daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Do. 20 Februari 2020
Week 08

Geselecteerde regio:
Den bosch

Regio:
Dichtbij.nl - den Bosch --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
Omroep Brabant
Alle nieuwsberichten op de homepage

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De 148 Turkse moskeeën van Islamitische Stichting Nederland (ISN) bedrijven geen politiek en geven geen politieke boodschappen door namens de regering-Erdogan, zegt secretaris Türkmen. Hij werd verhoord op de laatste verhoordag van de Tweede Kamer-commissie die onderzoek doet naar beïnvloeding van moskeeën.

  Aan Türkmen had de commissie geen vragen over salafisme of geldstromen uit Qatar of Koeweit, maar over nationalistische invloed van de Turkse regering via de stichting ISN, ook bekend als Hollanda Diyanet Vakfi.

  Alle imams zijn in Turkije opgeleid en worden betaald door de Turkse overheid. Ook moeten zij verantwoording afleggen aan de Turkse attaché in Rotterdam en komen zij regelmatig bij elkaar om over preken te praten. Maar politieke instructies krijgen zij niet, denkt Türkmen. "Het gaat bijvoorbeeld over orgaandonatie, roken en alcohol, trouwstoeten die zich moeten gedragen of andere maatschappelijke ontwikkelingen."

  Na de coup

  Türkmen verzekerde de commissie dat de acties van oud-bestuurder Acar fout waren en niet meer voorkomen. Acar verzamelde vlak na de couppoging in Turkije namen van Nederlandse Gülen-aanhangers en gaf die door aan de Turkse regering.

  "Dat is spionage", zei Türkmen. "We leven hier in Nederland, dat had nooit mogen gebeuren." Acar was zowel diplomaat als bestuurder van de moskee-organisatie. Dat kan nu niet meer, zei Türkmen tegen de Kamercommissie. Volgens hem is ISN een Nederlandse organisatie, die alleen maar gebruikmaakt van de diensten van het Turkse ministerie van godsdienstzaken.

  De commissie van de Tweede Kamer zei regelmatig dat er al een uitgebreid vooronderzoek was geweest. Of de commissie ook de conclusie trekt dat er van nationalistische of politieke beïnvloeding geen sprake is moet in het eindrapport blijken.

  Dat wordt in april verwacht.

 • "Een radicale digitaliseerder" en een "zwaargewicht" wordt hij genoemd in de Zwitserse pers. Hij is de man die in 2017 zei dat de bank van de toekomst een digitaal platform is, zonder bankbalans en hij maakte van ING bank vervolgens een digitaal bolwerk. Ralph Hamers wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van het grote Zwitserse UBS, de Union Bank of Switzerland, een wereldspeler. Hij volgt de Zwitser Sergio Ermotti op, die kort voor het bekend worden van Hamers' nieuwe stek zijn vertrek aankondigde.

  Naar verluidt zou president-commissaris Alex Weber van UBS, Hamers al paar maanden geleden benaderd hebben. Toch was de overstap voor ING ook een verrassing, zo bleek gisteren. Een speciale lening waar veel belangstelling voor was van investeerders werd plotseling afgeblazen. "Er is nieuwe informatie gekomen die bestudeerd moet worden", luidde de cryptische verklaring. Pas tegen middernacht kwam het persbericht.

  Geen dure bankier

  Hamers (53 jaar) zit al zijn hele werkzame leven bij ING en was onder meer directeur van ING België. Begin 2013 kwam hij in de raad van bestuur en een half jaar later op de stoel van bestuursvoorzitter, als opvolger van crisisvoorzitter Jan Hommen.

  Het vinden van een opvolger was een hele toer. De politiek keek mee, de bank moest gewoon doen, en het mocht vooral geen dure bankier worden. De keuze voor Hamers was in dat licht een soort tweede keus, meer een bankfiliaalhouder die het schopte tot hoogste baas. Zijn benoeming werd in 2017 met vier jaar verlengd en hij vertrekt nu dus voortijdig.

  Voor Hamers en ING was 2018 een soort rampjaar. De bank kreeg in het najaar een megaboete van 775 miljoen euro voor het het niet goed functioneren als poortwachter bij het tegengaan van witwassen en fraude.

  Een paar maanden eerder lagen Hamers en de bank al onder vuur over het voornemen om het salaris van Hamers te verhogen van 2 naar 3 miljoen euro. De loonsverhoging was nodig en wenselijk om goede bankiers te aan te trekken en te houden, zo luidde het. ING zou qua beloning te ver achteraan bungelen. De politiek reageerde laaiend, de bank was doof en blind voor wat maatschappelijk wenselijk was. Het beeld van graaiende bankiers dook weer op. Klanten zegden bij bosjes hun rekeningen bij de bank op. De bank zwichtte en trok het voorstel in.

  De twee affaires kostten Hamers en de bank weer de nodige credits. Het vertrouwen in banken en bankiers duikelde weer en was terug bij af en iedereen had het alleen maar over het salaris en de niet goed functionerende bank. Aandeelhouders straften op de aandeelhoudersvergadering in 2019 de bank af door in meerderheid geen steun te geven aan de raad van bestuur en de raad van commissarissen.

  Bij UBS gaat Hamers veel meer verdienen, hoewel de hoogte van zijn salaris nog niet bekend is. De huidige UBS-topman Sergio Ermotti verdient 13 miljoen euro. Volgens Hamers is het hem niet om het geld te doen, maar om de nieuwe uitdaging. "UBS is een absolute wereldspeler. Ik krijg de kans om een heel andere bank te leiden en ING kan ook verder zonder mij. Het is een professionele uitdaging", aldus Ralph Hamers in het NOS Radio 1 Journaal.

  In de financiële wereld wordt de overstap van Hamers positief onthaald. Hij wordt een "digitale vernieuwer"genoemd en "niet bezig met filiaal maar digitaal".

  Vakbond FNV is ook te spreken over Hamers. "Hij is geliefd bij het personeel. Hij is geen enorm ego, loopt gewoon over de werkvloer en is heel benaderbaar. En hij wordt gezien als een vernieuwer", zegt vakbondsbestuurder Gerard van Hees. Hij vindt het onzin om bankiers beter belonen om mensen als Hamers te houden. "Hij heeft 30 jaar bij de bank gewerkt. Dan mag je ook gewoon overstappen. Mensen moeten willen blijven omwille van het werk zelf, niet om het geld."

 • In Haaren (Noord-Brabant) is door een lek een hoeveelheid van het olieproduct nafta weggestroomd. Volgens de politie is de lekkage ontstaan omdat de pijpleiding illegaal werd afgetapt.

  Gistermiddag bleek tijdens werkzaamheden dat er vloeistof uit de Rotterdam-Rijn Pijpleiding (RRP) lekte. "Onze medewerkers raakten een slang. Een slang die niet van ons is en waarvan ze niet wisten dat hij er lag. Dus dat is verdacht", vertelt Dick Hosman van RRP tegen Omroep Brabant. "Het gaat dus mogelijk om diefstal. Daarom onderzoekt de politie de zaak." RRP heeft aangifte gedaan van diefstal en vernieling.

  Vervuilde grond

  Uit de lekkende pijpleiding stroomde sinds gistermiddag nafta, een vloeibare stof die vrijkomt bij het bewerken van ruwe olie. De stof kan worden omgezet in een bruikbare grondstof van onder meer plastic, insecticiden en meststoffen.

  De lekkage werd gisteravond gestopt door de reparateurs. Naar schatting is er 20.000 tot 40.000 liter nafta vrijgekomen. Vandaag wordt de vervuilde grond rondom het lek gesaneerd.

  De Rotterdam-Rijn Pijpleiding loopt van Europoort naar het Ruhrgebied in Duitsland. Door de pijpleiding wordt ruwe olie en halffabricaten gepompt. De leiding ligt ongeveer een meter diep.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Thu, 20 Feb 2020 18:02:21 +0100]