daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Za. 23 Februari 2019
Week 08

Geselecteerde regio:
Zeist

Regio:
RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

 • WERKHOVEN/WERKHOVEN - Worden de in december door brand verwoeste stallen aan de Hollendewagenweg in Werkhoven herbouwd? En komen boer Gert Snitselaar of zijn ex-vrouw Patricia met hun twee kinderen ooit terug naar het woonhuis op het erf? Hoewel het al maanden rustig is in het dorpje bij Houten blijft de nasleep van de vijf branden de gemoederen bezighouden.

  "Het analyseren van technische sporen is tijdrovend", laat politiewoordvoerder Martin de Wit aan RTV Utrecht weten. "Het gaat dan bijvoorbeeld om DNA-sporen. Van afschalen is zeker geen sprake. We hopen de zaak op te lossen." Intussen is het door brand zwaar beschadigde huis het enige gebouw dat nog overeind staat.

  SHOVELS
  Een klein vrachtwagentje komt aanrollen over de Hollendewagenweg. Het is van een bedrijf dat mobiele toiletten verhuurt. De chauffeur stapt uit en schuift het grote hek dat het erf van de weg scheidt met de hand opzij. Hij zucht, want heel soepel gaat het niet open. Er staat geen stroom op en dus komt het aan op brute kracht.

  [Image:1992437|De schuren en loodsen zijn allemaal gesloopt.]

  De shovels reden hier de voorbije weken af en aan om puin te ruimen. De schuren moesten na een serie grote branden worden gesloopt. Wat rest zijn de funderingen en een grote hoop steen links vooraan op het enorme erf. Rechts, achter de woning, markeert een rood bierkratje de opening van wat de gierput moet zijn geweest. Boven die stal woonde Snitselaar.

  OORLOGSGEBIED
  "Het is toch wat", zegt de chauffeur, terwijl hij kijkt of de 'dixi' vervangen moet worden. "Het lijkt wel een oorlogsgebied. Ik heb er veel over gelezen. Het blijft een raar verhaal. Verder weet ik het ook niet."

  [Quote:Bekende van de familie Snitselaar|Het gaat niet goed met Gert. Dat hij nog altijd als hoofdverdachte wordt gezien, raakt hem diep.]

  Aan de Hollendewagenweg werden in de schuren naast het verpakken van stro- en hooibalen voor de consumentenmarkt koeien verzorgd. Die kwamen allemaal om tijdens een van de branden.

  TRANSPORTBEDRIJF
  Snitselaar had ook een transportbedrijf. De vrachtwagens staan er niet meer. Volgens een bekende van de familie houdt dat deel van het bedrijf eind maart ook op te bestaan.

  "Tot die tijd hoopt Gert het financieel nog even vol te houden", zegt hij. "Maar het gaat niet goed met hem. Dat hij nog altijd als hoofdverdachte wordt gezien, raakt hem diep."

  PIKZWART VAN ROET
  Voor de statige woning is een busje van een speciaal schoonmaakbedrijf geparkeerd. Twee klussers doen vriendelijk open als er op het keukenraam wordt geklopt. Ze laten de woning zien. Er hangt nog altijd een brandlucht en de muren en kozijnen zijn op sommige plekken nog pikzwart van het roet. Verder is het huis helemaal leeg.

  [Image:1992439|De woning aan de Hollendewagenweg raakte zwaar beschadigd tijdens de laatste brand.]

  De keuken is er uitgehaald. "Die werd vorige week opgehaald door iemand", zegt een van de schoonmakers. "Die was door de brand afgeschreven, maar blijkbaar kon die persoon er nog wel wat mee. Was een jaar of vier oud. Met een kookeiland. Het zag er mooi uit." Ook de speeltoestellen van de kinderen staan niet meer in de tuin. "Die waren ook ineens weg. Geen idee waar ze gebleven zijn. Ook een bankje is foetsie."

  VERZEKERING
  Het huis en de schuren zijn geen eigendom van Snitselaar zelf. Hij pachtte het van de gebroeders Aantjes, die op meerdere plekken in het gebied grond en opstallen bezitten.

  "We weten nog niet wat er gaat gebeuren met de gesloopte schuren", laat Sjaak Aantjes telefonisch weten aan RTV Utrecht. "We wachten op de afhandeling door de verzekeringsmaatschappij. Pas dan weten we waar we aan toe zijn en kunnen we eventueel aan herbouw denken. Verder kan ik er op dit moment niets over zeggen."

  [Quote:Eigenaar Sjaak Aantjes|We zijn met de verzekeringsmaatschappij in overleg of we gaan herbouwen.]

  ZAKLAMP
  De schoonmakers laten intussen andere ruimtes in de woning zien. De garage waar een van de branden ontstond. De woonkamer met de zwartgeblakerde tuindeuren en de houten plaat die een gat in het venster afdekt. De reusachtige kelder. "Er is hier geen stroom, sorry", zegt een van hen. "We moeten het dus doen met de zaklamp op een mobiele telefoon. Heb jij er eentje bij je? Mijne ligt nog boven."

  De mannen zijn trots dat ze al heel wat hebben kunnen herstellen. "Met de hogedrukspuit hebben we dat gedaan", zeggen ze als we terug in de woonkamer zijn en de schoonmakers op de glimmende vloer wijzen. "Mooi hè? Het is wel een huisje hoor. Groot! We proberen het weer mooi te maken, maar er moet nog een hoop gebeuren. Ik heb gehoord dat hier voorlopig niemand komt wonen. Maar als het straks is opgeknapt dan kun je er best wel weer wat van maken. Moeten ze wel goeie verf gebruiken. De verf die er op zat was slecht. Kwam allemaal los toen we aan het poetsen waren. Dat hoort niet."

  HOOFDVERDACHTE
  Nog altijd is niet precies duidelijk wie er achter de serie branden in Werkhoven zit. De politie ziet Snitselaar nog altijd als hoofdverdachte. Hij werd zelfs gearresteerd, maar de rechter-commissaris vond dat justitie te weinig in handen had om hem langer vast te houden.

  [Quote:Schoonmaker|Ik heb gehoord dat hier voorlopig niemand komt wonen. Maar als het straks is opgeknapt dan kun je er best wel weer wat van maken.]

  Zelf ontkent de agrariër in alle toonaarden iets met de branden te maken te hebben. Zijn familie steunt hem onvoorwaardelijk. Ook zijn ex-vrouw Patricia gelooft in zijn onschuld. Maar wie er dan wel achter zit, kan of wil niemand in de kring rond Snitselaar zeggen. Mogelijk heeft het met een zakelijk geschil of met zijn seksuele geaardheid te maken, maar de politie heeft daar geen keihard bewijs voor gevonden.

  POLITIEWAGENS
  Is de dreiging met het vertrek van Snitselaar helemaal weg in Werkhoven? De politie surveilleert nog wel, maar zo vaak als tijdens die roerige decemberweken rijden de politiewagens niet meer door de polder. Destijds werden wegen afgesloten na iedere brand, werden voertuigen gecontroleerd en vlogen er politiehelikopters boven de landerijen. Dat is verleden tijd.

  De bewoners van het dorpje hebben dit jaar nog geen colonne brandweerwagens met sirenes en zwaailichten langs hun huis zien rijden. De agrarisch ondernemer zelf is er ook al een tijd niet meer gezien, leert navraag in de dorpskern. De brievenbus op het erf puilt uit.

  PLUIMVEEBEDRIJF
  Omdat Natures Best vanwege het bestemmingsplan niet in Werkhoven voortgezet mocht worden - de gemeente Bunnik dreigde met een dwangsom - kocht Snitselaar met hulp van een anonieme investeerder een failliet pluimveebedrijf in het naburige 't Goy. Dat wordt tot op de dag van vandaag bewaakt met mobiele beveiligingscamera's.

  Het zijn dezelfde camera's die weken op het erf in Werkhoven stonden. De camera's die afgelopen jaar geen enkele keer de brandstichter of brandstichters konden vastleggen.  LEES OOK
 • RENSWOUDE - De 76-jarige vrouw die twee weken geleden ernstig gewond raakte bij een aanrijding in Renswoude is overleden aan haar verwondingen. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

  De vrouw stak via het zebrapad de Dorpsstraat in Renswoude over toen ze werd aangereden door een auto. De bestuurder ging er daarna vandoor en is nog altijd spoorloos. Op Facebook doet de politie een dringende oproep aan mensen die meer informatie hebben over het ongeluk om zich te melden zodat de bestuurder kan worden opgespoord.

  Na het ongeval pakte de politie twee mannen uit Scherpenzeel op als verdachten van het aanrijden van de vrouw. Later bleek dat ze niets met het ongeluk te maken hadden en werden ze vrijgelaten.

  Volgens getuigen is de vrouw geschept door een kleine, donkere auto waarin meerdere personen zaten. De politie heeft al meerdere getuigen gesproken, alleen ontbreekt nog steeds ieder spoor van de dader.

  Omwonenden klagen al langer dat de weg gevaarlijk is.  LEES OOK
 • UTRECHT - Jazz-zanger Dennis van Aarssen uit Utrecht heeft het negende seizoen van The voice of Holland gewonnen. De winnaar, afkomstig uit het team van Waylon, krijgt een platencontract plus een bedrag van 50.000 euro en mag een videoclip opnemen in Zuid-Afrika.

  Als eerste van de finalisten viel Menno Aben af op basis van stemmen van de kijkers. Daarna mochten de drie overgebleven finalisten hun singles presenteren die ze gelijktijdig met de finale uitbrachten.

  Zangeres Patricia Haastrecht beet het spits af met haar single I Will Go. Crooner Dennis van Aarssen volgde met een cover van Modern World, het origineel is van coach Anouk. Navarone uit het team van Anouk mocht als derde en bracht de single Perfect Design ten gehore.

  Het negende seizoen van The Voice of Holland was de laatste reeks voor Wendy van Dijk, die de shows al die jaren met Martijn Krabbé presenteerde. Haar overstap naar SBS6 betekent dat RTL4 op zoek moet naar een andere presentator. Dit jaar deden voor het eerst ook bands mee aan The voice of Holland.

  De finale van The Voice of Holland is gisteravond bekeken door 2,2 miljoen mensen. Er keken deze keer iets minder mensen dan vorig jaar. Toen zagen 2,4miljoen mensen Jim van der Zee winnen.

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De politie heeft vannacht een 33-jarige vrouw uit Rotterdam aangehouden. Zij wordt ervan verdacht een conducteur in de trein te hebben bedreigd met een mes. Hij had haar aangesproken omdat ze rookte.

  De vrouw zat rond 01.30 uur vannacht in de trein van Dordrecht naar Roosendaal, meldt Omroep Brabant. De conducteur zag dat ze rookte, liep naar haar toe en vroeg om een vervoersbewijs.

  In plaats van dat ze dat liet zien, stond de vrouw op. Ze duwde de conducteur en zijn collega aan de kant en liep naar een andere coupé. Toen de NS-mensen daar aankwamen, stond de vrouw met een mes in haar handen. Dat hield ze dreigend voor het gezicht van de conducteur.

  Het lukte de conducteur en zijn collega om de vrouw te overmeesteren. Op station Roosendaal droegen ze haar over aan de politie. Die bleek haar te kennen vanwege verward gedrag. Ze is aangehouden.

 • De Sherlock Holmes-parodie Holmes & Watson is de grote 'winnaar' geworden bij de uitreiking van de Golden Raspberry Awards, beter bekend als de Razzies. Deze prijzen voor de slechtste films van het jaar worden traditiegetrouw verdeeld vlak voor de Oscars. De belangrijkste filmprijzen van Hollywood worden morgen uitgereikt.

  Holmes & Watson, met het komische succesduo Will Ferrell en John C. Reilly, werd na verschijning in de bioscoop al door de Amerikaanse filmpers de grond in geschreven. De film won de Gouden Framboos voor slechtste film, slechtste regie, slechtste mannelijke bijrol (Reilly) en slechtste namaak.

  Ook de Amerikaanse president Donald Trump kreeg twee beeldjes. Voor zijn rol in de documentaires Fahrenheit 11/9 en Death of a Nation werd hij uitgeroepen tot slechtste acteur. De organisatie riepen hem en "zijn zichzelf in stand houdende kleinzieligheid" ook uit tot slechte filmkoppel. Trumps adviseur en woordvoerder Kellyanne Conway kreeg de prijs voor slechtste vrouwelijke bijrol.

  Voor Melissa McCarthy was het een avond met twee gezichten. Ze kreeg de prijs voor slechtste actrice voor haar rol in de vunzige Muppet-film The Happytime Murders. Maar ze won ook in de categorie voor veelvuldig genomineerde Razzie-sterren die zichzelf met een onverwacht goede rol revancheerden. Dat was voor de film Can You Ever Forgive Me?, waarin ze een aan lager wal geraakte schrijfster speelt die literaire brieven vervalst. Daarmee verdiende ze een Oscarnominatie.

  Zo werden de prijswinnaars bekendgemaakt:

 • In Madrid is een man van 26 opgepakt die wordt verdacht van moord en kannibalisme. Volgens de politie heeft de Spanjaard toegegeven dat hij zijn moeder heeft gedood en haar in kleine stukjes heeft gesneden. Die at hij op en voerde hij aan zijn hond.

  In de koelkast en het appartement van de man vond de politie plastic bakjes met daarin resten van de moeder. Een van de agenten die het huis doorzochten was zo geschokt, dat hij kokhalzend naar buiten rende voor wat frisse lucht.

  De Spaanse politie zette een video van de opgepakte man op Twitter:

  De zaak kwam aan het rollen nadat een vriend van de moeder naar de politie was gestapt. Hij had Maria Soledad Gómez (66) al een maand niet gezien, terwijl ze een vrouw van vaste patronen was. Elke dag kocht ze haar krantje en dronk ze wat in een tapasbar in de buurt. De vriend kon niet geloven dat ze was vertrokken zonder iets te zeggen.

  De politie belde aan bij het huis van Gómez. Zoon Alberto maakte een nerveuze indruk en omdat hij onduidelijke verklaringen gaf voor de afwezigheid van zijn moeder, deed de politie huiszoeking. Daarbij doken de gevulde tupperwarebakjes op en gaf de zoon het kannibalisme toe.

  Hotelschool

  In de buurt en bij de politie was bekend dat de zoon zijn moeder herhaaldelijk had mishandeld. De vrouw had daarvan zeker twaalf keer melding gemaakt bij de politie. Haar man, een meubelmaker, overleed vijftien jaar geleden.

  De zoon studeerde aan een hotelschool in Madrid en stond bekend als een zwijgzame eenling. Bij het uitlaten van zijn hond droeg hij altijd een integraalhelm. Hij wordt vandaag voorgeleid aan een onderzoeksrechter.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Sat, 23 Feb 2019 11:41:49 +0100]