daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Wo. 20 September 2017
Week 38

Geselecteerde regio:
Mijdrecht

Regio:
0297 Online
0297.nl RSS feed

 • Woensdagmorgen rond 7.20 uur is er een gewonde gevallen bij een ongeluk op de N196. Het ongeluk gebeurde op de kruising met de Legmeerdijk. Op het kruispunt waren de verkeerslichten buiten werking, wat mogelijk de oorzaak van het ongeval is. Een van de bestuurders is met onbekende letsel naar het ziekenhuis gebracht. De Verkeers Ongevallen Analyse van de politie heeft onderzoek gedaan.
 • Een bewoonster van de Viergang in Mijdrecht heeft dinsdagavond de brandweer gebeld omdat er een gaslucht in haar woning hing.Brandweermannen kwamen met spoed ter plaatse en gingen op onderzoek uit. De vrouw vermoedde dat de lucht uit de keuken kwam waarna de gasleiding die de woning voorziet van gas werd afgesloten. De lucht was daarna ook meteen verdwenen. Een gespecialiseerd bedrijf moet ter plaatse komen om het lek verder op te sporen.De Viergang was tijdens de lekkage korte tijd afgesloten.
 • Wie bouwt het meest innovatieve Solar Huis? Die vraag staat centraal in de techniekwedstrijd die is uitgeschreven door TechNet Amstel & Venen. Met dit soort wedstrijden, bedrijfsbezoeken, gastlessen én het organiseren van de Techniek Driedaagse stimuleert zij jongeren te kiezen voor een baan in de technische sector. Leerlingen van de eerste klassen van de middelbare scholen in De Ronde Venen, Nieuwkoop en Uithoorn staan voor de uitdaging het meest Innovatieve Solar Huis te bouwen, terwijl leerlingen van de Science Klassen van het VeenLanden College in Mijdrecht werken aan de bouw van een lasersnijmachine. “Wij willen graag dat leerlingen bij ons op school meer doen dan alleen het halen van hun diploma’s’’, spreekt Henk Ligthart, rector van het VeenLanden College. “Wij willen hen uitdagen datgene te doen waar ze heel goed in zijn. Met de techniekwedstrijd van het Solar House en de bouw van de lasersnijmachine geven we invulling aan het maak-onderwijs en inspireren we jongeren te kiezen voor een technische richting. We zijn blij met het aanbod van lokale bedrijven om medewerking en materialen ter beschikking te stellen. Laser2000 uit Vinkeveen stelt zelfs een industriële laser ter beschikking. De samenwerking met het technische bedrijfsleven dat zich verenigd heeft in de Stichting TechNet Amstel & Venen sluit prachtig bij onze activiteiten aan.’’Alle brugklassers mogen meedoenEen aantal brugklassen van het VeenLanden College, Ashram College Nieuwkoop en Scholengemeenschap Thamen krijgt de wedstrijddoos via de school uitgereikt. “Ook brugklasleerlingen van andere scholen kunnen meedoen en de wedstrijddoos aanvragen via www.technetamstelenvenen.nl”, stelt Karin Wateler. “De Solar Huizen moeten uiterlijk 30 oktober zijn ingeleverd op één van de deelnemende scholen, waarna ze door de jury worden beoordeeld. Tijdens de Open Avond van de Techniek Driedaagse op 9 november worden de winnaars bekend gemaakt. De hoofdprijs is een Ozobot; een kleine programmeerbare robot die commando’s kan uitvoeren.’’ Techniek DriedaagseVan 7 tot en met 9 november vindt de tweede editie van de Techniek Driedaagse plaats. “De locatie is bekend’’, vervolgt Wateler vol trots. “FN Kempen biedt zijn bedrijfsruimte aan de Oosterlandweg 45 in Mijdrecht aan. Daar zijn wij hen enorm dankbaar voor, want zonder ruimte geen Techniek Driedaagse.” Algemeen directeur Sander van der Vaart steunt de stichting graag. “Wij vinden de Techniek Driedaagse een zeer goed initiatief, dus we stellen onze ruimte graag ter beschikking. Bovendien is dit de uitgelezen kans om scholieren, ouders en andere ondernemers te laten zien wat FN Kempen doet en om onze sector te promoten.”
RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Facebook, YouTube, Twitter en Microsoft moeten extremistische content binnen twee uur gaan verwijderen. Als ze dat niet lukt, kunnen ze een boete krijgen. Dat gaan de regeringsleiders van Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië vandaag voorstellen tijdens een overleg bij de Algemene Vergadering van de VN.

  De drie landen willen dat de techbedrijven sneller actie ondernemen dan nu het geval is. De grens ligt nu op 24 uur. Dat is voor de bedrijven soms al een worsteling, zegt de politieke nieuwssite Politico.

  Volgende week zullen de EU-landen tijdens een top over digitale zaken in Talinn hier nog verder over praten. Ook wordt erover gesproken tijdens de G7-top in oktober.

  Druk wordt groter

  De vraag is dus of het wel lukt om binnen twee uur de content te verwijderen. De landen willen dit omdat de verspreiding volgens hen vooral de eerste twee uur plaatsvindt. Bij het overleg zijn ook vertegenwoordigers van de techbedrijven aanwezig. Zij hebben recentelijk samen de Global Internet Forum to Counter Terrorism gevormd om zo content beter aan te kunnen pakken.

  Op vragen van de NOS over de nieuwe tijdslimiet zeggen de techbedrijven in een gezamenlijke verklaring "er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de platforms niet worden gebruikt voor het verspreiden van terroristische content". Over de nieuwe eisen wordt vooralsnog niets gezegd.

  Er is al maanden discussie over de snelheid waarmee techbedrijven extremistische content verwijderen. Brussel zei al eerder dat dat niet snel genoeg gaat, al is er wel verbetering zichtbaar.

  Tegelijkertijd zijn er ook vragen: de druk op socialemediabedrijven om content te verwijderen wordt groter, maar wie controleert hen?

  Verder en sneller

  De Britse premier May ziet dat er aandacht voor is vanuit techbedrijven, maar is van plan om ze vandaag aan te moedigen "verder en sneller te gaan" om zo terreurgroepen zoals IS te stoppen. "Terroristen weten dat hun propaganda eerder wordt verwijderd en doen dus hun best om dit steeds sneller te doen, zodat ze het verwijderen voorblijven."

  Twitter liet eerder vanochtend weten dat het de eerste zes maanden van dit jaar bijna 300.000 accounts heeft verwijderd die "terrorisme promoten". Volgens persbureau Reuters is dat een daling van 20 procent ten opzichte van zes maanden daarvoor. Volgens Twitter wordt driekwart van de accounts gesloten voordat de eerste tweet is geplaatst.

  In december vorig jaar kondigden de bedrijven aan een gezamenlijke database aan te maken waar extremistische foto's en video's in worden geplaatst. Dit zorgt ervoor dat als Facebook iets tegenkomt, Twitter er bijvoorbeeld sneller iets aan kan doen.

 • De Spaanse politie heeft in opdracht van de regering invallen gedaan in negen kantoren van het Catalaanse regiobestuur in Barcelona. Onder meer op het ministerie van Economische Zaken, Buitenlandse Zaken en het presidentiële kantoor doet de Guardia Civil huiszoekingen. Twaalf mensen zijn aangehouden.

  Er wordt gezocht naar documenten die erop wijzen dat er geld van het regiobestuur is gebruikt voor het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum.

  Op 1 oktober willen de Catalanen stemmen over onafhankelijkheid voor de noordoostelijke regio. Het Constitutioneel Hof heeft de stemming verboden.

  Onder de aangehouden functionarissen is ook Josep Maria Jové, de tweede man van het Catalaanse ministerie van Economische zaken.

  De Spaanse premier Rajoy zegt dat de wet moet worden eerbiedigd en het referendum niet mag doorgaan. "We gaan door tot het eind", zegt hij. Eerder botste hij al met zo'n 700 Catalaanse burgemeesters die het referendum weigerden af te blazen.

  "Ongekend", zegt correspondent Rop Zoutberg over de invallen en arrestaties. "Sinds de dood van Franco is dit niet meer gebeurd. Madrid laat zijn tanden zien." Volgens Zoutberg zijn vooral de separatisten geholpen door het harde ingrijpen van de Spaanse politie.

  Jordi Sánchez, de voorzitter van de Catalaanse Nationale Assemblee roept op tot een vreedzaam protest. "Het moment is daar. We moeten onze instituties verdedigen." Voor de ministeries waar de huiszoekingen gaande zijn, verzamelen zich demonstranten. Ook op de Ramblas demonstreren tientallen mensen.

 • Op een fietspad in Braamt (bij Doetinchem) is afgelopen nacht een dode man gevonden.

  Een voorbijganger zou het lichaam rond half vier uur hebben gevonden. Op de weg zijn brokstukken van een auto gevonden. Het is niet duidelijk of het slachtoffer op het fietspad liep of fietste.

  In het Duitse Emmerich, net over de grens, is enige tijd later een auto staande gehouden die forse schade heeft. De bestuurder is aangehouden op verdenking van het veroorzaken van een ongeluk. Onderzocht wordt of dat het ongeluk in Braamt is.

  De automobilist zit vast op een Duits politiebureau, schrijft Omroep Gelderland.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Wed, 20 Sep 2017 11:16:23 +0200]