daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Vr. 15 November 2019
Week 46

Geselecteerde regio:
Linschoten

Regio:
Radio Stad Montfoort
Radio Stad Montfoort :: Nieuws uit Montfoort, Linschoten en omgeving

RPL FM --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
Midland FM

 • Weersverwachting
   
  Het is vandaag op een opklaringen na voornamelijk bewolkt. Er staat een matige zuidoostenwind. Met 6°C wordt het een frisse dag. In de avond en nacht ook bewolkt bij een minimumtemperatuur van 3°C. Vrijdag verloopt bewolkt maar het blijft vrijwel droog. De zwakke tot matige wind komt uit het oosten. Het kwik loopt op naar 6°C.

   

  Foto::Anno Visser – buien

 • Burgemeester Verhoeve verruilt Oudewater voor Gouda. Dat is gisteravond bekendgemaakt tijdens een buitgewone vergadering in Gouda. 

  Hij volgt daarmee waarnemend burgemeester Mirjam Salet op. Zij verving Milo Schoenmaker, die de overstap maakte naar het COA. Verhoeve reageerde gisteravond via o.m. twitter kort op zijn vertrek:

  "Dank voor het vertrouwen van de gemeenteraad in Gouda om mij voor te dragen als nieuwe burgemeester. Ik zie er zeer naar uit om samen met alle Gouwenaars voor de stad aan de slag te gaan. En, lieve mensen in Oudewater: We gaan jullie missen, maar blijven dichtbij."

  Pieter Verhoeve is burgemeester van Oudewater sinds 2012.

 • Dit weekeinde verslag van de volgende voetbalwedstrijden:

  Zaterdag 21 september 2019:

  - Smitshoek - Jodan Boys

  - Bodegraven – Woerden

  - GSV – Ammerstolse SV (15.00 uur)

  - Zevenhoven – Rohda ‘76

  - Floreant – Haastrecht

  - FC Oudewater – Aarlanderveen

   

  Zondag 22 september 2019:

  - ROAC – Olympia

  - ESTO – RVC ‘33

  - DONK – XerxesDZB

  - ONA – PVCV

  De sportuitzendingen worden gemaakt i.s.m. RTV Gouwestad en RTV Bodegraven. Tussen 14 en 17.00 te beluisteren via: 106.2 FM / 107.5 FM / 107.8 FM / 98.3 FM (Kabel Oudewater & Bodegraven) / 97.7 FM (Kabel Gouda) / 103.4 FM (Kabel Ziggo Gemeente Bodegraven), Tune-in of via de live-stream op deze website.

RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

 • MONTFOORT - "Kleuren. Dat doe ik het liefste. Omdat ik er rustig van word", lacht Hennie Vuister. De 84-jarige komt graag bij de Vlinderhof. "Vier dagen per week, het is mijn tweede thuis. De vrijwilligers zijn ook zo lief."

  Van die vrijwilligers moet de dagbesteding het hebben. Het gaat financieel namelijk helemaal niet goed. Dat is al zo sinds de oprichting zo'n jaar of 10 geleden. De Vlinderhof zit in hetzelfde hoekje als de Bloesemhof, waar een klein groepje mensen woont met dementie. Voor de Bloesemhof geldt hetzelfde, dus ook die locatie moet dicht. Beiden vallen onder zorginstelling De Rijnhoven.

  ANDERE OMGEVING
  Toen de bewoners te horen kregen dat het doek valt, hakte dat er flink in. "Mijn moeder heeft niet geslapen. Het was zo erg dat ze er ziek van werd en de dokter moest langskomen", vertelt Anneke Derks. De dochter van Hennie moet er niet aan denken dat haar moeder straks op een andere plek moet gaan wonen. Nu kan ze nog voor haar zorgen, de klein- en achterkleinkinderen langsbrengen en ga zo maar door. "Mijn moeder heeft vroeger ook in Montfoort gewoond dus dit is een bekende omgeving. Af en toe verdwaalt ze, maar dat komt altijd weer goed. Hoe zou dat op een andere plek gaan waar mijn moeder niets kent?"

  Hennie blijft er ogenschijnlijk nuchter onder. Ze heeft een lichte vorm van dementie, die zich vooral uit in gedrag. De oudere dame heeft het hart op de tong en houdt van een lolletje. Maar vertrekken? "Dat mag absoluut niet. Er zit daar iemand die is 94", wijst Hennie. "Die hoort er ook bij. Wij horen bij elkaar en voor elkaar."

  ERNSTIG
  Wat de situatie extra wrang maakt is dat de gemeenteraad van Montfoort niet door het college is geïnformeerd over de financiële situatie van De Rijnhoven. De partij Lokaal Montfoort heeft dit zo hoog opgenomen dat er een motie van wantrouwen is ingediend tegen verantwoordelijk wethouder Jocko Rensen. "Het college weet al een jaar hoe erg het is. Nu kunnen we bijna niets meer doen om de situatie op te lossen", zegt fractievoorzitter Rob Jonkers. De wethouder zegt tegen RTV Utrecht niet op de hoogte te zijn geweest van de op handen zijnde sluiting. "Maar hij wist wel degelijk hoe de situatie zat op financieel gebied en daarvan had hij ons op de hoogte moeten stellen als wethouder sociaal domein", aldus Jonkers.

  Wie een kijkje komt nemen bij de Vlinderhof en de Bloesemhof ziet daar vooral hardwerkende vrijwilligers die zich inspannen en er het beste van proberen te maken. Maar ze zijn met te weinig. De vaste krachten nemen ontslag en er komt ingehuurd personeel voor terug. Dat jaagt de kosten alleen nog maar meer omhoog. Het lijkt erop dat de sluiting van beide locaties niet tegen te houden is. Dat bevestigt Trudy Prins, de directrice van De Rijnhoven ook aan RTV Utrecht. Wel is zij in gesprek met lokale politieke partijen om te kijken of er nog mogelijkheden zijn.

  Inmiddels is er een actiegroep opgericht die wil opkomen voor de ouderen in Montfoort. Anneke hoort daar ook bij. Ze is niet van plan zich erbij neer te leggen. Net als haar moeder Hennie. "Als het hier dicht gaat, ga ik op de grond zitten."

  [Video:2389489|Zorglocaties van De Rijnhoven in Montfoort sluiten]
 • PROVINCIE UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad heeft gisteravond laat ingestemd met de begroting voor 2020. Met die begroting is een bedrag gemoeid van 1,4 miljard euro. Tijdens de vergadering werden ruim negentig alternatieve voorstellen ingediend. Een deel daarvan haalde de eindstreep, een deel werd verworpen.

  De hele vergadering kende weinig vuurwerk, er waren nauwelijks onderwerpen die tot een verhit debat leidde. De gehele oppositie stemde uiteindelijk tegen de begroting, maar de coalitie heeft een krappe meerderheid, en dus werd de begroting alsnog aangenomen.

  Gedurende de vergadering werden er een aantal tegenbegrotingen ingediend, door het CDA, de VVD, Student & Starter en de PvdA. Deze tegenbegrotingen konden niet rekenen op voldoende steun in de raad en werden verworpen.

  ATLETIEKBAAN GERED
  Goed nieuws is er voor de atletiekbaan in het Amaliapark. Het college had in de begroting voorgesteld om die te sluiten. Maar een meerderheid van de raad was het daar niet mee eens, die bezuiniging werd dus teruggedraaid. Alle partijen behalve DENK en Stadsbelang wilden de atletiekbaan redden.

  Het werd eventjes fel toen het ging over de verkiezingsborden. Het college had ook daar over voorgesteld om daarop te bezuinigen. Net als eerder dit jaar was dit tegen het zere been van veel fracties. Toen werd besloten om niet meer door de partijen zelf te laten plakken, maar om voorgeplakte borden te bestellen. Maar ook het geld voor die borden werd in deze begroting wegbezuinigd. D66 pleitte er voor als reactie op de maatregel om de regels van plakken 'in het wild' voor politieke partijen te versoepelen. Dit voorstel van de partij haalde het niet.

  VUELTA
  Eerder had de Partij voor de Dieren voorgesteld om een sponsor van de Vuelta niet uit te nodigen voor de start in Utrecht. Het gaat om een bedrijf dat varkensvlees verwerkt. Wethouder Klaas Verschuure reageerde op het voorstel. De sponsor ElPezo blijkt geen partner van de Hollandse organisatie van de Vuelta is, en dus is het niet aannemelijk dat dit bedrijf zijn opwachting maakt bij de start. Een motie om ze toch te weigeren haalde geen meerderheid.

  Een voorstel van het CDA om een nieuw zwembad te bouwen in Leidsche Rijn Centrum haalde het ook niet. Wethouder Maarten van Ooijen wilde niet op het idee ingaan. Hij gaf aan dat er net een onderzoek gedaan is naar zwemwater in Utrecht. Binnen een paar maanden komt hij met een nota die daar inzicht ingeeft. Daarin zal staan waar er in Utrecht behoefte is naar nieuw zwemwater, en hoeveel het kost om dat te realiseren. Hij zei toe dat hij in die nota ook ingaat op Leidsche Rijn.

  ZES WETHOUDERS
  Ook het voorstel om de rest van deze collegeperiode verder te gaan met zes wethouders haalde het niet. Het zou vierhonderdduizend euro besparen als wethouder Victor Everhardt (D66) niet zou worden vervangen. Het college gaf aan er in het kader van de politieke verhoudingen gekozen is voor het aantal van zeven wethouders, en dat men dat niet wil veranderen.

  De raad was verdeeld over diverse proefballonnetjes. Zo haalde een voorstel van GroenLinks om de ID-kaart voor minima gratis te maken het ruim. Dat gold niet voor een voorstel van de PvdA, die parkeervergunningen ter beschikking wil stellen voor leraren. Die zouden een plek kunnen delen met bewoners die overdag met hun auto weg zijn. Zo zou iets gedaan kunnen worden aan het lerarentekort.

  STADSWARMTE
  De raad was unaniem positief over een oproep van D66 om aan Eneco te gaan vragen of ze niet te veel winst maken op de stadsverwarming. De energieleverancier heeft een monopolie op warmte in de stad. Eerder bleek uit onderzoek van de minister dat energiebedrijven te veel verdienen op dit product.

  DENK stelde voor om de raadsuitzendingen in het vervolge ook via Instagram en Facebook uit te gaan zenden. De raad vindt dat een goed idee. De Partij voor de Dieren wil graag dat Utrecht een autoloze feestdag krijgt. Dat ontlokte Dimitri Gilissen (VVD) de uitspraak: "Een dag zonder auto kan nooit een feestdag zijn." En daarmee kreeg hij de lachers op de hand.

 • UTRECHT - Bij een sportschool aan de Obbinklaan in Utrecht is vannacht brand uitgebroken. Het is het tweede incident bij winkelcentrum De Gaard deze week. In de nacht van woensdag op donderdag werd in dezelfde straat ook al geprobeerd een pinautomaat op te blazen.

  Volgens de brandweer was er vannacht eerst een harde knal te horen en brak daarna brand uit in een berging. De oorzaak is nog niet bekend, maar er wordt rekening gehouden met brandstichting. Vanwege de brand werden uit voorzorg woningen boven de sportschool ontruimd. De bewoners konden na enige tijd weer terug naar huis.

  De sportschool bij winkelcentrum de Gaard is nieuw en opende recent na een grote verbouwing. Hoe groot de schade is, is niet bekend.

  PLOFKRAAK
  Eerder deze week werden bewoners in de straat ook al opgeschrikt door een mislukte plofkraak. Er is vooralsnog geen aanwijzing dat de brand iets met de mislukte plofkraak te maken heeft.

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Slachtofferhulp start een campagne om meer verkeersslachtoffers te bereiken. De organisatie ziet een groot verschil tussen het aantal verkeersslachtoffers en het aantal mensen dat zich bij hun meldt. Uit eigen onderzoek blijkt dat niet alle verkeersslachtoffers weten dat zij op de hulp van Slachtofferhulp Nederland kunnen rekenen.

  In 2017 noteerde het Verbond van Verzekeraars ruim 740.000 schadeclaims op de autoverzekering na een aanrijding. Slachtoffer Nederland komt jaarlijks in contact met zo'n 30.000 verkeersslachtoffers.

  "Uit gesprekken die wij gevoerd hebben met verkeersslachtoffers blijkt dat zij zich niet altijd slachtoffer voelen terwijl zij dat wel zijn en daardoor dus ook recht hebben op hulp", zegt bestuursvoorzitter Rosa Jansen. Het gaat dan vooral om mentale en praktische hulp.

  "Wanneer je als voetganger, fietser, motorrijder of automobilist bent aangereden, biedt Slachtofferhulp Nederland niet alleen emotionele en juridische ondersteuning maar kunnen onze medewerkers ook helpen bij praktische zaken zoals het aanvragen van een schadevergoeding of het in contact brengen met de juiste instanties", aldus Jansen.

  Hulp voor iedereen

  Daarom lanceert de stichting deze week een online campagne. Daarin doen echte verkeersslachtoffers hun verhaal en sporen zij anderen aan om hulp te zoeken. Slachtofferhulp benadrukt in de campagne dat alle mensen die in het verkeer iets overkomt gebruik kunnen maken van hulp, hoe klein of groot het leed en de schade ook is.

  De campagne wordt gehouden in aanloop naar zondag wanneer wereldwijd verkeersslachtoffers worden herdacht.

 • Theo Heyliger, leider van de grootste politieke partij op Sint Maarten, is donderdag vrijgesproken van het omkopen van parlementslid Romain Laville in 2013. Die zou voor grote geldbedragen zijn omgekocht om zijn steun in te trekken van het toenmalige kabinet.

  Het Openbaar Ministerie eiste twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan zes voorwaardelijk. Ook eiste het OM dat Heyliger vijf jaar niet zou mogen meedoen aan verkiezingen. Maar zover komt het dus niet.

  Laville deed aangifte bij de politie en vertelde dat hem ook een belangrijke ministerspost is aangeboden. Toen het strafrechtelijk onderzoek na lange vertraging eindelijk ging lopen, beriep hij zich tijdens de verhoren op zijn verschoningsrecht.

  Daardoor kon de verdediging van Theo Heyliger hem niet meer effectief ondervragen. Het is vaste jurisprudentie dat in zulke gevallen de verklaring van in dit geval Laville voor het bewijs niet zwaar mee mag tellen. Ander bewijs ondersteunt de verklaring van Laville nauwelijks, waardoor vrijspraak volgde.

  Wel nog verdachte in andere zaak

  Theo Heyliger is nog niet af van Justitie. In een andere zaak is hij nog steeds verdachte. Die heeft betrekking op corruptie, witwassen van geld en omkopen van ambtenaren door grote bouwbedrijven. De populaire politicus zou in een periode van vijftien jaar 4 miljoen dollar hebben ontvangen als minister en parlementslid. Hij moet daarvoor nog voor de rechter verschijnen.

  De partij van Heyliger, United Democrats, kreeg bij de laatste verkiezingen in februari 2018 de meeste stemmen en wist een coalitieregering te vormen. Maar in de afgelopen maanden verlieten verschillende parlementariërs de partij, waardoor de regering viel. Op 9 januari gaat de bevolking van Sint Maarten weer naar de stembus.

 • De interim-regering in Bolivia en de partij van de afgetreden president Evo Morales hebben afgesproken verkiezingen uit te roepen. Op die manier moet de rust na weken van protesten en geweld in het land terugkeren.

  De linkse Morales stapte zondag op als president en vluchtte vervolgens naar Mexico, dat hem asiel had aangeboden. Zijn positie was onhoudbaar geworden doordat grote onrust was ontstaan over mogelijke fraude bij de verkiezingen. Morales houdt zelf vol dat hij het slachtoffer is van een staatsgreep.

  Dinsdag riep oppositieleider Jeanine Áñez zichzelf uit tot interim-president. Na het aftreden van de omstreden president Morales, zondag, was er een machtsvacuüm ontstaan. Tegelijk met Morales traden ook diens vicepresident en de voorzitters van de senaat en het Lagerhuis af.

  Voor Áñez stonden nieuwe verkiezingen bovenaan haar takenlijst. Na lang overleg heeft de partij van Morales daar nu mee ingestemd. De voormalige president mag zelf niet meedoen aan de verkiezingen. Dat komt omdat hij al drie opeenvolgende termijnen president is geweest, stelde Áñez op een persconferentie. Ze heeft nog niet gezegd wanneer de verkiezingen worden gehouden.

  Plunderingen

  Gisteren braken er opnieuw gewelddadige protesten uit in Bolivia. Aanhangers van beide kampen raakten slaags. De politie zette traangas in om groepen uit elkaar te drijven die met stenen gooiden. Bij demonstraties op verschillende plekken in het Zuid-Amerikaanse land werden branden gesticht en winkels geplunderd.

  Morales, die sinds 2006 aan de macht is geweest, won vorige maand de presidentsverkiezingen, maar hij werd van alle kanten beschuldigd van fraude. Hij had al aangekondigd dat er nieuwe verkiezingen zouden komen, toen afgelopen weekend de politie en het leger partij kozen tegen Morales. Daarop trad hij af.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Fri, 15 Nov 2019 06:33:53 +0100]