daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Za. 25 Juni 2016
Week 25

Geselecteerde regio:
Montfoort

Regio:
Radio Stad Montfoort
Radio Stad Montfoort :: Nieuws uit Montfoort, Linschoten en omgeving

RPL FM
RPL Woerden, de lokale omroep van Woerden en omstreken. RPL Woerden levert 24 uur Radio en TV programma´s met nieuws over Woerden en omstreken Utrecht het Groene Hart

Midland FM

 • Opvarenden van plezierboten die de Hoenkoopse brug passeren hoeven nog maar € 2 euro in de klomp te stoppen. Dat was € 4,50. De verlaging gaat maandag 20 juni in. Met deze reductie wil de gemeenteraad Oudewater aantrekkelijker maken voor waterrecreanten.

  Van begin april tot eind oktober glijden jaarlijks rond de 5.500 plezierboten over de Hollandse IJssel door Oudewater. Tot voor kort betaalden die € 4,50 per keer bij het passeren van de Hoenkoopse brug. Een stevig tarief ten opzichte van andere bruggen. Dat moet veranderen, vindt de meerderheid van de gemeenteraad. Oudewater wil zich namelijk presenteren als een gastvrije en aantrekkelijk stad voor recreanten en toeristen. Daar hoort een prijsvriendelijk brugtarief bij.

  Aan de hand van de ervaringen die Oudewater dit vaarseizoen opdoet, beoordeelt hij of de verlaging in 2017 een vervolg krijgt. Leden van Watersport Vereniging Oudewater blijven dit vaarseizoen de mogelijkheid houden om voor € 6 een brugbonnenboekje aan te schaffen. Dat is goed voor tien passages van de Hoenkoopse brug.

  Los van de verlaging van de bruggelden, komen waterrecreanten steeds meer aan hun trekken in Oudewater. Het aantal rondvaarten in en rond de stad neemt toe, de schutmogelijkheden naar de Lange Linschoten zijn verruimd en sloepen kunnen sinds vorig jaar 'kort parkeren' in de Haven. Welkomstborden, nieuwe aanlegpalen en opgeknapte uitstapplekken horen ook bij de verbeteringen. Verder maakt Oudewater onderdeel uit van een sloepennetwerk.

  Gemeente Oudewater

 • Oudewater kent een hoog gebruik van amfetamine (speed). Fors hoger dan in omliggende gemeenten. Dat blijkt uit monsters van een uitgevoerd rioolonderzoek. Hierin kwam ook het gebruik van andere drugs naar voren: mdma (xtc), cocaïne en cannabis. Wethouder Ad de Regt is erg geschrokken van het onderzoeksresultaat. ,,Dit vind ik heel erg zorgelijk. Samen met inwoners en professionals moeten we aan de slag om deze mate van gebruik terug te dringen. En dat kunnen we alleen samen doen, als we met elkaar de schouders eronder zetten!''

  In opdracht van Oudewater en zeven andere gemeenten in de provincie Utrecht, onderzocht KWR Watercycle Research Institute het rioolwater op verdovende middelen. De onderzoekers troffen stoffen aan die wijzen op het gebruik van vier soorten drugs: amfetamine (speed), mdma (xtc), cocaïne en cannabis. Methamfetamine werd niet aangetroffen.

  Qua drugsgebruik scoort Oudewater hoog ten opzichte van andere gemeenten. Als het gaat om amfetamine (speed) komt Oudewater als hoogste uit de bus. Het gebruik ligt zelfs driemaal hoger dan bijvoorbeeld in een stad als Utrecht. Ook voor mdma (xtc), cocaïne en cannabis liggen de gemeten waarden boven het gemiddelde van de regio.

  De meetgegevens van KWR geven geen antwoord op de vraag in welke delen van Oudewater het gebruik van verdovende middelen voorkomt en bij welke leeftijdscategorieën. Desalniettemin maakt wethouder Ad de Regt zich zorgen om de forse hoeveelheid drugs die gebruikers in Oudewater kennelijk tot zich nemen. Vooral in de weekenden, zoals blijkt uit het rioolwater. Uit de gesprekken die inmiddels gaande zijn - met onder andere professionals -constateert hij ook dat er een taboe bestaat op het bespreekbaar maken van het gebruik.

  Dat wil hij - samen met anderen - doorbreken. ,,Het gebruik in Oudewater is veel te hoog en een reële bedreiging voor de gezondheid van Oudewaternaren. Dat vraagt allereerst om een gezamenlijk besef dat we aan de slag moeten met elkaar, voor een goede en gezamenlijke aanpak om dat naar beneden te krijgen. Dat kan niet zonder professionele ondersteuners, opvoeders, betrokken inwoners en gebruikers,'' benadrukt wethouder Ad de Regt.

  Gemeente Oudewater

 • De ambtelijke samenwerking tussen Woerden en Oudewater is voer voor discussie in de gemeentes. Zo zou het onderhoud van de openbare ruimte eronder lijden en zijn de gemeentemedewerkers opeens vaker ziek.

  De twee gemeenten delen sinds anderhalf jaar zaken als ICT, administratie en groenvoorziening. Ambtenaren uit Oudewater zitten tegenwoordig op het gemeentehuis in Woerden. Dat zou efficiënter en goedkoper zijn, maar de gemeenteraad in Oudewater betwijfelt dat.

  ZIEK
  "Vroeger hadden we een ziektepercentage van ongeveer 1 procent", zegt René van den Hoogen, fractievoorzitter van de Onafhankelijken. Hij is één van de initiatiefnemers van het onderzoek. "Nu de ambtenaren in Woerden zitten hebben we een ziektepercentage van boven de 10 procent. Dus, efficiënter? Ik wacht graag de resultaten van het onderzoek af."

  BRUGGEN
  Van den Hoogen klaagt verder over het onderhoud van het groen en de openbare ruimte. "Een aantal bruggen in Oudewater zou geïnspecteerd worden door Woerdense ambtenaren, maar dat is niet gebeurd. Nu zijn de bruggen kapot en moeten ze gerepareerd worden terwijl dat voorkomen had kunnen worden."

  ONDERZOEK
  De raad in Oudewater wil nu een onderzoek naar de samenwerking tussen de twee gemeenten. Oudewater betaalt Woerden nu elk jaar zo'n 4 miljoen euro en wil weten of dat geld goed wordt besteed. Het onderzoek naar de ambtelijke samenwerking tussen de buurgemeentes Woerden en Oudewater moet in september klaar zijn.

  KRENTENBOL
  De gemeentesecretaris van Woerden staat positief tegenover zo'n onderzoek, maar wil het wel samen doen. "Dit is in ieder geval een signaal vanuit Oudewater dat er verbetering mogelijk is. Wat mij betreft gaan we daar intensief maar ook samen met de politiek en het bestuur van Oudewater aan werken. Ik heb er wel vertrouwen dat het met ons 'huwelijk' wel goed gaat komen", zegt Michiel van Kruijsbergen.

  De gemeenteraad in Oudewater ziet zo'n gezamenlijk onderzoek niet zitten."Als je bij de bakker komt en je koopt een krentenbol en die is niet goed, dan ga je toch niet samen met de bakker zitten om te kijken of je die krentenbol kan verbeteren?", aldus René van den Hoogen.

  Oudewater kan de samenwerking niet zomaar opzeggen. Als de gemeente dat doet moet er een boete worden betaald.

  RTV Utrecht

RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Sat, 25 Jun 2016 05:14:43 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot