daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Di. 5 December 2023
Week 49

Geselecteerde regio:
Haarlemmermeer

Regio:
RTV Noord-Holland --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Een Amerikaanse youtuber die twee jaar geleden opzettelijk zijn kleine vliegtuig crashte, is veroordeeld tot zes maanden cel. Hij krijgt de straf voor het vernietigen van het vliegtuigwrak, waardoor hij het onderzoek naar de crash had gesaboteerd.

  Trevor Jacob (30) liet in november 2021 opzettelijk zijn Taylorcraft BL-65 neerstorten in een natuurgebied in Californië, volgens de aanklagers om meer views op zijn YouTubekanaal te genereren. Hij bracht zichzelf in veiligheid met een parachute. Vervolgens plaatste Jacob een video van 13 minuten getiteld I Crashed My Airplane op zijn kanaal, dat zo'n 143.000 abonnees heeft.

  In de video is te zien hoe Trevor Jacob uit het vliegtuig springt en later naar de crashsite loopt:

  Na de crash zei Jacob aanvankelijk mee te willen werken aan het onderzoek van de vervoerveiligheidsautotiteit en de locatie en video's van de crash te delen, maar later verklaarde hij dat niet meer precies wist waar het vliegtuig was neergestort.

  De reden om de crashsite te verzwijgen was dat hij twee weken na het opzettelijke ongeluk samen met een vriend het wrak met een helikopter had opgehaald om het in stukken te zagen en in vuilnisbakken te dumpen.

  Jacob had tegenover de autoriteiten ook valselijk verklaard dat het toestel was neergestort vanwege een motorstoring en omdat hij geen veilige landingsplaats kon vinden.

  Sponsordeal

  Eerder dit jaar bekende de youtuber alsnog schuld bij de Amerikaanse justitie. In zijn verklaring gaf hij aan dat hij een deal met een sponsor had, wiens product hij zou aanprijzen in de video, en dat hij nooit van plan was geweest de vlucht tot een goed einde te brengen.

  Voor het tegenwerken van het onderzoek had Jacob een jarenlange gevangenisstraf kunnen krijgen. Doordat hij meewerkte met justitie valt de straf lager uit. Aanklagers wijten zijn gedrag aan een "uitzonderlijk slecht beoordelingsvermogen". "De boodschap is hier: als je iets doet dat tegen de wet is, dan zijn er gevolgen."

  In een verklaring via zijn advocaat heeft Trevor Jacob laten weten dat de hele ervaring van de afgelopen twee jaar hem tot bescheidenheid heeft gedwongen. "Ik heb meer over mezelf geleerd dan in mijn hele leven hiervoor", schrijft hij, en voegt eraan toe de zes maanden cel te willen gebruiken voor "persoonlijke groei".

 • D66-Kamerlid Steven van Weyenberg wordt de opvolger van staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media). Van Weyenberg neemt vandaag afscheid van de Tweede Kamer en wordt morgen door de koning beëdigd in het demissionaire kabinet.

  Van Weyenberg was elf jaar Kamerlid. Na de val van het kabinet-Rutte IV liet hij weten dat het tijd werd het stokje over te dragen en zich niet opnieuw te kandideren.

  In 2021 was hij demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.

  Demissionair premier Rutte reageert op X:

  D66-partijleider Rob Jetten zegt het enorm te waarderen dat Van Weyenberg bereid is de functie van staatssecretaris van Cultuur en Media op zich te nemen. "Hij is een van onze meest ervaren Kamerleden, was al eens staatssecretaris, schreef mee aan het coalitieakkoord en is een uitstekend onderhandelaar. Een gedegen kracht, met een groot hart voor cultuur en media."

  Staatssecretaris Uslu meldde vorige week dat zij terugkeert naar familiebedrijf Corendon.

 • Goedemorgen! De Tweede Kamer is vandaag voor het laatst bijeen in de oude samenstelling en de rechtbank in Breda behandelt de strafzaak over het dodelijke ongeval op de A59 in maart waarbij een gezin uit Raamsdonksveer om het leven kwam.

  Eerst het weer: Vandaag heeft de bewolking de overhand en valt er geruime tijd regen of motregen. In het noordoosten is het nog koud genoeg voor natte sneeuw. Het wordt maximaal 3 tot 7 graden.

  Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de wegwerkzaamheden en hier zie je waar er aan het spoor wordt gewerkt.

  Wat kun je verwachten?

  Wat heb je gemist?

  Kinderopvangorganisaties proberen steeds vaker op creatieve manieren de omzet te verhogen, zonder ouders een veel hoger uurtarief te laten betalen. Dat doen ze onder meer door extra uren te rekenen, blijkt uit een rondgang van de NOS.

  Ouders betalen daardoor weliswaar maandelijks meer, maar profiteren ook van extra kinderopvangtoeslag. Het is echter ook een risico: kinderopvangbedrijven mogen eigenlijk geen uren in rekening brengen die ouders niet kunnen afnemen. Doen ze dat toch, dan kunnen ouders uiteindelijk te maken krijgen met terugvorderingen.

  Volgens een onderzoeker van de Universiteit Utrecht leveren de constructies een duidelijk voordeel op voor kinderopvangorganisaties, omdat zij goedkoper lijken dan de concurrentie. Maar het systeem wordt daardoor ook minder transparant.

  Ander nieuws uit de nacht:

  En dan nog even dit:

  Drievoudig wereldkampioen wakeskaten Brian Grubb is naar verluidt de eerste persoon ter wereld die wakeskaten met drones gecombineerd heeft met basejumpen.

  Ter verduidelijking: wakeskating is een combinatie van snowboarden, wakeboarden en skateboarden. En basejumpen houdt in dat je vanaf een hoog punt- zoals een gebouw, brug of klif - springt en een parachute gebruikt om veilig naar de grond af te dalen.

  En hoe ziet het er dan uit als iemand van een zwembad op een dak van een hotel met 77 verdiepingen wordt voortgetrokken door een drone om vervolgens er vanaf te springen? Dat zie je in onderstaand filmpje:

  Fijne dag!

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Tue, 05 Dec 2023 10:09:08 +0100]