daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Za. 1 April 2023
Week 13

Geselecteerde regio:
Ijsselstein

Regio:
Radio Stad Montfoort
Radio Stad Montfoort :: Nieuws uit Montfoort, Linschoten en omgeving

RTV Utrecht --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • In Mexico zijn vijf mensen gearresteerd in verband met de dodelijke brand in een detentiecentrum voor migranten. Onder de arrestanten is een migrant die verdacht wordt van het aansteken van de brand in Ciudad Juárez, waardoor 39 mensen om het leven kwamen en 27 anderen gewond raakten.

  De man zou de brand afgelopen maandag hebben gesticht in een cel waar hij samen met 67 andere mannen werd vastgehouden. Dat zou hij hebben gedaan uit protest tegen de deportatie van migranten die worden vastgehouden in het detentiecentrum.

  De andere arrestanten zijn drie immigratieambtenaren en een particuliere beveiliger, maakte de hoofdaanklager bekend op een persconferentie. Daarnaast wordt er nog een andere bewaker gezocht, die ook verdachte is in de zaak.

  De autoriteiten beschuldigen de mensen die de leiding hebben over de faciliteit niets te hebben gedaan om de opgesloten migranten te redden. De slachtoffers komen uit Guatemala, Honduras, El Salvador, Venezuela, Colombia en Ecuador.

  Beelden tonen hoe bewakers wegliepen:

  De Mexicaanse president López Obrador zegt dat hij kapot is van de vele doden. "Ik geef toe dat het me veel pijn doet, dat het me beschadigd heeft. Het heeft mijn ziel verscheurd." De president bracht gisteren een bezoek aan de grensstad waar het detentiecentrum staat.

 • Goedemorgen! Rusland is een maand lang voorzitter van de VN-Veiligheidsraad, in Nederland zit er vanaf vandaag statiegeld op blikjes en je veter zit los.

  Eerst het weer: bewolkt en lange tijd regenachtig. Later vanmiddag wordt het in het noorden iets droger. Bij een matige tot vrij krachtige noordoostenwind wordt het maximaal 10 graden. Morgen volgt een droge en zonnige dag, ook de dagen daarna blijft het droog met geregeld ruimte voor de zon bij 10 tot 12 graden.

  Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

  Wat kun je vandaag verwachten?

  Wat heb je gemist?

  Veel kritische geluiden over het compromis van het kabinet rond de stikstofcrisis. Premier Rutte maakte gisteravond bekend dat het stikstofbeleid op een lager pitje wordt gezet, zolang er onder leiding van BBB in de provincies wordt onderhandeld. Rutte zei ook dat het kabinet gaat versnellen, maar zei er niet bij hoe precies.

  De oppositie in de Tweede Kamer is laaiend. BBB-leider Van der Plas vindt dat Rutte met helderheid moet komen. Ze pleit onder meer voor een noodwet. Kuiken van de PvdA spreekt van een "noodgreep" en een bijna "absurde" situatie. GroenLinks-voorman Klaver noemt de toelichting van Rutte "hallucinant", SP-leider Marijnissen spreekt van een "politieke truc" en Wilders van de PVV vindt dat een kabinetscrisis onafwendbaar is.

  Ook boeren, bouwers en natuurclubs zijn kritisch over de "stikstofpauze". Boerenorganisatie Agractie vindt dat de berichten uit Den Haag overkomen als "totale chaos". Ook milieuorganisatie Natuur & Milieu is er niet over te spreken. "Het is weer een aanslag op de natuur, en het helpt de boeren en ons land ook niet verder. Het is slechts uitstel van het probleem en iedereen blijft langer in onzekerheid."

  Ander nieuws uit de nacht:

  En dan nog even dit:

  Gisteren werd bekend dat de legendarische gamebeurs E3 (Electronic Entertainment Expo) in Los Angeles dit jaar niet doorgaat. De beurs was decennialang een van de belangrijkste evenementen op het gebied van videogames. Hier een impressie van de grote gamebeurs door de jaren heen:

  Fijne zaterdag!

 • Op dit moment is het rustig voor de poorten van Ter Apel. In het aanmeldcentrum in Oost-Groningen is nog plek voor meer dan 400 mensen, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Met de komst van de lente wagen weer meer mensen de vlucht voor oorlog en geweld. Op het Italiaanse eiland Lampedusa kwam vorige week zaterdag een recordaantal migranten aan in een dag. Volgens Haagse bronnen is het aantal asielzoekers dat komend jaar naar Nederland komt opnieuw hoger dan tot nu toe verwacht.

  Het is de vraag of en hoe het kabinet voor die groeiende groep mensen opvang kan vinden. "De spanning zit 'm in de zomer", zei staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel & Migratie) donderdag tijdens een Kamerdebat.

  Er zijn vijf oorzaken waardoor de kans groot is dat het deze zomer weer crisis wordt in Ter Apel.

  1. Veel locaties sluiten

  De asielboot voor 900 asielzoekers in Velsen-Noord moet weg, en dat is niet de enige opvanglocatie die verdwijnt. Zoals het er nu uitziet, verdwijnen er in heel 2023 155 locaties (gewone plekken, noodopvanglocaties van het COA en crisisnoodopvang) met in totaal 18.664 opvangplekken. Dat blijkt uit recente cijfers van het COA die zijn opgevraagd door de NOS. Tot 1 juli verdwijnen 56 tijdelijke locaties met in totaal 6598 opvangplekken.

  2. Er komen te weinig plekken bij

  Er sluiten niet alleen plekken, er komen ook nieuwe plekken bij. In Nijmegen opent half april een nieuwe crisisnoodopvanglocatie met plek voor 1200 man die zes maanden openblijft. In het nabijgelegen Heumen opent een tweede terrein waar plek is voor nog eens 800 man, al dreigt een dassenburcht roet in het eten te gooien. Ook Groningen gaat 850 asielzoekers extra opvangen.

  Hoeveel locaties er dit jaar nog bij komen durft het COA niet te zeggen omdat "een deel daarvan nog in onderhandeling is" en "nog niet in die gemeente breed gecommuniceerd" is, zegt een woordvoerder. Volgens Van der Burg komen er per 1 juli 2023 19.000 extra bij dankzij veertien maatregelen die het COA heeft genomen.

  Het is de vraag of dat genoeg is. Op dit moment verblijven er 52.414 mensen in de asielopvang. Er verdwijnen immers 6598 plekken tot juli, voor daarna zijn er 19.000 nieuwe gepland. Netto betekent dit iets meer dan 13.000 extra plekken, waarmee het totaal aantal opvangplekken op 64.816 komt per 1 juli. Eerder sprak het COA de verwachting uit dat er eind 2023 75.500 opvangplekken nodig zijn.

  3. Er komen waarschijnlijk meer asielzoekers dan gedacht

  Op 6 april worden er opnieuw prognoses bekendgemaakt over het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt. Deze Meerjaren Productie Prognose (MPP) bepaalt hoeveel geld er gaat naar uitvoeringsinstanties als het COA en de Immigratie- en Naturalisatiedienst. De kans is groot dat de verwachting van het aantal asielzoekers dan weer naar boven wordt bijgesteld. Het aantal asielzoekers in de opvanglocaties van het COA wijkt namelijk vaak behoorlijk af van de ramingen in de MPP, concludeerde de Algemene Rekenkamer al. Die afwijking zorgt er onder meer voor dat er te weinig budget is om mensen aan te nemen bij de IND om te beslissen over asielaanvragen, waardoor mensen langer in de asielopvang moeten verblijven.

  Voor het jaar 2023 is de instroom zowel in februari als in september 2022 vooralsnog ingeschat op 25.000.

  4. Spreidingswet vertraagd

  Vorige week vrijdag heeft de minsterraad ingestemd met de nieuwe spreidingswet. Die wet zou eigenlijk in januari 2023 al moeten zijn ingegaan, maar de nieuwe en omstreden wet liep vertraging op. Ondanks kritiek van de Raad van State en de gemeenten is de wet niet aangepast, omdat Van der Burg met het oude voorstel verzekerd is van een meerderheid in de Tweede Kamer. De coalitiepartijen hebben er al mee ingestemd en op deze manier blijft dat compromis overeind. Op zijn vroegst treedt de wet nu pas op 1 januari 2024 in werking en dat betekent dat Van der Burg tot die tijd afhankelijk is van gemeenten die vrijwillig locaties aandragen.

  5. Asielzoekers verblijven steeds langer in de opvang

  De IND en de Raad voor de rechtspraak kunnen de toename van het aantal asielaanvragen niet bijbenen, volgens het laatste MPP-rapport. De laatste maanden is er een significante toename van het aantal zaken waarin niet tijdig wordt besloten. In 2022 verdubbelde de doorlooptijd van de beslissing op asielaanvragen bij de IND, in tien jaar tijd is die verdrievoudigd. Daardoor verblijven mensen die asiel aanvragen steeds langer in de opvang.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Sat, 01 Apr 2023 09:18:12 +0200]