daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Di. 7 Juli 2015
Week 28

Geselecteerde regio:
Montfoort

Regio:
Radio Stad Montfoort
Radio Stad Montfoort :: Nieuws uit Montfoort, Linschoten en omgeving

RPL FM
RPL Woerden, de lokale omroep van Woerden en omstreken. RPL Woerden levert 24 uur Radio en TV programma´s met nieuws over Woerden en omstreken.

Midland FM

 • In dit weekend herdenkt Oudewater dat het 750 jaar geleden stadsrechten kreeg. Oudewater behoorde met een klein groepje andere steden tot de eerste erkende steden van Nederland. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander zet luister bij aan die feestelijke gebeurtenis. Want hij vereert onze stad, morgen, vrijdag 3 juli met een bezoek. Niet omdat we één van de eerste steden in Nederland werden, maar omdat Oudewater één van de twaalf steden was die in 1572 deelnam aan de Eerste Vrije Statenvergadering in Dordrecht. Daar kozen die twaalf Hollandse steden voor Willem van Oranje als hun politiek leider. En omdat Oudewater destijds voor de Oranjes koos, kiest de Koning er nu voor om Oudewater te bezoeken.

  Mocht je er niet bij kunnen zijn, Midland FM zendt dit uiteraard live uit. De uitzending start om 13.30. Verslaggevers langs de route en in de kerk zorgen ervoor dat je niets mist.

  De Koning woont vanaf 14.00 uur in de Grote Kerk een feestelijke bijeenkomst bij. Het ontstaan van de Staat der Nederlanden vormt daarbij een belangrijk thema. Naast deze officiële plechtigheid zal ook een buitenprogramma deel uitmaken van het bezoek van de Koning.

  Programma:

  14.00 uur Aankomst Koning bij de Grote kerk en besloten bijeenkomst in de Kerk, waarbij vrijwilligers van Oudewater 750 en verenigingen uit Oudewater zijn uitgenodigd. Ook bestuurlijke gasten, sponsoren en de ambassadeurs van het feestjaar zijn hierbij aanwezig. Volg dit live via grote schermen op het plein voor de Kerk en op de Markt.

  14.50 uur Wandelroute van de Koning van de Grote kerk naar de Markt. Route: Noorder Kerkstraat, Zuider Kerkstraat, Wijdstraat, Visbrug, Korte Havenstraat, Markt, Peperstraat. De route is te volgen op de schermen. Op alle plekken langs de route kun je staan, met uitzondering van de Wijdstraat. Deze is gereserveerd voor de basisschoolkinderen van Oudewater en Hekendorp.

  15.05 uur Onthulling watermonument aan de Peperstraat. Ook dit is live te volgen op de schermen op de Markt en bij de Grote Kerk.

  15.10 uur Start vaarroute met de Geelbuik via de Haven en Hollandse IJssel naar het Arminiusplein. Langs de Noord- en West-IJsselkade en de Havenstraat kun je de route het beste bekijken.

  15.20 uur Aankomst van de Geelbuik bij het Arminiusplein en wandelroute naar Abrona.

  15.25 uur Besloten bijeenkomst met enkele genodigden bij Abrona en aansluitend vertrek Koning.

  http://www.oudewater750jaar.nl/images/map_koning_def.jpg voor de plattegrond van de route.

  Bron: Redactie Midland FM / Oudewater 750
  Foto: Oudewater.net

 • Aan de Donkere Gaard in Oudewater vindt op zaterdag 4 juli aan een lange tafel een middeleeuws ontbijt plaats om precies 7.50 uur. Zoals veel verjaardagen beginnen, zullen op deze bijzondere dag 750 inwoners getrakteerd worden op een uitgebreid ontbijt.
  De winkeliers van de NOVO wilden op de verjaardag (eigenlijk 6 juli) van Oudewater nog eens goed uitpakken. Er moet wel een toegangskaartje gekocht worden voor 1 euro. Maar dat bedrag gaat direct naar de voedselbank in Oudewater.

  Bovendien zijn er honderd vrijkaarten apart gehouden voor inwoners die door de voedselbank geholpen worden. Het wordt zo een feest voor iedereen. De winkeliers verzorgen lekkere broodjes, beleg, zuivel en een eitje bij het ontbijt. Het is zelfbediening en bord en bestek moet van huis worden meegenomen.

  Margo Stekelenburg van de NOVO hoopt dat iedereen in oude kledij bij het ontbijt zal verschijnen om de sfeer optimaal middeleeuws te laten zijn. Een fotograaf schiet zoveel mogelijk plaatjes en deze worden op de nieuwe website NovoOudewater.nl geplaatst.

  Trio Vagebond, bestaande uit Jaap en Richard Konings en Joke van Diest, vrolijken met hun muziek het ontbijt op. Het ontbijt vormt de start van verschillende activiteiten deze dag. Het accent van de viering is door de komst van koning Willem-Alexander verschoven naar vrijdag 3 juli maar ook op zaterdag 4 juli is er in de stad van alles te doen en te beleven. “De verkoop van de kaartjes gaat hard, dus weer er snel bij’’, aldus Stekelenburg. Te koop bij bakkerij Stijnman, de Hexameter, HEMA of Since ‘04.

  Zenderstreeknieuws Montfoort/Oudewater

 • Tijdens de Verjaardag van de Stad en het bezoek van de Koning worden hoge temperaturen en veel zon verwacht. Een feestelijker vooruitzicht kunnen we ons niet wensen, maar het is ook reden om alert te zijn. Daarom vind je hieronder een aantal zaken waar je aan moet denken op 3 juli.

  Tips
  Voordat je naar de stad komt:

  * Bescherm je tegen de zon met een beschermende zonnebrandcrème.
  * Draag lichte, luchtige kleding, het liefst van katoen, linnen of andere natuurlijke vezels.
  * Draag een zonnebril en een petje, zonnehoed of -klep.
  * Zorg dat je een flesje water meeneemt dat je bij kunt vullen.

  Tijdens de Verjaardag van de Stad zijn er een aantal maatregelen getroffen om het voor u zo prettig mogelijk te maken:

  *In samenwerking met Viteau zijn er gratis drinkwaterpunten bij de Grote Kerk en op de Markt;
  *In samenwerking met De Klepper is er een gratis drinkwaterpunt op De Visbrug;
  *Bij alle horecapunten kun je voldoende eten en drinken krijgen en wanneer het warmer is dan 25 graden, wordt ook hier gratis kraanwater aangeboden;
  *Via de grote beeldschermen bij de Grote Kerk en op de Markt worden bezoekers aangespoord om voldoende water te drinken en de schaduw op te zoeken;
  *Alle schoolkinderen die verzamelen op het evenemententerrein krijgen gratis limonade, een petje en een flesje water voor onderweg, zij staan maximaal 30 minuten langs de route om de Koning te begroeten en gaan daarna terug naar het evenemententerrein waar ze van de organisatie een ijsje krijgen aangeboden;
  *De (extra) medewerkers van de EHBO-posten zijn alert en weten hoe te handelen met mensen die last hebben van de hitte;
  *In nauwe samenwerking met MeteoGroup zorgen we ervoor dat de actuele weersverwachtingen continu in beeld zijn.

  Oudewater 750 jaar.nl

RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Bij Saudische bombardementen en gevechten zijn gisteren in Jemen 176 doden gevallen, melden ooggetuigen en het persbureau Saba van de Houthi's. Als dat het werkelijke dodental is, was het gisteren de bloedigste dag in Jemen sinds 26 maart, toen de Saudische bombardementen op het land begonnen.

  De doden vielen bij luchtaanvallen verspreid over het land. Ten noorden van de hoofdstad Sanaa werd een markt getroffen en in Zuid-Jemen zou een veemarkt zijn gebombardeerd. Bij die twee aanvallen zouden bijna 100 mensen zijn omgekomen.

  Ooggetuigen melden ook tientallen doden bij een aanval op een legerpost van de Houthi's in het zuiden van het land.

  Artsen zonder Grenzen

  De woordvoerder van de Saudische coalitie heeft nog niet gereageerd op de berichten. Doorgaans is het commentaar van de Saudi's op dergelijk nieuws dat de coalitie burgers ontziet.

  Teams van Artsen zonder Grenzen hebben de afgelopen dagen tientallen gewonden behandeld na bombardementen en grondgevechten in Jemen. De organisatie laat weten dat bij luchtaanvallen op dichtbevolkte gebieden tientallen burgerslachtoffers zijn gevallen. In een persbericht noemt Artsen zonder Grenzen dergelijke aanvallen onaanvaardbaar.

  Humanitaire crisis

  De escalatie komt op een moment dat er opnieuw geprobeerd wordt een humanitair bestand te bewerkstelligen. Gedurende het Suikerfeest, van 17 tot en met 20 juli ter gelegenheid van het einde van de ramadan, zouden de wapens moeten worden neergelegd.

  In een VN-uitspraak van vorige week werd de oorlog in Jemen beschreven als een humanitaire crisis van de derde en zwaarste categorie. De uitspraak werd gevolgd door Amerikaanse en Europese oproepen voor een nieuw humanitair bestand.

  Iran

  De Saudi's zien de Houthi's, die het grootste deel van het land in handen hebben, als vooruitgeschoven posten van hun aartsvijand Iran. De Saudische coalitie probeert sinds maart met bombardementen de Houthi's terug te dringen. Het doel van de Saudi's is om de verdreven regering van president Hadi weer aan de macht te brengen.

  In een VN-resolutie van april wordt van de Houthi's verlangd dat ze zich terugtrekken uit steden die ze sinds september hebben veroverd. Ook wordt aan de strijdende partijen gevraagd hulpverlening aan de noodlijdende bevolking toe te staan.

 • Het Openbaar Ministerie heeft in de zaak van de showbizzmoord een rapport dat ontlastend was voor de veroordeelde jarenlang achtergehouden. Dat heeft het OM toegegeven tegen het tv-programma Brandpunt, dat een reconstructie heeft gemaakt.

  De zaak draait om de moord op de Hilversumse platenbaas Bart van der Laar, die in 1981 werd doodgeschoten in zijn villa. Twee jaar later werd een verdachte veroordeeld: Martien Hunnik. Hij zei dat hij onschuldig was, al had hij aanvankelijk bekend.

  Nadat Hunnik zijn straf in 1990 had uitgezeten, deed hij jarenlang pogingen om alsnog te worden vrijgepleit. Pas onlangs kwam er resultaat: de Hoge Raad bepaalde in mei dat de zaak moet worden overgedaan. Naar alle waarschijnlijkheid zitten drie anderen achter de moord, maar zij kunnen niet meer worden vervolgd. De zaak is verjaard en een van hen is overleden.

  Rapport

  Uit de reconstructie van Brandpunt blijkt dat het OM al in 2004 wist dat Hunnik niet achter de moord kon zitten. Dat stond in een rapport van de Criminele Inlichtingen Eenheid.

  Hoewel Hunnik sinds eind jaren 90 om alle relevante informatie vroeg bij het OM, kreeg hij dit ontlastende rapport niet. Pas in 2012 werden hij en zijn advocaat Knoops ervan op de hoogte gebracht. "Het is in een la blijven liggen, dat is onvoorstelbaar", zegt Knoops vanavond in Brandpunt.

  CEAS

  Het OM heeft ook verzuimd het rapport te delen met de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (CEAS), die gerechtelijke dwalingen onderzoekt. Volgens Knoops is dat extra dramatisch voor Hunnik, omdat dat betekent dat de zaak al jaren geleden heropend had kunnen worden. "Dat had zes jaar van zijn leven gescheeld."

  Het OM geeft tegenover Brandpunt toe dat het ontlastende rapport tot 2012 niet aan Hunnik is gegeven en niet aan de CEAS is gestuurd. De reden daarvoor heeft het OM niet kunnen achterhalen.

 • In Frankrijk is ingebroken bij een wapendepot op een militaire basis. Volgens Franse media zijn er in elk geval tientallen granaten, zo'n 150 elektrische ontstekers en een lading semtex ontvreemd. Mogelijk is er nog meer wapentuig gestolen.

  De diefstal gebeurde in de nacht van zondag op maandag en vond plaats op de legerbasis in Miramas, in de buurt van de havenstad Marseille. Op de basis worden militairen voorbereid op missies in het buitenland.

  De basis wordt omgeven door twee rijen hekken. De inbreker of inbrekers kwamen binnen door een gat in het buitenste hek te knippen en in het binnenste hek een deur open te maken. Er staan geen beveiligingscamera's op de basis.

  Terroristen

  De politie in Frankrijk heeft geen idee wie er achter de diefstal zit. Radiozender Europe 1 meldt dat de inbrekers goed geïnformeerd moeten zijn geweest en dat het mogelijk om (oud-)militairen gaat. Volgens de Franse krant Le Parisien wordt gevreesd dat de explosieven in handen zijn gekomen van terroristen.

  Militairen en oud-militairen die op basis werken of werkten worden ondervraagd door de politie. Het Franse leger heeft nog niet gereageerd op de berichten.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Tue, 07 Jul 2015 13:01:58 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot