daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Za. 25 September 2021
Week 38

Geselecteerde regio:
Breda

Regio:
Breda Vandaag
Laatste nieuws uit breda van de redactie van Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda

 • BREDA - De politie heeft bij controles afgelopen dinsdag en woensdag honderden boetes uitgeschreven. Er werd in Breda, Bergen op Zoom, Middelburg en Tilburg gecontroleerd op handsfree bellen en gordelgebruik. De politie stelt dat ze dit najaar nog veel vaker gaan controleren.In totaal werden bijna vierhonderd overtredingen geconstateerd, waarbij de politie controleerde op handsfree bellen en gordelgebruik. Woensdag was de politie actief op de snelwegen tussen Breda en Tilburg. Hierbij werden 214 weggebruikers in totaal ‘betrapt’, waarvan 9 op de 10 met zijn telefoon aan het stuur zat. Bij 63 overtredingen waarbij mensen hun telefoon vasthielden werden deze opgemerkt door de MONO-cam (zie kader). Er werden ook nog veertien bekeuringen uitgeschreven voor onder andere het negeren van een inhaalverbod, niet verzekerd rijden en het niet dragen van de autogordel. De politie laat weten dat er dit najaar nog veel meer controles worden gedaan. Deze zijn onderdeel van een handhavingscampagne, met als doel de verkeersveiligheid te verbeteren en meer bewustwording te creëren. Door MONO-cams en touringbussen in te zetten kan de politie zeer effectief handhaven. MONO-camMet MONO-cams werd gecontroleerd of een bestuurder mogelijk een mobiele telefoon in zijn hand heeft. De camera’s beschikken over kunstmatige intelligentie, waarbij ze passerende auto’s controleren op telefoons achter het stuur. Voor een tweede controle worden ze doorgestuurd naar een agent op het bureau. De slimme camera’s worden sinds 1 juli gebruikt door politie-eenheden.?
 • BREDA – De Bredase producer Alan Mascott, alias Alan Aarts, kruipt uit zijn winterslaap. Na twee weken geleden zijn eerste single ‘17’ te hebben uitgebracht met de Tilburgse rapper en zanger Timm kwam 24 september hun tweede lied ‘Winterslaap’ uit. ‘’Mijn geluid? Dat is alles door elkaar heen. Ik produceer alles van hiphop tot rock.’’ Samen met Daphne Felipie en Tycho van Deursen vormt hij ook nog de indie rockband Damé. ‘’Dit aankomende album heeft wel weer een andere sound. Timm en ik delen dezelfde muzieksmaak: Tyler, the Creator, Kanye West, Frank Ocean. De liefde voor muziek uit begin 2000 hebben we samengevoegd in dit album 2003, met onze eigen draai er aan.’’Het album is vernoemd naar het jaar waarop zanger Timm voor het eerst verliefd werd, seks had en de passie voor het maken van muziek ontwikkelde. Alle kriebels en gevoelens die toen loskwamen heeft hij mede dankzij de multi-instrumentalist Alan gevangen en gebundeld in audiovorm.Winterslaap‘’Begin vorig jaar doken Timm en ik samen de studio in. Hij liet me een droge vocaal horen, een klein concept wat hij tot nu toe had geschreven. ‘Winterslaap in de zomer, ik kom niet naar huis’. Mijn eerste reactie was: hier moeten we iets mee doen, dit is écht vet. Het zou mensen raken. Ons doel was dan ook om zijn verhaal om te zetten in geluid. En daar is dit uit ontstaan.’’Het onderwerp, zelfmoord, ligt gevoelig bij de twee. In zijn jeugd is Timm zijn vriend verloren. ‘’Hij kon nergens terecht. Als vriend van iemand die zelfmoord heeft gepleegd voel je je dan echt moedeloos.’’ Ook Alan zelf heeft onlangs gezien wat het met mensen doet die iemand dierbaars hebben verloren door zelfmoord. ‘’Je voelt een soort schaamte, alsof je niet genoeg hebt gedaan. Dat willen we doorbreken door dit nummer.’’BewustzijnDoor dit nummer uit te brengen willen ze het onderwerp bespreekbaar maken en bewustzijn creëren. ‘’Maar ook mensen met deze gedachtes hulp bieden en laten weten dat er écht licht is aan het einde van de tunnel. In het eerste couplet rapt Timm alsof hij in het hoofd van zijn vriend kruipt. Winterslaap in de zomer staat symbool voor het afscheid.’’ Samen met het zelfmoordhulplijn 113 zijn ze een samenwerking aangegaan.De single ‘Winterslaap’ kwam vandaag, 24 september, uit en is beschikbaar op alle streamingsplatformen. Luister hier naar het liedje op spotify.Worstel jij zelf ook met zelfmoordgedachten of ken je iemand in je omgeving? Chat of bel 113 of gratis 0800-0113
 • BREDA - De voorbereidingen voor de coronademonstratie van morgen 25 september zijn in volle gang. Posts worden massaal gedeeld op Instagram, vrijwilligers worden bij elkaar verzameld en de route die de demonstranten gaan lopen in de binnenstad van Breda is inmiddels ook duidelijk. De dj’s staan klaar voor om een vuist te maken tegen het coronabeleid voor het nachtleven.De maat is vol voor Joris, Jay, Joost en Davide. De vier Bredase DJ’s roepen Bredanaars op om in actie te komen voor de nachthoreca. Joost Eras liet al eerder weten aan BredaVandaag dat zij het beu zijn dat ze steeds weer opnieuw de dupe zijn van de coronamaatregelen. De DJ’s vinden dat de nieuwe coronamaatregelen niet in Breda thuishoren en komen daarom in actie: Zaterdag organiseren zij de demonstratie 076AAN, waarvoor al honderden mensen zich hebben aangemeld. De DJ’s hebben drie duidelijke uitgaanspunten: Leren leven met het virus, de coronapas verwerpen en per direct alle kroegen en clubs open, ook na 00.00 uur. Daarnaast roepen ze de gemeente op om niet te handhaven op de nieuwe maatregelen.Davide Silva, ook initiatiefnemer, is druk bezig om alles te regelen. ‘’Nadat we de demonstratie hebben aangekondigd ging alles in een sneltreinvaart. Steeds meer mensen voegden zich bij de Whatsappgroep die we hebben opgezet. Door in nauw contact te staan met de mensen die zaterdag mee protesteren proberen we vrijwilligers te regelen,’’ legt hij uit. ‘’We zoeken nog verkeersregelaars en mensen die willen helpen schoonmaken zodat de stad netjes blijft.’’RouteDe demonstranten vertrekken vanaf het Chasséveld langs de Mark naar de Nassaustraat. Ze vervolgen hun mars via de Boschstraat naar Vlaszak waar ze in het centrum de Sint Annastraat aflopen richting de Molenstraat. Bij de Nieuwe Veste slaan ze linksaf waar ze via het Kloosterplein op het Claudius Prinsenlaan terechtkomen en zo hun rondje afmaken.Daarna zullen er op het podium vijftien dj’s draaien en verschillende artiesten zullen optreden. ‘’We zijn druk bezig om alles te kunnen regelen. Om 14.00 uur gaat de demonstratie van start en het zal tot 17.00 uur duren, maar wij zullen van s’ ochtends vroeg tot s’ avonds laat druk in de weer zijn.’’ De gemeente Breda verwacht bij de demonstratie in totaal zo’n duizend mensen.Lees ookOver één week demonstreren 4 Bredase dj’s op het Chasséveld tegen het coronabeleid
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Vandaag is het zover: de anderhalvemeterregel wordt losgelaten en ook het thuiswerkadvies verdwijnt. Daar staat tegenover dat een coronatoegangsbewijs (CTB) nodig is voor de meeste horeca en voor evenementen.

  Iedereen vanaf 13 jaar moet nu een coronapas laten zien in alle horecagelegenheden, behalve in afhaalrestaurants. De Kamer dwong vorige week ook af dat zo'n QR-code niet nodig is op terrassen. Bezoekers van terrassen moeten wel een CTB laten zien als ze binnen naar de wc willen.

  Ook bij evenementen, festivals, concerten en professionele sportwedstrijden moet de coronapas worden getoond. Dat geldt ook voor kunst- en cultuurinstellingen, zoals bioscopen en theaters.

  Het CTB geldt als bewijs dat mensen zijn gevaccineerd, onlangs negatief getest of hersteld zijn van covid-19. Mensen zonder coronapas kunnen zich gratis laten testen voor een QR-code waarmee ze toegang kunnen krijgen. Gemeenten hebben hiervoor extra geld gekregen van de overheid.

  Horeca-uitbaters en organisatoren van evenementen en sport- en cultuuractiviteiten moeten de coronapas samen met het identiteitsbewijs controleren. Daarvoor wordt de app CoronaCheck Scanner beschikbaar gesteld.

  Sluitingstijd

  Het maximale aantal bezoekers en de verplichte sluitingstijd wordt afgeschaft voor evenementen buiten en voor evenementen binnen met een vaste zitplaats.

  Supporters in (voetbal)stadions mogen vanaf dit weekend met onbeperkte aantallen naar binnen, als ze een coronapas kunnen laten zien. Dat betekent dat de eredivisiewedstrijd Willem II-PSV, de komende middag om 16.30 uur, de eerste kan zijn voor een uitverkocht huis in ruim anderhalf jaar.

  Bij evenementen binnen zonder vaste zitplaats, zoals een concert, mag maximaal 75 procent van de reguliere bezoekers naar binnen. Hier geldt een verplichte sluitingstijd om 24.00 uur.

  Ook meerdaagse evenementen zijn weer toegestaan, onder voorwaarde dat bezoekers elke 24 uur hun coronapas laten zien. De horeca kan weer gaan draaien op maximale capaciteit en ook de zitplaatsverplichting vervalt. De sluitingsperiode tussen 00.00 en 06.00 uur blijft wel.

  Ook discotheken en clubs mogen weer open, maar tot maximaal 24.00 uur. Voor de nachthoreca en ongeplaceerde evenementen met een capaciteitsbeperking werkt het kabinet aan steunmaatregelen.

  Op middelbare scholen, mbo's en in het hoger onderwijs zijn mondkapjes niet meer verplicht bij verplaatsingen binnen het gebouw. Ook vervalt op basisscholen de quarantaineplicht voor hele klassen wanneer één leerling positief test op het coronavirus. Alleen de besmette leerling en eventueel de nauwe contacten van die leerling kunnen dan geen fysiek onderwijs krijgen.

  Ook het thuiswerkadvies verdwijnt. De nieuwe slogan wordt: "Thuiswerken als het kan, op het werk wanneer het nodig is". Tot vandaag gold de stelregel: "Werk thuis, tenzij het niet anders kan."

  Demissionair minister De Jonge wil ook kijken of er een wetswijziging doorgevoerd kan worden, waarmee de coronatoegangspas in de zorg ingezet kan worden. De Jonge wil zorginstellingen er niet toe verplichten om de pas te gebruiken.

  Ook in andere sectoren zou het coronatoegangsbewijs een praktisch middel kunnen zijn, denkt hij. Samen met de vakbonden en de werkgevers wil hij bekijken of dat een optie is.

  Nog niet duidelijk is hoelang de coronatoegangsbewijzen zullen worden ingezet. Het kabinet wil rond 1 november een nieuw besluit nemen.

 • De Nederlandse politie neemt de naam van Amber Alert in Nederland volledig over. Demissionair minister Grapperhaus heeft dat bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

  De politie krijgt voor onbepaalde tijd het exclusieve gebruiksrecht op de namen Amber Alert en Vermist Kind Alert in Nederland. Ook de internetdomeinen, socialemedia-accounts en beeldmerken komen in handen van de politie.

  Mensen die Amber Alert volgen, blijven hierdoor meldingen ontvangen. "We zijn blij dat de politie en de minister Amber Alert blijven voortzetten en willen ze ermee feliciteren", zegt Amber Alert-oprichter Frank Hoen. Hij wil niet zeggen of er geld is betaald voor het gebruik van de naam en beeldmerken.

  De politie maakte in april bekend te stoppen met Amber Alert en het eigen systeem Burgernet te gaan gebruiken bij vermissingen van kinderen. Dat werd door de Tweede Kamer tegengehouden onder leiding van JA21-leider Joost Eerdmans, die vroeg om een "warme overeenkomst".

  Er waren vooral zorgen dat het verdwijnen van de naam nadelig zou uitpakken voor het aantal opsporingen. De overeenkomst met Amber Alert werd verlengd en er werd afgesproken dat de politie voor 1 oktober met het bedrijf overlegd zou hebben over een constructie waarbij de voordelen van Amber Alert zo veel mogelijk blijven bestaan.

  Vanaf 23 november worden de Amber Alerts uitgestuurd via Burgernet, het systeem van de politie.

 • Bij een verkeersongeluk in het Brabantse dorp Sint Willebrord zijn elf mensen gewond geraakt. Tien van hen zijn met ambulances naar ziekenhuizen gebracht.

  Bij het ongeluk waren vier auto's betrokken. Een ervan sloeg rond 19.10 uur af op een kruising. Een tweede auto, die in dezelfde richting reed, probeerde tevergeefs uit te wijken maar kon een botsing niet voorkomen. Twee tegemoetkomende auto's kwamen vervolgens in aanrijding met de eerste twee wagens.

  Over de toestand van de tien gewonden die met ambulances zijn weggevoerd is niets bekendgemaakt. De elfde gewonde kon op eigen kracht naar huis.

  De politie onderzoekt de oorzaak van het ongeluk. Een bergingsbedrijf heeft de vier auto's weggetakeld.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Sat, 25 Sep 2021 02:15:26 +0200]