daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Ma. 24 November 2014
Week 48

Geselecteerde regio:
Montfoort

Regio:
Radio Stad Montfoort
Radio Stad Montfoort :: Nieuws uit Montfoort, Linschoten en omgeving

RPL FM
RPL Woerden, de lokale omroep van Woerden en omstreken. RPL Woerden levert 24 uur Radio en TV programma´s met nieuws over Woerden en omstreken.

Midland FM

 • Update: Vanaf ca. 19.15 extra uitzending op Midland FM i.v.m. vogelgriep Hekendorp. Persconferentie Gemeente Oudewater start nu.

  De vogelgriep die is vastgesteld bij een kippenboerderij in Hekendorp is een zeer besmettelijke en ook voor mensen gevaarlijke variant. Om die reden worden beschermende maatregelen genomen voor mensen die in direct en intensief contact kunnen komen met besmet pluimvee. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken vandaag laten weten.

  De ongeveer 150.000 kippen worden afgemaakt. Het ruimen vraagt veel heen en weer rijden van vrachtauto’s.
  Om de NVWA hierbij behulpzaam te zijn heeft de Gemeente Oudewater de Hekendorpse Buurt afgesloten voor alle verkeer tussen de Touwfabriek in Oudewater en de sluis in Hekendorp. Ter plekke staan omleidingsroutes aangegeven. Bewoners hebben wel vrije doorgang.

  Het is voor het eerst sinds 2003 dat er een uitbraak is van deze zeer besmettelijke variant van vogelgriep. Vanwege het hoge besmettingsgevaar geldt vanaf zondag 16 november, 11.30 uur in heel Nederland een totaal vervoersverbod voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel. Het verbod geldt voor maximaal 72 uur. Tijdens die periode geldt een ophokplicht. Ook is er een gebied rond het bedrijf afgezet.

  Bij twee pluimveebedrijven in de buurt wordt nog onderzocht of de ziekte daar ook heerst. De uitkomst van dat onderzoek wordt maandag verwacht.

  LANGER VERBOD ROND HEKENDORP

  In een zone van ruim 10 kilometer rond de kippenboerderij in Hekendorp geldt het vervoersverbod langer, namelijk 30 dagen. Binnen dat gebied liggen 16 andere pluimveebedrijven.

  Bron: RTV Utrecht
  Foto: Zsuzánna Griffioen-van Dijk

 • De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft zaterdag 15 november in Hekendorp bij een pluimveebedrijf vogelgriep vastgesteld. Dit bedrijf heeft, verdeeld over zes stallen, rond de 150.000 legkippen. Er is geen buitenuitloop.

  Om verdere besmetting te voorkomen zal op zondagochtend 16 november op het bedrijf worden gestart met het ruimen van het pluimvee met influenza. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

  Maatregelen

  Het NVWA heeft een vervoersverbod opgelegd dat vanavond, zaterdag 15 november 2014 om 20.30 uur is ingegaan. Er geldt in een zone van ruim een kilometer rond het bedrijf in Hekendorp een vervoersverbod voor alle pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Dit verbod geldt in principe voor 21 dagen. Binnen dit gebied liggen twee andere pluimveebedrijven. De NVWA zal bij deze bedrijven monsters nemen en onderzoek op vogelgriep uitvoeren.

  Zie voor het precieze gebied: http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ez/nieuws/2014/11/15/vogelgriep-...

  Volksgezondheid

  In zeer zeldzame gevallen - bij zeer nauw contact met besmette watervogels of pluimvee - kunnen sommige varianten van het virus dat vogelgriep veroorzaakt ook mensen infecteren. Dit gebeurt alleen als er sprake is van direct en intensief contact tussen besmette dieren en mensen, zoals bij verzorgers van de dieren of bij mensen die betrokken zijn bij ruimingen.

  Bron: Gemeente Oudewater

 • Stichting Hospice Oudewater, Onderling Sterk en De Parel van Oudewater zijn door Stichting Oudewater 750 jaar Stad uitgeroepen als goede doelen die gekoppeld worden aan het evenement Radio Ooievaarsnest.
  Tijdens dit radio evenement, dat loopt van donderdag
  11 december 20.00 uur tot zaterdag 13 december 23.00 uur, wordt in samenwerking met Midland FM vanuit de studio boven de Haven geld ingezameld voor deze drie Oudewaterse organisaties.

  Stichting Hospice Oudewater

  Deze stichting is vier jaar geleden opgericht met als doel te komen tot een hospice in Oudewater. Een hospice is een huis waar mensen de laatste fase van hun leven kunnen verblijven. Het biedt deze mensen, een veilige omgeving, die voelt als thuis. Het hospice is bestemd voor iedereen, ongeacht leeftijd, culturele achtergrond en levensovertuiging.
  Naast de medische en verpleegkundige zorg, is er speciale aandacht voor de emotionele, sociale en spirituele behoeften van de individuele gast. De bemensing bestaat vrijwel geheel uit vrijwilligers.

  Onderling Sterk

  Dit is een vereniging voor mensen met een verstandelijke beperking, soms ook in combinatie met een lichamelijke beperking. Doel is om leden tijdens de georganiseerde activiteiten, zoals muziekworkshops en knutsel- en bingomiddagen een stukje zelfredzaamheid mee te geven, waarbij het plezier prioriteit nummer één is. Bovendien proberen de vrijwilligers hen wat omgangsmanieren mee te geven en laten daarnaast duidelijk blijken dat we elkaar accepteren zoals we zijn. Verder vindt Onderling Sterk het ontzettend belangrijk dat de mensen niet in een sociaal isolement raken en merken zij keer op keer dat de deelnemers het enorm gezellig vinden om een activiteit bij te wonen.

  De Parel van Oudewater

  Stichting De Parel van Oudewater is opgericht vanuit een ouderinitiatief voor het realiseren van een kleinschalig woonproject voor jong volwassenen met een verstandelijke beperking in Oudewater en voor bewoners uit Oudewater( en directe omgeving). Er is een locatie aangekocht in de Hekendorpse Buurt waar het project tot leven gebracht gaat worden. Het pand wordt verbouwd, zodat er uiteindelijk een 8-tal appartementen voor de bewoners + appartement voor het zorgechtpaar kunnen starten. Verwachting is dat dit medio 2015 zal gaan gebeuren. Begin 2016 verwacht de stichting met de bewoners de locatie te betrekken.

  Luister naar 107.5 of kom naar de studio!

  Tijdens Radio Ooievaarsnest is er ook de nodige entertainment in de vorm van radiospelletjes, komt er een heuse bingo en wordt de top 750 van Oudewater samengesteld. Het evenement wordt georganiseerd in het kader van Oudewater 750 jaar Stad in samenwerking met Midland FM. Via 107.5 FM is Radio Ooievaarsnest te beluisteren op de radio, maar voor de studio boven de Haven is het spektakel ook live te bewonderen. Begin december ontvangt iedereen een kaart in de bus, zodat favoriete platen tegen betaling aangevraagd kunnen worden.

  Winterwonderland

  Radio Ooievaarsnest is een onderdeel van het grote Winterwonderland
  Het evenement start op donderdag 11 december om 20.00 uur en wordt op vrijdag 12 december gevolgd door de kerstmarkt van Stichting Reddingsplan Franciscuskerk; de kaarsjesavond door Vrienden van Oudewater, de kerstfair van de NOVO, kramen in winterse sferen door de stad en een ijsbaan met activiteiten georganiseerd door Schaatsvereniging Oudewater.

RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Minister Asscher (Sociale Zaken) en een vertegenwoordiging van een groep Turks-Nederlandse jongeren hebben "een stevig gesprek" gehad over de reactie van de minister op een rapport van bureau Motivaction. Daarin werd geconcludeerd dat veel Turks-Nederlandse jongeren jihadisten en Islamitische Staat steunen.

  Asscher noemde dat "zeer verontrustend" en dat schoot een groot aantal Turks-Nederlandse jongeren in het verkeerde keelgat. Zij startten daarom een petitie waarin zij stelden dat een groot deel van de Turkse Nederlanders IS helemaal niet steunt en gewoon in Nederland zijn best wil doen.

  Vanmiddag hadden Asscher en de organisatoren van de petitie een gesprek. Asscher: "Het was een stevig en openhartig gesprek omdat deze jongeren enorm balen van het beeld dat over hen is ontstaan door dat onderzoek."

  Celim Yilmaz, één van de initiatiefnemers van de petitie, zei verbaasd en verontwaardigd te zijn over de uitkomsten van het onderzoek van Motivaction, vooral omdat hij zich er helemaal niet in herkende. "We hebben natuurlijk ook vraagtekens gezet bij het onderzoek zelf: klopt dit überhaupt wel?"

  Yilmaz zei dat hij naar de minister is gegaan om hem op het hart te drukken dat zijn reactie impact heeft op Turkse Nederlanders en het beeld dat er over hen bestaat. Excuses hoefde hij overigens niet van de minister.

  Yilmaz vindt dat de minister beter op een andere manier had kunnen reageren. Asscher heeft begrip voor het standpunt van de jongeren.

  Asscher en de Turks-Nederlandse jongeren zijn in elk geval wel nader tot elkaar gekomen. De jongeren gaan meewerken aan een nieuw onderzoek, dat Asscher zelf wil uitvoeren.

 • Staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) laat zwanen, eenden en meeuwen onderzoeken om te zien of zij vogelgriep verspreiden. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Dijksma dat het onderzoek wordt uitgevoerd door het Erasmus Medisch Centrum, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Sovon Vogelonderzoek Nederland.

  Bij kooikers zijn inmiddels 500 wilde eenden onderzocht. Er is geen virus aangetroffen dat dodelijk is voor andere vogels. Onderzoekers vonden wel minder gevaarlijke virussen.

  Schaderegeling

  Sovon controleert ook dode vogels die worden gevonden. Er komt een beschrijving van de leefgebieden van wilde vogels in de omgeving van besmette bedrijven. Mogelijk zijn er overeenkomsten met de besmette gebieden in Duitsland en Groot-Brittannië.

  Dijksma kijkt ook naar de schaderegeling voor getroffen pluimveehouders. Ze verwacht dat ze er woensdag meer duidelijkheid over kan geven.

 • Het oordeel van de jury in de zaak tegen de blanke politieman in Ferguson is er nog niet, maar president Obama doet nu al een oproep tot vreedzame reacties.

  Hij vraagt voor- en tegenstanders van vervolging van de agent die een zwarte tiener doodschoot geen geweld te gebruiken, meldt het Witte Huis.

  De boodschap volgt op berichten in Amerikaanse media dat de jury een oordeel heeft geveld over de vraag: wordt de blanke politieman Darren Wilson wel of niet vervolgd voor het doodschieten van de zwarte tiener Michael Brown?

  Als het antwoord nee is, komen waarschijnlijk duizenden mensen in opstand. In Ferguson is het sinds de dood van de tiener onrustig. In augustus werd de noodtoestand uitgeroepen vanwege ernstige rellen.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Mon, 24 Nov 2014 22:08:20 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot