daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Di. 5 December 2023
Week 49

Geselecteerde regio:
Soest

Regio:
RTV Utrecht --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • D66-Kamerlid Steven van Weyenberg wordt de opvolger van staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media). Van Weyenberg neemt vandaag afscheid van de Tweede Kamer en wordt morgen door de koning beëdigd in het demissionaire kabinet.

  Van Weyenberg was elf jaar Kamerlid. Na de val van het kabinet-Rutte IV liet hij weten dat het tijd werd het stokje over te dragen en zich niet opnieuw te kandideren.

  In 2021 was hij demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.

  Demissionair premier Rutte reageert op X:

  D66-partijleider Rob Jetten zegt het enorm te waarderen dat Van Weyenberg bereid is de functie van staatssecretaris van Cultuur en Media op zich te nemen. "Hij is een van onze meest ervaren Kamerleden, was al eens staatssecretaris, schreef mee aan het coalitieakkoord en is een uitstekend onderhandelaar. Een gedegen kracht, met een groot hart voor cultuur en media."

  Staatssecretaris Uslu meldde vorige week dat zij terugkeert naar familiebedrijf Corendon.

 • Goedemorgen! De Tweede Kamer is vandaag voor het laatst bijeen in de oude samenstelling en de rechtbank in Breda behandelt de strafzaak over het dodelijke ongeval op de A59 in maart waarbij een gezin uit Raamsdonksveer om het leven kwam.

  Eerst het weer: Vandaag heeft de bewolking de overhand en valt er geruime tijd regen of motregen. In het noordoosten is het nog koud genoeg voor natte sneeuw. Het wordt maximaal 3 tot 7 graden.

  Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de wegwerkzaamheden en hier zie je waar er aan het spoor wordt gewerkt.

  Wat kun je verwachten?

  Wat heb je gemist?

  Kinderopvangorganisaties proberen steeds vaker op creatieve manieren de omzet te verhogen, zonder ouders een veel hoger uurtarief te laten betalen. Dat doen ze onder meer door extra uren te rekenen, blijkt uit een rondgang van de NOS.

  Ouders betalen daardoor weliswaar maandelijks meer, maar profiteren ook van extra kinderopvangtoeslag. Het is echter ook een risico: kinderopvangbedrijven mogen eigenlijk geen uren in rekening brengen die ouders niet kunnen afnemen. Doen ze dat toch, dan kunnen ouders uiteindelijk te maken krijgen met terugvorderingen.

  Volgens een onderzoeker van de Universiteit Utrecht leveren de constructies een duidelijk voordeel op voor kinderopvangorganisaties, omdat zij goedkoper lijken dan de concurrentie. Maar het systeem wordt daardoor ook minder transparant.

  Ander nieuws uit de nacht:

  En dan nog even dit:

  Drievoudig wereldkampioen wakeskaten Brian Grubb is naar verluidt de eerste persoon ter wereld die wakeskaten met drones gecombineerd heeft met basejumpen.

  Ter verduidelijking: wakeskating is een combinatie van snowboarden, wakeboarden en skateboarden. En basejumpen houdt in dat je vanaf een hoog punt- zoals een gebouw, brug of klif - springt en een parachute gebruikt om veilig naar de grond af te dalen.

  En hoe ziet het er dan uit als iemand van een zwembad op een dak van een hotel met 77 verdiepingen wordt voortgetrokken door een drone om vervolgens er vanaf te springen? Dat zie je in onderstaand filmpje:

  Fijne dag!

 • Kinderopvangorganisaties proberen steeds vaker op creatieve manieren de omzet te verhogen, zonder ouders een veel hoger uurtarief te laten betalen. Dat doen ze onder meer door extra uren te rekenen, blijkt uit een rondgang van de NOS.

  Ouders betalen daardoor weliswaar maandelijks meer, maar profiteren ook van extra kinderopvangtoeslag. Het is echter ook een risico: kinderopvangbedrijven mogen eigenlijk geen uren in rekening brengen die ouders niet kunnen afnemen. Doen ze dat toch, dan kunnen ouders uiteindelijk te maken krijgen met terugvorderingen.

  Ook Boink, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, ziet dat organisaties in december nog snel uren- of pakketaanpassingen doen. "Ze voeren bijvoorbeeld betaalde ruildagen in, verlengen openingsuren of verplichten ouders in bso's ook in de zomervakantie heel veel uren af te nemen", zegt voorzitter Gjalt Jellesma.

  Stichting voor Werkende Ouders vult aan dat zij al langer zien dat tussen kerst en oud en nieuw gesloten zijn, terwijl de uren wel worden doorberekend. "Organisaties noemen dat dan bijvoorbeeld een renovatieweek", zegt directeur Marjet Winsemius. "Maar als ouders dan weer terug op de opvang komen, is heel onduidelijk welk onderhoud nu precies is gedaan."

  Beide belangenorganisaties zien dat ouders steeds vaker onder druk worden gezet om in te stemmen met dit soort wijzigingen. "Zij krijgen te horen dat ze moeten tekenen, of anders hun contract opzeggen", zegt Jellesma. "Dat is uiterst bedreigend, omdat ouders vaak geen alternatieve kinderopvang hebben."

  Binnen korte tijd ondertekenen

  Zo besloot een Amsterdamse kinderopvang met meerdere locaties vorig jaar niet de tarieven te laten stijgen, maar een zomersluiting van twee weken door te voeren. Ouders moeten die dagen wel doorbetalen. Het nieuwe contract met deze voorwaarde moest zo snel mogelijk ondertekend worden. "Ouders die niet tekenen, daarvan worden hun kinderen niet geplaatst", dreigde het bedrijf in een mail.

  Dit jaar wil deze organisatie opnieuw een wijziging doorvoeren. Het uurtarief blijft wederom hetzelfde, maar ouders moeten vanaf volgend jaar ook nog eens voor twee extra tegoeddagen betalen. Dat zijn extra opvangdagen die ouders kunnen inzetten "als de beschikbaarheid op de groepen dit toelaat".

  Maar voor deze tegoeddagen kunnen ouders wel alvast "een compensatie terugvragen bij de Belastingdienst", schrijft de opvang aan de ouders. "Door deze aanpassing in het contract stijgt de omzet van onze opvang, waardoor wij kostendekkend kunnen blijven, maar gaan ouders er netto op vooruit."

  Het administratiekantoor achter de kinderopvang laat in een reactie weten dat de snelle tekening van het contract nodig was, omdat kinderen anders in het nieuwe jaar niet verzekerd waren. "De reden dat we tegoeddagen invoeren is vooral om ouders te helpen, om de tarieven niet te veel te laten stijgen", zegt het bedrijf.

  Minder transparant

  Volgens onderzoeker Thomas van Huizen van de Universiteit Utrecht levert de constructie een duidelijk voordeel op voor kinderopvangorganisaties, omdat zij goedkoper lijken dan de concurrentie. Het systeem wordt daardoor ook minder transparant. "Uurtarieven zijn niet meer goed vergelijkbaar", zegt Van Huizen. "En je moet erin mee als organisatie, anders lijk je heel duur."

  De belastingbetaler draait uiteindelijk via de toeslagen voor de extra, ongebruikte uren op. "De overheid trekt duidelijk aan het kortste eind", zegt Van Huizen. "De regeling is er niet voor bedoeld en het lijkt me niet wenselijk."

  Minister Van Gennip heeft de kinderopvangtoeslag voor alle opvangsoorten aankomend jaar flink verhoogd. Daarbij riep ze kinderopvangorganisaties op niet hogere tarieven aan ouders door te berekenen. Volgens eerste berekeningen lijken die met 7 tot 10 procent te stijgen.

  Volgens het ministerie van Financiën is het daarbij ook niet toegestaan om meer uren in rekening te brengen dan de opvang open is. Wel lijkt de pakkans klein. Dat komt doordat de afdeling Toeslagen voornamelijk controleert of het aantal uren dat kinderopvangorganisaties doorgeven overeenkomt met wat ouders opgeven. Wie controleert of de opvang ook daadwerkelijk open is, is onduidelijk.

  Met de invoering van het nieuwe kinderopvangstelsel wordt het risico op het doorrekenen van meer uren dan mag nog groter, bevestigen meerdere experts. Dat komt doordat de opvang dan voor veel ouders veel goedkoper wordt, waardoor het voor hen nog minder uitmaakt hoe organisaties de uren berekenen.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Tue, 05 Dec 2023 09:45:48 +0100]