daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Di. 13 November 2018
Week 46

Geselecteerde regio:
Amersfoort

Regio:
Dichtbij.nl - Eemland --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

 • PROVINCIE UTRECHT - Het moet een feestje worden morgen bij Maartensdijk: de officiële opening van de A1 en A27 die zijn verbreed. Maar nu blijkt dat door de werkzaamheden de gestortte grond langs de snelwegen mogelijk is vervuild met de verwoestende woekerplant Japanse Duizendknoop. Bewoners langs het traject zijn boos en vrezen dat de plant hun tuinen in zal komen: "Het is om treurig van te worden."

  Ruim een jaar geleden werd de eerste schop gezet in de grond rond de A27 en de A1 om de wegen te verbreden. Morgen is er een feestelijke opening om de realisatie ervan te vieren. Langs de weg is ondertussen al wat groen te zien. Maar, het is niet het groen dat je er graag wilt zien. Het gaat om de Japanse Duizendknoop die nu de kop opsteekt op de taluds naast de snelwegen. Een hardnekkige woekerplant die groeit terwijl je er naar kijkt.

  In eerste instantie waren Sonne Cobijn uit Groenekan en Oot Verharen uit Hollandsche Rading verheugd toen ze hoorden dat ze mee mochten denken over de nieuwe beplanting op de taluds rond de verbrede snelwegen. Beide dames zijn gemoeid met het wel en wee van de bij in de provincie en deelden hun ideeën over bij-vriendelijke beplanting met 3Angle. Dat is de aannemer die de bouwwerkzaamheden rond de snelwegen op zich heeft genomen.

  WOEDEND
  Na wat overleg lagen de plannen zo goed als klaar en deze maand moest er dan eindelijk gepland worden. Gisteravond kwamen ze nog eens bij elkaar om het plan te bespreken, tot ze plots hoorden dat iemand de Japanse Duizendknoop had zien staan op de glooiing langs de A27 bij Hollandsche Rading. Cobijn reed naar haar huis in Groenekan en ook daar was de plant in het talud te zien. Nog diezelfde avond stuurden de dames woedend een bericht naar aannemer 3Angle en Rijkswaterstaat.

  [Quote:Wilfred Reinhold, platform Stop Invasieve Exoten|Het verwijderen is een tijdrovende klus.]

  Want mogelijkerwijs zit de zo gevreesde woekerplant in de kilometerslange taluds van de vernieuwde A27 en de A1. De plant is ondertussen al op talloze plekken gezien. Sommige delen van de nieuwe taluds liggen er pas net en bestaan nog volledig uit zand. Gevreesd wordt dat daar de plant ook op zal duiken.

  In een reactie laat aannemer 3Angle weten zich niet verantwoordelijk te voelen voor de Japanse Duizendknoop in de bermen. Rijkswaterstaat wel. "We gaan gewoon kijken wat we er aan kunnen doen en er zal op korte termijn actie ondernomen worden", meldt een woordvoerder. "Ik kan er nu nog weinig over zeggen tot we precies in kaart hebben hoe groot die oppervlakte is en wat we er aan kunnen doen."

  VERVUILDE GROND
  Het is goed mogelijk dat er met vervuilde grond is gewerkt waar de wortels van de woekerplant in zitten. Dat beaamt ook Rijkswaterstaat. "Dat zou zomaar kunnen want we hebben begrepen dat de wortels van deze plant zich ondergronds verspreiden en dan ergens anders weer boven komen. Maar daar is nog niet heel veel over bekend momenteel."

  [Quote:Sonne Corbijn|Ik dacht: Oh god, daar komt die Japanse Duizendknoop op.]

  Boos, dat zijn de Cobijn en Verharen in elk geval. Helemaal omdat Rijkswaterstaat het al een half jaar weet, maar het niet tegen bewoners heeft gezegd.

  Verharen: "Ik zit al vijf jaar in het in een klankbordgroep gezeten als participantburger voor de A27 dus we hebben altijd met beide partijen overlegd. Maar we hebben nooit gehoord dat er iets mis was met de grond. Tot ik op het station van Hollandsche Rading stond, naar het talud keek en dacht: oh god, daar komt die Japanse Duizendknoop op. Nu zitten wij dus opgescheept met een talud waar overal die plant bovenkomt. En ze zouden deze maand de nieuwe planten plaatsen, maar die maken geen schijn van kans. Want die Duizendknoop gaat dat gewoon overwoekeren."

  VERWIJDEREN
  Dat beaamt Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform Stop Invasieve Exoten. "Als men daar iets wil plaatsen, dan moet Rijkswaterstaat wel meehelpen met het verwijderen van de Japanse Duizendknoop. De vraag is alleen of Rijkswaterstaat dat überhaupt wil doen. Het is namelijk niet verplicht om de plant te verwijderen."

  "En het verwijderen zelf is ook een tijdrovende klus", vervolgt Reinhold. "Een optie is om de plant af te dekken met zeil, daar zand overheen te gooien en het op die manier af te laten sterven. Afhankelijk van hoe hardnekkig de plant is, kan dat wel jaren duren. Een bestrijdingsmiddel kan ook werken. Of je laat het opeten door varkens, dat gebeurt weleens in Rhenen. Helemaal afgraven is ook een optie, maar dat gaat vast niet gebeuren." Rijkswaterstaat overweegt momenteel nog elke optie.

  Het is daarnaast een bittere pil voor verschillende gemeenten in de provincie die hard inzetten op bestrijding van de plant. Krap aan een jaar geleden was de Japanse Duizendknoop in Amersfoort nog een groot probleem. De plant kan zich nu mogelijk weer manifesteren in de provincie.

  ZORGEN BEWONERS
  Ook de gemeente De Bilt denkt mee over het probleem. In een reactie laat het weten intensief in te zetten op de bestrijding van de plant. "Het uitroeien is niet makkelijk en een kwestie van een lange adem hebben. Het moet daarom zeker de aandacht van Rijkswaterstaat hebben. Zij moeten een mogelijke invasie van de plant in de bermen langs de A27 voorkomen. Op sommige locaties is het moeilijk om de plant te bestrijden. Het is dus logisch en terecht dat inwoners zich zorgen maken als deze plant in de buurt voortkomt. Want als het eenmaal in je tuin zit, is het een hels karwei om het er weer uit te krijgen."

  Tekst gaat verder onder de video.

  [Video:1801904|Bewoners vrezen aggressieve woekerplant langs vernieuwde A27]

  Enkele buurtbewoners uit Hollandsche Rading hebben zich ondertussen bij Verharen gemeld. Sinds de verbreding van de A27 grenzen de tuinen van verschillende huizen aan de Spoorlaan nu aan het talud. Zij vrezen dat de plant zich in hun tuin gaat manifesteren. Reinhold acht die kans groot: "Dat is straks wel een interessante discussie. Dan krijg je mensen die zeggen: hé, het komt in mijn tuin. Rijkswaterstaat, dat ga jij vergoeden!" In een reactie laat Rijkswaterstaat weten alle kosten voor het verwijderen van de plant op zich te nemen. "Dat valt dan onder de gebruikelijke onderhoudswerkzaamheden. Als het in het talud zit, betalen wij dat."

 • UTRECHT - De Utrechtse Grauwe Eeuw-activist Michael van Z. is in Haarlem opgepakt door de politie. Net als vorig jaar wordt hij verdacht van het met de dood bedreigen van Sinterklaas op sociale media.

  De Utrechter was in Haarlem voor het kort geding om de landelijke intocht van de Sint tegen te houden. Hij zit vast voor verhoor.

  Van Z. kreeg ook een gebiedsverbod opgelegd voor Zaandam tijdens de intocht. Dat geldt ook voor drie andere personen. Ze mogen zich vrijdag en zaterdag niet in de omgeving van de Zaanse Schans bevinden.

 • HOUTEN - Een truck met pech dreigt verkeersoverlast te veroorzaken op de A27 richting Utrecht. De vrachtwagen is stilgevallen bij Houten.

  Rijkswaterstaat Verkeersinformatie adviseert automobilisten zo mogelijk de A2 te kiezen.

  [Tweet:https://twitter.com/RWSverkeersinfo/status/1062352200721162241]

  De ANWB meldt dat één rijstrook dicht is. De vertraging valt tot nu toe mee.

  Ook op de A28 richting Utrecht dreigt een lastig begin van de avondspits. Bij Rijnsweerd is een ongeluk gebeurd, waardoor twee rijstroken zijn afgesloten.

  De ANWB zegt dat de vertraging oploopt tot vijftien minuten. RWS Verkeersinformatie voegt daaraan toe dat ''de boel inmiddels op de vluchtstrook staat''.

  [Tweet:https://twitter.com/ANWBverkeer/status/1062367908242841600]
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De onderhandelaars namens het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hebben een voorlopig akkoord bereikt over de brexit. Premier May heeft morgen een spoedvergadering ingelast waarin ze haar ministers zal vragen het akkoord goed te keuren. Volgens de krant The Sun gaan alle ministers vanavond een voor een langs bij de premier in Downing Street 10.

 • Bijna 300 inzittenden van een vliegtuig van vliegmaatschappij Air France zitten al ruim twee dagen vast in het ijskoude Siberië. Het toestel had een voorzorgslanding gemaakt. Het vliegtuig dat vanuit Frankrijk kwam om de passagiers op te halen, is ook kapotgegaan.

  De passagiers van vlucht AF0116 vertrokken zondag vanuit Parijs en waren onderweg naar Sjanghai, toen er melding werd gemaakt van een indringende geur en rook aan boord. Waar die precies vandaan kwamen, was onduidelijk.

  Het vliegtuig week uit voorzorg uit naar de stad Irkoetsk in Oost-Siberië, waar het op ongeveer 17 graden onder nul is.

  Ook tweede vliegtuig gestrand

  De gestrande reizigers zijn ondergebracht in een hotel. Air France stuurde meteen een ander toestel om hen op te pikken. Maar vlak voordat het tweede vliegtuig wilde opstijgen uit Irkoetsk, bleek dat toestel te kampen met een technisch mankement.

  "Volgens de piloot was het te gevaarlijk om te vertrekken", vertelt een van de passagiers aan persbureau Reuters. Voor haar en de andere reizigers zat er niets anders op dan, na een paar uur aan boord van het vliegtuig, weer terug te keren naar het hotel.

  De passagiers wisten in eerste instantie niet goed waarom de vervangende vlucht niet kon opstijgen:

  De gestrande passagiers kunnen geen andere vlucht boeken, omdat hun paspoorten door de Russische douane in beslag zijn genomen. Russische autoriteiten staan ook niet toe dat Air France via een andere maatschappij een vervangende vlucht regelt voor de passagiers.

  "We zijn vies en we stinken", schrijft een van de reizigers op Twitter. "We zitten hier inmiddels 30 uur vast zonder koffer of paspoort. Air France, waar zijn jullie?"

  Franse media melden dat de vliegmaatschappij inmiddels een derde vliegtuig naar Irkoetsk heeft gestuurd. Dat toestel zal naar verwachting morgenochtend vroeg landen in Siberië en, als alles goed gaat, enkele uren later vertrekken richting Sjanghai.

  In de tussentijd proberen de gestrande reizigers er het beste van te maken in het winterse Irkoetsk, zo blijkt uit deze foto op Twitter:

 • De Europese Commissie heeft een plan neergelegd voor het geval het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie het niet eens worden over de brexit. Een akkoord heeft echter nog altijd de voorkeur, benadrukte vicevoorzitter Timmermans in Straatsburg.

  In het plan stelt de commissie onder meer voor dat Britten geen visum nodig hebben om de EU na de scheiding voor een periode van maximaal negentig dagen te bezoeken. "Dit voorstel is volledig op voorwaarde dat het Verenigd Koninkrijk ook visumvrij reizen voor alle EU-lidstaten toestaat."

  In het document staat dat, mocht er geen akkoord komen, de maatregel per 30 maart volgend jaar zal ingaan. Als we er wel een deal komt, gaan de maatregelen in vanaf het einde van de transitieperiode, die is vastgesteld op 31 december 2020. Bij wet is vastgesteld dat de brexit op 29 maart 2019 een feit is.

  Het voorstel van de commissie moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de lidstaten.

  'Binnen handbereik'

  De Britse premier May heeft haar kabinet gezegd dat er "een klein aantal" punten is dat nog moet worden opgelost. Haar woordvoerder zei dat het bereiken van een overeenkomst eind deze week "bijna binnen handbereik" is. De Britten willen zo snel mogelijk een akkoord, zodat het Britse parlement het nog kan goedkeuren.

  EU-diplomaten zeiden deze week nog weinig hoop te hebben op een snelle deal. Een van de belangrijkste twistpunten is nog altijd de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. De Britten willen de grens open houden, de EU wil controle hebben over zijn buitengrens.

  'Historische fout'

  Commissievoorzitter Juncker noemde de brexit vandaag een "tragedie" en een "historische fout". "We moeten er het beste van maken", zei hij. "De commissie, samen met EU-onderhandelaar Barnier, beweegt die kant op."

  Juncker zei de Britten niet te willen straffen voor de brexit. "We stellen ons niet agressief op wat betreft onze toekomstige relatie met het Verenigd Koninkrijk."

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Tue, 13 Nov 2018 17:53:08 +0100]