daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Za. 6 Februari 2016
Week 05

Geselecteerde regio:
Montfoort

Regio:
Radio Stad Montfoort
Radio Stad Montfoort :: Nieuws uit Montfoort, Linschoten en omgeving

RPL FM
RPL Woerden, de lokale omroep van Woerden en omstreken. RPL Woerden levert 24 uur Radio en TV programma´s met nieuws over Woerden en omstreken Utrecht het Groene Hart

Midland FM

 • In verband met graafwerkzaamheden in de binnenstad van Oudewater was Midland FM vanaf donderdagmiddag tijdelijk alleen via de live-stream te ontvangen. Later op de avond zijn de uitzendingen via 107.5 en kabel 98.3 via een noodvoorziening hervat.

 • Drugsgebruik onder jongeren en jong-volwassenen in Oudewater is een veel groter probleem dan tot dusver is aangenomen door het stadsbestuur. Uit onderzoek door de GGD blijkt dat sprake is van vele honderden gebruikers in Oudewater.

  ,,Er is sprake van zwijgende acceptatie rond drugsgebruik,'' constateert wethouder Ad de Regt. Uit een GGD-rapport blijkt onder meer dat bijna 40 procent van de jongeren tussen de 19 en 24 jaar drugs gebruikt of dat heeft gedaan. Ook blijkt dat 6 procent van de 13 tot 17-jarigen cannabis (heeft) gebruikt.

  Het onderzoek dat is uitgevoerd in het westelijk deel van de provincie Utrecht en in de Lopikerwaard laat verder zien dat meer dan de helft van de 15- tot 35-jarigen in het onderzochte gebied afgelopen jaar drugs tot zich heeft genomen.

  Pillen
  ,,Dit zijn enorm hoge cijfers,'' vindt De Regt. Daarom is het volgens hem en burgemeester Pieter Verhoeve tijd voor actie. ,,Het gebruik van pillen in Oudewater is relatief hoog. We willen nu écht weten hoe het zit.'' Daarom wordt komende maanden niet alleen rioolwater onderzocht op drugssporen.

  Ook volgen gesprekken met de gemeenteraad en met deskundigen. ,,Denk aan huisartsen, welzijnsorganisaties en mensen uit het onderwijs,'' zegt De Regt. ,,Het is niet dat we niet weten dat in Oudewater drugs wordt gebruikt, de cijfers worden alleen steeds harder. Dit is hier een groot probleem. Er is sprake van een smoking gun. Het blijkt zeer eenvoudig om in Oudewater aan drugs te komen.''

  Opvoedingsmilieu
  Onlangs nog is een dealer van de weg geplukt met duizend xtc-pillen in zijn auto. Toch stelt Verhoeve: ,,De maatschappelijke overlast door drugsgebruik is minimaal.'' Maar dat wil niet zeggen dat Oudewater zich neerlegt bij de situatie. De Regt: ,,Uit het rapport komt naar voren dat veel ouders het niet zo'n probleem vinden dat hun kinderen gebruiken, mede omdat ze zelf gebruikers zijn geweest. Van dat 'opvoedingsmilieu' schrik ik.''

  ,,Het is noodzakelijk om dit probleem aan te pakken,'' vult hij aan. De bestuurders wijzen op de gezondheidsrisico's en ook de sociale risico's van drugs. De GGD wilde gisteren nog niet reageren, omdat het rapport nog niet bij elke gemeente is besproken.

  AD

 • Een bizar ongeluk zorgde dinsdagavond voor een spoorstoring tussen Woerden en Gouda. Een bestuurder van een auto reed met hoge snelheid door een hek en kwam met de auto op het spoor terecht. Een passerende trein heeft de auto geramd.

  Omstreeks 22 uur raakte de auto van de weg op de Papekopperdijk in Papekop nadat de bestuurder de macht over het stuur verloor. De auto is door een hek van het spoor gereden en op het spoor beland. De automobilist moet een hoge snelheid hebben gehad. De Verkeers Ongevallen Analyse signaleerde een spoor van wel 50 meter.

  Door de aanrijding is het spoor voor een langere tijd afgesloten geweest voor treinverkeer. Reizigers in de trein moesten ruim een uur wachten tot er bussen arriveerden en ze hun reis konden hervatten.

  Het spoor werd pas na middernacht weer vrijgegeven voor treinverkeer.

  De bestuurder en bijrijder zijn naar het ziekenhuis gebracht voor controle en een nachtje observatie.

  De trein raakte beschadigd bij de aanrijding en is uit de dienst genomen.

  WoerdenDichtbij

RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Astronaut Edgar Mitchell is op 85-jarige leeftijd overleden. Mitchell was de zesde man die voet zette op de maan. Hij maakte deel uit van de missie Apollo 14. Het was zijn enige ruimtereis.

  Apollo 14 stond onder leiding van Alan Shephard, de eerste Amerikaan ooit in de ruimte. Mitchell was tijdens de missie verantwoordelijk voor het veilig neerzetten van de maanlander Antares. Dat lukte op 5 februari 1971, waarna Mitchell met Shephard op de maan kon wandelen. Het werd de langste wandeling op de maan ooit. Uiteindelijk bleven ze 9 uur en 17 minuten op het maanoppervlak.

  De twee astronauten verzamelden 43 kilo aan bodemmonsters. Ook waren ze de eerste die kleurenbeelden naar de aarde stuurden. Maar de bekendste anekdote draait om golfballen. Die waren samen met een golfclub door Shephard 'meegesmokkeld' om het eerste potje golf in de ruimte te spelen.

  Buitenaards leven

  In een interview in 1997 vertelde Mitchell dat hij astronaut wilde worden nadat president John F. Kennedy bekendmaakte dat hij mensen naar de maan wilde sturen. "Dat is sinds mijn jongste jaren mijn drijfveer geweest; het ontdekken, onderwijzen en onderzoeken," vertelde hij.

  Mitchell werkte in 2009 mee aan het Disclosure Project. Veel prominenten verklaarden zeker te weten dat er ontmoetingen zijn geweest met buitenaardsen. Mitchell riep de Amerikaanse overheid op om de waarheid te vertellen over buitenaards leven.

  Hij verwees onder meer naar het zogenoemde Roswell-incident. Mitchell groeide op in de buurt van die Amerikaanse plaats. De VS zouden daar, op de geheime locatie Area 51, de wrakstukken van een ufo bewaren die daar in 1947 zou zijn neergestort. De CIA gaf het bestaan van Area 51 later toe, maar verklaarde niks over ufo's en buitenaards leven.

 • Het Pentagon heeft 198 foto's vrijgegeven van gevangenen in Irak en Afghanistan. Op veel van de foto's zijn lichte verwondingen te zien. Minister van Defensie Ash Carter had het vrijgeven van de foto's in november aangekondigd.

  Ze zijn volgens het ministerie van Defensie onderdeel van 56 onderzoeken naar wangedrag door Amerikaanse militairen in gevangenissen in Irak en Afghanistan.

  In 14 gevallen zouden zulke beschuldigingen bevestigd zijn, en in een aantal gevallen zijn levenslange gevangenisstraffen uitgesproken tegen militairen die zich misdragen hebben. In totaal is tegen 65 mensen een strafmaatregel genomen.

  Selectief

  De American Civil Liberties Union (ACLU) zegt in een reactie niet tevreden te zijn met het aantal foto's dat is vrijgegeven. De bijna 200 foto's maken deel uit van een collectie van zo'n 2000 foto's. De ACLU vroeg meer dan tien jaar geleden al om alle foto's openbaar te maken.

  In een verklaring laat de organisatie weten dat waarschijnlijk juist de niet vrijgegeven foto's bewijs bevatten van mishandeling van gevangenen door Amerikaanse militairen. "Het risico van het selectief openbaren door de overheid, is dat het volk de omvang van de mishandelingen niet te weten komen."

 • Australië heeft Julian Assange hulp aangeboden. Minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop deed dat afgelopen week in een gesprek met advocaten van de Australische oprichter van WikiLeaks. "Ik heb zijn advocaten laten weten dat hij consulaire bijstand kan krijgen als hij dat nodig heeft", aldus Bishop.

  Aanleiding voor dat gesprek was de conclusie van de Verenigde Naties dat Assange moet worden vrijgelaten, en recht heeft op een schadevergoeding. Bishop zegt te laten onderzoeken wat de uitkomst van het VN-rapport betekent voor Assange.

  De Australische advocaat van Assange zegt de minister te hebben gevraagd zijn paspoort vrij te geven, of een nieuw paspoort te verstrekken. Ze heeft Bishop ook gevraagd te helpen bij de onderhandelingen over een oplossing.

  Ambassade

  Assange vluchtte in 2012 naar de ambassade van Ecuador in Londen om uitlevering aan Zweden te voorkomen. Daar zou hij zich moeten verantwoorden over beschuldigingen van aanranding en verkrachting. Assange is bang dat Zweden hem uitlevert aan de Verenigde Staten waar hij vervolgd kan worden voor het lekken van geheime documenten via WikiLeaks.

  De kans dat Assange door de uitspraak van de VN de ambassade van Ecuador zomaar kan verlaten is klein. Groot-Brittannië en Zweden hebben al aangegeven zich niks van het oordeel van de VN aan te zullen trekken.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Sat, 06 Feb 2016 03:29:13 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot