daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Do. 30 Mei 2024
Week 22

Geselecteerde regio:
Breda

Regio:
Breda Vandaag
| BredaVandaag - Hét nieuws uit Breda

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Het voorarrest van de man en vrouw uit Vlaardingen die worden verdacht van poging tot doodslag op hun 10-jarige pleegdochter wordt verlengd met twee weken. Het Openbaar Ministerie heeft de verdenking tegen de twee uitgebreid.

  Behalve van zware mishandeling en poging tot doodslag verdenkt het OM hen nu ook van vrijheidsberoving omdat ze hun pleegdochter tegen haar wil zouden hebben vastgehouden. Verder zouden ze haar "in hulpeloze toestand hebben gebracht of gelaten".

  Het meisje werd vorige week in de nacht van maandag op dinsdag met zware verwondingen in zorgwekkende toestand opgenomen in het ziekenhuis. Volgens burgemeester Bert Wijbenga is ze er zeer slecht aan toe en wordt gevreesd voor haar leven.

  De verdachten zijn een man en vrouw van 37 jaar.

  Eerdere meldingen

  Er zijn veel vragen over de situatie van het meisje. Buurtbewoners en ook de school zouden meerdere keren aan de bel hebben getrokken over mogelijke mishandeling. Zo zouden er meldingen zijn gedaan bij het wijkteam en een meldpunt kindermishandeling.

  Morgenavond is er een samenzijn bij het stadhuis van Vlaardingen. Daar is ook slachtofferhulp bij aanwezig.

 • Een 9-jarig meisje is gisteravond zwaargewond geraakt bij een schietpartij op een restaurant in Oost-Londen. Het meisje was met haar familie in het Turkse restaurant aan het eten. Volgens een woordvoerder van de politie "vecht het meisje voor haar leven", schrijft de BBC.

  Ook drie mannen van 26, 37 en 42 raakten bij de schietpartij gewond. De slachtoffers verkeren in stabiele toestand, al heeft een van de mannen volgens de politie blijvende verwondingen opgelopen.

  De restaurantbezoekers werden rond 21.00 uur door een schutter op een voorbijrijdende motor onder vuur genomen. De motor werd even verderop teruggevonden en bleek gestolen.

  Motief

  De politie tast in het duister over een motief voor de schietpartij en roept getuigen met videobeelden op om zich te melden. "We houden rekening met alle scenario's", aldus de woordvoerder.

 • In New York is de jury weer bijeengekomen om een vonnis te bepalen tegen oud-president Trump, in de rechtszaak die draait om zwijggeld dat hij betaald zou hebben aan pornoactrice Stormy Daniels. Trump wordt ervan verdacht dit zwijggeld uit zijn campagnekas te hebben gehaald en in de boeken gezet te hebben als juridische kosten, wat neerkomt op fraude.

  Gisteren kon de jury van twaalf New Yorkse burgers niet tot een vonnis komen, en werd het verzoek ingediend om onder meer een aantal getuigenissen in de zaak nog eens tot zich te mogen nemen. Het is onduidelijk of de jury vandaag wel tot een oordeel komt, dit kan in theorie ook nog weken duren.

  Affaire

  Deze zaak is een van de vier lopende strafzaken tegen Trump. De juryleden moeten zich buigen over de vraag of hij heeft willen verdoezelen dat hij 130.000 dollar heeft betaald aan Daniels. Hij zou hebben willen voorkomen dat zij vlak voor de verkiezingen van 2016 met details naar buiten zou treden over een affaire die ze tien jaar eerder hadden.

  Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Verenigde Staten dat een oud-president terechtstaat. Dat Trump ook presidentskandidaat is bij de komende verkiezingen in november, maakt de zaak nog zwaarwegender.

  In de afgelopen zes weken zijn meer dan twintig getuigen gehoord. Het advocatenteam van Trump probeerde de jury er niet van te overtuigen dat er nooit iets is gebeurd tussen Daniels en Trump, maar deed wel zijn best om twijfel te zaaien over de vraag of Trump wist dat er zwijggeld aan haar was betaald. Daarbij werd Michael Cohen, de voormalige advocaat van Trump die het bedrag aan Daniels had betaald, afgeschilderd als een onbetrouwbare leugenaar.

  Cohen heeft verklaard dat Trump hem telefonisch de opdracht heeft gegeven om de betaling te regelen met de woorden "just do it". De verdediging betoogde dat dat telefoontje over iets anders ging, maar volgens de aanklager is het overduidelijk dat dit om het zwijggeld gaat.

  Gevangenisstraf

  Als aangetoond kan worden dat Trump valsheid in geschrifte heeft gepleegd om de uitkomst van de verkiezingen te beïnvloeden, is dat een strafbaar feit. Hij kan in dat geval maximaal vier jaar gevangenisstraf krijgen.

  De oud-president moet ook nog voorkomen vanwege pogingen om de verkiezingsuitslag van 2020 ongeldig te verklaren. Die zaak dient in de staat Georgia en zal vermoedelijk niet voor de presidentsverkiezingen worden behandeld. Verder lopen er nog zaken over Trumps rol bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 en over het bezit van geheime documenten.

  Buiten de rechtbank demonstreerden gisteren voor- en tegenstanders van de oud-president:

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Thu, 30 May 2024 18:00:09 +0200]