daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Di. 5 December 2023
Week 49

Geselecteerde regio:
Harmelen

Regio:
RPL FM
Voor het laatste nieuws van Woerden en omgeving

Radio Stad Montfoort
Radio Stad Montfoort :: Nieuws uit Montfoort, Linschoten en omgeving

RTV Utrecht --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Goedemorgen! De Tweede Kamer is vandaag voor het laatst bijeen in de oude samenstelling en de rechtbank in Breda behandelt de strafzaak over het dodelijke ongeval op de A59 in maart waarbij een gezin uit Raamsdonksveer om het leven kwam.

  Eerst het weer: Vandaag heeft de bewolking de overhand en valt er geruime tijd regen of motregen. In het noordoosten is het nog koud genoeg voor natte sneeuw. Het wordt maximaal 3 tot 7 graden.

  Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de wegwerkzaamheden en hier zie je waar er aan het spoor wordt gewerkt.

  Wat kun je verwachten?

  Wat heb je gemist?

  Kinderopvangorganisaties proberen steeds vaker op creatieve manieren de omzet te verhogen, zonder ouders een veel hoger uurtarief te laten betalen. Dat doen ze onder meer door extra uren te rekenen, blijkt uit een rondgang van de NOS.

  Ouders betalen daardoor weliswaar maandelijks meer, maar profiteren ook van extra kinderopvangtoeslag. Het is echter ook een risico: kinderopvangbedrijven mogen eigenlijk geen uren in rekening brengen die ouders niet kunnen afnemen. Doen ze dat toch, dan kunnen ouders uiteindelijk te maken krijgen met terugvorderingen.

  Volgens een onderzoeker van de Universiteit Utrecht leveren de constructies een duidelijk voordeel op voor kinderopvangorganisaties, omdat zij goedkoper lijken dan de concurrentie. Maar het systeem wordt daardoor ook minder transparant.

  Ander nieuws uit de nacht:

  En dan nog even dit:

  Drievoudig wereldkampioen wakeskaten Brian Grubb is naar verluidt de eerste persoon ter wereld die wakeskaten met drones gecombineerd heeft met basejumpen.

  Ter verduidelijking: wakeskating is een combinatie van snowboarden, wakeboarden en skateboarden. En basejumpen houdt in dat je vanaf een hoog punt- zoals een gebouw, brug of klif - springt en een parachute gebruikt om veilig naar de grond af te dalen.

  En hoe ziet het er dan uit als iemand van een zwembad op een dak van een hotel met 77 verdiepingen wordt voortgetrokken door een drone om vervolgens er vanaf te springen? Dat zie je in onderstaand filmpje:

  Fijne dag!

 • Kinderopvangorganisaties proberen steeds vaker op creatieve manieren de omzet te verhogen, zonder ouders een veel hoger uurtarief te laten betalen. Dat doen ze onder meer door extra uren te rekenen, blijkt uit een rondgang van de NOS.

  Ouders betalen daardoor weliswaar maandelijks meer, maar profiteren ook van extra kinderopvangtoeslag. Het is echter ook een risico: kinderopvangbedrijven mogen eigenlijk geen uren in rekening brengen die ouders niet kunnen afnemen. Doen ze dat toch, dan kunnen ouders uiteindelijk te maken krijgen met terugvorderingen.

  Ook Boink, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, ziet dat organisaties in december nog snel uren- of pakketaanpassingen doen. "Ze voeren bijvoorbeeld betaalde ruildagen in, verlengen openingsuren of verplichten ouders in bso's ook in de zomervakantie heel veel uren af te nemen", zegt voorzitter Gjalt Jellesma.

  Stichting voor Werkende Ouders vult aan dat zij al langer zien dat tussen kerst en oud en nieuw gesloten zijn, terwijl de uren wel worden doorberekend. "Organisaties noemen dat dan bijvoorbeeld een renovatieweek", zegt directeur Marjet Winsemius. "Maar als ouders dan weer terug op de opvang komen, is heel onduidelijk welk onderhoud nu precies is gedaan."

  Beide belangenorganisaties zien dat ouders steeds vaker onder druk worden gezet om in te stemmen met dit soort wijzigingen. "Zij krijgen te horen dat ze moeten tekenen, of anders hun contract opzeggen", zegt Jellesma. "Dat is uiterst bedreigend, omdat ouders vaak geen alternatieve kinderopvang hebben."

  Binnen korte tijd ondertekenen

  Zo besloot een Amsterdamse kinderopvang met meerdere locaties vorig jaar niet de tarieven te laten stijgen, maar een zomersluiting van twee weken door te voeren. Ouders moeten die dagen wel doorbetalen. Het nieuwe contract met deze voorwaarde moest zo snel mogelijk ondertekend worden. "Ouders die niet tekenen, daarvan worden hun kinderen niet geplaatst", dreigde het bedrijf in een mail.

  Dit jaar wil deze organisatie opnieuw een wijziging doorvoeren. Het uurtarief blijft wederom hetzelfde, maar ouders moeten vanaf volgend jaar ook nog eens voor twee extra tegoeddagen betalen. Dat zijn extra opvangdagen die ouders kunnen inzetten "als de beschikbaarheid op de groepen dit toelaat".

  Maar voor deze tegoeddagen kunnen ouders wel alvast "een compensatie terugvragen bij de Belastingdienst", schrijft de opvang aan de ouders. "Door deze aanpassing in het contract stijgt de omzet van onze opvang, waardoor wij kostendekkend kunnen blijven, maar gaan ouders er netto op vooruit."

  Het administratiekantoor achter de kinderopvang laat in een reactie weten dat de snelle tekening van het contract nodig was, omdat kinderen anders in het nieuwe jaar niet verzekerd waren. "De reden dat we tegoeddagen invoeren is vooral om ouders te helpen, om de tarieven niet te veel te laten stijgen", zegt het bedrijf.

  Minder transparant

  Volgens onderzoeker Thomas van Huizen van de Universiteit Utrecht levert de constructie een duidelijk voordeel op voor kinderopvangorganisaties, omdat zij goedkoper lijken dan de concurrentie. Het systeem wordt daardoor ook minder transparant. "Uurtarieven zijn niet meer goed vergelijkbaar", zegt Van Huizen. "En je moet erin mee als organisatie, anders lijk je heel duur."

  De belastingbetaler draait uiteindelijk via de toeslagen voor de extra, ongebruikte uren op. "De overheid trekt duidelijk aan het kortste eind", zegt Van Huizen. "De regeling is er niet voor bedoeld en het lijkt me niet wenselijk."

  Minister Van Gennip heeft de kinderopvangtoeslag voor alle opvangsoorten aankomend jaar flink verhoogd. Daarbij riep ze kinderopvangorganisaties op niet hogere tarieven aan ouders door te berekenen. Volgens eerste berekeningen lijken die met 7 tot 10 procent te stijgen.

  Volgens het ministerie van Financiën is het daarbij ook niet toegestaan om meer uren in rekening te brengen dan de opvang open is. Wel lijkt de pakkans klein. Dat komt doordat de afdeling Toeslagen voornamelijk controleert of het aantal uren dat kinderopvangorganisaties doorgeven overeenkomt met wat ouders opgeven. Wie controleert of de opvang ook daadwerkelijk open is, is onduidelijk.

  Met de invoering van het nieuwe kinderopvangstelsel wordt het risico op het doorrekenen van meer uren dan mag nog groter, bevestigen meerdere experts. Dat komt doordat de opvang dan voor veel ouders veel goedkoper wordt, waardoor het voor hen nog minder uitmaakt hoe organisaties de uren berekenen.

 • Het is misschien te vergelijken met een nieuw Harry Potter-boek dat wordt aangekondigd of het langverwachte Rolling Stones-album. Al zullen gamers zeggen dat zelfs het enthousiasme daarvoor schril afsteekt tegen hun verwachtingen.

  Vanmiddag zou na jaren wachten een trailer van de nieuwe Grand Theft Auto VI uitkomen, maar dat werd ineens vervroegd naar midden in de nacht: de trailer bleek toen gelekt op het sociale medium X, waarna de ontwikkelaar besloot om de volwaardige video dan maar zelf vrij te geven.

  Bekijk de trailer van 'GTA VI' hier:

  Er zijn weinig videogames waar zoveel gamefans op hebben gewacht als de nieuwe GTA VI. Al maanden doen geruchten en speculaties de ronde over hoe het spel eruit gaat zien. Ontwikkelaar Rockstar Games houdt veel details nog geheim, maar de verwachtingen zijn hooggespannen.

  Wat uit deze trailer duidelijk wordt: de setting is wederom Vice City, een fictieve stad gebaseerd op Miami. Voor het eerst heeft de game een vrouwelijke hoofdrolspeler. Én de game komt pas in 2025 uit.

  De vorige GTA, de vijfde in de serie, kwam uit in 2013. Waarom Rockstar zo lang heeft gewacht om een vervolg uit te brengen is niet bekend, zelf zwijgen ze erover. Experts denken dat de ontwikkelaars de tijd wilden nemen om een goed product af te leveren. Ook zijn er critici die zeggen dat GTA V een melkkoe is waar nog steeds veel geld aan wordt verdiend.

  GTA V bracht sinds de lancering tien jaar geleden ruim 8 miljard dollar op. Daarmee is het een van de grootste entertainment-producten ooit. Avatar blijft er bijvoorbeeld als meest lucratieve Hollywoodfilm met nog geen 3 miljard ver bij achter.

  Stephanie van Lith is onder de indruk van hoe Rockstar Games telkens de aandacht trekt. De mede-oprichter van het Utrechtse gamemarketingbedrijf Game Drive weet hoe moeilijk dat is. "Opvallen tussen de vele gamereleases is een spel op zich."

  Volgens Van Lith is het vooral belangrijk om steun van de gamers te krijgen en een band met ze op te bouwen. Ook opvallende pr-acties kunnen aandacht voor een spel genereren, zegt de game-marketeer. "En uiteindelijk ook een hele goede game natuurlijk."

  Hack

  Of Grand Theft Auto VI de verwachtingen zal waarmaken is nog niet te zeggen. Wel zijn er de afgelopen maanden beelden gelekt van het spel. Een hacker zette ze op een online fanforum. Rockstar Games bevestigde dat "een derde partij" op illegale wijze vertrouwelijke informatie had gedownload, waaronder beelden van het spel.

  Rockstar zelf zei "extreem teleurgesteld" te zijn dat details over het spel op deze manier naar buiten kwamen, maar de onbedoelde glimp achter de schermen wakkerde de aandacht wereldwijd juist verder aan, zegt Van Lith.

  "Het is rot voor de ontwikkelaars en betrokkenen die er zo lang aan gewerkt hebben en vervelend dat je zo de controle over een marketingcampagne verliest. Maar het heeft in dit geval misschien wel bijgedragen aan de hype rondom de eerste aankondiging van de game."

  Controverses

  De franchise is overigens niet zonder controverses. Sommigen vinden de reeks te gewelddadig en de games kregen in een extreem geval zelfs de schuld voor het aanzetten van een kind tot het doden van zijn oma. Daar is overigens nooit bewijs voor gevonden.

  Ook kregen de makers kritiek op de transfobe grappen en stereotypen die op de hak werden genomen. Out Making Games, een organisatie die voor de rechten opkomt van de lhbti-gemeenschap in games, diende een klacht in. Rockstar verwijderde daarop de dialogen uit het spel.

  Van Lith denkt dat de ontwikkelaar desalniettemin op dezelfde voet zal doorgaan. "Ze zullen misschien genuanceerder zijn, maar ik verwacht wel dat ze controversiële onderwerpen blijven aansnijden", zegt ze. "Ze schuwen de discussie niet en de vele actieve spelers van vandaag lopen hier waarschijnlijk ook niet door weg."

  Van Lith is erg benieuwd naar het spel. "Het combineren van een open wereld waarin je kunt rondlopen, de actie en meeslepende verhaallijn was toentertijd vernieuwend en heel goed uitgevoerd. Kortom, een succesformule met veel kwaliteit. En de lange historie van de GTA-reeks draagt hier aan bij."

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Tue, 05 Dec 2023 09:37:44 +0100]