daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Ma. 8 Maart 2021
Week 10

Geselecteerde regio:
Soest

Regio:
RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

 • PROVINCIE UTRECHT - Een snelteststraat voor de deur, looproutes en minder mensen binnen. De saunabranche wil 15 maart de deuren openen. Volgens de ondernemers kan dat verantwoord. Ze hebben een uitgebreid plan naar het kabinet gestuurd. De boodschap: 'vergeet ons niet'.

  Inge Uitendaal van SpaSereen in Tienhoven wijst naar de bordjes die overal in de sauna hangen. "Dit hangt er allemaal al sinds de eerste lockdown." Minder mensen per sauna, looproutes en steeds één douchekraan afgesloten zodat mensen afstand kunnen houden."

  [Image:2832721|Inge Uitendaal van SpaSereen.]

  De ruimte is er, gasten hoeven zich geen zorgen te maken dat ze te dicht bij anderen in de buurt komen. Toch is de sauna gesloten, al sinds 15 december. "Het kost geld en energie, wij willen zo graag perspectief", zegt Inge.

  [Quote:Inge Uitendaal|Om te voorkomen dat deze branche vergeten wordt, moeten we nu actie ondernemen.]

  De saunabranche heeft het kabinet een soort ultimatum gesteld. Wellnessresorts willen de deuren openen op 15 maart, tenzij het kabinet met een goede uitleg komt waarom een opening niet mogelijk is. "Waar het om gaat, is dat we het gesprek aan willen gaan en dat we gehoord worden", zegt Inge. Met regelmaat stuurde de brancheverenging een brief naar het RIVM, kabinetsleden en minister Hugo de Jonge. "Om te voorkomen dat deze branche vergeten wordt, moeten we nu actie ondernemen."

  SpaSereen mag dan wel gesloten zijn, de kosten lopen in rap tempo op. "De kachel kan je hier niet uitdraaien", zegt Inge. Tijdens de eerste lockdown deed de sauna-eigenares dat wel, maar er ontstonden problemen aan de tegels, waardoor alles nu blijft draaien. "Bedenk ook dat we daarbij zo'n 85 mensen in dienst hebben. Die kosten lopen ook door."

  [Image:2832720|In de sauna zijn verschillende coronamaatregelen ingesteld.]

  Wat Inge betreft, kunnen mensen die negatief testen op corona gewoon naar de sauna komen. Op de parkeerplaats naast het complex wil ze een sneltesteststraat realiseren. Binnen 15 minuten krijgen mensen de uitslag, daarna kunnen ze meteen naar binnen.

  De kosten zijn te overzien, zes euro voor rekening van de klant, de andere zes euro betaalt de sauna zelf. Geen wereldbedragen dus. Inge ziet het prima voor zich, in combinatie met de bestaande maatregelen die al tijdens de eerste lockdown in de sauna werden gehanteerd.

  [Quote:Inge Uitendaal|Mócht het plan worden afgekeurd willen wij weten waarom en waar we dan wel op kunnen rekenen.]

  Het plan van de sneltesten voor de deur is voorgelegd aan de minister. De branchevereniging heeft De Jonge uiterlijk tot 8 maart de kans gegeven om te reageren. Als het ministerie niet akkoord gaat met de plannen, blijft de sauna dicht.

  "Wij hebben een openingsdatum van 15 maart genoemd, maar we zijn er niet om de regels aan onze laars te lappen. Natuurlijk hopen we dat ons plan wordt goedgekeurd, maar het voornaamste is dat er een gesprek ontstaat. Mócht het plan worden afgekeurd willen wij weten waarom en waar we dan wel op kunnen rekenen."

  Morgenavond is er weer een persconferentie. Naar alle waarschijnlijkheid zal het kabinet dan geen grote versoepelingen aankondigen. Wel worden op dit moment voorbereidingen getroffen om over drie weken verder te versoepelen, bijvoorbeeld in het hoger onderwijs en bij het winkelen.

 • AMERSFOORT - Femke Bol heeft haar tweede gouden medaille bij het EK indooratletiek te pakken. Vanavond won ze samen met Lieke Klaver, Marit Dopheide en Lisanne de Witte de 4x400 meter. Gisteren was Bol al de snelste in de finale van 400 meter.

  De 21-jarige Amersfoortse speelde een essentiële rol bij de winst. Zij liep als vierde en moest nog voorbij Groot-Brittannië komen. Dat lukte tijdens de laatste 150 meter toen ze de Britse Jessie Knight inhaalde. De vier Nederlandse dames liepen daarmee een kampioenschapsrecord van 3.27,15.

  Gisteren won Bol al goud in de finale van de 400 meter. Toen zei ze al blij te zijn met hoe het toernooi was verlopen. "Nu was er eindelijk de kans om te laten zien of ik goed met de druk kon omgaan en of ik drie races in twee dagen aankon. Ik was nerveuzer dan anders. Ik kwam als favoriete binnen en heb het waargemaakt."

 • ZEIST - Op de Hoog Kanje in Zeist is vanochtend rond 10.30 uur een levenloos lichaam gevonden. Na politieonderzoek bleek het te gaan om een foetus van jonger dan 24 weken. De politie denkt dat iemand het lichaam heeft willen begraven en onderzoekt de zaak verder.

  Het lichaampje werd gevonden op de rand van het natuurgebied Heidestein. De politiehelikopter ging er na de melding over de vondst naartoe en ook werd een speurhond ingezet.

  De politie denkt dat er geen strafbaar feit is gepleegd, maar wil toch graag weten wie het lichaam in het bos heeft neergelegd. Getuigen kunnen zich melden op 0900 8844.

  [Tweet:https://twitter.com/PolitieUtrecht/status/1368512442679107584]
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Saudi-Arabië heeft bevestigd dat de Houthi-rebellen eerder vandaag vanuit Jemen onder meer een belangrijke installatie van de Saudische staatsoliemaatschappij Aramco hebben aangevallen. De rebellen lieten vanavond weten dat ze acht ballistische raketten hebben afgevuurd op verschillende plekken in Saudi-Arabië. Ook voerden zij aanvallen uit met veertien met wapens uitgeruste drones.

  Behalve op de olie-installatie waren de aanvallen van de door Iran gesteunde Houthi's gericht op militaire doelen in de steden Dammam, Asir en Jizan. Het Saudische ministerie van Energie meldt dat bij de aanval op de raffinaderij in Ras Tanura geen slachtoffers zijn gevallen. Ook zou er geen materiële schade zijn. Ras Tanura is de grootste olie-exporthaven ter wereld. De regering sprak van "laffe terroristische aanvallen".

  Vergelding op Sanaa

  Vanochtend maakte het Saudische regime al bekend meerdere drones van de rebellenbeweging te hebben onderschept. Het regime zei direct vergelding te zullen zoeken voor de aanvallen van de rebellen.

  Later op de dag reageerden de Saudi's met een reeks luchtaanvallen op de hoofdstad van Jemen, Sanaa. Vanuit die stad werden zware explosies gerapporteerd.

  Boven Sanaa waren na de luchtaanvallen grote rookwolken te zien:

  De Houthi's, die worden gesteund door Iran, vechten in Jemen al jarenlang een burgeroorlog uit met de Jemenitische regering, die geholpen wordt door Saudi-Arabië en zijn bondgenoten. De burgeroorlog heeft in Jemen tot een ongekende crisis geleid.

  Recentelijk worden er geregeld raketbeschietingen en aanvallen met drones gemeld op het zuiden van Saudi-Arabië.

  Doden bij brand in vluchtelingenkamp

  Bij een brand in een vluchtelingenkamp ten zuiden van Sanaa zijn vandaag zeker acht mensen om het leven gekomen. Minstens 170 mensen zijn gewond geraakt, meldt de Internationale Organisatie voor Migratie van de VN. Meer dan negentig vluchtelingen hebben ernstige verwondingen. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk.

 • Bij zeker vier grote explosies op een militaire basis in Equatoriaal-Guinea zijn doden en gewonden gevallen. De explosies vonden plaats in de kustplaats Bata in het West-Afrikaanse land. "De impact van de explosies leidde tot schade in bijna alle huizen en gebouwen in Bata", zei president Obiang in een verklaring.

  Er is onduidelijkheid over het aantal doden en gewonden. Volgens het ministerie van Defensie zijn minstens twintig mensen omgekomen en zijn zeker 600 mensen gewond geraakt. Eerder sprak het ministerie van Volksgezondheid nog van zeventien doden en de president zei dat vijftien mensen het niet hebben overleefd.

  Een onveilige opslag van dynamiet is de oorzaak van de ontploffingen, aldus de president. Een defensiemedewerker zei eerder al tegen het televisiestation dat de autoriteiten een terroristische aanslag uitsluiten.

  Ziekenhuizen overvol

  Op televisie waren beelden te zien van slachtoffers die uit het puin werden gehaald. Sommige lichamen waren in lakens gewikkeld. De tv-zender roept kijkers op om bloed te doneren en zegt dat de ziekenhuizen worden overspoeld met gewonden.

  De nationale tv liet beelden zien van de enorme ravage:

  Pick-uptrucks reden af en aan naar het ziekenhuis met slachtoffers. Onder hen waren ook kinderen. De gewonden lagen voor de deur van het ziekenhuis omdat er binnen geen plek meer was.

  Gedupeerd door gevolgen pandemie

  De explosies zijn een nieuwe tegenslag voor de voormalige Spaanse kolonie die al zwaar getroffen wordt door de pandemie. De economie van Equatoriaal-Guinea heeft het zwaar te verduren. Door de daling van de prijs van ruwe olie vallen de olie-inkomsten veel lager uit. Driekwart van de inkomsten van het land komen uit de olieproductie.

  De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Arancha Gonzalez Laya zegt op Twitter "met bezorgdheid de situatie in het land te volgen".

 • In het aangescherpte wetsvoorstel over onvrijwillige seks en verkrachting is nu ook de strafmaat bepaald. Overtreders kunnen 4 tot 9 jaar gevangenisstraf opgelegd krijgen.

  Demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid bereidt een wetsvoorstel voor dat morgen in consultatie gaat. Deskundigen kunnen er dan hun licht op laten schijnen. Naast de hoogte van de straffen voor verkrachting is nu ook de strafmaat voor seksuele intimidatie op straat of online aan het wetsvoorstel toegevoegd. Een politierechter kan straks een celstraf van maximaal drie maanden opleggen.

  Ernstig misdrijf

  In mei 2019 kondigde Grapperhaus aan dat hij met een wetsvoorstel zou komen waarin alle seksuele handelingen tegen de wil van een ander strafbaar wordt. In een aanpassing op het voorstel werd vorig jaar bepaald dat alle onvrijwillige seks als verkrachting wordt gezien. Het is daarmee strafbaar als een ernstig misdrijf. In het voorstel ontbrak alleen nog de hoogte van de straffen.

  "Seksueel grensoverschrijdend gedrag komt te veel voor", schreef de minister in november aan de Tweede Kamer. "En de gevolgen voor slachtoffers zijn vaak verwoestend en langdurig. Seks hoort altijd vrijwillig en gelijkwaardig te zijn. Dat is de norm. Als hiervan geen sprake is en onvoldoende rekening wordt gehouden met de positie van de ander, dan wordt dit in de nieuwe wetgeving aangemerkt als verkrachting."

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Mon, 08 Mar 2021 01:09:48 +0100]