daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Di. 25 Juni 2024
Week 26

Geselecteerde regio:
Alphen aan den rijn

Regio:
BR6
BR6 - De lokale omroep van Bodegraven - Reeuwijk

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Het gaat slecht met de mentale gezondheid van meisjes wereldwijd. Veel meisjes hebben last van onder meer slapeloosheid, hoofdpijn en depressiviteit, blijkt uit een grootschalig onderzoek onder 11- tot 16-jarigen van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

  In de landen die aan het onderzoek meededen is het aantal meisjes dat meer dan één keer per week last heeft van psychosomatische klachten vanaf 2017 met 13 procent gestegen tot 56 procent in 2022. Psychosomatische klachten zijn bijvoorbeeld buikpijn, slaapproblemen en neerslachtigheid. Ze hebben bijna altijd een psychische oorzaak.

  Volgens de Nederlandse hoofdonderzoeker Gonneke Stevens is het in Nederland ook slecht gesteld met de mentale gezondheid van meisjes, maar nog niet zo slecht als in het buitenland. "Bij ons steeg het aantal meisjes met psychosomatische klachten tot 50 procent, dat is 18 procentpunt meer dan in 2017."

  Sociale relaties

  Belangrijke oorzaken zijn volgens Stevens de druk die meisjes ervaren door schoolwerk en de gevolgen van de coronacrisis. "Tijdens de coronacrisis konden meisjes elkaar veel minder fysiek zien terwijl ze hier wel behoefte aan hebben, meer dan jongens. De hoge piek die we tijdens corona zagen is daarna nog niet gedaald." Bij jongens is ook een stijging van klachten te zien, maar deze is veel kleiner. 28 procent van de tienerjongens had in 2022 last van psychosomatische klachten, dat is 7 procentpunt meer dan in 2017.

  De wetenschapper komt ook met aanbevelingen voor jongeren die mentaal in de knoop zitten: "Positieve sociale relaties aangaan en onderhouden is echt een goede basis. Dat kan met ouders, vrienden of klasgenoten zijn. Het is ook belangrijk om te praten over mentale gezondheid."

  Volgens Stevens zijn Nederlandse jongeren al best goed in het aangaan van dat soort contacten. "Dat is waarom het bij ons iets minder slecht gaat dan in het buitenland."

  Roze olifant

  Het Museum van de Geest is een plek waar jongeren die sociale relaties aan kunnen gaan. Het museum, gevestigd in Haarlem en Amsterdam, probeert via kunst mentale gezondheid bespreekbaar te maken. "We hebben een speciale kunstroute voor jongeren in het museum", legt programmadirecteur Jessica Belles uit. In de route staat bijvoorbeeld een metershoog schilderij van een roze olifant: "Mentale gezondheid is toch vaak de roze olifant in het gesprek die niet wordt besproken."

  De roze olifant in het museum als symbool voor het niet bespreken van mentale gezondheid:

  In het museum doet de 15-jarige Leia vrijwilligerswerk. Ze liep recent vast en probeert op deze manier te re-integreren in de samenleving. "Ik kreeg last van paniek- en angstaanvallen. Binnenkort kan ik hopelijk hulp krijgen van een psycholoog."

  Leia kan verschillende dingen doen in het museum, zo helpt ze bij de balie en maakt ze af en toe ook foto's voor het museum. "Ik wil later misschien wel wat met fotografie doen, dus dat is leuk om hier te oefenen."

  Leia ziet zelf ook dat ze niet de enige is die last heeft van mentale klachten: "Op TikTok kom ik heel veel meiden tegen die superdepressief zijn." Ze is erg blij met wat het museum haar brengt, "Op deze manier zie ik tenminste nog iemand anders dan alleen mijn ouders."

  Het Museum van de Geest biedt lespakketten voor middelbare scholen over mentale gezondheid. Ook het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) ontwikkelde zo'n programma, genaamd Je Brein de Baas?!. Dat programma werd door bijna 5000 scholen gedownload. "Leerlingen hebben zelf meegedacht met het opzetten, ze zijn blij dat we hen serieus nemen", zegt projectcoördinator Mark Weghorst van het NCJ.

  Intensief socialemediagebruik

  Volgens hoofdonderzoeker Stevens gaan er ook veel dingen écht goed bij Nederlandse jongeren. Internationaal scoren zij het laagst op problematisch socialemediagebruik. "Sociale media worden wel intensief gebruikt door Nederlandse tieners, maar we zien nog weinig jongeren met een verslaving."

  Stevens is ondanks het slechte internationale beeld vrij optimistisch: "Er zit echt een kracht in onze Nederlandse jeugd. Die sterke sociale relaties en vertrouwensbanden zijn daar een goed voorbeeld van." Er blijft wel een serieuze opdracht liggen om aan de mentale gezondheid van meisjes te werken, volgens Stevens: "Voor Nederland, maar ook voor heel Europa."

 • De Amerikaanse YouTuber IShowSpeed is vandaag door honderden jongeren belaagd in Amsterdam. De Youtuber livestreamde zijn bezoek in de hoofdstad, waardoor fans wisten waar hij was. Er kwamen zoveel mensen achter hem aan, dat de politie eraan te pas moest komen.

  De YouTuber, de 19-jarige Darren Watkins, probeerde weg te rennen van zijn fans. Hij liep de pont over het IJ op, waarna de hordes fans hem achtervolgden de boot op. Dit alles werd live op YouTube doorgeplaatst, waarbij te ziet was dat Watkins totaal bezweet was en wat in paniek raakte. Honderden jongeren, voornamelijk jongens, stonden om hem heen met een camera omhoog voor een foto.

  'Ik ben een soort van Cristiano Ronaldo'

  Uiteindelijk werd de YouTuber vanaf de pont door een plezierboot opgepikt. Vervolgens kwam er een politieboot aanvaren. De agent: "Leg het mij uit, wie ben jij?" Watkins: "Ik ben een soort beroemde voetbalspeler, maar dan een beroemde streamer. Ken je Cristiano Ronaldo? Ik ben hem soort van."

  De politie wilde de YouTuber veilig naar de kant brengen en vroeg de livestream uit te schakelen, zodat de fans niet meer wisten waar hij was. Watkins zei dit te doen, maar deed het niet. Toen de politie het ging controleren werd de livestream onderbroken.

  Hieronder de livestream van de YouTuber. Op 1:25 is de drukte op de boot te zien, op 1:35 de politie en op 2:23 hoe hij net weer in de auto komt terwijl jongeren op de deuren bonken.

  Toen Watkins weer voet aan wal had gezet, werd hij opnieuw belaagd en renden weer honderden jongens achter hem aan. Uiteindelijk kon hij in de een auto stappen. Eerder zei hij dat hij het nog nooit zo gek had meegemaakt als in Nederland.

  De politie heeft hem geadviseerd de livestream niet te hervatten, maar daar luisterde hij niet naar. Fans bleven hierdoor op de hoogte bleven van zijn locatie.

  IShowSpeed reist door Europa vanwege het EK in Duitsland. Eerder basketbalde hij in het kantoor van de premier van Albanië.

 • Voetbalvereniging Stevo in Geesteren had geen vergunning voor het hijsen van een spandoek afgelopen zaterdag, blijkt uit de vergunningsaanvraag die de club heeft ingediend bij de gemeente, meldt regionale omroep Oost. Tien mensen raakten gewond toen het doek met metalen stellage naar beneden kwam.

  De gemeente had een evenementenvergunning verleend voor het duel. Bij de vraag of er spandoeken opgehangen zouden worden, had de voetbalclub 'nee' aangekruist.

  Ook de vraag of er vuurwerk afgestoken zal worden is negatief beantwoord, terwijl op beelden van Oost te zien is dat voor de wedstrijd vuurwerk wordt ontstoken.

  Bijeenkomst

  Het doek was van de supportersvereniging van Stevo. Het kwam terecht op het publiek, voor een oefenwedstrijd tussen FC Twente en de thuisclub. Van de tien gewonden raakten er twee ernstig gewond. Zij zijn buiten levensgevaar.

  Dit zijn beelden van het incident:

  Het bestuur van Stevo riep vandaag de gewonden op zich te melden. Het wil weten hoe het met ze gaat, maar weet niet wie het zijn. "Van de hulpdiensten krijgen we niets te horen. We weten niet wie zijn afgevoerd, of ze thuis zijn of in het ziekenhuis liggen", zei de secretaris van de club tegen de regionale omroep.

  Een aantal mensen heeft zich al gemeld, vertelt de secretaris. "We willen mensen steun bieden, weten of we nog iets voor ze kunnen betekenen."

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Tue, 25 Jun 2024 01:57:37 +0200]