daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Ma. 30 Maart 2020
Week 14

Geselecteerde regio:
Maarssen

Regio:
RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

 • PROVINCIE UTRECHT - Sinds het begin van de coronacrisis houden we iedere dag een liveblog bij met de belangrijkste ontwikkelingen binnen en buiten onze provincie. Scroll verder voor de updates.

  [Kader:IN HET KORT:
  - De huidige maatregelen tegen het coronavirus blijven ook na 6 april gelden, melden bronnen in Den Haag
  - Voor het eerst is een inwoner van Eemnes overleden aan corona
  - Pastoors voortaan in beschermende kleding bij zieken
  - Provincie Utrecht stelt de start van het vaarseizoen uit
  - Deel je foto met ons en breng corona in beeld][Tijd:20.17|Minister Grapperhaus tegen Nederlanders: 'Hartstikke goed!']

  Een compliment voor alle Nederlanders van minister Grapperhaus. De meeste mensen hebben zich namelijk "hartstikke goed" aan de voorschriften gehouden om het coronavirus te stoppen. Dat verdient "absoluut" een compliment.

  Dat in tegenstelling tot vorig weekend. Minister Grapperhaus was niet geamuseerd en viel maandag na het weekend uit tegen de mensen die corona volgens hem niet serieus namen. Om te laten zien dat het menens was besloot het kabinet mede daarom de regels aan te scherpen.

  [Tijd:19.14|Leeftijd moet niet meetellen bij keuze voor intensive care, vindt ouderenbond]

  Leeftijd moet niet relevant zijn bij de vraag of een coronapatiënt wel of niet behandeld moet worden op de IC. Dat vindt ouderenbond ANBO.

  "Helaas zien we op dit moment dat er een discussie is over wel of niet behandelen in relatie tot de leeftijd van iemand", zegt ANBO-directeur Liane den Haan. "Dat is wat ons betreft onacceptabel: de meeste ouderen zijn vitaal en van grote waarde voor onze samenleving. Het is dan ook volkomen onterecht dat een koppeling wordt gemaakt tussen leeftijd en het wel of niet behandelen."

  [Tijd:19.07|'Baan in dierenzorg moet snel ook vitaal beroep worden']

  Dierenzorgers vinden dat ook zij moeten worden toegevoegd aan de lijst vitale beroepen. Het gaat dan om bijvoorbeeld dierenartsen, -verzorgers en medewerkers van de dierenambulance.

  Organisaties als de Dierenbescherming, Stichting AAP en de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) roepen de overheid op snel iets aan de situatie te doen.

  "Met het RIVM en de betrokken ministeries hebben we eerder al overleg gevoerd", zegt een woordvoerder. "In alle ons omringende landen zijn dierverzorgers en dierenartsen wel erkend als cruciale beroepen. Zelfs in de noodverordening van New York worden deze beroepen van essentieel belang genoemd."

  [Tijd:18.47|Hardleers][Tweet:https://twitter.com/ToezichtBunsch/status/1244639970725376001][Tijd:18.25|Een appeltje van de wethouder]

  De kersverse wethouder Wilma de Boer-Leijsma uit Eemnes heeft scholen en kinderdagverblijven een fruitkist cadeau gedaan. Dat deed ze om de medewerkers een hart onder de riem te steken in deze gekke tijden. De leraren geven inmiddels twee weken online les. Dat went, maar ze hopen snel weer voor een volle klas te staan.

  [Video:2520886|Appels van de wethouder][Tijd:18.00|Kardinaal: 'Pastoor alleen in beschermende kleding aan ziekbed']

  Priesters en pastoors die op ziekenbezoek gaan moeten dat in beschermende kleding doen. Dat schrijft kardinaal Wim Eijk in een brief aan alle priesters en pastoors in het aartsbisdom.

  [Image:1355641|Kardinaal Eijk.]

  Ook een belangrijk riteel voor veel oudere gelovigen wordt aangepast. Het gaat om de ziekenzalving, een van de zeven sacramenten. Normaal gesproken brengt een priester met zijn duim Heilige olie aan op het voorhoofd en de handen van een patiënt. Nu moet dat met een watenstaafje dat direct ingepakt wordt zodat het later kan worden verbrandt.

  Wijwater sprenkelen blijft helemaal achterwegen. Parochies merken dat er veel om de ziekenzalving wordt gevraagd, maar alle voorzichtigheid is geboden, zegt kardinaal Eijk. De pastoor moet niet zelf een bron van besmetting worden door onbeschermd in de buurt van een patiënt te komen.

  [Tijd:17.36|Hoe geef je overledenen een waardig afscheid?]

  Hoe zorg je in tijden van corona toch voor een waardig afscheid?Uitvaartondernemers moeten creatief zijn, nu er door de coronamaatregelen maximaal dertig mensen op een crematie of begrafenis mogen komen. Nathalie Swinkels van De Zwaan uitvaarten in Zeist vertelt erover.

  [YouTube:https://youtu.be/OHFicoxqmxg][Tijd:16.55|'Samen staan we sterk']

  Een grote strandbal, zoveel afstand moet je houden tot anderen. Dat is een les die je kan trekken uit deze video van de 19-jarige Nicky de Jong uit Hekendorp.

  [Video:2523636|'Samen staan we sterk'][Tijd:16.48|Amersfoorts ziekenhuis in documentaire]

  Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort is een van de drie ziekenhuizen die zijn gefilmd voor een documentaire over de coronacrisis. Een week lang zijn artsen en specialisten gevolgd als ze mensen met COVID-19 behandelen.

  "Normaal gesproken is de intensive care een gesloten wereld, helemaal in dit soort omstandigheden", zegt Oscar Groot, internist en intensivist bij het Meander Medisch Centrum Amersfoort. "Ik vind dat iedereen moet weten dat de situatie echt heel erg ernstig is. Het is een crisis die we nu meemaken die heel abstract is voor mensen." Volgens Groot is het "een hele stille ramp". "Daarom vind ik het belangrijk dat mensen dat zien."

  Woensdag wordt "Levenslust" van Jessica Villerius uitgezonden op NPO 1. De andere ziekenhuizen waar is gefilmd zijn het CWZ Nijmegen en het Maxima Centrum in Veldhoven.

  [Tijd:16.09|Opa en oma met duikbril op verjaardagsbezoek]

  Dan word je eindelijk 6, valt je hele verjaardag in het water door de coronacrisis. Gelukkig voor Melle heeft hij creatieve grootouders. Opa en oma Budzelaar komen namelijk toch ff langs, mondkapje voor, duikbril op en zwaaien voor het raam.

  [Image:2523299|Opa en oma Budzelaar maken er het beste van]

  De foto is van vader Raimond Zoeter. Hij plaatste de foto op onze coronafotokaart. En dat kan iedereen doen!

  [Tijd:16.04|Kringloop Baarn dicht][Tweet:https://twitter.com/GemeenteBaarn/status/1244622544600289280][Tijd:15.27|Stickers in Utrecht Centraal]

  Een beetje hulp is wel zo handig, dus plakken NS en en ProRail stickers in stations. Zo kan je precies zien hoeveel die 1,5 meter is.

  [Video:2523603|NS en ProRail plakken op Utrecht CS]

  Sinds afgelopen vrijdag zendt de NS ook geluidsberichten uit op stations. Die wijzen mensen er op om 1,5 meter afstand te houden, ook bij het in- en uitstappen.

  [Tijd:15.09|In Wijk bij Duurstede en Vijfheerenlanden ook doden]

  Ook in andere plaatsen zijn doden te betreuren. In Wijk bij Duurstede bijvoorbeeld, zo tweet burgemeester Iris Meerts:

  [Tweet:https://twitter.com/irismeerts/status/1244602781329227776]

  Ook de burgemeester van Vijfheerenlanden heeft droevig nieuws.

  [Tweet:https://twitter.com/SjorsFrohlich/status/1244595178192670721][Tijd:14.51|Eerste inwoner Eemnes overleden]

  In Eemnes is voor het eerst een inwoner overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat meldt burgemeester Roland van Benthem. Hij schrijft: "Afgelopen weekend kreeg ik het trieste nieuws dat deze oudere, tot de risicogroep behorende, inwoner van onze gemeente is overleden in het Tergooi ziekenhuis."

  "Dit raakt mij diep en mijn medeleven gaat uit naar de nabestaanden", vervolgt de burgemeester. "Ik wens hen veel sterkte toe met dit verlies."

  Volgens de burgemeester is het overlijden ook een waarschuwing. De maatregelen zijn ddan wel ingrijpend, maar ook noodzakelijk vindt de burgemeester. "Wij hebben elkaar in Eemnes keihard nodig om door deze situatie heen te komen."

  [Tijd:14.08|Lijn 22 gaat weer rijden]

  Oftewel de Uithoflijn tussen Utrecht Science Park en Utrecht Centraal dus.

  [Tweet:https://twitter.com/UOV_info/status/1244593490685763584][Tijd:13.59|Meander Medisch Centrum in Amersfoort geeft kijkje achter de schermen]

  Na het St. Antonius Ziekenhuis, geeft het Meander Medisch Centum een digitale rondleiding op de IC-afdeling. In een video van bijna twee minuten kun je goed zien waar een patiënt terechtkomt.

  [YouTube:https://youtu.be/kz8OXFwcp2U][Tijd:13.28|Huidige maatregelen ook na 6 april van kracht]

  De huidige maatregelen tegen het coronavirus blijven ook na 6 april gelden, melden bronnen in Den Haag. Zo blijven de scholen en de horeca langer dicht, bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf. Ze verwachten voorlopig geen extra maatregelen.

  Hoeveel langer de maatregelen van kracht blijven, is nog onbekend. De crisiscommissie van het kabinet praat daar dinsdag over.

  [Tijd:13.27|Italië heeft de balkonserenades, Overvecht zet de speaker in][Tweet:https://twitter.com/jos_r/status/1244584464627503104][Tijd:13.03|Basisscholen vangen meer leerlingen op dan vorige week]

  In een peiling van de PO-Raad, de sectororganisatie voor het basisonderwijs, geeft 58 procent aan dat er nu meer kinderen naar school komen. Het gaat dan om kinderen van ouders die maatschappelijk belangrijk werk doen, bijvoorbeeld in de zorg of de voedselvoorziening, maar ook om kwetsbare kinderen.

  Van de 108 schoolbesturen die aan de peiling meededen, geeft 43 procent aan nu kwetsbare leerlingen op te vangen. Dat zijn bijvoorbeeld kinderen bij wie thuis grote problemen spelen of voor wie thuis geen veilige basis is.

  Veruit de meeste leerlingen zitten nog steeds thuis vanwege het coronavirus. Basisscholen vangen volgens de peiling nu 2,8 procent van alle leerlingen op, maar ze verwachten dat dit op korte termijn zal stijgen tot 3,1 procent.

  [Tijd:12.50|Tijdelijke opheffing blauwe zones in Centrum Baarn]

  Het gaat met name om de blauwe zones op het parkeerterrein Laanstraat en de Brink. Vanwege de coronacrisis werken veel mensen thuis. Mensen die in het centrum van Baarn wonen en normaal gesproken overdag naar hun werk zijn, kunnen hun auto nu niet goed kwijt.

  Deze mag officieel niet de hele dag in de blauwe zone mag blijven staan. Daarom past de gemeente Baarn de regels tijdelijk aan.

  [Tijd:12.00|Steeds stiller in de winkelstraat]

  Volgens onderzoeksbureau RMC was het er afgelopen week gemiddeld 79 procent rustiger dan vorig jaar rond deze tijd en ook rustiger dan in de voorgaande week.

  De onderzoekers baseren zich op tellingen van shoppers via speciale sensoren. Daaruit komt ook naar voren dat de bezoekersafname in de winkelstraten in grote steden het grootst is.

  [Tijd:10.52|Provincie Utrecht stelt start vaarseizoen uit]

  Recreatief gebruik van het water, waardoor er meer beweging noodzakelijk is van bedienaars en schippers, is niet strikt noodzakelijk. Daarom gaat de start per 1 april voor brugbediening voor het recreatieve vaarseizoen niet door.

  Goed om te weten: er is geen verbod op varen in het algemeen. De bedienaars en schippers worden weer ingezet "wanneer het vanuit de centrale overheid verantwoord wordt geacht."

  [Tijd:10.44|Vakantieparken bieden thuiswerkplekken aan]

  Nederlanders die in alle rust willen 'thuiswerken', kunnen dat vanaf nu ook doen in leegstaande vakantiehuisjes. Ze kunnen online een privékantoortje reserveren, als ze bijvoorbeel de drukte van thuiszittende kinderen even willen ontlopen.

  Op de site privekantoortje.nl kun je een kijkje nemen waar in de buurt een plek beschikbaar is en een reservering plaatsen. Als die is goedgekeurd, kan de thuiswerkende tegen een vergoeding van 25 euro per dagdeel het vakantiehuisje in.

  [Tijd:10.05|Corona-spreekuur in Aan Tafel! op Radio M Utrecht]

  Om precies te zijn op elke vrijdag van 12.00-14.00 u. Mensen kunnen hun vragen mailen naar: aantafel@rtvutrecht.nl en op vrijdag tijdens de uitzending bellen. Verschillende deskundigen beantwoorden alle binnengekomen vragen.

  [Tijd:09.45|Vertrouwen ebt weg bij winkeliers, horeca en reisbranche]

  Ondernemers in de horeca, reisbranche en in de detailhandel hebben steeds minder vertrouwen in de economie. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schatten zij het economisch klimaat in de komende maanden aanzienlijk negatiever in als gevolg van het nieuwe coronavirus.

  Het CBS merkt op dat de enquête over de maand maart al grotendeels ingevuld was voordat het kabinet op 12 maart strenge maatregelen aankondigde om de verspreiding van het virus in te dammen. Ondernemers die de vragen na die datum beantwoordden waren volgens het statistiekbureau in doorsnee nog pessimistischer over de toekomst.

  [Tijd:09.34|Zanger uit Vianen schrijft een lied over Corona]

  En dan met name om moeder aarde te bedenken voor wat ze allemaal voor ons doet. Volgens Tommy Mason moeten we handelen in plaats van blijven praten.

  [FacebookVideo:https://www.facebook.com/tommy.mason.54/videos/10219383120627487/][Tijd:09.31|Klussen in Vijfheerenlanden]

  Burgemeester Fröhlich meldt dat de gemeente en bijzonder klusbedrijf is gestart. Medewerkers van de gemeente die op dit moment weinig kunnen doen, melden zich aan voor allerlei hand- en spandiensten.

  [Tweet:https://twitter.com/SjorsFrohlich/status/1244520865292783616/photo/1][Tijd:09.12|Weekmarkt in Oudewater gaat door]

  Maar er is alleen plek voor marktkooplui die etenswaren verkopen en je moet 1,5 meter afstand houden!

  [Tweet:https://twitter.com/GemOudewater/status/1244521715989917696][Tijd:07.55|Bekeuringen in Eemnes]

  Een groep jongeren in Eemnes heeft het samenscholingsverbod overtreden. Volgens de politie raakten mensen elkaar aan en werd er zelfs een knuffel gegegeven.

  [FacebookPost:https://www.facebook.com/557568797755750/posts/1524725571040063/?d=n][Tijd:07.31|Meldpunt voor zorgmedewerkers om tekort aan beschermingsmiddelen]

  De beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden NU'91 heeft een meldpunt gelanceerd voor zorgmedewerkers om het tekort aan beschermende middelen in kaart te brengen.

  Vanuit het hele land komen er bij de Nieuwegeinse organisatie signalen binnen dat er bijvoorbeeld onvoldoende mondmaskers zijn ter bescherming tegen het
  coronavirus. Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen online een enquête invullen die "inzichtelijk moet maken waar de problemen zitten".

  [Tijd:06.39|Utrecht Vitaal: lekker thuis die work-out eruit knallen]

  Nieuwe week, nieuwe kansen. Vandaag is het tijd voor alweer de vierde sportsessie met Michael en Bas. Klik hier als je lekker wilt trainen.

  [Tijd:06.31|Wijkagent in Bunschoten is trots!]

  Het was rustig op straat in Bunschoten, afgelopen weekend. Wijkagent Peter is maar wat trots en doet de duim omhoog.

  [Tweet:https://twitter.com/PolBunschoten/status/1244377376949223427][Tijd:06.14|Lokale omroepen in zwaar weer]

  Veel lokale omroepen dreigen te verdwijnen door de coronacrisis. Daarvoor vreest de NLPO, de brancheorganisatie voor de lokale publieke omroepen. De omroepen worden hard getroffen doordat de inkomsten tot nul zijn gereduceerd vanwege de annulering van opdrachten en marginalisering van de reclame-inkomsten.

  Eerder gaven de lokale bladen al aan dat hun voortbestaan in gevaar is.

  [Tijd:05.35|IC-plekken in ziekenhuizen]

  Het blijft de komende tijd erg spannend of de Nederlandse ziekenhuizen voldoende IC-plekken hebben. De schatting is dat er zo'n 2000 tot 2500 extra bedden moeten komen.

  Volgens de laatste cijfers liggen in onze provincie momenteel 77 coronapatiënten op de IC. De meeste daarvan zijn opgenomen in het UMC. Een woordvoerder van dat ziekenhuis zegt dat het erg druk is, maar vooralsnog beheersbaar.

  [Tijd:05.31|Liveblog van zondag teruglezen?]

  Het liveblog van zondag 29 maart vind je hier.

  Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

 • VIANEN - Iedere dag struint de zelfbenoemde Lekjutter Maarten Kerkhof uit Vianen in de omgeving van de Lek op zoek naar zwerfafval. Alleen nu even niet. Aan het rondslingerende afval op straat valt goed te zien dat we leven in tijden van corona. "Je ziet overal latex handschoentjes en vochtige doekjes", vertelt Kerkhof via de telefoon. Het afvalrapen ligt voorlopig stil. Kerkhof vindt het 'te gevaarlijk' om aan spullen te zitten, waarvan je de herkomst niet kent.

  [Tweet:https://twitter.com/lekjutters/status/1243930252797251584]

  Vanwege het coronavirus blijft hij voorlopig daarom uit de buurt van de zogenoemde 'hotspots'. Op dit moment zijn dat bijvoorbeeld de parkeerplaatsen bij supermarkten. "Mensen doen boodschappen met handschoentjes aan en vegen daarna even het stuur van hun auto af met een schoonmaakdoekje. Blijkbaar denken ze dat niemand hen ziet en dan gooien ze het in de bosjes."

  Kerkhof heeft het met eigen ogen gezien. Afgelopen zaterdag maakte hij toch een ronde door de Viaanse Voorstraat naar de parkeerplaats van de supermarkten aan de Lijnbaan. Met de foto's die hij vervolgens plaatste op sociale media, hoopt hij een statement af te geven. "De bosjes lagen vol met handschoentjes", vertelt hij. "Ik wil inwoners erop wijzen dat ze hun rotzooi niet op straat moeten gooien. Het is gewoon asociaal."

  [Image:2435819|Jutten naar zwerfafval langs de Lek kan nog altijd: 'Aangespoeld spul is oud']

  "Neem het mee naar huis of gooi het in de prullenbak", vervolgt hij. "Vogels pakken de latex handschoenen op om het te gebruiken als nestmateriaal. Het is niet goed als ze dat binnenkrijgen." Normaal gesproken heeft Kerkhof er overigens geen moeite mee om te wroeten in andermans afval, 'er moet immers iets gebeuren'. "Maar veel zwerfafval gaat om dingen waar mensen met hun mond aan hebben gezeten, zoals rietjes en blikjes. Er bestaat een kans dat daar virus op zit."

  Toch weet Kerkhof plekken te vinden waar het jutten ook in deze tijd door kan gaan: langs de rivieren, bijvoorbeeld. Hij vertelt: "Daar liggen meestal oude spullen, die zijn aangespoeld met hoogwater. Die blijf ik wel oprapen." Het liefst heeft hij dat het 'Lekjutten' helemaal niet meer nodig is, al is dat waarschijnlijk een utopie. Kerkhof: "Het is een kleine minderheid van mensen die lak heeft aan de omgeving en alles gewoon op straat gooit. Dat hou je altijd."

  Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

 • PROVINCIE UTRECHT - Uitgestorven plaatsen waar het normaal druk is, kinderen die massaal thuis les krijgen, lege schappen en mensen die hun werk volledig overhoop moeten gooien; de gevolgen van COVID-19 zijn ongekend, maar leveren in de hele provincie ook taferelen op die het vastleggen waard zijn. Er zijn al meer dan 250 bijzondere foto's binnengekomen.

  Wat zie jij om je heen van de coronacrisis? Zet je foto op onze kaart.

  HOE WERKT HET?
  Op de kaart hieronder kun je de plaats aangeven waar een foto is gemaakt.
  - Zoek de locatie met het zoekbalkje linksboven of gebruik de plus- en minknoppen om de plek te vinden
  - Klik rechtsboven op "Voeg een foto toe" en prik op de goede plaats
  - Upload de foto en vul een paar korte vragen in
  - Bedankt!

  [Localfocus:https://mapgather.appspot.com/crowd/6db2a78d-1326-4391-b2dd-a25ea5c15547/?lat=52.0728&lng=5.3023&zoom=9]

  Het kan even duren voor je je eigen inzending ziet. De redactie beoordeelt alle foto's voor ze worden geplaatst.

  Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Schrijfster en columniste Carl Friedman is overleden. Ze stierf vrijdag op 67-jarige leeftijd in haar woonplaats Amsterdam na een ziekbed, meldt uitgeverij Van Oorschot.

  Friedman, geboren als Carolina Klop, werd bekend met haar debuut, de novelle Tralievader uit 1991. Ook de roman Twee koffers vol (1993) was een succes. In de boeken staan de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor Joodse overlevenden en hun omgeving centraal. Beide boeken werden in meerdere talen vertaald en verfilmd, het laatste in 1998 door Jeroen Krabbé onder de titel Left Luggage.

  Joodse afkomst?

  In 2005 ontstond ophef over de herkomst van Friedman. Door haar boeken was in binnen- en buitenland de indruk ontstaan dat ze een Joodse achtergrond had, maar dat bleek niet zo te zijn. Wel had haar katholieke vader in een Duits concentratiekamp gezeten.

  Het werd haar kwalijk genomen dat ze in interviews nooit had ontkend dat ze Joods was. "Alles wijst erop dat Friedman in de greep is van wat wel heet 'het verlangen Joods te zijn'", schreef Joost Zwagerman begin 2006 in NRC. Friedman reageerde nooit op de aantijgingen, maar haar schrijverschap viel stil en ze publiceerde amper nog.

  Behalve verhalend proza schreef Friedman columns voor Trouw en Vrij Nederland. Voor haar hele oeuvre kreeg ze van de gemeente Tilburg en de Universiteit van Tilburg de E. du Perronprijs 2003.

 • Steeds meer sectoren doen een oproep aan de overheid om ook in aanmerking te komen voor de eenmalige gift van 4000 euro. Deze overheidssteun was in eerste instantie bedoeld voor bedrijven die in opdracht van de overheid moesten sluiten, maar ondernemers die hier niet onder vallen hopen ook op deze steun.

  Zaken hebben hun inkomsten namelijk met rap tempo zien dalen, terwijl de vaste lasten blijven doorlopen. Ook blijkt de overheidssteun niet voor elke ondernemer voldoende, zo vertellen diverse bedrijven aan de NOS.

  Geen steun, wel nodig

  De Amsterdamse drukkerij FSDP kan geen aanspraak doen op de 4000 euro steun, maar zou die goed kunnen gebruiken. De huur van het pand en de inkoop van materiaal leiden tot hoge lasten, terwijl de omzet al met vijftig procent is gedaald, zeggen oprichters Hamid Firoozi Sheshtamad en Mohsen Ghassemi.

  Er komen steeds minder aanvragen voor het bedrukken van flyers of het bestickeren van auto's. Firoozi Sheshtamad: "We hebben daarbij nog zo'n 3000 euro openstaan in rekeningen, maar slechts een derde daarvan wordt momenteel betaald." Niet alle klanten betalen hun openstaande rekeningen omdat ook zij met geldproblemen kampen.

  'Zou veel schelen'

  "Het is een kettingreactie", zegt Firoozi Sheshtamad. "Als bijvoorbeeld de horeca gesloten is, betekent dit dat wij geen opdrachten meer uit die sector krijgen. De gevolgen van corona zijn heel groot in onze branche, we krijgen nog maar een paar kleine opdrachten. Onze klanten moeten ook kosten besparen, dus plaatsen veel minder bestellingen."

  Het bedrijf heeft geen personeel en kan dus geen aanspraak maken op de NOW-regeling, die betekent dat de overheid maximaal 90 procent van het werknemersloon betaalt. Het uitstellen van belasting betalen kan wel, maar is maar een tijdelijke lastenverlichting. Uiteindelijk moet er wel betaald worden, zeggen de ondernemers. F

  iroozi Sheshtamad: "een aanvraag voor een lening is vandaag afgewezen omdat we een jong bedrijf zijn. De bank heeft er geen vertrouwen in dat we het kunnen terugbetalen. Zoals het er nu uitziet kunnen we het nog twee maanden uitzingen. De steun zou ons echt kunnen helpen."

  Ook bedrijven die wel in aanmerking komen voor de steun, luiden de noodklok. Zoals theaterproducent Michael van Hoorne, die aangeeft dat ook commerciële bedrijven in de cultuursector extra hulp nodig hebben. Van Hoorne: "Met die NOW-regeling kan ik wel mijn werknemers betalen, maar mijn grootste kostenposten zijn de vaste lasten, zoals bijvoorbeeld het betalen van de studio's. Dan is 4000 euro niet zo veel."

  Vrijdagmiddag maakte minister Van Engelshoven in een brief aan de Tweede Kamer bekend dat er extra maatregelen worden genomen voor culturele organisaties. Zo kan subsidiegeld voor het derde kwartaal nu al worden aangevraagd en kunnen gekochte kaartjes worden omgezet in vouchers.

  Theaterlandschap

  Maar dit geldt alleen voor gesubsidieerde culture instellingen en theaterproducent Van Hoorne Entertainment is er daar niet een van. Van Hoorne: "Het gesubsidieerde deel van de cultuursector verkoopt maar 30 procent van de kaarten, maar krijgt nu 100 procent van de hulp. Er moet extra steun komen voor de hele sector, anders zal vanaf september het theaterlandschap er totaal anders uitzien."

  Het probleem in de theatersector is met name een liquiditeitsprobleem. Producties die aan het einde van het jaar zullen plaatsvinden, vergen nu al investeringen. 4000 euro is volgens Van Hoorne niet voldoende geld om die producties nu al in gang te zetten: "Nooit is er door deze commerciële groep aan de overheid om ook maar één euro gevraagd, maar nu hebben wij het nodig."

 • De politieke partij Denk was al in 2018 op de hoogte van een buitenechtelijke relatie van fractievoorzitter Tunahan Kuzu. Hem is daarop tijdelijk het fractievoorzitterschap ontnomen, staat in een verklaring die het bestuur vanavond naar buiten heeft gebracht.

  Die verklaring is een reactie op de berichtgeving van HP De Tijd, dat gisteren meldde dat Kuzu zijn vertrek uit de politiek heeft aangekondigd omdat hij achtervolgd wordt door de affaire. Hij heeft zijn fractievoorzitterschap overgedragen aan Farid Azarkan en zal na de verkiezingen niet meer terugkeren.

  Kuzu zelf zegt dat hij opstapt omdat de politiek een te grote impact heeft op zijn persoonlijk leven. Ook in de verklaring van het bestuur van vanavond wordt dat als reden gegeven.

  Wederzijds goedvinden

  Over de buitenechtelijke relatie schrijft het bestuur dat het niet om een stagiaire of een medewerker van Denk ging, zoals HP De Tijd schreef. "Maar dat doet niets af aan de ontstane situatie." Volgens de partij ging het om een relatie met wederzijds goedvinden en was die inmiddels beëindigd toen de betrokken vrouw contact zocht met Denk.

  "Als gevolg hiervan zijn vanuit de fractie en het bestuur indringende gesprekken gevoerd met Tunahan Kuzu. Uit deze gesprekken bleek dat zijn gedrag niet past bij de kernwaarden van Denk. Dat heeft destijds geleid tot het ontnemen van het fractievoorzitterschap."

  Die laatste zin is opmerkelijk, want destijds werd gezegd dat Kuzu tijdelijk terugtrad om de gemeenteraadsfracties van zijn partij te ondersteunen. Denk was bij de gemeenteraadsverkiezingen in dertien plaatsen voor het eerst in de raad gekomen. Zelf was hij gekozen in Rotterdam. Achteraf blijkt die verklaring dus niet waar.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Mon, 30 Mar 2020 20:34:47 +0200]