daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Di. 19 Maart 2019
Week 12

Geselecteerde regio:
Maarssen

Regio:
RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

 • UTRECHT - Bij een schietincident in een tram in Utrecht zijn gistermorgen drie doden gevallen en drie mensen zwaargewond geraakt. Hoofdverdachte Gökmen Tanis (37) en twee medeverdachten zijn later op de dag aangehouden. In dit liveblog houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Op tv en via onze livestream verzorgen we vanmiddag ieder uur een nieuwe uitzending.

  WAT WE WETEN
  - In en bij een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht is maandagmorgen geschoten.
  - Er vielen drie doden: een 19-jarige vrouw uit Vianen, een man van 28 jaar uit Utrecht en een man van 49 uit Utrecht.
  - Drie mensen raakten ernstig gewond. Nog eens vier raakten lichtgewond in de hectiek die na het schietincident ontstond.
  - Hoofdverdachte Gökmen Tanis (37), een bekende van de politie, is 's avonds gearresteerd in een huis aan de Oudenoord.
  - Een relatie tussen Tanis en de slachtoffers is nog niet uit het onderzoek naar voren gekomen.
  - Het OM heeft een briefje gevonden in de vluchtauto van Tanis en houdt ernstig rekening met een terreurdaad.
  - Behalve Tanis zijn ook twee broers aangehouden.
  - Lees ook ons liveblog van gisteren.

  [Tijd:17.34|Politie legt bloemen][Tweet:https://twitter.com/PolitieUtrecht/status/1108043650699800582][Tijd:17.30|Utrechters luchten hart in buurthuizen]

  Tientallen mensen hebben vandaag in Utrecht hun hart gelucht over de gebeurtenissen in de stad. Ze konden terecht in buurthuizen in de nabijheid van het 24 Oktoberplein waar gisteren het schiet-incident in de tram plaatsvond.

  De aanslag, de aanwezigheid van gewapende politiemensen in de buurt, ouders die hun kind niet konden zien, helikopters die boven de huizen hingen en de aanhouding van de verdachte: het gaf de mensen die het van nabij meemaakten een gevoel van onveiligheid, zegt Jytte Reichert van Slachtofferhulp Nederland, dat in de buurthuizen aanwezig was.

  Omwonenden konden hun verhaal kwijt en ze konden de gebeurtenissen van zich af praten. "Je merkt dat het mensen bezighoudt", aldus Reichert. "We zien gevoelens van angst en onrust. Het is goed dat mensen ergens binnen konden stappen en andere mensen konden zien en spreken. Dat is toch laagdrempeliger dan eenzelfde gesprek via de telefoon voeren."

  [Tijd:17.26|Gökmen Tanis uiterlijk vrijdag voor de rechter]

  Gökmen Tanis, hoofdverdachte het schiet-incident in Utrecht, wordt uiterlijk vrijdagochtend voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM). Exacter dan dat kan het OM vanmiddag nog niet zijn.

  Tanis is na zijn arrestatie in verzekering gesteld. Bij de rechter-commissaris (de onderzoeksrechter) zal de officier van justitie bewaring vorderen, voor maximaal twee weken. De onderzoeksrechter toetst of de arrestatie volgens de regels is geschied en of de verdenking hard genoeg is om de verdachte in voorarrest te houden. Ook kijkt deze rechter naar de zogeheten gronden. Die zijn onder meer vluchtgevaar en gevaar voor herhaling.

  Na de bewaring wordt Tanis voor het eerst aan een meervoudige kamer (drie rechters) voorgeleid. Dit is een zogeheten raadkamer. Deze zitting is niet openbaar. Het OM zal de raadkamer om verlenging van het voorarrest vragen, in het geval van Tanis de maximale negentig dagen. Na het verstrijken van die termijn vindt de eerste openbare zitting plaats. In grote zaken is het onderzoek op dat moment doorgaans nog in volle gang. Daarom kan op zo'n zitting nog geen inhoudelijke behandeling van de zaak plaatsvinden. Een dergelijke zitting wordt een pro-formazitting genoemd.

  In zware zaken vinden meerdere zogeheten pro forma's plaats, telkens na maximaal drie maanden. Het OM geeft een toelichting op de stand van het onderzoek. Bij voldoende verdenking en aanwezigheid van gronden zal de rechtbank de voorlopige hechtenis verlengen.

  [Tijd:17.11|Aanslag in Opsporing Verzocht]

  Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedt vanavond aandacht aan het schiet-incident op het 24 Oktoberplein. Dat meldt omroep AVROTROS. Er wordt stilgestaan bij de gebeurtenissen en tijdens de uitzending is er contact met het team dat onderzoek doet naar de aanslag.

  [Tijd:16.57|Rutte en Grapperhaus op 24 Oktoberplein][Tweet:https://twitter.com/DvanOmmeren/status/1108034256826179585]

  Premier Mark Rutte heeft vanmiddag namens het kabinet bloemen gelegd op het 24 Oktoberplein in Utrecht als blijk van medeleven met de slachtoffers van de schietpartij. Hij werd daarbij vergezeld door minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

  Na het leggen van de bloemen en een kort moment van stilte gingen beiden in gesprek met enkele agenten. Eerder bezochten zij ook het hoofdbureau van politie, waar ze met hulpverleners spraken.

  [Tijd:16.37|Nog geen debat in Tweede Kamer]

  De Tweede Kamer gaat pas debatteren over de aanslag in Utrecht als er meer informatie is over de gebeurtenissen. De PVV en Forum voor Democratie wilden nu al discussiëren, maar alle andere partijen zeggen dat het beeld nog te onvolledig is.

  [Tijd:16.26|Rappende agent Dwight over #Utrecht]

  Politieagent Dwight van de Vijver heeft zich door middel van 'spoken word' uitgesproken over het drama in zijn eigen geboortestad.

  [Quote:Dwight van de Vijver|Wij zijn mensen, agenten, nooit van angst verloren; de wereld staat stil en, wij stappen naar voren][Tweet:https://twitter.com/DwightVijver/status/1108025238963585024][Tijd:16.24|Tony Junior en Maan leggen bloemen neer][Tweet:https://twitter.com/DvanOmmeren/status/1108024952798826499][Tijd:16.14|Hoofdverdachte schoot dronken met Beretta 9mm]

  Over de rechtszaak waarin Gökmen Tanis werd beschuldigd van poging tot doodslag: De Utrechter werd ervan beschuldigd dat hij op 7 december 2013 schoten loste richting een flat in Kanaleneiland. Hij deed dat met een semi-automatisch pistool van het merk Beretta, kaliber 9 mm.

  "Er zijn proefschoten met het pistool gelost", staat in het vonnis van de rechtbank Midden-Nederland. Tanis, die samen met een andere verdachte in dronken toestand verkeerde, werd uiteindelijk vrijgesproken van poging tot doodslag. Er was onvoldoende bewijs dat hij gericht had geschoten en dat de kans aanwezig was dat iemand het leven zou laten.

  De Utrechter werd wel veroordeeld voor illegaal wapenbezit. Hij kreeg een gevangenisstraf van 150 dagen, waarvan 49 voorwaardelijk.

  [Tijd:16.04|Van Zanen over ziekenhuisbezoek]

  Burgemeester Jan van Zanen stond kort de pers te woord over zijn bezoek aan het calamiteitenhospitaal eerder vandaag. Hij sprak onder meer met een van de gewonden, een jonge vrouw, en haar vader. "Zij maakte een dappere indruk."

  [Video:2149528|Van Zanen over ziekenhuisbezoek][Tijd:15.17|Supporters FC Utrecht leven mee][Tweet:https://twitter.com/DvanOmmeren/status/1108009462705635328][Tijd:15.12|Rutte en Grapperhaus naar Utrecht]

  Premier Mark Rutte en minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gaan vandaag op bezoek in Utrecht. Volgens Rutte is het de bedoeling dat zij daar vertrouwelijk met betrokkenen gaan praten, 'liefst zonder media'.

  Ze spreken op een politiebureau met agenten, hulpverleners en ambulancebroeders. Ze gaan vermoedelijk ook nog langs de locatie waar de schietpartij heeft plaatsgevonden.

  [Tijd:15.09|Geen extra veiligheidsmaatregelen bij verkiezingen]

  Een woordvoerder van de gemeente Utrecht laat aan RTV Utrecht weten dat er morgen geen extra veiligheidsmaatregelen zullen worden getroffen bij de Provinciale Statenverkiezingen. "De gemeente heeft geen indicatie dat er een verhoogd risico is."

  [Tijd:15.05|Burgemeester bezoekt slachtoffer]

  Burgemeester Jan van Zanen heeft zojuist een bezoek gebracht aan een van de gewonden van het schietincident, meldt de gemeente. Daarnaast sprak hij onder meer met artsen en verpleegkundigen in het calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht. "Het was aangrijpend en indrukwekkend. Met het slachtoffer gaat het naar omstandigheden goed. Ik heb zeer veel respect voor de inzet van de hulpverleners. U zult begrijpen dat het incident diepe indruk heeft gemaakt."

  De andere slachtoffers konden nog niet worden bezocht vanwege de ernst van hun verwondingen.

  [Tweet:https://twitter.com/GemeenteUtrecht/status/1108005782270939136][Tijd:15.01|Vraag van Baudet, opmerking van Thieme]

  Ondertussen in de Tweede Kamer: Thierry Baudet (Forum voor Democratie) wil van Grapperhaus weten waarom er gisteren niet sneller informatie werd gedeeld over de slachtoffers. Volgens de minister is de gebruikelijke procedure gevolgd, waarbij eerst de nabestaanden van slachtoffers op de hoogte worden gebracht. "Het belang van de slachtoffers weegt daarbij vele malen zwaarder dan het belang van nieuwsgaring." Baudet lijkt met dat antwoord geen genoegen te nemen.

  Marianne Thieme van de PvdD vindt dat premier Mark Rutte zich gisteren op de vlakte had moeten houden over het motief van de dader. Door terrorisme als mogelijkheid te noemen liet het kabinet 'de samenleving in angstige onwetendheid verblijven', vindt Thieme.

  [Tijd:14.54|Politie deelt veelgestelde vragen]

  De Utrechtse politie heeft op haar website een overzicht van veelgesteelde vragen met hun antwoorden daarop gedeeld.

  [Tweet:https://twitter.com/PolitieUtrecht/status/1108002783016427520][Tijd:14.53|Vlag halfstok op Science Park]

  Via social media blijven foto's langskomen van vlaggen die halfstok hangen in Utrecht.

  [Tweet:https://twitter.com/hannah_eroberts/status/1108002345701593089][Tijd:14.45|Reactie minister Grapperhaus]

  Het kabinet gaat zijn volle verantwoordelijkheid afleggen over de schietpartij in Utrecht. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zegde dat vanmiddag toe in het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer, maar benadrukte wel dat hij eerst de politie en het Openbaar Ministerie alle ruimte wil geven om onderzoek te doen. Veel nieuwe informatie kon Grapperhaus de Kamer naar eigen zeggen niet bieden.

  De minister beloofde transparantie over de zaak, en 'nog meer alertheid'. Hij bestreed het verwijt van PVV-leider Geert Wilders dat het kabinet de zaak 'onder het tapijt probeert te vegen'.

  Wilders eiste het aftreden van Grapperhaus, omdat die verantwoordelijk is voor het Openbaar Ministerie. Dat heeft zich niet verzet tegen vrijlating van de verdachte, die een lang strafblad heeft. Wilders vindt dat Grapperhaus 'zich moet schamen' voor zijn 'schandelijke verklaring' in de Tweede Kamer over de toedracht van de aanslag. Grapperhaus riep juist op om rustig te blijven en politie en OM hun werk te laten doen.

  [Tijd:14.19|Tweede Kamer herdenkt aanslag]

  In de Tweede Kamer is vanmiddag stilgestaan bij het schiet-incident in Utrecht. Premier Mark Rutte en Kamervoorzitter Khadija Arib namen daarbij het woord.

  "Vandaag hangen de vlaggen halfstok", begon Rutte. "De nachtmerrie van gisteren is geen droom, maar de harde realiteit waarmee we wakker werden. Heel Nederland leeft intens mee."

  "Gisteren bleek haat en geweld nog dichterbij te zijn dan we dachten", vervolgde Arib over de schietpartij in de Utrechtse tram. "Veel is nog onduidelijk, maar wat we wél weten is dat Nederland diep, diep getroffen is. Het had eenieder van ons kunnen zijn, daar in die tram, op weg naar school of werk. Het maakt ons boos en bang."

  De Kamer stond ook stil bij de aanslag in het Nieuw-Zeelandse Christchurch van vorige week. Hoewel Nederland en Nieuw-Zeeland ver uit elkaar liggen, zijn ze nu toch verbonden, aldus de minister-president. "Vanwege het verdriet door de volkomen zinloosheid van het geweld. Ondanks de afstand zijn we verenigd, in een gevoel van afschuw."

  [Tijd:14.00|"Internetbankieren nekt tramschutter"]

  De Telegraaf meldt dat Gökmen Tanis is opgepakt omdat hij kort na de aanslag geld overmaakte via een van een vriend geleende telefoon. Het apparaat kon worden getraceerd, wat leidde tot de aanhouding van de verdachte in een woning aan de Oudenoord.

  Een woordvoerder van de politie geeft aan nog niet in te kunnen gaan op het verhaal van de krant. Het is onduidelijk naar wie hij het geld overmaakte of waarom. Ook is niet bekend hoe hoog het bedrag was.

  [Tijd:13.05|Gökmen Tanis was net twee weken vrij]

  Hoofdverdachte Gökmen Tanis was sinds 1 maart op vrije voeten. Hij wordt verdacht van een verkrachting in 2017 en mocht het proces thuis afwachten. De rechtbank legt in een verklaring uit dat hij eerder al eens onder voorwaarden was vrijgelaten. Toen hij zich daar niet aan hield, werd hij weer vastgezet. De rechtbank wilde hem niet nog eens onder voorwaarden vrijlaten, maar in hoger beroep kreeg hij het toch voor elkaar.

  [Tweet:https://twitter.com/rechtbankMNL/status/1107975930058866691][Tijd:13.00|Buigen en zwichten]

  Gildemeester Onno Koster van het Utrechts Stadsdichtersgilde schreef een gedicht over de tragische gebeurtenissen in de stad:

  Klaarlichte dag, 18 maart en de zon,
  en de wereld staat stil, barst dan los.

  Ze zeggen dat we niet zullen buigen,
  maar laten we buigen naar wie na vandaag
  niet meer onder ons is; een van ons was
  met alle gebreken van dien: mens.

  Ze zeggen dat we niet zullen zwichten,
  Maar laten we zwichten voor wat ons mens maakt
  Met alle gebreken van dien:
  medeleven, rede.

  Laten we buigen en zwichten voor wat het waard is
  om voor te zwichten, te buigen.
  Laten we stilstaan, niet oordelen.
  Ze zeggen zoveel, maar laten we nu

  voor de helderheid zwijgen.

  [Audio:2148800|Verslaggever Robert-Jan Booij bij het condoleanceregister in Utrecht][Tijd:12.44|Vianen diep bedroefd na dood van Roos Verschuur]

  Het overlijden van Roos Verschuur bij het schietincident in Utrecht is in Vianen hard aangekomen. Het slachtoffer werkte bij snackbar Kwalitaria en groothandel Makro. De schok bij haar collega's is groot.

  "Als een van onze inwoners wordt getroffen, dan worden wij allemaal getroffen", stelt burgemeester Jan Pieter Lokker van Vijfheerenlanden. "Dat blijkt ook uit de vele blijken van medeleven. Dit onderstreept wat dit betekent in onze gemeenschap."

  [Tijd:11.44|Gemeente Utrecht opent condoleanceregister]

  In het stadskantoor van Utrecht en in het wijkservicecentrum van Vleuten-De Meern krijgen inwoners van de gemeente de gelegenheid om hun deelneming te betuigen aan de slachtoffers en hun nabestaanden.Om 13.00 uur worden de condoleanceregisters geopend.

  [Image:2149229|Het condoleanceregister in het stadskantoor.][Tijd:11.28|Geen relatie tussen Tanis en slachtoffers, OM houdt ernstig rekening met terreurmotief]

  Bij het schietincident op het 24 Oktoberplein zijn een 19-jarige vrouw uit Vianen en twee mannen van 28 en 49 jaar uit Utrecht om het leven gekomen. De drie zwaargewonden zijn een 20-jarige vrouw uit Utrecht, een 74-jarige man uit De Meern en een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein. Voor zover bekend raakten in de hectiek daarna vier mensen lichtgewond. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

  [Tweet:https://twitter.com/OM_MiddenNL/status/1107951272349655045]

  Tot nu toe heeft het onderzoek nog geen enkele relatie tussen de verdachte en de slachtoffers opgeleverd. Het OM houdt ernstig rekening met een terroristisch motief, ook omdat in de vluchtauto een briefje werd gevonden. Andere motieven worden niet echter uitgesloten.

  [Tijd:11.23|Medeverdachten zijn broers]

  Advocaat Anis Boumanjal vertegenwoordigt de twee medeverdachten van Gökmen Tanis. Het gaat om twee broers van 23 en 27 jaar. Wat hun relatie tot Tanis is, wil hij in het belang van het onderzoek niet zeggen. Volgens de advocaat heeft burgemeester Van Zanen zijn excuses aangeboden voor de incorrecte melding dat het tweetal vrijgelaten was.

  [Tijd:11.16|Burgemeester legt bloemen]

  Burgemeester Jan van Zanen en wethouder Linda Voortman hebben bloemen gelegd op het 24 Oktoberplein.

  [Tweet:https://twitter.com/DvanOmmeren/status/1107948550175014912]

  Een andere bloemenlegger stapte vanmorgen exact 24 uur na de slachtoffers in de tram naar de plaats van het schietincident om zijn steun te betuigen aan iedereen die daar behoefte aan heeft.

  [Tweet:https://twitter.com/DvanOmmeren/status/1107947133460770816][Tijd:10.30|"Utrecht, stay strong"][Tweet:https://twitter.com/rtvutrecht/status/1107939452595437568][Image:2149071|Publieksboodschap aan het begin van de Amsterdamsestraatweg in Utrecht.][Tijd:10.20|Scholen in Utrecht bieden nazorg]

  Op scholen in Utrecht gaat vandaag alle aandacht uit naar ondersteuning en zorg voor kinderen, na de schietpartij maandag. "Het heeft heel veel indruk gemaakt op kinderen. In klassen wordt er met ze gesproken over wat er is gebeurd", zegt een woordvoerster van de Stichting PCOU en de Willibrord Stichting, die in Utrecht en omgeving meer dan veertig basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs besturen.

  Op het Christelijk Gymnasium (CGU), waar twee kinderen zitten van een vader die om het leven kwam bij de schietpartij, wordt gerouwd. Voor het opvangen van kinderen en om ze te helpen bij de verwerking zijn er interne begeleiders. "Het is keihard naar binnen geslagen", zegt rector Ilse van Eekelen. "Het was al een bijzondere dag omdat we de leerlingen hebben binnengehouden. Ondanks de helikopters en sirenes was het binnen best gezellig en veilig. Toen we de kinderen naar huis lieten gaan hoorden we dat er een heel akelig staartje aan zou zitten."

  [Video:2148916|Rector Christelijk Gymnasium Utrecht over de schietpartij gisteren]

  Ook op openbare basisschool Waterrijk in Leidsche Rijn wordt gerouwd. Een derde kind van de man die gisteren om het leven kwam krijgt daar onderwijs.

  [Tweet:https://twitter.com/OBSWaterrijk/status/1107892030628392960][Tijd:10.05|Verkiezingscampagne gaat ingetogen verder]

  De politieke partijen hebben met elkaar afgesproken dat ze de campagne voor de verkiezingen morgen weer opnemen, zij het ingetogen. Het werven van kiezers werd gisteren stilgelegd vanwege de schietpartij. Niet elke partij hield zich daar overigens aan.

  [Tweet:https://twitter.com/GemeenteUtrecht/status/1107933123164192768]

  De PVV wil een Kamerdebat over de gebeurtenissen in Utrecht. Als de andere partijen daarmee instemmen komt het lijsttrekkersdebat van de NOS vanavond in de knel.

  [Tijd:09.50|Politie: Toch drie verdachten vast voor schietincident]

  De politie en de burgemeester spreken elkaar tegen.

  [Tweet:https://twitter.com/PolitieUtrecht/status/1107926858753077248][Tijd:09.00|Medewerkers Qbuzz praten over schietincident tram]

  Medewerkers van ov-bedrijf Qbuzz in Utrecht praten veel over wat er op het 24 Oktoberplein in een van hun trams is gebeurd. Wie behoefte heeft aan geestelijke bijstand krijgt die, zegt een woordvoerder. Twijfel om weer op de bestuurdersplaats te gaan zitten was er niet en Qbuzz rekent erop dat de reiziger ook niet zal aarzelen om tram en bus weer te nemen. "We rijden op volle sterkte. De tijd moet uitwijzen of het rustiger wordt dan normaal."

  [Tweet:https://twitter.com/UOV_info/status/1107721443746435073][Tijd:08.50|Burgemeester Van Zanen: Gökmen Tanis nog enige verdachte]

  De zogenoemde 'derde verdachte' die gisteren aangehouden is, heeft niets te maken met het schietincident op het 24 Oktoberplein. Alleen Gökmen Tanis wordt nog verdacht. Dat zegt burgemeester Jan van Zanen op Radio M Utrecht. Hij zei dat bij de gezochte Renault Clio twee mannen zijn aangehouden die niets met de zaak te maken bleken te hebben. Ook bij een andere politieactie werd een verdachte gearresteerd, zo werd gisteravond laat bekend, en ook hij is volgens Van Zanen niet bij het schietincident betrokken. Nieuwe arrestaties sluit hij echter niet uit.

  [Audio:2148800|Burgemeester: Gökmen Tanis nog enige verdachte]

  "We moeten toch weer verder", sprak Van Zanen aan het begin van de dag na de tumultueuze dag in zijn stad. "Gisteren begon als een lichte dag en ik hoop dat we die vandaag alsnog beleven, dat we het gewone leven kunnen hernemen. Onze kracht is dat we elkaar vasthouden, het verdriet delen en tegelijk ook veerkracht tonen."

  [Tijd:08.30|Oudenoord nog altijd afgezet][Image:2148788|Op de Oudenoord, waar hoofdverdachte Tanis gisteravond werd opgepakt, is de omgeving nog steeds afgezet met politielint.][Tijd:08.11|ProRail rouwt om omgekomen medewerker]

  ProRail, de werkgever van een slachtoffer dat het schietincident niet heeft overleefd, reageert bedroefd op het overlijden van de ICT-medewerker. "Dit is een grote nachtmerrie", zegt een woordvoerder tegen RTV Utrecht. "We hangen de vlag op ons hoofdkantoor in Utrecht vandaag halfstok. Ook richten we een herdenkingsplek in."

  [Image:2149098|Vlag halfstok op hoofdkantoor ProRail.][Tijd:07.30|Bloemen op het 24 Oktoberplein][Image:2148699|"Ik hoop dat meer mensen dit vandaag zullen doen."]

  Op de plek waar gisteren de schoten vielen zijn bloemen gelegd. Een van de Utrechters die een blijk van medeleven wilde achterlaten zegt tegen Radio M Utrecht dat hij hoopt dat veel meer mensen dat zullen doen.

  [Image:2148693|Bloemen op de plek waar het schietincident plaatsvond.][Tijd:07.15|Vlaggen halfstok, zwarte wimpel bij paleizen][Image:2148917|Vlag halfstok bij het 24 Oktoberplein waar het schietincident plaatsvond.]

  Op overheidsgebouwen in heel Nederland en bij diplomatieke posten in het buitenland hangen vandaag de vlaggen halfstok. De koninklijke standaard op de paleizen van het Koninklijk Huis wordt voorzien van een zwarte wimpel. Het rouwbetoon is een teken van verbondenheid met de slachtoffers.

  [Image:2148679|Vlag halfstok.]

  Ook bij andere instellingen en bedrijven en bij mensen thuis hangt de vlag halfstok.

  [Tweet:https://twitter.com/gembunschoten/status/1107914316119007232][Tweet:https://twitter.com/GemWoudenberg/status/1107922704265609217][Tweet:https://twitter.com/visioncc/status/1107870639183089664][Tijd:07.00|Utrecht wordt wakker na een 'zwarte dag']

  Alle Nederlandse kranten staan bol van de gebeurtenissen die Utrecht gisteren lamlegden. Ook in het buitenland stond Utrecht in het centrum van de belangstelling.

  [Tweet:https://twitter.com/telegraaf/status/1107771967262912513][Tweet:https://twitter.com/ADnl/status/1107739113040633856][Tweet:https://twitter.com/trouw/status/1107756962564001792][Tweet:https://twitter.com/toineheijmans/status/1107760021046218752][Tweet:https://twitter.com/anadoluagency/status/1107814038120075264][Tweet:https://twitter.com/nytimes/status/1107786282523115521][Tweet:https://twitter.com/tagesschau/status/1107917221907611650]
  LEES OOK
 • UTRECHT - Gökmen Tanis, de hoofdverdachte van het dodelijke schietincident in de Utrechtse sneltram, heeft een lijvig strafblad. Hij is bijvoorbeeld veroordeeld voor illegaal wapenbezit. Vandaag werden meer details bekend over deze zaak.

  De Utrechter werd ervan beschuldigd dat hij op 7 december 2013 schoten loste richting een flat in Kanaleneiland. Hij deed dat met een semi-automatisch pistool van het merk Beretta, kaliber 9 mm. Het incident vond plaats bij de Rooseveltlaan, ter hoogte van Prins Clausbrug.

  Het Nederlands Forensisch Onderzoek deed onderzoek naar het aangetroffen vuurwapen en de huls. "Er zijn proefschoten met het pistool gelost", staat in het vonnis van de rechtbank Midden-Nederland. Tanis, die samen met een andere verdachte in dronken toestand verkeerde, werd uiteindelijk vrijgesproken van poging tot doodslag. Er was onvoldoende bewijs dat hij gericht had geschoten en dat de kans aanwezig was dat iemand het leven zou laten. De Utrechter werd wel veroordeeld voor illegaal wapenbezit. Hij kreeg een gevangenisstraf van 150 dagen, waarvan 49 voorwaardelijk.

  "Verdachte heeft samen met een ander een vuurwapen voorhanden gehad", luidde het oordeel van de rechter. "Uit de stukken is voldoende naar voren gekomen dat verdachte en zijn medeverdachte ook met dat vuurwapen op straat in een woonwijk hebben geschoten. Zij waren hierbij onder invloed van (veel) alcohol. Het behoeft geen betoog dat dit zeer gevaarlijk is en ook tot zeer ernstige gevolgen had kunnen leiden. Dergelijke feiten dragen bovendien bij aan gevoelens van angst, onrust en onveiligheid binnen de samenleving als geheel. Deze omstandigheden neemt de rechtbank mee in de strafmaat voor dit feit."

  Tanis werd in dit proces ook nog verdacht van een inbraak, plassen in een politiecel en het opgeven van een valse naam. De Utrechter weigerde mee te werken aan een reclasseringsrapport. Het volledige vonnis is hier terug te lezen.

  RTV Utrecht houdt ook een dossier en liveblog bij over de aanslag op het 24 Oktoberplein.  LEES OOK
 • UTRECHT - De dood van de 19-jarige Roos Verschuur heeft Vianen ondergedompeld in rouw. De vrouw kwam gisteren om bij het schietincident in de Utrechtse tram. "Als een van onze inwoners wordt getroffen, dan worden wij allemaal getroffen", zegt burgemeester Lokker van Vijfheerenlanden. "Dat blijkt ook uit de vele blijken van medeleven. Dit onderstreept wat dit betekent in onze gemeenschap."

  De jonge vrouw werkte bij snackbar Kwalitaria en groothandel Makro. De schok is groot bij beide bedrijven. "Ze was werkzaam bij onze Makro-vestiging in Vianen. Vanzelfsprekend verafschuwen wij deze verschrikkelijke daad. Ons medeleven gaat uit naar haar familie, vrienden en andere nabestaanden", stelt Makro in een verklaring.

  KWALITARIA
  Bij Kwalitaria Délifrance, dat meerdere vestigingen heeft in Nederland, is haar dood eveneens hard aangekomen, zegt marketingdirecteur Martijn Boone. "We zijn geschokt en ontdaan. We leven erg mee. Onze gedachten gaan uit naar de familie van het slachtoffer."

  "Ook ondersteunen we de werknemers en het ondernemersechtpaar dat de vestiging in Vianen runt. We kijken of er slachtofferhulp of andere zaken nodig zijn. Daarom staan we in nauw contact met de politie en gemeente."

  De snackbar in Vianen is de rest van de week gesloten. "Van dag tot dag bekijken we waar we staan. Deze week is er een besloten bijeenkomst voor medewerkers en het team. Over het slachtoffer kunnen we verder geen mededelingen doen."

  OOSTERLICHT COLLEGE
  Roos zat vroeger op het Oosterlicht College in Nieuwegein. Daar is met grote verslagenheid gereageerd op haar dood. Er is een stilteruimte ingericht op de school waar leerlingen en medewerkers dinsdag terecht konden.

  [Image:2149113|Briefje op de deur bij Kwalitaria in Vianen.]

  Bij het schietincident in de tram zijn drie mensen om het leven gekomen. Een van hen is een vader van drie kinderen uit Utrecht.  LEES OOK
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Een agent in opleiding wordt ontslagen omdat hij actief heeft meegedaan aan rellen na de wedstrijd NAC Breda-Willem II, afgelopen oktober. Een tweede agent die erbij was, heeft voorwaardelijk ontslag gekregen. Dat betekent dat hij voorlopig mag blijven. Gaat hij opnieuw in de fout, dan moet hij alsnog vertrekken.

  Na de Brabantse derby op 22 oktober ontstonden er ongeregeldheden buiten het stadion in Breda. Supporters van NAC zochten de confrontatie met aanhangers van Willem II. Toen de mobiele eenheid ingreep, keerde de groep zich tegen de politie.

  Agenten en politiepaarden werden geslagen met broekriemen en kettingen. Ook werden agenten van hun paard getrokken en werd er met stenen gegooid naar de politie. Twee agenten raakten lichtgewond. Diezelfde middag nog werden vijf supporters aangehouden. In de dagen daarna liep het aantal arrestaties op tot ruim dertig.

  Strafbare feiten

  Volgens de politie werd al snel duidelijk dat bij de groep relschoppers ook twee medewerkers van de eenheid Zeeland-West-Brabant zaten. Daarop is een intern onderzoek gestart. De uitkomst daarvan is dat een van de betrokken agenten meedeed aan de rellen en zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten.

  De tweede medewerker zou geen strafbare feiten hebben gepleegd, maar de politie vindt wel dat er in zijn geval sprake is van ernstig plichtsverzuim. Door aanwezig te zijn bij de groep relschoppers, heeft hij de integriteit en betrouwbaarheid van het korps geschaad, oordeelt de politie. Aan zijn voorwaardelijk ontslag is een proeftijd van twee jaar verbonden, meldt Omroep Brabant.

  Woedend

  Burgemeester Depla van Breda reageerde woedend na de rellen. "Ik schaam me kapot voor dit soort mensen die het voetbal kapotmaken en politiemensen in gevaar brengen", zei hij onder meer.

  Ook deelde de burgemeester beelden van het incident op Twitter.

 • Paus Franciscus heeft het ontslag van de aartsbisschop van Lyon niet aanvaard. De aartsbisschop, kardinaal Philippe Barbarin, diende eerder deze maand zijn ontslag in.

  De 68-jarige Barbarin werd op 7 maart veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijke celstraf omdat hij te weinig had gedaan met beschuldigingen van seksueel misbruik in zijn bisdom. Een priester zou zich in de jaren 80 en 90 hebben vergrepen aan tientallen scouts.

  De veroordeling kwam als een verrassing. De meeste zaken waren verjaard en de aanklager had gepleit voor vrijspraak. Barbarin ging in hoger beroep, maar diende desondanks zijn ontslag in.

  'Niet overtuigd van schuld'

  Bij een bezoek aan het Vaticaan kreeg de Fransman echter te horen dat paus Franciscus het ontslag niet accepteert. Volgens Barbarin was dat omdat de paus niet overtuigd is van zijn schuld. Een woordvoerder van het Vaticaan bevestigt het besluit van de paus, zonder in te gaan op de reden.

  De paus heeft Barbarin gevraagd om "te doen wat hij zelf het best vindt voor het aartsbisdom", zegt de woordvoerder. Daarop heeft de aartsbisschop besloten om zich voor onbepaalde tijd terug te trekken uit zijn functie. De dagelijkse leiding draagt hij tijdelijk over aan zijn rechterhand, de vicaris-generaal.

 • Uitkeringsinstantie UWV heeft besloten om Ryanair geen toestemming te geven om een groep piloten te ontslaan op basis van economische gronden, meldt pilotenvakbond VNV.

  Het gaat om piloten die vanuit Eindhoven vlogen. Ryanair sloot zijn basis daar in november en vliegt nu vanuit andere plaatsen naar Eindhoven. Piloten kregen de keuze: of verhuizen naar een buitenlandse basis of ontslag.

  Maar van het UWV mag Ryanair de piloten die niet willen verhuizen dus niet ontslaan. Volgens de pilotenvakbond gaat het om zo'n 18 piloten. Die worden tot nu toe gewoon betaald, terwijl er geen werk meer voor hen is. Wat Ryanair nu met de piloten gaat doen, is nog niet duidelijk. De vakbond VNV zegt eventuele juridische procedures met vertrouwen tegemoet te zien.

  Onrechtmatig

  De rechter verbood Ryanair eerder om de basis in Eindhoven te sluiten, omdat dat volgens de rechter gebeurde op onrechtmatige gronden. Ryanair negeerde dat oordeel en sloot de basis toch.

  Volgens de piloten was de sluiting van de basis in Eindhoven een wraakactie, wegens een staking van het personeel afgelopen zomer. De rechter ging daar in mee: "Het heeft er alle schijn van dat het besluit is genomen als sanctie op eerdere stakingsacties."

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Tue, 19 Mar 2019 17:56:37 +0100]