daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Vr. 15 Oktober 2021
Week 41

Geselecteerde regio:
Groene hart

Regio:
RTV Krimpenerwaard
De lokale omroep voor de Krimpenerwaard

RPL FM
Voor het laatste nieuws van Woerden en omgeving

Radio Stad Montfoort
Radio Stad Montfoort :: Nieuws uit Montfoort, Linschoten en omgeving

BR6
De lokale omroep voor Bodegraven - Reeuwijk

Midland FM

 • De dag begint met veel bewolking waaruit in eerste instantie regen valt. Later in de ochtend wordt het droog en klaart het op. In de middag is er een afwisseling van wolken en brede opklaringen. De matige wind waait uit het noordwesten. Het kwik loopt vanmiddag op naar 15°C. In de nacht opklaringen maar even later raakt het geheel bewolkt. Het koelt af naar 7°C.

  Zaterdag begint bewolkt en somber. Later op de dag klaart het op. Er staat een zwakke zuidwestenwind. De thermometer geeft deze dag 14°C aan.

   

  Foto: Mees Later meer zon

   

   

   

  Tags:
 • Vandaag is er weer volop voetbal op de zaterdagmiddag! ⚽

  Zaterdag 18 september:

  - Rijsoord – Jodan Boys
  - CVC Reeuwijk – CKC
  - Gouda – Haastrecht
  - Schipluiden – FC Oudewater

  De sportuitzendingen worden gemaakt i.s.m. RTV Gouwestad en BR6.Te beluisteren via: 106.2 FM / 107.5 FM / 107.8 FM / 98.3 FM (Kabel Oudewater & Bodegraven) / 97.7 FM (Kabel Gouda) / 103.4 FM (Kabel Ziggo Gemeente Bodegraven), Tune-in, DAB+ of via de live-stream op deze website.

 • Vandaag vanaf 10.00 in 'Oudewaterse Praat' te gast:

  - René van den Hoogen, fractievoorzitter van de Onafhankelijken, over de wooncrisis in Nederland. Wat moet er lokaal gebeuren om de wooncrisis te helpen oplossen?

  - Lieke Triezenberg en Hetty Brunt van de stichting 'JUF LIEKE NAAR MALAWI' over de voortgang van het werk van deze stichting.

  - Margo Stekelenburg en Julia Corus. Zij vertellen over de app die op open monumentendag is gelanceerd.

  Verder de column van Otto Beaujon en het weerbericht met Mees Weststrate, afgewisseld met berichten en muziek.

  Midland FM is helaas nog niet via 107.5 te horen. Hier wordt aan gewerkt. Luister daarom via de live-stream op www.midlandfm.net

  of via kabel 98.3 Mhz.

  Tags:
RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

 • PROVINCIE UTRECHT - Het is nat en ook al best fris, maar de kinderen zijn de komende week wel vrij van school. Waar gaat Utrecht dan heen deze herfstvakantie? "Ik verwacht vooral veel aanloop in musea en dierentuinen".

  De drukte in de vakantieparken zal wel meevallen, zegt Michiel van der Schaaf, directeur van het Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug & Vallei. "De herfstvakantie is altijd al het staartje van het toeristisch seizoen en dat is dit jaar niet anders. Het zal misschien iets drukker zijn dan in andere jaren, omdat minder mensen naar het buitenland gaan, maar het zal niet helemaal vol zitten."

  [Video:3190456|Drukte op de camping en dino's in de dierentuin]

  Wie dus op zoek is naar een plek om een paar dagen lekker uit te waaien heeft nog keuze genoeg, zo blijkt uit een belronde langs meerdere vakantieparken in de regio. "Mensen kijken naar het weer. Het is nu voornamelijk last-minute, op basis van de voorspellingen", zeggen ze bijvoorbeeld op Bos Park Bilthoven. Ook op vakantiepark De Krakeling in Zeist is nog plek. Het beeld is volgens beheerder Alex van der Grift daar niet veel anders dan in voorgaande jaren. "Er zitten zeker nog wel mensen in de huisjes, maar gekampeerd wordt er bij ons echt niet meer."  Fanatiekelingen

  Op RCN Vakantiepark Het Grote Bos in Doorn zetten sommige fanatiekelingen nog wel gewoon hun camper, caravan of soms zelfs hun tent op, zegt parkmanager Eelco Stienstra. Wie er een huisje wil komt hier helaas te laat, maar kamperen kan dus nog wel. "Dat gaat prima, hoor. Het sanitair is verwarmd en zaterdag hebben we zelfs een festivalletje. We maken er gewoon een gezellige boel van. De huisjes op Landal Amerongse Berg ziten trouwens ook helemaal vol. "Er is geen bungalow meer over. Zo is het het hele jaar al. Mensen gaan toch minder naar het buitenland."

  [Image:3190246|Op de camping is nog wel een plekje vrij voor de liefhebber]

  De toerismesector in de regio heeft daardoor inmiddels "een aardig seizoen" achter de rug, zegt Van der Schaaf van Toerisme Heuvelrug & Vallei. "Mensen hebben het eigen land en de eigen omgeving wel weer echt. We gaan in de herfstvakantie ook weer zien dat ze erop uitrekken in de buurt. Het is bijna te hopen dat het weer niet al te best wordt, want dan wordt het weer te druk in de natuur. Maar ik verwacht veel aanloop bij binnenlocaties, zoals indoorspeeltuinen en musea en dierentuinen."  Dierentuin en museum

  "We zijn er helemaal klaar voor", zegt Hylke Steggerda van Dierenpark Amersfoort. "Het is inderdaad een beetje afhankelijk van het weer, maar zoals het er nu uitziet is dat voor een dierenpark prima. We zagen in de zomervakantie ook al dat mensen toch meer dagtrips gaan maken en dat zal nu niet anders zijn. We gaan nu voor het eerst sinds lange tijd ook weer speciale activiteiten organiseren, zoals DinoAdventures. Het is wel weer even wennen, maar we zijn ook vooral blij dat het allemaal weer kan."

  "Als de zomer een indicator is, dan denken we dat we goed bezoek gaan krijgen", zegt Jacqueline Rutten van het Centraal Museum in Utrecht én van het nijntje museum. "Mensen zoeken toch iets leuks om te doen met de kinderen." Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg trek daarom de komende week ook alles uit de kast om ze naar het museum te krijgen. Ze kunnen er dan lasergamen in het bos, op camouflage-speurtocht of rijden in een mini-tank. "De herfstvakantie is bij ons altijd druk", zegt Marsha van der Mheen van het museum. "We verwachten ook dat de nieuwe buitenactiviteit, dat lasergamen, het goed gaat doen bij de jeugd."  Hotel

  Hoe het gaat bij de hotels is minder makkelijk te voorspellen, meent Van der Schaaf van het Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug & Vallei. "Die worden meestal voor een weekend geboekt en soms ook echt last-minute. Sommige hotels kampen alleen op dit moment wel met een personeelstekort waardoor sommigen hun aandacht hebben verlegd naar de zakelijke markt. Die nemen dan minder boekingen aan, omdat ze er het personeel niet voor hebben."

 • WIJK BIJ DUURSTEDE - Een niet alledaagse schooldag voor de leerlingen van het Revius Lyceum in Wijk bij Duurstede vandaag. Want het gebeurt niet vaak dat je in het lokaal waar je normaal Engelse les hebt nu met een enorme boa contrictor om je nek hangt. Of dat je bij wiskunde nu boksles krijgt, waarbij je ook je docent mag slaan. En dat de bekende rapper Bokoesam komt optreden in de aula waar je elke dag je boterham met kaas zit te eten. "We nemen de school vandaag een dagje over" zegt Ana Glavas (26) van stichting Young Impact.

  [Video:3190321|Uit je comfortzone met een wurgslang om je nek]

  Nog wat onwennig komen de leerlingen op deze regenachtige herfstdag aanfietsen bij de school. Vanuit het hoofdgebouw klinkt een dreunende beat. Buiten staat een enthousiast meisje door een megafoon te roepen dat iedereen snel naar de aula moet. Daar staat een deejay te springen op de beat van de Snollebollekes.

  [Kader:Young Impact is een non-profit organisatie die wil bijdragen aan een betere wereld. Dit najaar reist de organisatie door het hele land om een aantal scholen op zijn kop te zetten. Leerlingen krijgen een dag geen les, maar allerlei leuke activiteiten. De bedoeling is dat ze ervaren dat het leuk is om iets voor een ander te doen.]

  De 800 leerlingen moeten op deze vroege ochtend nog even wakker worden. De meeste zitten in groepjes naar hun smartphone te staren. Maar na wat oppeppende woorden van de deejay gaat het een paar minuten later van links naar rechts hossend door de aula. "Los met de Snollebollekes! Klappen met die handjes! En van links.... Naar rechts!"

  [Image:3190332|De leerlingen gaan los op de Snollebollekes]

  Pensioen

  Deze laatste schooldag voor de herfstvakantie is ook de laatste schooldag voor docent Philip Korff de Gidts (66). Hij gaat met pensioen. "Sinds het begin van Young Impact ben ik betrokken geweest bij dit project en dus leek het de schoolleiding wel een goed idee deze speciale dag vandaag te organiseren. Op mijn laatste dag als docent. Na de vakantie lever ik de sleutel in."

  [Image:3190331|Philip Korff de Gidts tussen zijn leerlingen]

  Want de non-profit organisatie Young Impact doet vandaag een zogenaamde 'school takeover' op het Revius Lyceum. Ze nemen de normale lessen over met een dag vol workshops, optredens, muziek en challenges. Met actuele thema's als klimaat en LHTBI. Een aantal keren per jaar organiseert de stichting zo'n speciale dag op scholen in het hele land. Met als doel om jongeren duurzaam betrokken te maken bij maatschappelijke projecten. En hun talenten te ontwikkelen.

  "We gaan straks hier om de hoek zebrapaden verven in de regenboogkleuren, maar ook plastic afval opruimen hier in de buurt. En daarmee willen we jongeren inspireren om impact te maken op zichzelf en anderen door dit soort maatschappelijke activiteiten gewoon te gaan doen. Vaak is de eerste stap zetten lastig en daarom helpen we ze vandaag hier bij", vertelt Ana.

  [Quote:Reptielen-expert Erwin|"Hij heeft een week geleden nog een cavia gegeten, dus hij doet niks."]

  De ooit verplichte maatschappelijke stage voor leerlingen in het voortgezet onderwijs bestaat inmiddels niet meer. Dit project vangt die leegte een beetje op. "We hopen hiermee te laten zien hoeveel impact je kan maken als je bijvoorbeeld een bingoavond organiseert voor eenzame ouderen. Of ergens vrijwilligerswerk gaat doen."  Wurgslang

  De eerste stap om dat te kunnen doen is uit je comfortzone te komen. En een boa contrictor kan daarbij helpen. Want durf je die om je nek te hangen? Voor het oog van honderd klasgenoten? Reptielen-expert Erwin stelt de leerlingen op hun gemak: "Hij heeft een week geleden nog een cavia gegeten, dus hij doet niks."

  Eén meisje stapt aarzelend en giechelend naar voren. De wurgslang wordt in haar nek gehangen. "Oh my god, wat is dit eng!" Maar daarna volgen er nog vele andere durfals. "Je moet even over een drempel heen en dan durf je veel meer."

  [Image:3190333|Uit je comfortzone met een boa contrictor]

  Philip loopt op zijn laatste dag stralend door de school. Bij de koffieautomaat krijgt hij schouderklopjes van collega-docenten. "Succes hé, fijne dag!" en "Geniet er lekker van!" Philip: "Ik sta hier nu wel heel stoer hoor, maar ik ga de leerlingen echt missen. Als ik een dagje niet lekker in mijn vel zat ging ik naar school en daarna kwam ik vol energie weer thuis. Ik laadde mezelf hier echt op."  Bourgondisch

  Philip komt oorspronkelijk uit Zeist en begon zijn docentencarrière in Den Haag en Rotterdam. "Op 4 hoog in een groot gebouw gaf ik als jonge docent economieles. Omdat ik graag terug wilde naar de omgeving van Zeist heb ik mijn eerste en enige sollicitatiebrief ooit geschreven. En toen kreeg ik hier een baan in Wijk bij Duurstede. Mijn lokaal, toen nog in de Antonius Mavo, zat in een barak en ik keek uit op een paard in een weiland. Dat contrast met Rotterdam was enorm, maar ik voelde me hier snel thuis." Volgens Philip is Wijk "heel bourgondisch", net een Frans stadje met leuke cafés en restaurantjes. "En de mensen zijn hier zo warm en hartelijk."

  [Quote:Philip Korff de Gidts|Ik ben ook al gevraagd als hulpsinterklaas, maar daar heb ik vriendelijk voor bedankt]

  Daarom kent hij in Wijk bij Duurstede vrijwel iedereen en iedereen kent Philip Korff de Gidts. "Ik heb zo'n 10.000 leerlingen in de loop der jaren les gegeven, dus ja. Ik hoef in ieder geval geen geld mee te nemen als ik op kroegentocht ga tijdens het jaarlijkse bluesfestival hier in de stad."

  Is hij niet bang in het beruchte zwarte gat te vallen na zijn pensionering? "Nou ja, ik ben mantelzorger voor mijn vrouw Anita die MS heeft. Ook ben ik daarom voorzitter van een stichting die de opleiding financiert voor hulphonden en hun baasjes. Daar ga ik de komende tijd mijn energie insteken. En verder gewoon even een tijdje niks doen. Ik ben ook al gevraagd als hulpsinterklaas, maar daar heb ik vriendelijk voor bedankt."

  Ondertussen heeft rapper Bokoesam de aula overgenomen. Er wordt gedanst en enthousiast meegezongen. Na een hele dag workshops is iedereen helemaal uit zijn comfortzone. En in de herfstvakantie hebben de 800 leerlingen vast volop tijd om vrijwilligerswerk te zoeken.

  [Kader:Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Regio90.]
 • UTRECHT - Het is vroeg in de ochtend als Marcel naar zijn werk gaat. In het donker loopt hij door de regen met zijn geleidehond over de geleide lijnen naar de oversteekplaats van tramhalte Galgenwaard richting de Kromhoutkazerne in Utrecht. Marcel is al zijn hele leven blind en is volledig zelfstandig. Maar bij deze oversteekplaats moet hij altijd hulp vragen. Het is te gevaarlijk om als blinde of slechtziende zelf over te steken. Volgens de Oogvereniging is dit geen uitzondering en moeten oversteekplaatsen veiliger gemaakt worden.

  [Video:3189386|Oversteekplaatsen lang niet altijd veilig volgens blinden: 'Russiche roulette om over te steken']

  Bij dit kruispunt is geen stoplicht of zebrapad. Auto's komen uit verschillende richtingen dus puur op gehoor oversteken is een flinke uitdaging. Daarom wacht Marcel met zijn witte stok in de lucht tot auto's voor hem stoppen of tot er iemand naast hem staat die hem kan vertellen of hij kan oversteken. "Ik ben niet bang aangelegd maar hier moet je niet zelf oversteken", zegt Marcel. "Ik ben afhankelijk van anderen die ook willen oversteken of van collega's die mij bij de tram komen ophalen."  Witte stok

  "Dit komt heel vaak voor", zegt Ton van Weerdenburg van de Oogvereniging. Hij is ook blind en herkent de problemen die Marcel tegenkomt. "Er zijn veel oversteekplaatsen zonder markeringen maar het gebeurt ook vaak dat automobilisten niet weten wat de witte stok betekent, dus die stoppen ook niet." Een jongen die langsloopt bevestigt de stelling van Weerdenburg direct, hij weet niet wat de witte stok betekent.

  "Er zijn situaties waar het levensgevaarlijk is. Dan is het echt een Russische roulette om over te steken. Op een gegeven moment ga je maar want je moet wel, maar je hoopt dat je veilig aan de overkant komt", zegt van Weerdenburg.  Stoplicht met rateltikker

  De oplossing ligt volgens beide mannen bij gemeentes. Een gemeente moet volgens hen zorgen dat er voorzieningen zijn zoals een stoplicht met rateltikker zodat je hoort wanneer het groen is. "Er moeten ook meer zebrapaden komen en die moeten doorlopen over de fietspaden want je merkt nu dat de fietsers gewoon doorfietsen en daar moet je tussendoor zien te komen", zegt van Weerdenburg.

  Marcel heeft de situatie al vaker bij de gemeente Utrecht aangekaart. "De gemeente reageert niet en laat het aan alle kanten afweten. Ze weten dat er bijna ongelukken gebeurd zijn maar ze doen niks en dat vind ik heel erg jammer."

  De gemeente is op de hoogte van de situatie en is in gesprek met Solgu, de belangenvereniging voor lichamelijk gehandicapten in Utrecht. "Verder toetsen wij de inrichting van de openbare ruimte, waaronder oversteekplaatsen, aan de richtlijnen voor de geleiding van blinden en slechtzienden", laat een woordvoerder van de gemeente weten. "Indien nodig worden nadere maatregelen genomen om de toegankelijkheid en veiligheid te vergroten."

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Fri, 15 Oct 2021 21:31:14 +0200]