daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Di. 7 April 2020
Week 15

Geselecteerde regio:
Den bosch

Regio:
Dichtbij.nl - den Bosch --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
Omroep Brabant
Alle nieuwsberichten op de homepage

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • In Blerick heeft de politie een bus van de weg gehaald omdat er te veel mensen in zaten. Volgens de politie konden de inzittenden geen 1,5 meter afstand van elkaar houden. Iedereen, inclusief de bestuurder, kreeg een boete van 399 euro.

  In de bus zaten arbeidsmigranten in dienst van een uitzendbureau. Volgens de eigenaar van het uitzendbureau zaten er 30 passagiers en een chauffeur in de bus. "Dit had niet mogen gebeuren. Ik neem alle boetes op me", zegt eigenaar Asur Ozkul van uitzendbureau Cova.

  Stomme fout

  Naar eigen zeggen had het uitzendbureau twee bussen klaar staan om de mensen vanuit hun werk in de glastuinbouw in Venlo naar huis te brengen. "De tweede bus kon niet bij de arbeidsmigranten komen omdat er een vrachtwagen in de weg stond. De mensen zijn in de eerste bus gestapt, wilden draaien en richting de tweede bus rijden om de verdeling te maken, toen ze van de weg werden gehaald", legt Ozkul uit.

  "Het is een stomme fout. Ik kan het niet terugdraaien." Het totaalbedrag van de boetes is ruim 12.000 euro. "Ik kan niet van mijn mensen verwachten dat zij die betalen. Dat is niet menselijk. Ze hebben te hard voor hun geld gewerkt."

  Folie tussen de stoelen

  Ozkul erkent dat hij op de hoogte was van de geldende regels. "We hebben overal informatie over de 1,5 meter afstand hangen voor de werknemers. Ik hoop dat we er in de toekomst scherper op kunnen letten."

  Daarnaast wil hij meer bussen inzetten om zijn personeel te vervoeren. "We hebben zelf drie bussen, maar ik wil er meer huren. En in de bussen moet folie tussen de stoelen komen als afscherming." Ozkul hoopt met de gemeente in gesprek te kunnen over de hoogte van de boete.

 • Het Poolse Lagerhuis heeft een voorstel aangenomen om de kieswet aan te passen, zodat de presidentsverkiezingen van 10 mei per post kunnen plaatsvinden. Het idee voor zo'n 'postverkiezing' komt van regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), die wil dat de verkiezingen, ondanks de coronacrisis, doorgaan. Hun kandidaat, de huidige president Andrzej Duda, doet het erg goed in de peilingen. De oppositie verzet zich tegen een verkiezing midden in de corona-crisis en spreekt van een 'coup'.

  Het voorstel van PiS haalde met vier stemmen verschil de meerderheid. Aan de stemming in het Lagerhuis gingen wekenlange debatten en een heftig conflict in de coalitie vooraf. De leider van een kleine coalitiepartner van de PiS stapte gisteren op, maar de parlementsleden van zijn partij stemden wel voor aanpassing van de kieswet.

  De oppositie pleit al langer voor uitstel van de verkiezingen. Zij beklaagt zich al weken over ongelijke kansen in de campagne. Waar Duda nog volop op de staatstelevisie te zien was, moest de oppositie vanwege de coronacrisis alle campagne-activiteiten stilleggen. Oneerlijk, zegt Duda's grootste uitdager Malgorzata Kidawa-Blonska van het rechts-liberale Burgerplatform. Eerder riep zij al op tot een boycot van de verkiezingen.

  Praktisch onmogelijk

  Verkiezing per post is volgens de oppositie niet alleen fraudegevoelig, maar daarnaast logistiek praktisch een onmogelijke opgave, met stembiljetten die binnen een maand bezorgd, gepost en geteld moeten worden.

  Maar er is PiS veel aan gelegen de verkiezingen op 10 mei te houden. Duda staat er zo goed voor dat hij mogelijk al in de eerste ronde een meerderheid van de stemmen kanbehalen. Een tweede ronde is dan niet nodig. De PiS is bang dat Duda minder kiezers trekt als de coronacrisis aanhoudt.

  Ook voor de PiS zijn verkiezingen op de gewone manier met stemlokalen en stembiljetten die van hand tot hand gaan geen optie. Uit een enquête bleek dat maar 30 procent van de Polen dan zou gaan stemmen, uit angst om het virus op te lopen.

  Senaat moet nog instemmen

  Oppositieleider Kidawa-Blonska zegt dat PiS een coup pleegt om de volledige macht in Polen voor de komende jaren te behouden. De rechtsstaat moet terugkomen. Ik zal ervoor zorgen dat die terugkomt", schrijft zij op Twitter.

  De wet is nog niet ingevoerd. Ook de Senaat moet er nog mee instemmen. De senatoren kunnen het voorstel niet veranderen, alleen in z'n geheel terugsturen naar het Lagerhuis. Hiervoor hebben ze 30 dagen de tijd. Er blijven dan nog maar een paar dagen over om een verkiezing per post te regelen. Dat lijkt onmogelijk, maar deskundigen wijzen erop dat in de voorgestelde wetswijziging ook een verschuiving van de verkiezing met een week is voorzien.

 • Honderden sealbagautomaten die ondernemers gebruiken om geld te storten worden uitgezet. Banken nemen de maatregelen omdat de afgelopen weken verschillende automaten zijn opgeblazen bij plofkraken.

  Bij die kraken worden zware explosieven ingezet om geld uit de automaten te stelen. Bij de kraken raken soms panden in de omgeving beschadigd. Vorige week moesten acht appartementen in Uden worden ontruimd na een plofkraak bij de Rabobank.

  Van de 1200 sealbagautomaten gaan er 800 helemaal uit. De overige kunnen door ondernemers worden gebruikt tussen 06.00 en 18.30 uur. "We moeten een duidelijke grens trekken tegen deze extreme vorm van geweld", zegt Eelco Dubbeling, directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken.

  Contant geld uit cafés

  Voor ondernemers zijn de automaten erg belangrijk. Ze brengen het contante deel van hun omzet aan het eind van de dag doorgaans naar zo'n automaat om het geld op hun rekening gestort te krijgen. Vanwege de coronamaatregelen is het nu een stuk rustiger bij de automaten. Er wordt 40 procent minder gestort dan voorheen.

  De maatregelen om een groot deel van de automaten te sluiten is tijdelijk. Als cafés op den duur weer open mogen, en er dus ook meer gestort moet worden, gaan banken kijken of de openingstijden van de automaten worden verruimd.

  Op de site van de banken staat welke automaten voorlopig openblijven. Eerder zetten banken de geldautomaten 's nachts uit om plofkraken tegen te gaan.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Tue, 07 Apr 2020 14:44:50 +0200]