daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Ma. 18 Januari 2021
Week 03

Geselecteerde regio:
Borsele

Regio:
Blik op nieuws - Zeeland
Blik op Nieuws brengt Nederlands nieuws in 20 verschillende categorieen

Omroep Zeeland
Al het laatste nieuws van Omroep Zeeland

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • In de eerste week van het grootschalige onderzoek naar het coronavirus in Lansingerland zijn ruim 20.000 mensen getest, meldt omroep Rijnmond. Dat is een derde van het aantal inwoners. Voor komende week staan 15.000 afspraken ingepland.

  Burgemeester Pieter van de Stadt deed vorige week een dringende oproep aan alle inwoners van 2 jaar en ouder om zich te laten testen. Ongeveer 63.000 mensen kregen een brief.

  De drie extra testlocaties in de kernen Bleiswijk, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs draaien op volle toeren. Dagelijks worden daar tussen de 750 en 800 tests afgenomen. Samen met de grote locatie bij Rotterdam The Hague Airport worden per dag ongeveer 4500 mensen getest.

  "Er zijn bijna geen no-shows, nog geen 1 procent. Het stroomt lekker door en mensen geven heel goed gehoor aan de oproep", zegt de manager van de testlocaties in Lansingerland.

  Uitbraak Britse variant

  Eind vorig jaar dook de Britse coronavariant op in Lansingerland. Op een school in Bergschenhoek waren meerdere kinderen, leerkrachten en ouders daarmee besmet. Uit een vervolgonderzoek in een cirkel rond die school bleken 75 van de 750 onderzochte ouders, kinderen en leerkrachten besmet, van wie iets minder dan de helft met de Britse variant.

  Bij weer een nieuw onderzoek in een nog grotere cirkel rond meerdere scholen in Bergschenhoek bleken 20 van de 1000 mensen besmet. Onbekend is nog om hoeveel besmettingen met de Britse variant het gaat.

  Wie bij de grote testronde een positieve uitslag krijgt, wordt in het Erasmus MC onderzocht op de Britse of Zuid-Afrikaanse variant. Het ziekenhuis en de GGD Rotterdam-Rijnmond hopen zo meer te weten te komen over de verspreiding van de besmettelijke varianten en de rol van kinderen.

  De eerste testresultaten uit Lansingerland worden waarschijnlijk later deze week bekendgemaakt. Die kunnen van invloed zijn op beslissingen van het kabinet, schrijft Rijnmond.

  De grootschalige testactie begon afgelopen woensdag:

 • De inauguratie van Joe Biden is een dag waarop een golf van tegenstrijdige emoties loskomt bij Peter Tracey en Shawntia Humphries. Woede. Vreugde. Verdriet. Teleurstelling. En hoop.

  Ze zijn woedend over de president die zijn aanhang ophitste en de schade die de gewelddadige Trump-meute aanrichtte aan het Capitool.

  "Die hooligans hebben geen enkel ontzag voor onze grondwet. Denk niet dat zij de meerderheid in ons land vertegenwoordigen. Vaderlandsliefde betekent dat je elkaar respecteert en voor elkaar zorgt. Het betekent niet dat je met een Amerikaanse vlag over je schouders het Capitool plundert", zegt Tracey, een 60-jarige advocaat.

  Wederopbouw

  Ze zijn verdrietig en teleurgesteld dat Washington in een onneembaar fort is veranderd. Grote delen van de binnenstad zijn hermetisch afgesloten, er patrouilleren tienduizenden agenten en militairen op straat en de inauguratieplechtigheden van komende woensdag zijn niet toegankelijk voor het publiek. Humphries: "Ik vind het goed dat ze de stad beschermen, maar ze hadden daar al op 6 januari moeten zijn toen het Capitool werd bestormd."

  Maar ze zijn ook hoopvol dat met de intrede van Joe Biden in het Witte Huis een nieuw, rustiger tijdperk begint. Een tijdperk dat de vier jaar van verdeeldheid en chaos onder Trump doet vergeten. Tracey: "Op 20 januari kunnen we beginnen met de wederopbouw van het wrak dat Trump heeft achtergelaten."

  De wereld maakte twee weken geleden kennis met Tracey en Humphries na de bestorming van het Capitool. Tracey woont in een buurt met uitzicht op het Amerikaanse parlementsgebouw. Toen Trump-aanhangers, uitgedost met grote Trump-vlaggen, na afloop van de gewelddadige aanval op het Capitool terugliepen door zijn wijk, had hij het helemaal gehad.

  "Jullie moeten oprotten uit deze stad, stelletje landverraders en klootzakken!", schreeuwde hij vanuit zijn portiek. "Ze zijn de stad kapot aan het maken en niemand doet er wat tegen. Als dat Black Lives Matter-activisten waren geweest, dan rolden nu al de tanks over Pennsylvania Avenue."

  Op dat moment reed Shawntia Humphries voorbij, een Afro-Amerikaanse inwoonster van Washington die net terugkwam van haar werk. De tirade van Tracey raakte een gevoelige snaar bij haar. Ze draaide haar raampje open en riep richting Tracey. "Ze maken onze stad kapot. Ik krijg er tranen in mijn ogen van. Als wij en Black Lives Matter het waren geweest, hadden we niets van dat alles kunnen doen. We zouden zijn gestorven."

  Een Noorse journalist filmde de dialoog en plaatste de video op Instagram en Twitter.

  In een mum van tijd ging de video viral met de hashtags #guyonporch en #womenincar:

  "Die dag was verschrikkelijk", zegt Humphries. "Maar Peter heeft het helemaal goed gemaakt. Hij was zo gepassioneerd. Elk woord was raak."

  Voor de 34-jarige gemeenteambtenaar komt met de inauguratie van Biden een einde aan vier lange, pijnlijke jaren. "Ik wist meteen dat Trump een eikel was toen hij het Witte Huis betrad. Ik ben nooit zo politiek actief geweest, maar hij was iemand op wie ik nooit zou kunnen stemmen."

  Opluchting is dan ook vooral de emotie die bij haar overheerst. "Mijn God! Van zijn tweets tot zijn onvermogen om normaal te kunnen praten, ik ben zo blij dat hij vertrekt. Ik heb één verkiezingsdebat gezien afgelopen jaar en het was verschrikkelijk. Ik hoop dat Biden het land weer beter maakt."

  Tracey heeft een boodschap voor Amerikanen die nog altijd pessimistisch zijn over de toekomst van hun land. "Houd moed. Ik heb enkel positieve reacties gehad op de video en dat stemt me optimistisch. We hebben heel wat meegemaakt de afgelopen jaren, maar we gaan nu betere dagen tegemoet. We zijn verre van een perfect land en hebben veel problemen, maar we zijn Amerikanen en we kunnen weer omhoog klauteren."

  Humphries beaamt dat: "Ik vond het mooi te zien dat we mensen hoop hebben gegeven. Ik denk dat we een verschil kunnen maken."

  De toevallige dialoog tussen Humphries en Tracey van twee weken geleden heeft onverwachts nog tot iets moois geleid: ze zijn vrienden geworden. "Echte vrienden", benadrukt Tracey. "Ik hoop dat je het ook zo voelt."

  "I love you man", antwoordt Humphries. "We hebben het gezellig samen. We vinden het leuk om met elkaar te praten en we hebben veel dingen gemeen. It's really cool."

 • Gedupeerden van de toeslagenaffaire hoeven schulden die ze hebben bij overheidsinstanties niet meer te betalen. Dat heeft demissionair staatssecretaris Van Huffelen van Financiën bekendgemaakt.

  Met die regeling wordt voorkomen dat de ouders, die allemaal ten minste 30.000 euro krijgen van het kabinet, een groot deel van dat bedrag weer moeten inleveren bij schuldeisers. "Ik ben er heel erg blij mee dat we ouders een schone lei kunnen bieden", zei Van Huffelen.

  Afgelopen vrijdag viel het kabinet over de toeslagenaffaire. Toen zei premier Rutte dat het kabinet ook in demissionaire staat alles zal doen om de gedupeerde ouders te helpen. Ook de Tweede Kamer wil dat de ouders zo snel mogelijk volledige compensatie krijgen.

  De staatssecretaris legt uit wat er afgesproken is:

  Ook de Belastingdienst en de dienst Toeslagen zien af van de vorderingen. Vorige week zei de Belastingdienst nog dat ze dat niet wilde doen. Dat leidde tot veel verontwaardiging, omdat de ouders juist het slachtoffer zijn van de uit de hand gelopen fraudejacht van de fiscus.

  Omdat ze onterecht van fraude werden beschuldigd, zijn duizenden ouders in de financiële problemen gekomen. Ze moesten meestal alle kinderopvangtoeslag terugbetalen die ze hadden gekregen, vaak nog met boete. Daardoor ontstonden er ook weer schulden bij andere organisaties.

  Private schuldeisers

  Ook publieke instellingen als het CAK, het UWV, de Sociale Verzekeringsbank en de gemeenten doen mee aan de regeling. Van Huffelen roept private schuldeisers, zoals banken, energiebedrijven en woningcorporaties op hetzelfde te doen. Ze is daarover nog met hen in gesprek.

  Om hoeveel geld het precies gaat, is onbekend. Geschat wordt dat de ouders vele tientallen miljoenen euro's aan schulden bij de overheid hebben openstaan. Volgens het ministerie worden ze allemaal kwijtgescholden, ongeacht wat het de schatkist kost.

  Waar draait de toeslagenaffaire om? Een korte uitleg van NOS op 3:

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Mon, 18 Jan 2021 19:54:31 +0100]