daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Vr. 18 Juni 2021
Week 24

Geselecteerde regio:
De bilt

Regio:
AD.nl Stichtse Vecht
AD.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • In diverse steden hebben mensen de tweede EK-overwinning van het Nederlands elftal op straat gevierd. Onder meer in Apeldoorn, Den Haag en Enschede gingen honderden mensen de straat op. Dat leidde hier en daar tot onrust en tot arrestaties.

  In Den Haag was het, net als zondag na de eerste Oranje-zege, onder meer druk in de buurt van het Jonckbloetplein. 's Middags waren er matrixborden geplaatst met de oproep om thuis te blijven na de wedstrijd, maar veel mensen hielden zich daar niet aan. Toen de politie werd bekogeld met zwaar vuurwerk, greep die in. Na een half uur keerde de rust terug, schrijft Omroep West.

  Elders in de stad was het ook enige tijd onrustig op de Marktweg, waaraan koning Willem-Alexander eerder op de avond nog een verrassingsbezoek had gebracht. Ook daar kwam de politie kort in actie en werden aanhoudingen verricht.

  'Oranjerotonde'

  In Apeldoorn kwamen opnieuw honderden mensen bijeen op de 'feestrotonde' waar Oranjefans traditiegetrouw samenkomen. Auto's waren er dit keer niet, omdat burgemeester Heerts de rotonde had laten afzetten om drukte te voorkomen.

  Even na 23.00 uur werd het volgens de Stentor druk en een uur later sloeg de stemming onder een deel van het publiek om. Een meisje zou lichtgewond zijn geraakt door vuurwerk en meerdere mensen zouden zijn aangehouden.

  Vuurwerk werd ook afgestoken in Enschede, waar enkele honderden mensen door het centrum trokken. Ook zouden daar hekken en borden omver zijn getrokken.

 • Het Israëlische leger heeft opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in de Gazastrook. Volgens het leger was het een reactie op aanvallen met brandballonnen vanuit Gaza op Zuid-Israël.

  Het is de tweede keer deze week dat het geweld in de regio oplaait. Ook in de nacht van dinsdag op woensdag voerde Israël bombardementen uit en ook toen was dat in een reactie op brandballonnen uit de Gazastrook.

  Geen gewonden

  Het Israëlische leger zegt dat het bij de nieuwe luchtaanvallen militaire doelen en een raketlanceerlocatie van Hamas heeft getroffen. Berichten over slachtoffers zijn er niet, evenmin als eerder deze week.

  Ook de brandballonnen uit Gaza hebben niemand verwond, meldt de Israëlische krant Haaretz. Wel zouden ze in het zuiden van Israël acht branden hebben veroorzaakt.

  'Voorbereid op alle scenario's'

  Vorige maand vochten Hamas en Israël een bloedig conflict uit dat ruim anderhalve week duurde. Een staakt-het-vuren maakte daar een einde aan, maar nu is het geweld over en weer dus toch weer opgelaaid.

  Een van de mogelijke aanleidingen is een 'vlaggenmars', dinsdag, van duizenden Israëlische ultranationalisten door het bezette Oost-Jeruzalem. Palestijnse groepen, waaronder Hamas, zagen dat als een provocatie.

  Israël zei deze week dat het "in het licht van de voortdurende terreurdaden vanuit de Gazastrook" op alle scenario's is voorbereid, inclusief het hervatten van de vijandelijkheden.

 • Terwijl in Nederland het aantal faillissementen vooral blijft dalen tijdens de coronacrisis, zijn in veel andere EU-landen juist meer bedrijven failliet gegaan. Dat concludeert het Centraal Bureau voor Statistiek op basis van cijfers van Eurostat. Het verschil ligt aan de mate waarin de landen overheidssteun verlenen aan ondernemers.

  In Nederland waren er alleen in het begin van de crisis, in het tweede kwartaal van vorig jaar, meer faillissementen. Maar nog in datzelfde kwartaal begon dat flink af te nemen, met uitzondering van de horeca. Inmiddels gaan aanzienlijk minder ondernemingen op de fles dan in de jaren ervoor.

  Gemiddeld gezien is in de Europese Unie echter een heel andere trend zichtbaar. Daar daalde het aantal faillissementen begin 2020 juist flink tot in het tweede kwartaal, maar sindsdien neemt het toe.

  Spanje en Roemenië spannen de kroon

  Dat gemiddelde wordt omhooggetrokken door een paar landen. Zo verdubbelde het aantal faillissementen in Spanje in het eerste kwartaal in vergelijking met dezelfde periode het jaar ervoor. In Roemenië was de stijging met 150 procent het grootst.

  Er waren wel andere landen waar bedrijven net als in Nederland minder vaak omvielen, zoals België, Frankrijk en Duitsland. Maar in Nederland bleven er relatief meer overeind.

  Verschillen in overheidssteun en maatregelen

  "Dit kan niet los worden gezien van de overheidssteun in verband met corona voor Nederlandse bedrijven", schrijft het CBS. "Niet binnen alle EU-landen werd in dezelfde mate steun verleend en ook het palet aan ingezette steunmaatregelen verschilde per land."

  Dat had niet altijd alleen te maken met geld dat de overheid beschikbaar stelde voor ondernemingen. In België stelde de overheid een moratorium in op faillissementen tot in juni 2020. Voor bedrijven die tot half maart nog gezond waren, kon daardoor hoe dan ook geen faillissementsprocedure gestart worden. Frankrijk en Duitsland namen vergelijkbare maatregelen.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Fri, 18 Jun 2021 04:49:40 +0200]