daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Ma. 7 Juli 2025
Week 28

Geselecteerde regio:
Alphen aan den rijn

Regio:
BR6
BR6 - De lokale omroep van Bodegraven - Reeuwijk

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

  • Israël heeft luchtaanvallen uitgevoerd op meerdere steden in Jemen. Volgens het Israëlische leger waren de aanvallen gericht op Houthi-doelen in havensteden Hodeida, Ras Isa en Salif. Ook een energiecentrale in Ras al-Khatib is bestookt. Het is nog niet duidelijk of er slachtoffers zijn gevallen en hoe groot de schade is.

    Het leger zegt dat locaties zijn aangevallen die gebruikt werden voor het transporteren van Iraanse wapens en voor het bestoken van Israëlische burgers met drones en raketten.

    Een van de doelen was het schip Galaxy Leader, dat in 2023 door de Houthi's werd gekaapt. Het schip is deels eigendom van een Israëlische zakenman. De bemanning werd ruim een jaar gegijzeld. Volgens Israël is het schip voorzien van een radarsysteem om internationale schepen te volgen voor terreuroperaties.

    Aanval op schip in de Rode Zee

    De aanvallen vonden plaats enkele uren nadat een schip werd aangevallen voor de kust van Hodeida in de Rode Zee. De verantwoordelijkheid van de aanval is nog niet opgeëist.

    Het Israëlische leger zegt dat de aanvallen op Jemen zijn uitgevoerd in reactie op herhaaldelijke aanvallen van de Houthi's op Israël. De Houthi's voeren sinds de terreuraanslagen van Hamas op 7 oktober 2023 en de daaropvolgende oorlog in Gaza geregeld aanvallen uit op Israël en schepen in het gebied. De Houthi's zeggen te handelen uit solidariteit met de Palestijnen.

    Afgelopen nacht werd volgens het leger vanuit Jemen nog een raket afgevuurd op Israël. Die kon worden onderschept.

    Ook Libanon aangevallen

    Het Israëlische leger voerde eerder op de dag luchtaanvallen uit op meerdere locaties in het zuiden en oosten van Libanon. Het leger zei daarbij dat het "meerdere militaire locaties van Hezbollah, een raketlanceerbasis, en opslag- en productieplaatsen voor wapens" had aangevallen.

    Hezbollah-leider Naim Qassem zei even daarvoor dat de groep de wapens niet zal neerleggen voordat Israël zich terugtrekt uit het zuiden van Libanon en stopt met het uitvoeren van luchtaanvallen.

  • Vandaag en ook morgen nog hebben we te maken met een portie zomerse onstuimigheid: buien, motregen, lage wolken en lokaal mogelijk 50 millimeter regen.

    Maar wie dan denkt dat de zonnige zomer ver te zoeken is, komt bedrogen uit: halverwege de week is die zon weer volop te zien en gaan we richting zomerse tot misschien zelfs tropische temperaturen.

    Voorlopig nog niet droog

    Maar eerst terug naar vandaag. In een brede strook van Zeeland over Flevoland richting Groningen viel 20 tot 30 mm regen en voorlopig is het nog niet droog. In het noordwesten viel er overigens nauwelijks wat, zoals te zien is op neerslagsomkaart.

    Boven het IJsselmeer en het Markermeer werden een aantal waterhozen gezien. Dat zijn slanke, draaiende slurven die soms zichtbaar zijn onder buienwolken boven bijvoorbeeld de Noordzee, Waddenzee of dus het IJsselmeer of Markermeer. Ze ontstaan vooral wanneer koude lucht uit noordelijke streken over relatief warm water stroomt.

    Dat temperatuurverschil bevordert de vorming van buien. Onder de juiste omstandigheden kan zich een waterhoos ontwikkelen. Als de slurf nog in de lucht blijft, noemen we het een tuba. Pas als de slurf het wateroppervlak raakt en water opspat, spreken we echt van een waterhoos. Ze zijn meestal van korte duur en zeer plaatselijk, maar kunnen op het water toch schade of letsel veroorzaken. Op land verliezen ze doorgaans snel hun kracht. Jaarlijks ontstaan er tientallen waterhozen, al zijn het er waarschijnlijk meer. Niet alle gevallen worden gemeld.

    Overigens wel een kanttekening bij de foto's, want op een aantal foto's is niet helemaal duidelijk te zien of ze daadwerkelijk op het water zitten. Boven land wordt het namelijk een windhoos genoemd zodra de slurf de grond raakt en die kunnen echt een stuk schadelijker en gevaarlijker zijn dan waterhozen.

    Zomerweer keert terug

    Vanavond, vannacht en ook morgen nog is er kans op buien, in eerste instantie kan daar soms nog onweer bij voorkomen. De wind is inmiddels ook flink toegenomen, aan zee staat een vrij krachtige tot krachtige noordwestenwind. Het is morgen vrij fris, met middagtemperaturen rond 18 graden.

    Aan het eind van de middag en in de avond gaat de zon wat vaker doorbreken en verdwijnen de meeste buien.

    Ook dinsdag valt er nog een enkele bui, daarna keert het zonnige zomerweer weer terug. Tussen woensdag en zondag blijft het waarschijnlijk droog, het wordt zonnig en zomers warm, met maxima die oplopen van zo'n 23°C in het noorden tot mogelijk 30°C in het zuiden in de loop van het weekend.

  • Een schip dat vanmiddag werd aangevallen op de Rode Zee, maakt water. Dat meldt het Britse maritiem handelsoperatiecentrum (UKMTO) op X. De bemanning heeft het schip inmiddels verlaten en wacht op hulp.

    Het schip werd aan het begin van de middag voor de kust van Hodeida aangevallen door meerdere kleine schepen met onder andere granaten. Vanaf het schip werd teruggeschoten, meldt UKMTO. Door de beschietingen is ook brand uitgebroken op het schip.

    Volgens persbureau AP gaat het om een schip dat vaart onder de vlag van Liberia met de naam Magic Seas. De eerste grote aanval op een schip in de Rode Zee in maanden is nog niet opgeëist.

    Houthi-rebellen

    Havenstad Hodeida staat onder controle van de Houthi's. De Jemenitische rebellengroep voerde sinds de terreuraanslagen op 7 oktober 2023 in Israël en de oorlog die daarop uitbrak ruim een jaar lang geregeld aanvallen uit op schepen in het gebied. De Houthi's zeiden dat ze dat deden uit solidariteit met de Palestijnen.

    De Houthi's vielen ruim honderd schepen aan. Twee van de schepen zonken. Bij de aanvallen werden vier mensen gedood. De afgelopen maanden bleef het rustig op de zee en nam de scheepvaart weer toe. Wel vuurden de Houthi's meerdere raketten af op Israël.

    Doorgaans kan het uren tot dagen duren voordat de Houthi's een aanval opeisen. De Houthi's zijn niet de enigen die actief zijn in de Rode Zee. Schepen in het gebied worden ook vaker het slachtoffer van piraterij. Doorgaans eisen die aanvallers echter losgeld voor de gegijzelde bemanning van schepen. Daarover wordt nu niets gemeld.

    Patrouilles

    Vanwege de aanvallen van de Houthi-rebellen in de Rode Zee patrouilleren meerdere landen op de zee. Ook Nederland stuurde marineschepen voor de verdediging van koopvaardijschepen. De Rode Zee en het Suezkanaal vormen samen een belangrijke route voor de scheepvaart tussen de Middellandse Zee en de Indische Oceaan.

    De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben meerdere keren luchtaanvallen uitgevoerd op militaire doelen van de Houthi-rebellen. Ook andere landen, waaronder Nederland, hielpen mee bij deze aanvallen.





Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Mon, 07 Jul 2025 02:29:23 +0200]