrijwilliger Rinus precies uit welke vogels zich daar laten zien. ''Je hoort de bonte specht en we hebben zelfs ransuilen gehad'', is op de app te horen. Rinus deed graag mee aan het project. ''Dit is een plek waar ik als vrijwilliger al een hele tijd werk en ik wil er daarom heel graag over vertellen.''

  Tekst gaat door onder video.

  [Video:2743796|App van buurtbewoners leidt wandelaars rond in Voordorp]

  Volgens de makers bestond het idee al langer, maar is de corona een versterkende factor. Daar is Rinus het mee eens. ''Op deze manier krijg je echt heel veel te horen over een mooie wandelplek, maar ook over de architectuur en over de mensen die er wonen. ''Juist in deze tijd dat mensen veel op straat zijn en een wandelingetje maken, verbindt dat bewoners met elkaar.''

  [Image:2745499|De app vertelt van alles over de architectuur en inwoners van de wijk]
 • UTRECHT - Op de C.H. Letschertweg (n198) in Utrecht is een automobilist gewond geraakt bij een botsing. De bestuurder verloor door onbekende oorzaak de macht over het stuur en reed tegen een boom.

  Het ongeluk gebeurde omstreeks 23.00 uur. Voor zover bekend was daar maar een voertuig bij betrokken. Een ambulance kwam ter plaatse, waarna de chauffeur is overgebracht naar een ziekenhuis.

  Een bergingsbedrijf heeft de auto meegenomen.

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Bij gevangenisrellen in Sri Lanka zijn zeker zes gevangenen omgekomen en 35 mensen gewond geraakt. De vlam sloeg in de pan bij protesten tegen slechte coronavoorzorgsmaatregelen in de overvolle gevangenissen.

  Gevangenen demonstreren al langer tegen de slechte omstandigheden. In de gevangenissen in Sri Lanka zijn al meer dan duizend coronagevallen gemeld en zeker twee doden. Ook vijftig bewakers zijn positief getest.

  Toen een protest in een gevangenis bij de hoofdstad Colombo uitliep op rellen en een uitbraakpoging, openden bewakers het vuur. Bij het geweld raakten ook twee medewerkers zwaargewond.

  In Sri Lanka zijn bijna 23.000 covid-patiënten gemeld. 109 personen zijn aan de ziekte overleden.

 • Joe Biden is geblesseerd geraakt bij het spelen met zijn hond. Hij verstuikte zijn enkel toen hij uitgleed.

  Na een onderzoek van 2 uur, waarbij onder meer een röntgenfoto werd gemaakt, concludeerde een orthopeed dat Biden haarscheurtjes in zijn voetwortelbeentjes heeft. Hij zal daarom de komende weken een walking boot aan moeten, die zijn voet spalkt.

  Biden werd bij het verlaten van het ziekenhuis gefilmd door meegereisde journalisten. Hij hinkte licht, maar liep zelf zonder krukken. President Trump heeft zijn opvolger via Twitter beterschap gewenst.

  Hoewel de aankomende president het dus goed lijkt te maken, onderstreept het voorval ook dat Biden bij zijn aantreden de oudste president ooit van de VS zal zijn: 20 november werd hij 78.

  Communicatieteam

  Ondertussen gaat Biden gestaag door met het samenstellen van zijn Witte Huisteam. Vandaag presenteerde hij de leiding van zijn communicatieteam, die voor het eerst volledig uit vrouwen bestaat.

  Jen Psaki wordt de nieuwe woordvoerder, Kate Bedingfield hoofd van de afdeling Communicatie. Biden beloofde eerder al dat diversiteit een speerpunt voor hem wordt.

  Amerikaanse media melden ook dat Biden later deze week de topposities in zijn economische team zal benoemen. Onder hen zijn ook veel vrouwen en minderheden, vaak oud-gedienden uit het Obama-tijdperk.

  De benoemingen zijn belangrijk omdat de Amerikaanse economie hard is geraakt door corona. Daarnaast geven zijn keuzes aan of Biden economisch het midden van het politieke veld opzoekt, of juist de progressieve vleugel van zijn partij tegemoet wil komen. Onder de namen die nu genoemd worden zijn voornamelijk centristen.

 • Nieuw-Zeeland gaat dertien partijen vervolgen voor de dodelijke vulkaanuitbarsting op White Island vorig jaar. Drie individuen en tien organisaties zouden te veel risico's hebben genomen.

  Op het moment dat de vulkaan tot uitbarsting kwam waren er 47 mensen op het eiland. 22 personen kwamen om door hitte, rondvliegend puin en dodelijke gassen. Enkelen van de gewonden zijn nog altijd niet volledig hersteld van zware brandwonden.

  De slachtoffers, meldde een woordvoerder van de Arbeidsinspectie die de zaak afhandelt, "hadden mogen verwachten dat het veilig was om naar het eiland te gaan, omdat alle betrokkenen alles hadden gedaan om hun gezondheid en veiligheid te waarborgen. Maar was dat wel zo?"

  Na de uitbarsting werd een onderzoek ingesteld omdat er van tevoren al verhoogde vulkanische activiteit was gemeld op het eiland. Desondanks werden er nog toeristen naar White Island gebracht om de krater te beklimmen.

  Boetes

  Wie er precies is aangeklaagd wordt geheim gehouden tot de verdachten zijn voorgeleid. Wel is al duidelijk dat twee overheidsinstanties zich moeten verdedigen, het geologische instituut GNS en crisisagentschap NEMA.

  Ook twee reisbedrijven maakten bekend te zijn aangeklaagd, een helikoptermaatschappij en reisbureau. De organisaties kunnen een boete krijgen van bijna een miljoen euro, voor individuen kan dat oplopen tot 175.000 euro.

  Op 9 december is de uitbarsting precies een jaar geleden. Er wordt dan op het eiland een herdenkingsceremonie gehouden. Vanwege de coronacrisis zal die bescheiden in omvang zijn.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Mon, 30 Nov 2020 06:24:20 +0100]