daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Do. 17 Oktober 2019
Week 42

Geselecteerde regio:
Den bosch

Regio:
Dichtbij.nl - den Bosch --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
Omroep Brabant
Alle nieuwsberichten op de homepage

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Een 27-jarige vrouw is door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en tbs voor het doden van haar zoontje in 2012.

  De vrouw bracht het kindje van negen maanden om het leven door zijn neus en mond dicht te knijpen. Ook blijkt dat de baby hersenschade had die veroorzaakt zou zijn door eerder misbruik.

  Volgens een verklaring van de vrouw zag ze op tegen de verzorging van de baby. Ze wilde aan haar omgeving laten zien dat ze een goede moeder was, maar hield dat uiteindelijk niet meer vol. Ze heeft de baby om het leven gebracht toen hij lag te slapen.

  Bekennende verklaring

  De zaak tegen de vrouw was eerder geseponeerd. Dat veranderde toen zij een bekennende verklaring aflegde in 2018. Door die verklaring werd zij uiteindelijk vervolgd. De vrouw krijgt naast haar gevangenisstraf tbs met voorwaarden, die kan worden omgezet naar tbs met dwangverpleging als zij zich niet aan de afspraken houdt.

  De vrouw heeft borderline en een verstandelijke beperking. Daardoor is ze niet volledig toerekeningsvatbaar. De rechtbank vindt dat zij naast haar gevangenisstraf langdurig behandeld moet worden.

 • Het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum blijft voorlopig zitten. Directeur-bestuurder Atasoy schrijft aan minister Slob dat het niet gelukt is binnen de gestelde tijd de taken over te dragen aan een interim-bestuurder. Dit betekent zo goed als zeker dat Slob zijn voornemen doorzet de geldkraan voor de islamitische school per 1 december dicht te draaien.

  Dinsdag had hij al gezegd dat hij de school niet meer wil bekostigen, maar hij gaf het Haga nog twee dagen respijt. Het bestuur van het Haga moest voor vandaag 12 uur alle taken overdragen aan een eerder voorgedragen interim-bestuurder. De school zegt dat die man niet meteen kan worden benoemd, omdat hij geen moslim is. Om hem alsnog te installeren moeten volgens het Haga eerst de statuten van de school worden aangepast en daarvoor zou meer tijd nodig zijn.

  Oneigenlijke argumenten

  Slob zei daarover dinsdag dat de school "oneigenlijke argumenten gebruikt door zich te beroepen op administratieve belemmeringen". Volgens de onderwijsinspectie is er sprake van financieel wanbeheer bij de school en is het burgerschapsonderwijs er onder de maat.

  De school zal de Raad van State vragen de maatregel van de minister op te schorten. En er loopt ook nog een zaak tegen de Onderwijsinspectie.

  In zijn brief aan Slob schrijft directeur-bestuurder Atasoy dat hij "onder overheidsdwang" gisteren de medezeggenschapraad en de ouderraad van de school heeft gevraagd de statuten te negeren en daarmee de verplichte sollicitatieprocedure over te slaan. Maar zij zijn daartoe niet bereid.

  Atasoy benadrukt in zijn brief dat wijziging van de statuten een grote impact heeft op de grondslag van de school. Volgens hem doet Slob tekort aan "wettelijk verplichte onderdelen" door het advies- en instemmingsrecht van de medezeggenschapsraad te beschrijven als een administratieve handeling.

 • De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) wil koste wat het kost een landelijke actiedag voorkomen. Vanochtend werd duidelijk dat ziekenhuismedewerkers in het hele land op woensdag 20 november hun niet-spoedeisende werk willen neerleggen. Ze willen een betere cao afdwingen bij hun werkgevers.

  De NVZ wil graag andere zorg-cao's "naast elkaar leggen" en op basis daarvan kijken of de onderhandelingen met de vakbonden opnieuw kunnen worden opgestart.

  Minister De Jonge (Volksgezondheid) hoopt dat het lukt om tot een nieuwe cao te komen. "Het staat iedereen vrij om te staken", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal over de aangekondigde staking. "Wij hebben gezien dat het bij andere sectoren wel lukt om tot een cao te komen en ik hoop natuurlijk ook dat dat voor ziekenhuiszorg gaat gelden."

  Salarisverhoging van 5 procent

  De vakbonden vragen een structurele salarisverhoging van 5 procent en een extra toeslag op loon als medewerkers op het laatste moment worden opgeroepen om te werken. De onderhandelingen hierover liepen in juni stuk tussen de bonden en de reguliere ziekenhuizen.

  In andere sectoren, zoals de jeugdzorg en de gehandicaptenzorg, zijn er wel afspraken gemaakt. Daar zijn loonstijgingen van 3,5 tot 7 procent afgesproken.

  Op 20 november doen zo'n 200.000 medewerkers van 83 ziekenhuizen mee aan de staking. De academische ziekenhuizen vallen buiten de acties. Zij hebben een eigen cao.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Thu, 17 Oct 2019 14:42:39 +0200]