daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Za. 20 Januari 2018
Week 03

Geselecteerde regio:
Haarlemmermeer

Regio:
MeerRadio

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Noord-Korea heeft een bezoek ter voorbereiding op de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea afgezegd, meldt het Zuid-Koreaans persbureau Yonhap. Dit weekend zou een zevenkoppige delegatie komen kijken op de plekken waar Noord-Koreaanse artiesten moeten gaan optreden, maar het bezoek gaat om onbekende redenen niet door.

  De Zuid-Koreaanse autoriteiten benadrukken dat het geen definitieve afzegging is, alleen een tijdelijk uitstel. Wat de gevolgen daarvan zijn, is onduidelijk. De timing is in ieder geval opmerkelijk, want juist vandaag overleg het Internationaal Olympisch Comité over de sportieve deelname van Noord-Korea.

  Propagandistisch repertoire

  De artiestendelegatie zou onder leiding staan van Hyon Song-wol, de voorvrouw van de meidenband Moranbong die in 2012 in opdracht van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un werd opgericht om het imago van zijn land te verbeteren. Vanwege het propagandistische karakter van het repertoire was het nog niet zeker of de meiden in Zuid-Korea zouden optreden.

  Wel is het de bedoeling dat het Noord-Koreaanse Samjiyon-orkest naar de winterspelen gaat. Dat orkest bestaat uit 140 musici, zangers en dansers. Het is vermoedelijk speciaal voor de Olympische Spelen opgericht, want tot nu toe had niemand ervan gehoord. Ook deze groep zou onder leiding staan van Hyon Song-wol.

  Uitzonderingen

  Het was de bedoeling dat Hyon dit weekend met haar delegatie zou gaan kijken in Seoel en Gangnueng, waar de optredens zouden plaatsvinden. Gangnueng is de stad waar het olympisch schaatstoernooi wordt gehouden.

  Noord-Korea wil met kunstschaatsers, skiërs, langlaufers en ijshockeyers meedoen aan de winterspelen. Alleen de kunstschaatsers hebben zich officieel gekwalificeerd, maar ze zijn niet op tijd aangemeld. Het Internationaal Olympisch Comité beslist vandaag of er uitzonderingen worden gemaakt waardoor de Noord-Koreanen toch mee kunnen doen.

 • Facebook gaat meer doen om nepnieuws tegen te gaan. Topman Mark Zuckerberg meldt in een bericht op zijn eigen pagina dat hij gebruikers gaat vragen om nieuwsbronnen te beoordelen. Berichten uit bronnen die breed worden vertrouwd, krijgen dan voorrang boven berichten uit omstreden bronnen.

  Zuckerberg schrijft: "Er is te veel sensatiezucht, desinformatie en polarisatie in de wereld. Dankzij sociale media kunnen mensen informatie sneller dan ooit verspreiden en als we dit probleem niet gericht aanpakken, maken we het alleen maar erger."

  Facebook kiest ervoor om gebruikers zelf te laten selecteren welke bronnen betrouwbaar zijn. Dat is volgens Zuckerberg objectiever dan een beoordeling door Facebook zelf of door deskundigen. Gebruikers zal daarom worden gevraagd of ze bepaalde nieuwsbronnen kennen en zo ja, of ze die geloofwaardig vinden.

  Minder nieuws, maar wel beter

  Bronnen die door veel mensen betrouwbaar worden gevonden, ook door mensen die niet dagelijks van die bronnen gebruikmaken, krijgen vervolgens prioriteit boven bronnen waarover de meningen verdeeld zijn.

  Vorige week maakte Facebook bekend dat persoonlijke berichten van vrienden en familie meer ruimte krijgen ten koste van nieuws. In een toelichting zegt Zuckerberg nu dat het aandeel van nieuws op de tijdlijn zal dalen van 5 naar 4 procent, maar dat de kwaliteit van die berichten omhoog gaat.

  YouTube weert meer video's

  Ook YouTube gaat nog meer doen aan selectie, maar dan gaat het niet om nepnieuws. Het videoplatform wil de hoeveelheid aanstootgevende content pro-actief aanpakken, meldt BuzzFeed. Er komt een Intelligence Desk, die weerzinwekkende video's al moet weren voordat die breed is verspreid. Dat gebeurt onder meer op basis van gegevens van Google, meldingen van gebruikers en externe adviseurs.

  Volgens BuzzFeed heeft YouTube de komst van de Intelligence Desk bekendgemaakt in een bericht aan adverteerders. Steeds meer bedrijven willen niet in beeld komen naast video's over bijvoorbeeld kindermisbruik of extremisme. Daardoor ligt YouTube al een tijd onder vuur. In december kondigde het platform al aan meer mensen in te zetten bij de bestrijding van ongepaste content.

  Propaganda op Twitter

  Intussen is Twitter nog niet klaar met de nasleep van Russische propaganda tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Gebruikers die tijdens de campagne aan propaganda zijn blootgesteld worden daarover geïnformeerd, meldt Twitter. Ruim 677.000 Amerikaanse twitteraars die in 2016 verdachte Russische bronnen hebben gevolgd of die propagandaberichten hebben geliket of doorgestuurd, krijgen daarover bericht in een mail.

  Het gaat om propaganda die direct of indirect afkomstig is van de Internet Research Agency, een Russische organisatie die volgens onderzoekers en politici honderden mensen heeft ingezet om de stemming in de VS te beïnvloeden. Via tal van dubieuze accounts werden pro-Russische berichten via Twitter verspreid.

  In september maakte Twitter al bekend dat ongeveer 200 van zulke accounts waren opgeheven. Een maand later werden ook advertenties van de Russische nieuwsdiensten Russia Today en Sputnik geweerd.

 • In de VS is de begrotingsdeadline om een zogenoemde 'shutdown' te voorkomen voorbij. Dat betekent dat een deel van de overheid om middernacht de deuren sluit. Republikeinen en Democraten in de Senaat overlegden voor en tijdens het verlopen van de deadline koortsachtig op de vloer van de Senaat om alsnog een akkoord te bereiken, maar dat lukte niet.

  Een begrotingsvoorstel dat donderdag door het Huis was goedgekeurd, haalde in de Senaat kort voor de deadline niet de benodigde 60 stemmen. 50 senatoren stemden voor het voorstel en 49 tegen. De laatste keer dat er sprake was van een zogenoemde shutdown was in 2013.

  De Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell gaf de Democraten de schuld en zei dat de shutdown "100 procent vermijdbaar" was. Hij zegt nog steeds open te staan voor onderhandelingen. De Democratische leider Chuck Schumer zei dat hij de hele dag heeft geprobeerd om een akkoord te bereiken met president Trump en de Republikeinen. Volgens hem deinsde Trump op het laatste moment terug voor het sluiten van een deal en gaf de president weinig sturing aan zijn partij. Hij sprak van chaos en wees erop dat de Republikeinen een meerderheid hebben in het Huis en de Senaat.

  Onderhandelen na shutdown

  Sinds middernacht (06.00 uur Nederlandse tijd) kan de Amerikaanse overheid geen geld meer lenen omdat het schuldenplafond is bereikt. Om een shutdown te voorkomen hadden er begrotingsafspraken gemaakt moeten worden, maar dat lukte de Republikeinen en de Democraten dus niet. Het Witte Huis bracht kort na middernacht een verklaring uit waarin president Trump liet weten pas weer te willen onderhandelen over immigratie na het einde van de shutdown.

  Alleen de belangrijkste overheidsdiensten, zoals het leger, de luchtverkeersleiding en de post blijven draaien in het geval van een shutdown. De rest, zoals bijvoorbeeld nationale parken, musea, bibliotheken en nationale monumenten gaan dicht en honderdduizenden ambtenaren worden naar huis gestuurd. De Republikeinen en de Democraten zijn elkaar al dagen de schuld in de schoenen aan het schuiven van de moeizame onderhandelingen die niet hebben geleid tot een akkoord.

  Trump zou vandaag eigenlijk naar zijn golfresort Mar-a-Lago in Florida gaan voor een feest; het is precies een jaar geleden dat hij als 45ste president werd geïnaugureerd. Maar hij heeft de reis uitgesteld vanwege de politieke problemen in Washington.

  Donderdag werd in het Huis een tijdelijke begroting aangenomen, die loopt tot halverwege februari. Maar dat voorstel haalde het niet in de Senaat. Zowel Democratische als Republikeinse senatoren zijn het zat dat de overheidsfinanciën telkens voor een korte periode worden geregeld. Ze willen een meerjarenbegroting waarbij ook afspraken worden gemaakt over hete hangijzers zoals bijvoorbeeld immigratie.

  Immigratie heet hangijzer

  Een van pijnpunten in dat dossier zijn de 'Dreamers', zo'n 700.000 mensen die als kind illegaal naar de VS zijn gekomen. Trump schafte een regeling waardoor zij in de VS mochten blijven af, maar hij zei daar toen meteen bij open te staan voor een oplossing. De Democraten hebben de afgelopen weken gezegd niet voor een begroting te zullen stemmen, zolang er geen afspraken zijn gemaakt voor deze groep.

  Even leek het er deze week op dat er een compromis was over immigratie, maar dat werd door Trump afgekeurd. Hij wil onder andere meer geld om een muur langs de grens met Mexico te bouwen. Tijdens een overleg daarover maakte de president ook een opmerking over 'shithole countries', wat zorgde voor veel ophef en de aandacht in de dagen erna afleidde van de begrotingsonderhandelingen.

  Ook al hebben de Republikeinen de meerderheid in de Senaat (51 tegen 49), er zijn 60 stemmen nodig om een begrotingsvoorstel aan te nemen. De begrotingsdirecteur van het Witte Huis, Mick Mulvaney, verwacht dat er dit weekend verder wordt onderhandeld en dat er waarschijnlijk voor maandag een akkoord is.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Sat, 20 Jan 2018 07:39:54 +0100]