daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Di. 30 Mei 2023
Week 22

Geselecteerde regio:
Ijsselmuiden

Regio:
RTV Oost --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • In het noordoosten van Duitsland heeft een man op eigen initiatief een spoorwegovergang aangelegd. Hij deed dat bij een goederenspoorlijn achter zijn huis in Blankenberg, in de buurt van Rostock. De politie spreekt van een gevaarlijke situatie en heeft het treinverkeer stilgelegd.

  De man zou een paar weekenden aan de overweg hebben gewerkt. Hij legde betonplaten en grind tussen de rails en haalde een hekje en verbodsborden weg. Daar kwam een waarschuwingsbord voor terug, met de tekst: 'Oppassen bij het oversteken'.

  Waarom de man de overleg heeft aangelegd, is niet duidelijk. Het pad leidt naar een perron dat al lang niet meer wordt gebruikt.

  Tegenover de politie verklaarde de man dat hij de overweg als vrijwilliger had vernieuwd. Spoorbedrijf Deutsche Bahn, dat het traject beheert, zegt juist dat op die plek nooit een overweg is geweest en dat er ook geen vergunning voor is afgegeven.

 • Autokopers laten de subsidiepot voor elektrische auto's dit jaar grotendeels links liggen. Waar de pot vorig jaar op 30 mei al leeg was, is er nu nog bijna 44 van de 67 miljoen euro over, ruim 65 procent. In de pot voor tweedehands elektrische auto's zit nog meer dan 18 miljoen euro.

  Deskundigen en belangenclubs herkennen de trend. "Er is meer onzekerheid bij kopers", zegt Maarten van Biezen van de Vereniging Elektrische Rijders. Dat heeft volgens hem te maken met de hoge elektriciteitsprijzen van de afgelopen tijd.

  Ook de afbouw van fiscale voordelen, nu en in de toekomst, maakt dat particuliere en zakelijke rijders minder snel de overstap naar elektrisch maken. Van Biezen wijst er ook op dat aanschafprijzen voor veel mensen toch te hoog blijven en dat de lancering van goedkopere modellen langzamer gaat dan gedacht.

  Ook brancheorganisaties BOVAG en ANWB horen van autodealers dat er minder vraag is. "Mensen laten zich afschrikken door de onzekere vooruitzichten", zegt Paul de Waal van de BOVAG. "Nu hoeven elektrische rijders nog geen motorrijtuigenbelasting te betalen, maar na 2025 wel. Het is nog niet zeker hoe hoog die belasting wordt."

  Volgens de ANWB blijven handelaren langer met hun elektrische modellen zitten. Ze verwachten dat de prijs daardoor zal gaan zakken. "Een tweedehands, vijf jaar oude Nissan Leaf II kun je nu voor 18.900 euro krijgen. Dat was een jaar geleden nog 21.900 euro", zegt woordvoerder Annelies Tichelaar.

  Toch meer e-auto's verkocht

  Opvallend is dat de daling niet in de verkoopcijfers te zien is. Daar is juist een flinke stijging te zien. In de eerste vier maanden van vorig jaar werden er 17.162 nieuwe elektrische auto's verkocht, terwijl er in die periode dit jaar 33.447 nieuwe elektrische auto's werden geregistreerd.

  Volgens experts is daar een goede verklaring voor. De subsidies worden verstrekt op het moment van het tekenen van het contract, terwijl de nieuwverkopen pas worden geregistreerd op het moment dat de auto wordt geleverd. De levertijden liepen vorig jaar flink op, door verschillende problemen. Die vertraging lopen de producenten nu langzaam in, met een toename in de verkoopcijfers dit jaar.

 • Chipbedrijf Nvidia zag zijn aandelen op de Amerikaanse beurzen vandaag opnieuw flink in waarde stijgen. Het bedrijf heeft een reeks nieuwe producten en diensten bekendgemaakt rondom kunstmatige intelligentie (AI).

  Vorige week schoten van Nvidia-aandelen al omhoog. Donderdag steeg de waarde met 25 procent.

  De chipfabrikant heeft inmiddels een beurswaarde van 1 biljoen dollar. Ook grote chipproducenten als AMD en Intel zagen hun aandelen stijgen.

  Nvidia, naar eigen zeggen wereldleider op het gebied van AI, komt onder meer met een supercomputer, waarmee techbedrijven als Microsoft en Meta opvolgers van de bekende chatbot ChatGPT kunnen ontwikkelen.

  Dramatische waarschuwing

  Vandaag kwam er opnieuw een waarschuwing tegen de gevaren van kunstmatige intelligentie. In een verklaring wijzen vooraanstaande experts op het gebied van AI op de risico's.

  De verklaring bestaat uit maar één zin, maar die klinkt dramatisch: "Het verminderen van het risico op vernietiging door AI zou een wereldwijde prioriteit moeten zijn naast andere risico's zoals pandemieën en een nucleaire oorlog."

  De verklaring is ondertekend door honderden experts. Onder hen zijn topman Sam Altman van OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, en Geoffrey Hinton, die bekendstaat als de 'godfather' van AI.

  Wapens en misinformatie

  Door de snelle ontwikkeling van AI, vooral die van slimme chatbots als ChatGPT, is er steeds meer kritiek op kunstmatige intelligentie. Critici wijzen erop dat AI bijvoorbeeld misbruikt kan worden voor wapensystemen en misinformatie.

  Dit jaar vroegen duizend onderzoekers en technologen, onder wie Elon Musk, al in een brief om een pauze van 6 maanden in de ontwikkeling van AI vanwege de "vergaande risico's voor de maatschappij en de mensheid".

  Wereldwijd werken landen aan nieuwe regelgeving om de nieuwe technologie te beteugelen. Het is de bedoeling dat er in de EU nog dit jaar een speciale AI-wet is. Wereldwijd loopt de Europese Unie daarin voorop. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie had vandaag een ontmoeting met Sam Altman van OpenAI, liet een woordvoerder weten, zonder verdere details te geven.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Tue, 30 May 2023 19:52:03 +0200]