daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Vr. 15 November 2019
Week 46

Geselecteerde regio:
Haarlemmermeer

Regio:
MeerRadio --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Slachtofferhulp start een campagne om meer verkeersslachtoffers te bereiken. De organisatie ziet een groot verschil tussen het aantal verkeersslachtoffers en het aantal mensen dat zich bij hun meldt. Uit eigen onderzoek blijkt dat niet alle verkeersslachtoffers weten dat zij op de hulp van Slachtofferhulp Nederland kunnen rekenen.

  In 2017 noteerde het Verbond van Verzekeraars ruim 740.000 schadeclaims op de autoverzekering na een aanrijding. Slachtoffer Nederland komt jaarlijks in contact met zo'n 30.000 verkeersslachtoffers.

  "Uit gesprekken die wij gevoerd hebben met verkeersslachtoffers blijkt dat zij zich niet altijd slachtoffer voelen terwijl zij dat wel zijn en daardoor dus ook recht hebben op hulp", zegt bestuursvoorzitter Rosa Jansen. Het gaat dan vooral om mentale en praktische hulp.

  "Wanneer je als voetganger, fietser, motorrijder of automobilist bent aangereden, biedt Slachtofferhulp Nederland niet alleen emotionele en juridische ondersteuning maar kunnen onze medewerkers ook helpen bij praktische zaken zoals het aanvragen van een schadevergoeding of het in contact brengen met de juiste instanties", aldus Jansen.

  Hulp voor iedereen

  Daarom lanceert de stichting deze week een online campagne. Daarin doen echte verkeersslachtoffers hun verhaal en sporen zij anderen aan om hulp te zoeken. Slachtofferhulp benadrukt in de campagne dat alle mensen die in het verkeer iets overkomt gebruik kunnen maken van hulp, hoe klein of groot het leed en de schade ook is.

  De campagne wordt gehouden in aanloop naar zondag wanneer wereldwijd verkeersslachtoffers worden herdacht.

 • Theo Heyliger, leider van de grootste politieke partij op Sint Maarten, is donderdag vrijgesproken van het omkopen van parlementslid Romain Laville in 2013. Die zou voor grote geldbedragen zijn omgekocht om zijn steun in te trekken van het toenmalige kabinet.

  Het Openbaar Ministerie eiste twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan zes voorwaardelijk. Ook eiste het OM dat Heyliger vijf jaar niet zou mogen meedoen aan verkiezingen. Maar zover komt het dus niet.

  Laville deed aangifte bij de politie en vertelde dat hem ook een belangrijke ministerspost is aangeboden. Toen het strafrechtelijk onderzoek na lange vertraging eindelijk ging lopen, beriep hij zich tijdens de verhoren op zijn verschoningsrecht.

  Daardoor kon de verdediging van Theo Heyliger hem niet meer effectief ondervragen. Het is vaste jurisprudentie dat in zulke gevallen de verklaring van in dit geval Laville voor het bewijs niet zwaar mee mag tellen. Ander bewijs ondersteunt de verklaring van Laville nauwelijks, waardoor vrijspraak volgde.

  Wel nog verdachte in andere zaak

  Theo Heyliger is nog niet af van Justitie. In een andere zaak is hij nog steeds verdachte. Die heeft betrekking op corruptie, witwassen van geld en omkopen van ambtenaren door grote bouwbedrijven. De populaire politicus zou in een periode van vijftien jaar 4 miljoen dollar hebben ontvangen als minister en parlementslid. Hij moet daarvoor nog voor de rechter verschijnen.

  De partij van Heyliger, United Democrats, kreeg bij de laatste verkiezingen in februari 2018 de meeste stemmen en wist een coalitieregering te vormen. Maar in de afgelopen maanden verlieten verschillende parlementariërs de partij, waardoor de regering viel. Op 9 januari gaat de bevolking van Sint Maarten weer naar de stembus.

 • De interim-regering in Bolivia en de partij van de afgetreden president Evo Morales hebben afgesproken verkiezingen uit te roepen. Op die manier moet de rust na weken van protesten en geweld in het land terugkeren.

  De linkse Morales stapte zondag op als president en vluchtte vervolgens naar Mexico, dat hem asiel had aangeboden. Zijn positie was onhoudbaar geworden doordat grote onrust was ontstaan over mogelijke fraude bij de verkiezingen. Morales houdt zelf vol dat hij het slachtoffer is van een staatsgreep.

  Dinsdag riep oppositieleider Jeanine Áñez zichzelf uit tot interim-president. Na het aftreden van de omstreden president Morales, zondag, was er een machtsvacuüm ontstaan. Tegelijk met Morales traden ook diens vicepresident en de voorzitters van de senaat en het Lagerhuis af.

  Voor Áñez stonden nieuwe verkiezingen bovenaan haar takenlijst. Na lang overleg heeft de partij van Morales daar nu mee ingestemd. De voormalige president mag zelf niet meedoen aan de verkiezingen. Dat komt omdat hij al drie opeenvolgende termijnen president is geweest, stelde Áñez op een persconferentie. Ze heeft nog niet gezegd wanneer de verkiezingen worden gehouden.

  Plunderingen

  Gisteren braken er opnieuw gewelddadige protesten uit in Bolivia. Aanhangers van beide kampen raakten slaags. De politie zette traangas in om groepen uit elkaar te drijven die met stenen gooiden. Bij demonstraties op verschillende plekken in het Zuid-Amerikaanse land werden branden gesticht en winkels geplunderd.

  Morales, die sinds 2006 aan de macht is geweest, won vorige maand de presidentsverkiezingen, maar hij werd van alle kanten beschuldigd van fraude. Hij had al aangekondigd dat er nieuwe verkiezingen zouden komen, toen afgelopen weekend de politie en het leger partij kozen tegen Morales. Daarop trad hij af.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Fri, 15 Nov 2019 06:34:30 +0100]