daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Za. 20 December 2025
Week 51

Geselecteerde regio:
Borsele

Regio:
Blik op nieuws - Zeeland
Blik op Nieuws brengt Nederlands nieuws in 20 verschillende categorieen

Omroep Zeeland
Al het laatste nieuws van Omroep Zeeland

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

  • De gemeente Westland overweegt om statushouders in een voormalig hotel in Naaldwijk zelf te laten koken en de was te laten doen. Dat is uit bezuinigingsoverwegingen.

    "De exploitatie in de huidige vorm is simpelweg niet houdbaar", laat het gemeentebestuur bij Omroep West weten. "Wij zien mogelijkheden om met een relatief beperkte investering de keukenfunctie in het hotel te verbouwen naar gedeelde kookvoorzieningen en de wasvoorzieningen te laten aanpassen."

    De gemeente Westland kocht het hotel in 2023. Het idee was om er tijdelijk statushouders onder te brengen, die binnen een half jaar zouden kunnen doorstromen naar een sociale huurwoning,

    Noodsituatie

    Maar die doorstroming is er nooit gekomen omdat er een tekort is aan woningen in de gemeente. Er zijn in de loop der jaren wel statushouders elders gehuisvest, maar er verblijven nu toch nog 165 mensen in het voormalige hotel: 130 statushouders (dus mensen met een verblijfsvergunning), 30 vluchtelingen uit Oekraïne en 5 'spoedzoekers', mensen die dringend een woning nodig hebben door een noodsituatie zoals huiselijk geweld.

    Voor die opvang krijgt de gemeente een vergoeding van het Rijk. Maar die is niet toereikend en bovendien onzeker, aldus het gemeentebestuur.

    Te duur

    Gevolg is dat de huisvesting de gemeente Westland zo'n 2,5 miljoen euro per jaar kost. Te duur, vindt een deel van de gemeenteraad. Vorige maand kwamen vier partijen met het plan om de opvang te stoppen en het gebouw om te bouwen tot een appartementencomplex.

    Maar zolang er geen andere oplossing is gevonden voor de huisvesting van de huidige bewoners, gaat dat plan het gemeentebestuur van Westland te ver. "Wij hebben wettelijke verplichtingen voor het huisvesten van statushouders (de taakstelling)", staat in een brief aan de gemeenteraad. "Door de inzet van het voormalige hotel als bijdrage aan de taakstelling, voldoen wij beter aan onze verplichtingen dan zonder deze opvanglocatie."

    Het gemeentebestuur wijst ook op de verplichting om Oekraïners te blijven opvangen. Voor spoedzoekers heeft de gemeente een zorgplicht.

    Centrale keuken

    Maar dat die opvang goedkoper moet, vinden ook burgemeester en wethouders. Vandaar dat wethouder Carlieke van Staalduinen nu voorstelt om te stoppen met de centrale keuken waar wordt gekookt door voormalig hotelpersoneel.

    In plaats daarvan stelt Van Staalduinen nu bij de lokale omroep WOS voor om te keuken te verbouwen tot een ruimte met twintig kooktoestellen waar de bewoners zelf kunnen koken.

    Hoeveel kostenbesparing dat precies oplevert, is nog onduidelijk. Waar de bewoners zelfstandig hun was zouden kunnen doen, is ook nog niet duidelijk.

    De gemeenteraad moet nog instemmen met de bezuinigingsvoorstellen.

  • Veel mensen eten wild alleen met kerst, maar het vlees van dieren die in de natuur worden geschoten, neemt toe in populariteit, het hele jaar door. Er zijn ook mensen die in principe geen vlees eten, maar een uitzondering maken voor wild. Waar de totale consumptie van vlees het afgelopen jaar licht daalde, nam de consumptie van wild met ruim 10 procent toe, ziet de wildhandel.

    De NOS onderzocht de jacht, slacht en bereiding van wild:

    Na een ochtend en middag regen op de Veluwe is het net droog en begint het al te schemeren. "En dan laat het ree zich meestal goed zien", vertelt Laurens Hoedemaker, directeur van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging.

    We lopen over een veld tussen de bossen naar een 'hoogzit' voor jagers. Daar kan je met twee personen beschut wachten tot het wild in het vizier komt. "We jagen om te zorgen dat de hoeveelheid reeën in balans is met de biodiversiteit in het bos en we jagen om te benutten", zegt Hoedemaker. "Want ree is heerlijk scharrelvlees."

    Wachten in de jachthut

    Nadat we ons in de jachthut hebben genesteld, wordt het jachtgeweer doorgeladen. Het is het laatste harde geluid dat we maken. Met een warmtebeeldkijker tuurt Hoedemaker het bos af om te zien of er wild in de buurt is. Vervolgens wordt het stil en begint het wachten.

    Op plekken zoals de Waterleidingduinen in Noord-Holland, de Veluwe en de Oostvaardersplassen in Flevoland wordt gejaagd om de wildpopulatie binnen bepaalde grenzen te houden. Het gaat onder meer om damherten, reeën, fazanten, ganzen, eenden en hazen.

    In het algemeen wordt er gejaagd om te voorkomen dat te veel dieren de natuur kaalvreten en verkeersongelukken veroorzaken. Soms wordt er gejaagd omdat er te weinig eten voor de hoeveelheid beesten is. Zo'n 27.000 mensen in Nederland hebben een jachtvergunning.

    Een van de grotere handelaren is Wildhandel Pieter van Meel. Als directeur Thomas van Meel ons rondleidt, hangen er zo'n twintig damherten en een ree aan de haak. "Het is vlak voor de kerst en wild wordt bij uitstek in deze tijd van het jaar gegeten. Het is nu hard werken voor ons, zeven dagen per week en twaalf uur per dag."

    We zien dat ieder dier wordt gecontroleerd door een dierenarts van de NVWA. Het vlees gaat veel naar restaurants, maar ook naar slagers en supermarkten. "De hang naar minder, maar beter vlees zie je terug in de wildconsumptie", vertelt Van Meel.

    "Natuurlijk is de wildconsumptie nog altijd heel klein ten opzichte van de industrie, maar wij zien wel dat het toeneemt en dat de consument er steeds meer in geïnteresseerd is", vertelt van Meel terwijl een van de slagers een ree uitbeent. "Het is eigenlijk heel puur, natuurlijk vlees."

    Afkeer van vleesproductie

    Een van de supermarkten waaraan Van Meel wild levert, ziet een toename van de consumptie van wild met 13,5 procent, terwijl de totale vleesconsumptie met 0,9 procent is afgenomen.

    Bij online winkel Grutto, waar veel particulieren wild kopen, zien ze de verkoop van wild met zo'n 12 procent groeien. "We zien steeds meer afkeer van industriële vleesproductie", zegt eigenaar Berend te Voortwis. Bovendien lijkt wild iets minder duur geworden. "Het prijsverschil tussen wild en rundvlees is kleiner aan het worden. Dat komt doordat de prijs van rund enorm is gestegen en de prijs van wild veel minder."

    Na zo'n twee uur fluisteren en turen naar de bosrand wordt het wachten in de 'hoogzit' op de Veluwe beloond. Terwijl een ree het bos weer in rent, loopt een andere ons recht tegemoet. Het geweer is gereed, de prooi nabij en het wachten is op het schot. De NOS-verslaggever en cameraman hebben hun gehoorbescherming opgezet.

    Tussen de oren van het ree heeft de jager door het vizier op het jachtgeweer een klein gewei ontdekt. "Het is een bok, een mannetje dus", fluistert Hoedemaker, terwijl hij het jachtgeweer weer van de schouder laat zakken. "Het is geitenseizoen en dan mogen er geen bokken geschoten worden."

    Om de vrouwtjes met jongen te sparen, mogen in het voorjaar alleen bokken geschoten worden en in de winter alleen vrouwelijke reeën, geiten. Het is inmiddels donker geworden en dit ree is aan de jacht ontkomen.

  • Schiphol is "volop bezig" om de koffers na te sturen die gisteren achterbleven na de storing in het bagagesysteem. Volgens een woordvoerder van de luchthaven duurt het nog enkele dagen voordat iedereen zijn koffer weer terug heeft.

    De storing ontstond in de ochtend. Door de problemen moest de ruimbagage in vertrekhal 2 handmatig worden ingecheckt. Dat duurt langer, waardoor niet alle koffers met de geplande vluchten meekonden. Zo'n 20.000 koffers bleven achter. Normaal verwerkt de luchthaven op een dag als gisteren zo'n 150.000 koffers.

    Schiphol had extra personeel ingezet om zoveel mogelijk ruimbagage alsnog in te checken. De storing was aan het einde van de middag verholpen.

    Ook KLM getroffen

    Schiphol werkt samen met luchtvaartmaatschappijen om de achtergebleven bagage na te sturen. Het is niet bekend hoeveel koffers inmiddels bij de reizigers zijn aangekomen.

    Ook KLM is getroffen door de storing. Een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij zegt tegen persbureau ANP dat er "hard wordt gewerkt om onze passagiers zo snel mogelijk hun bagage na te leveren". De woordvoerder kan niet zeggen om hoeveel koffers en andere bagage het precies gaat.





Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Sat, 20 Dec 2025 14:01:16 +0100]