daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Di. 13 Oktober 2015
Week 42

Geselecteerde regio:
Montfoort

Regio:
Radio Stad Montfoort
Radio Stad Montfoort :: Nieuws uit Montfoort, Linschoten en omgeving

RPL FM
RPL Woerden, de lokale omroep van Woerden en omstreken. RPL Woerden levert 24 uur Radio en TV programma´s met nieuws over Woerden en omstreken.

Midland FM

 • Een goede doorstroming op de woningmarkt vergroot de kansen van woningzoekenden. Woningbouwvereniging Oudewater en de gemeente trekken gezamenlijk op om meer doorstroming te krijgen op de woningmarkt. Als oplossing denken zij aan het eerder uitvoeren van geplande woningbouwprojecten en het samen zoeken naar verdere nieuwbouwmogelijkheden.

  Meer sociale huurwoningen

  Woningbouwvereniging Oudewater (WBVO) heeft de laatste jaren in goede samenwerking met de gemeente vier projecten met appartementen kunnen realiseren. In de 84 nieuwe appartementen zijn voor een groot deel inwoners uit Oudewater gaan wonen. Vooral de vorig jaar opgeleverde appartementen boven het Medisch Centrum Oudewater zorgden voor meer doorstroming in de eengezinswoningen. Senioren die een eengezinswoning van de WBVO achterlieten, kregen een appartement aan de Oude Singel met korting aangeboden. Het ging hier om een experiment.
  De WBVO en de gemeente zoeken nu naar mogelijkheden om ook in de toekomst een goede doorstroming te bereiken. Een mogelijke oplossing is bijvoorbeeld het aanbod van sociale huurwoningen te vergroten. Want daar is veel vraag naar. De uitkomst van het woonbehoefteonderzoek - als onderdeel van de woonvisie - bevestigt dat beeld.

  Plannen voor Wijngaard- en Sint Janstraat

  De WBVO heeft plannen om de bestaande wooneenheden achter het Sint Jacobscentrum (het oude ziekenhuis) - aan de Wijngaardstraat - af te breken. Daar moeten meer nieuwe woningen voor in de plaats komen. Bijna alle bewoners zijn uit het oude gebouw vertrokken en hebben vervangende woonruimte gevonden. Karl Lissendorp, directeur-bestuurder van de WBVO: ,,Wij gaan er vanuit dat in oktober het gebouw leeg is. Op het moment dat het structuurplan voor de Wijngaardstraat en Sint Janstraat gereed is, kunnen wij beginnen met de planontwikkeling." Ook reageert Lissendorp op vragen die hij van betrokken Oudewaternaren heeft gekregen over de vluchtelingencrisis. ,,Omdat wij het gebouw gaan slopen, hebben we alle lege wooneenheden al onbewoonbaar gemaakt. Daarom is het geen optie om hier tijdelijk vluchtelingen op te vangen. Het heeft onze voorkeur om naar structurele oplossingen te zoeken.''

  Geplande woningbouw eerder uitvoeren

  De gemeente wil de nieuwbouwplannen van de woningbouwvereniging achter het Sint Jacobscentrum in samenhang zien met de toekomstige bebouwing van het huidige evenemententerrein op de hoek van de Lange Burchwal en Sint Janstraat. Wethouder Bert Vermeij wil vaart maken en hoopt dat de gemeenteraad nog dit jaar akkoord gaat met een zogenaamde structuurplan. Ook wil Vermeij samen met de woningbouwvereniging onderzoeken of toekomstige nieuwbouwplannen naar voren kunnen worden gehaald. Op die wijze komen er meer woningen op de markt en vergroten we de kansen op een woning voor Oudewaternaren. Tegelijkertijd ontstaan er mogelijkheden om nieuwe Oudewaternaren welkom te heten in de stad.''

  Meer statushouders in Nederland

  Vermeij doelt op het huisvesten van statushouders. Dat zijn vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben en zich in Nederland mogen vestigen. Dit jaar heeft Oudewater 18 statushouders aan woonruimte geholpen. Daar komen er in het restant van 2015 nog 6 bij. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil dat iedere gemeente in 2016 meer statushouders gaat huisvesten.

  Gemeente Oudewater

 • De politie is zondag nog bezig met het verhoren van de elf verdachten die zijn opgepakt na de bestorming van een sporthal met asielzoekers, vrijdagavond in Woerden. De verhoren en het verzoek aan getuigen om tips hebben nog nog niet geleid tot aanhouding van de vermoedelijk negen andere belagers die wisten te ontkomen.

  Twintig mannen, in het zwart gekleed en onherkenbaar door bivakmutsen, bestormden de hal waar 150 vluchtelingen, onder wie 51 kinderen, tijdelijk zijn ondergebracht. Premier Mark Rutte, staatssecretaris Klaas Dijkhoff van asielbeleid en nagenoeg alle politieke partijen zeiden zaterdag dat de daders hard moeten worden aangepakt.

  "We hebben informatie gekregen die er hopelijk toe leidt dat we die lieden snel achterhalen", aldus een politiewoordvoerder. Veel meer wilde hij niet over de zaak kwijt in verband met het lopende onderzoek.

  Ook het Openbaar Ministerie (OM) liet in de loop van de dag desgevraagd weten voorlopig niet met informatie naar buiten te komen. "We zijn druk bezig met het onderzoek en daarin moet nog heel wat gebeuren", zei een woordvoerster. "De elf aangehouden verdachten zitten zeker nog tot en met maandag in voorlopige hechtenis."

  RTV Utrecht

 • Naar aanleiding van de ongeregeldheden op vrijdagavond bij de noodopvang voor asielzoekers heeft premier Mark Rutte zaterdagmiddag een bezoek aan de asielzoekers gebracht. Hij noemde de actie volstrekt onaanvaardbaar en vond dat de verantwoordelijke personen hard moeten worden aangepakt. Degenen die zijn opgepakt zullen voorlopig nog in hechtenis blijven.

  Burgemeester Molkenboer sprak van een gerichte en voorbereide aanval op de asielzoekers. In de noodopvang was zaterdag de rust weergekeerd. Er is vandaag veel gesproken met de mensen om hen gerust te stellen.

  De hele dag hebben Woerdenaren hun steun willen betuigen door bloemen, eten en allerlei spullen naar de opvang te brengen. Zoveel, dat de vrijwilligers de hoeveelheid niet aan konden. Het verzoek van de gemeente is om daarmee te stoppen. Wat nog wel kan worden gebracht zijn koffers en reistassen.

  Bron: RPL FM

  Tags:
RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Meppel komen voornamelijk Schoorsteenpieten mee. De Zwarte Pieten hebben roetvegen op hun gezicht, doordat ze door de schoorsteen zijn geklommen.

  Ook in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht krijgen de Zwarte Pieten roetvegen. De Sinterklaascomités hebben dat afgesproken met de actiegroepen Nederland Wordt Beter en Overlegorgaan Caribisch Nederland.

  Bij de grote intochten op 14 en 15 november is een aanzienlijk deel van de Pieten een Schoorsteenpiet. Dat aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen. Pieten krijgen geen gouden oorbellen meer en het aantal Pieten met rode lippen en kroeshaar wordt de komende jaren afgebouwd.

  Einde aan discussie

  De organisatoren willen met dit besluit een einde maken aan de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet. "We horen vaak dat mensen de discussie zat zijn", zegt Peter Boelhouwer van het Sinterklaascomité in Den Haag. "Ook naar die geluiden willen we luisteren. We hopen dat we met deze kleine aanpassing een flinke stap zetten om het feest weer terug te geven aan de kinderen. Want daar is het ons allemaal om te doen."

  De organisatie van de intocht in Utrecht is ook blij met de beslissing. "Wij hebben de afgelopen jaren veel gesprekken gevoerd met voor- en tegenstanders van de huidige Zwarte Piet. Het Sinterklaasfeest is een feest voor ieder kind; we sluiten niemand uit. Daarom zetten we nu deze stap om met behoud van de traditie, Piet in deze tijd acceptabel te maken."

  De afgelopen jaren was er veel discussie over Zwarte Piet. Verschillende organisaties vonden het een figuur dat uit racisme was voortgekomen. Een commissie van de Verenigde Naties adviseerde om Zwarte Piet te veranderen.

 • De Russische regering vindt het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over het neerhalen van vlucht MH17 vooringenomen. "Het is overduidelijk de bedoeling om een vooringenomen conclusie te trekken en een politieke opdracht uit te voeren", zei onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov. De Russische regering zou het uiterste hebben gedaan om het onderzoek onbevooroordeeld te laten verlopen.

  Voorafgaand aan de presentatie van het OVV-onderzoek liet de fabrikant van Buk-raketten zich op soortgelijke wijze uit. De OVV stelde vast dat het toestel van Malaysia Airlines door een Buk-raket is neergehaald. Volgens het bedrijf gebeurde dat met een verouderd type raket, vanuit een gebied dat door het Oekraïense leger werd gecontroleerd. Dat zou betekenen dat Rusland niet verantwoordelijk is voor de dood van de 298 inzittenden van het neergehaalde toestel.

  Volgens NOS-correspondent David Jan Godfroid was de verklaring van de Buk-directeur zo goed als zeker afgestemd met het Kremlin.

 • Zo'n veertig kilometer van Eindhoven Airport, de plaats waar de lichamen van de slachtoffers ruim een jaar geleden aankwamen, worden de wrakstukken van MH17 tentoongesteld aan de pers. In een hangar op vliegbasis Gilze-Rijen zijn de delen uit Oost-Oekraïne zo goed als het kan in elkaar gezet.

  Als de zaal opengaat, snellen journalisten, zo'n 200 uit 15 landen, naar binnen. Behalve de voetstappen en het klikken van tientallen camera's is er geen geluid. Rond de reconstructie van het wrak hangen zwarte doeken; het metershoge toestel is goed uitgelicht. Marechaussees staan voor het gereconstrueerde vliegtuig.

  Onbekende bestemming

  Stukken van de voorkant van de Boeing 777 zijn op een soort raster in de vorm van een romp gemonteerd. Veel delen missen; ongeveer een kwart van het toestel is overgebracht naar Nederland, de rest ligt nog in Oekraïne of is meegenomen met onbekende bestemming.

  Alleen het voorste deel van het toestel is gereconstrueerd: zo ongeveer van de cockpit tot en met de businessclass. Dit is het deel waar de Buk-deeltjes zijn ingeslagen, waar de verfdeeltjes van de Buk zijn gevonden. Ook in het toestel staan marechaussees. In het midden, waar de vloer ongeveer zat, ligt nu een rooster om overheen te lopen. Daaronder zit wat de bagageruimte was.

  Bij het businessclass-deel zijn grote stukken op het raster geplaatst, het deel met de voorste deur erin is enkele vierkante meters groot. Hoe dichter bij de punt, hoe kleiner de delen worden. Daar wordt ook de impact van de explosie zichtbaar: tientallen gaatjes van enkele centimeters in de romp en in de raampjes van de piloten.

  Voorzitter Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zei het vandaag: in de lichamen van de drie bemanningsleden die voorin zaten, zijn deeltjes van een Buk-raket gevonden. De raket explodeerde binnen een meter van de cockpit.

  En dat is te zien: van de twee stoelen van de piloten is weinig over. Als je het niet zou weten, zou je er geen stoelen in zien. Van de honderden knopjes en hendeltjes die normaal in een cockpit zitten, zitten er nog een paar en de stuurknuppels lijken verdwenen. Het dak van de cockpit is ook bijna helemaal weg, vooral aan de linkerzijde, waar volgens de OVV de Buk ontplofte.

  Kort na de inslag brak het voorste deel van de rest van het vliegtuig. Die rest werd ook kilometers verderop gevonden.

  Rompstuk in het bos

  In een andere hangar zijn die delen van het Malaysia Airlines-toestel te zien: delen van het midden en de achterkant van het toestel. Het is onder meer een deel van de romp met de helft van raampjes er nog in, een motor, een stuk staart met meer dan levensgroot het Maleisische logo erop en stukken van de vleugel. Bij de onderdelen staan foto's van de vindplaats: de motor in een veld, het rompstuk in een bos.

  In deze hangar zijn een stuk minder verslaggevers, geen enkele tv-ploeg doet hier een live-gesprek. En er zijn een stuk minder bewakers van de Marechaussee. De brokstukken zijn als die van elke andere vliegtuigcrash, geen sporen van een raketinslag. Aan deze delen van de Malaysia Airlines-Boeing is eigenlijk niks af te lezen.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Tue, 13 Oct 2015 18:39:56 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot