daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Za. 29 Augustus 2015
Week 35

Geselecteerde regio:
Montfoort

Regio:
Radio Stad Montfoort
Radio Stad Montfoort :: Nieuws uit Montfoort, Linschoten en omgeving

RPL FM
RPL Woerden, de lokale omroep van Woerden en omstreken. RPL Woerden levert 24 uur Radio en TV programma´s met nieuws over Woerden en omstreken.

Midland FM

 • In september is het feest in de Oude Hollandse Waterlinie. De vestingsteden zijn het decor om de Waterlinie en haar rijke geschiedenis te vieren. Stichting Groene Hart heeft tijdens de Prinsenmaand van alles voor bezoekers in petto: van een opera in een modern jasje tot Prinsenconcerten van het Groene Hart Orkest, historische wandelingen door vestingsteden en een bustocht langs de steden in de linie in een oldtimer dubbeldekker. Ook in Oudewater wordt er opgetreden.
  Het Groene Hart Orkest vereert Oudewater tijdens de Prinsenmaand met een bezoek: zaterdagavond 26 september spelen zij in de Grote of St. Michaëlskerk.
  Het orkest onder leiding van dirigent Jim Roodnat laat onder andere stukken horen van Haendel, Bach, Purcell en Haydn. Sanne van den Bosch en Merel Smid met fluit, Guido Boogaard met cello en zangeres Eline van Maanen verzorgen de solostukken. Het concert in Oudewater begint om 20.15 uur. Kaarten kosten 12,50 euro en zijn te koop via www.ontdekdewaterlinie.nl.

  De Prinsenmaand wordt gehouden, omdat het 200 jaar geleden is dat de Oude Hollandse Waterlinie werd opgeheven. Het was de jonge Prins Willem III die destijds de linie tot leven bracht. In 1672, ook wel het Rampjaar, stonden de Fransen op het punt om Holland binnen te vallen. Maar met behulp van het water hield de prins en zijn leger de vijand buiten de deur. De Oude Hollandse Waterlinie is achtergebleven, en op de verdedigingswerken na onzichtbaar voor het ongetrainde oog.

  Stichting Groene Hart en de Unie van Vestingsteden willen de geschiedenis tot leven roepen en delen met de huidige bewoners. Informatie: www.ontdekdewaterlinie.nl.

  Zenderstreeknieuws Montfoort/Oudewater

 • Wie volgende week vanuit Oudewater richting de A12 wil, zal om moeten rijden via Willeskop en Montfoort / Linschoten. Om dan vervolgens bij Woerden de snelweg op te gaan.
  Dit vanaf maandag 31 augustus 7.00 tot en met vrijdag 4 september 16.00. Aan het wegdek bij de tunnel in Papekop laat de gemeente Oudewater namelijk asfalteringswerkzaamheden uitvoeren. Dat geldt ook voor het bruggetje tussen de J.J. Vierbergenweg en de Tuurluur.

  Datzelfde geldt ook in omgekeerde richting. Verkeer vanaf afslag 13 (Waarder/Nieuwerbrug) op de A12 kan niet via de Tuurluur naar Oudewater.

  Wie op de A12 komt vanuit de richting Den Haag/Rotterdam wordt omgeleid via de afrit Woerden (14), de N204 en N228. Op het bijgaande kaartje is de omleidingsroute aangegeven. Ter plekke staan ook omleidingsborden die automobilisten en vrachtwagenchauffeurs helpen hun weg te vinden.

  Doordat de werkzaamheden gefaseerd plaatsvinden, kunnen de bewoners van de Papekopperdijk hun woning wel met de auto verlaten. Zowel richting A12, als richting Oudewater.

  Hierboven is de omleidingsroute weergegeven.

 • Op vrijdag 4 en zaterdag 5 september houdt Stichting Reddingsplan Franciscuskerk haar Najaarsrommelmarkt op het adres Hoenkoopse Buurtweg 43 in Oudewater.
  Er is veel binnengekomen; vooral boeken, speelgoed, meubels en antiek. De meubels zijn op deze twee dagen zelfs extra voordelig geprijsd! Openingstijden: Op 4 september van 10 tot 15 uur en op 5 september van 10 tot 13 uur.

  Er is voldoende parkeergelegenheid. De opbrengst is voor het onderhoud en de verdere restauratie van de kerk.

  Voor meer informatie: www.reddingsplanfranciscuskerk.nl

  Tags:
RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De Angolese Gláucio (13) en zijn zus Márcia (18) moeten in Nederland blijven. Dat vinden GroenLinks, SP en ChristenUnie. "Kinderen zijn per definitie niet crimineel", aldus Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks in het NOS Radio 1 Journaal.

  Gláucio, Márcia en hun ouders wonen al vijftien jaar in Nederland. Daar lijkt nu een einde aan te komen. Gisterochtend is het gezin thuis opgehaald en overgebracht naar een detentiecentrum in Zeist. Hun uitzetting staat gepland voor volgende week.

  Oorlogsmisdadiger

  De vader van Gláucio en Márcia zat tijdens de burgeroorlog in Angola in het leger. Hij kreeg daarom bij aankomst in Nederland de zogeheten 1F-status: mogelijk oorlogsmisdadiger. Doordat hun vader die status heeft, komen Gláucio en Márcia niet in aanmerking voor het kinderpardon.

  Voortman wil dat het kinderpardon verruimd wordt zodat kinderen als Gláucio en Márcia ook in Nederland mogen blijven. "Het gaat om een beperkt aantal gezinnen en dit zijn kinderen die zelf in ieder geval niets gedaan hebben", zegt Voortman. "Deze uitzetting maakt weer duidelijk wat de gevolgen kunnen zijn van beleid."

  Het Openbaar Ministerie heeft jaren geleden al besloten dat de vader niet in aanmerking komt voor vervolging. Maar hij houdt het 1F-stempel, waardoor hij ook geen verblijfsvergunning kan krijgen. Voortman: "Hij zit echt tussen wal en schip."

  Nederlands

  Ook SP en ChristenUnie zijn tegen de uitzetting. Gláucio en Márcia zijn Nederlands, vinden de partijen, en niet Angolees. De kinderen spreken geen van beide Portugees, de officiële taal van Angola. Gláucio is zelfs geboren in Nederland en Márcia stond op het punt te beginnen aan een rechtenstudie.

  Volgens Voortman zou het een optie zijn om alleen de ouders van de kinderen uit te zetten. "Dan zouden we ouders en kinderen uit elkaar halen. Dat zou natuurlijk heel erg zijn, maar dan hebben de kinderen in ieder geval de keuze om hier te blijven."

  Ook Defence for Children begrijpt niets van de uitzetting. De organisatie heeft daarom maandagavond een protestbijeenkomst gepland bij het detentiecentrum in Zeist.

  Voortman heeft Kamervragen gesteld en overweegt een debat aan te vragen. "Het moet natuurlijk niet zo zijn dat de familie al weg is tegen de tijd dat mijn vragen zijn beantwoord."

 • Door redacteur Ardi Vleugels

  Oud worden in een verzorgingstehuis. Die optie leek te verdwijnen. Maar als ouderen willen samenwonen met studenten, arbeidsmigranten of vluchtelingen, ontstaan er nieuwe mogelijkheden. Op tientallen plekken in het land krijgen tehuizen een nieuwe bestemming.

  In Zwolle kregen bewoners van De Molenhof voor het eerst babynieuws in hun tehuis, toen een van de studenten die er sinds kort woont, beviel van een zoontje. Drie generaties leven daar nu samen en de studenten helpen ook een handje mee.

  Bewoners van een woonzorgcentrum in Katwijk wonen vanaf oktober samen met vluchtelingen, die gaan meehelpen in de ouderenzorg en daar ook een opleiding voor krijgen.

  Het zijn voorbeelden van 'gemengd wonen' in een verzorgingstehuis. Steeds vaker wordt er geëxperimenteerd met woonvormen waarbij ouderen samenleven met andere groepen. De tehuizen worden opgesplitst in kamers of aanleunwoningen die allemaal los te huur zijn. Een deel blijft geschikt voor ouderen, een deel komt als sociale huurwoning vrij voor bijvoorbeeld studenten.

  Groeimarkt

  Zo'n 30.000 plekken in verzorgingstehuizen 'oude stijl' dreigen te verdwijnen, blijkt uit onderzoek van kennisinstituut Platform31. Dat komt doordat ouderen alleen nog in een tehuis terecht kunnen als ze veel zorg nodig hebben. Ook krijgen mensen die in een tehuis wonen de huur niet meer vergoed.

  De verwachting is dat daardoor zo'n tweehonderd verzorgingstehuizen hun deuren sluiten. En dat terwijl een half miljoen 65-plussers aangeeft interesse te hebben in een vorm van beschermd wonen. Bovendien groeit het aantal ouderen de komende decennia hard.

  Daarom is het zonde om panden te slopen of te sluiten, vinden steeds meer eigenaren van verzorgingstehuizen. Ze zijn straks misschien weer hard nodig. De gebouwen hebben ook vaak een centrale plek in een dorp of stad. Betrokkenen willen dat ze open blijven.

  Daar komt nog bij dat het verkopen van deze panden in de huidige markt vaak flinke verliezen zou opleveren. De leegstand in de zorg groeit, maar het aantal mensen dat wacht op een sociale huurwoning ook.

  Tehuis nieuwe stijl

  "Wij sluiten geen tehuizen, maar we vinden ze opnieuw uit", zegt Peter Boerenfijn van Habion. Deze woningcorporatie heeft zo'n 75 tehuizen in zijn bezit. "De panden krijgen letterlijk een tweede jeugd. Ze waren ooit gebouwd op een levensduur van veertig jaar. Met een kleine investering verlengen we dat naar zestig jaar, en maken we een deel van de woningen geschikt voor andere doelgroepen. Zo halen we de kosten van een pand er toch uit."

  Habion heeft nu vijf locaties waar ouderen samenleven met andere groepen. Maar een grote vlucht neemt 'gemengd wonen' nog niet. Dat heeft een aantal oorzaken, zegt Netty van Triest van Platform31. Zo is het lastig voor eigenaren van zo'n pand om een goed verdienmodel te vinden. Tehuizen hebben vaak grote gemeenschappelijke ruimtes, die niet kunnen worden verhuurd.

  Vreemde bewoners

  Een andere belemmering is weerstand uit de buurt. Niet alle buurtbewoners zijn even enthousiast over nieuwe bewoners. Daarnaast moeten de overheden de regels versoepelen, zegt Van Triest. Zo krijgen eigenaren die panden opsplitsen in meerdere woningen direct te maken met hogere lasten, doordat gemeenten bijvoorbeeld per kamer heffingen berekenen, in plaats van voor het hele pand.

  Ondanks die belemmeringen gelooft Habion dat gemengd samenwonen in het tehuis toekomst heeft. Zij gaan het aantal locaties met tien per jaar uitbreiden.

 • Zichtbaar gebruikte spullen terugsturen en op hoge toon je geld terugvragen of rekeningen voor ontvangen pakketjes niet betalen. Webwinkels hebben veel last van klanten die misbruik maken van de regels rond online winkelen.

  Bij online aankopen hebben klanten 14 dagen bedenktijd. Maar webshops krijgen veel dingen teruggestuurd die in zo'n staat zijn dat ze niet meer verkocht kunnen worden. "Ik krijg bijvoorbeeld een verwarmingspaneel terug waarin de klant een deuk heeft gemaakt", zegt Aart Dijs van Heatnet, een webshop met verwarmingsproducten. "Dat paneel kan je weggooien, da's puur verlies voor mijn bedrijf. Ongeveer een op de tien retouren heb ik niks meer aan."

  Trouwpak

  "Ik ken het voorbeeld van een trouwpak, op vrijdag ontvangen en op maandag teruggestuurd met de dinerkaart van het huwelijk nog in de binnenzak", zegt Wijnand Jongen van brancheorganisatie Thuiswinkel.org. "Dat soort dingen gebeuren gewoon en dat is niet toegestaan. Je mag iets uitpakken, maar je moet wel iets in goede staat terugsturen, dus ongebruikt"

  Als een klant een product gebruikt of beschadigd heeft, hoeft de webshop de klant niet al zijn geld terug te geven. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. "De klant eist zijn geld vaak onterecht terug en schroomt niet om dat via social media met naam en toenaam naar buiten te brengen", zegt Jongen. Webwinkels kiezen er dan vaak toch maar voor om de klant te betalen.

  "We hebben nu bijvoorbeeld een shirt teruggekregen dat is gedragen en gewassen", zegt Raoul van Dun van kledingwebshop Suitable. "De stof is harder dan 'ie was en je kunt 't wasmiddel ruiken. Dus nu hebben we een discussie met de klant waar we samen moeten uitkomen."

  "Die hele retourenstroom is zeer arbeidsintensief. Je moet iets administratief verwerken, uitpakken, controleren en als het nog bruikbaar is weer netjes maken en terug in een verpakking stoppen."

  Zwarte lijst

  "Steeds meer webshops willen graag onderling informatie uitwisselen over klanten die problematisch veel terugsturen", zeggen ze bij Paazl, een bedrijf dat logistieke software levert aan honderden webshops. Maar vanwege privacywetgeving is een onderling waarschuwingssysteem of een zwarte lijst van probleemklanten moeilijk te realiseren.

  "Dit is inderdaad een wens van veel webwinkels", zegt Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org. "Maar tot nu toe krijgen we dit niet rond door privacybezwaren. We kijken wel nog steeds naar de mogelijkheden."

  Aanbetaling

  Webshops mogen verder hun klanten niet verplichten om het volledige bedrag van hun bestelling van tevoren te betalen. Ze moeten een optie bieden waarbij maximaal de helft voor levering en de andere helft na levering wordt betaald.

  Maar vanwege de vele wanbetalers is Aart Dijs van Heatnet daarmee gestopt. "We sturen alleen iets op, als het volledig betaald is. Dat mag niet in Nederland, maar dat doen we toch. De consument is heel goed beschermd. Er wordt vaak gerept over fraude door webshops. Maar de fraude door de consument is minstens zo groot, of misschien wel groter."

  "Bescherming consument moet blijven"

  De Consumentenbond ziet niets in een aanpassing van de wetgeving. "Als je online shopt weet je niet precies wat je koopt", zegt Joyce Donat van de Consumentenbond. "Je moet 't even in het echt hebben gezien, gevoeld, gepast. En als 't dan niet naar je zin is, dan moet je 't kunnen terugsturen. Dat hoort bij kopen op afstand."

  "De meeste consumenten zijn te goeder trouw, het is disproportioneel als je de wet gaat aanpassen omdat sommige mensen zich niet aan de regels houden. En als je dit gaat veranderen dan willen consumenten straks niet meer online kopen."

  Terugbetalen

  Wat de branche echt steekt is dat webshops geld moeten terugbetalen, zodra een klant aangeeft dat 'ie iets gaat retourneren, ook al heeft de webwinkel het rpakket nog niet teruggekregen. "Dit is onwerkbaar voor een webwinkelier. Die wil toch eerst kijken of iets gebruikt is en of 't in goede staat is ontvangen. De wet moet op dit punt echt aangepast worden, dit is onredelijk."

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Sat, 29 Aug 2015 08:01:09 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot