daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Di. 13 November 2018
Week 46

Geselecteerde regio:
Soest

Regio:
Dichtbij.nl - Eemland --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

 • UTRECHT - In een woning boven de VVV-winkel op het Domplein woedde vanmiddag een grote brand. Bij het vuur ontstond veel rook die in de wijde omgeving te zien was.

  Het gaat om een woning op de tweede verdieping. De vlammen zijn volgens de brandweer ontstaan in de keuken. Er raakte niemand gewond bij de brand.

  De bewoner van het pand zegt tegen onze verslaggever dat de schade aan het monumentale pand groot is. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

  In de VVV-winkel is sprake van zeer geringe waterschade.

  [Tweet:https://twitter.com/vrutrecht/status/1062331963128930304][Image:1802032|De vlammen sloegen uit het pand.][FacebookPost:https://www.facebook.com/myranda.vertooren/videos/2314219218592260/][Video:1802015|Brand in woning aan Domplein][Image:1801852|Brand in woning aan Domplein.]


 • STICHTSE VECHT/STICHTSE VECHT - Op de dag dat een Utrechtse stichting via de rechter de landelijke intocht van Sinterklaas in Zaanstad wil laten verbieden, dringt de PVV in Stichtse Vecht er juist op aan Sinterklaas en zijn Pieten hierheen te halen. Vanavond dient de fractie een motie in om dat mogelijk te maken.

  De partij wil dat de gemeente zich inspant om nog deze collegeperiode de landelijke intocht in Stichtse Vecht mogelijk te maken. "Het college geeft in haar werkprogramma aan dat ze het belangrijk vinden om 'normen en waarden te behouden', nou dat sluit hier perfect bij aan", zegt PVV-fractievoorzitter Wim Ubaghs. "Als er íets onder druk staat op dit moment dan is het wel het sinterklaasfeest."

  Wat de PVV betreft zou de Sinterklaas met Zwarte Pieten moeten aankomen in het het Statenjacht 'De Utrecht' van de provincie, een replica van het schip uit 1746. "Het is een prachtig schip en zou mooi passen bij de promotie van onze jonge gemeente."

  [Quote:Wim Ubaghs, raadslid PVV Stichtse Vecht|Je moet dit júist willen, voor het behoud van de Nederlandse tradities]

  DUUR
  Een ambitieus plan van de PVV dus, maar krijgen ze er de handen voor op elkaar? Coalitiepartij VVD ziet er in ieder geval niks in. "Daar zijn we geen voorstander van", zegt fractievoorzitter Pauline Bredt. "Zeker niet in combinatie met het Statenjacht dat de PVV erbij wil betrekken. Dat benadrukt de verschillen tussen mensen alleen maar." Het Statenjacht zou als provocerend kunnen worden ervaren omdat het herinnert aan de tijd van de VOC.

  "Los daarvan is zo'n intocht een dure aangelegenheid", vervolgt Bredt. "Er komt zoveel bij kijken, je haalt je een hoop op de hals."

  [Image:1802034|De pakjesboot vaart door Maarssen tijdens de lokale intocht van 2017.]

  ROETZWART
  Ook coalitiepartij GroenLinks vindt het te duur. "Het kost veel geld, heb ik me laten vertellen", zegt GL-fractievoorzitter Albert Gemke. "Daarnaast zitten er in de motie van de PVV allemaal 'gedoetjes' over Zwarte Pieten. Het moet weer allemaal roetzwart zijn van de PVV, daar wil ik niet aan mee doen."

  Oppositiepartij PvdA voegt zich bij de tegenstanders van een landelijke intocht in Stichtse Vecht. "We kunnen het geld voor zo'n intocht beter voor veel belangrijkere zaken gebruiken. Daarnaast hebben we geen geschikte aanlegplaats voor al die duizenden mensen die er op afkomen", zegt raadslid Joseph Toonen.

  [Quote:Albert Gemke, raadslid GroenLinks|Het moet weer allemaal roetzwart zijn van de PVV, daar wil ik niet aan mee doen]

  De voorkeur van Toonen gaat uit naar een Sinterklaasfeest waarbij de Pieten niet zwart zijn. "Volgens ons moet je rekening houden met een belangrijke minderheid die daar problemen mee heeft."

  VEILIGHEID
  En dan hebben we het nog niet eens gehad over de veiligheidsrisico's die zo'n intocht met zich mee brengt. In de buurt van Dokkum kwam het vorig jaar tot een confrontatie tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Moet je zo'n intocht dus wel willen? "Je moet dit júist willen", zegt PVV'er Ubaghs. "Juist voor het behoud van de Nederlandse tradities."

  Ubaghs verwacht overigens niet dat zijn motie een meerderheid gaat krijgen. "Maar als je moties alleen maar indient voor meerderheden dan kunnen de oppositiepartijen zich wel opheffen."

 • HOUTEN - Een truck met pech dreigt verkeersoverlast te veroorzaken op de A27 richting Utrecht. De vrachtwagen is stilgevallen bij Houten.

  Rijkswaterstaat Verkeersinformatie adviseert automobilisten zo mogelijk de A2 te kiezen.

  [Tweet:https://twitter.com/RWSverkeersinfo/status/1062352200721162241]

  De ANWB meldt dat één rijstrook dicht is. De vertraging valt tot nu toe mee.

  Ook op de A28 richting Utrecht dreigt een lastig begin van de avondspits. Bij Rijnsweerd is een ongeluk gebeurd, waardoor twee rijstroken zijn afgesloten.

  De ANWB zegt dat de vertraging oploopt tot vijftien minuten. RWS Verkeersinformatie voegt daaraan toe dat ''de boel inmiddels op de vluchtstrook staat''.

  [Tweet:https://twitter.com/ANWBverkeer/status/1062367908242841600]
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De militante groeperingen in de Gazastrook hebben een Egyptische voorstel aanvaard voor een wapenstilstand met Israël.

  De mededeling komt van Hamas en kleinere organisaties zoals de Islamitische Jihad in een gezamenlijke verklaring. Het gaat voorlopig om een eenzijdig afgekondigd bestand.

  Met een bestand zou er een eind komen aan het hevigste geweld tussen Hamas en Israël in vier jaar.

  Onbekend is wanneer het bestand ingaat. Een verklaring van Israëlische kant is er nog niet.

 • In Enschede zijn bij een schietpartij meerdere slachtoffers gevallen. De schoten werden gelost in een woning aan de Van Leeuwenhoekstraat.

  Volgens RTV Oost zijn er twee doden gevallen bij het schietincident. De politie spreekt van meerdere slachtoffers, maar kan nog niks zeggen over eventuele doden.

 • De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil een Europees leger. "Zo kunnen we de wereld laten zien dat er nooit meer oorlog komt in Europa."

  Merkel zei dat in het Europees Parlement in Straatsburg, twee dagen na de grote herdenking in Parijs van het eind van de Eerste Wereldoorlog. "Ik wil een echt Europees leger, niet alleen een eenheid die we zo af en toe kunnen inzetten", zei Merkel.

  De bondskanselier wil niet de bevoegdheden en het bestaansrecht van de NAVO ter discussie stellen. "Het gaat me er om dat we efficiënter zijn."

  'Europese ziel staat onder druk'

  Ze vergeleek het aantal wapensystemen van de Europese Unie met die in de Verenigde Staten. "Wij hebben meer dan 160 systemen, in de VS zijn dat er maar 55. In Europa doet iedereen het op eigen houtje, maar in een tijd dat elke euro telt moeten we het beter doen. Ik stel de NAVO niet ter discussie, maar ik wil meer en beter samenwerken."

  Merkel had het in haar toespraak over de ziel van Europa. "Die ziel staat onder druk, maar daar moeten we weerstand aan bieden." Het gaat volgens haar om tolerantie en respect. "Tolerantie is de ziel."

  Haar toespraak wordt door Brusselse waarnemers gezien als een voorschot op haar erfenis. Merkel maakte ook excuses voor de migratiecrisis. "We hebben te veel tijd nodig gehad om te beseffen dat het niet alleen een Duitse crisis was, maar juist een Europese. Dat hebben we niet goed gedaan."

  Boegeroep

  De rede van Merkel werd geregeld onderbroken door luid applaus, maar ook door boegeroep. Op het moment dat de voorzitter wilde ingrijpen zei Merkel dat ze er wel tegen kon. Ze benadrukte dat in een parlement alles mag worden gezegd.

  In het tweede deel van haar betoog zei de bondskanselier dat de Europa alleen relevant kan blijven door samen te werken. Dat betekent, wat haar betreft, ook samen optrekken als het gaat om buitenlands beleid. "Ik ben voor een Europese veiligheidsraad. Daar kunnen we het beleid afstemmen. Laten we meer met één stem spreken."

  Solidariteit

  Merkel vindt het tijd voor een nieuw Europa. "Oude bondgenoten stellen overeenkomsten op de proef. Het Verenigd Koninkrijk heeft ons verlaten."

  Daarom is het volgens de bondskanselier nodig dat eigen belangen aan de kant worden geschoven en er wordt gekozen voor solidariteit. "Het is moeilijker dan ooit om in te schatten wat er op ons afkomt."

  Meer Europees nieuws volgen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief Brussel Inside, waarin de Europa-correspondenten van de NOS opinies, geruchten en reportages hebben verzameld. De nieuwsbrief verschijnt iedere zondagochtend.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Tue, 13 Nov 2018 17:04:30 +0100]