daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Vr. 3 Februari 2023
Week 05

Geselecteerde regio:
Mijdrecht

Regio:
0297 Online
0297.nl RSS feed

 • De Groene Venen, dé weekendkrant van De Ronde Venen, is ook online te lezen. De nieuwste editie staat nu online.Klik hier om de gewone krant direct te lezen.Lees de krant iedere week online via www.degroenevenen.nlDE GROENE VENEN IS OOK VERKRIJGBAAR BIJ: Mijdrecht - Gemeentehuis, Boekhandel Mondria • Rendez Vous • Bibliotheek Dr v.d. HaarlaanWilnis - JumboVinkeveen - Jumbo • Albert Heijn (Herenweg)Waverveen - Fa. F.A.Ruizendaal & ZonenAbcoude - Readshop • Plus KootBaambrugge - Troefmarkt
 • Het ziet er naar uit dat de dagen van het hertenkamp in Mijdrecht zijn geteld. Het kampje is al meer dan vijftig jaar een belangrijke sociale ontmoetingsplek, maar vanaf 1 januari 2024 wordt het hoogstwaarschijnlijk verboden herten te houden, vanwege gevaar op letselschade bij mensen. ‘Ik heb nog nooit meegemaakt dat ze een bezoeker kwaad deden.’ vertelt beheerder Harry Wahlen van het hertenkampje tegen de Volkskrant.Tekst: De Groene VenenSinds 1970 speelt het hertenkamp een sleutelrol in het Utrechtse dorp, als sociale ontmoetingsplek en gratis uitje voor kinderen en hun (groot)ouders. Wahlen, die door de buurtbewoners ‘de hertjesburgemeester’ wordt genoemd, was er van de opening in 1970 bij. Vader Wahlen had de zorg voor de dieren, na zijn overlijden nam moeder Wahlen de voeremmer ter hand. Sinds een aantal jaar zijn Harry en zijn vrouw Annemieke verantwoordelijk voor de hertjes. De kans dat hun kinderen het overnemen is klein: vanaf 1 januari 2024 wordt het houden van herten verboden. Dam- en edelherten staan niet op de lijst met toegestane huis- en hobbydieren die minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vorig jaar introduceerde. Alleen de Tweede Kamer kan nog met een motie verandering aanbrengen.“Wilde dieren zijn niet bedoeld om opgesloten te worden in een klein kampje waar het dier geen ruimte heeft om het vluchtgedrag te vertonen zoals ze dat in de bossen en de velden doen”, sprak minister Adema onlangs in een debat over dierenwelzijn.“De herten hebben het hier goed”, vertelt Harry. “Ze krijgen goed te eten, zijn nooit ziek en ik heb nog nooit meegemaakt dat ze een bezoeker kwaad deden.” Als het hertenkamp verdwijnt is dat een groot gemis denkt hij: “Het is een plek waar buurtgenoten op een bankje in de zon een praatje maken.”Gelukkig kunnen de kinderen rond het hek de hertjes nog blijven voeren tot zij zelf volwassen zijn. Hertenhouders mogen hun herten namelijk houden totdat de dieren overlijden. Vanaf volgend jaar moeten de beheerders zorgen dat vrouwtjesherten niet meer zwanger worden. “Op dit moment zijn er vier hindes drachtig’, zegt Wahlen. ‘Herten worden tussen de 15 en 20 jaar oud, dus het kamp kan waarschijnlijk nog zo’n twintig jaar bestaan.”
 • Als bijna heel Nederland aan de buis gekluisterd zit voor de WK-voetbalwedstrijd Nederland - VS, slaan twee inbrekers hun slag bij een woning aan de Korenerf in Abcoude.Lees ook: Dieven stelen voor 10.000 euro aan koper in MijdrechtOp bewakingsbeelden is te zien hoe de twee inbrekers eerst de omgeving verkennen. Eén van hen belt aan bij de voordeur om te kijken of er een reactie komt. Daarbij wordt hij goed vastgelegd door de camera van de videodeurbel.Ook is te zien hoe één van de mannen in de achtertuin met een tuinstoel de beveiligingscamera wegdraait. Daarna hebben ze een gat in de ruit van de achterdeur gemaakt en zijn ze het huis binnengegaan.RavageEenmaal binnen hebben de inbrekers het hele huis overhoop gehaald. Ze hebben flink wat horloges en oorbellen buitgemaakt. Ook is er een bedrag aan contant geld verdwenen.TipsHerkent u de inbreker bij de voordeur of misschien wel beiden? Met tips over deze mannen kunt u terecht bij de tiplijn: 0800 - 6070 o bij Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000.
RTV Utrecht --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Station Klimmen-Ransdaal is het meest gewaardeerde station van Nederland. Dat komt naar voren uit een onderzoek voor NS en ProRail onder 85.000 reizigers. Het station kreeg van het publiek een 8,3. De afgelopen jaren viel het station op de Zuid-Limburgse Heuvellandlijn al vaker in de prijzen.

  Op de Heuvellandlijn, waar treinen van de regionale vervoerder Arriva rijden, zijn ook de nummers twee en drie van de ranglijst te vinden. Station Schin op Geul kreeg een 8,2 en station Valkenburg werd beoordeeld met een 8,1.

  De vorige winnaar van de peiling, Overveen, is gezakt naar plek 19. Dat station krijgt nu een 7,8.

  Heuvelachtig landschap

  Uit de Stationsbelevingsmonitor blijkt volgens de NS dat reizigers Klimmen-Ransdaal waarderen om de mooie ligging in het heuvelachtige landschap en vanwege het monumentale stationsgebouw uit 1913. In dat gebouw zit een eetgelegenheid met een terras op het perron.

  Nederlanders waren het afgelopen jaar over het algemeen ongeveer net zo tevreden over de stations als in 2021. Het gemiddelde rapportcijfer kwam uit op een 7,32, in 2021 was dat een 7,31. Ten opzichte van 2016 is de waardering voor Nederlandse stations wel aanzienlijk toegenomen. In dat jaar gaf de treinreiziger een station gemiddeld een 6,94.

  Opvallend is dat het verder vooral kleine stations zijn die hoge scores neerzetten. Zo scoort station Oosterbeek (bij Arnhem) een 8,0, terwijl de meeste treinen dat station op hoge snelheid passeren. Van de grote stations is Rotterdam Centraal opnieuw het hoogst genoteerd, ook met een 8,0.

  Minder goed nieuws is er voor station Lage Zwaluwe in Noord-Brabant. Dat station kreeg van reizigers het laagste cijfer en ook de enige onvoldoende: een 5,2.

  Lage Zwaluwe is een tochtig station, op kilometers afstand van de dorpen Lage Zwaluwe en Zevenbergschen Hoek. Voorzieningen in de buurt zijn er ook nauwelijks, op een grote parkeerplaats na. Lage Zwaluwe was in 2019 ook al het slechtst scorende station. Bij de vorige Stationsbelevingsmonitor behaalde het station met een 6,5 nog een ruime voldoende.

  Vorige keer was Rotterdam Zuid nog het minst gewaardeerde station. Dat station krijgt nu een 5,9, een verbetering van 0,1. Andere slecht scorende stations zijn dit jaar Nijmegen Dukenburg (5,9) en Den Helder Zuid (5,7).

 • Afgelopen jaar werd bij 124.000 mensen in Nederland kanker vastgesteld. Dat is een stijging van ongeveer duizend patiënten ten opzichte van 2021, blijkt uit voorlopige cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie die het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) bekendmaakt in aanloop naar Wereldkankerdag op 4 februari.

  De toename wordt volgens het IKNL voornamelijk veroorzaakt door de bevolkingsgroei en de toename van het aantal ouderen. Vooral aan de stijging van het aantal diagnoses huid- en prostaatkanker is dat te zien.

  De meest voorkomende vormen van kanker in Nederland zijn huidkanker (23.300 patiënten), borstkanker (15.800), prostaatkanker (14.600), longkanker (14.600) en darmkanker (12.000). Van die laatste vorm neemt het aantal diagnoses overigens wel wat af. Dat zou komen door de invoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker in 2014.

  Bij mannen komt prostaatkanker het vaakst voor, met een aandeel van 25 procent. Bij vrouwen is dat met 27 procent borstkanker.

  Zongedrag

  De huidkankerdiagnoses van nu zijn vooral het gevolg van zongedrag van twintig tot dertig jaar geleden, aldus het IKNL. Met zonnebrandcrème en het bedekken van de huid kan huidkanker in de toekomst volgens het kankercentrum deels worden voorkomen.

  Mensen met alleen een kwaadaardig plekje op de huid (basaalcelcarcinoom) zijn niet meegeteld in de cijfers over 2022 van het IKNL, omdat hierover alleen landelijke cijfers zijn van de meest recente jaren en omdat vrijwel niemand daaraan overlijdt. Wel is bekend dat vorig jaar ruim 60.000 mensen voor het eerst met deze niet-levensbedreigende vorm van huidkanker te maken kregen.

 • Een vader uit de Amerikaanse staat Michigan zal zich in de toekomst wel twee keer bedenken voor hij zijn smartphone aan zijn zoontje geeft om voor het slapen gaan nog een spelletje te spelen. In plaats daarvan ging de kleine Mason (6) helemaal los en bestelde via maaltijdplatform Grubhub in korte tijd de ene na de andere maaltijd. De schade: zo'n duizend dollar.

  Terwijl Masons moeder Kristin zich nietsvermoedend vermaakte in de bioscoop voltrok zich bij haar thuis een financiële ramp. Vader Keith had besloten om zijn zoon niet voor te lezen, maar om hem voor het slapengaan een spelletje te laten spelen op de smartphone, waarmee hijzelf zojuist een maaltijd had besteld via Grubhub.

  Toen na enige tijd de ene na de andere bezorger voor de deur stond met achtereenvolgens reuzengarnalen, salades, shoarma en pita-broodjes kip, kreeg vader argwaan en ging hij op onderzoek uit. Toen was het kwaad al geschied, want Mason had voor ruim duizend dollar aan maaltijden besteld.

  Spaarvarken geleegd

  De hoeveelheid bestellingen viel ook de bank van Keith op, die hem een fraudealarm stuurde toen Mason een bestelling bij Happy's Pizza deed ter waarde van 439 dollar. Die bestelling werd geannuleerd, maar de reuzengarnalen van 183 dollar die Mason bij hetzelfde restaurant had besteld, kwamen moeiteloos door de fraudedetectie van de bank.

  Vader Keith en moeder Kristin waren op zijn zachtst gezegd niet te spreken over het gedrag van hun zesjarige. Ze spraken hem bestraffend toe en vertelden hem dat wat hij had gedaan gelijk stond aan stelen. Om het hem helemaal in te peperen, leegden ze ook nog het spaarvarken van het jongetje, waar 115 dollar in zat, gekregen op zijn verjaardag in november.

  De maaltijden die Mason had besteld zijn voor een groot deel in de vriezer verdwenen voor gelukkigere tijden.

  Grubhub heeft de pijn voor Keith en Kristin verzacht door het gezin een tegoedbon van duizend dollar te geven. Ook overweegt de maaltijdbezorgapp de familie een rol te geven in een reclamecampagne, meldt persbureau AP.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Fri, 03 Feb 2023 05:32:09 +0100]