daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Ma. 26 Oktober 2020
Week 44

Geselecteerde regio:
Groene hart

Regio:
RTV Krimpenerwaard
De lokale omroep voor de Krimpenerwaard

RPL FM
Voor het laatste nieuws van Woerden en omgeving

Radio Stad Montfoort
Radio Stad Montfoort :: Nieuws uit Montfoort, Linschoten en omgeving

BR6
De lokale omroep voor Bodegraven - Reeuwijk

Midland FM

RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

 • PROVINCIE UTRECHT - In de provincie Utrecht zijn 851 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er een minder dan gisteren, toen waren het er 1065. Dat en het overige coronanieuws lees je dagelijks in de rubriek Corona vandaag.

  Het afgelopen etmaal kwamen er in onze provincie 851 nieuwe coronabesmettingen bij. Dat zijn er 214 minder dan een dag eerder, toen waren het er 1065. Het RIVM meldt daarnaast drie nieuwe ziekenhuisopnames (zondag 13) en twee sterfgevallen (zondag 0) in onze provincie: in Nieuwegein en Oudewater.

  De meeste nieuwe coronagevallen kwamen uit de gemeente Utrecht: 255 in totaal. Dat waren er een dag eerder nog 338. In Amersfoort kwamen er 93 nieuwe coronabesmettingen bij, een dag eerder waren dat er 120.

  Benieuwd naar de cijfers in jouw gemeente? Bekijk hieronder het kaartje met het aantal besmettingen bij jou in de buurt.

  [Localfocus:https://localfocuswidgets.net/5f902b52405cb]

  Landelijke cijfers

  Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 10.353 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Op zondag had het RIVM 10.208 positieve tests gemeld. Het waren er aanvankelijk 10.211, maar dat is bijgesteld. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 26. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend waren 27 sterfgevallen gemeld.

  Mogelijk geven de cijfers in vergelijking met een dag eerder niet een accuraat beeld omdat het RIVM zaterdag een computerstoring had. Daardoor vielen de cijfers op zaterdag lager uit. Dat is in de cijfers van zondag gecorrigeerd. Onbekend is hoeveel van de zondag gerapporteerde besmettingen eigenlijk bij de dagcijfers van zaterdag horen.



  Diakonessenhuis sluit vier operatiekamers

  In het Diakonessenhuis wordt de reguliere zorg verder afgeschaald. In het Utrechtse ziekenhuis waren al twee operatiekamers gesloten, nu volgen er nog vier. Op beide locaties in Utrecht en Zeist zijn 10 operatiekamers, daar blijven er dus vier van over, laat een woordvoerder aan RTV Utrecht weten.

  Op dit moment liggen momenteel 41 patiënten met corona in het ziekenhuis, van wie zes op de intensive care. Vorige week waren dat er achttien, van wie vier op de IC. Het ziekenhuis gaat kijken welke operaties moeten worden afgebeld. Dat gaat dan vooral op orthopedisch vlak en bijvoorbeeld plastische chirurgie. Als het niet uitgesteld kan worden, gaan operaties natuurlijk gewoon door.

  Gaat jouw operatie niet door vanwege het afschalen van de zorg? RTV Utrecht is benieuwd naar jouw verhaal. Neem contact met ons op via e-mail of op WhatsApp!



  Weer vaker online les op middelbare scholen

  Een groeiend aantal middelbare scholen in de regio gaat voor de helft online les geven. Door de coronabesmettingen kiezen inmiddels zeker vier scholen in het voortgezet onderwijs er weer voor om een deel van de leerlingen thuis les te geven. Werkplaats Kindergemeenschap in Bilthoven nam het besluit gisteren nog.

  De Werkplaats geeft de helft van de lessen online aan leerlingen ('werkers') die thuisblijven. De maatregel is vorige week in de herfstvakantie besproken met de GGD en is een reactie op het aantal besmette scholieren en medewerkers. Volgens rector Jeroen Croes steeg het dagelijks aantal meldingen voor de vakantie flink. De afgelopen dagen is het gelukkig sterk afgenomen, laat hij in een bericht aan alle betrokkenen weten, maar de kans om op school besmet te raken moet omlaag.



  Burgemeestersoverleg in Utrecht

  De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's bespreken vanavond in Utrecht de actualiteiten rond corona. Op de agenda van dit Veiligheidsberaad staan het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames en de maatregelen om het coronavirus te beteugelen. De burgemeesters komen samen in Utrecht.

  Al sinds het uitbreken van het virus vergaderen zij over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Zij adviseren het kabinet over het te voeren beleid. Normaal gesproken is minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid hierbij aanwezig. Het is nog onduidelijk of hij deze keer ook aanschuift, omdat hij meerdere afspraken in zijn agenda heeft staan.

  Premier Rutte en minister De Jonge komen morgen overigens bijeen voor een persmoment, maar de verwachting is niet dat er nieuwe coronamaatregelen worden aangekondigd.



  Opleiding tot gebarentolk telt meer studenten

  Over persconferenties gesproken: aan de opleiding tot gebarentolk op de Hogeschool Utrecht zijn dit jaar 112 studenten begonnen. Dat zijn er 33 meer dan vorig jaar, schrijft de NOS. Een woordvoerder van de onderwijsinstelling spreekt over het 'Irma-effect', doelend op de populariteit van gebarentolk Irma tijdens persconferenties.

  Irma Sluis is sinds het begin van de coronacrisis een van de vaste gebarentolken bij de persmomenten van het kabinet en kreeg zo in korte tijd landelijke bekendheid.



  Oproep: 'Poliklinische zorg niet verder afschalen'

  De Nederlandse Internisten Vereniging in Utrecht waarschuwt vandaag dat ziekenhuizen de poliklinische zorg niet verder moeten afschalen, ondanks het groeiend aantal coronapatiënten. Volgens de koepelorganisatie leidt dit namelijk tot een slechtere behandeling van patiënten met chronische ziekten zoals diabetes, hart- en nierfalen tot meer complicaties. Daardoor komen er nog meer mensen op de spoedeisende hulp.

  De NIV wijst erop dat tijdens de eerste golf van coronabesmettingen veel patiënten wegbleven uit het ziekenhuis, waardoor ziektebeelden gemist of te laat ontdekt werden. "Er bestaat een reële kans dat we niet alle patiënten met onder meer kanker, stollingsstoornissen, immuunstoornissen en nierfalen op tijd zien, waardoor wij te laat de behandeling in kunnen zetten. Dit kan leiden tot blijvende orgaanschade die we hadden kunnen voorkomen, of in het ergste geval onnodig overlijden", aldus de internistenvereniging.



  16 besmettingen in zorgcentrum Bunnik

  Zorgcentrum Bunnichem in Bunnik houdt de deuren dicht omdat zestien bewoners zijn besmet met het coronavirus. "Dit is de eerste grote uitbraak, tijdens de eerste golf hadden we nauwelijks besmettingen. Het is vreselijk dat het gebeurd is en deze omvang heeft ons ook verrast", aldus regiomanager Michiel Moes van zorgorganisatie QuaRijn.

  Op dit moment is er wel bezoek mogelijk maar onder strenge voorwaarden zoals de regels binnen de branche dat voorschrijven.

  [Tweet:https://twitter.com/rtvutrecht/status/1320695180480176130]

  Bezoekers Café Weerdzicht in rouw

  In Utrecht wordt gerouwd om het overlijden van kroegbaas Hans Wierkx van Café Weerdzicht aan de Oudegracht. De Utrechter overleed vorige week in het ziekenhuis aan de gevolgen van het coronavirus. Hij werkte sinds zijn 16e in het Utrechtse café.

  "Hans stond bekend als een fijne collega, een echte vriend, een lieve echtgenoot en het boegbeeld van Café Weerdzicht", zo is te lezen in een bericht op Facebook. "Hij heeft zich altijd met veel energie, de juiste passie en vol trots gewerkt aan zijn Weerdzicht. Café Weerdzicht was zijn tweede thuis en iedereen was er welkom. Namens het team van Weerdzicht willen we Ingrid en de hele familie veel sterkte wensen in deze periode. We gaan een legende missen in het horecaleven van Utrecht."

  Inmiddels ligt er een bloemenzee voor de ingang van het Utrechtse café.

  [Image:2712569|Bloemen bij Café Weerdzicht, waar Hans Wierkx sinds zijn 16e werkte.]

  Heroes Comic Con afgelast

  De jubileumeditie van het Heroes Dutch Comic Con die gepland stond op 21 en 22 november in Jaarbeurs Utrecht, wordt verplaatst naar volgend jaar 19 en 20 juni. Omdat het jubileumfeest dit jaar al meerdere keren verzet moest worden, is nu besloten het evenement een lange tijd vooruit te schuiven.

  "Iedere verplaatsing gaat gepaard met teleurstelling", aldus de organisatie. "Om een nieuwe teleurstelling te voorkomen, hebben we gekozen voor een datum die wat verder in de toekomst ligt."

  [Tweet:https://twitter.com/rtvutrecht/status/1320712544726798338]

  Corona-kunstwerk in Rhenen

  In Rhenen komt een bijzonder kunstwerk: rond kerst hangt in de binnenstad een lange, grote slinger met duizenden antwoorden op de vraag: 'Wat heb jij geleerd in 2020?' Het kunstwerk is een initiatief van kunstenaar Mascha Bossuyt. "Met dit initiatief wil ik bereiken dat we ons in deze bijzondere tijd meer verbonden voelen. Al is het maar symbolisch."

  Inwoners kunnen vanaf volgende week een kaartje invullen en antwoord geven op de vraag wat zij hebben geleerd dit jaar. Iedereen wordt opgeroepen om mee te doen aan de actie.

  [Tweet:https://twitter.com/rtvutrecht/status/1320771932296531968]

  Burgemeester Potters (De Bilt) over corona

  Burgemeester Sjoerd Potters van gemeente De Bilt kijkt met tevredenheid terug op afgelopen weekend. Veel mensen gingen er op uit om te wandelen, maar de mensen hielden zich over het algemeen goed aan de regels, vertelde hij vanochtend op Radio M Utrecht.

  Potters ziet in zijn gemeente voorzichtig positieve signalen voor wat betreft het aantal coronabesmettingen. "Je ziet de laatste weken een stabilisatie, dus die exponentiële groei van het begin zie je afvlakken. We zitten nu op gemiddeld 25 nieuwe besmettingen per dag. Dat is nog altijd veel te veel, maar ik zie geen verdubbeling in de cijfers. Dus voorzichtig ben ik een beetje positief", aldus Potters. Wel ziet hij dat de druk op ziekenhuizen nog veel te hoog is.

  [Audio:2711846|Luister hier naar het hele interview met burgemeester Potters]

  Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

 • MONTFOORT/AMERSFOORT - Het platteland naar de Tweede Kamer brengen: dat is het doel van de nieuwe Boer Burger Beweging. Drie provinciebewoners uit Oudewater, Amersfoort en Montfoort gaan daarbij helpen. Elly van Wijk (6), Robert Veldhuis (7) en Robin van Lint (12) staan op de kieslijst van de kersverse politieke partij.

  [Image:2712610|Robert Veldhuis en Elly van Wijk staan op de kieslijst van de Boer Burger Beweging.]

  "Kijk nu eens hoe fantastisch en weids dit Hollandse polderlandschap is. Dit moet toch behouden blijven?" Elly Van Wijk laat haar 'achtertuin' zien. Ze woont met haar man op een boerderij in Snelrewaard. Het behoud van het platteland gaat haar aan het hart. En daarbij is de boer belangrijk. "Als je de boer uit het platteland haalt, dan haal je het hart uit het platteland. En dat willen we absoluut níet."



  Agrarische industrie

  De Boer Burger Beweging (BBB) is er dus voor de boeren, die door strenge regels het werk bijna onmogelijk gemaakt wordt, vindt de partij. Maar ze zijn er ook voor de burgers. "Er zijn 600.000 mensen, burgers dus, die in de agrarische industrie werken", vertelt Robert Veldhuis. "Op het moment dat die industrie geraakt wordt door bijvoorbeeld de halvering van de veestapel, dan heeft dat direct effect op de economie van Nederland, maar ook op de lokale economie. Dan heeft dat effect op de bakker, slager en school in het dorp."

  [Video:2710724|3 provinciegenoten op kieslijst Boer Burger Beweging]

  De BBB zegt daarom op te komen voor de inwoners van het buitengebied, want hun leefomgeving wordt steeds meer bedreigd. Door windmolens, zonnepanelen of distributiecentra die het landschap verpesten. Van Wijk: "Wij willen dat de polder behouden blijft voor landbouw."

  En er moet meer aandacht komen voor de leefbaarheid van de kleine kernen. "We moeten zorgen dat scholen daar blijven, dat verzorgingstehuizen en scholen blijven bestaan. Ze zijn essentieel voor de vitaleit van het platteland."



  Ambitie

  De nieuwe partij denkt met de politiek voor de plattelandbewoner een grote kiezersschare aan te kunnen spreken. Veldhuis: "Minimaal zeven zetels." Aan ambitie geen gebrek dus, maar voegt de nieuwe partij wel iets toe tussen al die reeds bestaande fracties? "Bij de gevestigde partijen wordt het platteland als wisselgeld gebruikt, bij BBB is het een speerpunt."

 • PROVINCIE UTRECHT - Een groeiend aantal middelbare scholen in de regio gaat voor de helft online les geven. Door de coronabesmettingen kiezen inmiddels zeker vier scholen in het voortgezet onderwijs er weer voor om een deel van de leerlingen thuis les te geven. Werkplaats Kindergemeenschap in Bilthoven nam het besluit gisteren nog.

  De Werkplaats geeft de helft van de lessen online aan leerlingen ('werkers') die thuisblijven. De maatregel is vorige week in de herfstvakantie besproken met de GGD en is een reactie op het aantal besmette scholieren en medewerkers. Volgens rector Jeroen Croes steeg het dagelijks aantal meldingen voor de vakantie flink. De afgelopen dagen is het gelukkig sterk afgenomen, laat hij in een bericht aan alle betrokkenen weten. Maar de kans om op school besmet te raken moet omlaag.



  Minder druk

  Door twee weken lang de helft van de lessen online te geven, wordt het voorlopig wat minder druk op de school in Bilthoven. Wanneer het aantal besmettingen niet opnieuw gaat toenemen wil de Werkplaats de kinderen weer zo veel mogelijk naar de klas halen. De eindexamenklassen van havo en vwo krijgen in voorbereiding op de testenweek sowieso thuis les. De ventilatie voldeed al aan de normen en is afgelopen week krachtiger gemaakt. Croes was vandaag niet in de gelegenheid om de maatregelen aan RTV Utrecht toe te lichten.

  Onder meer het Griftland College in Soest en het Niftarlake College in Maarssen lieten eerder al weten dat ze kiezen om na de herfstvakantie 'hybride' les te geven. Daarmee willen ze het aantal leerlingen dat naar school komt halveren. De praktijklessen worden nog altijd op school gegeven en de theorie krijgen de scholieren zoveel mogelijk thuis. Het Griftland voerde zelfs een soort besmettingspauze in, door de komende twee weken volledig online les te geven.



  Online aanschuiven

  Ook het Utrechts Stedelijk Gymnasium schakelt over op de zogenoemde 'hybride lessen', half fysiek op school en half op afstand. Vandaag bleven de leerlingen thuis, zodat de medewerkers zich erop konden voorbereiden. Vanaf morgen volgt de school gewoon het reguliere rooster, maar de helft van de klas schuift online aan.

  De reden is dat in het Stedelijk de ventilatie nog niet op orde is. Bovendien wordt er gebouwd en is het daardoor tijdelijk niet mogelijk om voldoende lokalen te vinden waar een volle klas veilig de lessen kan volgen. Door het aantal aanwezige leerlingen te halveren, voldoen de lokalen toch aan de corona-eisen.



  Uitzondering

  Binnen scholenkoepel NUOVO vormt het gymnasium in Utrecht wel een uitzondering. De algemene lijn die de stichting voor haar 15 vo-scholen volgt is dat er zo lang het nog kan fysiek les wordt gegeven. "Online is voor ons vooral een back-up", zegt woordvoerder Bram Donkers.

  "Dus waar het moet geven we hybride onderwijs, maar waar mogelijk zit iedereen op school. In navolging van het kabinet hebben we vanaf vandaag wel een mondkapjesplicht ingevoerd. Het is niet langer een dringend advies, maar een schoolregel. Kinderen die dat echt niet willen sturen we naar huis en geven we online les."

  Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Frankrijk komt steeds verder onder druk te liggen in verschillende islamitische landen. Moslims roepen sinds dit weekend op om geen Franse producten meer te kopen. Ook gaan mensen woedend de straat op met cartoons van de Franse president Macron.

  De directe aanleiding voor de woede is de reactie van de president op de moord van geschiedenisleraar Samuel Paty eerder deze maand. Paty werd onthoofd door een geradicaliseerde moslim, nadat de leraar cartoons van profeet Mohammed als lesmateriaal had gebruikt. Macron zei dat Frankrijk spotprenten nooit zal opgeven en kondigde maatregelen aan om moslimextremisme harder aan te pakken.

  "Het afbeelden van spotprenten van profeet Mohammed is voor veel mensen in de regio een rode lijn", vertelt Midden-Oosten-correspondent Daisy Mohr. "Die woede werd verder aangewakkerd doordat er op verschillende gebouwen in Frankrijk spotprenten van de profeet werden afgebeeld." Dat gebeurde onder meer in Montpellier en Toulouse. De lokale autoriteiten wilden op deze manier hun solidariteit tonen.

  Lege schappen

  Met Arabische en Engelstalige hashtags wordt op Twitter opgeroepen geen Franse producten meer te kopen. Het gaat vooral om producten uit de levensmiddelenindustrie. Op sociale media gaan lijsten rond met Franse producten die mensen niet meer zouden moeten kopen.

  Ook president Erdogan bemoeide zich ermee. Hij riep op tot een volledige boycot van Franse producten in Turkije:

  Afgelopen weekend haalden enkele supermarktketens in de Golfstaten Qatar en Koeweit al Franse producten uit de schappen.

  Ook de universiteit van Qatar steunt de campagne. Het bestuur laat weten de 'week van de Franse cultuur' tot onbepaalde tijd uit te stellen. Volgens de universiteit maakt Frankrijk zich schuldig aan het "opzettelijk misbruiken van de islam en zijn symbolen".

  Behalve in de Golfstaten leeft de hashtag ook in Egypte, Algerije en Jordanië en zijn er protesten in onder andere Syrië, Libië, Bangladesh, Irak en de Gazastrook.

  Over de omvang van de boycot is volgens Mohr nog weinig te zeggen. "Het leeft heel erg op sociale media. Het niet kopen van Franse producten is een voor de hand liggende stap voor mensen die iets willen doen, maar we zullen pas later weten wat het effect ervan is."

  Volgens Mohr kan de boycot van Franse producten overwaaien, maar kan het ook verder escaleren. Ze verwijst naar de Arabische boycot van Deense producten in 2006. Die volgde nadat de Deense krant Jyllands Posten een reeks cartoons van profeet Mohammed publiceerde. De handel met islamitische landen halveerde en dat heeft Denemarken zo'n 134 miljoen euro gekost.

  Frankrijk-correspondent Frank Renout zegt dat er tot nu toe koel wordt gereageerd op de boycot van Franse producten. "Het is nog op een kleine schaal en het zijn vooral particuliere initiatieven." President Macron noemt de boycot van Franse producten "zinloos" en heeft opgeroepen er onmiddellijk mee te stoppen.

  Diplomatieke rel Turkije

  Renout vertelt dat er in Frankrijk meer ergernis bestaat over de woorden van de Turkse president Erdogan. In een televisietoespraak dit weekend sprak Erdogan over een heksenjacht tegen moslims en zei hij dat zijn Franse ambtgenoot "psychische hulp" nodig heeft. Frankrijk heeft als reactie hierop zijn ambassadeur uit Ankara teruggeroepen.

  Andere landen hebben zich ook met deze ruzie bemoeid. Premier Rutte zei op Twitter dat de uitspraken van de Turkse president over Macron onacceptabel zijn en dat Nederland - net als Frankrijk - voor het vrije woord staat en tegen extremisme is. De buitenlandchef van de Europese Unie, Josep Borrell, noemde de woorden van Erdogan eerder ook al "onaanvaardbaar" en riep Turkije op om "deze gevaarlijke spiraal van confrontatie" te stoppen.

  Hoe de confrontatie tussen Frankrijk en de islamitische landen zich verder zal ontwikkelen, is afwachten. Wel heeft Frankrijk landen waar woede tegen Frankrijk heerst, opgeroepen om te zorgen voor de veiligheid van de Franse burgers in die landen. "Dat betekent dus wel dat de Franse regering bang is dat die in gevaar kan komen", aldus Renout.

 • Het Chinese fintech-bedrijf Ant Group stevent af op de grootste beursgang uit de geschiedenis. Het bedrijf beheert onder meer Alipay, met meer dan een miljard gebruikers 's werelds grootste online betalingsdienst. 15 procent van de aandelen van Ant Group gaat volgende week de markt op, tegen een prijs die mikt op een opbrengst van omgerekend 29,1 miljard euro. Daarmee overtreft de beursgang ruimschoots het grootste debuut in de aandelenhandel tot nu toe, dat van oliegigant Saudi Aramco van vorig jaar.

  Ant Group zou volgens de verwachte opbrengst nu omgerekend 265 miljard euro waard zijn. Dat is meer dan de grootste bank ter wereld, de Industrial and Commercial Bank of China. De belangstelling van investeerders voor Ant Group werd aanvankelijk overschaduwd door het vergaande toezicht van de Chinese overheid op het Chinese betalingsverkeer en het vooruitzicht dat de VS Ant Group op een zwarte lijst zou kunnen zetten.

  Magneet

  Maar de voortdurende groei van de fintech-reus lijkt nu toch als een magneet te werken op de investeringsmiljarden. Het bedrijf voert niet alleen het grootste deel van het betalingsverkeer uit in China, het beheert ook vermogens voor rijke klanten en verkoopt verzekeringen en allerlei beleggingsproducten.

  Ant Group is grotendeels in handen van de Chinese miljardair Jack Ma. Hij is ook mede-oprichter van webshop Alibaba, die jaarlijks wereldwijd miljarden pakjes verstuurt. 29 grote investeerders kopen samen 80 procent van de aangeboden aandelen Ant Group. Ongeveer een derde daarvan gaat naar Zhejiang Tmall Technology, een dochteronderneming van Alibaba. 20 procent van de beschikbare aandelen zal 5 november worden aangeboden op de beurzen van Shanghai en Hongkong.

 • Hoe kijken Amerikanen zelf naar de verkiezingscampagne in hun land? Wat vinden zij de meest opvallende momenten en hoe bepaalt dit hun stem? In de dagelijkse video-serie Amerikaanse stemmen bekijk je de laatste fase van de verkiezingscampagne door de ogen van gewone Amerikanen.

  De NOS volgt vanaf vandaag tot en met 6 november een uiteenlopende groep Republikeinen, Democraten en zwevende kiezers door het hele land. Zij delen de - volgens hen - meest opvallende momenten uit de verkiezingscampagne van de afgelopen 24 uur.

  In deze eerste aflevering skypen we met Adam Coleman, die Joe Biden een corrupte slang noemt, en met Oscar Perez, die zich verbaast over de anti-wetenschappelijke houding van president Trump in de coronapandemie:





Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Mon, 26 Oct 2020 19:03:26 +0100]